Krupp Nedir?

Krupp Nedir?

Krupp

Krupp Nedir?
Krupp Ne demek?
Krupp Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız.
Krupp İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
Krupp
Krupp Kelimesinin Anlamı? Krupp Ne Demek?
Krupp Ne Demektir? Krupp Analizi?
Krupp
Krupp Anlamı Nedir? Krupp Ne Demektir?
Krupp Açıklaması Nedir? Krupp Cevabı Nedir?
Krupp Kelimesinin Anlamı?
Krupp
Krupp Kelimesinin Anlamı Nedir? Krupp Kelimesinin Anlamı Ne demek?
Krupp Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Krupp Nedir?

Krupp

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Krupp amblemi
17 Ağustos 1911 tarihli Servet-i Fünün dergisinde Osmanlı heyetinin Krupp müessesesi ziyareti

Krupp, Essen bölgesinde yerleşik 400 yıllık geçmişe sahip Alman aile. Aile, sanayici geçmişi, çelik, silah ve mühimmat üretimiyle ünlüdür. Aile şirketi olan Friedrich Krupp AG Hoesch-Krupp 20.yüzyılın önde gelen şirketlerinden olmuştur. 1999 yılında Thyssen AG ile birleşerek ThyssenKrupp AG adını almıştır.

Kuruluş[değiştir | kaynağı değiştir]

Krupp firması, 1811'de Friedrich Krupp (1787-1826) tarafından kuruldu. O zaman Krupp, küçük bir çelik döküm fabrikasıydı. Friedrich'in oğlu Alfred Krupp, (1812-1887) bunu genişletti ve dünyanın en büyük çelik döküm fabrikası haline getirdi. Ayrıca, silah imalatına başladı. Kömür ve demir madeninden başlayarak çelik üretimine kadar bütün işlemler tek elde yapılmaya başlandı. Demir cevherine Bessemer metodunun geniş ölçüde uygulanmasının öncülüğü de Alfred Krupp devrinde gerçekleşti.

I. Dünya Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfred'in oğlu Friedrich Alfred Krupp (1854-1902) zamanında ise harp gemileri inşası ve zırhlı levha imalatına başlandı. Krupplar'ın devlet kuruluşları içinde politik ağırlığı arttı. Friedrich Alfred öldüğünde oğlu olmadığı için, damadı Gustav von Bohlen und Halbach (1870-1950), Krupp ismi altında işin idaresini eline aldı. I. Dünya Savaşı'nda Krupp firmasında 100.000 işçi çalışıyordu. Versay Antlaşması, Almanya'yı silahsızlanmaya zorlayınca fabrika silah imali bakımından bir müddet durdu.

II. Dünya Savaşı ve sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Krupp, Hitler devrinde yeniden silah imalatına başladı. II. Dünya Savaşında dev Krupp fabrikalarında yabancı işçi çalıştırıldı.Gustav Krupp 1945'te savaş suçlusu olarak mahkemeye verildi. Fakat çok hasta olduğundan duruşmaya çıkamadı. Oğlu Alfred Krupp (1907-1967), 1948'de hapse mahkûm edildi. 1951'de serbest bırakıldı ve fabrikalarının bir kısmını sattı.Firma'nın bugüne kadar çıkmış birçok savaşta payı olduğu iddia edilmiş, ancak Krupp firması arşivlerini açmayı reddettiğinden[1] bugüne kadar bu iddialar kanıtlanamamıştır. Krupplar II. Dünya Savaşı'ndan sonra kan kaybetmelerine rağmen Alman sanayiinin önemli bir firması olarak kaldılar. Firma bu önemini günümüzde de korumaktadır.

Önemli tarihi olaylarda oynadığı rol[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Fransa-Prusya Savaşında Alman Ordusuna yaptığı kuyruktan dolma tüfek ile Fransızların ağızdan dolma tüfeğine karşı belirgin bir üstünlük sağlamıştır.
  • 93 Harbi'nde Plevne Müdaafası sırasında Osmanlı ordusunun ellerinde bulunan Krupp topları Gazi Osman Paşa'ya çok büyük bir üstünlük kazandırmış ve savunmanın 145 gün gibi uzun bir süre olmasına önemli bir katkı yapmıştır.
  • Çanakkale Savaşları sırasında boğazı korumak için Krupp topları kullanılmıştır.
  • I. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusu için büyük toplar üretmiştir. Bunlardan en bilinenleri 420mm çapındaki Büyük Bertha, 380mm çapındaki Uzun Max adlı toplardır.
  • II. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusuna çok sayıda silah üretilmiştir. Bunlar arasında Panzerkampfwagen I, Panzerkampfwagen IV, U-Bot ve Schwerer Gustav sayılabilir.

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ İlber Ortaylı, Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman Nüfuzu, Alkım Yayınevi, 9.Baskı Mart 2006, ISBN 975-992-045-X Sayf. 103

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]




Haberler Kategorisinden Haberler


  • Krupp Nedir? Nedir?:Krupp Nedir? ile ilgili Krupp Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Krupp Nedir? Ne Demektir? Krupp Nedir? Açıklaması Nedir? Krupp Nedir? Cevabı Nedir? Krupp Nedir? Kelimesinin Anlamı? Krupp Nedir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Krupp Nedir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Krupp Nedir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Krupp Nedir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Krupp Nedir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
  • Krupp Nedir? Açıklaması?:Krupp Nedir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir. Krupp Nedir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Krupp Nedir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Krupp Nedir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Krupp Nedir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
  • Krupp Nedir? Gerçek mi?:Krupp Nedir? ile ilgili Krupp Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Krupp Nedir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Krupp Nedir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
  • Krupp Nedir? Hakkında?:Krupp Nedir? ile ilgili Krupp Nedir? burada bulabilirsiniz. Krupp Nedir? Detaylar için sitemizi geziniz Krupp Nedir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Krupp Nedir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz

İçeribükü, Çaybaşı, On the Origin of Species, Trabzonda 2004 Türkiye yerel seçimleri, B hücreleri, Renanya, Port Sudan Havalimanı, The Life of Emile Zola, Mariano Andújar, Richard Wagner, Naples, Santa Barbara County, Kaliforniya, Erdoğan Seren, Othoniel Arce, Spatula, Llyr, Kırgızistandaki Azeriler, Bastia Umbra, Ateizm Derneği, Cyperus regiomontanus, Katyon, Ahmetadil, Akyurt, Solanum kwebense, Cyperus neokunthianus, Daryuş Mehrcuyi, HTC Phoebus, Cyperus pennatiformis, Almanya cumhurbaşkanı, Osman Durmuş, Bojnik, MSN Direct, Bulbophyllum camptochilum, Öncü parti, NOAO, Faktör, Cyperaceae, Aydın Boysan, NGC 6374, Antoine Griezmann, Mindy Kaling, The Sun Also Rises, Cyperus alopecuroides, Manisada 2019 Türkiye yerel seçimleri, Millî kütüphaneler listesi, Maggie MacNeal, Petronas Kuleleri, Gurgum, In Your Room, Albert Fish, Cyperus pseudovegetus, BUTTİM Plaza, Çoklayıcı, 14. yüzyıl, Cyperus trachysanthos, Total Türkiye, 2012 Yaz Olimpiyatlarında futbol, Koçhisar, Bozova, Heath Ledger, Lee Krasner, Meteoroloji Müzesi, Tercan, Köklüce, Gerger, Will Ferrell, Franck Kessié, Cyperus erythrorhizos, Jason Biggs, Upeneichthys, Lauren Holly, Giovanni Battista Bononcini, Cyperus granitophilus, Smokey Robinson, Bülent Ersoy, Cemal Bardakçı, Kule, Aşk Hikayesi (film), Salem County, Lisbeth Nypan, Maldivlerin vize politikası, Romatizma, Piranşehr şehristanı, Silvanerpeton, Karl Freund, Maocu, Sedgefield, Kervens Belfort, Dikilitaş, Af?arlar, Madama Butterfly, Gürcistan?n vize politikas?, Marcelo Estigarribia, Jean Michaël Seri, Ankara Üniversitesi Olimpik Yüzme Havuzu, İş geliştirme merkezi, Dendrobium spathilabium, William Wilson, Smartbook, Dendrobium stricticalcarum, Kromozom 18, Sema Çeyrekbaşıoğlu, NGC 173, Görsel mağazacılık, Council on Tall Buildings and Urban Habitat,
Berna Çetin Kimdir?, Pan-Afrika renkleri Anlamı Nedir, Pan-Afrika renkleri Nasıl Oluştu, Pan-Afrika renkleri Tarihi, Pan-Afrika renkleri Renkleri, Pan-Afrika renkleri Tasarımı, Gacırtısız Nedir?, Yiğit Karakış Kimdir?, Kemal Güneş Kimdir?, Törelsiz Nedir?, Behiye Akyol Kimdir?, Töreli Nedir?, Törelci Nedir?, Gabala Nedir?, Mahmut Polat Kimdir?, İsmet İşeri Kimdir?, Füzelâ Nedir?, İskandinav haçı Anlamı Nedir, İskandinav haçı Nasıl Oluştu, İskandinav haçı Tarihi, İskandinav haçı Renkleri, İskandinav haçı Tasarımı, Hüsmen Kırkpınar Kimdir?, Töreci Nedir?, Fütürolojik Nedir?, Mehmet Arpaci Kimdir?, Töre Dışı Nedir?, Fütursuz Nedir?, Belkıza İlter Kimdir?, Füsunkâr Nedir?, İkirenkli Anlamı Nedir, İkirenkli Nasıl Oluştu, İkirenkli Tarihi, İkirenkli Renkleri, İkirenkli Tasarımı, Osman Mutlu Kimdir?, Gülşah Sakar Kimdir?, Tozkoparan Nedir?, Fultaymlı Nedir?, Hülya Güreli Yolcubal Kimdir?, Ayşen Ece Kavas Kimdir?, Halit Yıldız Kimdir?, Totemsiz Nedir?, Frenolojik Nedir?, Bayrakbilim Anlamı Nedir, Bayrakbilim Nasıl Oluştu, Bayrakbilim Tarihi, Bayrakbilim Renkleri, Bayrakbilim Tasarımı, Totemli Nedir?, Hasan Yıldız Kimdir?, Selman Kösalı Kimdir?, Halil Bakış Kimdir?, Erdal Tektaş Kimdir?, Yukarı Volta bayrağı Anlamı Nedir, Yukarı Volta bayrağı Nasıl Oluştu, Yukarı Volta bayrağı Tarihi, Yukarı Volta bayrağı Renkleri, Yukarı Volta bayrağı Tasarımı, Mehmet Ümit Küçükkaya Kimdir?, Murat Çakar Kimdir?, Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?,