Eyalet askerleri Nedir?

Eyalet askerleri Nedir?

Eyalet askerleri

Eyalet askerleri Nedir?
Eyalet askerleri Ne demek?
Eyalet askerleri Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız.
Eyalet askerleri İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
Eyalet askerleri
Eyalet askerleri Kelimesinin Anlamı? Eyalet askerleri Ne Demek?
Eyalet askerleri Ne Demektir? Eyalet askerleri Analizi?
Eyalet askerleri
Eyalet askerleri Anlamı Nedir? Eyalet askerleri Ne Demektir?
Eyalet askerleri Açıklaması Nedir? Eyalet askerleri Cevabı Nedir?
Eyalet askerleri Kelimesinin Anlamı?
Eyalet askerleri
Eyalet askerleri Kelimesinin Anlamı Nedir? Eyalet askerleri Kelimesinin Anlamı Ne demek?
Eyalet askerleri Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Eyalet askerleri Nedir?

Eyalet askerleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Eyalet askerleri, başlıca topraklı veya tımarlı sipahi olarak adlandırılan süvarilerle; yaya, müsellem, azab ve akıncılardan oluşan askerî bir sınıftı. Osmanlı ordusunun önemli bir kısmını oluşturan Türk ve Müslüman askerlerden oluşmaktaydı. Bu askerler yeniçerilere göre daha üst düzey sayılmış ve daha fazla gelir elde etmiştir. Bu sınıfa dahil askerler de gördükleri hizmetlere göre, azablar, sekban ve tüfekçiler, icareliler, lağımcılar ve müsellemler olmak üzere beş gruba ayrılırdı. [kaynak belirtilmeli]

Azab[değiştir | kaynağı değiştir]

Azab Osmanlı Devleti'nde çoğunlukla garnizon komutanı olarak görev yapan bir askerî birimin adıdır. Sözcüğün anlamı "bekar erkek"tir. Daha evlenmemiş genç erkekler azab yazılabilirlerdi. Tersane ocaklarında çalıştırılan askerî sınıfa bekâr olmaları koşulu ileri sürüldüğünden ötürü Azab denirdi.

Azablar sefer sırasında ordunun en önünde yer alan bölüktür. Genellikle en çok ölü onlardan verilir ve düşmanı ilk karşıladıklarında her şey için azabı onlar çekerler. Hem kendileri yıpranır hem de düşmanı yıpratırlar ve geriye kalan orduya daha az iş kalır.

İcareliler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sadece sınırlarda bulunan kent ve kalelerde kullanılan yerli topçulardır. Bunların subayları kuşkusuz topçuluk bilgileri bulunması gerektiğinden Eyalet Paşalarının komutasında bulunmak üzere İstanbul'dan gönderilirlerdi.

Lağımcı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuşatma altındaki surlarının altından tünel (lağım) kazmak suretiyle yıkan veya düşmanın açtığı tünelleri kapatan askerî sınıf.

Yer altında yollar açarak fitil ve barutla kale bedenlerini yıkan veya lağım açarak berheva eden lağımcılık, Osmanlı ordusunda çok gelişmişti.

Müsellem[değiştir | kaynağı değiştir]

Başlangıçta atlı birliklerdi. Daha sonra geri hizmet kıtaları içine alındılar. Savaş zamanında, ordunun önünde giderek yol açmak ve köprü yapmakla görevli askerlerdir.

Serhat kulu[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınırlar saptanmaya başlandıktan sonra bile, akıncılık tamamen ortadan kaldırılamamıştır. Bunun üzerine hükûmet, düşman tarafından gelebilecek saldırıya karşı koymak ve fırsat düştükçe "çeteye gitmek" üzere sınırlarda "Serhat Kulu" denilen süvari sınıfından askerin sürekli olarak konulmasını ve kullanılmasını gerekli görmüştür.

Deli (Delil)[değiştir | kaynağı değiştir]

Savaşırken ayı postu giyerek ordunun önünde bulunurdu ve düşmanları korkuturdu. Düşmana korkusuzca saldırmaları nedeniyle "deli" olarak adlandırılmışlardır. Aslı "delil" olmakla beraber, halk arasında "deli" olarak anılan süvariye denir.[1]

Gönüllü[değiştir | kaynağı değiştir]

Gönüllü her yere kendi arzu ettiği gibi hareket eden ya da kendi isteğiyle yaptığı ya da yaptıran demektir.

Beşliler[değiştir | kaynağı değiştir]

Her beş haneden bir kişi alınarak oluşturulan bu birlikler sınırdaki kalelerin korunmasında görevlendirilirdi.

Akıncılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Akıncılar devlet sınırlarında beklerler ve devleti gelecek dış saldırılara karşı korurlar. Yani devletin siyasi bütünlüğü için bir nevi zırh olurlar. Ve aynı zamanda düşmana vur kaç yapıp zayıflatırlar.

Tımarlı sipahiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sipahi

Sipahiler, Kapıkulu Ocağı'na bağlı ve eyaletlerde dirlik sahipleri besledikleri atlı askerlerdir. Tımar sahibi süvariler ordunun en büyük gücünü oluşturmaktaydı. Tımarlı Sipahiler düzenli maaş almaz, belirli hanelerden para toplarlardı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Deliler kimdir? Osmanlı'da deliler taburu hakkında bilgiler". web.archive.org. 5 Aralık 2020. 5 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2020. 


Haberler Kategorisinden Haberler


  • Eyalet askerleri Nedir? Nedir?:Eyalet askerleri Nedir? ile ilgili Eyalet askerleri Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Eyalet askerleri Nedir? Ne Demektir? Eyalet askerleri Nedir? Açıklaması Nedir? Eyalet askerleri Nedir? Cevabı Nedir? Eyalet askerleri Nedir? Kelimesinin Anlamı? Eyalet askerleri Nedir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Eyalet askerleri Nedir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Eyalet askerleri Nedir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Eyalet askerleri Nedir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Eyalet askerleri Nedir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
  • Eyalet askerleri Nedir? Açıklaması?:Eyalet askerleri Nedir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir. Eyalet askerleri Nedir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Eyalet askerleri Nedir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Eyalet askerleri Nedir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Eyalet askerleri Nedir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
  • Eyalet askerleri Nedir? Gerçek mi?:Eyalet askerleri Nedir? ile ilgili Eyalet askerleri Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Eyalet askerleri Nedir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Eyalet askerleri Nedir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
  • Eyalet askerleri Nedir? Hakkında?:Eyalet askerleri Nedir? ile ilgili Eyalet askerleri Nedir? burada bulabilirsiniz. Eyalet askerleri Nedir? Detaylar için sitemizi geziniz Eyalet askerleri Nedir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Eyalet askerleri Nedir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz

Niin kaunis on taivas, Aydın milletvekilleri listesi, Patrick Wymark, Rüstem Paşa Kervansarayı (Erzurum), 107 Camilla, İPhone 11 Pro, Elif Genceli, Güller Ekspresi, Kazakistan Güvenlik Konseyi, Çelik Simyacı bölüm listesi, Richter ölçeği, Begonia cleopatrae, Monte San Pietrangeli, Modibo Keita (1942 doğumlu siyasetçi), Magarsus, Pirri, Türkiyede boşaltılan Kürt köyleri, Abhazya bayrağı, Çardak Yağlı Güreşleri, Yazılım bakımı, David Weir, Necati Kurtuluş, Belgesel hipotez, Universal Plug and Play, Japonyanın idari bölümleri, Türkiye millî futbol takımı futbolcuları listesi, Martha Nussbaum, Ortwin Hess, Hendek savaşı, Semerkhet, Anne Hathaway (Shakespeare), Jean Racine, Müstehab, Annapolis, Maryland, Slavutıç, Zeki Çelik, Emin Kalafat, Luftwaffe, Peschiera Borromeo, Bletia, Lucoli, Nazi Almanyasında tütün karşıtı hareket, 1988 Yaz Olimpiyatlarında Doğu Almanya, General Motors, Kurşun, Deepweb, Avustralya doları, Pınarbaşı, Besni, Köknar, Bayan Nur, Dana Adası, Ramel Bradley, Lebensraum, Soğuksu, Diyadin, Jim Parsons, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Temporal kemik, Arapahoe County, Yom Kipur, Akarca, İzmit, Mustafa Eskihellaç, Chinatown (1974 film), Memati, Trans, Sarah Paulson, Avustralya arması, Türkiyede vicdani ret, Sürke, Siyasi kampanya, Baş kuantum sayısı, Sinegraf, İngiliz Yurtdışı Sefer Kuvveti, Perm dilleri, Montour County, IV. Edward, Temmuz 2016 Bağdat saldırıları, Bağderesi Tren İstasyonu, Kurbağalı Tren İstasyonu, I. Aleksios, Bodrumlu Ömer Lütfi Efendi, Marcianus, UGC 3014, Begtili boyu, Ferdinand von Zeppelin, UEFA Avrupa Ligi finalleri listesi, Horn Lake, Mississippi, Anason, Türk Telekomspor, Audi Q8, Ljudski vrt Stadyumu, Ammar bin Yasir, Aritmetiğin temel teoremi, Yemek kitabı, A las barricadas, Kiril, Britannia Stadium, Çamur, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi, Luca Brasi, Nikolaos Triantafillakos,
Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?,