Azov İsminin Anlamı Nedir?

Azov İsminin Anlamı Nedir?

Azov İsminin Anlamı Nedir?

Azov İsminin Anlamı Nedir?

Azov İsminin Anlamı

Azov İsminin İstatistikleri

İsminin Anlamı Nedir?

Binlerce ismin anlamını bulun. İsim kökeni, analizi, falı, istatistikleri gibi birçok bilgiye tek tık ile ulaşın. Eğlenceli etkinlikler ile birlikte sosyal madyada paylaşın. Nerden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Yukardaki canlı aramayı kullanın veya popüler isimlere göz atın.

 

İsim, özel-genel (cins), canlı-cansız, somut-soyut tüm varlık, kavram ve olayları karşılayan sözcüklerdir. Sıfat, zarf, zamir gibi kelime grupları isim soylu kelimeler olarak kabul edilir. Türkçede isimler genel olarak kabul edilen dört farklı şekilde sınıflandırılır:

Azov İsmi Caiz Mi?

Azov İsminin Resmi Azov İsminin Numeraolojisi

Azov İsminin Anlam Falı

Azov İsminin Anlam Falı Azov İsminin Kader Sayısı Ve Kişilik Özellikleri Azov İsminin Analizi Azov İsminin Anlam Yorumu

Azov İsminin Numeraolojisi

Azov İsmi Caiz Mi? Azov İsmili Ünlüler Azov İsminin Arapça Yazılışı Azov İsminin Çince Yazılışı

Azov İsminin Resmi

Azov İsminin Japonca Yazılışı Azov İsminin Hiyeroglif (Mısır) Yazılışı Azov İsminin Parmak Alfabesiyle Yazılışı

Azov İsminin Anlamı

Azov İsminin Anlamı, Azov İsminin İstatistikleri

Azov İsminin Resmi, Azov İsminin Numeraolojisi, Azov İsminin Anlam Falı, Azov İsminin Kader Sayısı Ve Kişilik Özellikleri,

Azov isminin sözlük anlamı

Azov İsminin Analizi, Azov İsminin Anlam Yorumu, Azov İsmi Caiz Mi?, Azov İsmili Ünlüler, Azov İsminin Arapça Yazılışı,

Azov İsminin Arapça Yazılışı

Azov İsminin Çince Yazılışı, Azov İsminin Japonca Yazılışı, Azov İsminin Hiyeroglif (Mısır) Yazılışı, Azov İsminin Parmak Alfabesiyle Yazılışı

Azov İsminin İstatistikleri

Azov İsminin Anlamı Nedir?

Azak

Koordinatlar: 47°06′56″K 39°25′11″D / 47.11556°K 39.41972°D / 47.11556; 39.41972
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Azov sayfasından yönlendirildi)
Azak
Azov
Азов
Azak Limanı
Azak bayrağı
Bayrak
Azak arması
Arma
Rostov Oblastı'nın Rusya'daki konumu
Rostov Oblastı'nın Rusya'daki konumu
ÜlkeRusya Rusya
OblastRostov Oblastı
Kuruluş13. yüzyıl[1]
İdare
 • ValiSergey Bezdolnyy
Yüzölçümü
 • Toplam66.7 km²
Rakım40 m
Nüfus
 (2018)
 • Toplam80,721
Zaman dilimiUTC+03.00 (MZD)
 • Yaz (YSU)UTC+04.00 (MZD)
Alan kodu86342
Resmî site
gorodazov.ru

Azak[2][3][4][5][6] (Rusça: Азов / Azov) Rusya'nın Rostov Oblastı'na bağlı il ve ilin merkezi şehir. Coğrafi konumu nedeniyle değerli olan Azak Kalesi ile bilinir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Karadeniz’in kuzeyinde kurulmuş antik Yunan kolonileri.

İlk yerleşimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Don Nehri'nin Azak Denizi'ne döküldüğü yer her zaman önemli bir ticari merkez oldu. Antik Yunanlar ilk olarak Tanais (Tana) adıyla kenti kurmuş, nehre de aynı adı vermişlerdir. MÖ 7. ve 3. yüzyıllar arasında kurulan Yunan kolonilerinin Kırım'ın doğusundakiler Bosporan Kingdom veya ‘’Kingdom of the Cimmerian Bosporus’’ adıyla bir antik çağ devleti kurdular.

Orta Çağ[değiştir | kaynağı değiştir]

10. yüzyıldan itibaren Kıpçak ve Slav akınlarıyla nüfus yapısı değişmiştir. Bu arada Tmutarakan adlı bir Slav prensliği kuruldu.

13. yüzyıldan itibaren Karadeniz ticaretinin en önemli kenti haline geldi. Aynı yüzyılda Altın Orda Devleti egemenliğine giren Azak, 1395'te Timur tarafından yıkıldı. Cenevizliler tarafından yeniden inşa edilen Azak Kalesi, 1475'e kadar bu deniz gücünün elinde kaldı.

Kırım Hanlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Azak Kalesi II. Mehmet döneminde, 1475 yılında Gedik Ahmet Paşa'nın komutasındaki Kırım seferi sırasında ele geçirildi ve buradaki Ceneviz kolonilerine son verildi.

Rusya ile savaşların başlangıcı (1637-1642)[değiştir | kaynağı değiştir]

1637'de Kırım'da başgösteren karışıklıklardan faydalanan Don Kazakları, Rusya Çarlığı’nın da yardımıyla Azak Kalesi’ni ele geçirdilerse de, Osmanlı Padişahı İbrahim'in (1640-48) Rusya Çarlığı'na verdiği ültimatoma savaşla karşı veremeyecek durumda olan Rusya Çarlığı, 1642'de kaleyi teslim etti.

Osmanlı-Rus Savaşı (1686-1700)[değiştir | kaynağı değiştir]

İkinci Viyana Kuşatması'nı (1683) takip eden savaşlar sırasında Osmanlı Devleti'nin birçok cephede savaş halinde olmasından yararlanmak isteyen ilk Rus Çarı I. Petro, 1695 ve 1696 yıllarında iki Azak seferi düzenlemiştir. I. Petro, ilk Azak seferinin hazırlıklarını 1695 yılının baharında başlattı. 27 Haziran'da Ruslar 31.000 asker ve 170 topla Azak Kalesi’ni kuşattılar. Ancak Osmanlıların nehir yoluyla kaleye erzak ve cephane getirmelerini engelleyemediler. Azak Kalesi'nin içindeki Osmanlı garnizonunun mevcudu 7.000'dir. Ruslar 5 Ağustos ve 25 Eylül'de iki defa kaleyi ele geçirmek için saldırıya geçtiler ama başarısız oldular. Kaledeki Kefe Beylerbeyi Murtaza Paşa ve Kırım prensi Kaplan Giray'ın birliklerinin sayıca kendilerinden çok üstün bir kuvvete karşı 96 gün süren direnişi başarılı oldu ve Ruslar 1 Ekim'de kuşatmayı kaldırmak zorunda kaldılar.

Azak Kalesi'nin Ruslar tarafından alınması. (1696)
Bir Hollanda gravüründe, II. Azak Seferi’nde Azak Kalesi’nin denizden ve karadan kuşatılması. (1696)

İlk kuşatmanın başarısız olması üzerine Çar I. Petro donanmasına nehir tersanesinde yeni gemiler inşa etme kararı aldı. 1695-96 kışı boyunca Don Nehri üzerindeki Voronej kentindeki nehir tersanesinde gemi yapıldı. İlkbahara kadar kuşatmaya denizden yardımcı olması için 2 ana muharebe gemisi, 4 kundak gemisi ve 23 kadırgadan oluşan yeni bir filo inşa edildi. Nisan 1696’da Aleksei Shein komutasındaki 75.000 kişilik bir ordu kara yoluyla Azak Kalesi'ne doğru yola çıktı. Yeni inşa edilmiş Rus donanması Voronej Nehri ve Don Nehri yoluyla Azak Kalesi'ne doğru ilerledi. Çar I. Petro kadırga filosundaydı ve o da filosuyla 3 Mayıs'ta Azak'a doğru hareket etti.

27 Mayıs'ta bu donanma Azak Kalesi’ni kuşattı. Azak Kalesi karadan ve denizden bombalanmaya başlandı. 14 Haziran'da 4.000 asker ve 23 gemiden oluşan Osmanlı donanması Azak Kalesi'nin yardımına yetişti. Ancak Rus donanması tarafından iki gemisi batırılınca Osmanlı donanması savaştan çekildi. İlk kuşatmada zaten harap olan kaledeki Türk garnizonu başka destek kuvvet alamadı ve 17 Temmuz günü Don Kazakları'nın dış suru tamamen ele geçirmesine engel olamadı. Sonunda 19 Temmuz'da kale garnizonu teslim oldu ve Azak Kalesi Rusların eline geçti.

Rusya bu savaşta fazla bir başarı elde edemedi, ancak Azak Kalesi'ni ele geçirmeyi başardı. 14 Temmuz 1700 tarihinde Osmanlı Devleti Rusya'yla İstanbul Antlaşması’nı imzalayarak Azak Kalesi'ni Ruslara bırakıp, Taganrog'da inşa edilen Rus kalesini de kabullenmek zorunda kaldı.[7]

Prut Savaşı (1710-11)[değiştir | kaynağı değiştir]

Prut Savaşı’nda Osmanlı Ordusu tarafından kuşatılan I. Petro, müzakerede kalenin Osmanlı Devleti'ne geri verilmesini kabul etti. İmzalanan 1711 tarihli Prut Antlaşması ile Azak tekrar Osmanlıların eline geçti.

Osmanlı-Rus Savaşı (1735-39)[değiştir | kaynağı değiştir]

1736-39 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Ruslar tekrar kaleyi zaptettiler ve 1739 yılında imzalanan Belgrad Antlaşması ile kale yıkılmak şartıyla tekrar Rusya'ya bırakıldı.

Osmanlı-Rus Savaşı (1768-74)[değiştir | kaynağı değiştir]

1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında 1768'de Osmanlıların ele geçirdiği Azak, 1771'de Ruslarca tekrar alındı. Savaşın sonunda Kırım'ın da kaybedilmesiyle Azak'ı geri alma umudu da kalmadı. Osmanlı ile Rusya arasında imzalanan 21 Temmuz 1774 tarihli Küçük Kaynarca Antlaşması'nın 20. maddesinde sonsuza kadar Rusya'da kalacağı belirtildi.[8]

Azak filosundaki ilk Rus gemisi Mercury’ye ithaf edilen Voronej Nehri’ndeki anıt.

Kırım Savaşı (1853-56)[değiştir | kaynağı değiştir]

Yakın dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

1696-1711 arasında Rus İmparatorluğu'nun Azak Guberniyasının merkezi olan Azak, 1739'da adı Voronej olarak değiştirilen ilin merkezi oldu. Daha sonra Rostov-na-Donu karşısında önemini yitiren Azak, önce Rostov'un merkez olduğu bölge ile, sonra Novorossisk’in (Osmanlı dönemindeki adı Soğucak) merkezi olduğu Chernomore (Karadeniz) iline bağlandı. 1928'de buradan ayrılan Rostov Oblastı'na bağlı bir ilçe merkezi oldu.

Azak kenti II. Dünya Savaşı'nda Temmuz 1942-Şubat 1943 arasında Almanya tarafından işgal edildi.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Don Nehri kıyısında ve nehrin Azak Denizi'ne döküldüğü noktaya 16 km uzakta kuruludur. Azak şehri, çok yakınındaki Rostov-na-Donu adlı büyük kentin ve limanının gelişmesiyle geçmişteki önemini yitirmiştir.

Azak Kalesi’nin surlarındaki tarihî toplar, hâlen denize çevrili.

Azak Kalesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Azak Kalesi, Azak Limanı’nın güneyinde ve şehir merkezi Petrovskaya Meydanı’nın kuzeybatısında bulunmaktadır. Don Nehri'nin Karadeniz'e döküldüğü noktada kurulan, 17. ve 18. yüzyıllarda Osmanlı ve Rusya arasında çok sayıda muharebeye sahne olmuş Azak Kalesi, defalarca el değiştirdikten sonra, son olarak 1771'de Rusya'ya bağlanmıştır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

2010 Nüfus sayımına göre 82.882 kişi yaşamaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Энциклопедия Города России. Moskova: Большая Российская Энциклопедия. 2003. s. 14. ISBN 5-7107-7399-9. 
  2. ^ "Trabzon belediyesi 08 Ekim 2011 : Uluslararası Karadeniz Kulübü'nün 22. Asamblesi Rusya'nın Azak kentinde yapıldı". 18 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2012. 
  3. ^ "TRT Haber 10 Ekim 2011 : Uluslararası Karadeniz Kulübü'nün 22. Asamblesi Rusya'nın Azak kentinde yapıldı". 15 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2012. 
  4. ^ Fikri Soysal (2007), Rumeli olay türküleri 27 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, yüksek lisans tezi, Eylül 2007 (Azak şehri Azak Denizi ve Don ırmağının ağzındadır. 1475 yılında Fatih döneminde Gedik Ahmet Paşa tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. Azak ticaret yolu üzerinde olduğu için önemli bir şehirdi. Yeni ticaret yollarının keşfedilmesiyle önemini yitirmiştir. 1739 Belgrat antlaşmasıyla Ruslara bırakılmıştır.49 < 49 Cem Büyük Ansiklopedisi, İstanbul 1984, c. 2, s. 544-545)
  5. ^ Yasemin Türkdoğan (2011), Belki Hızır bize de uğrar 16 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Tarihin Seyrinde, tarihin götürdüğü yere git, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenliği Anabilim Dalı Bülteni, Nisan‐Mayıs‐Haziran 2011
  6. ^ Alaattin Uca (2007), Türk Toplumunda Hıdırellez-I/In the Turkish Society Hıdırellez or May Sixth-I[ölü/kırık bağlantı], A.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi Sayı 34 Erzurum 2007, 113-138
  7. ^ Warfare, State and Society on the Black Sea Steppe 1500-1700'’ 2 Kasım 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Brian L. Davies, Oxon, 2007.
  8. ^ Küçük Kaynarca Antlaşması




İsminin Anlamı Nedir? Kategorisinden Haberler


  • Azov İsminin Anlamı Nedir? Nedir?:Azov İsminin Anlamı Nedir? Nedir?
  • Azov İsminin Anlamı Nedir? İsminin Anlamı:Azov İsminin Anlamı Nedir? İsminin Anlamı
  • Azov İsminin Anlamı Nedir? İsminin İstatistikleri:Azov İsminin Anlamı Nedir? İsminin İstatistikleri
  • Azov İsminin Anlamı Nedir? İsminin Analizi:Azov İsminin Anlamı Nedir? İsminin Analizi

Canan Gerede, Mesnevi, Arseni Tarkovski, Yenidoğdu, Hozat, NGC 2806, Premi Goya 2000, Ahmet Yaşar Ocak, François Moubandje, Sarıdallı, Bağlar, Polimer mühendisliği, Çin Sovyet Cumhuriyeti, Heringsdorf, Tetragnatha elyunquensis, Marvel Contest of Champions, Electroclash, Super Aguri F1, Asteriks, 50. kuzey enlemi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü, alma Ödülleri, Elveda Cariyem, Tirol, Kum saati, Independence Day (1996 film), Cihatçı John, Kilowatt, Nick Rimando, Anadolu, Amanita cylindrispora, Muhsin Ertuğrul, El Sanatları, EE Limited, NGC 1078, Sami Güçlü, Eski Uygur alfabesi, Potentilla lazica, Hamdi Ömeroğlu, Coimbra, Astonishing Panorama of the Endtimes, Çatalzeytin, Achillea obscura, Ülkücülük, Karahisar, Keşan, Marne, Fransa, Çandigarh Başkent Yerleşkesi, Luciocephalus, Mitoz bölünme, Trichechus inunguis, 2017 NBA Seçmeleri, Ferruh Adalı, FC Nitra, Middle East Broadcasting Center, lonelygirl15, Ubinas, Kayrat FK, Bayeux işlemesi, Airbus A321, Zymer Bytyqi, Avellino ili, Boot, Georgiacetus vogtlensis, Erwin Jaenecke, Babil matematiği, Dodge Ram, Günümüzdeki devlet ve hükûmet başkanları listesi, Cemaat, Yalçın Kıldıran, Himmet (gazete), Opel Patent Motor Car, Cemşid Giunaşvili, Fransız Suriye Mandası, A Hole in the World, TARSİM, Kötü Kızlar, Hibernate, Ahel, Premier League Yılın Futbolcusu, Zırhlı balıklar, Ann Radcliffe, Catanduanes, Indicatoridae, Fethi Çelikbaş, Its in the Rain, İSU, Bitki takımları listesi, María de León Bello y Delgado, Bağlı, Aksaray, Bilecikte 2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi, Adam Buksa, Beştepeler füniküleri, Sühbaatar Yazıtları, Vivaro Romano, Yenice, Seydişehir, Uli Hoeneß Cup, Dziesma par laimi, Dönel kazık bağı, Thomas ve Arkadaşları, Salt N Pepa, Ova tilkisi, Gaddesby,
Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?,