Anıt İsminin Anlamı Nedir?

Anıt İsminin Anlamı Nedir?

Anıt İsminin Anlamı Nedir?

Anıt İsminin Anlamı Nedir?

Anıt İsminin Anlamı

Anıt İsminin İstatistikleri

İsminin Anlamı Nedir?

Binlerce ismin anlamını bulun. İsim kökeni, analizi, falı, istatistikleri gibi birçok bilgiye tek tık ile ulaşın. Eğlenceli etkinlikler ile birlikte sosyal madyada paylaşın. Nerden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Yukardaki canlı aramayı kullanın veya popüler isimlere göz atın.

 

İsim, özel-genel (cins), canlı-cansız, somut-soyut tüm varlık, kavram ve olayları karşılayan sözcüklerdir. Sıfat, zarf, zamir gibi kelime grupları isim soylu kelimeler olarak kabul edilir. Türkçede isimler genel olarak kabul edilen dört farklı şekilde sınıflandırılır:

Anıt İsmi Caiz Mi?

Anıt İsminin Resmi Anıt İsminin Numeraolojisi

Anıt İsminin Anlam Falı

Anıt İsminin Anlam Falı Anıt İsminin Kader Sayısı Ve Kişilik Özellikleri Anıt İsminin Analizi Anıt İsminin Anlam Yorumu

Anıt İsminin Numeraolojisi

Anıt İsmi Caiz Mi? Anıt İsmili Ünlüler Anıt İsminin Arapça Yazılışı Anıt İsminin Çince Yazılışı

Anıt İsminin Resmi

Anıt İsminin Japonca Yazılışı Anıt İsminin Hiyeroglif (Mısır) Yazılışı Anıt İsminin Parmak Alfabesiyle Yazılışı

Anıt İsminin Anlamı

Anıt İsminin Anlamı, Anıt İsminin İstatistikleri

Anıt İsminin Resmi, Anıt İsminin Numeraolojisi, Anıt İsminin Anlam Falı, Anıt İsminin Kader Sayısı Ve Kişilik Özellikleri,

Anıt isminin sözlük anlamı

Anıt İsminin Analizi, Anıt İsminin Anlam Yorumu, Anıt İsmi Caiz Mi?, Anıt İsmili Ünlüler, Anıt İsminin Arapça Yazılışı,

Anıt İsminin Arapça Yazılışı

Anıt İsminin Çince Yazılışı, Anıt İsminin Japonca Yazılışı, Anıt İsminin Hiyeroglif (Mısır) Yazılışı, Anıt İsminin Parmak Alfabesiyle Yazılışı

Anıt İsminin İstatistikleri

Anıt İsminin Anlamı Nedir?

Anıt

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gize Piramitleri, Mısır
Christo Redentor, Rio de Janeiro
Juche Kulesi. Önde bulunan heykeldeki üç kişi orak, çekiç ve yazı fırçası taşımaktadır.

Anıt ya da Abide (Osmanlıca çoğulu: Abitad), önemli bir olayın veya büyük bir kişinin gelecek kuşaklarca tarih boyunca anılması için yapılan, göze çarpacak büyüklükte, sembol niteliğinde yapı, olarak tanımlanmaktadır.

Anıtlar, genellikle heykel ya da çeşitli biçimlerdeki yapılar olabildiği gibi, ağaç da anıt olarak kabul edilmektedir. Anıtın amacı, bir kişinin, olayın ya da tarihsel bir dönemin anısını canlı tutmaktır. Tarihteki en önemi anıt örnekleri Mısır Piramitleridir. Bir tür anıt mezar olan piramitler, çok eski zamanda yaşamış ve oraya gömülmüş olan firavunların (kralların) anılarını yaşatmak amacıyla yapılmışlardır. Zafer takları da tarihteki önemli anıt örneğidir. Roma'daki büyük zafer takları Romalı generallerin, Paris'teki ünlü Zafer Takı Napolyon ordularının savaşta kazandıkları zaferlerin anısına dikilmiştir. Londra'da Whitehall'daki kenotaf da (boş lahit) en ünlü savaş anıtlarından biridir.

Dünyanın pek çok ülkesinde, meydan ve caddelerde tek bir kişinin anısına dikilmiş anıtlara rastlanır. Ankara ve Türkiye'nin öteki kentlerindeki Atatürk, ABD’nin Washington kentindeki George Washington anıtları, İngiltere’de Londra'daki Trafalgar Meydanı'nda bulunan Nelson Sütunu bu tür anıtlara örnek olarak verilebilir.

Mezarlar ve tapınaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Özgürlük Anıtı, New York

Anıt sözcüğü öncelikle geçmiş zamanları anımsatan bir yapıtı akla getirir. Tarih öncesi çağlara ait taş ya da toprak yapılar için de bu sözcüğün kullanıldığı olur. Genel olarak tarih öncesi taş anıtlar, mezar ya da tapınaklardır. Bu tür mezarlardan geriye, içlerine ölülerin koyulduğu taştan oda ya da bölmeler kalmıştır. Bu tür taş anıtlar megalit olarak adlandırılır. Megalit, Yunanca "büyük" anlamına gelen megalo ve "taş" anlamına gelen lithos sözcüklerinin birleştirilmesinden oluşmuştur. Ölülerin gömüldüğü yer alçak ve uzun bir oda ya da galeri biçiminde olduğu için, bazı megalitlere galeri mezar denir. Galeri mezarlar yatay ve dikey biçimde yerleştirilen taş bloklardan oluşur.

Ölülerin gömüldüğü salonun dışarıya bir geçitle bağlandığı mezarlar ise, geçit mezar olarak adlandırılır. Hem geçit mezarlara, hem de galeri mezarlara birden çok kişi gömülürdü. Menhir’ler de bir tür megalit anıtlardır. Menhir sözcüğü, Breton dilinde "taş" anlamına gelen men ve "uzun" anlamına gelen hir'den türetilmiştir. Menhirler, dik olarak yerleştirilmiş büyük taş anıtlardır. Fransa'nın kuzey ve İngiltere'nin güney kesiminde menhirlere çok yaygın olarak rastlanır. Buralardaki menhirler daire, yarım daire ya da elips biçiminde dizilmiş taşlardan oluşur. İngiltere'deki Stonehenge en ünlü menhir örneğidir. Cilalı Taş Devri (Neolitik Çağ) ve Tunç Çağı başlarında (yaklaşık İÖ 2800) pek çok tapınak yapılmıştır. Ne var ki bu taş tapınaklarda hangi tanrılara tapıldığı ve dinsel törenlerin nasıl yapıldığı bilinmemektedir.

Hristiyan dünyasında kilise anıtlarının tarihi 12. yüzyıla kadar gider. Eskiden zengin kişiler taş lahitlerde kilisenin içinde gömülürlerdi. Sonraki dönemde kişilerin adları pirinç levhalara yazılmış ve bu levhalar kilisenin taş duvarına yerleştirilmiştir.

Türklerde anıt[değiştir | kaynağı değiştir]

Anıtkabir, Ankara
Çanakkale Şehitleri Abidesi, Çanakkale

Türk anıtlarının tarihi, İslam öncesi döneme kadar gider ve ilk anıt örneklerine Orta Asya’da rastlanır. Bunlardan günümüze ulaşmış olan en ünlü anıt Orhun Anıtları'dır. Eski Türklerde alp denen savaşçıların ve yiğitlerin mezarının kenarına dikilen ve balbal denen taşlar da birer anıt örneğidir.

Türkler Anadolu'ya yerleştikten sonra kümbet, türbe gibi çeşitli anıtlar yapmışlar ve mezar taşlarında süslemeye özel önem vermişlerdir. Selçuklu mezar taşlarının üzerinde insan, hayvan ve kuş figürleri yer alır. Osmanlı mezar taşları ise bitki ve geometrik figürlerle bezenmiştir. Osmanlı mezar taşlarının biçimleri gömülü olan kişinin toplumsal konumunu da yansıtır. Anadolu’da, kümbet ya da türbe olarak adlandırılan anıt mezarların en ünlüleri arasında Erzurum’da Emir Saltuk Kümbeti, Kayseri’de Döner Kümbet, Konya’da Gömeç Hatun Kümbeti, Bursa’da Yıldırım Bayezid Türbesi, İstanbul’da Kanuni Sultan Süleyman Türbesi sayılabilir.

Türk Kurtuluş Savaşı'ndan sonra anıt yapımında hızlı bir artış oldu. Hemen bütün kentlerde Atatürk'ü, Kurtuluş Savaşı'nı, halkın savaştaki kahramanlıklarını simgeleyen anıtlar dikildi. Çanakkale Zaferi ve Meçhul Asker Anıtı, Taksim Cumhuriyet Anıtı ile Atatürk'ün gömülü olduğu Anıtkabir, bunların önde gelen örnekleridir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]



İsminin Anlamı Nedir? Kategorisinden Haberler


  • Anıt İsminin Anlamı Nedir? Nedir?:Anıt İsminin Anlamı Nedir? Nedir?
  • Anıt İsminin Anlamı Nedir? İsminin Anlamı:Anıt İsminin Anlamı Nedir? İsminin Anlamı
  • Anıt İsminin Anlamı Nedir? İsminin İstatistikleri:Anıt İsminin Anlamı Nedir? İsminin İstatistikleri
  • Anıt İsminin Anlamı Nedir? İsminin Analizi:Anıt İsminin Anlamı Nedir? İsminin Analizi

Emre Can, Lamiaceae, Yeniköy, Refahiye, Rana johnsi, Doğu Arap rakamları, Suat Serdar, Curticella, Trachyderes, Türk İntikam Tugayı, Üst zaman, Clayton J. Lloyd Uluslararası Havalimanı, Jean Henry Dunant, Hemidactylus dawudazraqi, Adenozin trifosfat, Pist (havacılık), Because of You (Kelly Clarkson şarkısı), Altınova Orta, Kepez, Dendrocoptes dorae, Pelargonium, 1989 Tiananmen Meydanı Olayları, Haltwhistle, Virgil, Çiftlikören, Kangal, DNA (Kendrick Lamar şarkısı), Milinko Pantić, Namık Kemal Zeybek, III. Kılıç Arslan, Krom, Fizik Kanunu, V. Clement, Anonim Şirket, Anlatıbilim, NBA top çalma kralları listesi, Sivri sincapçıklar, Etnoğrafya, Etnografya, Dajti Dağı, Eurobasket 1999 kadrolar, Harvana bahşı, Ahşab, Jeolojik zamanlar, Agave guiengola, İngiltere Topluluğu, Hasköy, Bayındır, Nokia 5510, İshak Belfodil, Kuzey Macaristan ve Alföld, Büyük İnsan Yapımı Nehir, Tekirdağda 1973 Türkiye genel seçimleri, Kocaelide 1939 Türkiye genel seçimleri, Sarzbüttel, 1997, TV Time, Dwight D. Eisenhower, NGC 1417, Emmanuel Mudiay, Carfizzi, Görece, Menemen, Gazze Ulu Cami, Kazbek Geteriev, Atrichantha, Simon Donnelly, Beyler, Buldan, Ladies Code, 1991 Dağlık Karabağ bağımsızlık referandumu, 1285, Brooklyn Museum, Devre (jeoloji), Girgaşiler, Osman Esad Efendi, Kozören, Mecitözü, Melbourne Cricket Ground, Jimmy Cliff, Yol İyesi, Antientelektüalizm, Expo 2020, Doğal afet, Trichoglossus johnstoniae, Yunanistandaki millî parklar listesi, Churton, Cheshire, Işıkköy, Akhisar, Kaspar Maria von Sternberg, Mori, Trento, Kızılırmak, Çankırı, HP webOS, Taşlıhüyük, Kozaklı, Premiere FC, Rus Çar ve Çariçelerinin listesi, Johann Heinrich Friedrich Link, NGC 5286, Modernizm, The Fox and the Hound, Başıbüyük, Sivas, Maximilian Mittelstädt, Pueyo de Santa Cruz, D 885, Intel i860, Salvia potentillifolia, Ornithogalum haalenbergense, Lamiales,
Behiye Akyol Kimdir?, Töreli Nedir?, Törelci Nedir?, Gabala Nedir?, Mahmut Polat Kimdir?, İsmet İşeri Kimdir?, Füzelâ Nedir?, İskandinav haçı Anlamı Nedir, İskandinav haçı Nasıl Oluştu, İskandinav haçı Tarihi, İskandinav haçı Renkleri, İskandinav haçı Tasarımı, Hüsmen Kırkpınar Kimdir?, Töreci Nedir?, Fütürolojik Nedir?, Mehmet Arpaci Kimdir?, Töre Dışı Nedir?, Fütursuz Nedir?, Belkıza İlter Kimdir?, Füsunkâr Nedir?, İkirenkli Anlamı Nedir, İkirenkli Nasıl Oluştu, İkirenkli Tarihi, İkirenkli Renkleri, İkirenkli Tasarımı, Osman Mutlu Kimdir?, Gülşah Sakar Kimdir?, Tozkoparan Nedir?, Fultaymlı Nedir?, Hülya Güreli Yolcubal Kimdir?, Ayşen Ece Kavas Kimdir?, Halit Yıldız Kimdir?, Totemsiz Nedir?, Frenolojik Nedir?, Bayrakbilim Anlamı Nedir, Bayrakbilim Nasıl Oluştu, Bayrakbilim Tarihi, Bayrakbilim Renkleri, Bayrakbilim Tasarımı, Totemli Nedir?, Hasan Yıldız Kimdir?, Selman Kösalı Kimdir?, Halil Bakış Kimdir?, Erdal Tektaş Kimdir?, Yukarı Volta bayrağı Anlamı Nedir, Yukarı Volta bayrağı Nasıl Oluştu, Yukarı Volta bayrağı Tarihi, Yukarı Volta bayrağı Renkleri, Yukarı Volta bayrağı Tasarımı, Mehmet Ümit Küçükkaya Kimdir?, Murat Çakar Kimdir?, Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?,