Âşıklık geleneği nedir?, Âşıklık geleneği anlamı nedir?, Âşıklık geleneği ne demektir?

Âşıklık geleneği Nedir?

Âşıklık geleneği Nedir?, Âşıklık geleneği Nerededir?, Âşıklık geleneği Hakkında Bilgi?, Âşıklık geleneği Analizi? Âşıklık geleneği ilgili Âşıklık geleneği ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Âşıklık geleneği ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Âşıklık geleneği Ne Anlama Gelir Âşıklık geleneği Anlamı Âşıklık geleneği Nedir Âşıklık geleneği Ne Anlam Taşır Âşıklık geleneği Neye İşarettir Âşıklık geleneği Tabiri Âşıklık geleneği Yorumu 

Âşıklık geleneği Kelimesi

Lütfen Âşıklık geleneği Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Âşıklık geleneği İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Âşıklık geleneği Kelimesinin Anlamı? Âşıklık geleneği Ne Demek? ,Âşıklık geleneği Ne Demektir? Âşıklık geleneği Ne Demektir? Âşıklık geleneği Analizi? , Âşıklık geleneği Anlamı Nedir?,Âşıklık geleneği Ne Demektir? , Âşıklık geleneği Açıklaması Nedir? ,Âşıklık geleneği Cevabı Nedir?,Âşıklık geleneği Kelimesinin Anlamı?,Âşıklık geleneği Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Âşıklık geleneği Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Âşıklık geleneği Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Âşıklık geleneği Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Âşıklık geleneği Kelimesinin Anlamı Nedir? Âşıklık geleneği Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Âşıklık geleneği Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Âşıklık geleneği Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Âşıklık geleneği - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Âşıklık geleneği

Âşıklık geleneği Nedir? Âşıklık geleneği Ne demek? , Âşıklık geleneği Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Âşıklık geleneği Kelimesinin Anlamı? Âşıklık geleneği Ne Demek? Âşıklık geleneği Ne Demektir? ,Âşıklık geleneği Analizi? Âşıklık geleneği Anlamı Nedir? Âşıklık geleneği Ne Demektir?, Âşıklık geleneği Açıklaması Nedir? , Âşıklık geleneği Cevabı Nedir? , Âşıklık geleneği Kelimesinin Anlamı?






Âşıklık geleneği nedir?, Âşıklık geleneği anlamı nedir?, Âşıklık geleneği ne demektir?

şık halk edebiyatı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(şıklık geleneği sayfasından yönlendirildi)

şık halk edebiyatı, halk diliyle ve hece vezniyle meydana getirilen, saz eşliğinde söylenen şiirlerden oluşan geleneksel Türk edebiyatı dalıdır. âşıkların oluşturduğu eserlerin bütününe verilen isimdir.Halk edebiyatı içerisinde yer alır. Anonim ürünlerin dışında kalan şiirlerin (koşma, destan, semâî, kalenderî vb.) oluşturduğu edebi ürünler toplamıdır. Kimi âşıkların başından geçen ve yaygınlaşıp ünlenen hikâyeler de âşık edebiyatı içinde incelenir.

Belirleyici özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

şık Edebiyatı'nın kökü Orta Asya'ya kadar dayanır. Bu akımı temsil eden âşıklar, Orta Asya Türk şiir geleneğine bağlı kalıp ellerinde sazları ile diyar diyar dolaşarak sanatlarını icra ederler. şıklar halk arasında yetişir, duygu ve düşüncelerini saz çalarak dile getirirler. Böylece kendi şarkılarını şık Edebiyatı'na uygun olarak söylerler.

şıklık geleneği[değiştir | kaynağı değiştir]

şıklık, Anadolu'da toplumun öncüsü olmuş bir gelenek, halka mal olmuş bir kültürdür. Yaşamını halkla birlikte idame ettiren ozan, sazıyla sözüyle halkın sesidir.

Toplumdaki olumlu ya da olumsuz gelişmeler, ozanın sazına, sözüne ve sesine konu olur. Ozanlar toplumun sorunlarını dile getirmek, olup biteni daha erken görmek ve gelecek nesillere mesaj vermek özellikleriyle de tanınmıştır. Böylece halka mal olmuşlardır. Ozanlık geleneğinde doğa sevgisi vardır, halk sevgisi vardır, vatan sevgisi vardır, hak sevgisi vardır. Halkın bağrından kopar ve temsil ettiği toplumun sorunlarını, mesajlarını sazıyla anlatır. Yaşadıkları dönemlerde her halk ozanının farklı bir yeri vardır. Ama tüm halk ozanlarımızın buluştuğu yer, halkın gönlüdür.

Tarih boyunca ozanlık ve halk edebiyatı çeşitli dönemlerden geçmiş ve günümüze kadar gelmiştir. Halk ozanlığı, değişen yaşam koşulları ve değer yargıları karşısında gerileme yaşasa da kültürün vazgeçilmez simgelerinden biri olma özelliğini korumuştur.

Türkiye, Azerbaycan, İran ve Ermenistan'da âşıklık geleneği hala canlı olarak sürdürülmektedir.

Çok sayıda aşık yaşamıştır ancak günümüze kadar adı gelen aşık sayısı azdır. Bunda âşıklığın sözlü bir edebiyat dalı olmasının payı büyüktür. Günümüzde isimleri hala yaşamakta olan âşıkların türkülerine borçlu oldukları söylenebilir. Yani bir âşığın türküsü dilden dile dolaşıyorsa o âşık ölümsüzleşmiştir diyebiliriz. Türküleri sayesinde hala isimleri bilinen usta aşıklardan bazıları şunlardır:

- Karacaoğlan

- Köroğlu

- Dadaloğlu

- Sümmani

- Seyrani

- Ruhsati

- Ercişli Emrah

- Deli Boran

- Şenlik

- Aşık Veysel

- Mahsuni Şerif

- Aşık Reyhani

- Davut Sulari

- Buruklu Kul Mustafa

- Murat Çobanoğlu

- Şeref Taşlıova

- Neşet Ertaş

Günümüzde yaşayan çok sayıda âşık vardır. şıkların yoğun olarak yetiştikleri bazı yöreler vardır. Bu yörelerin başında Çukurova, Kafkasya, Urumiye, Doğu Anadolu ve Sivas gelmektedir. Günümüzde yaşamakta olan usta âşıklardan bazıları şunlardır:

- şık Feymani

- Aşık Nuri Çırağı

- Maksut Feryadi

- Mürsel Sinan

Eserler[değiştir | kaynağı değiştir]

şık Edebiyatı nazım biçimleri koşma, destan, semâî ve varsağıdır. Hece ölçüsünün 7, 8 ve 11'li kalıpları çok kullanılmıştır. Daha çok yarım uyak kullanılmış, cinaslarada yer verilmiştir.[1]

şık Edebiyatı özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • "şık" veya "Ozan" denilen kişilerin saz eşliğinde söyledikleri şiirlerden oluşur.
  • Genelde sözlü olmasına rağmen şairler, şiirlerini "Cönk" dedikleri defterlerde toplamışlardır.
  • Şairler, sazlarını omuzlarına alarak köy köy, kasaba kasaba, şehir şehir dolaşmışlardır.
  • Şiirlerde anlatım içten, canlı ve yalındır. (reel)
  • Şairler, halkın içinden çıktığından halk dilini kullanmışlardır. Bu sade dil, 18. ve 19. yüzyıllarda bazı şairler tarafından Divan Edebiyatı'nın etkisinde kalmasıyla eski arılığını kaybetmiştir.
  • Nazım birimi dörtlüktür.
  • Koşma, semâî, destan, varsağı gibi nazım şekilleri kullanılmıştır.
  • Hece ölçüsünün 7'li, 8'li ve 11'li kalıplarına ağırlık verilmiştir.
  • Aşk, tabiat, gurbet, ayrılık, ölüm, özlem, kıskançlık, yiğitlik, toplumun sorunları, insan davranışları, bunlarla ilgili eleştiriler konu olarak işlenmiştir.
  • Şiirlerin son dörtlüğünde şairin adı veya mahlası geçer; Buna tapşırma denir.
  • Göz kafiyesi anlayışı yerine kulak kafiyesine ağırlık verilmiştir. Yani kafiye için aynı sesin kullanılmasına gerek yoktur. Buna göre p/b, ç/ş, t/d, l/n gibi seslerle de kafiye yapılmıştır.
  • Genellikle yarım ve cinaslı kafiye kullanılmıştır.
  • Benzetme (teşbih) ve kişileştirme (teşhis) dışında edebî sanatlara fazla yer verilmemiştir.
  • Bazı ürünlerde yöresel özellikler görülür.
  • Şiirler genellikle hazırlık olmaksızın irticâlen, yani içe doğduğu gibi söylenir.
  • Divan Edebiyatı'nda görülün kalıplaşmış benzetmeler (mazmun) Halk Edebiyatı'nda da vardır. Buna göre sevgili anlatılırken yeşil başlı ördek, inci diş, elma yanak, badem göz, kiraz dudak, keman kaş, sırma saç, selvi boy gibi benzetmeler kullanılmıştır.
  • Divan Edebiyatı daha çok düşünceye önem verdiği için soyut bir edebiyattır. Halk Edebiyatı'nda ise şair gördüğünü, yaşadığını anlatır. Bu nedenle şık Edebiyatı somut bir edebiyattır. Ayrıca Divan Edebiyatı'nda sevgilinin tipi çizilir, adı söylenmez. Halk Edebiyatı'nda ise sevgilinin adı (Elif, Ayşe...vb.) vardır.
  • Şiirler, işlenen konulara göre koçaklama, güzelleme, taşlama, ağıt gibi adlar alır.
  • şık Edebiyatı hayalî olaylardan çok, gerçekçiliğin ön plâna çıktığı bir edebiyattır.
  • Gerçeklik ön plandadır.
  • Bir tarikata mensup olup o yolda şiir söyleyen tekke şairlerinin eserleri ise tekke şiiri diye anılır..

Azerbaycan şık Edebiyatı[değiştir | kaynağı değiştir]

2009 yılının Ekim ayında Azerbaycan âşık edebiyatı, UNESCO tarafından İnsanlığın Sözlü ve Somut Olmayan Kültürel Mirası Başyapıtları listesine alınmıştır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Halk edebiyatı genel özellikler 30 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.i, Erişim tarihi: 3 Haziran 2016
  2. ^ "Azerbaijan's ashug art included into UNESCO list of Intangible Cultural Heritage". Today.Az. 9 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2009. 


Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]


Âşıklık geleneği nedir?, Âşıklık geleneği anlamı nedir?, Âşıklık geleneği ne demektir? Nedir? :Âşıklık geleneği nedir?, Âşıklık geleneği anlamı nedir?, Âşıklık geleneği ne demektir? ile ilgili Âşıklık geleneği nedir?, Âşıklık geleneği anlamı nedir?, Âşıklık geleneği ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Âşıklık geleneği nedir?, Âşıklık geleneği anlamı nedir?, Âşıklık geleneği ne demektir? Ne Demektir? Âşıklık geleneği nedir?, Âşıklık geleneği anlamı nedir?, Âşıklık geleneği ne demektir? Açıklaması Nedir? Âşıklık geleneği nedir?, Âşıklık geleneği anlamı nedir?, Âşıklık geleneği ne demektir? Cevabı Nedir? Âşıklık geleneği nedir?, Âşıklık geleneği anlamı nedir?, Âşıklık geleneği ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Âşıklık geleneği nedir?, Âşıklık geleneği anlamı nedir?, Âşıklık geleneği ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Âşıklık geleneği nedir?, Âşıklık geleneği anlamı nedir?, Âşıklık geleneği ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Âşıklık geleneği nedir?, Âşıklık geleneği anlamı nedir?, Âşıklık geleneği ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Âşıklık geleneği nedir?, Âşıklık geleneği anlamı nedir?, Âşıklık geleneği ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Âşıklık geleneği nedir?, Âşıklık geleneği anlamı nedir?, Âşıklık geleneği ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Âşıklık geleneği nedir?, Âşıklık geleneği anlamı nedir?, Âşıklık geleneği ne demektir? Açıklaması? :Âşıklık geleneği nedir?, Âşıklık geleneği anlamı nedir?, Âşıklık geleneği ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Âşıklık geleneği nedir?, Âşıklık geleneği anlamı nedir?, Âşıklık geleneği ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Âşıklık geleneği nedir?, Âşıklık geleneği anlamı nedir?, Âşıklık geleneği ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Âşıklık geleneği nedir?, Âşıklık geleneği anlamı nedir?, Âşıklık geleneği ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Âşıklık geleneği nedir?, Âşıklık geleneği anlamı nedir?, Âşıklık geleneği ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Âşıklık geleneği nedir?, Âşıklık geleneği anlamı nedir?, Âşıklık geleneği ne demektir? Gerçek mi? :Âşıklık geleneği nedir?, Âşıklık geleneği anlamı nedir?, Âşıklık geleneği ne demektir? ile ilgili Âşıklık geleneği nedir?, Âşıklık geleneği anlamı nedir?, Âşıklık geleneği ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Âşıklık geleneği nedir?, Âşıklık geleneği anlamı nedir?, Âşıklık geleneği ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Âşıklık geleneği nedir?, Âşıklık geleneği anlamı nedir?, Âşıklık geleneği ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Âşıklık geleneği nedir?, Âşıklık geleneği anlamı nedir?, Âşıklık geleneği ne demektir? Hakkında? :Âşıklık geleneği nedir?, Âşıklık geleneği anlamı nedir?, Âşıklık geleneği ne demektir? ile ilgili Âşıklık geleneği nedir?, Âşıklık geleneği anlamı nedir?, Âşıklık geleneği ne demektir? burada bulabilirsiniz. Âşıklık geleneği nedir?, Âşıklık geleneği anlamı nedir?, Âşıklık geleneği ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Âşıklık geleneği nedir?, Âşıklık geleneği anlamı nedir?, Âşıklık geleneği ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Âşıklık geleneği nedir?, Âşıklık geleneği anlamı nedir?, Âşıklık geleneği ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Probole, Dash (kripto para birimi), Bedel bölümleri listesi, Riga Uluslararası Havalimanı, Ötzi, Japonya İçişleri ve Haberleşme Bakanlığı, Mesida humilis, Bedia Katedrali, Dourdan, Kültürel coğrafya, Azerbaycan resmî tatil günleri, Adnan, José Rizal, Duşi ilçesi, Heliophanus lawrencei, Pat Boone, Edinilmiş bağışıklık yetersizliği belirgisi, 1961 Kongo Cumhuriyeti başkanlık seçimi, Gig Young, Paschen serileri, Ormaiztegi, Ognjen Todorović, Beş Yıl Önce On Yıl Sonra, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü, Seid Memić, Onur Demirtaş, Abbasiler, Hısrimiye, Kore Cumhuriyeti Kara Kuvvetleri, Kılıçgaga, Yaş Antlaşması, Haiti başbakanları listesi, Nagyerdei Stadyumu, Eitri (karakter), Kurumsal iktisat, Azerbaycan Demokratik Maarifçilik Partisi, Fatih, Sultanbeyli, Malmö Isstadion, 1963 Üsküp depremi, Oláh Gábor Út Stadı, César Sampaio, Urusei Yatsura, İrrasyonel sayılar, The Young Folks, Suharto, Abdul Rahim Sebah, Drew Gooden, Tacates, Türkiye profesyonel futbol liglerinde mücadele eden takımlar listesi, 2001, Yazıören, Tercan, Sinanpaşa, Azerbaycanda konuşulan diller, Zafertepe, Konak, Lily Castel, Matcha, NGC 5998, Marc Roca (futbolcu), Sipo (futbolcu), Reşid Ali Geylani, Evrim Doğan, Beyin kanaması, Hava sahası sınıfları, Azavad, Bisiklet Hırsızları, Muhammed Ufî, Mesida grayi, Dünya siyasi tarihi, Simochromis, 1487, Apistogramma commbrae, Landkreis Emmendingen, Emen, Beyşehir, Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı, Amanita rosea, Sipiniq, Aznalcóllar, Hasan Âli Yücel, Anders Bergcrantz, 1971 Staphorst çocuk felci salgını, NGC 5061, Alfred Gomis, Cebelitarık bayrağı, Vezirköprü, Tissi, Gümbür Gümbür, Panicum pandum, Yakov Antonov, Ocak 1898 Balıkesir depremi, Kütikula, Kutikula, Raniye, Burgos CF, No Such Thing, Vaugines, Kombucha, Topraklık Tren İstasyonu, Sky Sports 4, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası,
Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?,