Yedi Yıl Savaşı nedir?, Yedi Yıl Savaşı anlamı nedir?, Yedi Yıl Savaşı ne demektir?

Yedi Yıl Savaşı Nedir?

Yedi Yıl Savaşı Nedir?, Yedi Yıl Savaşı Nerededir?, Yedi Yıl Savaşı Hakkında Bilgi?, Yedi Yıl Savaşı Analizi? Yedi Yıl Savaşı ilgili Yedi Yıl Savaşı ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Yedi Yıl Savaşı ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Yedi Yıl Savaşı Ne Anlama Gelir Yedi Yıl Savaşı Anlamı Yedi Yıl Savaşı Nedir Yedi Yıl Savaşı Ne Anlam Taşır Yedi Yıl Savaşı Neye İşarettir Yedi Yıl Savaşı Tabiri Yedi Yıl Savaşı Yorumu 

Yedi Yıl Savaşı Kelimesi

Lütfen Yedi Yıl Savaşı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Yedi Yıl Savaşı İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Yedi Yıl Savaşı Kelimesinin Anlamı? Yedi Yıl Savaşı Ne Demek? ,Yedi Yıl Savaşı Ne Demektir? Yedi Yıl Savaşı Ne Demektir? Yedi Yıl Savaşı Analizi? , Yedi Yıl Savaşı Anlamı Nedir?,Yedi Yıl Savaşı Ne Demektir? , Yedi Yıl Savaşı Açıklaması Nedir? ,Yedi Yıl Savaşı Cevabı Nedir?,Yedi Yıl Savaşı Kelimesinin Anlamı?,Yedi Yıl Savaşı Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Yedi Yıl Savaşı Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Yedi Yıl Savaşı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Yedi Yıl Savaşı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Yedi Yıl Savaşı Kelimesinin Anlamı Nedir? Yedi Yıl Savaşı Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Yedi Yıl Savaşı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Yedi Yıl Savaşı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Yedi Yıl Savaşı - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Yedi Yıl Savaşı

Yedi Yıl Savaşı Nedir? Yedi Yıl Savaşı Ne demek? , Yedi Yıl Savaşı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Yedi Yıl Savaşı Kelimesinin Anlamı? Yedi Yıl Savaşı Ne Demek? Yedi Yıl Savaşı Ne Demektir? ,Yedi Yıl Savaşı Analizi? Yedi Yıl Savaşı Anlamı Nedir? Yedi Yıl Savaşı Ne Demektir?, Yedi Yıl Savaşı Açıklaması Nedir? , Yedi Yıl Savaşı Cevabı Nedir? , Yedi Yıl Savaşı Kelimesinin Anlamı?






Yedi Yıl Savaşı nedir?, Yedi Yıl Savaşı anlamı nedir?, Yedi Yıl Savaşı ne demektir?

Yedi Yıl Savaşı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yedi Yıl Savaşı

Sainte-Foy Muharebesi, George B. Campion.
Tarih1756–1763
Bölge
Sonuç

Coğrafi
Değişiklikler

Avrupa'da Status quo ante bellum. Kolonilerde:

Taraflar
Prusya
Birleşik Krallık Büyük Britanya
Hannover
İrokualar
Portekiz Portekiz (1761'den sonra)
Braunschweig-Wolfenbüttel
Hessen-Kassel
Schaumburg-Lippe
[1] Fransa
Avusturya
Rusya (1762'ye kadar)
İsveçİsveç (1757-1762)
İspanya İspanya(1761'den sonra)
Saksonya
Babürlüler (1757'den sonra)
Sardinya Sardinya Krallığı
Komutanlar ve liderler
II. Friedrich
Friedrich Wilhelm von Seydlitz
Birleşik Krallık John Manners
Birleşik Krallık Edward Boscawen
Birleşik Krallık Robert Clive
Birleşik Krallık James Wolfe  (ölü)
Birleşik Krallık Baron Amherst
Birleşik Krallık Edward Braddock  (ölü)
Ferdinand von Braunschweig
XV. Louis
Louis-Joseph de Montcalm  (ölü)
Count von Daun
Franz Moritz von Lacy
Karl Alexander von Lothringen
Ernst von Laudon

I. Elizaveta
Pyotr Saltykov
III. August

Yedi Yıl Savaşı ya da Yedi Yıl Harbi, Avrupa'nın güçlü devletleri arasında, 1756-1763 yılları arası yaşanmış bir dizi askeri çatışmadır. Savaşın nedeni Büyük Britanya ve Fransa için aralarındaki sömürge yarışı; Avusturya ve Prusya içinse Orta Avrupa hegemonyasıdır. Yedi Yıl Savaşı, küresel çapta gerçekleşen ilk savaştır.[2][3]

Savaşın nedenleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Avusturya, Veraset Savaşı'nda (1740-1748) elinden çıkan Silezya bölgesini geri alabilmek için ittifak arayışı içindeydi. Fransa, Saksonya, İsveç ve Rusya ile bir ittifak oluşturmuştu. Prusya ise Büyük Britanya ile ittifaka gitmişti.

Esasen gerek Avusturya Veraset Savaşı, gerekse de Yedi Yıl Savaşı, aynı stratejik hedeflere yönelik savaşlardır ve tek bir savaşlar dizisi olarak kabul edilir. Bir yanda, Büyük Britanya ve Fransa arasında denizaşırı sömürgelerin ve dünya denizlerindeki üstünlüğün kontrolüdür. Diğer yandan da Orta Avrupa'da Avusturya ile Prusya arasında, bir güçler dengesi arayışı olarak kabul edilmektedir.

Stratejiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Fransa, 18. yüzyıl boyunca kolonilerine yetersiz miktarda destek asker göndermişti. Büyük Britanya'nın donanmasını aşamayacağını bildiğinden, eninde sonunda kolonilerini kaybedeceğini düşünmekteydi.[4][5] Bu yüzden asıl askerî harekâtlarını Kıta Avrupası üzerinden yapmaktaydı. Burada başarılı olursa, barış antlaşmalar yapılırken kolonilerini koruyabilecekti. Plan Kıta Avrupası'nda başarılı olmasına karşın, Fransız kolonilerinin kaybına engel olamamıştır.

Büyük Britanya ise Fransa'nın tam tersi bir politika izliyordu. Kıta Avrupası'nda büyük askerî harekâtlardan kaçınmaktaydı.[6] Abluka taktiği uygulayarak, destek gönderilerin orduları engelliyordu. Kara savaşlarından kaçındığından, Kıta Avupası'nda kara orduları güçlü bir ülkeyle müttefik olmak zorunda kalıyordu. Bu yüzden, Yedi Yıl Savaşı'nda Prusya'yla müttefik olmuştu.

Avusturya ve Rusya, bulundukları bölgede yeni bir gücün çıkmasını istemediğinden, Prusya'ya karşı müttefik olmuşlardı.

Savaşın gelişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa'daki gelişmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yedi Yıl Savaşı'na katılan ülkeler
  Büyük Britanya, Prusya ve Portekiz ittifakı
  Fransa, İspanya, Avusturya, Rusya ve İsveç ittifakı

Karşısındaki bu güçlü ittifakı, ilk saldırıyı kendisi yaparak parçalamayı amaçlayan Prusya Kralı II. Friedrich, 1756 yılında Saksonya'nın merkezi Dresden'e saldırarak kenti almıştır.

Bir dizi küçük çaplı çatışmadan da başarılı çıkan II. Friedrich, 6 Mayıs 1757 tarihinde Prag Muharebesi'nde Avusturya'yı yenilgiye uğratmıştır. Ancak ertesi sene yenilerek Bohemya'dan çekilmek zorunda kalmıştır.

Ardından İsveç ve Rusya, Doğu Prusya'ya saldırmışlardır. Ruslar burada Prusya orduları karşısında belirgin bir başarı kazanmışlardır. Fransa ise batıdan Silezya'ya saldırdı. II. Friedrich bu saldırıyı karşılamış ve güçlü Fransız ordusunu bozguna uğratmıştır. 5 Aralık 1757 tarihinde ise Avusturya birlikleri karşısında parlak bir zafer kazanmıştır.

21 Haziran 1758 tarihinde Büyük Britanya ordusu Fransız ordusunu bozguna uğrattı. Ardından II. Friedrich, Doğu Prusya'yı Rus ordusunun işgalinden kurtardı. Ancak 12 Ağustos 1759 tarihinde Avusturya-Rusya birleşik ordusuna yenildi. Bu yenilgi Prusya'nın zaten sınırlı olan askeri olanaklarını da tüketmiş oldu. II. Friedrich artık taarruz edecek askeri güce sahip değildi. Hatta savunmada bile İngiltere'nin mali desteğine güvenmekteydi.

Aralık 1762'de Çariçe I. Elizaveta'nın ölümü ve yerine Prusya'ya düşmanca tutumlar beslemeyen III. Petro'nun tahta geçmesi II. Friedrich'i Rusya ile bir barış anlaşması yapmaya itmişti. Ardından III. Petro'nun arabuluculuğuyla İsveç'le barış imzalandı (Sankt Petersburg ve Hamburg Antlaşmaları).

Rusya ve İsveç'in çekilmesiyle zayıflayan Fransız-Avusturya ittifakı, barış istemek zorunda kalmıştır. 10 Şubat 1763 tarihinde Fransa ile Büyük Britanya arasında imzalanan Paris Antlaşması'yla, Kuzey Amerika ve Hindistan'daki Fransız sömürgeleri Büyük Britanya'ya geçmiştir. Prusya ile Avusturya arasındaki bu savaşlara Fransa ve İngiltere'nin katılması esasen, aralarında yüzyılı geçkin zamandır süregelen sömürgecilik ve deniz üstünlüğü için olan politik mücadelelerdir.

15 Şubat 1763 tarihinde Avusturya ile Prusya arasında imzalanan Hubertusburg Anlaşması'yla da Silezya Prusya'ya bırakılmıştır.

Kolonilerdeki gelişmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Savaşın ilk dört yılındaki Kuzey Amerika
 İngilizlerin bölgesi ve kaleleri
 Fransızların bölgesi ve kaleleri

Kolonilerdeki savaş, İngilizler ile Fransızlar-İspanyol ittifakı arasında gerçekleşti. Kuzey Amerika'da, Ohio Nehri çevresinde yapılan çarpışmalarda, çoğunlukta Fransızlar üstün geldi. Kanada'da ise İngilizler üstün geldi. Güney Amerika'da, İspanyolların kısa süreli kazanımları oldu. Hindistan'da, Fransızlar buradaki sömürgelerinin tamamını kaybetti. Afrika'da da Hindistan'dakine benzer bir durum vardı.

Sonuçları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yedi Yıl Savaşı'nın sonucundaki Paris Antlaşmasıyla, Büyük Britanya dünya çapında deniz üstünlüğünü ve sömürgeciliğini pekiştirmiştir. Böylece hem ekonomik bakımdan, hem de politik bakımdan Fransa güç kaybetti. Bu da Büyük Britanya denizlerdeki ve denizaşırı sömürgecilik yarışındaki üstünlüğünü sağlamlaştırılması anlamına gelmekteydi. Bu durum, Fransız Devrimi'ne zemin hazırlamıştır.

Hubertusburg Anlaşması'yla da artık Prusya, Avrupa'nın askeri ve politik anlamda güçlü devletlerinden biri haline geldi. Ayrıca Prusya, Avusturya karşısına daha etkin bir biçimde Almanya toprakları üzerinde politik bir güç olarak ortaya çıkmış bulunmaktadır. Bu durum, Almanya'nın birleşmesi süreci için son derece elverişli bir zemin hazırlamıştır.

Öte yandan İngiltere'nin Yedi Yıl Savaşı'nın yol açtığı ek mali yükleri, Amerika Kıtası'ndaki kolonilerinde ek ve arttırılan vergilerle karşılamaya çalıştı. Bu vergilendirme politikası Amerika Kıtası'ndaki İngiliz kolonilerinin birleşerek isyan edip, bir bağımsızlık savaşını başlatmalarına yol açmıştır (Amerikan Bağımsızlık Savaşı). Bu savaşla, Amerika Kıtası'ndaki Kolonileşme dönemi de son bulmuştur.

Fransa'nın Hindistan'daki kolonilerinin Büyük Britanya'ya devretmesi, Hindistan'da Büyük Britanya hakimiyetinin başlamasına neden olmuştur.

Bu savaştan sonra, Fransız Devrim Savaşları'na kadar Avrupa'da başka büyük çaplı bir savaş yaşanmayacaktı.

Popüler kültüre etkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ George Ripley, Charles Anderson Dana, The American Cyclopaedia, New York, 1874, p. 250, "...the standard of France was white, sprinkled with golden fleur de lis...". *[1] 16 Ocak 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The original Banner of France was strewn with fleurs-de-lis. *[2] 6 Nisan 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.:on the reverse of this plate it says: "Le pavillon royal était véritablement le drapeau national au dix-huitième siècle...Vue du château d'arrière d'un vaisseau de guerre de haut rang portant le pavillon royal (blanc, avec les armes de France)."[3] 27 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. from the 1911 Encyclopedia Britannica: "The oriflamme and the Chape de St Martin were succeeded at the end of the 16th century, when Henry III, the last of the house of Valois, came to the throne, by the white standard powdered with fleurs-de-lis. This in turn gave place to the tricolour."
  2. ^ Danley, Mark H.; Speelman, Patrick J., (Ed.) (2012). he Seven Years' War: Global Views (İngilizce). BRILL. s. 463. ISBN 9004236449. 
  3. ^ Nester, William R. (2000). The First Global War: Britain, France, and the Fate of North America, 1756-1775 (İngilizce). Greenwood Publishing Group. ss. VII-VIII. ISBN 0275967719. 
  4. ^ Pritchard, James (2004). In Search of Empire: The French in the Americas, 1670-1730. Cambridge: Cambridge University Press. s. 356. ISBN 0-521-82742-6. 3 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2013. 
  5. ^ Dull, Jonathan R. (2007). The French Navy and the Seven Years' War. Lincoln NE: University of Nebraska Press. s. 14. ISBN 0-8032-1731-5. 3 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2013. 
  6. ^ Till, Geoffrey (2006). Development of British Naval Thinking: Essays in Memory of Bryan Ranft. Abingdon: Routledge. s. 77. ISBN 0-714-65320-9. 3 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2013. 

Yedi Yıl Savaşı nedir?, Yedi Yıl Savaşı anlamı nedir?, Yedi Yıl Savaşı ne demektir? Nedir? :Yedi Yıl Savaşı nedir?, Yedi Yıl Savaşı anlamı nedir?, Yedi Yıl Savaşı ne demektir? ile ilgili Yedi Yıl Savaşı nedir?, Yedi Yıl Savaşı anlamı nedir?, Yedi Yıl Savaşı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Yedi Yıl Savaşı nedir?, Yedi Yıl Savaşı anlamı nedir?, Yedi Yıl Savaşı ne demektir? Ne Demektir? Yedi Yıl Savaşı nedir?, Yedi Yıl Savaşı anlamı nedir?, Yedi Yıl Savaşı ne demektir? Açıklaması Nedir? Yedi Yıl Savaşı nedir?, Yedi Yıl Savaşı anlamı nedir?, Yedi Yıl Savaşı ne demektir? Cevabı Nedir? Yedi Yıl Savaşı nedir?, Yedi Yıl Savaşı anlamı nedir?, Yedi Yıl Savaşı ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Yedi Yıl Savaşı nedir?, Yedi Yıl Savaşı anlamı nedir?, Yedi Yıl Savaşı ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Yedi Yıl Savaşı nedir?, Yedi Yıl Savaşı anlamı nedir?, Yedi Yıl Savaşı ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Yedi Yıl Savaşı nedir?, Yedi Yıl Savaşı anlamı nedir?, Yedi Yıl Savaşı ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Yedi Yıl Savaşı nedir?, Yedi Yıl Savaşı anlamı nedir?, Yedi Yıl Savaşı ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Yedi Yıl Savaşı nedir?, Yedi Yıl Savaşı anlamı nedir?, Yedi Yıl Savaşı ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Yedi Yıl Savaşı nedir?, Yedi Yıl Savaşı anlamı nedir?, Yedi Yıl Savaşı ne demektir? Açıklaması? :Yedi Yıl Savaşı nedir?, Yedi Yıl Savaşı anlamı nedir?, Yedi Yıl Savaşı ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Yedi Yıl Savaşı nedir?, Yedi Yıl Savaşı anlamı nedir?, Yedi Yıl Savaşı ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Yedi Yıl Savaşı nedir?, Yedi Yıl Savaşı anlamı nedir?, Yedi Yıl Savaşı ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Yedi Yıl Savaşı nedir?, Yedi Yıl Savaşı anlamı nedir?, Yedi Yıl Savaşı ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Yedi Yıl Savaşı nedir?, Yedi Yıl Savaşı anlamı nedir?, Yedi Yıl Savaşı ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Yedi Yıl Savaşı nedir?, Yedi Yıl Savaşı anlamı nedir?, Yedi Yıl Savaşı ne demektir? Gerçek mi? :Yedi Yıl Savaşı nedir?, Yedi Yıl Savaşı anlamı nedir?, Yedi Yıl Savaşı ne demektir? ile ilgili Yedi Yıl Savaşı nedir?, Yedi Yıl Savaşı anlamı nedir?, Yedi Yıl Savaşı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Yedi Yıl Savaşı nedir?, Yedi Yıl Savaşı anlamı nedir?, Yedi Yıl Savaşı ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Yedi Yıl Savaşı nedir?, Yedi Yıl Savaşı anlamı nedir?, Yedi Yıl Savaşı ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Yedi Yıl Savaşı nedir?, Yedi Yıl Savaşı anlamı nedir?, Yedi Yıl Savaşı ne demektir? Hakkında? :Yedi Yıl Savaşı nedir?, Yedi Yıl Savaşı anlamı nedir?, Yedi Yıl Savaşı ne demektir? ile ilgili Yedi Yıl Savaşı nedir?, Yedi Yıl Savaşı anlamı nedir?, Yedi Yıl Savaşı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Yedi Yıl Savaşı nedir?, Yedi Yıl Savaşı anlamı nedir?, Yedi Yıl Savaşı ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Yedi Yıl Savaşı nedir?, Yedi Yıl Savaşı anlamı nedir?, Yedi Yıl Savaşı ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Yedi Yıl Savaşı nedir?, Yedi Yıl Savaşı anlamı nedir?, Yedi Yıl Savaşı ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Hinduizm mezhepleri, Mirza Adıgözal bey, Phascolarctidae, NGC 4259, Arcore, MGX Film, Bayram Aracı, NGC 4241, Yeşilköy, Keşan, NGC 4267, Gaz yuvarı, NGC 4235, Solarolo, NGC 4247, Rishon LeZion, Dexiogyia, NGC 3146, Kari Byron, NGC 4266, Fransanın doğal sınırları, Pseudomonas putida, İstanbulda 1923 Türkiye genel seçimleri, NGC 4264, Newton tipi akışkan, Arhangay (il), Carabus augustus, Simon Mathew, Modern Times (film), NGC 4223, NGC 4233, Anıl Koç, NGC 4224, Microsoft Office, HEPPS, Odadan Kaçış, Eray Çalışkan, FC Melun, Leskofçalı Galib, NGC 4397, Sekreterlik, 1964 Birleşik Krallık genel seçimleri, Santa Justa (Lizbon), Google Arama, İdare hukuku, Niue bayrağı, Galaksi kümesi, Scaphinotus hatchi, Kel Aliço Yağlı Güreşleri, Küçükbay Grubu, Bulwick, Berkshire İlçesi, Massachusetts, Alen Stevanović, 1994 UEFA Süper Kupası, Chondoist Chongu Partisi, OpenCV, Massachusetts çiçek hastalığı salgını, Aimé Bonpland, Özel efekt, Carabus turcosinensis, Boruyolu, Elif (dizi), Norm (sosyoloji), Rosso Relativo, 14. Uluslararası İstanbul Film Festivalinde gösterilen filmler, Pers veba salgını, Kahverengi karınlı bağırtlak, Grindleford, Neonun yanma süreci, Stoak, En İyi Yönetmen Toronto Sinema Eleştirmenleri Derneği Ödülü, Torino FC, Flint su krizi, Hidroelektrik, Emre itaatsizlik, 2011 Pakistan dang humması salgını, Küçük Ayşegül, Microsoft Lumia 532, Bolt Thrower, Fatma Meriç Yılmaz, Sheroe veba salgını, Kristers Tobers, Georgios Kountouriotis, 10 Holloway Circus, Koagülasyon, Jarrett Jack, Uh, jeg ville ønske jeg var dig, Banite, Alan (Matematik), İvan Dimitrov, Shooting Star (David Rush şarkısı), Anne Reid, 2019 New York kızamık salgını, Yedisu, Sean Parker, Katamaran, Dexippus (hayvan), 2006 Hindistan dang humması salgını, Eusko Abertzale Ekintza, Çinin doğrudan yönetilen şehirleri, Angéline Nadié,
Füsunkâr Nedir?, İkirenkli Anlamı Nedir, İkirenkli Nasıl Oluştu, İkirenkli Tarihi, İkirenkli Renkleri, İkirenkli Tasarımı, Osman Mutlu Kimdir?, Gülşah Sakar Kimdir?, Tozkoparan Nedir?, Fultaymlı Nedir?, Hülya Güreli Yolcubal Kimdir?, Ayşen Ece Kavas Kimdir?, Halit Yıldız Kimdir?, Totemsiz Nedir?, Frenolojik Nedir?, Bayrakbilim Anlamı Nedir, Bayrakbilim Nasıl Oluştu, Bayrakbilim Tarihi, Bayrakbilim Renkleri, Bayrakbilim Tasarımı, Totemli Nedir?, Hasan Yıldız Kimdir?, Selman Kösalı Kimdir?, Halil Bakış Kimdir?, Erdal Tektaş Kimdir?, Yukarı Volta bayrağı Anlamı Nedir, Yukarı Volta bayrağı Nasıl Oluştu, Yukarı Volta bayrağı Tarihi, Yukarı Volta bayrağı Renkleri, Yukarı Volta bayrağı Tasarımı, Mehmet Ümit Küçükkaya Kimdir?, Murat Çakar Kimdir?, Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?,