Vidin nedir Nedir?

Vidin nedir Nedir?, Vidin nedir Nerededir?, Vidin nedir Hakkında Bilgi?, Vidin nedir Analizi? Vidin nedir ilgili Vidin nedir ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Vidin nedir ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Vidin nedir Ne Anlama Gelir Vidin nedir Anlamı Vidin nedir Nedir Vidin nedir Ne Anlam Taşır Vidin nedir Neye İşarettir Vidin nedir Tabiri Vidin nedir Yorumu 

Vidin nedir Kelimesi

Lütfen Vidin nedir Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Vidin nedir İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Vidin nedir Kelimesinin Anlamı? Vidin nedir Ne Demek? ,Vidin nedir Ne Demektir? Vidin nedir Ne Demektir? Vidin nedir Analizi? , Vidin nedir Anlamı Nedir?,Vidin nedir Ne Demektir? , Vidin nedir Açıklaması Nedir? ,Vidin nedir Cevabı Nedir?,Vidin nedir Kelimesinin Anlamı?,Vidin nedir Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Vidin nedir Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Vidin nedir Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Vidin nedir Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Vidin nedir Kelimesinin Anlamı Nedir? Vidin nedir Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Vidin nedir Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Vidin nedir Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Vidin nedir - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Vidin nedir

Vidin nedir Nedir? Vidin nedir Ne demek? , Vidin nedir Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Vidin nedir Kelimesinin Anlamı? Vidin nedir Ne Demek? Vidin nedir Ne Demektir? ,Vidin nedir Analizi? Vidin nedir Anlamı Nedir? Vidin nedir Ne Demektir?, Vidin nedir Açıklaması Nedir? , Vidin nedir Cevabı Nedir? , Vidin nedir Kelimesinin Anlamı?






Vidin nedir

Vidin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vidin
Vidin arması
Arma
Bulgaria üzerinde Vidin
Vidin
Vidin
ÜlkeBulgaristan Bulgaristan
İlVidin
İdare
 • Belediye BaşkanıTsvetan Tsenkov
Rakım34 m
Nüfus
 (2022)
 • Şehir48,071
 • Yoğunlukoto/km²
 • Kent
72,754
Zaman dilimiUTC+02.00 (DAS)
 • Yaz (YSU)UTC+03.00 (DAS)
Alan kodu094

Vidin (Bulgarca: Видин), Bulgaristan'ın kuzeybatı ucunda Tuna nehri kıyısında yer alan bir şehirdir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Vidin, Dunonia olarak bilinen bir Kelt yerleşimi çevresinde ortaya çıkmıştır. Bilinen yerleşimin, stratejik konumu nedeniyle MS 1. yüzyılda kurulduğu düşünülmektedir. Romalılar döneminde, Bononia adıyla etrafı surlarla çevrili bir kasaba konumuna yükseldi. Konumu itibarıyla, Yukarı Moesia eyaletinin önemli şehirlerinden biri olmuş ve yerleşimin korunması için burada bir kale inşa edilmiştir.

Antik yerleşim 4. yüzyılın ilk yarısında Hun saldırıları sırasında yağmalandı. İmparator Justinianus (527-565) döneminde yeniden imar edilen ve piskoposluk merkezi olan yerleşim, 6. yüzyıl sonlarına doğru yaşanan Avar istilasında büyük oranda tahrip oldu. Avarların denetiminde 7. yüzyıl başlarından itibaren Slav yerleşimine sahne oldu.[1]

Slavlar burayı Badin veya Bdin olarak adlandırırken, Bizanslılarda bu isimden esinlenerek şehirden Vidynē olarak bahsetmeye başladı. 8. yüzyıl başlarında Asparuh Han tarafından Birinci Bulgar İmparatorluğu topraklarına katıldı. Bulgar Krallığının genişlemesinden sonra “comitatus” olarak adlandırılan eyalet merkezi olmuştur. Ticaret merkezi olması nedeniyle şehir gelişme dönemine girdi. Bulgar Kralı I. Boris’in Hristiyan olmasından sonra piskoposluk, 919 yılında da başpiskoposluk merkezi konumuna yükseldi. Ancak Bulgar Krallığının zayıflamasından sonra sık sık Macar saldırılarına maruz kalan şehir, 1002 yılında başlayan ve 8 ay kadar süren kuşatmadan sonra Bizans kuvvetlerince ele geçirildi. Konumu nedeniyle Bizanslılar tarafından imparatorluğun kuzeybatı sınırında önemli bir üs merkezi oldu.

I. Manuel Komnenos’un ölümünden sonra başlayan Bulgar isyanı sonucu 1185 yılında İkinci Bulgar İmparatorluğu kurulmuş, bir süre sonra da Vidin bu imparatorluğun topraklarına katılmıştır. 13. yüzyıl başlarında Kumanlar'ın ayaklanmasına sahne olan yerleşim, Çar Boril tarafından yardıma çağrılan Macarlar tarafından ele geçirilerek yeniden Bulgar hâkimiyetine girmiştir. 1232 yılında Macarlarca ele geçirilen ve yağmalanan yerleşim kısa süre sonra yeniden Bulgarlar’ın eline geçti. 1257’de Macar kralının üvey oğlu Rotislav, Vidin’in merkezi olduğu prensliğini kurdu. Konstantin Tih, 1260’ta Bulgaristan’ın yeni çarı olup Vidin’i zaptettiyse de bir süre sonra tekrar Macarlar’a bıraktı. Ancak Macar hakimiyeti de uzun sürmemiş, 1263-65 yılları arasında da sonradan kendini Bulgar Çar’ı ilan eden Rus asıllı Despot Jacob Svetoslav’ın hakimiyetine girmiştir. Yerleşim 1266 yılı Haziran ayında Macar ordusunca ele geçirilerek yağmalandı. Jacob Svetoslav’ın Macarlar tarafından Bulgar çarı olarak tanınmasıyla, Macar Krallığı’nın vasalı olarak 1272’ye kadar Vidin’de idarede kaldı. 1277’de Kuman asıllı bir boyar olan Şişman, Vidin’in hakimi oldu. Bulgar çarıyla kurduğu akrabalık bağıyla da Vidin merkezli prensliğini kurdu. Oğlu Mihail Şişman’ın Bulgar Çar’ı olmasıyla Vidin Prensliği yeniden bu krallığın topraklarına katıldı. Bulgar Çarı İvan Aleksandr 1360 yılı civarında krallığını ikiye bölerek Vidin’in merkez olduğu prensliği büyük oğlu İvan Sratsimir’e bıraktı. 1365 yılında I. Louis tarafından düzenlenen seferde İvan Sratsimir esir alınmış, ele geçirilen yerleşimde 1369 yılına kadar Macar Krallığı hakimiyetinde kalmıştır. İvan Sratsimir, kayınbiraderi Eflak voyvodası I. Vladislav’ın Macarları Vidin’den kovmasından sonra yeniden Vidin’e dönmüş ve babasının ölümünden sonra da prensliğini tam bağımsız olarak idare etmiştir.

14. yüzyıl sonlarına doğru Bulgar topraklarında Osmanlı etkisi yoğun olarak görülmeye başlamış ve Niğbolu Muharebesinde Haçlı ordusunun aldığı yenilgi sonrası Vidin şehri tam olarak Osmanlı hakimiyetine katılmıştır. Osmanlı hâkimiyetine giren Vidin yeni oluşturulan sancağın merkezi oldu. 1402 yılında yaşanan Ankara Muharebesinden sonra Osmanlı Devletinin Fetret Devrine girmesinden faydalanan İvan Sratsimir’in oğlu Konstantin, 1408 yılında isyan hareketi başlatmış ve Vidin’i ele geçirmiştir. 1413’de Musa Çelebi tarafından kuşatılan şehir, I. Mehmed’in Rumeli seferi esnasında 1417 yılında yeniden Osmanlı hakimiyetine katılmıştır. 1442/43 kışında Erdel Voyvodası János Hunyadi komutasındaki birleşik Macar-Leh kuvvetlerince kuşatılsa da ele geçirilememiştir. Şehir 1444 yılında, III. Władysław komutasındaki Haçlı ordusu tarafından ele geçirilerek yakılmıştır. Ancak Varna Muharebesinde Haçlıların yenilgiye uğratılmasıyla yeniden Osmanlı hakimiyetine girmiştir. Vidin, bir uç şehri olması nedeniyle Osmanlı-Macar mücadelesinde önemli bir konumda bulunmuştur. 1451/52 senesinde János Hunyadi tarafından ele geçirilen yerleşim yine bir yakıma uğramıştır.

Osmanlı idaresinde yerleşimin ilk tahriri 1454/55 yılında yapıldı. Tahrir kayıtlarına göre yerleşimde 154 Müslüman, 187 Gayrimüslim hane yaşamaktaydı. 1502 yılında Macarlar ile onlara tabi Despot Radič Božić komutasındaki Sırp güçlerince dış mahalleleri yağma edilip yakıldı.[2] Vidin şehrinin Osmanlı döneminde gelişimi, 16. yüzyıldan itibaren artarak devam etti. 1530 yılı kayıtlarına göre Vidin’de; 308 Müslüman, 246 Hristiyan, 7 Yahudi ve 5 Latin olmak üzere toplam 561 hane bulunmaktaydı. 1585 tarihli tahrir defterinde ise şehirde 669 Müslüman, 269 Hristiyan, 31 Yahudi, 27 Roman olmak üzere toplam 996 hane kayıt edilmişti.[3]

Vidin; 1595’te Eflak Voyvodası Mihai Viteazul, 1596’da ise Erdel kumandanı Farkas tarafından kuşatılsa da ele geçirilemedi. 1598’de Mihai Viteazul, Vidin şehrini ele geçirip şehri büyük oranda yaksa da kale Osmanlı güçlerinin elinde kalabilmişti. Bu yıkımdan sonra şehir yeniden imar edilerek gelişimine devam ettirdi. Uzun bir süre sakin bir dönem geçiren Vidin, II. Viyana Kuşatmasında alınan ağır mağlubiyet sonrasında 1689 yılı Ekim ayında savaşmadan Habsburg güçlerince ele geçirildi. Ancak ertesi yıl yeniden Osmanlı kuvvetlerince ele geçirildi ve 1699 Karlofça Antlaşması ile de Osmanlı hakimiyetinin devamı sağlanabildi. 1715-1718 Osmanlı-Avusturya-Venedik Savaşı sonucunda imzalanan barış antlaşması ile Belgrad, Kuzey Sırbistan, Eflak’ın batısının Habsburg denetimine girmesiyle Vidin şehri stratejik yönden de önemli bir şehir konumu aldı. 1720-24 yılları arasında Vidin kalesi ile şehrin istihkamları güçlendirildi.

Vidin, 1795-1807 yılları arasında güçlü bir Ayan olan Pazvandoğlu Osman tarafından yönetildi. 1798 yılında Osmanlı ordusu, isyancı ilan edilen Pazvandoğlu’nun yaşadığı Vidin’i yaklaşık sekiz ay süreyle kuşatsa da ele geçirememiştir. Osmanlı döneminde uzun süre Vidin sancağının merkezi olan yerleşim, 1846 yılında Vidin Eyaleti'nin kurulmasıyla da paşa sancağı konumuna yükseldi. Ancak 1864 yılında Tuna Vilayeti’nin kurulmasıyla kaza merkezi oldu.

Vidin, Osmanlı döneminde başpsikoposluk merkezi pozisyonunda olan yerleşim konumundaydı. 11 Mart 1870’de Osmanlı hükûmeti tarafından Bulgar Eksarhlığı’nın onaylanması sonucu Vidin Başpiskopos’u olan Anthimos’un Eksarhlığı ilan edilmişti.[4]

19. yüzyılda Vidin ekonomisi; gümüş ve altın işlemeciliğinin ön plana çıktığı el sanatları, ticaret ile balıkçılık üzerine kuruluydu. 1873 yılı Tuna Vilâyeti Salnâmesine göre Vidin’de; 2129 Müslüman ve 1399 Gayrimüslim hane bulunmaktaydı. Bu nüfus artışında Kırım’dan göç eden yerleşimcilerin de katkısı bulunmaktaydı. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşında Vidin, Rus ordusuna karşı dirense de, ağır bombardıman sonucu büyük hasar gördü. Kale, Ayastefanos Antlaşması’ndan sonra Rus kuvvetlerine teslim olmuş ve yerleşim de yeni kurulan Bulgar Prensliği’ne bağlanmıştı. Vidin’in Osmanlı hakimiyetinden çıkmasıyla şehirden Anadolu’ya doğru önemli bir nüfus göçü yaşanmıştır.

18. yüzyıl ve 19. yüzyıl başında zamanla derebeyleşen ayanlardan Pazvantoğlu hâkimiyetinin merkezi olan Vidin'de hâlen Pazvantoğlu Sarayı kalıntıları ve Pazvantoğlu Camii bulunmaktadır.

İklim[değiştir | kaynağı değiştir]

 Vidin iklimi 
Aylar Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara Yıl
Ortalama en yüksek sıcaklık (°C) 4,1 6,3 13,4 19,3 24,6 28,8 31,3 30,8 25,2 18,0 11,2 4,5 18,1
Ortalama sıcaklık (°C) 0,2 1,8 7,3 12,7 18,0 22,0 24,0 23,5 18,5 12,3 7,1 1,0 12,5
Ortalama en düşük sıcaklık (°C) −3,6 −2,5 2,1 6,3 11,5 15,1 16,8 16,5 12,3 6,6 3,0 −2,6 7,0
Ortalama yağış (mm) 41 37 40 51 64 69 47 38 36 49 56 53 581
Kaynak: Bulgar Meteoroloji Enstitüsü[5]


Kardeş şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Partner şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Vidin ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kayapınar, A., "Ortaçağ Ve Osmanlı Döneminde Vidin", Ege ve Balkan Araştırmaları Dergisi, Cilt:1, Sayı:1, Yıl:2015. URL: http://acikerisim.ikc.edu.tr:8080/xmlui/bitstream/handle/11469/788/5.Ay%C5%9Fe%20KAYAPINAR.pdf?sequence=1&isAllowed=y 27 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim: 2018-06-16
  2. ^ İnbaşı, M., "Niğbolu Sancağı Ve İdarecileri (1750-1800)", Ege ve Balkan Araştırmaları Dergisi, Cilt:1, Sayı:1, Yıl:2015. URL: http://acikerisim.ikc.edu.tr:8080/xmlui/bitstream/handle/11469/787/4.Mehmet%20%C4%B0nba%C5%9F%C4%B1.pdf?sequence=1&isAllowed=y 27 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim: 2018-06-16
  3. ^ Selçuk, H., "Vidin'de Toplumsal Hayat: 13 Numaralı Şer'iyye Siciline Göre (1698-1699)", Karadeniz (Black Sea-Çernoye More) Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt:4, Sayı:14, Yıl:2012. URL: http://dergipark.gov.tr/download/article-file/155332[ölü/kırık bağlantı]. Erişim: 2018-06-16
  4. ^ Burma, M., "Bulgaristan’ın Osmanlı İmparatorluğu’ndan Ayrılış Sürecinde Bulgar Ayaklanmaları", Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Dergisi, Sayı:1, ss: 74,77. Yıl:2012.
  5. ^ "Archived copy". 2012-03-01 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2012-02-21. 
  6. ^ Побратимени градове 6 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Vidin Belediyesi (Bulgarca)
  7. ^ Побратимени градове 6 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Vidin Belediyesi (Bulgarca)
  8. ^ Побратимени градове 6 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Vidin Belediyesi (Bulgarca)
  9. ^ Побратимени градове 6 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Vidin Belediyesi (Bulgarca)
  10. ^ Побратимени градове 6 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Vidin Belediyesi (Bulgarca)
  11. ^ Побратимени градове 6 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Vidin Belediyesi (Bulgarca)
  12. ^ "Bolu Belediyesine bir kardeş şehir daha". Bolu Belediyesi. 17 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2013. 
  13. ^ Градове партньори 6 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Vidin Belediyesi (Bulgarca)
  14. ^ Градове партньори 6 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Vidin Belediyesi (Bulgarca)
  15. ^ Градове партньори 6 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Vidin Belediyesi (Bulgarca)
  16. ^ Градове партньори 6 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Vidin Belediyesi (Bulgarca)

Vidin nedir Nedir? :Vidin nedir ile ilgili Vidin nedir burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Vidin nedir Ne Demektir? Vidin nedir Açıklaması Nedir? Vidin nedir Cevabı Nedir? Vidin nedir Kelimesinin Anlamı? Vidin nedir konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Vidin nedir Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Vidin nedir Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Vidin nedir Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Vidin nedir İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Vidin nedir Açıklaması? :Vidin nedir Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Vidin nedir Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Vidin nedir Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Vidin nedir Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Vidin nedir Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Vidin nedir Gerçek mi? :Vidin nedir ile ilgili Vidin nedir burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Vidin nedir sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Vidin nedir Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Vidin nedir Hakkında? :Vidin nedir ile ilgili Vidin nedir burada bulabilirsiniz. Vidin nedir Detaylar için sitemizi geziniz Vidin nedir Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Vidin nedir resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
The Harvest, Škoda Kamiq, Bingen, Gromee, Pembe Panter (film), Belvita, Wikipedia Zero, Arıburnu Cephesi, Zeynep Hanım Konağı, İlhanlı, Almanya ekonomisi, GreenJolly, Zeynep Günay Tan, Hamza Meslusi, Ingrid Backlin, 2. Alain Juppé Hükûmeti, Zeynep Gülmez, Jenifer (Masters of Horror), Villa Clara ili, Luís Fabiano, Cristina Scarlat, Halkın Kurtuluşu, Zeynep Değirmencioğlu, Goodbye (The Humans şarkısı), Ifeanyi Udeze, Indian Wells Masters, Dendrobium guibertii, Dendrobium planum, Zeynep Biişeva, Festuca procera, Selahattin Taşdöğen, Brazzers, Baca gazı, Zeynep Bastık diskografisi, Villafufre, Lindy Ruff, Roket, Zeynelabidin Tağıyev, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı, Zeynel Abidin Özmen, Self servis çamaşırhane, Ekrem Dumanlı, John Goodman, Glomeridesmida, Zeyneddin Hacı, Shayna Baszler, Go A, Zeyneb bint Cahş, Burdur, Zeyd’îyye, Babıali baskını, NGC 587, Vladimir Voynoviç, Mustafa Yörükoğlu, Zevce satışı, Zeugma Mozaik Müzesi, Karol G, Funny Girl (Laura Rizzotto şarkısı), Zebihullah Mücahid, Zeta Prensliği, Entre a Mi Mundo, Nesturiler, Babürlüler, Thibault Moulin, Haywood County, Kuzey Karolina, Vietnam arması, Zerefşan, Song Number One, Fuego, Milka, Kembo Uba Kembo, Roman Vlasov, Zerdüşt, Duyu sistemi, Total war, Zond 5, Babürlü, Zerdüşt takvimi, Jin Goo, Feline Infectious Peritonitis, Franka Batelić, Kutup yıldızı, Hariciye Nezâreti, Zerdeçal, AIDA Cruises, Manuel Marrero Cruz, Simone Benedetti, Oliver (şarkı), Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı, Zentçe, Babür İmparatorluğu, Vicente Alberto Álvarez Areces, Hiroşima (prefektörlük), Forever (Alekseev şarkısı), Tahta nefesli çalgı, Tribeca Film Festival, Vicdanın Affetsin, Scion, Kocaelide 2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri, Jennifer Saunders,
Gabala Nedir?, Mahmut Polat Kimdir?, İsmet İşeri Kimdir?, Füzelâ Nedir?, İskandinav haçı Anlamı Nedir, İskandinav haçı Nasıl Oluştu, İskandinav haçı Tarihi, İskandinav haçı Renkleri, İskandinav haçı Tasarımı, Hüsmen Kırkpınar Kimdir?, Töreci Nedir?, Fütürolojik Nedir?, Mehmet Arpaci Kimdir?, Töre Dışı Nedir?, Fütursuz Nedir?, Belkıza İlter Kimdir?, Füsunkâr Nedir?, İkirenkli Anlamı Nedir, İkirenkli Nasıl Oluştu, İkirenkli Tarihi, İkirenkli Renkleri, İkirenkli Tasarımı, Osman Mutlu Kimdir?, Gülşah Sakar Kimdir?, Tozkoparan Nedir?, Fultaymlı Nedir?, Hülya Güreli Yolcubal Kimdir?, Ayşen Ece Kavas Kimdir?, Halit Yıldız Kimdir?, Totemsiz Nedir?, Frenolojik Nedir?, Bayrakbilim Anlamı Nedir, Bayrakbilim Nasıl Oluştu, Bayrakbilim Tarihi, Bayrakbilim Renkleri, Bayrakbilim Tasarımı, Totemli Nedir?, Hasan Yıldız Kimdir?, Selman Kösalı Kimdir?, Halil Bakış Kimdir?, Erdal Tektaş Kimdir?, Yukarı Volta bayrağı Anlamı Nedir, Yukarı Volta bayrağı Nasıl Oluştu, Yukarı Volta bayrağı Tarihi, Yukarı Volta bayrağı Renkleri, Yukarı Volta bayrağı Tasarımı, Mehmet Ümit Küçükkaya Kimdir?, Murat Çakar Kimdir?, Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?,