Tudeh Partisi nedir?, Tudeh Partisi anlamı nedir?, Tudeh Partisi ne demektir?

Tudeh Partisi Nedir?

Tudeh Partisi Nedir?, Tudeh Partisi Nerededir?, Tudeh Partisi Hakkında Bilgi?, Tudeh Partisi Analizi? Tudeh Partisi ilgili Tudeh Partisi ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Tudeh Partisi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Tudeh Partisi Ne Anlama Gelir Tudeh Partisi Anlamı Tudeh Partisi Nedir Tudeh Partisi Ne Anlam Taşır Tudeh Partisi Neye İşarettir Tudeh Partisi Tabiri Tudeh Partisi Yorumu 

Tudeh Partisi Kelimesi

Lütfen Tudeh Partisi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Tudeh Partisi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Tudeh Partisi Kelimesinin Anlamı? Tudeh Partisi Ne Demek? ,Tudeh Partisi Ne Demektir? Tudeh Partisi Ne Demektir? Tudeh Partisi Analizi? , Tudeh Partisi Anlamı Nedir?,Tudeh Partisi Ne Demektir? , Tudeh Partisi Açıklaması Nedir? ,Tudeh Partisi Cevabı Nedir?,Tudeh Partisi Kelimesinin Anlamı?,Tudeh Partisi Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Tudeh Partisi Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Tudeh Partisi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Tudeh Partisi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Tudeh Partisi Kelimesinin Anlamı Nedir? Tudeh Partisi Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Tudeh Partisi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Tudeh Partisi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Tudeh Partisi - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Tudeh Partisi

Tudeh Partisi Nedir? Tudeh Partisi Ne demek? , Tudeh Partisi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Tudeh Partisi Kelimesinin Anlamı? Tudeh Partisi Ne Demek? Tudeh Partisi Ne Demektir? ,Tudeh Partisi Analizi? Tudeh Partisi Anlamı Nedir? Tudeh Partisi Ne Demektir?, Tudeh Partisi Açıklaması Nedir? , Tudeh Partisi Cevabı Nedir? , Tudeh Partisi Kelimesinin Anlamı?






Tudeh Partisi nedir?, Tudeh Partisi anlamı nedir?, Tudeh Partisi ne demektir?

Tudeh

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tudeh Partisi sayfasından yönlendirildi)
Tudeh
Uluslararası SekreterNevid Şumali[1]
SözcüMuhammed Ümidvar
Kuruluş tarihi2 Ekim 1941
MerkezBerlin, Almanya
Londra, İngiltere
İdeolojiKomünizm
Marksizm-Leninizm
Siyasi pozisyonSol[2]
Uluslararası üyelikUluslararası Komünist ve İşçi Partileri Toplantısı
İnternet sitesi
İran

Tudeh Partisi veya Tude Partisi (Farsça: حزب توده ایران, Hizb-i Tude-yi İran), İran'da kurulan bir komünist partidir. Tam ismi İran Kitlelerinin Partisi'dir. Sovyetler Birliği Komünist Partisi'yle yakın ilişki içinde olmuştur. Tudeh, 1953 yılında başbakan Musaddık rejimine karşı yapılan darbeyle ve daha sonra Ruhullah Humeyni tarafından sürdürülen tasfiyelerle etkisizleştirilene kadar, İran'daki başlıca politik partilerden biri konumundaydı.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İran'da komünist hareketin doğuşu[değiştir | kaynağı değiştir]

İran'da komünist hareketin tarihi geç 19. yüzyıla dayanır, bu dönemde sanayideki hızlı büyüme ve ülkenin böylece feodalizmden kapitalizme geçişi sürecinin etkisiyle, Marksizm ilk kez ulusun entelektüel yaşamına ve işçi sınıfına nüfuz etmeye başlamıştır. Rusya ve Azerbaycan'a yakın bir ülke olarak İran Marksist ve sosyal-demokrat politik yeraltı etkinliklerinin başlıca merkezlerinden biri haline gelmiştir.

İran Komünist Partisi, İranlı sosyal-demokratlarının birinci kongresinin sonucunda, Haziran 1920'de Gilan vilayetindeki Bandar-e Anzali'de kurulmuştur. İran Anayasal Devriminin liderlerinden birisi olan Heidar Amou Oghly, yeni partinin genel sekreteri oldu. Aynı zamanda, Mirza Koochak Khan Jangali (Küçük Han), Anayasal Devrimin diğer bir lideri ve aynı zamanda devrimci Jangali ("Cengeli", ormancılar, ormanda saklananlar anlamında) hareketinin liderlerinden birisi olarak, Sovyet Kızıl Ordusunun yardımıyla Gilan Sovyet Cumhuriyeti'ni kurdu.

Tahran'daki Qajar sarayı üzerinde hakimiyeti olan İngilizler, Cengeli hareketine sızmak üzere ajanlarını gönderdiler. Bunlar özenle hazırlanmış bir komplo planına göre hareket ederek hem yeni kurulan Gilan Sovyet Cumhuriyetinin hem de Komünist Partinin merkezi hükûmet tarafından yok edilmesini sağlamakla görevlendirilmişlerdi. Yeni Şah, Şia mollalarının iktidarını sınırlandırmak gibi birçok reformu uygulamaya koydu ama aynı zamanda otoriter bir diktatörlük tesis etti.

Tudeh Partisinin kuruluşu[değiştir | kaynağı değiştir]

1941-42 İttifak ordularının işgali Rıza Şah'ın iktidardan düşmesi ve Güney Afrika'ya zorunlu sürgünüyle sonuçlandı. Birçok politik mahkûm bunun ardından serbest kaldı ve bu yeni atmosferde, milliyetçi ve sosyalist gruplar gelişme fırsatı bularak yaygınlaştılar. 29 Eylül 1941'de, Tudeh Partisi resmen kuruldu, Süleyman Muhsin İskenderî parti başkanı seçildi.

1944 yılında parti 14. Meclis seçimlerine katıldı ve sekiz adayı seçildi. Bu andan itibaren parti muazzam biçimde büyüdü ve İran politikasında başlıca güçlerden biri haline geldi. Tudeh, İran’da 1941-1949 arasındaki dönemde 25 bin üyeye kendine bağlı sendikalarda örgütlenmiş 400 bin işçinin desteğine sahipti.[3]

1949 yılında parti Şah Muhammed Rıza Pehlevi'ye karşı başarısız bir suikast girişiminden dolayı suçlandı. Buna rağmen parti, 1950'lerin başında yeniden legalleşinceye kadar yeraltına geçerek çalışmasını sürdürdü.

1951 yılında Muhammed Musaddık, Şah tarafından başbakan atandı ve kendisinin mensup olduğu milliyetçi parti Ulusal Cephe'yle Tudeh Partisi arasında güçlü ilişkiler kurdu. Musaddık petrolün ulusallaştırılmasını ele aldı ve Anglo İranian Oil Company (İngiliz İran Petrol Şirketi) --günümüzde British Petrolium (BP)-- aracılığıyla İran petrolünü kontrol eden ve büyük karlar elde eden İngiliz hükûmetinin çıkarlarına zarar veren birçok sosyal reformu uygulamaya geçirdi. 1953 yılında Amerikan CIA örgütü ve İngiliz istihbaratı, emekli general General Zahedi ve Albay Nassiri'ye Musaddık'a karşı bir hükûmet darbesi gerçekleştirmeleri için destek verdi. Bu müdahale sonucunda Musaddık başbakanlık süresini doldurmadan görevinden zorla el çektirildi. Bazı yorumcular bu müdahalenin temelinde İngilizlerin ve Amerikalıların, Musaddık'ın Sovyetler Birliği'yle daha sıkı bağlar kurmasından korkmalarının yattığını iddia ederken, diğer bazıları esas nedenin petrol çıkarları olduğunu savunmuştur. Arkasındaki nedenler ne olursa olsun, darbe Şah Muhammed Rıza Pehlevi'nin elinde diktatörlük yetkileri toplamasıyla ve Musaddık'ın Ulusal Cephesi ve Tudeh Partisi de dahil olmak üzere politik grupların büyük çoğunu yasaklamasıyla sonuçlanmıştır. Her iki parti etkinliğini yeraltında sürdürmüştür.

1955 yılında çok sayıda askeri personelin Tudeh Partisi içinde aktif oldukları ortaya çıkarıldı. Bunlar derhal tutuklandı ve idam edildi. Sonuçta Tudeh Partisi Şah rejiminin saldırılarına direnemez hale geldi ve hareket düşüşe geçti. Partinin Merkez Komitesi 1950'lerin sonuna doğru fiilen tamamen yeniden örgütlendi.

1960'larda ABD Dış İşleri Bakanlığı parti üyelerinin sayısını yaklaşık olarak 1500 olarak tahmin etti.[4]

1965 yılında Parti ana grupla güney İran'daki aşiretleri silahlandırarak şiddete dayalı bir mücadele sürdürmeyi savunan bir fraksiyon arasında ikinci bir bölünme yaşadı. Bu fraksiyon büyük zarara yol açtı ve parti birliğinin yeniden sağlanması üç yıl aldı.

1966 birçok parti üyesi, Merkez Komitesinden Ali Khavari ve Parviz Hekmatjoo ve Asef Razmdideh ve Saber Mohammedzadeh de dahil olmak üzere tutuklandı ve idam cezasına çarptırıldı. Bu karar uluslararası protestolara ve Avrupa'da açlık grevlerine yol açtı. Bu eylemler hükûmeti cezaları ömür boyu hapis olarak hafifletmeye zorladı. Bu olaylar İran'daki işçilerin mücadelesine daha büyük sempati oluşmasına yol açtı ve partide bölünmeden sonra birliğin yeniden sağlanmasına katkıda bulundu. Tudeh Partisi bu noktadan sonra en güçlü yeraltı hareketlerinden birisi haline geldi ve İran İslam Devrimi'nin gerçekleşmesine katkıda bulundu.

İslam Devrimi[değiştir | kaynağı değiştir]

1970'lerin başında Kuzey İran'daki Mazandaran civarında gerilla hareketi ortaya çıktı. 1970'ler aynı zamanda yaygın işçi grevlerine ve gösterilerine sahne oldu ve üniversite kampüsleri de devrimci etkinliğin yatağı haline geldi. Tudeh Partisi etkinliğini dramatik biçimde arttırdı, birçok genci saflarına kattı ve çok sayıda bölgesel komiteler örgütledi. 1978 Ekim'inde Tudeh, petrol rafinerilerinin olduğu Abadan bölgesinde grev başlatarak ve bu grevi tüm ülke genelindeki petrol rafinerilerine yayarak petrol üretimini durdurur.[5]

Devrimden sonra, politik tutukluların birçoğu serbest kaldı ve diğer sol gruplarla birlikte Tudeh Partisi de başkanlık ve parlamento seçimlerine yıllardan sonra ilk kez katılma fırsatı elde etti. Bununla birlikte, Meclis'teki çoğunluğu Ayetullah Behesti'nin İslam Cumhuriyeti Partisi kazandı ve sol ve milliyetçi gruplar politik arenanın dışına itilmeye başlandı. Yeni seçilen Başbakan, Ebu'l Hasan Beni Sadr, başlangıçta Humeyni'ye yakın bir isim olarak, politik gelişmeler karşısında giderek muhalefete kaydı ve İran politikasına hakim olmaya başlayan mollalara ve dini fraksiyonlara karşı koydu.

1981'de İslami Cumhuriyet Partisi'nin hakim olduğu Meclis, Beni Sadr'ı görevinden uzaklaşmaya zorladı. Bu olay halkın tüm kesimleri arasında bir protesto ve gösteriler dalgasının ortaya çıkmasına yol açtı. Beni Sadr ülkeden kaçtı. Humeyni'ye sadık olan Silahlı Devrimci Komiteler (Pasdaran olarak tanındı) hem milliyetçi, hem de sol gruplardan binlerce genci ve politik eylemciyi tutukladı. Bunlar daha sonra aslında bir Azeri olan Ayetullah Sadık Halhali tarafından yargılandı ve infaz edildiler. Bu yargılamalarda verdiği kararlarla Halhali sonradan "Cellat Yargıç" diye anılmaya başlamıştır.

O sıralarda neredeyse tüm sol gruplar İslami güçlere karşıyken Tudeh lider kadrosu yeni rejimde yer alma ve mollalarla işbirliğine gitme kararı aldı. Bunun sebebi, birçok rakip solcu grubun ortadan kaldırılması ve rekabetin olmamasından dolayı avantaj elde etmek istemeleri olabilir. Ancak en akla yatkın açıklama, kurulduğu günden beri her dönem esas olarak Sovyet dış siyasetinin İran'daki bir uzantısı olarak varlığını sürdüren ve uluslararası Sosyalist hareket içinde Sovyetler Birliği siyasetine en bağlı sovyetik parti olan Tudeh'i yönlendiren Sovyetler Birliği'nin o sıralardaki Tahran yanlısı politikasıdır. Dönemin ünlü sovyetik "kapitalist olmayan yol", "üçüncü yol" vb. teorisinin ateşli savunucusu Tudeh, Sovyetler Birliğinin İran'daki molla rejimine 1982'ye kadar anti-emperyalist bir içerik atfetmesi ve ilerici bir güç olarak görmesi nedeniyle rejimle işbirliğine devam etti.Ancak 1982'de Tudeh bu tutumundan vazgeçti. İslami hükûmet ise Tudeh gazetelerini kapatarak tüm Tudeh üyesi memurları işten çıkardı. İran ordusunun saldırgan Irak ordusunu püskürterek Irak topraklarında ilerlemeye başlaması üzerine Tudeh hükûmete Birleşmiş Milletler'in sunduğu barış teklifini kabul etme çağrısında bulunarak, savaşı devam ettirmenin emperyalislerin işine yarayacağı uyarısında bulundu. Bunun üzerine hükûmet derhal öncelikle lider kadroları daha sonrasında ise 5000'i bulan Tudeh üyesi ve destekçisini tutuklayarak hapse attı. Parti 1983'te resmen yasaklandı.

Mayıs 1983 ile mayıs 1984 arası hemen hemen tüm Tudeh liderleri önceleri tek tek, daha sonra beraberce televizyonlara çıkıp "vatana ihanetlerini", "yıkıcılık ve bozgunculuklarını" ve "dehşet verici suçlarını" itiraf ettiler ve İslam dinini överek İslami rejimin Marksizm-Leninizm'e üstünlüğünü ilan ettiler. Tudeh'in bitişinin büyük finali Mayıs 1984'te oldu. Partinin ana teorisyeni ve kurucu üyesi İhsan Taberi televizyona çıktı. 50 yıllık solcu olan Taberi izleyicilere, 1982 tutuklamalarından sonra girdiği cezaevinde "büyük İslami düşünür" Ayetullah Mutaharri'yi okuduğunu ve son 40 yıldır yazdığı her şeyi reddetme noktasına geldiğini söyledi. Bütün hayatının "yıkıcı", "zarar verici" ve tamamen "sahte" olduğunu artık anladığını, bunun nedeninin emperyalizm ve Siyonizm ile ilişkileri olan, Şah Pehlevi "beslemesi" masonlar, Ahmet Kasravi gibi sekülerler ve Batılı liberal ve Marksistler gibi güvenilmez düşünürlerin fikirleri olduğunu söyledi. Taberi konuşmasında sık sık dine, 12 imama ve İslami düşünürlere atıflarda bulunarak büyük ruhani gücünden ötürü İslam dinine şükretti.

Tarafsız gözlemcilere göre ise Taberi'nin itirafları özgür iradeyle verilmemiş, Tudeh merkez komitesini oluşturan Taqi Keymanash ve 13 diğer üyenin hapishane sorgulamaları esnasında şüpheli ölümleri bu itirafın alınmasında psikolojik zorlayıcı unsur olmuştu.

Bu tasfiyelerin sonucunda parti giderek çöktü, çok sayıda üyesi ülkeyi terk ederek sürgün hayatı yaşamaya başladı. 1988 İran siyasi suçlu idamları esnasında binlerce mücahit ve solcu tutuklu ile beraber çok sayıda Tudeh üyesi de idam edildi.

Yine de parti tamamen yok edilememiştir ve İran'da 1992 yılında sürgünde seçilen yeni bir Merkez Komiteyle bir yeraltı politik örgütü olarak faaliyetini sürdürmektedir. Parti günümüzde Ali Havari liderliğindedir.

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Tudeh: 75 Years Fighting For Iran's Working Class". Morning Star. 8 Ekim 2016. 29 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2017. 
  2. ^ Touraj Atabaki (2000), Azerbaijan: Ethnicity and the Struggle for Power in Iran, I.B.Tauris, s. 137 
  3. ^ Serpil Üşür, “Devrime giden yolda muhalif örgütler”, Sosyalizm ve Toplumsal Mücadeleler Ansiklopedisi, İletişim Yayınları, 1989, s. 1350.
  4. ^ Benjamin, Roger W.; Kautsky, John H.. Communism and Economic Development, in The American Political Science Review, Vol. 62, No. 1. (Mar., 1968), pp. 122.
  5. ^ ""İran Halkı Mollaların İktidarını da Yıkacaktır", 14 Haziran 1997, Halk İçin Kurtuluş, Sayı 34". 24 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2008. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Tudeh Partisi nedir?, Tudeh Partisi anlamı nedir?, Tudeh Partisi ne demektir? Nedir? :Tudeh Partisi nedir?, Tudeh Partisi anlamı nedir?, Tudeh Partisi ne demektir? ile ilgili Tudeh Partisi nedir?, Tudeh Partisi anlamı nedir?, Tudeh Partisi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Tudeh Partisi nedir?, Tudeh Partisi anlamı nedir?, Tudeh Partisi ne demektir? Ne Demektir? Tudeh Partisi nedir?, Tudeh Partisi anlamı nedir?, Tudeh Partisi ne demektir? Açıklaması Nedir? Tudeh Partisi nedir?, Tudeh Partisi anlamı nedir?, Tudeh Partisi ne demektir? Cevabı Nedir? Tudeh Partisi nedir?, Tudeh Partisi anlamı nedir?, Tudeh Partisi ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Tudeh Partisi nedir?, Tudeh Partisi anlamı nedir?, Tudeh Partisi ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Tudeh Partisi nedir?, Tudeh Partisi anlamı nedir?, Tudeh Partisi ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Tudeh Partisi nedir?, Tudeh Partisi anlamı nedir?, Tudeh Partisi ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Tudeh Partisi nedir?, Tudeh Partisi anlamı nedir?, Tudeh Partisi ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Tudeh Partisi nedir?, Tudeh Partisi anlamı nedir?, Tudeh Partisi ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Tudeh Partisi nedir?, Tudeh Partisi anlamı nedir?, Tudeh Partisi ne demektir? Açıklaması? :Tudeh Partisi nedir?, Tudeh Partisi anlamı nedir?, Tudeh Partisi ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Tudeh Partisi nedir?, Tudeh Partisi anlamı nedir?, Tudeh Partisi ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Tudeh Partisi nedir?, Tudeh Partisi anlamı nedir?, Tudeh Partisi ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Tudeh Partisi nedir?, Tudeh Partisi anlamı nedir?, Tudeh Partisi ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Tudeh Partisi nedir?, Tudeh Partisi anlamı nedir?, Tudeh Partisi ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Tudeh Partisi nedir?, Tudeh Partisi anlamı nedir?, Tudeh Partisi ne demektir? Gerçek mi? :Tudeh Partisi nedir?, Tudeh Partisi anlamı nedir?, Tudeh Partisi ne demektir? ile ilgili Tudeh Partisi nedir?, Tudeh Partisi anlamı nedir?, Tudeh Partisi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Tudeh Partisi nedir?, Tudeh Partisi anlamı nedir?, Tudeh Partisi ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Tudeh Partisi nedir?, Tudeh Partisi anlamı nedir?, Tudeh Partisi ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Tudeh Partisi nedir?, Tudeh Partisi anlamı nedir?, Tudeh Partisi ne demektir? Hakkında? :Tudeh Partisi nedir?, Tudeh Partisi anlamı nedir?, Tudeh Partisi ne demektir? ile ilgili Tudeh Partisi nedir?, Tudeh Partisi anlamı nedir?, Tudeh Partisi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Tudeh Partisi nedir?, Tudeh Partisi anlamı nedir?, Tudeh Partisi ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Tudeh Partisi nedir?, Tudeh Partisi anlamı nedir?, Tudeh Partisi ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Tudeh Partisi nedir?, Tudeh Partisi anlamı nedir?, Tudeh Partisi ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Kazerunia, Candelaria Bazilikası, Windows Live Expo, Tuncelide spor, Ruanda başbakanları listesi, Blender (dergi), Halil Rifat Paşa, Halil Rıfat Paşa, Arrowhead Stadyumu, Yenisi, Huberopappus, Pandaceae, Taçların Birleşmesi, 1981 Coupe de France Finali, Uluslararası Akdeniz Oyunları Komitesi, Eli Maor, Azot, Amerika Birleşik Devletlerinde eşcinsel evlilik, Billy Elliot, National Football Conference, Kent Beck, Khoisan dilleri, Türkiye Cumhurbaşkanlığı, Aby with Greenfield, Termodinamik tarihi, NGC 3799, 2016 Avrupa Grand Prix, Mandinga dos Santos Marcio, Rossini, Kreis Mettmann, Doğu Yeni Saraybosna, Sedegliano, Hasantepe, Nusaybin, Elektromanyetik kütle, Amanita manilensis, Batı eyaletleri, José Tapia, Nathan Baker, Mutlu Beraberlik, Nissan Leopard, Dobretići, Yalan, Selmi Andak, Ankara Çayı, Dünya Mirası Alanları listesi (Amerika), Wugigarra wunderlichi, Kevin Durand, Instinción, Guglielmo Agnelli, Türkiye İş Bankası Müzesi, Bağlantı katmanı, Neil Patrick Harris, İranda sansür, Al Wasl FC, Matematik ödülleri listesi, Celil Yüksel, Koloni (biyoloji), Elmaçukuru, Atakum, Geta Burlacu, 1934 FIFA Dünya Kupası kadroları, 20 Kasım, Varoluşçu felsefe, 5 Eylül, Masatoşi Gündüz İkeda, Egzersiz, Christina Aguilera diskografisi, FileMaker, Mac OSX, Chrysometa malkini, Brezovo, Bilgisayar mühendisliği, Morotopithecus, Despotovac, Dökülen Yapraklar, 1. FC Köln, Küçük kızböcekleri, Amerika Birleşik Devletlerinde First Lady, Versay Antlaşması, Kutluşahlar Beyliği, I Am a Fugitive from a Chain Gang, Mação, Gänserndorf (ilçe), Fonem, Eğitim Hakkında İmparatorluk Genelgesi, Ekrem Barışık, New Hutton, 5. Sadri Alışık Anadolu Tiyatro Oyuncu Ödülleri, 1966 NBA Seçmeleri, Amerika Birleşik Devletlerinde siyaset, Mehinbanu Sultan, The Wild Bunch, Kyllandos, Martin Braithwaite, Československý vlčiak, Saint Benoît Fransız Lisesi, İsveç sömürge imparatorluğu, Los Andes, Kanak Sosyalist Ulusal Kurtuluş Cephesi, NGC 2833, Shao Kang,
Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?,