Sparta anayasası nedir?, Sparta anayasası anlamı nedir?, Sparta anayasası ne demektir?

Sparta anayasası Nedir?

Sparta anayasası Nedir?, Sparta anayasası Nerededir?, Sparta anayasası Hakkında Bilgi?, Sparta anayasası Analizi? Sparta anayasası ilgili Sparta anayasası ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Sparta anayasası ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Sparta anayasası Ne Anlama Gelir Sparta anayasası Anlamı Sparta anayasası Nedir Sparta anayasası Ne Anlam Taşır Sparta anayasası Neye İşarettir Sparta anayasası Tabiri Sparta anayasası Yorumu 

Sparta anayasası Kelimesi

Lütfen Sparta anayasası Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Sparta anayasası İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Sparta anayasası Kelimesinin Anlamı? Sparta anayasası Ne Demek? ,Sparta anayasası Ne Demektir? Sparta anayasası Ne Demektir? Sparta anayasası Analizi? , Sparta anayasası Anlamı Nedir?,Sparta anayasası Ne Demektir? , Sparta anayasası Açıklaması Nedir? ,Sparta anayasası Cevabı Nedir?,Sparta anayasası Kelimesinin Anlamı?,Sparta anayasası Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Sparta anayasası Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Sparta anayasası Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Sparta anayasası Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Sparta anayasası Kelimesinin Anlamı Nedir? Sparta anayasası Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Sparta anayasası Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Sparta anayasası Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Sparta anayasası - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Sparta anayasası

Sparta anayasası Nedir? Sparta anayasası Ne demek? , Sparta anayasası Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Sparta anayasası Kelimesinin Anlamı? Sparta anayasası Ne Demek? Sparta anayasası Ne Demektir? ,Sparta anayasası Analizi? Sparta anayasası Anlamı Nedir? Sparta anayasası Ne Demektir?, Sparta anayasası Açıklaması Nedir? , Sparta anayasası Cevabı Nedir? , Sparta anayasası Kelimesinin Anlamı?






Sparta anayasası nedir?, Sparta anayasası anlamı nedir?, Sparta anayasası ne demektir?

Sparta anayasası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sparta anayasası veya Politeia, Dor şehir devleti olan Sparta'nın MÖ 8. yüzyıldaki efsanevi yasa koyucusu Lycurgus döneminden Sparta'nın MÖ 2. yüzyılda Roma İmparatorluğu'na dahil edilmesine kadar geçen süre zarfındaki yönetim ve kanun esaslarını kapsar. Bu dönemde Antik Yunan şehirlerinin hepsinin egemen olduğu ve kendi yönetim şekillerine sahip olmasına rağmen Sparta'nın anayasası çok katmanlı toplumsal yapısı ve güçlü askeri örgütlenme yapısıyla özgün yapısıyla dikkat çekmiştir.

Sparta toplumunun gelişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Mora Yarımadası

Dor etkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sparta toplumu kendi kökenlerini çok geniş bir kabile toplamından oluşan Dorlar'a dayandırır ve bundan büyük onur duyardı. Sparta dilinin de Dor lehçelerine benzemesi buna delil olarak sunulurdu. Dor kökenli devletlerin tümünde bu etki izlenebilirdi.

Kültürel etki[değiştir | kaynağı değiştir]

Antik Yunan'da toplumun okur-yazar olduğu iki dönem bulunmaktadır. Birincisi MÖ 1400 - MÖ 1200 arasındaki Miken Uygarlığı dönemi diğeri de MÖ 775 ile başlayan dönemdir.[1] İlk bilinen alfabe Linear B olarak adlandırılan hece yazısıdır. MÖ 775 yılından sonra bu tür yazıtlar mezartaşlarında, kanunnamelerde vb. yerlerde görülür. Günümüze sadece çok az sayıda Linear B yazısı gelmiştir.[2]

Bölgedeki arkeolojik bulgular Miken dönemindeki tahkim şehirlerin varlığını göstermektedir. Bronz Çağı'na dair buluntularda Sparta'ya gelen toplulukların yerel kültürle kaynaştığı görülür. Savaşçı bir toplumsal yapı bölgeye hakim olmuştur. Özel olarak Dorların bölgeye gelişine dair veriler çok sınırlıdır. Miken uygarlığının yerini daha önce görülmemiş bir toplumsal altüst oluşla alan Dor istilası kültürel alanda da etkili olmuştur. Sparta toplumunu belirleyen çok katmanlı yapı bu istila döneminin de etkilerini taşır.

Kuruluş[değiştir | kaynağı değiştir]

Rhetra[değiştir | kaynağı değiştir]

Likurgus kanunları[değiştir | kaynağı değiştir]

Spartalılar efsane kanun koyucuları Likurgus'un önerisi üzerine hiçbir tarihsel kayıt, edebi eser veya yazılı kanun kaydetmemişlerdir. Para basmak yasaklanmıştır. Spartalılar açgözlülük ve servet edinmenin önüne geçmek için para yerine metal objelerin kullanılmasını zorunlu kılmıştır. Başarılı bir Spartalıyı belirleyen özellikler belliydi; savaşma kabiliyetini koruyor, muharebe anında cesaret gösteriyor, toprağını verimli bir şekilde ekiyorsa, evliyse ve sağlıklı çocukları varsa iyi bir yurttaş olarak tanımlanırdı. Sparta kadınları o dönemde mülk edinebilen ve evlilik öncesi sportif faaliyet yapabilen ender bir gruptu.[3] Ayrıca spartalı kadınlar siyasi hakları olmasa da açıkça konuşur ve görüşleri alınırdı.[4]

Sparta toplumsal yapısı ve hükûmet[değiştir | kaynağı değiştir]

Sparta toplumu hükûmet tarafından yönetilen üç katmanlı bir piramit şeklinde örgütlenmişti.

Sparta toplumunun yapısı (yaklaşık MÖ. 7. yüzyıl)

Toplum[değiştir | kaynağı değiştir]

Spartiate[değiştir | kaynağı değiştir]

Sparta devletinin tüm üyeleri yurttaş olarak değerlendirilmezdi. Sadece Agoge adı verilen askeri eğitimi başarıyla tamamlayanlar yurttaş olma hakkını elde ederdi. Sadece bu askeri eğitimi tamamlayanlar yurttaş olma hakkına sahip olabileceği için ataları Sparta'ya dayanmadığı halde bu eğitimi tamamlamış kişiler olabilmekteydi. Bu şekilde iki grup insan olabilirdi; bunlardan birisi "trophimoi" olarak adlandırılan davet üzerine gelmiş olan yabancı gençlerdi. Büyük bir onur olarak değerlendirilen bu durumun bir örneği, Atina'nın ileri gelenlerinden Ksenofon iki oğlunu yetiştirilmek üzere Sparta'ya gönderdiğinde yaşanmıştır. Diğer bir grup ise bazı helotların çocukları eğer ondan sorumlu Spartalı aile mali olarak desteklerse bu eğitime "syntrophoi"[5] olarak adladırılarak dahil olabilmekteydi. Eğitimi başarıyla aşan syntrophoi önünde Spartalı olma imkânı açılmış olur. Askeri eğitimin başarıyla tamamlayan Spartalı erkek, 20 yaşına basınca tüm haklarına sahip olurdu. Payına düşen tahıl miktarını verdiği ve savaşma kabiliyetini koruyabildiği sürece bu toplumsal statüyü korurdu. Çiftliğinin, topraklarının ve ailesinin bakımını, ihtiyaçlarını da aksatmaması gerekirdi. Bu kişilerin evli olup olmamalarından bağımsız olarak 30 yaşına kadar askeri kışlada kalmaları istenirdi.

Perioikoi[değiştir | kaynağı değiştir]

Toplumda özgür ancak Spartalı olmayan sivillere perioikoi denilirdi. Perioikoi'lar Sparta toplumunun vatandaşlık haklarına sahip olmayan,çoğunlukla yerli Akaların oluşturduğu bir sınıftı. Sparta vatandaşları askeri anlamda mükemmeliğe erişmeye çalıştıklarından ve bu konu haricindeki herhangi bir şeye ilgi duymadıklarından Perioikoi sınıfı Sparta'nın tacir-tüccar sınıfını oluşturuyorlardı. Her ne kadar özgür olsalar ve Helot sınıfından üstün olsalar da,Perioikoi'ların Sparta vatandaşlarıyla evlenmesi yasaktı.

Helotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sparta toplumunda nüfusun ezici çoğunluğunu oluşturan serf konumundaki Helotlar genellikle fethedilmiş toprakların yurttaşlarıydı.

Hükümet[değiştir | kaynağı değiştir]

Sparta devleti Dor etkisiyle karmaşık bir yönetim biçimini benimsemiştir. Monarşi, oligarşi ve demokrasi sistemlerinden unsurlar barındırır.

İkili krallık[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet Agiad ve Eurypontid hanedanından gelen iki kral tarafından yönetilirdi. Her iki hanedan da atalarını Herakles'e dayandırır ve devlet yönetiminde eşit hak iddiasında bulunurdu. Ancak Agiad hanedanı daha eskiye dayandığından törensel olarak daha öncelikli olarak kabul edilirdi. Sık görülmeyen bu ikili krallığın kökenlerine dair çok sayıda efsane vardır.[6] Modern tarihçilere göre ise bu idare tarzı ikili konsül sisteminin bir benzeri olarak ortaya çıkmıştır. Kralların görevleri dini, hukuki ve askeri alanlarda öne çıkardı. Devletin en yüksek seviyedeki rahipleri olarak önemli törenleri düzenlerlerdi. Kralların baktıkları hukuk işleri genellikle ülkeyi ilgilendiren taht veraseti gibi konular olup diğer adli konular ephorlara bırakılırdı. Askeri konularda ise iki kralın aynı anda sefere çıkması yasaklanmış, bir tanesi seferdeyken diğerinin kentte kalması kural haline gelmiştir.[7] Kralın savaş ilan etme yetkisi bulunmamakta ve yanında daima iki adet ephor olmadan dış siyasete dair bir karar alamamaktadır. Bu yüzden askeri rütbelerinin haricnde kralların konumu simgesel olmuştur.

Efor[değiştir | kaynağı değiştir]

Seçmen olma şartlarını yerine getirmiş olan Spartalılar tarafından seçimle seçilen ephorlar, Sparta anayasasındaki demokratik bir unsur olarak değerlendirilmektedir. Ephorlar, iki kralla beraber devletin yürütme kısmını oluşturmaktaydı. Sparta toplumundaki en büyük güce sahip olan ephorlar sadece bir yıl görevde kalırlardı. Bu süre devlet mekanizmasını değiştirmeye yeterli olmadığından ve bir kez ephor seçilmiş olan bir kişinin yeniden seçilemeyeceğinden dolayı güçleri törpülenmişti.

Gerousia[değiştir | kaynağı değiştir]

Gerousia, Sparta toplumuna özgü bir özel siyaset belirleme kurumuydu. Ömür boyu bu kurulda olmak üzere asil aile üyelerinden seçilen 60 yaşının üzerindeki 28 kişiden ve 2 kraldan oluşurdu. Devleti ilgilendiren önemli konular gündeme alınır ve her türlü kararda günümüzdeki yüksek mahkemenin vazifesini görürdü. Kralları bile yargılama hakkına sahip olan kurul alınmış her kararı değerlendirip geri çevirebilirdi.

Apella[değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm Sparta vatandaşlarını anlatan terimdir. Seçmenler Yunan demokrasi geleneklerinin aksine önlerine konan konuda seçme haklarını kullanırlar, gündeme bir konuyu getiremez veya tartışamazdı. Yabancılar veya elçiler onlarla temas edemezdi, konu önce Gerousia'ya sonra da Ephorlara iletilmek durumundaydı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ İki dönem arasında Yunan Karanlık Çağı adıyla bilinen dönem vardır
  2. ^ Lakonya bölgesindeki Agios Vasileios yerleşiminde
  3. ^ Bakınız Kadınlar ve askerlik
  4. ^ Bakınız Gorgo (Sparta Kraliçesi)
  5. ^ Kelime anlamı olarak yoldaş anlamındadır
  6. ^ Bunlardan birisine göre Sparta kralı Aristodemus'un ikiz oğulları krallığı eşit olarak idare etmeyi kabul etmiş ve bundan sonra bu uygulama gelenek haline gelmiştir
  7. ^ Bu kanunun ortaya çıkmasına yol açan olay Sparta-Atina arasındaki çatışmanın savaşa yol açmak üzere olduğu MÖ 500 yıllarında yaşanmıştır. Şehre saldırmaktan son anda vazgeçen iki kraldan birisi olan Demaratus diğer kral Cleomenes'e danışmadan saldırıdan vazgeçerek ordusunu geri çeker. Bu kararı üzerine görevden alınınca da Pers saflarına geçer ve MÖ 480 yılındaki istilaya Pers saflarında katılır, sonrasında Pers valisi olarak Pergamon'un yöneticisi olur.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Sparta anayasası nedir?, Sparta anayasası anlamı nedir?, Sparta anayasası ne demektir? Nedir? :Sparta anayasası nedir?, Sparta anayasası anlamı nedir?, Sparta anayasası ne demektir? ile ilgili Sparta anayasası nedir?, Sparta anayasası anlamı nedir?, Sparta anayasası ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Sparta anayasası nedir?, Sparta anayasası anlamı nedir?, Sparta anayasası ne demektir? Ne Demektir? Sparta anayasası nedir?, Sparta anayasası anlamı nedir?, Sparta anayasası ne demektir? Açıklaması Nedir? Sparta anayasası nedir?, Sparta anayasası anlamı nedir?, Sparta anayasası ne demektir? Cevabı Nedir? Sparta anayasası nedir?, Sparta anayasası anlamı nedir?, Sparta anayasası ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Sparta anayasası nedir?, Sparta anayasası anlamı nedir?, Sparta anayasası ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Sparta anayasası nedir?, Sparta anayasası anlamı nedir?, Sparta anayasası ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Sparta anayasası nedir?, Sparta anayasası anlamı nedir?, Sparta anayasası ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Sparta anayasası nedir?, Sparta anayasası anlamı nedir?, Sparta anayasası ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Sparta anayasası nedir?, Sparta anayasası anlamı nedir?, Sparta anayasası ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Sparta anayasası nedir?, Sparta anayasası anlamı nedir?, Sparta anayasası ne demektir? Açıklaması? :Sparta anayasası nedir?, Sparta anayasası anlamı nedir?, Sparta anayasası ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Sparta anayasası nedir?, Sparta anayasası anlamı nedir?, Sparta anayasası ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Sparta anayasası nedir?, Sparta anayasası anlamı nedir?, Sparta anayasası ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Sparta anayasası nedir?, Sparta anayasası anlamı nedir?, Sparta anayasası ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Sparta anayasası nedir?, Sparta anayasası anlamı nedir?, Sparta anayasası ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Sparta anayasası nedir?, Sparta anayasası anlamı nedir?, Sparta anayasası ne demektir? Gerçek mi? :Sparta anayasası nedir?, Sparta anayasası anlamı nedir?, Sparta anayasası ne demektir? ile ilgili Sparta anayasası nedir?, Sparta anayasası anlamı nedir?, Sparta anayasası ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Sparta anayasası nedir?, Sparta anayasası anlamı nedir?, Sparta anayasası ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Sparta anayasası nedir?, Sparta anayasası anlamı nedir?, Sparta anayasası ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Sparta anayasası nedir?, Sparta anayasası anlamı nedir?, Sparta anayasası ne demektir? Hakkında? :Sparta anayasası nedir?, Sparta anayasası anlamı nedir?, Sparta anayasası ne demektir? ile ilgili Sparta anayasası nedir?, Sparta anayasası anlamı nedir?, Sparta anayasası ne demektir? burada bulabilirsiniz. Sparta anayasası nedir?, Sparta anayasası anlamı nedir?, Sparta anayasası ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Sparta anayasası nedir?, Sparta anayasası anlamı nedir?, Sparta anayasası ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Sparta anayasası nedir?, Sparta anayasası anlamı nedir?, Sparta anayasası ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Aster tsarungensis, 1966 Fransa Bisiklet Turu, Hamataliwa, Hellendoorn, Ertuğrul Gazi Konal, Programlama aracı, Santa Marta, Sardinya, Fruits Basket, Ahi Evran, Sincan, Z kuşağı, Hudud, Big room house, 1992 Federasyon Kupası Finali, Dizi (TV), PTRD, Nobody But You, Büyük kediler, Narita Takaki, Mayen, Enzo Maresca, Otokar Ural, Burgonya, Kaseya Center, Billboard Müzik Ödülleri, La Plata yunusu, Pennaraptora, 2024 Yaz Olimpiyatlarında okçuluk, Alabalıkgiller, NGC 5074, Chris Hann, New Shoes, Kerkes, Kapfenberg, Agave rovelliana, NGC 1432, Küçük siyah elbise, Borrelia burgdorferi, Karbontetraklorür, Efebofili, Flipboard (uygulama), Mihaliç peyniri, Kosova Muharebesi, Haydarlı, Koçarlı, Madrabaz Kvaçi, 1965 yapımı Türk filmleri, Yedinci gün kiliselerinde Sebt, Deri mühendisliği, 1965 Fransa cumhurbaşkanlığı seçimi, Fetih Suresi, 2024 Kerman bombalamaları, Ayamavra Kuşatması, Pärnu ili, Huawei Mate X, Kadın bilim insanları makaleleri dizini, Leonid Govorov, 1921 yapımı Türk filmleri, Veliöldüğü, Sorgun, Giuseppe Ciarrapico, Stilo, Karan Johar, Daha Yaklaş, Labrador İnuitçesi, Adnan Esen, United States Secret Service, 1965 Fransa Bisiklet Turu, Eliptik dönen değişenler, Aktopraklık Höyüğü, Alvescot, Boşaltım, 1964 yapımı Türk filmleri, Caribbean Blue, Elimination Chamber (2011), 1964 Fransa Bisiklet Turu, Thomas Hobbes, Alaska Malamutu, NGC 379, 1964 Manyas depremi, NGC 758, Orinoco Flow, K.A.O.D. BK, Yongji, Mehmet Nuri Ersoy, Soğuk Savaş, Antik, Edward Gibbon, Halk Partisi, A Serious Man, Türkçe Rock Top 20, Grupos de autodefensa comunitaria, Mançu alfabesi, Humberto Maschio, Vişneli, Oltu, Karmen Stavec, İnsan evrimi fosil kayıtlar listesi, İsmail Gökçek, Hepatik divertikül, Drassodes malagassicus, Savaş, Ergani, 1975 Türkiye Cumhuriyeti Cumhuriyet Senatosu Seçimleri,
Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?,