Radyo seyrüseferi nedir

Radyo seyrüseferi nedir Nedir?

Radyo seyrüseferi nedir Nedir?, Radyo seyrüseferi nedir Nerededir?, Radyo seyrüseferi nedir Hakkında Bilgi?, Radyo seyrüseferi nedir Analizi? Radyo seyrüseferi nedir ilgili Radyo seyrüseferi nedir ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Radyo seyrüseferi nedir ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Radyo seyrüseferi nedir Ne Anlama Gelir Radyo seyrüseferi nedir Anlamı Radyo seyrüseferi nedir Nedir Radyo seyrüseferi nedir Ne Anlam Taşır Radyo seyrüseferi nedir Neye İşarettir Radyo seyrüseferi nedir Tabiri Radyo seyrüseferi nedir Yorumu 

Radyo seyrüseferi nedir Kelimesi

Lütfen Radyo seyrüseferi nedir Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Radyo seyrüseferi nedir İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Radyo seyrüseferi nedir Kelimesinin Anlamı? Radyo seyrüseferi nedir Ne Demek? ,Radyo seyrüseferi nedir Ne Demektir? Radyo seyrüseferi nedir Ne Demektir? Radyo seyrüseferi nedir Analizi? , Radyo seyrüseferi nedir Anlamı Nedir?,Radyo seyrüseferi nedir Ne Demektir? , Radyo seyrüseferi nedir Açıklaması Nedir? ,Radyo seyrüseferi nedir Cevabı Nedir?,Radyo seyrüseferi nedir Kelimesinin Anlamı?,Radyo seyrüseferi nedir Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Radyo seyrüseferi nedir Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Radyo seyrüseferi nedir Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Radyo seyrüseferi nedir Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Radyo seyrüseferi nedir Kelimesinin Anlamı Nedir? Radyo seyrüseferi nedir Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Radyo seyrüseferi nedir Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Radyo seyrüseferi nedir Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Radyo seyrüseferi nedir - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Radyo seyrüseferi nedir

Radyo seyrüseferi nedir Nedir? Radyo seyrüseferi nedir Ne demek? , Radyo seyrüseferi nedir Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Radyo seyrüseferi nedir Kelimesinin Anlamı? Radyo seyrüseferi nedir Ne Demek? Radyo seyrüseferi nedir Ne Demektir? ,Radyo seyrüseferi nedir Analizi? Radyo seyrüseferi nedir Anlamı Nedir? Radyo seyrüseferi nedir Ne Demektir?, Radyo seyrüseferi nedir Açıklaması Nedir? , Radyo seyrüseferi nedir Cevabı Nedir? , Radyo seyrüseferi nedir Kelimesinin Anlamı?






Radyo seyrüseferi nedir

Radyo seyrüseferi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çeşitli seyrüsefer yardımcılarının 2 boyutlu hassasiyeti.

Radyo seyrüseferi[1] veya radyo navigasyonu, Dünya üzerindeki bir noktadan başka bir noktaya giderken, seyrüsefer yardımcısı olarak radyo frekansları ile çalışan araçların kullanımı. Radyo seyrüsefer yardımcıları genellikle; vericinin (emitter - E) gönderdigi radyo elektromanyetik dalgalarının alıcı (receiver – R) tarafından alınması ve ses, görüntü veya yazıya dönüştürülmesi prensibiyle çalışırlar.

Radyo seyrüsefer yardımcılarının başlıca amacı hava taşıtlarının uzaydaki konumunu tespit etmektir. Bu sayede planlanan rotaya riayet edilmesine, taşıtlar arasındaki ve taşıt ile arazi engebeleri arasındaki emniyet ayrımının muhafaza edilmesine, görüşün düşük olduğu IMC koşullarında seyrüseferin emniyetli şekilde gerçekleşmesine yardımcı olurlar. Hassas yaklaşma cihazları, görüşün oldukça düşük olduğu durumlarda dahi emniyetli iniş yapılabilmesini sağlarlar.

Havacılıkta seyrüsefer yardımcıları ile ilgili verilerin (frekans, konum, çalışma saatleri vs.) bulunabileceği ana kaynak, ulusal AIP'lerin ENR bölümüdür.

Radyo seyrüsefer yardımcıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Radar ve transponder[değiştir | kaynağı değiştir]

Yoğun hava trafiğinin olduğu bölgelerde hava trafik kontrolörleri (ATC), hava taşıtlarının konumlarını gösteren radar haritasında sürekli olarak sistematik gözetleme (sürveyans) yaparlar. Bu gözetlemenin uçaklar arası ve uçaklarla yer arası emniyetli ayrımı sağlama, hava trafik konuşmalarını azaltma, kaybolan uçaklara konum bilgisi ve yön verme, iniş yapan uçakları alet yaklaşma veya görerek yaklaşma paternlerine sokma gibi pek çok avantajı vardır.[2]

Günümüzdeki uçakların pek çoğunda transponder (transmitter/responder) denen bir cihaz bulunur. Transponderlar, takılı bulunduğu uçaklara has bir sinyal yayınlayarak, yerdeki radar kontrolörünün ekranında belirli bir uçağın tespit edilmesini kolaylaştırırlar.[2] Transponder ekranına bağlanan kodlar ve seçilen modlar; uçağın irtifası,n uçuş koşulları, görevi ve acil durumlar gibi konularda yer personeline bilgi verir.

Bazı meydanlarda radar kontrolörü son yaklaşmadaki uçaklara baş ve irtifa bilgisi vererek sürveyans radar yaklaşması (SRA) veya hassas baş ve süzülüş bilgisi vererek hassas radar yaklaşması (PAR) yaptırabilir. Bir pilotun radar yaklaşması yapabilmesi için IMC derecesi sahibi olması gerekir.[3]

DME[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir uçağın yer istasyonundan DME uzaklığının ve ufkî uzaklığının karşılaştırılması.

DME (distance-measuring equipment), mesafe ölçen ve UHF bandında (962-1213 MHz) çalışan bir seyrüsefer yardımcısıdır. Yerdeki bir DME istasyonundan ve uçaktaki bir DME sorgulayıcısından (interrogator) meydana gelir. Uçaktaki sorgulayıcı cihaz yer istasyonuna gönderdiği sinyallerin karşılığı olarak yer istasyonundan gönderilen sinyallerin seyahat süresini ölçer ve kokpitteki ekranında deniz mili (NM) cinsinden gösterir.

Mesafe bilgisi, uçak ile yer istasyonu arasındaki eğimli hattın uzunluğudur. Bu nedenle uçağın yerdeki iz düşümü ile yer istasyonu arasındaki yatay (ufkî) mesafe, DME ekranında görülen mesafeden azdır; ancak istasyondan uzaklaştıkça bu fark azalır ve pratik amaçlarla ihmal edilir. Yer istasyonunun tam üzerindeki bir uçağın irtifası ile DME'si -birimleri farklı olmakla birlikte- aynıdır.[4] Örneğin istasyon üzerinde yaklaşık AGL 6000 feet yükseklikte olan bir uçağın DME'si (eğer sinyal alınabiliyorsa) 1 NM olacaktır.[4]

DME yön bilgisi göstermez. Bu nedenle örneğin DME ekranında 10 NM bilgisini gören bir uçak, yer istasyonunun etrafında yarıçapı yaklaşık 10 NM olan çemberi oluşturan noktalardan herhangi birinin üzerinde olabilir.

NDB ve ADF[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir ADF göstergesi ve kumanda kutusu. Şekildeki NDB istasyonu uçağın 60° solundadır (saat 10 istikametinde).

NDB (non-directional beacon) ve ADF (automatic direction finder) ikilisi, geçmişte radyo pusulası olarak adlandırılan, en basit radyo seyrüsefer sistemidir.[5] NDB sistemin yer istasyonu, ADF ise uçaktaki alıcı cihaz ve göstergeden oluşan sistemdir. ADF'in istikamet iğnesi, tıpkı kuzeyi gösteren bir el pusulası iğnesi gibi, sürekli olarak NDB istasyonunu 2° hassasiyetinde gösterir. İğnenin gösterdiği istikamete doğru uçan bir uçak, NDB istasyonunun üzerinden geçecektir. Uçak istasyondan aynı doğrultuda uzaklaşmaya başladığında, ADF iğnesi saat 6 istikametini (geriyi) gösterecektir.

Tek başına ADF sistemi derece cinsinden yön bilgisi vermez. Bu nedenle uçucuların ADF ile istikamet cayrosunu (DI) karşılaştırarak uçulmak istenen başı hesaplaması gerekir. Döner kartlı ADF'lerde pilotun her baş değişikliğinde ADF kartını DI ile eşleştirmesi gerekir.[6] Bununla birlikte, ADF ve istikamet cayrosunun birleşiminden oluşan RMI (radio magnetic indicator) göstergesinde yer istasyonunun (NDB) istikametinin yanı sıra manyetik baş bilgisi de verilir.

VOR[değiştir | kaynağı değiştir]

VOR (VHF omni-directional radio range); konum belirleme, istasyona doğru/istasyondan radyal takip etme (tracking), bekleme paterni muhafaza etme ve alet inişi gibi amaçlarla alet uçuşunda yaygın olarak kullanılan bir seyrüsefer yardımcısıdır. VOR yer istasyonu 108.00-117.95 MHz frekansları arasında yayın yapar.[7] VOR sistemini kullanabilmek için uçaklarda sözlü iletişim amacıyla kullanılan VHF-COM sisteminin haricinde bir de VHF-NAV cihazına gereksinim duyulur. Pek çok uçakta VHF-COM ve VHF-NAV cihazları, NAV-COM denen sette bir arada bulunur.

VOR cihazları çoğunlukla DME ile birlikte (VOR/DME) kullanılır ve VOR için seçilen frekans aynı zamanda DME istasyonuna da bağlanır.[8] Böylece hem radyal takibi, hem de mesafe bilgisi sağlanmış olur. Askerî amaçlarla kullanılan TACAN sistemi VOR/DME'ye çok benzer ancak daha hassastır.

VOR kokpit göstergesi genellikle OBI (omni bearing indicator), radyal seçmeye yarayan düğme OBS (omni bearing selector) olarak adlandırılır. Eğer uçak OBS ile seçilen radyal üzerindeyse OBI üzerindeki çubuk şeklindeki course deviatian indicator (CDI) tam ortada bulunur. Eğer uçak seçilen radyalın solundaysa CDI sağda, sağındaysa CDI solda görünür. Eğer uçak istasyona göre radyalın bulunduğu taraftaysa OBI'da FROM, radyal istasyonun öbür tarafında kalıyorsa TO görünür. VOR bilgileri istikametten bağımsızdır ve uçağın başı ne olursa olsun CDI'nın konumu ile TO/FROM bilgileri değişmez.[9]

VDF[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer istasyonu ile uçak arasındaki QDM, QDR, QTE ve QUJ'nin hesaplanması.

VDF veya VHF D/F (VHF direction finding), VHF-COM sinyallerini (normal konuşma sinyalleri) kullanan bir seyrüsefer yardımcısıdır. Bazı meydanlarda uçaklardan gelen iletişim sinyallerini yakalayan sistemler bulunur. Trafik veya yaklaşma kontrolörü uçağın meydana göre istikametini ekranında görür. Pilot Q kodlarını kullanarak kontrolörden istikamet vermesini talep edebilir:

RNAV ve GPS[değiştir | kaynağı değiştir]

RNAV (area navigation) cihazları, yer merkezli herhangi bir seyrüsefer yardımcısı (NDB vs.) üzerinden geçmeden saha seyrüseferi yapmaya yarayan cihazlara verilen genel addır.

Bazı RNAV sistemleri seyrüsefer için gerekli olan bilgileri LORAN, INS, VLF/Omega, Doppler radarı gibi cihazlardan toplarlar.[11] Pilot ya da seyrüseferci kendi belirlediği ara noktaları (waypoint) cihaza girer ve bu farazî noktalar üzerinden geçerek uçuşu gerçekleştirir. Bazı RNAV sistemleri ise gerçek VOR/DME'lerden aldıkları bilgileri kullanarak hayalet VOR/DME'ler (Pseudo-VOR/DME) yaratırlar ve bunları ara nokta olarak kullanırlar. pseudo-VOR/DME'ler gerçek (ana) VOR/DME'lerin menzilinde oluşturulmalıdır. Aksi takdirde uçuş esnasında CDI OFF bayrağı görülebilir.[12]

Tipik bir RNAV sistemi uçuculara şu bilgileri verir:

  • Rotadan mesafe olarak sapma miktarı ve TO/FROM bilgisi,
  • Ara noktaya (waypoint) kalan mesafe,
  • Yer sürati (GS),
  • Ara noktaya ulaşmak için gerekli (kalan) zaman.

GPS (global positioning system), çok hassas olarak saha seyrüseferi (RNAV) yapılmasına imkân veren bir seyrüsefer yardımcısıdır. 1994 yılında FAA, GPS'nin operasyonel seviyede uçuş seyrüsefer yardımcısı olarak kullanılmasını onaylamıştır.[13] Bazı ülkelerde GPS hassas olmayan alet yaklaşmalarında da kullanılmaktadır.

VFR uçuşta GPS görsel seyrüsefere yardımcı olarak kullanılabilir ancak ana seyrüsefer yöntemi olarak kullanılmamalıdır.[13]

GPS sisteminin elemanları şunlardır:

  • Dünya çevresindeki bir turunu 12 saatte tamamlayan 21 yapay uydu: Bu uydular altı yörüngesel düzlemde, yaklaşık 11.000 nm irtifada bulunurlar. Uydulardan gelen sivil sinyaller 1575.42 MHz frekansında, saniyede 1000 kez yayınlanır.[14]
  • Uydu kontrol yer ağı: Bu istasyonlar uyduların yörüngesel hassasiyetinden sorumludur.
  • Uçaklardaki alıcı ve bilgisayarlar: Herhangi bir konum ve zamanda uydulardan gelen sinyalleri tanımlayıp işlerler. GPS alıcılarının 2 boyutlu konum belirlemek için en az 3 uydudan, 3 boyutlu konum belirlemek için en az 4 uydudan veri alması gerekir.[14]


Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ RSY Eğitim Notları. sf 1.
  2. ^ a b Pooley's, sf 307.
  3. ^ Pooley's, sf 308.
  4. ^ a b Pooley's, sf 323
  5. ^ Pooley's, sf 329.
  6. ^ Pooley's, sf 361.
  7. ^ Pooley's, sf 379.
  8. ^ Pooley's, sf 380.
  9. ^ Pooley's, sf 382.
  10. ^ a b c Pooley's, sf 412.
  11. ^ Pooley's, sf 423.
  12. ^ Pooley's, sf 424.
  13. ^ a b Pooley's, sf 425.
  14. ^ a b Pooley's, sf 427.

Radyo seyrüseferi nedir Nedir? :Radyo seyrüseferi nedir ile ilgili Radyo seyrüseferi nedir burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Radyo seyrüseferi nedir Ne Demektir? Radyo seyrüseferi nedir Açıklaması Nedir? Radyo seyrüseferi nedir Cevabı Nedir? Radyo seyrüseferi nedir Kelimesinin Anlamı? Radyo seyrüseferi nedir konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Radyo seyrüseferi nedir Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Radyo seyrüseferi nedir Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Radyo seyrüseferi nedir Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Radyo seyrüseferi nedir İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Radyo seyrüseferi nedir Açıklaması? :Radyo seyrüseferi nedir Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Radyo seyrüseferi nedir Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Radyo seyrüseferi nedir Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Radyo seyrüseferi nedir Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Radyo seyrüseferi nedir Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Radyo seyrüseferi nedir Gerçek mi? :Radyo seyrüseferi nedir ile ilgili Radyo seyrüseferi nedir burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Radyo seyrüseferi nedir sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Radyo seyrüseferi nedir Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Radyo seyrüseferi nedir Hakkında? :Radyo seyrüseferi nedir ile ilgili Radyo seyrüseferi nedir burada bulabilirsiniz. Radyo seyrüseferi nedir Detaylar için sitemizi geziniz Radyo seyrüseferi nedir Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Radyo seyrüseferi nedir resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Miguel Abia Biteo Boricó, Halvet, NGC 14, Anatoliy Bışovets, NGC 7036, Albinizm, Bill Cosby, Etrüsk uygarlığı, Durbaniopsis, Francesco Matrone, Casa Palmitjavila, Anna Vyahireva, Ruhbilim, Kütleçekimsel tekillik, Aletschhorn, Venedikte Bir Gece, Wilhelm Herschel, Çin Grand Prix, Ali Atıf Bir, 72. Venedik Uluslararası Film Festivali, Aleksey Maslennikov, Arena das Dunas, Vezirköprü, Sansür bandı, Sultan, Homogyne, İngiltere hükümdarlarının eşleri listesi, Arthur Baar, Nathalie Roussel, Babür Ünsal, Mucize, Neoromanesk mimari, 2001 UEFA ülkeler sıralaması, Bulbophyllum glanduliferum, Bianzano, Türkiye millî savunma bakanları listesi, Nahomi Kawasumi, Seyit Cemaleddin Camii, Xiao Yi, NGC 1, Kütahyada 2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri, Askam, Yoksa Mani, 2018 The Game Awards, Toyokawa, Dyan Cannon, 50. Yılda 50 Eser, Carpignano Sesia, Kurtadam, Ruud Vormer, Henri Moissan, Tirol, Pont de la Margineda, Nilüfer Göle, Aelurillus monardi, Andronikos Dukas (VII. Mihailin kuzeni), Ukrayna Parlamentosu, Marty Brem, Akashi Kalesi, Ugam Dağları, Internet Society, Sant Joan de Sispony, Bağrıyanık (albüm), Eucalyptus erectifolia, Cristina Umaña, Xcode, İklim değişikliği, I. Aloys, Armin Shimerman, Kupa e Shqipërisë, Joyce Banda, Cacatua alba, Josep Puig i Cadafalch, 10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, Yaruşağı, IMAX sinemalar listesi, Alman pasaportu, Salih Yoluç, Orta Avrupa Serbest Ticaret Anlaşması, Rawalpindi, Teleskop, Binghamton, New York, Direktörlük sistemi, Ulaş, Cheiracanthium mertoni, Rumeli Eyaleti, Cebelitarık Futbol Federasyonu, Yarı büyük ve yarı küçük eksen, Muhammed el Bakır, Esentepe SK, Antik Yunan felsefesi, I.Tahmasp, Auguste Vaillant, Sosyolinguistik, Ali Kemali Aksüt, Yapay hayal gücü, Otto Pérez Molina, De Kuip, Casa del Quart dAnyós, Hakkı Başar,
Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?,