Osmanlı alfabesi nedir?, Osmanlı alfabesi anlamı nedir?, Osmanlı alfabesi ne demektir?

Osmanlı alfabesi Nedir?

Osmanlı alfabesi Nedir?, Osmanlı alfabesi Nerededir?, Osmanlı alfabesi Hakkında Bilgi?, Osmanlı alfabesi Analizi? Osmanlı alfabesi ilgili Osmanlı alfabesi ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Osmanlı alfabesi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Osmanlı alfabesi Ne Anlama Gelir Osmanlı alfabesi Anlamı Osmanlı alfabesi Nedir Osmanlı alfabesi Ne Anlam Taşır Osmanlı alfabesi Neye İşarettir Osmanlı alfabesi Tabiri Osmanlı alfabesi Yorumu 

Osmanlı alfabesi Kelimesi

Lütfen Osmanlı alfabesi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Osmanlı alfabesi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Osmanlı alfabesi Kelimesinin Anlamı? Osmanlı alfabesi Ne Demek? ,Osmanlı alfabesi Ne Demektir? Osmanlı alfabesi Ne Demektir? Osmanlı alfabesi Analizi? , Osmanlı alfabesi Anlamı Nedir?,Osmanlı alfabesi Ne Demektir? , Osmanlı alfabesi Açıklaması Nedir? ,Osmanlı alfabesi Cevabı Nedir?,Osmanlı alfabesi Kelimesinin Anlamı?,Osmanlı alfabesi Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Osmanlı alfabesi Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Osmanlı alfabesi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Osmanlı alfabesi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Osmanlı alfabesi Kelimesinin Anlamı Nedir? Osmanlı alfabesi Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Osmanlı alfabesi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Osmanlı alfabesi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Osmanlı alfabesi - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Osmanlı alfabesi

Osmanlı alfabesi Nedir? Osmanlı alfabesi Ne demek? , Osmanlı alfabesi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Osmanlı alfabesi Kelimesinin Anlamı? Osmanlı alfabesi Ne Demek? Osmanlı alfabesi Ne Demektir? ,Osmanlı alfabesi Analizi? Osmanlı alfabesi Anlamı Nedir? Osmanlı alfabesi Ne Demektir?, Osmanlı alfabesi Açıklaması Nedir? , Osmanlı alfabesi Cevabı Nedir? , Osmanlı alfabesi Kelimesinin Anlamı?






Osmanlı alfabesi nedir?, Osmanlı alfabesi anlamı nedir?, Osmanlı alfabesi ne demektir?

Osmanlı alfabesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Osmanlı alfabesi (Osmanlı Türkçesi: الفبا elifbâ), 1928'de Latin tabanlı Türk alfabesi kabul edilinceye dek Osmanlı Türkçesini yazmak için kullanılmış bir Fars-Arap alfabesi uyarlamasıdır.

Batı Türkçesi adını verilen Oğuzca; Osmanlı Türkçesi-Azerbaycan Türkçesi ile birlikte olan müşterek devresini, hemen hemen 15. yüzyılın ortalarına kadar sürdürür. Ancak bu zamandan sonradır ki, Selçuklular devrinin sonunda yer alan ve Eski Anadolu Türkçesi adı ile anılan her iki ağzın müşterek oldukları zaman görülen bazı ayrılıkların bir kısmı Osmanlı, bir kısmı da Azericede umumîleşerek 16. yüzyıldan başlamak üzere iki ağzın kesin çizgilerle ayrılmasına sebep olur. Bunun yanında her iki şivenin komşularından alınan sözcükleri, Arapça ve Farsça olanlar hariç, Azerbaycan ve Osmanlı Türkçelerinde anlaşmadan çıkacak, ikinci bir ayrılığı ortaya çıkarır.

Harfler[değiştir | kaynağı değiştir]

Elif ortada ve sonda A olarak okunur. başta A veya E olarak okunur. Vav harfi ortada ve sonda o, u, ü, ö sesleri vermek için kullanılır. Bazen de V olarak kullanıldığı olur. Güzel he sözcük içinde E harfi vermek için ve de he sesi almak için kullanılır. Sözcüğe ı, i ile başlanacaksa, elif ve Ye harfini yan yana getirilerek ı, i sesi alınır.

Tek başına Sözcük sonunda Sözcük ortasında Sözcük başında Adı Günümüz Türkçesiyle
elif a, e
hemze ', a, e, i, u, ü
be b
pe p
te t
se s
cim c
çim ç
ha h
h
dal d
zel z
re r
ze z
je j
sin s
şın ş
sat, sad s
ﺿ dat, dad d, z
t
z
ayın 'a, h
gayın g, ğ
fe f
kaf k
kef k, g, ğ, n
gef[1] g, ğ
nef, sağır kef, nazal ne[2] n
lam l
mim m
nun n
vav v, o, ö, u, ü
he h, e, a
lamelif[3] la
ye y, ı, i

Latinizasyon (romanizasyon)[değiştir | kaynağı değiştir]

Latinizasyon genel olarak Latin alfabesi dışındaki ses sistemlerinin Latin Alfabesine çevrilmesini ifade eder.

Osmanlıca Latinizasyon
Arapçaي Arapçaو Arapçaه Arapçaن Arapçaم Arapçaل Arapçaݢ Arapçaݣ Arapçaك Arapçaق Arapçaف Arapçaغ Arapçaع Arapçaظ Arapçaط Arapçaض Arapçaص Arapçaش Arapçaس Arapçaژ Arapçaز Arapçaر Arapçaذ Arapçaد Arapçaخ Arapçaح Arapçaچ Arapçaج Arapçaث Arapçaت Arapçaپ Arapçaب Arapçaا Arapçaء
Y V H N M L G Ň K Q F Ģ Ă Ż Ş S J Z R Ž D X Ç C Š T P B A, E Ğ,U, İ

Başka bir versiyon ise şu şekildedir:

Osmanlıca Latinizasyon
Arapçaي Arapçaو Arapçaه Arapçaن Arapçaم Arapçaل Arapçaگ Arapçaڭ Arapçaك Arapçaق Arapçaف Arapçaغ Arapçaع Arapçaظ Arapçaط Arapçaض Arapçaص Arapçaش Arapçaس Arapçaژ Arapçaز Arapçaر Arapçaذ Arapçaد Arapçaخ Arapçaح Arapçaچ Arapçaج Arapçaث Arapçaت Arapçaپ Arapçaب Arapçaا Arapçaء
Y V H N M L G Ñ K Ķ F Ģ Ă Ż Ş S J Z R Ď D X Ç C Ť T P B A, E Ğ,U, İ

Sayılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski Osmanlı hakimiyetindeki Ortadoğu ülkelerinde Arap geleneğine dayalı telefon tuşları
Sayılar
Arapça٠ Arapça۱ Arapça۲ Arapça٣ Arapça٤ Arapça٥ Arapça٦ Arapça٧ Arapça٨ Arapça٩ Arapça۱٠
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Yazı biçimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

El yazması eserleri el yazısıyla çoğaltan kimselere müstensih, bir hattat öğretmenin, aynısını yazmaları için öğrencilerine verdiği yazı örneği'ne de meşk denilir. Arap alfabesinden geliştirilen, Osmanlı Türkçesinde kullanılan yazı biçemleri:

Dîvânî[değiştir | kaynağı değiştir]

Dîvânî, sülüs ve tâlik (ta'lik) yazı şekillerini içerir. 16. yüzyılda farklı büyüklükte celî dîvânî adında idari işlerde ve Osmanlı İmparatorluğunda resmi yazışmalarda kullanılmıştır. 18. yüzyılda basitleştirilmiş ve (kırması dîvânî ) geliştirilmiş ve Osmanlı Saltanatının sonuna dek saray'da kullanılmıştır. Bir bakıma tevki[4] e, bir bakıma ta'like benzeyen son derece hareketli, karmaşık, özel bir yazı türü. (Fatih döneminde belirmiş, Yavuz döneminde gelişmiştir. Yalnız buyrultularda kullanılır.)[5]

Dîvânî el yazısı kendi altında ikiye ayrılır:

  • celî dîvânî
  • rik'a dîvânî
Mehmed İzzet Efendi'nin celî dîvânî el yazması

Muhakkak[değiştir | kaynağı değiştir]

muhakkak yazım

(Arapça: محقق) Arap alfabesinde geliştirilen, sülüs yazının yatkın ve yatay bölümleri daha uzun olan türüne verilen ad.[6] Önceleri sadece çok az levhalarda ve bazı besmelelerde ve Muhammed bin Abdullah isminin yazımında kullanılmış, fakat 16. yüzyıldan sonra pek az kullanılmıştır.

Nesih[değiştir | kaynağı değiştir]

nesih yazım

Arap alfabesinde geliştirilen, özellikle Osmanlılar tarafından yazmalarda kullanılan, yumuşak, köşeleri yuvarlaklaşmış, işlek bir yazı türü.[7] dür. (Arapça: نسخ, nasakha, naskh) de denilen yazı şekli 1928 yılına kadar daha çok Kur'an ve ilmî eserlerin çoğaltılmasında kullanılmıştır.

Rik'a[değiştir | kaynağı değiştir]

(Arapça: الرقعة) Arap alfabesinde geliştirilen, Nesih'in dendansız, yuvarlak ve kıvrak bir türüne verilen isim[8] olup, Osmanlı İmparatorluğunda kullanılan günlük basit el yazısı biçimidir. Onaylar genellikle rika ile yazılmıştır.

rik'a yazım

Tevki[değiştir | kaynağı değiştir]

(Arapça: توقِ) Arap alfabesinde geliştirilen, sülüs yazının daha değişik ve ufaltılmış bir yazı biçimidir. Resmî belgelerde kullanılmıştır. Kelime anlamı "1. Padişah buyruklarına çekilen tuğra. 2. Bu tuğrayı taşıyan buyruk" şeklindedir.[9]

Ta'lik[değiştir | kaynağı değiştir]

Arap alfabesinde geliştirilen, sülüsün sağdan sola doğru yatık olarak yazılan yazı türlerinden biridir. Tüm harfleri yuvarlağımsı olan bu yazı biçimi, İran'da geliştirilmiş, bir santim veya daha fazla genişlikte kalemle yazılmış olanına da celi ta'lik adı verilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Klaus Kreiser, Christoph Neumann Kleine Geschichte der Türkei, 2009, S. 21).
  • Edith G. Ambros/P. A. Andrews/Çiğdem Balim/L. Bazin/J. Cler/Peter B. Golden/Altan Gökalp/Barbara Flemming/G. Hazai/A. T. Karamustafa/Sigrid Kleinmichel/P. Zieme/Erik Jan Zürcher, Artikel Turks, in: Encyclopaedia of Islam, Brill, digitale Edition, Abschnitt II.i Languages – Introduction .
  • Margarete I. Ersen-Rasch Türkische Grammatik: für Anfänger und Fortgeschrittene, S.1 Online
  • Celia Kerslake Ottoman Turkish in Lars Johanson,Éva Csató The Turkic languages, S. 180
  • Korkut Buğday Osmanisch, S. xvii.
  • Celia Kerslake Ottoman Turkish in Lars Johanson,Éva Csató The Turkic languages, S. 179
  • Celia Kerslake Ottoman Turkish in Lars Johanson,Éva Csató The Turkic languages, S. 180
  • Simon Ager, Turkish Alphabet, Omniglot
  • Pedersen, Thomas Таблица разных систем транслитерации османского алфавит (Ottoman Turkish) (англ.) (PDF). Transliteration of Non-Roman Scripts (4 October 2002). Архивировано из первоисточника 19 апреля 2012.
  • Pihan, A. P. Notice sur les divers genres d'écriture ancienne et moderne des Arabes, des Persans et des Turcs. — Paris, 1856

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Gef harfinin diyakritik işareti çoğu zaman yazılmaz. Osmanlı Türkçesindeki "gef" harfinin tek başına veya sözcük sonundaki yazılışı aslında kef harfi ile neredeyse aynıdırı. Sadece üstten bir çizgi eklenir. Ancak mevcut kodlamalarda bu öngörülmemiş.
  2. ^ Nef harfinin diyakritik işareti çoğu zaman yazılmaz.
  3. ^ Lamelif de bazen bir harf yerine koyulur ancak, harf değildir. Lam ve elif harflerinin yan yana yazılmış şeklidir.
  4. ^ Resmî belgelerde kullanılan bir yazı türüne verilen ad. TDK BSTS / Kitaplıkbilim Terimleri Sözlüğü 1974[ölü/kırık bağlantı]
  5. ^ TDK BSTS / Kitaplıkbilim Terimleri Sözlüğü 1974[ölü/kırık bağlantı]
  6. ^ TDK BSTS / Kitaplıkbilim Terimleri Sözlüğü 1974[ölü/kırık bağlantı]
  7. ^ TDK BSTS / Kitaplıkbilim Terimleri Sözlüğü 1974[ölü/kırık bağlantı]
  8. ^ TDK BSTS / Kitaplıkbilim Terimleri Sözlüğü 1974[ölü/kırık bağlantı]
  9. ^ Büyük Türkçe Sözlük "Tevki" 28 Mart 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Türk Dil Kurumu

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Osmanlı alfabesi nedir?, Osmanlı alfabesi anlamı nedir?, Osmanlı alfabesi ne demektir? Nedir? :Osmanlı alfabesi nedir?, Osmanlı alfabesi anlamı nedir?, Osmanlı alfabesi ne demektir? ile ilgili Osmanlı alfabesi nedir?, Osmanlı alfabesi anlamı nedir?, Osmanlı alfabesi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Osmanlı alfabesi nedir?, Osmanlı alfabesi anlamı nedir?, Osmanlı alfabesi ne demektir? Ne Demektir? Osmanlı alfabesi nedir?, Osmanlı alfabesi anlamı nedir?, Osmanlı alfabesi ne demektir? Açıklaması Nedir? Osmanlı alfabesi nedir?, Osmanlı alfabesi anlamı nedir?, Osmanlı alfabesi ne demektir? Cevabı Nedir? Osmanlı alfabesi nedir?, Osmanlı alfabesi anlamı nedir?, Osmanlı alfabesi ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Osmanlı alfabesi nedir?, Osmanlı alfabesi anlamı nedir?, Osmanlı alfabesi ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Osmanlı alfabesi nedir?, Osmanlı alfabesi anlamı nedir?, Osmanlı alfabesi ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Osmanlı alfabesi nedir?, Osmanlı alfabesi anlamı nedir?, Osmanlı alfabesi ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Osmanlı alfabesi nedir?, Osmanlı alfabesi anlamı nedir?, Osmanlı alfabesi ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Osmanlı alfabesi nedir?, Osmanlı alfabesi anlamı nedir?, Osmanlı alfabesi ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Osmanlı alfabesi nedir?, Osmanlı alfabesi anlamı nedir?, Osmanlı alfabesi ne demektir? Açıklaması? :Osmanlı alfabesi nedir?, Osmanlı alfabesi anlamı nedir?, Osmanlı alfabesi ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Osmanlı alfabesi nedir?, Osmanlı alfabesi anlamı nedir?, Osmanlı alfabesi ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Osmanlı alfabesi nedir?, Osmanlı alfabesi anlamı nedir?, Osmanlı alfabesi ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Osmanlı alfabesi nedir?, Osmanlı alfabesi anlamı nedir?, Osmanlı alfabesi ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Osmanlı alfabesi nedir?, Osmanlı alfabesi anlamı nedir?, Osmanlı alfabesi ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Osmanlı alfabesi nedir?, Osmanlı alfabesi anlamı nedir?, Osmanlı alfabesi ne demektir? Gerçek mi? :Osmanlı alfabesi nedir?, Osmanlı alfabesi anlamı nedir?, Osmanlı alfabesi ne demektir? ile ilgili Osmanlı alfabesi nedir?, Osmanlı alfabesi anlamı nedir?, Osmanlı alfabesi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Osmanlı alfabesi nedir?, Osmanlı alfabesi anlamı nedir?, Osmanlı alfabesi ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Osmanlı alfabesi nedir?, Osmanlı alfabesi anlamı nedir?, Osmanlı alfabesi ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Osmanlı alfabesi nedir?, Osmanlı alfabesi anlamı nedir?, Osmanlı alfabesi ne demektir? Hakkında? :Osmanlı alfabesi nedir?, Osmanlı alfabesi anlamı nedir?, Osmanlı alfabesi ne demektir? ile ilgili Osmanlı alfabesi nedir?, Osmanlı alfabesi anlamı nedir?, Osmanlı alfabesi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Osmanlı alfabesi nedir?, Osmanlı alfabesi anlamı nedir?, Osmanlı alfabesi ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Osmanlı alfabesi nedir?, Osmanlı alfabesi anlamı nedir?, Osmanlı alfabesi ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Osmanlı alfabesi nedir?, Osmanlı alfabesi anlamı nedir?, Osmanlı alfabesi ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Türk korku sinema filmleri listesi, Edith Bruck, Hipertimezi, Adam Hloušek, Baskervillerin Köpeği, Portekiz cumhurbaşkanları listesi, Liam Fraser, Erkam Reşmen, İzmir Hava Yolları, Siyeç, Attlebridge, Basitleştirilmiş Çince, Rothera, Mehmet Ali Yılmaz (siyasetçi), Altınköy Açık Hava Müzesi, Hamza Akman, Albanoi Boyu, Amiran Sanaia, Altınkaya Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Bartalmay, Okültistler Listesi, Armutluyazı, Aksiyon potansiyeli, Atriyal fibrilasyon, Sarah Bernhardt, Voeren, Fenerbahçe başkanları listesi, Derinliklerine göre göller listesi, Ahmet Çalık (futbolcu), İkinci Sanayi Devrimi, Microsoft Office Mobile, Hematopoez, 1974 Afrika Uluslar Kupası, Glükoz, Basitleştirilmiş Çin yazısı, Glukoz, Yaşar Karadeniz, NGC 1782, Altındere Vadisi Millî Parkı, 36. Antalya Altın Portakal Film Festivali, Kuzey Yemen İç Savaşı, Azubuike Egwuekwe, Kurtulma hızı, Sosyal Demokrat İşçi Partisi, Hamidiye Kaynak Suları, 1936 Yaz Olimpiyatlarında Fransa, Piskopos, Türkiyedeki tüneller listesi, Basit yaşam, Altındağ, Yorgo Bacanos, Armand Cesari Stadyumu, 1954 Cannes Film Festivali, Komedi Dizilerinde En İyi Kadın Oyuncu Primetime Emmy Ödülü, Mauricio Pochettino, Rütbecilik, Sandro Puppo, Güzelce Ali Paşa, Güzelce Ali Paşa, Altıncı nesil video oyunu konsolları, Genar Andrinúa, Aerobiyoloji, Perca, Termodinamik denge, Tatar mutfağı, Ferdi Kadıoğlu, Saffet Sert, En İyi Britanyalı ve İrlandalı Sanatçı MTV Avrupa Müzik Ödülü, Rafael Alkorta, Hurricane (Westend şarkısı), Basit rastgele örnekleme, 1245, Altıncı Cadde, Erwin von Witzleben, Vancouver, Ladik, Miguel Pardeza, Dürrizade Mehmed Arif Efendi, Tomáš Ujfaluši, Octodontidae, İncirlik Tren İstasyonu, Davis Kupası, Mikkeli, cottenham, More Life, Yaşlı Domitilla, Langhans tipi dev hücreler, Basit cümle, Osman Kaymak, Triisodontidae, Altınakar, MÖ 325, Tirthankara, Suad Fileković, Azerbaycan kadın millî hentbol takımı, Brampton, Cambridgeshire, Altın, Nihat Memmedli, Pozitivist, Henri Grégoire,
Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?,