N1 roketi nedir?, N1 roketi anlamı nedir?, N1 roketi ne demektir?

N1 roketi Nedir?

N1 roketi Nedir?, N1 roketi Nerededir?, N1 roketi Hakkında Bilgi?, N1 roketi Analizi? N1 roketi ilgili N1 roketi ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  N1 roketi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. N1 roketi Ne Anlama Gelir N1 roketi Anlamı N1 roketi Nedir N1 roketi Ne Anlam Taşır N1 roketi Neye İşarettir N1 roketi Tabiri N1 roketi Yorumu 

N1 roketi Kelimesi

Lütfen N1 roketi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. N1 roketi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi N1 roketi Kelimesinin Anlamı? N1 roketi Ne Demek? ,N1 roketi Ne Demektir? N1 roketi Ne Demektir? N1 roketi Analizi? , N1 roketi Anlamı Nedir?,N1 roketi Ne Demektir? , N1 roketi Açıklaması Nedir? ,N1 roketi Cevabı Nedir?,N1 roketi Kelimesinin Anlamı?,N1 roketi Kelimesinin Anlamı Nedir? ,N1 roketi Kelimesinin Anlamı Ne demek?,N1 roketi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

N1 roketi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

N1 roketi Kelimesinin Anlamı Nedir? N1 roketi Kelimesinin Anlamı Ne demek? , N1 roketi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

N1 roketi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! N1 roketi - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

N1 roketi

N1 roketi Nedir? N1 roketi Ne demek? , N1 roketi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

N1 roketi Kelimesinin Anlamı? N1 roketi Ne Demek? N1 roketi Ne Demektir? ,N1 roketi Analizi? N1 roketi Anlamı Nedir? N1 roketi Ne Demektir?, N1 roketi Açıklaması Nedir? , N1 roketi Cevabı Nedir? , N1 roketi Kelimesinin Anlamı?






N1 roketi nedir?, N1 roketi anlamı nedir?, N1 roketi ne demektir?

N1 roketi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
N1/L3
1967 sonlarında Baykonur Uzay Üssü'ndeki maket
AmaçMürettebatlı Ay fırlatma aracı/Süper ağır yük fırlatma aracı
ÜreticiOKB-1
Menşei ülkeSSCB
Boyut
Yükseklik105,3 metre (345 ft)[1]
Çap17,0 metre (55,8 ft)[2]
Ağırlık2.750 metrik ton (6.060.000 lb)
Kademeler5
Kapasite
LEO için yük
Ağırlık95 t (209.000 lb)[3]
TLI için yük
Ağırlık23,5 t (52.000 lb)
Fırlatma geçmişi
DurumBaşarısız, iptal edildi
Fırlatma yerleriBaykonur LC-110
Toplam fırlatmalar4
Başarı(lar)0
Başarısızlık(lar)4
İlk uçuş21 Şubat 1969
Son uçuş23 Kasım 1972
Birinci kademe – Blok A
Çap17,0 m (55,8 ft)
Gücünü veren30 NK-15
Maksimum itme kuvveti45.400 kN (10.200.000 lbf)
Özgül itici kuvvet330 saniye (3,2 km/s)
Yanma süresi125 s
YakıtRP-1/LOX
İkinci kademe – Blok B
Gücünü veren8 NK-15V
Maksimum itme kuvveti14.040 kN (3.160.000 lbf)
Özgül itici kuvvet346 saniye (3,39 km/s)
Yanma süresi120 s
YakıtRP-1/LOX
Üçüncü kademe – Blok V
Gücünü veren4 NK-21
Maksimum itme kuvveti1.610 kN (360.000 lbf)
Özgül itici kuvvet353 saniye (3,46 km/s)
Yanma süresi370 s
YakıtRP-1/LOX
Dördüncü kademe (N1/L3) – Blok G (Dünya kalkış)
Gücünü veren1 NK-19
Maksimum itme kuvveti446 kN (100.000 lbf)
Özgül itici kuvvet353 saniye (3,46 km/s)
Yanma süresi443 s
YakıtRP-1/LOX
Beşinci kademe (N1/L3) – Blok D (Ay iniş yardımı)
Gücünü veren1 RD-58
Maksimum itme kuvveti83,36 kN (18.740 lbf)
Özgül itici kuvvet349 saniye (3,42 km/s)
Yanma süresi600 s
YakıtRP-1/LOX

N1 (Rusça: Н-1, Носитель-1, Nositeli, "Taşıyıcı") Sovyet kozmonotlarını Ay'a götürmek üzere 1960'larda geliştirilen dev uzay roketi. Dört fırlatma denemesinin de başarısız olması üzerine 1976 yılında proje resmen iptal edildi. Sovyetlerin insanlı Ay projeleri olduğunu inkâr etmeleri nedeniyle Perestroyka dönemine kadar varlığı gizli tutuldu.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Başmühendis Sergey Korolyov'un tasarım bürosu OKB-1, N1'i geliştirmeye 1959'da başladı. Orijinal tasarıma göre N roketleri uzay istasyonlarına yük taşıyacak ve insanlı Mars uçuşlarında kullanılacaktı. Birkaç N roketi önerildi. N1 bunlardan en büyük olanıydı. N2 biraz daha küçüktü ve başka bir Sovyet tasarım bürosu tarafından geliştirilen UR-200 roketiyle rekabet etmek için ortaya atılmıştı. N3, Sovyetlerin geleneksel kıtalararası R-7 roketinin yerini almak üzere tasarlanmıştı. Bu aşamada üretime başlanmamıştı, N roketleri henüz kâğıt üzerindeki bir projeydi.

1961'den itibaren Korolyov'un tasarım bürosuna N1 roketinin geliştirilmesi için ödenek verileye başlandı. Mayıs 1961'deki bir hükûmet raporunda ilk test uçuşu için 1965 yılı öngörülüyordu.

Mayıs 1961'de ABD başkanı John F. Kennedy, 1960'lı yıllar bitmeden Ay'a insan gönderme hedefini ortaya koyarak Uzay Yarışını başlatmıştı. Korolyov, bunun üzerine Sovyetler'in Ay'a Soyuz adında yeni bir uzayaracıyla gitmesi fikrini ortaya attı. Soyuz'ları uzaya taşıyacak roket N1 olacaktı.

Korolyov, roket motorları tasarımcısı Valentin Gluşko ile N1'in kullanacağı yakıt konusunda uzlaşamadı. Gluşko, kıtalararası balistik füzelerde kullanılan ve basit motor düzeneklerine izin veren asimetrik dimetilhidrazin yakıtını öneriyordu. Oysa Korolyov'a göre bu yakıtın ağırlığı, itme gücüne oranla fazlaydı, ayrıca zehirli olduğu için güvenlik sorunu çıkarıyordu. Korolyov, kerosen ve sıvı oksijen karışımı bir yakıt kullanmak istiyordu. Jet motorları tasarımcısı Nikolay Kuznetsov ile bu yakıtı kullanan bir motor geliştirmesi için anlaştı. Kuznetsov, NK-15 adında küçük motorlar üretmeyi önerdi. N1'de bu küçük motorlardan çok sayıda kullanılarak büyük bir itme gücüne ulaşılacaktı. Ancak çok sayıda motor kullanılması, N1'in yapısını karmaşık bir hale getiriyordu.

Sovyet roket sistemlerinin başlıca destekçisi olan silahlı kuvvetler, N1 projesine sıcak bakmıyor, askeri kullanımı olmayan, siyasi nedenlerle ortaya atılmış bir proje olarak görüyordu.

Korolyov'un 1966'daki ölümü üzerine yerine yardımcısı Vasili Mişin geçti. Mişin, Korolyov'un siyasi kıvraklığına ve gücüne sahip değildi. Bu durum önce N1 projesinin, sonra da Sovyet Ay projesinin başarısızlıkla sona ermesine katkı eden nedenlerden biri oldu.

Sovyet N1 (sağda) ve Amerikan Saturn V roketlerinin karşılaştırması. N1 biraz daha kısaydı, ancak taban çapı daha geniş olduğundan daha büyüktü ve daha çok itme gücü sağlıyordu. Buna karşın, Saturn V'de kullanılan yüksek performanslı sıvı hidrojen yakıtı, N1'in kullandığı kerosene göre yörüngeye daha fazla yük taşınmasını sağlıyordu. Uçuş geçmişleri, Saturn V'nin çok daha başarılı bir roket olduğunu gösterir: 13 fırlatmada hiç kayıp yaşamamıştır. N1 ise dört deneme fırlatmasını da başarısızlıkla bitirmiştir.

Yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

N1, 105 metrelik yüksekliği, büyük kaldırma gücü ve ağırlığıyla dev bir roketti. 21. yüzyılın ilk yıllarına kadar üretilen roketler arasında Saturn V'den sonra ikinci sıradaydı. Ay'a gidecek olan ek itme kademeleri, Soyuz uzayaracı ve LK ay modülü ile birlikte N1-L3 adını alıyordu. N1-L3, beş kademeden oluşmaktaydı ve 2.788 ton ağırlığındaydı. Kabaca bir koni şeklindeydi. En altta 1. kademenin dev sıvı oksijen tankı, bunun üzerinde kerosen tankı ve diğer kademelerin giderek küçülen tankları sıralanıyordu.

Birinci kademe olan Blok A, iki halka üzerinde sıralnan 30 NK-15 motorundan oluşuyordu. Dış halkada 24, bunun yarısı çaptaki iç halkada 6 motor vardı. Bunlar dünyanın ilk aşamalı patlamalı roket motorlarıydı. Motorların farklı güçlerle çalıştırılması mümkündü böylece roketin doğrultusu ve dönüşü ayarlanabiliyordu. Blok A, toplam 4.620 ton itiş gücü sağlıyordu, bu Saturn V roketinin 3.469 tonluk itiş gücünün çok üzerindeydi.

İkinci kademe, Blok B, tek bir halka üzerindeki sekiz adet NK-15V motorundan güç alıyordu. NK-15 motoruyla -15V arasındaki fark, egozos çıkışlarıyla yüksek atmosfer performansı için yapılan ayarlamalardı.

Üst kademe Blok V, kare şeklinde yerleştirilen dört NK-21 motorundan oluşuyordu.

N1'in geliştirilmesi sürecinde ilk tasarımdaki motorlar oldukça değişikliğe uğradı. Sonuç olarak ortaya çıkan modele N1F adı verildi, ancak bu ileri tasarım projenin iptal edilmesi nedeniyle asla uçmadı.

N1, ABD'nin Apollo tasarısı'ndan toplamda daha büyüktü, biraz daha kısaydı ama taban çapı daha fazlaydı. Genel olarak sağladığı itme gücü de Saturn V'den daha fazlaydı. Ancak tüm kademelerinde kerosen yakıtı kullanması nedeniyle toplam performansı Saturn V'nin altında kalıyordu. N1 istifi, dünya yörüngesine 95 ton yük taşıyabilirken Saturn V, yaklaşık 130 ton taşıyabiliyordu. ABD'nin sıvı hidrojen jet motorlarıyla erken başlayan tecrübeleri, üst kademelerde bu yüksek performanslı yakıtı kullanmaya cesaret etmelerine izin vermişti, böylece roket ağırlığını ciddi miktarda düşürebilmişlerdi.

Sorunlar[değiştir | kaynağı değiştir]

N1'in en büyük sorunu, çok sayıda küçük motoru yakıt ve oksijan tanklarına bağlayan boruların karmaşık tesisatıydı. Saturn V'nin devasa F1 motorunun mu, yoksa N1'in çok sayıda küçük motorunun oluşturduğu tesisat karmaşasının yarattığı sorunları çözmenin mi daha kolay olduğu, roketçilik tarihinin ilginç sorularından biridir. Saturn V'nin sadece beş motorunun bile tesisat sorunları çıkardığı düşünülürse, N1 Blok A'daki 30 motor, felakete davetiye çıkarmaktaydı.

Bir diğer sorun, N1'in fırlatıldığı Baykonur Uzay Üssü'nün deniz kenarında olmaması nedeniyle tüm ulaşımın demiryoluyla yapılmasıydı. Bu nedenle roket parçalara ayrılarak naklediliyor, üste tekrar monte edildikten sonra rampaya dikiliyordu. Bu nedenle motorlarda meydana gelen karmaşık sorunların önceden görülmesi ve giderilmesi mümkün olmuyordu.

Bu sorunlar nedeniyle N1 asla başarılı bir uçuş yapamadı. Dört fırlatma testi de başarısızlıkla sonuçlandı. Bunlardan birinde Baykonur Üssü büyük zarar gördü. En uzun uçuş, hemen hemen birinci kademenin ayrılmasına kadar, 107 saniye sürdü. 1969'da iki, 1971 ve 1972'de birer sınama fırlatması yapıldı.

Vasili Mişin, Apollo tasarısının başarısından sonra da ABD'nin Skylab'ına benzer büyük bir uzay istasyonunu yörüngeye taşıyabilme umuduyla sınama uçuşlarına devam etti. 1974'te proje resmen sona erdirildi ve Mişin'in yerine rakibi Valentin Gluşko geçti. İki N1F uçuşa hazırlanıyordu ancak bu da gerçekleşmedi.

N1 projesini dev Proton roketine benzer hipergolik bir roket olan Vulkan, 1976'dan itibaren ise Energiya/Buran programı izledi.

Fırlatma denemeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 21 Şubat 1969: Fırlatmadan 69 saniye sonra, 12.200 m yükseklikte infilak etti.
  • 3 Temmuz 1969: Fırlatma sırasında gevşek bir perçin yakıt pompasına emildi ve 1. kademenin infilak etmesine, bu arada roketin ve fırlatma kulasinin imha olmasına neden oldu. Bu, roketçilik tarihinin en büyük kazasıydı.
  • 24 Haziran 1971: Roket fırlatmadan sonra giderek hızlanan şekilde kendi çevresinde dönmeye başladı ve 51 saniye sonra bütünlüğünü kaybederek parçalandı.
  • 22 Kasım 1972: 1. Kademe Pogo salınımı nedeniyle araç fırlatmadan 107 saniye sonra imha oldu.

Kalıntılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Son iki N1 aracı, Sovyetlerin Ay projesinin gizli kalması için imha edildi. Sovyetler, bir Uzay Yarışı'nın var olduğunu inkâr ederek kendi Ay projelerinin ABD'yi kandırmak için hayal edilen kâğıt üzerindeki bir proje olduğunu iddia ettiler. Bunların yalan olduğu ancak Perestroyka ve Glasnost'tan sonra ortaya çıktı.

N1 roketlerinden geri kalan bazı yakıt tankları, uzun süre Baykonur Üssü civarında yere saçılmış vaziyette bırakıldı, bir kısmı gölgelik olarak kullanıldı.

İlginç bir şekilde, N1F'nin ileri model motorları sağlam kaldı. Roket bir bütün olarak güvensiz olsa da, tek tek motorların güvenilir ve sağlam olduğu düşünülmektedir. Sağlam kalan 50 motordan 36 tanesi, Rusya tarafından tanesi 1,1 milyon dolara Aerojet General şirketine üretim lisansıyla birlikte satıldı. Aerojet, daha sonra bu motorları Japon J-1 ve J-2 roketlerinde kullanılmak üzere sattı. Motorların başka projelerde de kullanılması için özel şirketlerin çalışmaları aralıklı olarak devam etti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Complex N1-L3 Components". S.P. Korolev Rocket-Space Corporation Energia. S.P. Korolev RSC "Energia" 4A Lenin Street, Korolev, Moscow area 141070 Russia. 13 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2019. 
  2. ^ "Rockets:Launchers N1". 10 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2022. 
  3. ^ Zak, Anatoly. "Soviet N1 moon booster". russianspaceweb.com. Anatoly Zak. 3 Ekim 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2015. 

N1 roketi nedir?, N1 roketi anlamı nedir?, N1 roketi ne demektir? Nedir? :N1 roketi nedir?, N1 roketi anlamı nedir?, N1 roketi ne demektir? ile ilgili N1 roketi nedir?, N1 roketi anlamı nedir?, N1 roketi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz N1 roketi nedir?, N1 roketi anlamı nedir?, N1 roketi ne demektir? Ne Demektir? N1 roketi nedir?, N1 roketi anlamı nedir?, N1 roketi ne demektir? Açıklaması Nedir? N1 roketi nedir?, N1 roketi anlamı nedir?, N1 roketi ne demektir? Cevabı Nedir? N1 roketi nedir?, N1 roketi anlamı nedir?, N1 roketi ne demektir? Kelimesinin Anlamı? N1 roketi nedir?, N1 roketi anlamı nedir?, N1 roketi ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. N1 roketi nedir?, N1 roketi anlamı nedir?, N1 roketi ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. N1 roketi nedir?, N1 roketi anlamı nedir?, N1 roketi ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? N1 roketi nedir?, N1 roketi anlamı nedir?, N1 roketi ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? N1 roketi nedir?, N1 roketi anlamı nedir?, N1 roketi ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
N1 roketi nedir?, N1 roketi anlamı nedir?, N1 roketi ne demektir? Açıklaması? :N1 roketi nedir?, N1 roketi anlamı nedir?, N1 roketi ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.N1 roketi nedir?, N1 roketi anlamı nedir?, N1 roketi ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur N1 roketi nedir?, N1 roketi anlamı nedir?, N1 roketi ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir N1 roketi nedir?, N1 roketi anlamı nedir?, N1 roketi ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. N1 roketi nedir?, N1 roketi anlamı nedir?, N1 roketi ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
N1 roketi nedir?, N1 roketi anlamı nedir?, N1 roketi ne demektir? Gerçek mi? :N1 roketi nedir?, N1 roketi anlamı nedir?, N1 roketi ne demektir? ile ilgili N1 roketi nedir?, N1 roketi anlamı nedir?, N1 roketi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam N1 roketi nedir?, N1 roketi anlamı nedir?, N1 roketi ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. N1 roketi nedir?, N1 roketi anlamı nedir?, N1 roketi ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
N1 roketi nedir?, N1 roketi anlamı nedir?, N1 roketi ne demektir? Hakkında? :N1 roketi nedir?, N1 roketi anlamı nedir?, N1 roketi ne demektir? ile ilgili N1 roketi nedir?, N1 roketi anlamı nedir?, N1 roketi ne demektir? burada bulabilirsiniz. N1 roketi nedir?, N1 roketi anlamı nedir?, N1 roketi ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz N1 roketi nedir?, N1 roketi anlamı nedir?, N1 roketi ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler N1 roketi nedir?, N1 roketi anlamı nedir?, N1 roketi ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Camille Razat, İl Etmiş Yabgu, Nagqu, Halalbooking.com, Allosauroidea, Ecole Normale Superieure, Ayurveda, Kara kaplumbağası, Sumucak Tren İstasyonu, MÖ 41, Arctic Monkeys, Sevda Aktolga, İzedhast bahşı, Paradiplospinus, Selim Tren İstasyonu, Ahmet Cemil Tunç, Themistokles, NGC 6545, 17 Kasım, Independence, Missouri, 2017 Türkiye Süper Kupası, William Huggins, Ilia Kulik, Kuantum sayısı, Dördüncü kolera salgını, John Frederic Daniell, Samailli, Nazilli, Toyota Yaris, Albert A. Michelson, David Sterritt, Ekrem Yüce, Stade Océane, Dawes County, Nebraska, Sehestedt, Alata Çayı, 24 Orionis, Kurzia, Desmazeria, Gönyeli, Lefkoşa, Leydi Louise Alice Elizabeth Mary Windsor, Tece Çayı, Dartford, Borussia Dortmund, Karacaoğlan Çayı, Kia Sportage, Düşük yüzey parlaklığına sahip galaksi, Scott, Tennessee, 2006 Riga zirvesi, Secession, Kaledran Çayı, Sadıkköy, Ilgın, Russell Hulse, Amerika Konfedere Devletleri, Hesap makinesi, Ortam oynatıcısı, Limonlu Çayı, Hamidiye, Aksaray, Anisodactylus, Canterbury Christ Church Üniversitesi, Rieti, Cakeli Hanedanı, Sassello, Enock Mwepu, NGC 1390, Isidro Pedraza Chávez, Margaret Fuller, Abdullah Gegiç, Abdurrahman Tutdere, Kuçovë ilçesi, Abdullah Gegic, Antalya AKEV Üniversitesi, Otho, Alaaddinin Sihirli Lambası, İznik Müzesi, Karşıyaka teknik direktörleri listesi, Wari İmparatorluğu, BlacKkKlansman, Vesletiye, Ortayazı, Suluova, CNBC e, Antalyada 2024 Türkiye yerel seçimleri, Batı Abbas, 53 Kalypso, Mançular, Fikriye Hanım, Pont dels Escalls, Herkesten yeteneğine göre, herkese ihtiyacına göre, Projeksiyon, Komünizmin İlkeleri, Bahtiyarlık HK, Krasnodar Kray, Transdinyester pasaportu, Equipe Ligier, Hasan Tuhami, PAF Ligi, United Nations Economic Commission for Europe, Tōkaidō Ana Hattı, Irmak, Komatsu, Tuva Cumhuriyeti,
İkirenkli Anlamı Nedir, İkirenkli Nasıl Oluştu, İkirenkli Tarihi, İkirenkli Renkleri, İkirenkli Tasarımı, Osman Mutlu Kimdir?, Gülşah Sakar Kimdir?, Tozkoparan Nedir?, Fultaymlı Nedir?, Hülya Güreli Yolcubal Kimdir?, Ayşen Ece Kavas Kimdir?, Halit Yıldız Kimdir?, Totemsiz Nedir?, Frenolojik Nedir?, Bayrakbilim Anlamı Nedir, Bayrakbilim Nasıl Oluştu, Bayrakbilim Tarihi, Bayrakbilim Renkleri, Bayrakbilim Tasarımı, Totemli Nedir?, Hasan Yıldız Kimdir?, Selman Kösalı Kimdir?, Halil Bakış Kimdir?, Erdal Tektaş Kimdir?, Yukarı Volta bayrağı Anlamı Nedir, Yukarı Volta bayrağı Nasıl Oluştu, Yukarı Volta bayrağı Tarihi, Yukarı Volta bayrağı Renkleri, Yukarı Volta bayrağı Tasarımı, Mehmet Ümit Küçükkaya Kimdir?, Murat Çakar Kimdir?, Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?,