Mustafa Satı Bey ne demektir

Mustafa Satı Bey ne demektir Nedir?

Mustafa Satı Bey ne demektir Nedir?, Mustafa Satı Bey ne demektir Nerededir?, Mustafa Satı Bey ne demektir Hakkında Bilgi?, Mustafa Satı Bey ne demektir Analizi? Mustafa Satı Bey ne demektir ilgili Mustafa Satı Bey ne demektir ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Mustafa Satı Bey ne demektir ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Mustafa Satı Bey ne demektir Ne Anlama Gelir Mustafa Satı Bey ne demektir Anlamı Mustafa Satı Bey ne demektir Nedir Mustafa Satı Bey ne demektir Ne Anlam Taşır Mustafa Satı Bey ne demektir Neye İşarettir Mustafa Satı Bey ne demektir Tabiri Mustafa Satı Bey ne demektir Yorumu 

Mustafa Satı Bey ne demektir Kelimesi

Lütfen Mustafa Satı Bey ne demektir Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Mustafa Satı Bey ne demektir İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Mustafa Satı Bey ne demektir Kelimesinin Anlamı? Mustafa Satı Bey ne demektir Ne Demek? ,Mustafa Satı Bey ne demektir Ne Demektir? Mustafa Satı Bey ne demektir Ne Demektir? Mustafa Satı Bey ne demektir Analizi? , Mustafa Satı Bey ne demektir Anlamı Nedir?,Mustafa Satı Bey ne demektir Ne Demektir? , Mustafa Satı Bey ne demektir Açıklaması Nedir? ,Mustafa Satı Bey ne demektir Cevabı Nedir?,Mustafa Satı Bey ne demektir Kelimesinin Anlamı?,Mustafa Satı Bey ne demektir Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Mustafa Satı Bey ne demektir Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Mustafa Satı Bey ne demektir Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Mustafa Satı Bey ne demektir Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Mustafa Satı Bey ne demektir Kelimesinin Anlamı Nedir? Mustafa Satı Bey ne demektir Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Mustafa Satı Bey ne demektir Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Mustafa Satı Bey ne demektir Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Mustafa Satı Bey ne demektir - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Mustafa Satı Bey ne demektir

Mustafa Satı Bey ne demektir Nedir? Mustafa Satı Bey ne demektir Ne demek? , Mustafa Satı Bey ne demektir Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Mustafa Satı Bey ne demektir Kelimesinin Anlamı? Mustafa Satı Bey ne demektir Ne Demek? Mustafa Satı Bey ne demektir Ne Demektir? ,Mustafa Satı Bey ne demektir Analizi? Mustafa Satı Bey ne demektir Anlamı Nedir? Mustafa Satı Bey ne demektir Ne Demektir?, Mustafa Satı Bey ne demektir Açıklaması Nedir? , Mustafa Satı Bey ne demektir Cevabı Nedir? , Mustafa Satı Bey ne demektir Kelimesinin Anlamı?






Mustafa Satı Bey ne demektir

Mustafa Satı Bey

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mustafa Satı bey
Doğum1880
San'a, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm1969
Bağdat, Irak
MeslekÖğretmen, teorisyen, siyasetçi
DilTürkçe, Arapça
AkrabalarMuhammed Hilali Efendi (babası), Neriman Hızır (kardeşi)

Mustafa Satı Bey, Mustafa Satı-el Husri, Sāti` al-Husrī, Arapça: ساطع الحصري (d. 1880, San'a-ö. 1969, Bağdat), Osmanlı eğitimci, teorisyen ve siyasetçi.

II. Meşrutiyet döneminin ünlü eğitimcisi olan Satı Bey, I. Dünya Savaşı'ndan sonra Arap milliyetçiliği ideolojisini geliştiren kişidir ve bu özelliği ile 20. yy. Arap dünyasında etkili olmuş bir isimdir.

Eğitim tarihimizde genellikle Emrullah Efendi’nin Tuba Ağacı Nazariyesine karşı çıkmakla tanınmıştır.[1] Darülmuallimin (Erkek Öğretmen Okulu)’de öğretmenlik yaptığı yıllarda batı pedagojisine dayanan bilimsel bir eğitim anlayışının Türkiye’de yerleşmesinde etkili oldu.[2] Öğretmen yetiştirme konusundaki çabaları devrin tüm Türk aydınları tarafından takdir edildi ve kendisine pedagojide devrim yaratmış kişiliklerden Friedrich Fröbel’e ithafla “Türk Frobeli” adı takıldı.

Başlangıçta Osmanlıcılık fikrine taraftar olan Satı Bey, Osmanlı Devleti yıkılma sürecine girmesinden sonra Türkiye'den ayrıldı ve geliştirdiği tutarlı, sistematik bir teori ile Arap milliyetçiliğinin gelişmesine katkıda bulundu. I. Dünya Savaşı’ndan sonra Suriye, Irak ve Mısır’da eğitim alanında önemli hizmetler verdi.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1880 yılında San'a’da dünyaya geldi. 15 çocuklu Halepli bir ailenin oğlu idi. Babası, Yemen’de mahkeme reisliği yapmaktaydı. Küçük yaşta matematiğe karşı duyduğu büyük ilgisinden dolayı kendisine “Arşimet” lakabı verildi.

Mülkiye Mektebi’nde (Siyasal Bilgiler Okulu) öğrenim gördü. 1900 yılında mezun oldu. Yanya İdadisi’nde Tarih-i Tabii dersleri vererek başladığı öğretmenlikten 1905 yılında ayrıldı. Yanya yıllarında Avrupa’da gelişmekte olan ulusalcılık akımlarına ilgi duydu. 1908’e kadar kaymakamlık yaptı. Radoviş ve Florina kaymakamlıkları görevinde bulundu. 1908’de istifa edip İstanbul’a gitti. Manastır’da çıkan bir gazetenin yazarlığını yaptı ve "Envar-ı Ulum" adlı dergiyi çıkardı.[1] Çeşitli konularda yazıları yayınlandı.

Darülmuallimin Müdürlüğü[değiştir | kaynağı değiştir]

Satı Bey’in, dönemin ders programlarını eleştiren yazıları çeşitli yayın organlarında yer almıştı.[2] Yazıları dikkat çekince Mülkiye Mektebi’nde öğretmeni olan Maarif Nazırı Mustafa Nail Bey’in önerisiyle 1909’da İstanbul Darülmuallimini (Erkek Öğretmen Okulu) Müdürü oldu. Kendisine geniş yetkiler verildi; programı istediği gibi düzenledi ve öğretmenleri istediği gibi seçti. Okulun yeni programına göre pedagojik makale ve kitalar yazdı. Türkiye’deki en eski ve en ciddi eğitim dergisi olan “Tedrisat-ı İptidaiyye Mecmuası"nı (1912'den itibaren: "Tedrisat Mecmuası") 1910 yılında, Maarif Nezareti adına İstanbul Darülmuallimini öğretim görevlileri (heyet-i talimiyye) ile birlikte çıkarmaya başladı ve bütün okullara gönderilmesine gayret gösterdi.[3]

1910 yılı başında bir eğitim araştırma gezisine çıkarak 2 ay süreyle İtalya, Fransa, İsviçre, Almanya, Belçika, İngiltere ve Romanya’da bulundu. 1911’de eski mezunların yaptıkları işleri ve karşılaştıkları sorunları tespit için vilayetleri gezdi; Şam, Beyrut, Adana, Konya, İzmir, Selanik, Drama’da bulundu. Dönemin Maarif Nazırı (Milli Eğitim Bakanı) Emrullah Efendi ile anlaşamadığı için 1912 yılında istifa etti. Aşağı yukarı Tevfik Fikret’in Mekteb-i Sultani’den istifası ile aynı günlere rastlayan bu istifa, ikinci bir Mekteb-i Sultani Meselesigibi sonuçlar doğmuş; öğrenciler protestolarda bulunmuşlardı ama olaylar Mekteb-i Sultani’de olduğu kadar büyümeden yatıştırıldı.[1]

Nazır Emrullah Bey'le Satı Bey arasındaki anlaşmazlıkların başında, Satı Bey'in eğitimin tabandan başlaması gerektiği konusundaki görüşü gelmekteydi. Emrullah Efendi'nin geliştirdiği "Tuba Ağacı Nazariyesi" ise tersine, eğitimin öğretmen yetiştirmekten başlaması gerektiğini savunuyordu. Genelde Emrullah Efendi ve Satı Bey arasında olan bu tartışmalara daha sonra Ziya Gökalp, Prens Sabahattin, İsmail Hakkı, Halide Edip gibi düşünürler da katılmıştır[4]

Darüşşafaka Müdürlüğü[değiştir | kaynağı değiştir]

Satı Bey, Darülmuallimin Müdürlüğü’nden istifasının ardından kısa bir süre Darüşşafaka müdürlüğü yaptı. Çok geniş yetkililerle bu göreve getirilmişti ancak harcamalar konusunda uygulamalar yüzünden dernek ile anlaşamayınca görevi bıraktı.

Darüşşafaka’dan ayrıldıktan sonra bir Avrupa gezisine çıktı. Dört ay süren bu gezi, ertesi yıl kuracağı Yeni Mektep’in esaslarını belirlemede ona yardımcı oldu.

Yeni Mektep[değiştir | kaynağı değiştir]

Tevfik Fikret’in yeni okul kurma hayallerinden etkilenen Satı Bey, 1915’te Şişli'de “Yeni Mektep” adlı özel bir anaokulu ve ilkokul açtı. Fikret’ten bu anaokulu için şiir yazmasını istedi. Edebiyatımızın ilk eğitsel çocuk kitabı Şermin, bu okul aracılığıyla yayınlanmış oldu.[5] Anaokulu öğretmenleri yetiştirmek içinse “Da-rülmürebbiyat” adlı bir okul açtı.

Arap Ulusalcılığı[değiştir | kaynağı değiştir]

1919’da kendisine müsteşarlık teklif edildiyse de teklifi reddederek Türkiye’yi terk etti, Suriye’ye gitti. Eskiden taraftar olduğu Osmanlıcılık fikrini Osmanlı Devleti yıkılma sürecine girmesinden sonra terk etmişti; hayatının geri kalanında mezhepsel ve dinsel farkları dışlayacak bir Arap ulusçuluğunun gelişmesine katkıda bulunacaktır. Suriye’de Faysal bin Hüseyin önderliğinde kurulan bağımsız Arap Devleti’nde Milli Eğitim Bakanı olarak görev yaptı. Ülke Fransız işgaline uğrayınca İtalya’ya geçti, Faysal’ın Irak Kralı ilan edilmesi üzerine Irak’a gitti. Irak’ta milli eğitimin kurucularından oldu. Arap milliyetçiliğinin eğitim sistemi yoluyla yaygınlaşması için çalıştı. Onun görüşlerinin etkisindeki askerlerden oluşan ordu, 1941’de mandacı İngilizleri destekleyen kraliyet ailesine karşı bir darbe yapıp Raşid Ali Geylani’yi başa geçirdi. Ne var ki İngilizler kısa süre sonra kontrolü yeniden sağladığnda Satı Bey ve onun diğer Arap ülkelerinden getirdiği öğretmenler Irak’tan kovuldu.

Satı Bey, 1943’te Suriye Cumhurbaşkanı seçilen Şükrü el Kuvvetli’nin daveti üzerine Suriye’ye gidip Maarif Müsteşarı oldu. Halen Fransız mandası altında olan ülkenin ortaöğrenim müfredatını Fransız etkisinden kurtaracak şekilde yeniden düzenlendiyse de 1944 sonunda uygulamaya konan müfredat kabul görmedi. Ani değişikliğin yarattığı karışıklılar ve yeni okul kitaplarının yetersizlikleri yüzünden ertesi yıl eski siteme dönüldü.

1946’da Kahire’ye giderek Eğitim Enstitüsü’nde pedagoji ve sosyoloji okuttu. Arap Kültür Dairesi’ne bilim danışmanı oldu. 1957’de inzivaya çekildi. 18 yıl Kahire’de yaşadıktan sonra 1965’te Bağdat’a gitti ve 1969’da bu şehirde hayatını kaybetti.

Bazı Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Fenn-i Terbiye. İstanbul 1325;
  • Layihalarım. İstanbul 1326;
  • Ümit ve Azim. İstanbul 1329;
  • Vatan İçin. İstanbul 1329;
  • Ara wa ahadis fi at-tarbiya wa’t-talim. Kahire 1944;
  • Ara wa ahadis fi al-vataniya wa’l-kavmiya. Kahire 1944;
  • Yewm Maysalun. Beyrut 1947;
  • Havliyat as-sakafah al-arabiya. Kahire 1949;
  • Al-muhadaratı al iftitahiya. Kahire 1954; Al–‘uruba bayn du’atiba wa mu’aidiha. Bağdad 1954;
  • Al-urubah awwalan. Beyrut 1955; Muhadarat fi nushü al- fıtırah al-kavmiya. Beyrut 1956;
  • Al-bilad al-arabiya wa’d-dawla al-osmaniya. Kahire 1957;

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Cleveland, William L., The making of an Arab nationalist. Ottomanism and Arabism in the life and thought of Sati' al-Husri. Princeton, N.J. 1971
  • Ergün, Mustafa, "Satı Bey: Hayatı ve Türk Eğitimine Hizmetleri", İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 1, 1987. 4-19.
  • Kara, Cevat, "Sâtı Bey Yönetiminde İstanbul Dârülmuallimîn’i ve Osmanlı Devleti’nde Çağdaş Eğitim Bilimlerinin Gelişiminde Etkisi”, Yavuz Köse (hz.): İstanbul: İmparatorluk Merkezinden Megakente. Toplum, Kurumlar ve Mekânlar Üzerine Tarih Yazınsal Görüşler, terc. Ayşe Dağlı, Istanbul: Kitap Yayınevi, 2011, 331-365.
  • Türk, İbrahim Caner, "II. Meşrutiyet Dönemi Eğitimcisi Satı Bey ve Coğrafya Öğretimi", A.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, Sayı 40, Erzurum 2009

Mustafa Satı Bey ne demektir Nedir? :Mustafa Satı Bey ne demektir ile ilgili Mustafa Satı Bey ne demektir burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Mustafa Satı Bey ne demektir Ne Demektir? Mustafa Satı Bey ne demektir Açıklaması Nedir? Mustafa Satı Bey ne demektir Cevabı Nedir? Mustafa Satı Bey ne demektir Kelimesinin Anlamı? Mustafa Satı Bey ne demektir konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Mustafa Satı Bey ne demektir Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Mustafa Satı Bey ne demektir Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Mustafa Satı Bey ne demektir Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Mustafa Satı Bey ne demektir İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Mustafa Satı Bey ne demektir Açıklaması? :Mustafa Satı Bey ne demektir Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Mustafa Satı Bey ne demektir Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Mustafa Satı Bey ne demektir Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Mustafa Satı Bey ne demektir Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Mustafa Satı Bey ne demektir Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Mustafa Satı Bey ne demektir Gerçek mi? :Mustafa Satı Bey ne demektir ile ilgili Mustafa Satı Bey ne demektir burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Mustafa Satı Bey ne demektir sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Mustafa Satı Bey ne demektir Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Mustafa Satı Bey ne demektir Hakkında? :Mustafa Satı Bey ne demektir ile ilgili Mustafa Satı Bey ne demektir burada bulabilirsiniz. Mustafa Satı Bey ne demektir Detaylar için sitemizi geziniz Mustafa Satı Bey ne demektir Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Mustafa Satı Bey ne demektir resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Alexander Smirnov, Knot, Endonezya arması, Doğankavak, Kelkit, Kabak, İbrahim Can (oyuncu), Kaos (2006 film), Hasta la Vista (Oleksandr Ponomaryov şarkısı), Unutulmuş Diyarlar, Si la vie est cadeau, 1877 Alemdağspor, Terminal hızı, Joseph Addison, Muzaffer Kuşakçıoğlu, Viral hemorajik ateş, En İyi Erkek Oyuncu Altın Kelebek Ödülü, Corpus luteum, Australian Open, Festuca callosa, Cumbria, Okinawa mutfağı, Aysel Memmedova, Robin Haase, Kaliforniya tarihi, Jane Alexander, Çatisgar, Arthur Hiller, Valide Sultan Camii, Tortulanma, Olmedo, Les Fatals Picards, Napoli hükümdarları listesi, Paolo Hurtado, Kökpar, Mamma Muharebesi, Blind Channel, Koca Davud Paşa, İstila, Soğucak, Kahramankazan, Eski Taş Devri, Kadınlar Federasyon Kupası, Keçe, Taç küre, Budoia, Maryon, Somerford Keynes, Red Dot, Piteå, Zeytinburnu Aktarma Merkezi, Octavio Lepage, Andali, Give a Little Love Back to the World, Filistin Kurtuluş Örgütü, Hadites, Bridestowe, Alderbury, Tufan Dağı, AEW Revolution, On the Waterfront, Zekai Baloğlu, Hacıbədəlli, Millî Güvenlik Konseyi, Batı Bloku, Remix, 2002 Avusturya yasama seçimleri, Turanşah, Millî Güvenlik Kurulu, New Braunfels, Teksas, Laurie Metcalf, 19. Fırka (Osmanlı), Erozyon, Fatoumata Diawara, Türkiye 21 yaş altı kadın millî futbol takımı, Sobekneferu, Aliço (karakter), Roccabernarda, Sismik büyüklük skalası, Akio Morita, Seven Kadın Unutmaz, Dünya Sanayi İşçileri, Oransız sayılar, Mehmed Tahir Münif Paşa, Büyük Ekonomik Buhran, Halkın Elleri, Bolton Wanderers FC, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı, Başak takımyıldızı, The Meaning of Hitler, Ebusaid Mehmed Efendi, TRT GAP Radyosu, Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi, Yeniköy, Bolu, Mondros Limanı, Eikyō, Player versus environment, Brighton, Film festivalleri listesi, Mustafa Ekrem Tüzemen, Sürekli ortamlar mekaniği, Betacam,
Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?,