Isı pompası nedir?, Isı pompası anlamı nedir?, Isı pompası ne demektir?

Isı pompası Nedir?

Isı pompası Nedir?, Isı pompası Nerededir?, Isı pompası Hakkında Bilgi?, Isı pompası Analizi? Isı pompası ilgili Isı pompası ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Isı pompası ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Isı pompası Ne Anlama Gelir Isı pompası Anlamı Isı pompası Nedir Isı pompası Ne Anlam Taşır Isı pompası Neye İşarettir Isı pompası Tabiri Isı pompası Yorumu 

Isı pompası Kelimesi

Lütfen Isı pompası Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Isı pompası İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Isı pompası Kelimesinin Anlamı? Isı pompası Ne Demek? ,Isı pompası Ne Demektir? Isı pompası Ne Demektir? Isı pompası Analizi? , Isı pompası Anlamı Nedir?,Isı pompası Ne Demektir? , Isı pompası Açıklaması Nedir? ,Isı pompası Cevabı Nedir?,Isı pompası Kelimesinin Anlamı?,Isı pompası Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Isı pompası Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Isı pompası Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Isı pompası Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Isı pompası Kelimesinin Anlamı Nedir? Isı pompası Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Isı pompası Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Isı pompası Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Isı pompası - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Isı pompası

Isı pompası Nedir? Isı pompası Ne demek? , Isı pompası Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Isı pompası Kelimesinin Anlamı? Isı pompası Ne Demek? Isı pompası Ne Demektir? ,Isı pompası Analizi? Isı pompası Anlamı Nedir? Isı pompası Ne Demektir?, Isı pompası Açıklaması Nedir? , Isı pompası Cevabı Nedir? , Isı pompası Kelimesinin Anlamı?






Isı pompası nedir?, Isı pompası anlamı nedir?, Isı pompası ne demektir?

Isı pompası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gerçekte bir soğutma çevrimi olan ısı pompası çevriminin temel prensibini Nicolas Léonard Sadi Carnot 1824 yılında ortaya atmıştır. 26 yıl sonra 1850 yılında Lord Kelvin'in, soğutma cihazlarının ısıtma maksadı ile kullanılabileceğini ileri sürmesiyle ısı pompası uygulamaya girdi. II. Dünya Savaşı'ndan önce ısı pompasının geliştirilmesi ve kullanılır hâle getirilmesi için birçok mühendis ve bilim insanı bu alanda araştırmalar ve çalışmalar yaptı. Savaş yıllarında endüstri, imkânlarını daha acil problemlere yönelttiği için ara verilen bu çalışmalara savaştan sonra tekrar başlandı.

Isı pompası endüstrisinin 1950‘lerde sahip olduğu potansiyel, yüksek kuruluş maliyeti, doğalgaz ve petrole dayanan enerjinin ucuzlaması nedeniyle ısı pompasına olan güven 1960'lı yıllarda azaldı. Isı pompalarının bu duraklamadan sonra önem kazanması 1973'teki enerji krizinden sonra olmuş ve bu tarihten sonra birçok çalışma yapılmıştır.

Küçük boyutlarıyla karakterize edilen mini-split cihazları, ısı pompaların bir örneğidir ve günümüzde ortamlarda hem soğutma hem de ısıtma uygulamaları için yaygın olarak kullanılır.

Çalışma ilkeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Isı pompası çevrim şeması:
1. Yoğuşturucu (Kondansör)
2. Genişleme vanası (Kısılma vanası olarak da rastlanabilir)
3. Buharlaştırıcı (Evaporatör)
4. Kompresör

Isı pompası, dışarıdan enerji verilmesi ile düşük sıcaklıktaki bir ortamdan aldığı ısıyı yüksek sıcaklıktaki ortama veren bir makinedir. Kışın ısıtma maksadı ile kullanılan ısı pompası, yazın da soğutma için kullanılabilir (bu durumda soğutma makinesi olarak adlandırılır).[1]

Bir ısı pompasının en önemli karakteristiği performans katsayısıdır (COP veya COPIP). Verimli bir ısı pompası sistemin COP değerleri 4 ve daha yüksek olabilir, yani sisteme girilen her bir birim girdi karşılığında 4 birim enerji hasıl olur. Japonya'daki COP değerleri 5'in üzerindedir. En iyi ısı pompaları 6.8 COP değerine ulaşmaktadır.

Soğutma makineleri ve ısı pompaları aynı çevrimi gerçekleştirirler fakat kullanım amaçları farklıdır. Bir soğutma makinesinin amacı düşük sıcaklıktaki ortamı, ortamdan ısı çekerek çevre sıcaklığının altında tutmaktır. Daha sonra çevreye veya yüksek sıcaklıktaki bir ortama ısı geçişi, çevrimi tamamlaması için yapılması zorunlu bir işlemdir fakat amaç değildir. Isı pompasının amacı ise bir ortamı sıcak tutmaktır. Bu işlevi yerine getirmek için düşük sıcaklıktaki bir ısıl enerji deposundan alınan ısı, ısıtılmak istenen ortama verilir. Düşük sıcaklıktaki ısıl enerji deposu genellikle soğuk çevre havası, kuyu suyu veya toprak, ısıtılmak istenen ortam ise bir evin içidir.

Isı pompası sistemlerinde, buharlaştırıcıların ısı çektiği ortamlara “ısı kaynakları” denir. Isı pompası için çok önemli olan bu kaynakların ısı pompası ile uyum sağlayabilmesi, aşağıda belirtilen şartlara bağlıdır:

    • Kaynak sıcaklığının fazla değişmemesi,
    • Kaynak sıcaklığının mümkün olduğu kadar yüksek olması,
    • Kaynağın bol bulunabilir olması ve coğrafi koşullardan mümkün olduğu kadar az etkilenmesi,
    • Kaynağın kirli olmaması,
    • Korozyona sebep olmaması

Bir ısı pompasının teknik ve ekonomik performansı, ısı kaynağının karakteristiğine bağlıdır. Binalarda kullanılan ısı pompaları için ideal bir ısı kaynağı, ısıtma dönemi boyunca yüksek ve fazla değişmeyen sıcaklığa, bol bulunabilirliğe, aşındırıcı ve kirletici etkenler taşımamasına, uygun termofiziksel özelliklere, düşük yatırım ve işletim maliyetine sahip olmalıdır. Çoğu durumda ısı kaynağının bulunabilirliği, en önemli etken olmaktadır. Isı pompalarında kaynak olarak :

    • Çevre havası[2][3]
    • Toprak
    • Deniz, nehir, göl suyu
    • Yeraltı suları
    • Artık sıvılar
    • Artık gazlar
    • Artık ısılar
    • Güneş
    • Kaya

kullanılabilir. Hepsinin farklı özellikleri vardır.

Çevre havası : Bolca bulunur ve ısı pompaları için en çok kullanılan ısı kaynağıdır. Hava kaynaklı ısı pompalarının mevsimlik performans faktörü (SPF) toprak kaynaklı ısı pompalarından %10 – 30 daha düşüktür. Bunun nedeni olarak, dış hava sıcaklığının düşmesi ile buharlaştırıcıda yüksek sıcaklık farkı oluşması ve bu durumda buharlaştırıcının buzlanması ve fanların çalıştırılması için gerekli enerji, kapasite ve performansta hızlı düşüşe yol açması gösterilebilir. Hava kirliliği de bir dezavantajdır.

Toprak : İyi bir kaynaktır fakat ısı değiştiricisini toprağa gömmek, korozyonu önlemek için de iyi malzeme kullanmak gerekir. Bu da ilk yatırım masrafını artırır.

Deniz, nehir, göl suları : Isı pompaları için iyi bir kaynaktırlar. Nehir ve göl sularının kışın donma sorunu vardır. Bu sorun deniz için çok önemli değildir. Bu sularda kirlilik sorunu vardır. Coğrafi şartlardan da çabuk etkilenirler.

Yeraltı suları : Yıl boyunca sıcaklık değişimi azdır. Taşınması için pompa kullanılıyorsa ek enerji kullanılıyor demektir. İçine pis suların karışması tehlikelidir. Isı değiştiricilerinin yer altına gömülmesi korozyona neden olabilir ve maliyeti artırır.

Artık gazlar : Ev ve ticari binalardaki ısı pompaları için önemli ısı kaynağıdır. Isı pompası, havalandırmadan aldığı ısıyı hacim ve su ısıtmak için kullanır.

Artık ısılar : Prosese bağlı olarak bazı avantajları veya dezavantajları olabilir.

Güneş : İyi bir kaynaktır. İlk yatırım masrafı çok, fakat bakım masrafı az ve temizdir.

Isı pompaları ayrıca, tek başına ya da ek bir sistemle birlikte kullanılabilir. Isıtma ihtiyacını tek başına karşılayanlara “monovalent ısı pompaları”, ek kaynak yardımıyla bu ihtiyacı karşılayanlara ise “bivalent ısı pompaları” denir. Bivalent durumda ısı pompası ısıtma yükünün %50 – 95‘ini karşılar. Bivalent sistemlere örnek olarak güneş toplayıcıları ve kazanlar verilebilir. Bu ikili sistemlerin çalışması da sıralı veya birlikte olmaktadır. Sıralı çalışma, bir sistem devreden çıktığında ötekinin devreye girmesidir. Isı pompası – kazan sistemi bu şekilde çalıştırılabilir. Isı pompasının çalıştırılmasının ekonomik olmadığı durumlarda ısı pompası devreden çıkar ve kazan devreye girer. Birlikte çalışmaya örnek olarak da ısı pompası – güneş toplayıcıları sistemi verilebilir. Binanın ısıtılmasında kullanılan ısı pompasının çalışması için gerekli sıcaklık aralığı güneş enerjisi sayesinde sağlanabilir.

Isı pompası termodinamiği[değiştir | kaynağı değiştir]

Isı pompasını, basitçe ısı makinesinin tersi bir çevrim olarak göz önüne alabiliriz. Isı makinesi, yüksek sıcaklıktaki ortamdan ısı çekerek, düşük sıcaklıktaki ortama aktaran ve bu işlemi yaparken dışarıya iş veren makinedir. Isı pompası ise, dışarıdan enerji verilmesi ile düşük sıcaklıktaki ısı kaynağından aldığı ısıyı yüksek sıcaklıktaki ortama veren makinedir.

Kışın ısıtma maksadı ile kullanılan ısı pompası, yazın da soğutma için kullanılabilir. Isının, soğuk ısı kaynağından sıcak ısı kaynağına nakledilmesi çeşitli şekillerde gerçekleştirilebilir. Buna göre ısı pompası çeşitleri aşağıdaki gibidir:

Genellikle “Buhar sıkıştırmalı çevrimli” ve “Absorbsiyonlu” ısı pompası çeşitleri kullanılır.

Isı pompalarının büyük çoğunluğu buhar sıkıştırmalı çevrim prensibine göre çalışır. Basit bir ısı pompasının ana elemanları kompresör, genişleme vanası (expansion valve) ile buharlaştırıcı (evaporator) ve yoğuşturucu (condenser) olarak adlandırılan iki adet ısı değiştiricisidir.

İdeal buhar sıkıştırmalı ısı pompası çevriminin T – s diyagramı
İdeal buhar sıkıştırmalı ısı pompası çevriminin P – h diyagramı

T – s ve P – h diyagramlarından da görüleceği gibi çevrimi oluşturan hal değişimleri şöyledir:

  • 1 – 2’ : Kompresörde izentropik (tersinir – adyabatik) sıkıştırma
  • 2’ – 3 : Yoğuşturucuda çevreye sabit basınçta ısı geçişi
  • 3 – 4 : Genişleme vanasında sabit entalpide genişleme
  • 4 – 1 : Buharlaştırıcıda akışkana sabit basınçta ısı geçişi

Buharlaştırıcıdan çıkan doymuş buhar kompresörde izentropik olarak daha yüksek bir basınç ve sıcaklığa sıkıştırılarak kızgın buhar haline getirilir (1 – 2’ durumu). Daha sonra yoğuşturucuya giren kızgın buhar, kullanılabilir ısısını dışarıya vererek sabit basınçta yoğuşur (2’ – 3 durumu). Doymuş sıvı haldeki yüksek basınçlı akışkanın basıncı ve sıcaklığı genişleme vanasında buharlaştırıcı şartlarına getirilir (3 – 4 durumu). Buharlaştırıcıya giren akışkanın sıcaklığı ısı kaynağının sıcaklığından düşük olduğundan, ısı kaynağından akışkana sabit basınçta ısı geçişi olur ve akışkan buharlaşır (4 – 1 durumu). Buradan sonra çevrim yeniden başlar ve bu şekilde devam eder.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ yalova.csb.gov.tr. "Isı Pompası Nedir? Isı Pompası Nasıl Çalışır?". yalova.csb.gov.tr. 17 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2024. 
  2. ^ "Türkiye'de Konut ve Sanayi Sektörünün Elektrifikasyonu - SHURA". 16 Ağustos 2023. 19 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2023. 
  3. ^ "Isı pompaları ile enerjide yüzde 60 tasarruf mümkün". www.aa.com.tr. 22 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2024. 

Isı pompası nedir?, Isı pompası anlamı nedir?, Isı pompası ne demektir? Nedir? :Isı pompası nedir?, Isı pompası anlamı nedir?, Isı pompası ne demektir? ile ilgili Isı pompası nedir?, Isı pompası anlamı nedir?, Isı pompası ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Isı pompası nedir?, Isı pompası anlamı nedir?, Isı pompası ne demektir? Ne Demektir? Isı pompası nedir?, Isı pompası anlamı nedir?, Isı pompası ne demektir? Açıklaması Nedir? Isı pompası nedir?, Isı pompası anlamı nedir?, Isı pompası ne demektir? Cevabı Nedir? Isı pompası nedir?, Isı pompası anlamı nedir?, Isı pompası ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Isı pompası nedir?, Isı pompası anlamı nedir?, Isı pompası ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Isı pompası nedir?, Isı pompası anlamı nedir?, Isı pompası ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Isı pompası nedir?, Isı pompası anlamı nedir?, Isı pompası ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Isı pompası nedir?, Isı pompası anlamı nedir?, Isı pompası ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Isı pompası nedir?, Isı pompası anlamı nedir?, Isı pompası ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Isı pompası nedir?, Isı pompası anlamı nedir?, Isı pompası ne demektir? Açıklaması? :Isı pompası nedir?, Isı pompası anlamı nedir?, Isı pompası ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Isı pompası nedir?, Isı pompası anlamı nedir?, Isı pompası ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Isı pompası nedir?, Isı pompası anlamı nedir?, Isı pompası ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Isı pompası nedir?, Isı pompası anlamı nedir?, Isı pompası ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Isı pompası nedir?, Isı pompası anlamı nedir?, Isı pompası ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Isı pompası nedir?, Isı pompası anlamı nedir?, Isı pompası ne demektir? Gerçek mi? :Isı pompası nedir?, Isı pompası anlamı nedir?, Isı pompası ne demektir? ile ilgili Isı pompası nedir?, Isı pompası anlamı nedir?, Isı pompası ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Isı pompası nedir?, Isı pompası anlamı nedir?, Isı pompası ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Isı pompası nedir?, Isı pompası anlamı nedir?, Isı pompası ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Isı pompası nedir?, Isı pompası anlamı nedir?, Isı pompası ne demektir? Hakkında? :Isı pompası nedir?, Isı pompası anlamı nedir?, Isı pompası ne demektir? ile ilgili Isı pompası nedir?, Isı pompası anlamı nedir?, Isı pompası ne demektir? burada bulabilirsiniz. Isı pompası nedir?, Isı pompası anlamı nedir?, Isı pompası ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Isı pompası nedir?, Isı pompası anlamı nedir?, Isı pompası ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Isı pompası nedir?, Isı pompası anlamı nedir?, Isı pompası ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Türk korku sinema filmleri listesi, Edith Bruck, Hipertimezi, Adam Hloušek, Baskervillerin Köpeği, Portekiz cumhurbaşkanları listesi, Liam Fraser, Erkam Reşmen, İzmir Hava Yolları, Siyeç, Attlebridge, Basitleştirilmiş Çince, Rothera, Mehmet Ali Yılmaz (siyasetçi), Altınköy Açık Hava Müzesi, Hamza Akman, Albanoi Boyu, Amiran Sanaia, Altınkaya Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Bartalmay, Okültistler Listesi, Armutluyazı, Aksiyon potansiyeli, Atriyal fibrilasyon, Sarah Bernhardt, Voeren, Fenerbahçe başkanları listesi, Derinliklerine göre göller listesi, Ahmet Çalık (futbolcu), İkinci Sanayi Devrimi, Microsoft Office Mobile, Hematopoez, 1974 Afrika Uluslar Kupası, Glükoz, Basitleştirilmiş Çin yazısı, Glukoz, Yaşar Karadeniz, NGC 1782, Altındere Vadisi Millî Parkı, 36. Antalya Altın Portakal Film Festivali, Kuzey Yemen İç Savaşı, Azubuike Egwuekwe, Kurtulma hızı, Sosyal Demokrat İşçi Partisi, Hamidiye Kaynak Suları, 1936 Yaz Olimpiyatlarında Fransa, Piskopos, Türkiyedeki tüneller listesi, Basit yaşam, Altındağ, Yorgo Bacanos, Armand Cesari Stadyumu, 1954 Cannes Film Festivali, Komedi Dizilerinde En İyi Kadın Oyuncu Primetime Emmy Ödülü, Mauricio Pochettino, Rütbecilik, Sandro Puppo, Güzelce Ali Paşa, Güzelce Ali Paşa, Altıncı nesil video oyunu konsolları, Genar Andrinúa, Aerobiyoloji, Perca, Termodinamik denge, Tatar mutfağı, Ferdi Kadıoğlu, Saffet Sert, En İyi Britanyalı ve İrlandalı Sanatçı MTV Avrupa Müzik Ödülü, Rafael Alkorta, Hurricane (Westend şarkısı), Basit rastgele örnekleme, 1245, Altıncı Cadde, Erwin von Witzleben, Vancouver, Ladik, Miguel Pardeza, Dürrizade Mehmed Arif Efendi, Tomáš Ujfaluši, Octodontidae, İncirlik Tren İstasyonu, Davis Kupası, Mikkeli, cottenham, More Life, Yaşlı Domitilla, Langhans tipi dev hücreler, Basit cümle, Osman Kaymak, Triisodontidae, Altınakar, MÖ 325, Tirthankara, Suad Fileković, Azerbaycan kadın millî hentbol takımı, Brampton, Cambridgeshire, Altın, Nihat Memmedli, Pozitivist, Henri Grégoire,
Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?,