Amin (kimya) nedir?, Amin (kimya) anlamı nedir?, Amin (kimya) ne demektir?

Amin (kimya) Nedir?

Amin (kimya) Nedir?, Amin (kimya) Nerededir?, Amin (kimya) Hakkında Bilgi?, Amin (kimya) Analizi? Amin (kimya) ilgili Amin (kimya) ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Amin (kimya) ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Amin (kimya) Ne Anlama Gelir Amin (kimya) Anlamı Amin (kimya) Nedir Amin (kimya) Ne Anlam Taşır Amin (kimya) Neye İşarettir Amin (kimya) Tabiri Amin (kimya) Yorumu 

Amin (kimya) Kelimesi

Lütfen Amin (kimya) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Amin (kimya) İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Amin (kimya) Kelimesinin Anlamı? Amin (kimya) Ne Demek? ,Amin (kimya) Ne Demektir? Amin (kimya) Ne Demektir? Amin (kimya) Analizi? , Amin (kimya) Anlamı Nedir?,Amin (kimya) Ne Demektir? , Amin (kimya) Açıklaması Nedir? ,Amin (kimya) Cevabı Nedir?,Amin (kimya) Kelimesinin Anlamı?,Amin (kimya) Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Amin (kimya) Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Amin (kimya) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Amin (kimya) Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Amin (kimya) Kelimesinin Anlamı Nedir? Amin (kimya) Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Amin (kimya) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Amin (kimya) Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Amin (kimya) - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Amin (kimya)

Amin (kimya) Nedir? Amin (kimya) Ne demek? , Amin (kimya) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Amin (kimya) Kelimesinin Anlamı? Amin (kimya) Ne Demek? Amin (kimya) Ne Demektir? ,Amin (kimya) Analizi? Amin (kimya) Anlamı Nedir? Amin (kimya) Ne Demektir?, Amin (kimya) Açıklaması Nedir? , Amin (kimya) Cevabı Nedir? , Amin (kimya) Kelimesinin Anlamı?






Amin (kimya) nedir?, Amin (kimya) anlamı nedir?, Amin (kimya) ne demektir?

Amin (kimya)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aminin kimyasal yapısı

Aminler, amonyaktaki bir veya daha fazla hidrojen atomunun organik radikaller ile değiştirilmesi yöntemiyle türetilmiş[1] organik bileşikler ve fonksiyonel gruplardır. Yapısal olarak aminler amonyağa benzerler, ama bir veya daha fazla hidrojen atomu, alkil veya aril gibi organik ornatıklarla yer değiştirmiştir. Bu kuralın önemli bir istisnası RC(O)NR2 tipi bileşiklerdir (C(O) karbonil grubuna karşılık gelir), bunlara amin yerine amid denir. Amidler ve aminlerin yapıları ve özellikleri farklı olduğu için bu ayrım kimyasal olarak önemlidir. Adlandırma açısında biraz akıl karıştırıcı olan bir nokta, bir aminin N-H grubunun N-M (M= metal) ile değişmesi hâlinde buna da amid denmesidir. Örneğin (CH3)2NLi, lityum dimetilamid'dir.

Alifatik aminler[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki şekillerde gösterildiği üzere, amonyaktaki üç hidrojen atomundan biri organik bir ornatık ile yer değişirse bir birincil amin ortaya çıkar. İkincil aminlerde N'ye iki organik ornatık ve bir H bağlıdır. Üçüncül aminlerde üç hidrojenin de yerinde organik gruplar vardır. Bu terimler yerine sırasıyla primer amin, sekonder amin ve tersiyer amin de kullanılır. R gruplarının alttakıları organik ornatıkları birbirinden ayırt etmek için kullanılır (bu amaçla üsttakı kullanımı tercih edilir). Ancak, H atomlarındaki alttakılar o grupta kaç tane H atomu olduğunu belirtir. Bu bileşiklerdeki azot atomu yüklüdür, bunu dengeleyen tersyükünlerin (counterion) varlığı nedeniyle bunlara dördüncül (kuarterner) amonyum tuzları da denir.

Birincil amin İkincil amin Üçüncül amin
birincil amin
ikincil amin
üçüncül amin

Benzer şekilde, birden fazla amino grubuna sahip olan organik bileşiklere diamin, triamin, tetramin vb. adlandırılırlar.

Aromatik aminler[değiştir | kaynağı değiştir]

Aromatik aminlerde azot atomu bir aromatik halkaya bağlıdır, anilin örneğinde olduğu gibi. Aromatik halka, üzerindeki diğer ornatıklara bağlı olarak, aminin bazlığını büyük oranda azaltır. İlginç bir şekilde, bir amin grubu, elektron verici özelliğinden dolayı, takılı olduğu aromatik halkanın reaktivitesini kuvvetle arttırır. Aromatik aminlerin rol oynadığı bir organik tepkime Goldberg tepkimesidir.

Adlandırma kuralları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • "N-" öneki azot atomunun ornatığını belirtir
  • "amino-" öneki
  • "-amin" soneki

Bazı yaygın aminlerin sistematik adları:

Küçük aminler-amin soneki ile adlandırılırlar.


metilamin

Büyük aminlerde fonksiyonel grup olarak amino öneki olur.


2-aminopentan
(veya bazen: pent-2-il-amin veya pentan-2-amin)

Fiziksel özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Hidrojen bağlanması birincil ve ikincil aminlerin, ayrıca protonlanmış tüm aminlerin özelliklerine önemli ölçüde etki eder. Böylece aminlerin kaynama noktası benzer fosfinlerinkinden daha yüksek ama genelde benzer alkollerinkinden daha düşüktür. Alkoller veya alkanoller, aminlere benzerler ama NR2 yerine bir -OH grubuna sahiptirler. Oksijen azottan daha elektronegatif olduğundan RO-H kendisine benzeyen R2N-H bileşiğine kıyasla daha asidiktir.
  2. Metilamin, dimetilamin, trimetilamin ve etilamin standart şartlarda gaz halindedir, oysa dietilamin ve trietilamin sıvıdırlar. Çoğu diğer alkil aminler sıvıdırlar; yüksek molekül ağırlıklı aminler tabiî katıdırlar.
  3. Gaz aminlerin karakteristik bir amonyak kokusu vardır. Sıvı aminlerin kendilerine has "balığımsı" bir kokuları vardır.
  4. Çoğu alifatik amin hidrojen bağı kurma yeteneğnden dolayı suda çözünebilir. Karbon atomu sayısı arttıkça çözünürlük azalır, özellikle 6'dan sonra.
  5. Alifatik aminler organik çözücülerde önemli derecede çözünürlüğe sahiptirler. Birincil aminler ketonlarla (aseton gibi) tepkirler ve çoğu amin kloroform ve karbon tetraklorür ile uyumsuzdur.
  6. Anilin gibi aromatik aminlerdeki elektron çiftleri benzen halkası ile eşleniklenir, bu yüzden hidrojen bağı kurma yetenekleri azalmıştır.

Kirallik[değiştir | kaynağı değiştir]

amin evirtimi
amin evirtimi

NHR'R ve NRR'R" tipinde aminler kiraldirler: azot grubunun dört ornatığı vardır, tek elektron çifti de sayılırsa. Stereo merkezin evirtiminin enerji engeli nispeten düşüktür, örneğin trialkilamin için ~7 kcal/mol'dür. Stereoizomerlerlerin evirtimi açık bir şemsiyenin rüzgarda tersyüz olmasına benzetilebilir. Bu düşük engel yüzünden NHRR' gibi aminlerin optik izomerleri optik olarak birbirlerinden ayırt edilemezler, NRR'R" tipi moleküller ise ancak R, R', and R" grupları halkalı yapılar içinde sabitlendiklerinde ayırt edilebilirler.

Baz özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Amonyak gibi aminler de nispeten kuvvetli bazdırlar. Eşlenik (konjuge) asit Ka değerleri için tabloya bakınız). Aminlerin bazlıkları belirleyen faktörler şunlardır:

  1. Azot üzerindeki yalın elektron çiftinin serbestlik derecesi
  2. Ornatıkların elektronik özellikleri (alkil gruplar balığı pekiştirir, ariller onu azaltır).
  3. Protonlaşmış aminin su moleküllerine bağlanma (solvation) derecesi.

Azot atomunda bir yalın elektron çifti bulunur, buna H+ bağlanarak R3NH+ şeklinde bir amonyum iyonu oluşur. Bu metinde yalın elektron çifti N'nin yanında iki nokta olarak gösterilmektedir. Aminlerin suda çözünürlüğü büyük ölçüde su moleküllerindeki protonlar ile bu elektron çiftleri arasında hidrojen bağı oluşmasına bağlıdır.

Bileşiğin iyonu Kb
Amonyak NH3 1.8·10−5 M
Metilamin CH3NH2 4.4·10−4 M
propilamin CH3CH2CH2NH2 4.7·10−4 M
2-propilamin (CH3)2CHNH2 5.3·10−4 M
dietilamin (CH3)2NH 9.6·10−4 M
Alkil grupların endüktif etkisi yalın elektron çiftinin enerjisini yükselterek bazlığını yükselmesine neden olur.
Bileşiğin iyonu Kb
Amonyak NH3 1.8·10−5 M
Aniline C6H5NH2 3.8·10−10 M
4-metilfenylamin 4-CH3C6H4NH2 1.2·10−9 M
Aromatik halkanın mezomerik etkisi yalın elektron çiftini halkaya doğru yersizleştirerek (delokalize ederek) bazlığını azalmasına neden olur.
  • Protonlaşmış aminlerin protonlaşma derecesi:
bileşiğin iyonu En çok H-bağı
NH4+ 4 H2O'da çözünürlüğü çok
RNH3+ 3
R2NH2+ 2
R3NH+ 1 H2O en az çözünür

Sentez[değiştir | kaynağı değiştir]

Laboratuvarda aminlerin hazırlanması için aşağıdaki yöntemler vardır.

The Gabriel synthesis
The Gabriel synthesis
The Hofmann rearrangment
The Hofmann rearrangment
Nitrile reduction
Nitrile reduction

Nitriller nikel katalizör kullanarak aminlere indirgenirler, ama -CN grubunun kaybetmemek için asit veya alkali şartlar kullanılmamalıdır. LiAlH4 laboratuvar ölçeğinde nitrillerin indirgenmesinde daha sık kullanılır. LiAlH4, amidleri aminlere indirger:

Reduction of amides to amines
Reduction of amides to amines

Nitro bileşiklerinin aminlere indirgenmesi için asitle çinko, kalay veya demir kullanılır.

  • Haloalkanların nükleofilik ornatımı. Birincil aminler ayrıca amopnyağın alkillenmesi ile sentezlenirler. Haloalkanlar aminlerle tepkiyip alkil-ornatık aminler oluştururlar, bir halojen asit salarak. Bu tepkimeler özellikle alkil iodür ve bromürler için faydalıdır, ama alkillenme derecesini kontrol etmek zor olduğu için ender olarak kullanılırlar. Eğer tepkimeye giren amin üçüncül ise, bir dördüncül amonyum katyonu meydana gelir. Bu yolla pek çok dördüncül amonyum tuzu hazırlanabilir, bunların çeşitli R grupları ve pek çok halojenür ve psödohalojenür anyonu olabilir.
Amine alkylation
Amine alkylation
Amine alkylation
Amine alkylation

Tepkimeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Aminler çeşitli yollarla tepkirler:

Amide formation
Amide formation
  • Aminler bazik oldukları için karboksilik asitleri nötürleştirip amonyum karboksilat tuzları oluştururlar. 200 °C'de ısıtılınca birincil ve ikincil tuzlar su kaybedip amidlere dönüşürler.
Amine reaction with carboxylic acids
Amine reaction with carboxylic acids
  • Amonyum tuzu oluşmasıyla. Üçüncül aminler (R3N) hidroiyodik asit, hidroklorik asit veya hidrobromik asit gibi kuvvetli asitlerle nötürleşme tepkimelerine girip R3NH+ amonyum tuzları oluşturular.
  • Diazonyum tuzu oluşumu ile. Nitröz asit (HNO2) çok kararsız olduğu için onu dolaylı olarak üretmek için NaNO2 ve deriçik hidroklorik asit veya sülfürik asit kullanılır. Nitröz asit ile birincil alifatik aminler tepkiyince çok kararsız olan diazonium tuzları oluştururlar bunlar da N2 kaybederek kendiliklerinden yılıma uğrayarak karbonyum iyonuna dönüşürler. Karbonyum iyonu başlıca alkanollar olmak üzere alken, alkanol ve alkil halojenürlerden oluşan bir karışım oluşturur. Bu tepkime sentez için önemli değildir çünkü oluşan diazonyum tuzu soğuk çözeltilerde dahi çok kararsızdır.
NaNO2 + HCl → HNO2 + NaCl
Nitrous acid reaction
Nitrous acid reaction
Birincil aromatik aminler, örneğin anilin (fenilamin), 0–5 °C'de daha kararlı diazonyum iyonları oluştururlar. 5 °C üstünde yıkıma uğrayıp fenol ve N22ye dönüşürler. Arendiazonyum tuzları kristal halde izole edileiblirler ama genelde hazırlandıktan sonra hemen çüzeltide kullanılırlar, hızla yıkıma uğradıkları için. Katı arendiazonyum tuzları sadmeyle veya ısınmayla patlayabilirler. Arendiazonyum tuzları alifatik benzerlerine kıyasla daha kararlı oldukları için sentez tepkimelerinde daha faydalıdırlar. Diazonyum tuzunun saflaştırılması gerekli olmadığından oluştuktan sonra başka bir tepkin, örneğin bakır siyanür, karışıma eklenebilir ve çözeltinin hafif ısıtılmasıyla azot gazının salındığı bir değişim tepkimesi gerçekleşir. Ayrıca, arendiazonyum iyonları, fenol gibi etkinleştirilmiş bir aromatik bileşik ile birleşerek azo bileşikleri olulşturabilir.
Aromatic diazonium salts
Aromatic diazonium salts
RNH2 + R'2C=O → R'2C=NR + H2O
  • ikincil aminler keton ve aldehitlerlertepkiyip enaminler oluşturur.
R2NH + R'(R"CH2)C=O → R"CH=C(NR2)R' + H2O

Biyolojik etkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Aminlerin kendilerine has, kuvvetli, kötü kokuları vardır ve toksiktirler. Amonyak, balık, idrar, çürüyen et ve sperm kokuları aminlerden oluşur. Pek çok biyolojik etkinlik amino asitlerin parçalanması sonucu aminler oluşturur.

Aminlerin kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Boyalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Birincil aromatik aminler azo boyalarının yapımı için başlangıç malzemesi olarak kullanılır. Nitrik (III) asit ile tepkiyip diazonyum tuzları oluşturur, bu da birleşme tepkimesi sonucunda azo bileşiği oluşturur. Azo bileşikleri renkli olduklarından boya endüstrisinde yaygın olarak kullanılırlar. Bu maddelere bazı örnekler:

İlaçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Gaz arıtımı[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Suda çözünmüş monoetanolamin, diglikolamin, dietanolamin, diisopropanolamin ve metildietamolamin endüstride yaygın olarak kullanılırlar, doğal gaz hatlarından ve rafineri artıklarından karbon dioksit ve hidrojen sülfür gazlarını arıtmak için. Ayrıca bacalardan CO2'nin arıtılması için de kullanılabilirler ve sera etkisinin önüne geçme potansiyelleri vardır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "amine." Oxford Dictionary of English 2e, Oxford University Press, 2003.

Amin (kimya) nedir?, Amin (kimya) anlamı nedir?, Amin (kimya) ne demektir? Nedir? :Amin (kimya) nedir?, Amin (kimya) anlamı nedir?, Amin (kimya) ne demektir? ile ilgili Amin (kimya) nedir?, Amin (kimya) anlamı nedir?, Amin (kimya) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Amin (kimya) nedir?, Amin (kimya) anlamı nedir?, Amin (kimya) ne demektir? Ne Demektir? Amin (kimya) nedir?, Amin (kimya) anlamı nedir?, Amin (kimya) ne demektir? Açıklaması Nedir? Amin (kimya) nedir?, Amin (kimya) anlamı nedir?, Amin (kimya) ne demektir? Cevabı Nedir? Amin (kimya) nedir?, Amin (kimya) anlamı nedir?, Amin (kimya) ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Amin (kimya) nedir?, Amin (kimya) anlamı nedir?, Amin (kimya) ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Amin (kimya) nedir?, Amin (kimya) anlamı nedir?, Amin (kimya) ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Amin (kimya) nedir?, Amin (kimya) anlamı nedir?, Amin (kimya) ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Amin (kimya) nedir?, Amin (kimya) anlamı nedir?, Amin (kimya) ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Amin (kimya) nedir?, Amin (kimya) anlamı nedir?, Amin (kimya) ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Amin (kimya) nedir?, Amin (kimya) anlamı nedir?, Amin (kimya) ne demektir? Açıklaması? :Amin (kimya) nedir?, Amin (kimya) anlamı nedir?, Amin (kimya) ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Amin (kimya) nedir?, Amin (kimya) anlamı nedir?, Amin (kimya) ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Amin (kimya) nedir?, Amin (kimya) anlamı nedir?, Amin (kimya) ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Amin (kimya) nedir?, Amin (kimya) anlamı nedir?, Amin (kimya) ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Amin (kimya) nedir?, Amin (kimya) anlamı nedir?, Amin (kimya) ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Amin (kimya) nedir?, Amin (kimya) anlamı nedir?, Amin (kimya) ne demektir? Gerçek mi? :Amin (kimya) nedir?, Amin (kimya) anlamı nedir?, Amin (kimya) ne demektir? ile ilgili Amin (kimya) nedir?, Amin (kimya) anlamı nedir?, Amin (kimya) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Amin (kimya) nedir?, Amin (kimya) anlamı nedir?, Amin (kimya) ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Amin (kimya) nedir?, Amin (kimya) anlamı nedir?, Amin (kimya) ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Amin (kimya) nedir?, Amin (kimya) anlamı nedir?, Amin (kimya) ne demektir? Hakkında? :Amin (kimya) nedir?, Amin (kimya) anlamı nedir?, Amin (kimya) ne demektir? ile ilgili Amin (kimya) nedir?, Amin (kimya) anlamı nedir?, Amin (kimya) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Amin (kimya) nedir?, Amin (kimya) anlamı nedir?, Amin (kimya) ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Amin (kimya) nedir?, Amin (kimya) anlamı nedir?, Amin (kimya) ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Amin (kimya) nedir?, Amin (kimya) anlamı nedir?, Amin (kimya) ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Midye tava, Barış, Halkın Sesi Partisi, Testesteron, Amami, Rurik, Rafael Marques Mariano, Aragona, Hyracoidea, Leşkergah, Strathclyde Devleti, Düşünce özgürlüğü, NGC 4414, 1904 Nemzeti Bajnokság I, Hush Little Baby (Wretch 32 şarkısı), Hainan, Al Muharraq, Kızaklı telefon, Sifan Hassan, The Kid, Koanim, Alvaro Siza, Robert Guiscard, Tirimüjgan Sultan, Aspidites melanocephalus, Joints Jam, Voilà, NGC 6060, Kayden Kross, Probota Manastırı, Zondag met Lubach, 1979 İtalya Bisiklet Turu, Robert Malm, Büyükelçi Morgenthaunun Öyküsü, Nicolas About, Airbus A330, Manhattanlaşma, Boğazlıyan, Türk Kara Kuvvetleri Komutanları listesi, Paris Kuşatması (845), Lenborough, Laurent Gbagbo, Selahaddin Menteş, 2018 Lyon Açık, Xiaomi Smart Home, Reynaldo dos Santos Silva, Matrix (protokol), Padrón, Giuiria, Charles Van Doren, Eczacıbaşı Spor Salonu, Girifalco, Basketbol Süper Ligi tüm zamanların puan durumu, Aşık Hüdai, Josef Mengele, Eric Carrière, Castigaleu, Tabiat parkı, Modern felsefe, Alan B. Shepard, Piper tenebricosum, Yedigöze, Bayburt, Pokémon Mini, Erbil Beyliği, Deniz Türüç, Pink floyd diskografisi, Kıtasal kabuk, Yeoryos Teotokis, ajax, Nur ein Lied, Hadis bilginleri listesi, Denizanası Nebulası, Spermophorides tenerifensis, East Cowes, 2024 FIVB Voleybol Erkekler Milletler Ligi, Bakteriyofaj, 1696, James Bjorken, Aktaş, Gerede, Vıdı Vıdı, Nun (mitoloji), 1579, Volkan Dikmen, Rusya ekonomisi, Açık erişim, Ev işçisi, Aşağıovalı, Sürmene, Television Without Pity, Ernest Chantre, Alvin Sargent, Aptenodytes, Espiye, Meroitik dili, Luis Antonio Jiménez, Santo Stefano in Aspromonte, Dune Sapkınları, Kibutz, Seyfi Kurtbek, Tetrahidrokannabinol, Sivil toplum örgütleri,
Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?,