Trojan Nedir?

Trojan Nedir?

Trojan

Trojan Nedir?
Trojan Ne demek?
Trojan Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız.
Trojan İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
Trojan
Trojan Kelimesinin Anlamı? Trojan Ne Demek?
Trojan Ne Demektir? Trojan Analizi?
Trojan
Trojan Anlamı Nedir? Trojan Ne Demektir?
Trojan Açıklaması Nedir? Trojan Cevabı Nedir?
Trojan Kelimesinin Anlamı?
Trojan
Trojan Kelimesinin Anlamı Nedir? Trojan Kelimesinin Anlamı Ne demek?
Trojan Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Trojan Nedir?

Truva atı (bilgisayar)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Trojan sayfasından yönlendirildi)

Truva atı (Trojan), bilgisayar yazılımı bağlamında Truva atı zararlı program barındıran veya yükleyen programdır. (Bazen "zararlı yük" veya sadece "truva" ibareleriyle de nitelendirilmektedir.) Terim klasik Truva Atı mitinden türemiştir. Truva atları masum kullanıcıya kullanışlı veya ilginç programlar gibi görünebilir ancak yürütüldüklerinde zararlıdırlar.

Truva atlarının iki türü vardır. Birincisi, kullanışlı bir programın bir hacker tarafından tahribata uğrayıp içine zararlı kodlar yüklenip program açıldığında yayılan cinsi. Örnek olarak çeşitli hava durumu uyarı programları, bilgisayar saati ayarlama yazılımları ve paylaşım programları verilebilir. Diğer türü ise bağımsız bir program olup başka bir dosya gibi görünür. Örneklemek gerekirse oyun veya kalıp dosyası gibi kullanıcıyı aldatmaya yönelik bir takım yönlendirici karışıklık ile programın harekete geçirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Trojan virüslerini yapmaya yarayan programlar bulunmaktadır.

Truva atları diğer kötücül yazılımlar, bilgisayar virüsleri ve bilgisayar solucanı gibi kendi başlarına işlem yapamazlar. Aynen Yunanların planlarının işleyebilmesi için atın Truvalılar tarafından içeri alınması gerektiği gibi Truva atlarının zararlılığı da kullanıcının hareketlerine bağlıdır. Truva atları kendilerini kopyalayıp dağıtsalar bile her kurbanın programı (Truvayı) çalıştırması gerekir. Bu yüzden Truva atlarının zararlılığı bilgisayar sistem açıklarına veya ayarlarına değil toplum mühendisliğinin başarılı uygulamalarına bağlıdır.

Türleri ve örnekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Truva atının en basit örneği yüklendiğinde bedava ekran koruyucu vadeden Waterfalls.scr isimli programdır. Çalıştırıldığında uzaktan bilgisayara giriş sağlayabilecektir.

Truva atı zararlı yükü (payload) çeşitli zararlar vermek için dizayn edilmiş olsa da zararsız da olabilir. Truva atları sistemde nasıl gedik açabildiğine ve nasıl tahribat yaptığına göre sınıflandırılır. 7 ana tür Truva atı zararlı yükü vardır.

  • Uzaktan Erişim.
  • E-posta Gönderme.
  • Veri yıkımı.
  • Proxy Truva (zararlı bulaşmış sistemi saklama).
  • Ftp Truva (zararlı bilgisayardan dosya ekleme ya da kopyalama).
  • Güvenlik yazılımını devre dışı bırakma.
  • Hizmetin reddi servis saldırıları (Dos Saldırıları).
  • URL Truva (zararlı bulaşmış bilgisayarı sadece pahalı bir telefon hattı üzerinden internete bağlama).

Bazı örnekler;

  • Veriyi silme ya da üzerine yazma.
  • Dosyaları zorla kriptoviral alıkoyma (cryptoviral extortion) ile şifreleme.
  • Ustaca dosyalara zarar verme.
  • Bilgisayar kamerasını açarak kullanıcının görüntüsünü kaydetme.
  • Dosyaları internetten çekme veya internete aktarma.
  • Kurbanın bilgisayarına uzaktan erişime izin verme. Buna RAT (Uzaktan yönetim aracı) denir.
  • Diğer zararlı yazılımları üzerinde toplama. Bu noktada Truva atı dropper ve vector diye ikiye ayrılır.
  • DDoS saldırısı yapabilmek veya spam e-posta göndermek için zombi bilgisayar ağı kurma.
  • Bilgisayar kullanıcısının alışkanlıklarını başka insanlara gizlice rapor etme kısacası casusluk.
  • Arka plan resmi oluşturma.
  • Klavye tuşlarını şifreleri ve kredi kartı numaraları gibi bilgileri çalabilmek için kaydetme (Keylogger)
  • Suç aktivitelerinde kullanılabilecek banka ya da diğer hesap bilgileri için oltalama.
  • Bilgisayar sistemine arka kapı yerleştirme.
  • Optik sürücünün kapağını açıp kapama.
  • Spam posta göndermek için e-posta adreslerini toplama.
  • İlgili program kullanıldığında sistemi yeniden başlatma.
  • Güvenlik duvarını veya anti-virüs programına müdahale etmek veya devre dışı bırakma.
  • Diğer zararlı çeşitlerine müdahale etmek veya devredışı bırakmak.
  • Bellek üzerinde iz bırakmadan çalışmak.
  • Gizlice kripto para madenciliği yapmak.

Zaman ve bilgi bombaları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Zaman ve bilgi bombaları truva atı çeşitlerindendir.
  • Zaman bombası uygun tarih ve saat geldiğinde harekete geçerken bilgi bombası bilgisayar uygun duruma geldiğinde harekete geçecektir.

Dropperlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dropperlar iki görevi birden gerçekleştirirler. Bu program yasal olarak görevini gerçekleştirirken aynı zamanda bilgisayara virüs veya zararlı da yükler.

Tanınmış Truva Atları[değiştir | kaynağı değiştir]

Sub7, Poison Ivy, Bifrost, Pandora RAT (Türk yapımı), JRat, Prorat (Türk yapımı) DarkComet RAT.

Bu örnekler çoğaltılabilir ancak bu saydıklarımız en tehlikeli ve güncel olanlarıdır. Truva atları internet ortamında hızla yayılmasına rağmen güncel bir antivirüs yazılımı tarafından rahatlıkla tespit edilebilir. Dolayısıyla yukarı da belirttiğimiz uygulamalar, antivirüslerin birçoğu tarafından yakalanıp etkisizleştirilmektedir.

Truva atına karşı önlemler[değiştir | kaynağı değiştir]

Truva atları kullanıcının kendisinden saklanarak görevini yerine getirir. Virüsler kişisel bilgisayarlara yeteri kadar hasar verirken küçük şirketler için hasar verme oranı çok daha büyük olacaktır çünkü büyük şirketlerin sahip olduğu virüs koruma sistemlerine sahip değildirler. Bir truva atı sisteminize bulaştığı zaman kendini kamufle ettiği için kendinizi veya şirketinizi korumanız oldukça güç olacaktır fakat yine de koruma yöntemleri mevcuttur: Truva atları genel olarak e-posta yoluyla bulaşmaktadır aynı diğer zararlı çeşitlerinde olduğu gibi ancak tek bir farkları vardır truva atları genelde kamufledir.

Truva atından korunma yolları:

  1. Tanımadığınız birinden bir e-posta alırsanız veya bilmediğiniz bir ek alırsanız kesinlikle açmayın. Bir e-posta kullanıcısı olarak mutlaka kaynağı teyit edin. Bazı bilgisayar korsanları adres defterlerini çalabilir bu yüzden tanıdığınız birinden bir e-posta alırsanız bu onun güvenilir olacağı anlamına gelmez.
  2. E-posta ayarlarınız yaparken eklerin otomatik olarak açılmayacağından emin olun. Bazı e-posta servis sağlayıcıları kendi bünyesinde ekleri açmadan önce virüs taraması yapılmasını sağlayan programlar sunar.Eğer servis sağlayıcınız bu hizmeti sunmuyorsa ücretsiz bir tane kullanmak veya satın almak mantıklı olacaktır.
  3. Bilgisayarınızın bir antivirüs programına sahip olduğunu ve düzenli olarak kendini güncelleştirdiğinden emin olun. Eğer antivirüs programınızın otomatik güncelleme seçeneği varsa aktif edin. Bu yolla güncellemeyi unutsanız bile yine de tehditlerden korunmuş olacaksınız.
  4. İşletim sistemleri kullanıcılarını kesin tehditlerden korumak için güncellemeler yayınlarlar. Microsoft gibi yazılım geliştiricileri Truva atı veya virüslerin kullanabilecekleri açıkları kapatabilmek için yamalar yayınlarlar. Eğer sisteminizi bu yamaları kurarak güncel tutarsanız bilgisayarınız daha güvenli olacaktır. Bununla beraber not olarak bu yamalar sistemlerde daha tehlikeli güvenlik açıklarına neden olabilmektedir.
  5. Peer to peer veya yerel ağı paylaşan Kazaa, Limewire, Ares ve Gnutella gibi programların kullanımının kısılması faydalı olur. Çünkü bu programlar genellikle virüs veya truva atı gibi programlarının yayılması konusunda korumasızdırlar. Bu programlardan bazıları virüs koruma programı barındırmasına rağmen içindeki virüs koruması çok da güçlü değildir. Eğer bu tip programları kullanıyorsanız nadir bulunan kitap, şarkı, resim veya filmleri indirmeniz çok da güvenli olmayacaktır. Bu hassas önlemlerin dışında ücretsiz olarak da bulunabilen bir anti-trojan programı da yüklenilebilir.

Bulaşma yolları[değiştir | kaynağı değiştir]

Truva atı bulaşmasının büyük çoğunluğu hileli programların çalıştırılmasıyla oluşur. Bu sebepten dolayı beklenmedik posta eklerinin açılmaması tavsiye edilir. Bu program bazen güzel bir animasyon veya erotik bir resim olabilir ancak arka planda program bilgisayara truva veya solucan yüklemektedir.

Zararlı bulaşmış program direkt e-posta yoluyla gelmemesine rağmen size anında mesajlaşma yazılımları ile web Ftp sitesinden indirilerek veya cd ve disket yoluyla ulaştırılabilir. Fiziksel ulaşım çok nadir olmakla birlikte eğer hedef direkt sizseniz bu yolda yaygın olarak kullanılabilir. Daha da fazlası hileli program bilgisayarınızın başına oturan biri tarafından manuel olarak da yüklenebilir. Virüsü anında mesajlaşma yazılımları aracılığıyla alma şansı çok düşüktür daha çok internetten indirilmeyle ulaşılır.
Web sitesi yolu ile
Zararlı bir siteyi ziyaret ettiğinizde bulaşabilir.
E-posta ile
Eğer Microsoft Outlook kullanıyorsanız Internet Explorer kullanmasanız bile onun etkilendiği açıklardan sizlerde etkilenirsiniz. E-posta virüsleri genellikle kopyalarını zararlı bulaşmış kullanıcı adres defterlerini yollarlar.
Açık Portlar ile
Bilgisayarlar dosya paylaşımını destekleyen anında mesajlaşma yazılımları (AOL, MSN gibi) veya dosya paylaşımına izin veren (HTTP, FTP veya SMTP gibi) kendi sunucularını kullanırlar ki bu sunucular yukarıda saydığımız açıklardan etkilenmektedirler. Bu program ve servisler yere ağ portunu açabilirlerken, internet üzerinde herhangi birinin bu açıktan faydalanmasına olanak tanır. Bu tip programlarda açıklardan faydalanılarak oluşturulan yetkisiz uzaktan erişimlere düzenli olarak rastlanmaktadır. Bu yüzden bu tip programlar kısıtlanmalı veya güvenli hale getirilmelidir. Açık olan portları kısmak için bir ateş duvarı kullanılabilir. Açık olan portlardan oluşabilecek zararlar için güvenlik duvarları pratikte çok sıklıkla kullanılmasına rağmen yine de kökten bir çözüm sağlamayacaktır. Bazı modern truva atları doğrudan mesajlarla gelebilirler. Çok önemli gibi görünen mesajlar aslında truva atı içerebilir. Çalıştırılabilen dosyalar sistem dosyalarıyla aynı veya benzer isimleri taşıyabilirler (Svchost.exe gibi) Bazı benzer truva atları:

  • Svchost32.exe
  • svhost.exe
  • back.exe
  • systems.exe
  • explorer.exe

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]



Haberler Kategorisinden Haberler


  • Trojan Nedir? Nedir?:Trojan Nedir? ile ilgili Trojan Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Trojan Nedir? Ne Demektir? Trojan Nedir? Açıklaması Nedir? Trojan Nedir? Cevabı Nedir? Trojan Nedir? Kelimesinin Anlamı? Trojan Nedir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Trojan Nedir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Trojan Nedir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Trojan Nedir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Trojan Nedir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
  • Trojan Nedir? Açıklaması?:Trojan Nedir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir. Trojan Nedir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Trojan Nedir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Trojan Nedir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Trojan Nedir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
  • Trojan Nedir? Gerçek mi?:Trojan Nedir? ile ilgili Trojan Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Trojan Nedir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Trojan Nedir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
  • Trojan Nedir? Hakkında?:Trojan Nedir? ile ilgili Trojan Nedir? burada bulabilirsiniz. Trojan Nedir? Detaylar için sitemizi geziniz Trojan Nedir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Trojan Nedir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz

Wellington Havalimanı, Stratejik yönetim, Aynalıgöl Mağarası, Karakuyu Tren İstasyonu, Hovik Abrahamyan, Pomarico, Topçu ve Füze Okulu Sınıf Müzesi, 1975 Türkiye senato seçimleri, Selma Gürbüz, Özel görelilik kuramının tarihi, Füme et, Sudan mutfağı, Hedypnois, Sürtünme kuvveti, İsrail Bağımsızlık Bildirgesi, Paolo Hurtado, Abdülbaki Ataç, A Fistful of Dollars, Osman Bedrettin Oğuz, Ramat Gan, Nissan Laurel, Winchester Katedrali, Cheddington, George Roy Hill, Lactantius, Xiaomi Mi CC9 Pro, Osmanlı ekonomisi, NGC 7610, Lukas Podolski, Grundrisse, Gentlemen of Nerve, Orta Doğu mutfağı, İsveç bayrağı, Endonezya Birleşik Devletleri, Bülent Tanör, Yönetim biçimleri, I. Marne Muharebesi, Saab Gripen, Katener, Hüseyin Gökçelik, Megiddo Muharebesi (1918), Olinda, Hounslow, Alfred Ploetz, Louis Slotin, Çanakkale merkez, Demiryolu Müzesi (Belgrad), Gelingüllü Barajı, Süleymaniye, İzmit, Japonoconger, Gareth Southgate, Bayraklı, Agin Buryat Özerk Okrugu, La Liga 2, Halid bin Halife bin Abdülaziz El Sani, Opera, Oportünizm, Longview, Teksas, Seyyid Vehbî, Türkiye (gazete), NGC 6580, Etkin sıcaklık, Dizi, Villa Poppaea, Sing It Away, Isabelle Dumont, Türkiyede genel seçimler, SSCB Bilimler Akademisi, The Revenant (2015 film), Ebu Bekir, Pastör, Millet (gazete, 2014), Uluslararası Uzay İstasyonu Seferleri, Mucur, Japonya bayrakları listesi, Akdeniz İçin Birlik, DHTML, III. Robert (İskoçya kralı), TextSecure, 2010 Kış Olimpiyatlarında artistik buz pateni – Çiftler, Çulluuşağı, Kozan, 2006 Tayland darbesi, Gurbetçiler, Muskau Park, Adana Bedesteni, Its My Time, Jorge Jesus, Millî Piyango, J. B. S. Haldane, Karşı devrim, Tahran Menkul Kıymetler Borsası, NGC 4037, Ermenistan Satranç Federasyonu, Lacivert, Sosyal eşitsizlik, Tatangalar, Çılgın Hırsız 4, Lörrach, 1976 Cannes Film Festivali, Kayserili Halil Paşa,
Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?,