Tribuno Memmo Kimdir?

Tribuno Memmo Kimdir?

Tribuno Memmo Kimdir? Tribuno Memmo Kaç Yaşında? Tribuno Memmo Nereli Tribuno Memmo Boyu Kaç Tribuno Memmo Kaç Kilo Tribuno Memmo Doğum Tarihi Tribuno Memmo Ne Demektir? Tribuno Memmo Anlamı Nedir?

Tribuno Memmo Kimdir? Tribuno Memmo Kaç Yaşında? Tribuno Memmo Nereli Tribuno Memmo Boyu Kaç Tribuno Memmo Kaç Kilo Tribuno Memmo Doğum Tarihi Tribuno Memmo Ne Demektir? Tribuno Memmo Anlamı Nedir?

Tribuno Memmo Kimdir?

Tribuno Memmo

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tribuno Memmo
Tribuno Memmo arması
Venedik Cumhuriyeti Doçesi (25.)
Doge di Venezia
Hüküm süresi979-991
(yak. 12 yıl)
Önce gelenVitale Candiano
Sonra gelenI. Pietro Orseolo
DoğumVenedik
Ölüm991
Venedik
DefinSan Giorgio Maggiore Kilisesi
Eş(ler)iMarina Candiano

Tribuno Memmo (d. ? Venedik - ö. 991 (Venedik). 979 – 991 döneminde Venedik Cumhuriyeti'ne "Doçe" unvanı ile devlet başkanlığı yapan 25'inci dükadır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Tribuno Memmo'nun doğum tarihi ve baba ve annesinin isimleri bilinmemektedir. Venedik Cumhuriyeti'nin 22. doçesi olan IV. Pietro Candiano'nun ilk karısından kızı olan Marina ile evlilik yapmıştı. Marina'nın Doçe olan babası ve Candiano sülalesi gayet zengin olduğu için Tribuno Memmo karısının servetinin idaresini eline almış ve Venedik ilerigelenleri arasına girmişti. Çiftin Maurizio adlı bir erkek çocuğu olmuştu.

Tribuno Memmo'nun okuryazar olmadığı gayet muhtemeldir. Dükalık döneminden elimize geçen tüm belgelerde dük olarak el yazılı imzası bulunmamakta ve Orta Çağ'da okuryazar olmayanların imza yerine kullandıkları ("signum manus" adlı Latince ismiyle anılan) üzerine isim kazılmış mühür-yüzük kullandığı görülmektedir.

Venedik ilerigelenleri IV. Pietro Candiano'nun ölümü ile iki önemli kliğe ayrılmıştı ve Kutsal Roma Germen İmparatoru II. Otto taraftarları olanlar ile onların aleyhinde olup Bizans İmparatoru taraftarı olanlar arasındaki ayrılmalar daha da önem kazanmıştı. IV. Pietro Candiano'ya karşı ayaklanma ve onun öldürülmesi Kutsal Roma Germen İmparatoru II. Otto aleyhtarları tarafından yapıldığı için imparator olan II. Otto ile sonraki birkaç doçenin arası daima açık oldu. IV. Pietro'nun kardesi olan Vitale Candiano'nun Doçe olduğu dönemde bu ayrılığı ortadan kaldırmak için büyük çaba gösterdi. Ama bütün bunlara rağmen bu ayrılığı ortadan kaldırmak mümkün kılmadı. Bu başarısızlığı ve sağlığının gayet kötüye gitmesi dolayısıyla 989'da bir yıl kadar doçelik yaptıktan sonra Vitale Candiano tahttan feragat etti. Venedik'te Sant'İlario Manastırı'na keşiş olup inzivaya çekildi; ama keşiş olarak 4 gün gibi gayet kısa bir zaman yaşadıktan sonra öldü.

Tribuno Memmo Venedik ilerigelenleri arasında ikinci sıradan bir siyaset adamı olarak gözükmekteydi. Ama karısı Marina IV. Pietro'nun kızı idi. Bunun için iki tarafın koyu taraftarları arasında uzlaştırıcı bir aday görüntüsü vermekte idi. Karısının IV. Pietro'ya ve imparator II. Otto ailesine yakın akrabalığı da, onun imparatorla Venedik ayrılığını çözebileceği düşüncelerini ortaya çıkartmakta idi. Bu nedenlerle Venedik ilerigelenlerinden oluşan Venedik Asemblesi tarafından Doçe seçildi.

Doçe seçildiği zaman Tribuno Memmo Düklük Sarayı olan Palazzo Duçale'ye yerleşemedi. Bu saray IV. Pietro Candiano'ya karşı halk ayaklanması sırasında yakılmıştı ve restore edilmekte idi. Tribuno Memmo 12 yıl kadar süren Doçelik döneminin ancak son yıllarında restorayonu sona eren Düklük Sarayı'nda yaşamaya geçebildi.

Tribuno Memmo'nun Doçelik döneminde çıkartılan bir düklük kararnamesi ile San Marco Bazilikası Katolik Hristiyan Kilisesi ve kilise hiyerarşinin kontrolünden çıkartıldı ve bu bazilikanın tüm kontrolü ve sahiplilik hakları Doçe'nin eline devredildi. Bundan sonra San Marco Bazilikası resmen Doçe'nin özel şapeli olup bu şapelde ki tüm dinsel fonksiyonlar Katolik Kilisesi'ne ait olmaktan çıkıp San Marco Bazılıkası'nda bulunan "Primecerio (hükümdar şahısın özel papazı)"'na devredilmiş oldu.

Tribuno Memmo düklük döneminin başlarında 7 Haziran 983'te Kutsal Roma Germen İmparatoru II. Otto ayrılım durumu ortaya çıkmadan önce Venedik Doçelerine bahşedilen imparatorluk içindeki ticaret imtiyazları yeni Venedik Doçesi Tribuno Memmo'ya da tanıdığını ilan etti.

Fakat imparator II. Otto'nun bu kararı ile bir yakınlaşma politikası uygulamaya başladığını göstermesi Venedik Cumhuriyeti içinde imparator lehinde olan klik ile imparator aleyhinde olan klik arasındaki gerilimleri ve hatta çatışmaları ortadan kaldırmadı. Venedik ilerigelenleri yine de iki ayrı kliğe bölünmüş olmakta devam ettiler. Kutsal Roma Germen İmparatoru taraftarı olan kliğin başında Coloprini sülalesi mensupları bulunmaktaydı. Kutsal Roma Germen İmparatoru aleyhtarı ve Bizans İmparatorluğu lehinde olan kliğin liderliğini ise Morosini sülalesi yapmakta idi. Bu gerilimlerle dolu siyasi atmosfer içinde Bizans İmparatorluğu lehinde olan kliğin başındaki Morosini ailesini önemli üyesi olan Domenico Morosoni bir suikasta kurban giderek öldürüldü. Bu katil öcünün tüm sülaleden alınacağından korkan Coloprini ailesi mensupları da Venedik şehrinden kaçtılar ve Verona'ya gidip orada yerleştiler. Aynı bahane ile Cavarzere kentinde Venedik aleyhinde bir ayaklanma çıktı ve Belluno piskoposu Venedik Dükalığının sahip olduğu bazı menkullere el koydu. Venedik şehrinde ise şehirden kaçan Coloprini ailesinin mensuplarının sahip oldukları menkullere halk güruhları toplu halde saldırılarda bulunup, bunları yakıp yıkıp büyük ziyanlar verdirdiler.

7 Aralık 983'te Roma'da bulunan Kutsal Roma Germen İmparatoru II. Otto 10 yıl süren imparatorluktan sonra ve hiç beklenmedik şekilde öldü. Bunun üzerine Venedik'ten Verona'a kaçıp burada sürgüne gitmiş olan Coloprini ailesi mensupları Venedik'ten af diledi ve bu Doçe tarafından kabul edilince Venedik'e geri döndüler. Fakat Venedik halkı bunu kabul etmedi ve birbiri arkasından Coloprini ailesi mensupları katiller tarafından öldürülmeye başlandı. Bunun üzerine Coloprini ailesinin lideri olan, Stefano, Toskana Dükü'nün arazilerine kaçtı ve hükümdarı Karölenj hanedaninden olan Toskana Düklüğüne sığındı.

Tribuno Memmo oğlu olan Maurizio'yu Konstantinopolis'e Venedik Cumhuriyeti le Bizans İmparatorluğu arasındaki ilişkileri tekrar iyileştirmek ve böyle Kutsal Roma Germen İmparatorluğu'nun Venedik Cumhuriyeti üzerindeki politik baskısını biraz hafifletmek amacı ile İmparator Bulgarkıran II. Basileios ve Bizans yetkilileri ile görüşmeler yapmak ve bir yeni müttefiklik kurmak için gönderdi. Fakat bu görüşmelerde Venedik için hiçbir başarı sağlanamadı.

991'de Tribüno Memmo başarısızlıkları nedeni ile Doçelik tahtından feragat etmek zorunda kaldı. Doçeliği sona erdikten sonra keşiş oldu. Venedik'te bulunan ya San Zaccarıa Manastri ya da San Giorgio Manastırı'nda keşiş olarak inzivaya çekildi. Fakat keşiş olarak fazla yaşamadı ve tahttan feragat ettiği 991 yılında vefat ettiği bilinmektedir. Mezarı Venedik'te San Giorgio Maggiore bazilikasında bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bu madde kısmen İtalyanca Wikipedia "Tribuno Memmo" maddesi kaynaklıdır: [1]4 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İtalyanca)

Dış kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Norwich, John Julius (1999) A History of Venice. New York: Vintage Books, ISBN 0-679-72197-5 (İngilizce)
  • da Mosto, Andrea (1983), Dogi di Venezia nella vita pubblica e privata. Floransa:A. Martello (İtalyanca)
  • Dumler, Helmut (2001), Venedig und die Dogen. Düsseldorf:Artemis & Winkler ISBN 978-3538071162 (Almanca)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • "Tribuno Memmo" maddesi, Enciclopedie on line Yayıncı:Treccani, la Cultura Italiana, Online:[2] 12 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İtalyanca)
Resmî unvanlar
Önce gelen:
Vitale Candiano
Venedik Doçesi
979-991
Sonra gelen:
II. Pietro Orseolo




Kim Kimdir Biyografi Kategorisinden Haberler


  • Tribuno Memmo Kimdir? Kimdir?:Tribuno Memmo Kimdir? Kim Kelimesi Ne Anlama Geliyor? Tribuno Memmo Kimdir? Türk Dili Tarih Boyunca İlişki Kurduğu Medeniyetlerin (Ülkelerin) Dillerinden Kelimeleri Kendi Bünyesine Katmış Ve Bu Sayede Çok Zengin Bir Dil Oluşturmuştur. Tribuno Memmo Kimdir? Hal Böyle Olunca, Türkçe De Gündelik Hayatta Karşımıza Çıkan Bazı Sözcüklerin Anlamına Bilemeyebiliyor İlginç Bulabiliyoruz. Tribuno Memmo Kimdir? Son Zamanlarda Anlamı Merak Edilen Kelimelerden Olan Kim Ne Demek? TDK ye Göre Kim Sözcüğü Ne Anlama Geliyor? Kim Kelimesinin Kökeni Ne Kim Kelimesinin Kaç Anlamı Var TDK ye Göre Anlamı Nedir?
  • Tribuno Memmo Kimdir? Biyografisi?:Biyografi, Tribuno Memmo Kimdir? Alanında Tanınmış Kişilerin Hayatlarını Anlatan Yazım Türüdür. Tribuno Memmo Kimdir? Bu Yazım Türünün Temellendiği Yer Gerçekliktir. Tribuno Memmo Kimdir? Gerçek Dışı Olaylar Ve Yaşanmamış Hayatlar Temel Alınarak Biyografi Yazılamaz. Tribuno Memmo Kimdir? Anlatılan Kişi Gerçekten Yaşamış Olmalı Ve Kaleme Alınan Yazı Bu Kişinin Gerçekte Yaşadıklarını Konu Edinmelidir.
  • Tribuno Memmo Kimdir? Kaç Yaşında?:Tribuno Memmo Kimdir? Kaç Yaşında? Günlük Hayatın İçerisinde, Televizyon Programlarında, Basılı Ve Dijital Dergi, Gazetelerde Karşılaşılan Kelimelerin TDK Sözlüğündeki Karşılığı Merak Ediliyor. Tribuno Memmo Kimdir? Kaç Yaşında? Yas Ne Demek Ve Ne Anlama Gelir? Yas Kelimesinin Anlamı İle Birlikte Kökeni Ve Doğru Yazılışı İle Örnek Cümlelere Buradan Ulaşabilirsiniz. Tribuno Memmo Kimdir? Kaç Yaşında? İşte Uzun Yıllardır Dilimizde Olan Ve Günlük Hayatta Sıklıkla Karşımıza Çıkan Yas Kelimesi Ne Demek TDK ya Göre Anlamı Yas Kelimesinin Kaç Anlamı Var Kökeni Ne Sorularının Cevabı
  • Tribuno Memmo Kimdir? Nereli?:Tribuno Memmo Kimdir? Nereli? Nereli Kelimesi Günlük Hayatta Vatandaşların Sıklıkla Kullandığı Kelimelerden Bir Tanesidir. Tribuno Memmo Kimdir? Nereli? Dilimizde Yer Alan Nereli Kelimesi, Gerek Günlük Hayatta Gerekse Sosyal Medyada Kullanılan Sözcüklerden Birisi Olarak Öne Çıkmaktadır. Tribuno Memmo Kimdir? Nereli? Türk Dil Kurumu na TDK Göre Çeşitli Anlamları Olan Nereli Kelimesi Türkçe de Tek Başına Ya Da Farklı Cümleler İle Beraber Kullanılabilir. Tribuno Memmo Kimdir? Nereli? Nereli Kelimesi Ne Demek Ve TDK ya Göre Nereli Sözcüğünün Anlamı Nedir Sorularının Yanıtlarını Arayanlar Doğru Yerdeler! Peki Nereli Kelimesinin Kökeni Ne? Nereli Kelimesinin Kaç Anlamı Var? Nereli TDK ye Göre Anlamı Nedir? İşte Cevabı.

Burgaz (il), İsmail Metin Temel, RTVA, Eritroz, Konstantin takı, Arditi del Popolo, Eesti Superkarikas, Torre Le Nocelle, 1915, Transport Layer Security, Muharrem Cinan, 2014 FIFA Dünya Kupası kadroları, Kız Kovalamaca, Uhud Savaşı, Güzel Bir Gün Için, 1929 yapımı Türk filmleri, Steve Angello, Denizlide 2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri, Hiroyuki Taniguchi, Sheroe veba salgını, Ütük, Zara, José Pastoriza, Çatbaşı, Yayladağı, Cımbızlama safsatası, Pangaio, Yaylacılar, Ovacık, Fukuiraptor, Apollonius Molon, Gürcü mutfağı, Kpop, Kükürtdioksit, Karol Pecze, Anti otoriteryanizm, Boyama (Laboratuvar), Cornelius Edward Gallagher, Rüşvet, Man of the Woods, MÖ 696, İnece, Kırklareli, Die Wacht am Rhein, Balfour Deklerasyonu, İnebahtı Kuşatması (1499), Münire Sultan, Fizyolojik kimya, Justin Sullivan, 53. Türkiye Hükûmeti, Arap Baası, Sinopun ilçeleri, Ebu Abbas, Gine başbakanları listesi, Düşünce, Windows Live Connect, New York, Kenya bayrağı, Tetrakloroetilen, Hernan Cortes, Castiglione delle Stiviere, Anna Q. Nilsson, Peggy Lipton, Costel Pantilimon, NGC 7479, Hasan Basa, Abdullah Gül, Sariwon, Sema Silkin Ün, Tavolara Krallığı, Astralwerks, Xiamen Stadyumu, Öklidin Elementleri, Ceren Benderlioğlu, Akşam Oldu Hüzünlendim Ben Yine, Riepsdorf, Paket anahtarlama, 240p, Mobile Fighter G Gundam, Ziya Bünyadov, Аkbulаk ilçesi Оrеnburg ili, Bitkisel hormonlar, Idstedt, Chinese Democracy, J.Edgar, Üzüm çeşitleri listesi, Malavi başbakanları listesi, Kamerî takvim, Bizim Evin Halleri, Lanthanotus, Cemel Vakası, Görsel sanatlar, Sanat, Aphonopelma joshua, Meraga şehristanı, Muhabere, TURKSOM Askerî Eğitim Üssü, 1910 FA Cup Finali, Reinhard Gehlen, Güdü, Zilkade, Mundesley, Jasper County, Illinois, Palmeirópolis,
Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?,