Pabuççu Ahmed Paşa Nedir?

Pabuççu Ahmed Paşa Nedir?

Pabuççu Ahmed Paşa

Pabuççu Ahmed Paşa Nedir?
Pabuççu Ahmed Paşa Ne demek?
Pabuççu Ahmed Paşa Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız.
Pabuççu Ahmed Paşa İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
Pabuççu Ahmed Paşa
Pabuççu Ahmed Paşa Kelimesinin Anlamı? Pabuççu Ahmed Paşa Ne Demek?
Pabuççu Ahmed Paşa Ne Demektir? Pabuççu Ahmed Paşa Analizi?
Pabuççu Ahmed Paşa
Pabuççu Ahmed Paşa Anlamı Nedir? Pabuççu Ahmed Paşa Ne Demektir?
Pabuççu Ahmed Paşa Açıklaması Nedir? Pabuççu Ahmed Paşa Cevabı Nedir?
Pabuççu Ahmed Paşa Kelimesinin Anlamı?
Pabuççu Ahmed Paşa
Pabuççu Ahmed Paşa Kelimesinin Anlamı Nedir? Pabuççu Ahmed Paşa Kelimesinin Anlamı Ne demek?
Pabuççu Ahmed Paşa Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Pabuççu Ahmed Paşa Nedir?

Pabuççu Ahmed Paşa

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Pabuççu Ahmed Paşa (ö. 5 Mayıs 1830), 9 Mart 1829'dan öldüğü tarihe kadar Osmanlı Kaptan-ı deryası olarak çalışmış Osmanlı devlet adamıdır.[1]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Rizeli fakir bir ailenin çocuğu olarak Trabzon'da doğdu. İstanbul'a geldikten sonra bir ayakkabıcının yanında çalışmaya başladı. Ayakkabıcı daha sonra dükkânı Ahmed Paşa'ya devretti ve kızını onunla evlendirdi.[2] Pabuççu Ahmed Paşa, Seydi Ali Paşa'nın Boğaz Muharebesi'ndeki başarılarından dolayı seçildiği tersane çavuşluğunu 15 yıl sürdürdü. 1826'da tersane başağası oldu.[3] Daha sonra Yeniçeri Ocağı'na giren Pabuççu Ahmed Paşa, İzzet Mehmed Paşa'nın yanında çalışmaya başladı. İzzet Mehmed Paşa başarılarından ötürü Ahmed Paşa'yı Galata Voyvodalığı'na atadı. Galata'nın zabıta işlerini yürüttü. Ayrıca Haliç'te kayıkçılar ve hamallardan oluşan bir birlik organize ederek bu birliği padişaha devretti ve Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılmasında etkili oldu.[4] Yaptığı hizmetlere karşılık II. Mahmud tarafından Kaptan-ı Deryalığa yükseltildi.

Kaptan-ı Derya iken Osmanlı deniz yüzbaşısı Adolphus Slade ile birlikte 6 kalyon, 3 firkateyn ve 3 brikten oluşan Osmanlı Donanması ile Karadeniz'e açıldı. Süzebolu açıklarına geldiğinde limanda 6 kalyon, 2 firkateyn ve 2 korvetten oluşan birleşik Rus Filosunun bulunduğunu gördüğünde Karadeniz Boğazı'na geri döndü. Hükûmetin zoru ile ikinci kez Karadeniz'e açıldı ancak yine başarısız oldu.[5] Bir Rus gemisinin gece vakti farkında olmayarak Osmanlı donanmasına karışması sonucu gündüz fark edilmesi ile esir alınarak İstanbul'a dönüldü ama filodaki 3 Mahmudiye kalyonu da Akıntıburnu'nda karaya oturdu. Adolphus Slade'in yorumuna göre Türk donanması o dönemde acemi erlerden ve "gemiye benzemeyen tekne" şeklinde yorumladığı gemilerden oluşuyordu.[6] Slade ayrıca Türk müziğini sevmesine rağmen Pabuççu Ahmed Paşa'nın Alman, İtalyan ve Fransız karışımı bir repertuarı mehter müziği havasında icra eden bandosunu "dehşet verici derecede kötü" olarak betimlemişti. Adolphus Slade, Kaptan-ı derya Pabuçcu Ahmed Paşa'nın gemisi olan Selimiye kalyonunda kaldığı günler boyunca gördüğü pek çok bozukluğu ve yanlış uygulamaları değiştirdi. Bahriye erlerine düzen getirdi. Ahmet Paşa kendisi de bir bahriye subayı olan İngiliz Adolphus Slade'ın hizmetinden memnun kaldı ama son noktada çoğunlukla da kendi bildiği şekilde donanmayı idare etti. Slade anılarında Pabuçcu Ahmed Paşa'dan söz ederken onun cesur olmadığından ve bilgisizliğinden de dert yanar.[7] Ölmeden önceki son 6-7 ayını Kasımpaşa'da hasta yatağında geçiren Pabuççu Ahmed Paşa, 70'li yaşlarında kalp hastalığından dolayı öldü.[8] Eyüp'teki Mihrişah Sultan Türbesi'ne defnedildi.[9]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Nutki, Süleyman (2003). Süleyman Nutki Bey'in hatıraları. T.C. Genelkurmay Başkanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı. s. 2. ISBN 9754092273. Erişim tarihi: 2 Nisan 2021. 
  2. ^ Bal, Mehmet Akif (2007). Trabzonlu ünlü simalar ve Trabzon'un ünlü aileleri. Çatı Yayınları. s. 613. ISBN 9758845306. Erişim tarihi: 2 Nisan 2021. 
  3. ^ Badem, Candan (2010). “The” Ottoman Crimean War: (1853 - 1856). BRILL. s. 109. ISBN 9004182055. Erişim tarihi: 2 Nisan 2021. 
  4. ^ Shaw, Shaw, Stanford J., Ezel Kural (1977). History of the Ottoman Empire and Modern Turkey: Volume 2, Reform, Revolution, and Republic: The Rise of Modern Turkey 1808-1975, 11. cilt. Cambridge University Press. s. 7. ISBN 0521291666. Erişim tarihi: 2 Nisan 2021. 
  5. ^ Akkaya, Ayanoğlu, İbrahim, Fahri (2009). Osmanlı imparatorluğu'ndan günümüze denizlerimizin âmirleri: derya kaptanları, bahriye nazırları ve deniz kuvvetleri komutanları. Deniz Basımevi Müdürlüğü. s. 95. ISBN 9754095582. Erişim tarihi: 2 Nisan 2021. 
  6. ^ Slade, Sir Adolphus (1943). Türkiye ve Kırım Harbi. Askeri Matbaa. s. 1. Erişim tarihi: 2 Nisan 2021. 
  7. ^ Aracı, Emre (2006). Donizetti Paşa: Osmanlı sarayının İtalyan maestrosu. Yapı Kredi Yayınları. s. 64. ISBN 9750811534. Erişim tarihi: 2 Nisan 2021. 
  8. ^ Bahriye'nin Haliç serüveni: "İstanbul'un fethinden son Divanhane'ye". T.C. Deniz Basımevi. 2005. ISBN 9754093040. Erişim tarihi: 2 Nisan 2021. 
  9. ^ Süreyya, Akbayar, Mehmet, Nuri (1996). Sicill-i Osmanî, 1. cilt. Kültür Bakanlığı ile Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı. ISBN 9753330391. Erişim tarihi: 2 Nisan 2021. 


Haberler Kategorisinden Haberler


  • Pabuççu Ahmed Paşa Nedir? Nedir?:Pabuççu Ahmed Paşa Nedir? ile ilgili Pabuççu Ahmed Paşa Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Pabuççu Ahmed Paşa Nedir? Ne Demektir? Pabuççu Ahmed Paşa Nedir? Açıklaması Nedir? Pabuççu Ahmed Paşa Nedir? Cevabı Nedir? Pabuççu Ahmed Paşa Nedir? Kelimesinin Anlamı? Pabuççu Ahmed Paşa Nedir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Pabuççu Ahmed Paşa Nedir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Pabuççu Ahmed Paşa Nedir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Pabuççu Ahmed Paşa Nedir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Pabuççu Ahmed Paşa Nedir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
  • Pabuççu Ahmed Paşa Nedir? Açıklaması?:Pabuççu Ahmed Paşa Nedir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir. Pabuççu Ahmed Paşa Nedir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Pabuççu Ahmed Paşa Nedir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Pabuççu Ahmed Paşa Nedir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Pabuççu Ahmed Paşa Nedir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
  • Pabuççu Ahmed Paşa Nedir? Gerçek mi?:Pabuççu Ahmed Paşa Nedir? ile ilgili Pabuççu Ahmed Paşa Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Pabuççu Ahmed Paşa Nedir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Pabuççu Ahmed Paşa Nedir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
  • Pabuççu Ahmed Paşa Nedir? Hakkında?:Pabuççu Ahmed Paşa Nedir? ile ilgili Pabuççu Ahmed Paşa Nedir? burada bulabilirsiniz. Pabuççu Ahmed Paşa Nedir? Detaylar için sitemizi geziniz Pabuççu Ahmed Paşa Nedir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Pabuççu Ahmed Paşa Nedir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz

Ddos, Stepan Maynagaşev, Demiryazı, Sivas, İsli doğan, Biber Adası, 2004 J. League Division 1, Çukurbelen, Sivas, Sagittaria longiloba, Brian Priske, Jo Nakajima, Graurheindorf, Comillas, İstanbul Belediye Konservatuvarı, Birinci Balkan Savaşı, Halls (marka), Villa Estense, Lenna, Lombardiya, Iva Majoli, Veri türü, Bavarya, NGC 2625, Reynaldo Rey, Meg Whitman, Nestle, Arnavutluk Sosyal Demokrat Partisi, Sewell, Uluslararası İstanbul Sinema Günleri, Mustafa Ceceli, Günümüz ülkelerinin en yüksek noktaları listesi, Astroworld, Hülya Avşar, Tütüncü Mehmet Efendi (İstanbul metrosu), Pontinia, Yugoslavya, BAFTA En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü, Ifconfig, Dilara Aksüyek, Düğüncülü, Babaeski, Wigland, Manhwa, Simone Fontecchio, Shibushi, Exatlon, Yalnızlar Rıhtımı, Aşırı tanı, Beyçayırı, Beşiri, Meltem Cumbul, Nikita Kruşçev, 1992, MOHS Cerrahisi, Jerry Seinfeld, Core eudicots, Bizans sanatı, Grand Prix motorsiklet yarışları, Moskova Knezliği, Nathan Chen, André Alexis, Alibağı, Irwin Rose, NGC 424, 1. yeniciler, SBÜ Hastanesi (İstanbul metrosu), Fethi Naci, Ülkü Erakalın, 20. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri, Qendër, Fier, Ataşehir (İstanbul metrosu), Ünalan, Üsküdar, İbrahim Paşa Tabyaları, 2010 Kış Olimpiyatlarında alp disiplini, NGC 427, Automata, NGC 415, Kolon, Biskra (il), İhsan Köknel, Anastasia Myskina, Albert Uderzo, Whois, WHOIS, Neus Català, Francisco Pavón, Eurypelmella, University of Minnesota, Mevlüt Çetinkaya, Müzik tarzı, Sirakuza, Siraküza, Sırakuza, II. Julius, Sahrayıcedit (İstanbul metrosu), 3. Atun Hükûmeti, Arthrobacter humicola, Mehdi Fraşiri, Johann Baptist Metz, Lajos Für, 30th Academy Awards, 1974 UEFA Kupa Galipleri Kupası Finali, Teheivarii Ludivion, Clemente Rodríguez,
Yukarı Volta bayrağı Anlamı Nedir, Yukarı Volta bayrağı Nasıl Oluştu, Yukarı Volta bayrağı Tarihi, Yukarı Volta bayrağı Renkleri, Yukarı Volta bayrağı Tasarımı, Mehmet Ümit Küçükkaya Kimdir?, Murat Çakar Kimdir?, Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?,