Kosova Kurtuluş Ordusu Nedir

Kosova Kurtuluş Ordusu Nedir

Kosova Kurtuluş Ordusu

Kosova Kurtuluş Ordusu Nedir?

Kosova Kurtuluş Ordusu Nedir, Kosova Kurtuluş Ordusu Ne demek?, Kosova Kurtuluş Ordusu Analizi?,

Kosova Kurtuluş Ordusu Cevabı Nedir?, Kosova Kurtuluş Ordusu Anlamı?, Kosova Kurtuluş Ordusu Yazılışı,

Kosova Kurtuluş Ordusu Yorumu,

Kosova Kurtuluş Ordusu Arkeoloji, Kosova Kurtuluş Ordusu Antropoloji,

Kosova Kurtuluş Ordusu İktisat, Kosova Kurtuluş Ordusu Filoloji, Kosova Kurtuluş Ordusu Nümizmatik,

Kosova Kurtuluş Ordusu Heraldik, Kosova Kurtuluş Ordusu Felsefe,

Kosova Kurtuluş Ordusu Epigrafi, Kosova Kurtuluş Ordusu Kronoloji,

Kosova Kurtuluş Ordusu Sosyoloji, Kosova Kurtuluş Ordusu Etnografya, Kosova Kurtuluş Ordusu Paleografya,

Kosova Kurtuluş Ordusu Coğrafya, Kosova Kurtuluş Ordusu Diplomasi, Kosova Kurtuluş Ordusu Toponomi, Kosova Kurtuluş Ordusu Onomastik,

Kosova Kurtuluş Ordusu Psikoloji, Kosova Kurtuluş Ordusu Siyaset, Kosova Kurtuluş Ordusu Kimya

Kosova Kurtuluş Ordusu Özellikleri, Kosova Kurtuluş Ordusu Resmi, Kosova Kurtuluş Ordusu İstatistikleri

Kosova Kurtuluş Ordusu Ne demek?
Kosova Kurtuluş Ordusu Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız.
Kosova Kurtuluş Ordusu İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
Kosova Kurtuluş Ordusu
Kosova Kurtuluş Ordusu Kelimesinin Anlamı? Kosova Kurtuluş Ordusu Ne Demek?
Kosova Kurtuluş Ordusu Ne Demektir? Kosova Kurtuluş Ordusu Analizi?
Kosova Kurtuluş Ordusu
Kosova Kurtuluş Ordusu Anlamı Nedir? Kosova Kurtuluş Ordusu Ne Demektir?
Kosova Kurtuluş Ordusu Açıklaması Nedir? Kosova Kurtuluş Ordusu Cevabı Nedir?
Kosova Kurtuluş Ordusu Kelimesinin Anlamı?
Kosova Kurtuluş Ordusu
Kosova Kurtuluş Ordusu Kelimesinin Anlamı Nedir? Kosova Kurtuluş Ordusu Kelimesinin Anlamı Ne demek?
Kosova Kurtuluş Ordusu Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Kosova Kurtuluş Ordusu Nedir

Kosova Kurtuluş Ordusu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ushtria Çlirimtare e Kosovës
Kosova Kurtuluş Ordusu
Kuruluş1993
Feshediliş20 Eylül 1999
Bağlılık Arnavutluk
Bağlı gruplar Ulusal Kurtuluş Ordusu (Makedonya)

Preşova, Medvece ve Buyanovaç Kurtuluş Ordusu

Kosova Koruma Kolordusu
Lider(ler)Adem Jashari
Hamëz Jashari
Sali Çekaj
Zahir Pajaziti
Hashim Thaçi
Nezir Nebihi
Agim Çeku
Fatmir Limaj
Ramush Haradinaj
Bekim Berisha
Naim Beka
Agim Ramadani
Etkin bölgeler
İdeoloji
Büyüklük12.000-20.000 (1993), 25.000-45.000 (1999)
Müttefikler Arnavutluk
 NATO
Rakip(ler) Yugoslavya Federal Cumhuriyeti
Çatışma(lar)Kosova Savaşı
Terör örgütü olarak tanımlayanlarYugoslavya Federal Cumhuriyeti

Kosova Kurtuluş Ordusu ( Arnavutça : Ushtria Çlirimtare e Kosovës, UÇK), büyük çoğunluğu Arnavutların yaşadığı Kosova'nın 1990'larda Yugoslavya Federal Cumhuriyeti ve Sırbistan'dan ayrılmasını amaçlayan etnik Arnavut ayrılıkçı bir milisti. Arnavut milliyetçiliği UÇK'nın temel ilkelerinden biriydi ve saflarındaki pek çok kişi, Arnavut kültürünü, etnik kökenini ve ulusunu vurgulayarak Balkanlar'daki tüm Arnavutları kapsayacak bir Büyük Arnavutluk'un kurulmasını destekledi. Varlığı boyunca UÇK, Yugoslavya tarafından bir terörist grup olarak belirlendi.

UÇK'nin askeri öncüleri, 1980'lerin sonunda Arnavut aktivistleri gözaltına almaya çalışan Yugoslav polisine karşı silahlı direnişle başladı. 1990'ların başında polis güçlerine ve gizli servis yetkililerine yönelik saldırılar oldu ve Arnavut sivilleri taciz ettiler. 1998'in ortalarında UÇK, sayıca ve silah bakımından üstün olmasına rağmen cephe savaşına girdi. 1997'den itibaren, Yugoslav ordusunun bölgede nüfusun yer değiştirmesine neden olan baskılara misilleme yapması nedeniyle çatışma tırmandı. Dökülen kan, binlerce Arnavut'u komşu ülkelere iten etnik temizlik ve bunun bölgeyi istikrarsızlaştırma potansiyeli, Birleşmiş Milletler, NATO ve uluslararası sivil toplum kuruluşları gibi uluslararası kuruluşların müdahalesine neden oldu. Mart 1999'da NATO, UÇK'yı destekledi ve onun adına müdahale etti.

Eylül 1999'da, çatışmalar sona erdiğinde ve Kosova'da uluslararası bir güç kurulduğunda, UÇK resmen dağıtıldı ve binlerce üyesi, UÇK ve Kosova Polis Gücü'nün yerini alan sivil bir acil durum koruma kuruluşu olan Kosova Koruma Kolordusu'na girdi. Kosova savaşının sona ermesi, UÇK'dan yan gerilla gruplarının ve siyasi örgütlerin Güney Sırbistan ve Kuzeybatı Makedonya'da devam eden şiddetli mücadelelerin ortaya çıkmasıyla sonuçlandı, bu da barış görüşmeleri ve daha fazla Arnavut haklarıyla sonuçlandı. Eski UÇK liderleri de siyasete atıldı, bazıları üst düzey makamlara ulaştı.

UÇK, Arnavut diaspora örgütlerinden büyük fonlar aldı. Operasyonlarını finanse etmek için uyuşturucu ticaretini kullandığına dair iddialar vardır. UÇK tarafından çatışma sırasında ve sonrasında sivillerin katledilmesi, esir kamplarının kurulması ve kültürel miras alanlarının tahrip edilmesi gibi ihlaller ve savaş suçları işlendi. Nisan 2014'te Kosova Meclisi, UÇK üyeleri tarafından 1999-2000 yıllarında işlendiği iddia edilen suçlar ve diğer ciddi suiistimallerle ilgili davalara bakmak için özel bir mahkemenin kurulmasını değerlendirdi ve onayladı. Haziran 2020'de Kosova Uzman Daireleri ve Uzman Savcılık Ofisi, Kosova'nın eski cumhurbaşkanı Hashim Thaçi de dahil olmak üzere bir dizi eski UÇK üyesine karşı insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları iddianameleri sundu.

Marş[değiştir | kaynağı değiştir]

Marshi i UÇK 7 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]



Tarih Kategorisinden Haberler


  • Kosova Kurtuluş Ordusu Nedir Arkeoloji:Kosova Kurtuluş Ordusu Nedir Arkeoloji: Özellikle yazının olmadığı dönemlerdeki koşullar hakkında bilgi sağlamasıyla tarihçilerin yararlandığı bilimdir.
  • Kosova Kurtuluş Ordusu Nedir Antropoloji:Kosova Kurtuluş Ordusu Nedir Antropoloji: İnsanları, insan davranışlarını ve toplumları inceleyen bilimdir.
  • Kosova Kurtuluş Ordusu Nedir Filoloji:Kosova Kurtuluş Ordusu Nedir Filoloji: Dil bilimidir. Eski kaynakların çevrilmesi ve incelenmesi konularında tarih bilimine yardımcı olur.
  • Kosova Kurtuluş Ordusu Nedir Felsefe:Kosova Kurtuluş Ordusu Nedir Felsefe: Tarihteki olaylarda dönemin felsefesini bilmek ve düşünce yapısını öğrenmek tarihçinin olayları daha derin anlayabilmesini sağlar.

İli Nehri Antlaşması, Ajaniopsis, Tricholepis, Hüseyin Suat Sungur, Peynier, Talgo, Collepietro, London Palladium, Seçim barajı, İsanın bakireden doğuşu, Loris Benito, Karyot, Wellenstein, Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı (Arnavutluk), Meryem Namazie, San Millán, Atletizmde Avrupa rekorları listesi, Speechless (Lady Gaga şarkısı), Psilochilus, Vestfalya Barışı, Heteropoda fischeri, Karakter (film), Richard Møller Nielsen, Erdinç Sözer, Emirgan İskelesi, Spinosauridae, Karadeniz Donanma İş Birliği Görev Grubu, Yişuv, Ectreposebastes, Dicyema clavatum, Kaplan ve Ejderha, NGC 4169, Samsun Devlet Opera ve Balesi repertuvarı, Yılan ısırığı, A Coruña ili, Kléber Laube Pinheiro, 2012 FA Community Shield, Muckross Lake, Kalpazanlar (film), Mecnun (Tarot kartı), Upper Denton, İtalyan Komünistleri Partisi, Tunceli florası, Prag Barışı (1635), Yarkand Hanlığı, Alman Emek Cephesi, Ancak ve ancak, Elvetham Heath, Silikon kauçuk, Origanates, David Baltimore, Üç kepli üçgen prizma moleküler geometri, Kahirenin Mor Gülü, Epiceraticelus, Kardiyovasküler muayenesi, Karaca, Yazıhan, Orman alaca ağaçkakan, Harmothoe, Achillea micrantha, Philodromus albicans, Andrew S. Tanenbaum, The Hot Chick, Cyrtopodion turcmenicum, Wincham, Babagannuş, Aster senecioides, Afrika, Küçük Ayı takımyıldızı, Liang Hanedanı, Buonabitacolo, Pardosa subproximella, İspanya başbakanı, Mustafa Sait Yazıcıoğlu, TRT 1, Mısır cumhurbaşkanı, Kara Havacılık Okulu, Survivor Series (2015), İgor Ledyahov, Nijerya başbakanları listesi, Burzum, Kabare (film), UAZ Patriot, Hannah Hoekstra, VII. Anthimos, Grand Theft Auto III karakterleri listesi, grand theft auto iii karakterleri listesi, Rheidae, VI. Vologases, Yutak, Çekoslovakya başbakanları listesi, Hinnites, Yerçekimsel zaman genişlemesi, Park etme, Kızım ve Ben (film, 1960), IV. İcra Vekilleri Heyeti, Keban, Nery Castillo, NGC 1873, Mısır başbakanları listesi, Müzik teknolojisi,
Fultaymlı Nedir?, Hülya Güreli Yolcubal Kimdir?, Ayşen Ece Kavas Kimdir?, Halit Yıldız Kimdir?, Totemsiz Nedir?, Frenolojik Nedir?, Bayrakbilim Anlamı Nedir, Bayrakbilim Nasıl Oluştu, Bayrakbilim Tarihi, Bayrakbilim Renkleri, Bayrakbilim Tasarımı, Totemli Nedir?, Hasan Yıldız Kimdir?, Selman Kösalı Kimdir?, Halil Bakış Kimdir?, Erdal Tektaş Kimdir?, Yukarı Volta bayrağı Anlamı Nedir, Yukarı Volta bayrağı Nasıl Oluştu, Yukarı Volta bayrağı Tarihi, Yukarı Volta bayrağı Renkleri, Yukarı Volta bayrağı Tasarımı, Mehmet Ümit Küçükkaya Kimdir?, Murat Çakar Kimdir?, Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?,