Kazım Nami Duru Kimdir?

Kazım Nami Duru Kimdir?

Kazım Nami Duru Kimdir?

Kazım Nami Duru Nereli

Kazım Nami Duru Kaç Yaşında? Kazım Nami Duru Boyu Kaç Kazım Nami Duru Kaç Kilo Kazım Nami Duru Doğum Tarihi Kazım Nami Duru Ne Demektir? Kazım Nami Duru Anlamı Nedir?
Kazım Nami Duru Kimdir? , Kazım Nami Duru Nereli , Kazım Nami Duru Kaç Yaşında? , Kazım Nami Duru Boyu Kaç , Kazım Nami Duru Kaç Kilo , Kazım Nami Duru Doğum Tarihi , Kazım Nami Duru Ne Demektir? , Kazım Nami Duru Anlamı Nedir?
Kim Kimdir? Biyografiler

Biyografi Paralel Yaşamlar'ın 1727 tarihli üçüncü edisyonu Kim Kimdir? Biyografi Biyografi ya da yaşam öyküsü, bir kişinin yaşamını ayrıntılı bir biçimde açıklayan bir edebiyat türüdür. Kişi kendi hayatını anlatıyorsa buna otobiyografi, şairlerin yaşam hikayesi anlatılıyorsa da buna tezkire denir. Biyografiler eğitim, iş, ilişkiler ve ölüm gibi temel olaylardan daha fazlasını içerir. Bir biyografi, bir konunun yaşam öyküsünü sunar, deneyimle ilgili samimi ayrıntılar da dahil olmak üzere yaşamlarının çeşitli yönlerini vurgular ve öznenin kişiliğinin bir analizini içerir.

Kim Kimdir? Biyografi

Biyografik eserler genellikle kurgusal değildir, ancak kurgu bir kişinin hayatını betimlemek için de kullanılabilir. Kim Kimdir? Biyografi Biyografik kapsamın derinlemesine bir biçimine eski yazı denir. Edebiyattan filme kadar çeşitli mecralarda yapılan çalışmalar biyografi olarak bilinen edebiyat türünü oluşturur.

Kazım Nami Duru
Kazım Nami Duru Kelimesinin Anlamı Nedir? Kazım Nami Duru Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Kazım Nami Duru Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı
Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:
Kazım Nami Duru - Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek Kazım Nami Duru - Oranlamak Kazım Nami Duru - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı
Kazım Nami Duru - Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.
Kazım Nami Duru - Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Kazım Nami Duru - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler
 - dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek
 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Kazım Nami Duru
Kazım Nami Duru Nedir? Kazım Nami Duru Ne demek? , Kazım Nami Duru Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
Kazım Nami Duru
Kazım Nami Duru Kelimesinin Anlamı? Kazım Nami Duru Ne Demek? Kazım Nami Duru Ne Demektir? ,Kazım Nami Duru Analizi?
Kazım Nami Duru
Kazım Nami Duru Anlamı Nedir? Kazım Nami Duru Ne Demektir?, Kazım Nami Duru Açıklaması Nedir? , Kazım Nami Duru Cevabı Nedir? , Kazım Nami Duru Kelimesinin Anlamı?

Kazım Nami Duru Kimdir?

Kazım Nami Duru

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kazım Nami Duru
Doğum1875
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm14 Ekim 1967 (92 yaşında)
Türkiye
MilliyetTürk
MeslekAsker, eğitimci ve siyasetçi

Mehmet Kazım Nami Duru (1875, İstanbul – 14 Ekim 1967), Türk asker, eğitimci ve siyasetçidir.

Görüşleriyle II. Meşrutiyet ve Cumhuriyet döneminde Türk eğitim sistemini etkilemiş önemli bir eğitim adamıdır. Selanik’te Osmanlı Devleti’nin ilk anaokulunu açmış; eğitim hakkında görüşleri 1930’lu yıllarda CHP’nin programında yer alarak ülkenin resmi eğitim ideolojisi olmuştur. TBMM 5. ve 6. Dönemlerde Manisa milletvekili olarak mecliste yer aldı.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1875’te İstanbul’da doğdu. Babası askeri eczacı Mustafa Suphi Bey, annesi Fatma Zehra Hanım’dır. Asıl adı Mehmet Kazım’dır.

Çocukluğu, babasının görevi nedeniyle Rumeli’de geçti. Selanik Askeri Rüşdiyesi ve Manastır Askeri İdadisi’ndeki öğrenimin ardından Harp Okulu’na girdi. Bu okuldaki öğrenimi sırasında hürriyetçi fikirlerle tanıştı, Namık Kemal’in etkisinde kaldı. 1897 yılında Harp Okulu’ndan mezun oldu. Meslek yaşamına asker olarak başlayan Kazım Nami, orduda çeşitli görevlerde bulunduğu sırada bir yandan da atandığı yerlerdeki rüşdiyelerde öğretmenlik yaptı. Arnavutluk’ta görev yaptığı sırada evlendi. Bu evlilikten beş çocuk sahibi oldu.

Selanik’te görevi sırasında Fransızcasını ve pedagoji alanında bilgilerini geliştirdi. “Ravza-i Sıbyan Mektebi” adlı sıbyan okulunda ve bir Fransız Lisesi’nde öğretmenlik yaptı. Meşrutiyet’in ilanından sonra Ravza-i Sabyan, Selanik’in en parlak okullarından biri oldu.[1] 1909’da Avusturya-Macaristan’a yapılan bir geziye katıldı ve Peşte’de anaokulu öğretmeni yetiştiren iki yıllık bir okulu gezdi. Dönüşünde Selanik’te Ravza-i Sıbyan Mektebi içinde bir anaokulu sınıfı açtı.[2] Bu, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk anasınıfıdır[1]

1909 yılında Selanik Askeri Rüştiyesi Fransızca öğretmenliğine atandı. Bir yandan da Fransız Lisesi ile İttihat ve Terakki Mektebi’ndeki derslerini ve Ravza-i Sıbyan’daki idareciliğini sürdürdü; Selanik’te çıkmaya başlayan “Zaman” gazetesinde yazılar yayımladı.

1910 yılında yüzbaşı rütbesinde iken ordudan ayrıldı.

Ordudan ayrıldıktan sonra Selanik Maarif Müfettişliği (1910-1911), Edirne, İstanbul, Çatalca, İzmit Maarif Müfettişliğinde bulundu. I. Dünya Savaşı’ndan önce Kocaeli Maarif müdürlüğüne getirildi. Bu görevi sırasında, Selanik’te açtığına benzer bir anaokulu sınıfını İzmit’te açtı.[1]

Mütareke yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

I. Dünya Savaşı’ndan sonra Mercan Sultanisi’nde Tarih Öğret menliği (1916-1920), Çapa Kız Öğretmen Okulu’nda edebiyat öğretmenliği, Medreset-ül Vaazin’de İçtimaiyat ve Terbiye öğretmenliği yaptı. Savaşın ardından kurulan yeni hükümet, görevlerine son verip onu i Vefa Sultanisi’ne nakledince istifa etti. Bir süre özel dersler vererek geçimini sağlamaya çalışan Kazım Nami, matbaa kiralayarak “Türk Dünyası” adlı gazeteyi çıkardı ve Anadolu’daki millî mücadele hareketini destekledi. Kısa süre sonra gazeteyi kapamak zorunda kaldı.

Millî mücadele dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Millî Mücadele’ye katılmak üzere 31 Mayıs 1920’de Ankara’ya geçen Kazım Nami, Orta tedrisat müdürü olarak atandı. Kurtuluş Savaşı yıllarında Muallimler Cemiyeti’nin başkanlığını yürüttü. “Anadolu Terbiye Mecmuası” adlı bir dergi çıkardı. Yazdığı iki çocuk piyesi bu dergide yayımlandı.[1]

Millî mücadeleden sonraki yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Lozan Anlaşması’nın imzalanmasından sonra Maarif Vekaleti'nden ayrıldı. 3 Aralık 1922'de İzmir Darüleytamı’na (Yetimler Yurdu) müdür olarak atandı. Eşi de müdür yardımcılığı görevine getirilmişti.[1] Mayıs 1923'te eşi ile birlikte Validebağı Darüleytamı’na atandı. Ancak birkaç ay sonra Mualimler Cemiyeti Kongresi’ndeki bir konuşması, görevinden alınmasına sebep oldu.

1923 yılı Ağustos ayında Balıkesir'in Balya kazasına yerleşti ve bir maden işletmesinin çalışanlarının çocukları için açılan okulun müdürlüğünü üstlendi.

1925 yılında Kıbrıs Türk Lisesi müdürü olmak için başvurdu ve ailesi ile birlikte Kıbrıs’a gönderildi. Okuldaki fakir öğrencilere kitap istemek üzere Maarif Vekaleti'ne yazdığı bir mektuba, vekaletle yazışma yetkisinin olmadığı şeklinde bir yanıt alması üzerine okul müdürlüğüne devam etmeyerek emekli oldu.

Öğretmenlik yaşamına İstanbul’da, Yüksek Muallim Mektebi ve Nişantaşı Kız Ortaokulu’nda Fransızca dersleri vererek devam etti. Ayrıca Musevi Lisesi’nde Türkçe dersleri verdi ve 1929’dan itibaren Robert Kolej’de Türkçe öğretmenliği yaptı. Cumhuriyet ve Vakit gazetelerinde yazılar yazdı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa’ya Robert Kolej’deki eğitim çalışmalarını anlatan bir mektup yazması üzerine Ankara’ya davet edilen Kazım Nami, kendisine yapılan Halkevlerinde çalışma teklifini kabul etti.[1]

1932’de Maarif Vekaleti kendisine ilkokullar için iki yurt bilgisi ile ortaokulların sınıfı için bir Cumhuriyet Tarihi yazma görevi verdi. Kitapları yazdıktan sonra 1933 yılında Talim ve Terbiye Dairesi’nde çalışmaya başladı.

1935 yılında Atatürk’ün isteği ile[1] Manisa ilinden mebus olarak TBMM’ye girdi. Milletvekilliği iki dönem devam etti.

1943'te İstanbul'’a yerleşti. 1950'ye kadar Ticaret Odası'nda raportörlük yaptı. 1950'den sonra İstanbul'da çeşitli okullarda ders vermeyi sürdürdü.

Selanik, İstanbul ve Ankara'da çeşitli dergi ve gazetelerde yazılar yazdı, hatıralarını yayınladı. Tercüme ve telif 50'yi aşkın eser verdi.

1967'de öldü. Cenazesi, Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Terbiye-i Vataniyede İlk Adım. Selânik 1911.
  • Mektepte Ahlak. (Jules Payot’tan çeviri) Selânik, 1913 (1929)
  • İş Ordusu.İstanbul, Matbaa-i Hayriye ve Şürekâsı Amire, 1916.
  • Çocuk Bahçesi Rehberi, 1917.
  • Frobel Usulüyle Küçük Çocukların Terbiyesi. (Çev.) T.C Maarif Vekâleti Neşriyatından.İstanbul, Matbaa-i Amire, 1924
  • Türkçe Oku, Türkçe Yaz. İstanbul, 1925 Matbaa-i Amire.
  • Türkçemizi Nasıl Öğretmeli? İstanbul, Matbaa-i Amire, 1025.
  • Mekteplerde Ahlak nasıl telkin edilmeli? İstanbul, Kanaat Kitabevi, 1925
  • Nikomed. (Pierre Corneile’den çeviri) İstanbul, Devlet Matbaası, 1927
  • Pedagoji Önünde Gazi. İstanbul, Devlet Matbaasıı, 1928
  • Tecrübeî Pedagoji, (Richard Gaston’dan Çeviri) İstanbul Maarif Vekâleti, Devlet Matbaası, 1928
  • Altı Kitabıyle Birlikte Ruso, (Jean Jacque Rousseu’dan çev.)
  • Hayat ve Ölüm (Voronov: İktibas) İstanbul, 1928
  • Türkün Kitabı. İstanbul, Kanaat Kitabevi, 1931
  • Terbiyevî Yazılar İstanbul, Kanaat Kitabevi, 1924, 1925, 1923, 1931
  • Terbiyevî Yazılar, 2. Kitap. İstanbul. Devlet Matbaası, 1934
  • Türk Gramerine Yardımcı Kitap. İstanbul, Matbaacılık ve Neşriyat T.A.Ş., 1932
  • Muallimin Meslek Ahlakı. İstanbul. Devlet Matbaası, 1934
  • En Büyüğümüz İçin. Ankara, Ulus Matbaası, 1935
  • Yavruma Diyişlerim. İstanbul, Türkiye Basımevi, 1934
  • Sosyolojinin Unsurları. İstanbul Devlet BAsımevi, 1936
  • Ankara Radyosunda Söylediklerim. Ankara, Ulus Basımevi, 1937
  • Kemalist Rejimde Öğretim ve Eğitim, Kanaat Kitabevi, 1938
  • Sanderson (Asrımızın Büyük Terbiyecisi). İstanbul, Devlet Matbaası,
  • Gençlik Çağı Nasıl Başlar, İstanbul, Zarafet Basımevi, 1941
  • Gençlik Tatillerini Nasıl Geçirmeli? Zarafet BAsımevi, 1941
  • “Bir Otodidakt”, İlköğretim Dergisi, Ankara Maarif Vekilliği, Maarif Matbaası, Sayı:98-108
  • Ortaokul İçin Tarih, Sınıf III. Ankara, Maarif Basımevi 1945
  • Ziya Gökalpten Seçme yazılar. İstanbul Kenan Basımevi, 1940–1942
  • Ziya Gökalp. T.C. Millî Eğitim Bakanlığı, İstanbul, Millî Eğitim Basımevii 1949-1965
  • Hayat Bilgisi Şiirleri. İstanbul, Bir Yayınevi, 1952
  • Köy Papazı. (Çev.) T.C. Millî Eğitim Bakanlığı. İstanbul. Millî Eğitim BBasımevi, 1952
  • İttihat ve Terakki Hatıralarım. İstanbul Sucuoğlu Matbaası, 1957
  • Cumhuriyet Devri Hatıralarım. İstanbul, Sucuoğlu MAtbaası, 1958
  • Dağdan Yazılmış Mektuplar(Jean Jacques Rouseau’dan çev.) İstanbul, Türkiye Yayınevi, 1960
  • Hayvanların İç Dünyası. Hikâyeler (Çev.) İstanbul Özyurt Basınevi, 1963
  • Nasıl Oldu? “Osmanlı Hürriyet Cemiyeti”nin kurulmasına ilişkin üç perdelik piyes”. Selânik, 1926 (Eski Harflerle)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f g Fatma Dinçer, Kazım Nami Duru, Hayatı, Eserleri ve Türkçe Öğretimine Katkıları, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ankara 2007
  2. ^ "Meryem Çelik, Türkiye'de Okulöncesi Eğitimin Gelişimi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Erzurum, 2007". 17 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2012. 


Kim Kimdir Biyografi Kategorisinden Haberler


  • Kazım Nami Duru Kimdir? Kimdir?:Kazım Nami Duru Kimdir? Kim Kelimesi Ne Anlama Geliyor? Kazım Nami Duru Kimdir? Türk Dili Tarih Boyunca İlişki Kurduğu Medeniyetlerin (Ülkelerin) Dillerinden Kelimeleri Kendi Bünyesine Katmış Ve Bu Sayede Çok Zengin Bir Dil Oluşturmuştur. Kazım Nami Duru Kimdir? Hal Böyle Olunca, Türkçe De Gündelik Hayatta Karşımıza Çıkan Bazı Sözcüklerin Anlamına Bilemeyebiliyor İlginç Bulabiliyoruz. Kazım Nami Duru Kimdir? Son Zamanlarda Anlamı Merak Edilen Kelimelerden Olan Kim Ne Demek? TDK ye Göre Kim Sözcüğü Ne Anlama Geliyor? Kim Kelimesinin Kökeni Ne Kim Kelimesinin Kaç Anlamı Var TDK ye Göre Anlamı Nedir?
  • Kazım Nami Duru Kimdir? Biyografisi?:Biyografi, Kazım Nami Duru Kimdir? Alanında Tanınmış Kişilerin Hayatlarını Anlatan Yazım Türüdür. Kazım Nami Duru Kimdir? Bu Yazım Türünün Temellendiği Yer Gerçekliktir. Kazım Nami Duru Kimdir? Gerçek Dışı Olaylar Ve Yaşanmamış Hayatlar Temel Alınarak Biyografi Yazılamaz. Kazım Nami Duru Kimdir? Anlatılan Kişi Gerçekten Yaşamış Olmalı Ve Kaleme Alınan Yazı Bu Kişinin Gerçekte Yaşadıklarını Konu Edinmelidir.
  • Kazım Nami Duru Kimdir? Kaç Yaşında?:Kazım Nami Duru Kimdir? Kaç Yaşında? Günlük Hayatın İçerisinde, Televizyon Programlarında, Basılı Ve Dijital Dergi, Gazetelerde Karşılaşılan Kelimelerin TDK Sözlüğündeki Karşılığı Merak Ediliyor. Kazım Nami Duru Kimdir? Kaç Yaşında? Yas Ne Demek Ve Ne Anlama Gelir? Yas Kelimesinin Anlamı İle Birlikte Kökeni Ve Doğru Yazılışı İle Örnek Cümlelere Buradan Ulaşabilirsiniz. Kazım Nami Duru Kimdir? Kaç Yaşında? İşte Uzun Yıllardır Dilimizde Olan Ve Günlük Hayatta Sıklıkla Karşımıza Çıkan Yas Kelimesi Ne Demek TDK ya Göre Anlamı Yas Kelimesinin Kaç Anlamı Var Kökeni Ne Sorularının Cevabı
  • Kazım Nami Duru Kimdir? Nereli?:Kazım Nami Duru Kimdir? Nereli? Nereli Kelimesi Günlük Hayatta Vatandaşların Sıklıkla Kullandığı Kelimelerden Bir Tanesidir. Kazım Nami Duru Kimdir? Nereli? Dilimizde Yer Alan Nereli Kelimesi, Gerek Günlük Hayatta Gerekse Sosyal Medyada Kullanılan Sözcüklerden Birisi Olarak Öne Çıkmaktadır. Kazım Nami Duru Kimdir? Nereli? Türk Dil Kurumu na TDK Göre Çeşitli Anlamları Olan Nereli Kelimesi Türkçe de Tek Başına Ya Da Farklı Cümleler İle Beraber Kullanılabilir. Kazım Nami Duru Kimdir? Nereli? Nereli Kelimesi Ne Demek Ve TDK ya Göre Nereli Sözcüğünün Anlamı Nedir Sorularının Yanıtlarını Arayanlar Doğru Yerdeler! Peki Nereli Kelimesinin Kökeni Ne? Nereli Kelimesinin Kaç Anlamı Var? Nereli TDK ye Göre Anlamı Nedir? İşte Cevabı.

Global Ödülleri, Bıldırcın Yağmuru, Jagged Edge, Anambra Eyaleti, Rin Tin Tin, Göknar, Güzellik yarışması, Boscotrecase, Spišské Podhradie, Chris Colfer, Google Mobil Servisleri, Jerzy Brzęczek, Jacques Ranciere, Brest Kalesi, Alaturka ve Alafranga Yemek Kitabı, Iñigo Martínez, Renfrew Baronu, Aydınlar, Seyhan, Scobinichthys, Sorunlu akıllı telefon kullanımı, Burdurda 2011 Türkiye genel seçimleri, Gelderland, Heteropoda nebulosa, Shortbread, Compact Disco, Pootie Tang, Yineleme aralığı, Mehmet Taş, Luminița Anghel, SEAT Alhambra, Beni Unutma (film, 2002), Jamba (şirket), Semih Yuvakuran, Pholcus xingyi, SønderjyskE, Ohri Havalimanı, Charles Konan Banny, Yuriy Borzakovskiy, Dokka Umarov, NGC 5255, III. İvan, 2023 FIBA Basketbol Dünya Kupası L Grubu, Tarım devrimi, Esino Lario, Haliç, Yüksek tansiyon, Kocalar ve Karılar, İçine doğma, Musevilikte Musa, NGC 7668, IHF Dünya Kulüpler Kupası, İfrikiye, Dua Lipanın kazandığı ve aday gösterildiği ödüller listesi, Suriye Kürdistan Demokrat Partisi, Sovicille, Joseph Butler, TAV Havalimanları Holding, Segun Odegbami, Nelson, Kuzey Dakota, In the Bedroom, John Paintsil, Corydalinae, Süleyman Türkünal, Batur Büklü, Alman İşaret Dili, Ornithodoros capensis, Pareidae, Robert Campin, Atyoida, San Cristóbal de La Laguna Katedrali, Gordian Knot, Luca Antonini, Camille Guerin, Despot Stefan Kulesi, Beta Canis Majoris, Proletarya Partisinin Din Konusundaki Tutumu, Hofmeisteria, Evarcha patagiata, Raltegravir, Birikimli dağılım fonksiyonu, United Center, Gian Carlo Menotti, Paspalum, Carlo Cudicini, Olgun Aydın Peker, Tambov Oblastı, Mere, Cheshire, Wagner, Appalachian Dağları, Çukotka, Gazipaşa, NGC 585, Villa SantAntonio, Danny Higginbotham, Darıca Gençlerbirliği SK, Caferiye, Systur, Elektronik gitar, Mehmet Ağar, Saint Vincent ve Grenadinlerdeki şehirler listesi,
Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?,