Kambur Ahmed İzzet Bey Kimdir?

Kambur Ahmed İzzet Bey Kimdir?

Kambur Ahmed İzzet Bey Kimdir?

Kambur Ahmed İzzet Bey Nereli

Kambur Ahmed İzzet Bey Kaç Yaşında? Kambur Ahmed İzzet Bey Boyu Kaç

Kambur Ahmed İzzet Bey Kaç Kilo Kambur Ahmed İzzet Bey Doğum Tarihi

Kambur Ahmed İzzet Bey Ne Demektir? Kambur Ahmed İzzet Bey Anlamı Nedir?

Kambur Ahmed İzzet Bey Kimdir? , Kambur Ahmed İzzet Bey Nereli , Kambur Ahmed İzzet Bey Kaç Yaşında? , Kambur Ahmed İzzet Bey Boyu Kaç , Kambur Ahmed İzzet Bey Kaç Kilo , Kambur Ahmed İzzet Bey Doğum Tarihi , Kambur Ahmed İzzet Bey Ne Demektir? , Kambur Ahmed İzzet Bey Anlamı Nedir?

Kambur Ahmed İzzet Bey Kimdir?

Kürt Ahmed İzzet Paşa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kambur Ahmed İzzet Bey sayfasından yönlendirildi)
Kürt Ahmet İzzet paşa
Kürt Ahmet İzzet paşa
Doğum1871
İstanbul
Ölüm5 Ocak 1920
MilliyetKürt
MeslekVan Vilayeti Valisi,Aydın Vilayeti Valisi,evkaf nazırı ve geçiçi Osmanlı Dahiliye nazırı
Ebeveyn(ler)Hüseyin paşa
Akraba(lar)Kürt Fuad Paşa,Mehmed Şerif Paşa(yeğenleri) Kürt Said Paşa(üvey kardeşi)

Kürt Ahmed İzzet Paşa, Kambur Ahmed İzzet Bey olarak da bilinir, (1871, İstanbul -1920), bir Osmanlı Kürt, vali ve bakandır.[1] Kürt Said Paşa’nın üvey kardeşi ve Mehmed Şerif Paşa ile Kürt Fuad Paşa'nın amcası Hüseyin Paşa'nın oğludur.[2]

Üsküdar Rüştiye Mektebi'ne ve daha sonra Lisan Mektebi'ne devam etti.[3]

Türk milliyetçiliğinin açık sözlü bir muhalifi[4] ve yeğeninin Mehmed Şerif Paşa'nın Osmanlı Hürriyet ve İtilaf Fırkası'nın bir destekçisidir.[4] İstanbul'un Kürt nüfusu üzerinde bir miktar nüfuz sahibi oldu,[5] 1912'den 1913'e kadar Van Valisi olarak görev yaptı,[5] 14 Mart 1919'da Aydın Vilayeti Valisi oldu,[6][7] ve Evkaf Nazırı[8] ve 29 Ocak 1919'da geçici Dahiliye Nazırı[9] olarak atandı.

İzmir Rum cemaatine destek olduktan sonra İngiliz elçiliğine sığınmak zorunda kaldı.[7] Yeğeni Mehmed Şerif Paşa'nın talimatıyla Osmanlı birliklerine İtilaf ve Yunan birliklerine karşı direnmemelerini emretti ve 'Zito Venizelos! çok yaşa' diye bağırdı.[10] Ancak İngiliz hükûmetini, Yunan birliklerinin müttefik çıkartmasına karışmasının geri tepeceği ve yarardan çok belaya yol açacağı konusunda uyarmıştı. Kemalistler tarafından İngiliz işbirlikçisi olarak anılmış ve onlar tarafından Kambur lakabı verilmiştir[11] Müttefikler Arası Soruşturma Komisyonu'nun 1919 tarihli raporu, ırk gözetmeksizin tüm sakinlere tarafsız davrandığını ve bölgede barışa başvurduğunu tespit etti.[12]

Somerset Arthur Gough-Calthorpe, İzmir'deki müttefik harekâtına hazırlanırken Kürt Ahmed İzzet Paşa'yı HMS Iron Duke (1912) gemisinde ağırladı.

5 Ocak 1920'de kalp krizinden öldü ve 6 Ocak'ta İzmir'deki Emir Sultan mezarlığına gömüldü. Cenazesine yerel halk, üst düzey askeri yetkililer ve memurlar katıldı.

Aldığı görevler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Son Dönem Osmanlı Erkan ve Ricali (1839 - 1922) Prosopografik Rehber, Sinan Kuneralp, ISIS Press, İstanbul, ISBN 9784281181, 1999
  2. ^ Berber, Engin (1999). Yeni onbinlerin gölgesinde bir sancak: İzmir : 30 Ekim 1918-15 Mayıs 1919. Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı. s. 241. ISBN 9753330952. 
  3. ^ Erdeha, Kâmil (1975). Milli Mücadelede vilâyetler ve valiler. Remzi Kitabevi. s. 388. 
  4. ^ a b Küçük, Hülya (2002). The Role of the Bektās̲h̲īs in Turkey's National Struggle. BRILL. s. 82. ISBN 9004124438. 
  5. ^ a b Henning, Barbara (2018). Narratives of the History of the Ottoman-Kurdish Bedirhani Family in Imperial and Post-Imperial Contexts: Continuities and Changes. University of Bamberg Press. s. 258. ISBN 3863095510. 
  6. ^ İzmir’in İşgali ve bir Osmanlı Valisi: Kambur İzzet Paşa, Kıbrıs Gazetesi, 22 Mayıs 2011
  7. ^ a b Stanford Jay, Shaw (2000). From Empire to Republic: The Turkish War of National Liberation, 1918-1923 : a Documentary Study, Volume 3, Part 1. Turkish Historical Society. s. 511. ISBN 9751612284. 
  8. ^ Priestland, Jane (2004). Islam: 1918-1919, Volume 3 of Islam: Political Impact, 1908-1972 : British Documentary Sources. Archive Editions. s. 288. ISBN 1840970707. 
  9. ^ "Review of Armenian Studies, Volume 5, Issues 13-16". ASAM Institute for Armenian Research. s. 145. 
  10. ^ Çalislar, Ipek (2013). Madam Atatürk: The First Lady of Modern Turkey. Saqi. s. 89. ISBN 0863568475. 
  11. ^ Coşkun, Alev (2020). Ataturk's planning of the Turkish revolution: The unknown 6 months in Istanbul. Ataturk Research Center CT. s. 42. 
  12. ^ Erhan, Çağrı (1999). Greek Occupation of Izmir and Adjoining Territories: Report of the Inter-Allied Commission of Inquiry (May-September 1919). SAM. s. 55. 
  13. ^ a b c d e Öztoprak, İzzet (2 Mart 2016). "Ahmed İzzet Bey". Encyclopaedia of Islam, THREE (İngilizce). 30 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2023. 


Kim Kimdir Biyografi Kategorisinden Haberler


  • Kambur Ahmed İzzet Bey Kimdir? Kimdir?:Kambur Ahmed İzzet Bey Kimdir? Kim Kelimesi Ne Anlama Geliyor? Kambur Ahmed İzzet Bey Kimdir? Türk Dili Tarih Boyunca İlişki Kurduğu Medeniyetlerin (Ülkelerin) Dillerinden Kelimeleri Kendi Bünyesine Katmış Ve Bu Sayede Çok Zengin Bir Dil Oluşturmuştur. Kambur Ahmed İzzet Bey Kimdir? Hal Böyle Olunca, Türkçe De Gündelik Hayatta Karşımıza Çıkan Bazı Sözcüklerin Anlamına Bilemeyebiliyor İlginç Bulabiliyoruz. Kambur Ahmed İzzet Bey Kimdir? Son Zamanlarda Anlamı Merak Edilen Kelimelerden Olan Kim Ne Demek? TDK ye Göre Kim Sözcüğü Ne Anlama Geliyor? Kim Kelimesinin Kökeni Ne Kim Kelimesinin Kaç Anlamı Var TDK ye Göre Anlamı Nedir?
  • Kambur Ahmed İzzet Bey Kimdir? Biyografisi?:Biyografi, Kambur Ahmed İzzet Bey Kimdir? Alanında Tanınmış Kişilerin Hayatlarını Anlatan Yazım Türüdür. Kambur Ahmed İzzet Bey Kimdir? Bu Yazım Türünün Temellendiği Yer Gerçekliktir. Kambur Ahmed İzzet Bey Kimdir? Gerçek Dışı Olaylar Ve Yaşanmamış Hayatlar Temel Alınarak Biyografi Yazılamaz. Kambur Ahmed İzzet Bey Kimdir? Anlatılan Kişi Gerçekten Yaşamış Olmalı Ve Kaleme Alınan Yazı Bu Kişinin Gerçekte Yaşadıklarını Konu Edinmelidir.
  • Kambur Ahmed İzzet Bey Kimdir? Kaç Yaşında?:Kambur Ahmed İzzet Bey Kimdir? Kaç Yaşında? Günlük Hayatın İçerisinde, Televizyon Programlarında, Basılı Ve Dijital Dergi, Gazetelerde Karşılaşılan Kelimelerin TDK Sözlüğündeki Karşılığı Merak Ediliyor. Kambur Ahmed İzzet Bey Kimdir? Kaç Yaşında? Yas Ne Demek Ve Ne Anlama Gelir? Yas Kelimesinin Anlamı İle Birlikte Kökeni Ve Doğru Yazılışı İle Örnek Cümlelere Buradan Ulaşabilirsiniz. Kambur Ahmed İzzet Bey Kimdir? Kaç Yaşında? İşte Uzun Yıllardır Dilimizde Olan Ve Günlük Hayatta Sıklıkla Karşımıza Çıkan Yas Kelimesi Ne Demek TDK ya Göre Anlamı Yas Kelimesinin Kaç Anlamı Var Kökeni Ne Sorularının Cevabı
  • Kambur Ahmed İzzet Bey Kimdir? Nereli?:Kambur Ahmed İzzet Bey Kimdir? Nereli? Nereli Kelimesi Günlük Hayatta Vatandaşların Sıklıkla Kullandığı Kelimelerden Bir Tanesidir. Kambur Ahmed İzzet Bey Kimdir? Nereli? Dilimizde Yer Alan Nereli Kelimesi, Gerek Günlük Hayatta Gerekse Sosyal Medyada Kullanılan Sözcüklerden Birisi Olarak Öne Çıkmaktadır. Kambur Ahmed İzzet Bey Kimdir? Nereli? Türk Dil Kurumu na TDK Göre Çeşitli Anlamları Olan Nereli Kelimesi Türkçe de Tek Başına Ya Da Farklı Cümleler İle Beraber Kullanılabilir. Kambur Ahmed İzzet Bey Kimdir? Nereli? Nereli Kelimesi Ne Demek Ve TDK ya Göre Nereli Sözcüğünün Anlamı Nedir Sorularının Yanıtlarını Arayanlar Doğru Yerdeler! Peki Nereli Kelimesinin Kökeni Ne? Nereli Kelimesinin Kaç Anlamı Var? Nereli TDK ye Göre Anlamı Nedir? İşte Cevabı.

Fırın, Ascheberg, Karsta Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri, Leonard Hofstadter, Futoshi Ikeda, The Weeknd, Kentuckydeki şehirler listesi, Legnica, Tyrese Rice, Ismaël Bouzid, Desmond Tutu, RS Canum Venaticorum değişeni, NGC 3046, Evghenia Guțul, Alexander Kristoff, Euler (anlam ayrımı), Kavalalı Mehmed Ali Paşa, SK Dila Gori, Bilateria, İsrailde turizm, Ruhwinkel, Irak Savaşı, irak savaşı, Eucalyptus angulosa, Kayıhan Pala, Gülben Ergen, Salvia persicifolia, Erbil Beyliği, San Mateo County, Buffy evreni, Erzin, Hohenfelde, Spirembolus, VfR Aalen, Ölüm Raporu, Kayseri Havaalanı, CompactFlash, NGC 6169, Özbekistan coğrafyası, NGC 55, Memetik, Eskadra, Hodul, Gönen, Heikendorf, Girolamo Savonarola, Kazanma Sanatı, Hotin Kuşatması (1788), Tizpon, Yılın Asyalı Futbolcusu, Karadağ millî basketbol takımı, Rantzau, Nilüfer Gürsoy, Solo Türk, Pazarcık (il), Peter Mayhew, Bekir Aksoy (siyasetçi), Küçük altın yağmurcun, Grebin, Muazzez Abacı, Drassyllus novus, Inayat Khan, Hamza Gül, A Funny Thing Happened on the Way to the Forum, Carabus arcensis, Tercan, Alerjenler, The Doctor Dances, Randal Cremer, Paranoid (albüm), Santiago de Carreiras, Alexander R. Todd, Postfeld, Santa Marinha de Oriz, Aşk Gözyaşlarına İnanmıyor, Oney Lorcan, Heavy D, Yeşillik Günü, İslami araştırmalar, William Frankena, Anchiornis, Schillsdorf, Kurtalan Belediyespor, NGC 7373, DUT1, İrem Altuğ, Ümit Karahan, Beta Cephei değişenleri, James Burke (bilim tarihçisi), Mayim Bialik, Hacıyusuf, Gemerek, Yıpratma savaşı (askerî), Bingölde 1995 Türkiye genel seçimleri, Mario Kart 8, Louis Jean Pierre Vieillot, Boksee, Mancınık, Mabel Matiz (albüm), Paolo Nutini, Aziz Kocaoğlu, Kiril Kotev,
Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?,