İzostazi nedir?, İzostazi anlamı nedir?, İzostazi ne demektir?

İzostazi Nedir?

İzostazi Nedir?, İzostazi Nerededir?, İzostazi Hakkında Bilgi?, İzostazi Analizi? İzostazi ilgili İzostazi ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  İzostazi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. İzostazi Ne Anlama Gelir İzostazi Anlamı İzostazi Nedir İzostazi Ne Anlam Taşır İzostazi Neye İşarettir İzostazi Tabiri İzostazi Yorumu 

İzostazi Kelimesi

Lütfen İzostazi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İzostazi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi İzostazi Kelimesinin Anlamı? İzostazi Ne Demek? ,İzostazi Ne Demektir? İzostazi Ne Demektir? İzostazi Analizi? , İzostazi Anlamı Nedir?,İzostazi Ne Demektir? , İzostazi Açıklaması Nedir? ,İzostazi Cevabı Nedir?,İzostazi Kelimesinin Anlamı?,İzostazi Kelimesinin Anlamı Nedir? ,İzostazi Kelimesinin Anlamı Ne demek?,İzostazi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

İzostazi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

İzostazi Kelimesinin Anlamı Nedir? İzostazi Kelimesinin Anlamı Ne demek? , İzostazi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

İzostazi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! İzostazi - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

İzostazi

İzostazi Nedir? İzostazi Ne demek? , İzostazi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

İzostazi Kelimesinin Anlamı? İzostazi Ne Demek? İzostazi Ne Demektir? ,İzostazi Analizi? İzostazi Anlamı Nedir? İzostazi Ne Demektir?, İzostazi Açıklaması Nedir? , İzostazi Cevabı Nedir? , İzostazi Kelimesinin Anlamı?






İzostazi nedir?, İzostazi anlamı nedir?, İzostazi ne demektir?

İzostazi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yerkabuğunun kütleleri ve yoğunlukları birbirinden farklı büyük parçaları (blokları) arasındaki denge durumuna izostazi veya izostatik denge denir. Dünya yedi büyük ve birçok küçük levha parçasından oluşur. Bu levhalar manto üzerinde her zaman hareket halindedir. Bunun nedeni ise mantonun yoğun bir sıvı olmasıdır. Başka bir deyişle levhalar manto üzerinde yüzer. Bu yüzen levhaların dengede olma durumuna ise izostatik denge denir.

Fakat bazı durumlarda izostatik denge bozulur. Bu bozulma sonucu epirojenez dediğim olay meydana gelir. Epirojenez levhaların yükselmesi veya alçalması durumudur. Bu hareket çok yavaş oluşmaktadır. Epirojenez ise iki olaya neden olur; transgresyon ve regresyon. Transgresyon bir diğer adı ile deniz ilerlemesi, levhanın ağırlaşması sonucu denizin ilerlemesidir. Regresyon ise bir diğer adıyla deniz gerilemesi, levhaların hafiflemesi ile denizin gerilemesidir.

Epirojeneze neden olan asıl olay, izostatik dengenin bozulmasını ise birçok etken oluşturur. Başlıca levha üzerinde birikme ve aşınmaya neden olan olaylar dengeyi bozarak levha yükselme ve alçalmalarına neden olur. Bu olaylar;

Dünya’da ve Türkiye’de izostatik dengeyi bozabilecek birçok olay meydana gelmektedir. Bu olaylar sonucu ise levhalar yükselip alçalmaktadır.

  • Buzul Çağı sonrasında buzul erimesine bağlı olarak İskandinavya Yarımadası yılda yaklaşık birkaç milimetre, Botni Körfezi de yılda yaklaşık 10 milimetre yükselmektedir.
  • Meydana gelen aşınmalar ile Alp Dağları her yıl yükselmekte ve oluşan birikmeler ile Hollanda, Almanya ve Fransa'nın kuzeyinde yer alan ovalar, İtalya/Venedik ve Po Ovası da yılda yaklaşık birkaç milimetre alçalmaktadır.[2]
  • Türkiye’de akarsuların denize taşıyarak aşındırma yapması sonucu Anadolu Kıtası yükselmektedir.[3]

Bu prensibe göre, yüksek dağlık bölgeler çevrelerindeki basık araziye nazaran daha hafif maddelerden meydana gelmişlerdir. Bu olay, 1735'te P. Bouguer'in And dağlarındaki inceleme gezileri sırasında ve yüz sene kadar önce Sir George Everest'in Kuzey Hindistan'da Kalina ile Kallianpur şehirleri arasındaki sahanın haritasını alırken dikkati çekmiş, gerek And dağları'nın ve gerek Himalayalar'ın kütlelerinin, beklenen değerlerin çok altında oldukları ve bu nedenle çekülleri hesaplanan derecelerden daha az saptırdıkları gözlenmiştir. Nitekim, 1855'te Pratt'ın yaptığı hesaplara göre, çekülün Himalayalara doğru sapması: Kaliana'da 27,853" (kavis/saniye), Kalianpur'da 11,968" (kavis/s) ve aralarındaki fark 15,885" (kavis/s) olması gerekirken, ölçülen değerler arasındaki fark ancak 5,23" (kavis/s) bulunmuştur. Böylece Himalayaların beklenenden daha az bir çekim etkisi uyguladığı, dolayısıyla daha hafif maddelerden oluştuğu anlaşıldı.

İzostatik modeller[değiştir | kaynağı değiştir]

İzostazi kavramı Pratt ve Airy tarafından farklı biçimlerde yorumlanmıştır.

Pratt'a göre (1859) dağlar ve yüksek kara parçaları, yoğunluğu çevreye kıyasla daha az olan hafif maddelerden, alçak seviyelerdeki düzlükler ve okyanus tabanları ise yoğunluğu fazla olan ağır kayaçlardan meydana gelmişlerdir. Yerkabuğunun bu farklı yoğunluktaki büyük parçaları (blokları) belirli bir derinlikte, yoğunluğunun her tarafta eşit olduğu bir denge düzeyi üzerinde sıralanırlar.

Airy'e göre ise (1855) yüksek dağ şeritleri yüzen bloklar durumundadır. Bunların aynı zamanda derin kökleri vardır. Yüksek dağların altındaki malzemelerin yoğunluğu ile alçak ovaların altındaki maddelerin yoğunluğu aynı olabilir. Yerkabuğunu oluşturan blokların kalınlıklarının değişik olması, yeryüzündeki seviye farklarını meydana getirmeye yeterlidir.

İzostatik etkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

İzostazi aynı zamanda, hafif maddelerden oluşmuş dağlık bölgelerin daha yoğun bir temel (substratum) üzerinde yüzmekte olduğunu ve dağların yükseklikleri ile orantılı derin "kökleri" bulunduğu gerçeğini de açıklar. Böylece yüksek dağlar, kuzey denizlerinde yüzen buzdağları gibidir; büyük ve derin kökleri yeraltında, küçük ve sivri tepeleri ise yerüstünde bulunur. Şöyle ki, ortalama yoğunluğu 2,7 g/cm³ olan sial maddelerinden oluşmuş dağ şeritleri, yoğunluğu 3,0 g/cm³ olan plastik Sima kayaçları içine gömülmüşlerdir. Dağ kütlesinin tüm hacminin 9/10'unu kök, 1/10'unu ise yüksek zirveler oluşturur, tıpkı su içinde yüzen buz kütleleri gibi.

Yeryüzünün büyük ölçüdeki rölyefi, (sıradağlar ve okyanuslar) yerkabuğundaki yoğunluk farklarından ve dolayısıyla izostazinin var oluşundan ileri gelmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kargı, Ahmet Burak (2 Mayıs 2020). TYT COĞRAFYA KONU ANLATIM KİTABI: Tüm adaylar için TYT Coğrafya Konu Anlatım Ders Notları. Ahmet Burak Kargı. 17 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2022. 
  2. ^ "Epirojenez- kıta oluşumu". www.suleymansen.com. Erişim tarihi: 17 Aralık 2022. 
  3. ^ ESEN, Erkan. YGS LYS Coğrafya Cep Kitabı: YGS LYS Coğrafya Yardımcı Cep Kitabı. Mısra Yayıncılık. ISBN 978-605-4152-08-7. 17 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


İzostazi nedir?, İzostazi anlamı nedir?, İzostazi ne demektir? Nedir? :İzostazi nedir?, İzostazi anlamı nedir?, İzostazi ne demektir? ile ilgili İzostazi nedir?, İzostazi anlamı nedir?, İzostazi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz İzostazi nedir?, İzostazi anlamı nedir?, İzostazi ne demektir? Ne Demektir? İzostazi nedir?, İzostazi anlamı nedir?, İzostazi ne demektir? Açıklaması Nedir? İzostazi nedir?, İzostazi anlamı nedir?, İzostazi ne demektir? Cevabı Nedir? İzostazi nedir?, İzostazi anlamı nedir?, İzostazi ne demektir? Kelimesinin Anlamı? İzostazi nedir?, İzostazi anlamı nedir?, İzostazi ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. İzostazi nedir?, İzostazi anlamı nedir?, İzostazi ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. İzostazi nedir?, İzostazi anlamı nedir?, İzostazi ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? İzostazi nedir?, İzostazi anlamı nedir?, İzostazi ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? İzostazi nedir?, İzostazi anlamı nedir?, İzostazi ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
İzostazi nedir?, İzostazi anlamı nedir?, İzostazi ne demektir? Açıklaması? :İzostazi nedir?, İzostazi anlamı nedir?, İzostazi ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.İzostazi nedir?, İzostazi anlamı nedir?, İzostazi ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur İzostazi nedir?, İzostazi anlamı nedir?, İzostazi ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir İzostazi nedir?, İzostazi anlamı nedir?, İzostazi ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. İzostazi nedir?, İzostazi anlamı nedir?, İzostazi ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
İzostazi nedir?, İzostazi anlamı nedir?, İzostazi ne demektir? Gerçek mi? :İzostazi nedir?, İzostazi anlamı nedir?, İzostazi ne demektir? ile ilgili İzostazi nedir?, İzostazi anlamı nedir?, İzostazi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam İzostazi nedir?, İzostazi anlamı nedir?, İzostazi ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. İzostazi nedir?, İzostazi anlamı nedir?, İzostazi ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
İzostazi nedir?, İzostazi anlamı nedir?, İzostazi ne demektir? Hakkında? :İzostazi nedir?, İzostazi anlamı nedir?, İzostazi ne demektir? ile ilgili İzostazi nedir?, İzostazi anlamı nedir?, İzostazi ne demektir? burada bulabilirsiniz. İzostazi nedir?, İzostazi anlamı nedir?, İzostazi ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz İzostazi nedir?, İzostazi anlamı nedir?, İzostazi ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler İzostazi nedir?, İzostazi anlamı nedir?, İzostazi ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Arabistanlı Lawrence (film), Rosetta (yazılım), 2021 İslami Dayanışma Oyunları, Fransız Direnişi, 1116, Eğitim giriş sınavı, ABD Kızılderililerinin kültürel asimilasyonu, Antonianın Yazgısı, Bölümlü, Of, Deutschlandhalle, Varanus salvadorii, Kırım Hanlığı, Gordon Earle Moore, Akkök, Selvili, Karabağlar, Annie Hall, Mekatronik, Gazi Ahmet Muhtar Paşa, Sezgi, Miklós Ambrus, Devlet üniversitesi, Barbaros Hayreddin Paşa, Yaşar Topçu, 2021 yılı ölüm listesi, 2010 FIFA Kulüpler Dünya Kupası Finali, Launcells, Mızrak, NGC 7313, Philaeus daoxianensis, Through My Window, Selçuklu, Karacaören, Kağızman, Diriliş Ertuğrul karakterleri listesi, Florin Răducioiu, Ang Lee, Kadıköy Meydanı, Özel Üniversite, Andras Kovacs, Çiftecevizler, Ulusal üniversite, Linkin Park, Push, Gilbert Álvarez, Hoca Ahmet Yesevi, Ford Cargo, Anadan Doğma, İki Metelik, Agrégasion, Parapistocalamus, Nihat Durak, Sousse, Sanal üniversite, Moonbow, Gendun Drup, Pascal Obispo, Mafya, 1984 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri, Andrea Barber, Wayne State Üniversitesi, Mike Markkula, Cevizlibağ Metrobüs İstasyonu, Keçiborlu Tren İstasyonu, Yeni Cami, Yunan Ortodoks Kilisesi, Barbatula, Paul Biya, Ay Yıldız, Die Zeit, Sidney Üniversitesi, Amour (2012 film), Charlienin Çikolata Fabrikası (film), 19 Mayıs, Vilnius TV Kulesi, Mardinde 2014 Türkiye yerel seçimleri, Amerikan Gecesi (film), i. baybars, Arı zehiri, Lynne Thigpen, Manyetostatik, Red Lake County, Minnesota, Kıdemli okutman, Oskar Danon, Microsoft, 27. César Ödülleri, Keita Yamashita, Nihat Sırdar, Amerikan Güzeli, ESCP Europe, Mutez Musa, Narya, Karmatîlik, Salmas şehristanı, Sovyet rublesi, Nicolosi, Faruk Nafiz Çamlıbel, Yavuz Erkmen, Faruk Nafız Çamlıbel, Zırh, Alman idealizmi, CBS Reality,
Totemsiz Nedir?, Frenolojik Nedir?, Bayrakbilim Anlamı Nedir, Bayrakbilim Nasıl Oluştu, Bayrakbilim Tarihi, Bayrakbilim Renkleri, Bayrakbilim Tasarımı, Totemli Nedir?, Hasan Yıldız Kimdir?, Selman Kösalı Kimdir?, Halil Bakış Kimdir?, Erdal Tektaş Kimdir?, Yukarı Volta bayrağı Anlamı Nedir, Yukarı Volta bayrağı Nasıl Oluştu, Yukarı Volta bayrağı Tarihi, Yukarı Volta bayrağı Renkleri, Yukarı Volta bayrağı Tasarımı, Mehmet Ümit Küçükkaya Kimdir?, Murat Çakar Kimdir?, Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?,