İnsan kaynakları yönetimi nedir?, İnsan kaynakları yönetimi anlamı nedir?, İnsan kaynakları yönetimi ne demektir?

İnsan kaynakları yönetimi Nedir?

İnsan kaynakları yönetimi Nedir?, İnsan kaynakları yönetimi Nerededir?, İnsan kaynakları yönetimi Hakkında Bilgi?, İnsan kaynakları yönetimi Analizi? İnsan kaynakları yönetimi ilgili İnsan kaynakları yönetimi ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  İnsan kaynakları yönetimi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. İnsan kaynakları yönetimi Ne Anlama Gelir İnsan kaynakları yönetimi Anlamı İnsan kaynakları yönetimi Nedir İnsan kaynakları yönetimi Ne Anlam Taşır İnsan kaynakları yönetimi Neye İşarettir İnsan kaynakları yönetimi Tabiri İnsan kaynakları yönetimi Yorumu 

İnsan kaynakları yönetimi Kelimesi

Lütfen İnsan kaynakları yönetimi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İnsan kaynakları yönetimi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi İnsan kaynakları yönetimi Kelimesinin Anlamı? İnsan kaynakları yönetimi Ne Demek? ,İnsan kaynakları yönetimi Ne Demektir? İnsan kaynakları yönetimi Ne Demektir? İnsan kaynakları yönetimi Analizi? , İnsan kaynakları yönetimi Anlamı Nedir?,İnsan kaynakları yönetimi Ne Demektir? , İnsan kaynakları yönetimi Açıklaması Nedir? ,İnsan kaynakları yönetimi Cevabı Nedir?,İnsan kaynakları yönetimi Kelimesinin Anlamı?,İnsan kaynakları yönetimi Kelimesinin Anlamı Nedir? ,İnsan kaynakları yönetimi Kelimesinin Anlamı Ne demek?,İnsan kaynakları yönetimi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

İnsan kaynakları yönetimi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

İnsan kaynakları yönetimi Kelimesinin Anlamı Nedir? İnsan kaynakları yönetimi Kelimesinin Anlamı Ne demek? , İnsan kaynakları yönetimi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

İnsan kaynakları yönetimi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! İnsan kaynakları yönetimi - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

İnsan kaynakları yönetimi

İnsan kaynakları yönetimi Nedir? İnsan kaynakları yönetimi Ne demek? , İnsan kaynakları yönetimi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

İnsan kaynakları yönetimi Kelimesinin Anlamı? İnsan kaynakları yönetimi Ne Demek? İnsan kaynakları yönetimi Ne Demektir? ,İnsan kaynakları yönetimi Analizi? İnsan kaynakları yönetimi Anlamı Nedir? İnsan kaynakları yönetimi Ne Demektir?, İnsan kaynakları yönetimi Açıklaması Nedir? , İnsan kaynakları yönetimi Cevabı Nedir? , İnsan kaynakları yönetimi Kelimesinin Anlamı?






İnsan kaynakları yönetimi nedir?, İnsan kaynakları yönetimi anlamı nedir?, İnsan kaynakları yönetimi ne demektir?

İnsan kaynakları yönetimi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İnsan kaynakları yönetimi (İKY), herhangi bir organizasyonda insan kaynaklarının organizasyona, bireye ve çevreye yararlı olacak şekilde bulunulan yerin yasalarına ters düşmeyecek şekilde, etken yönetilmesini sağlayan fonksiyon ve çalışmalarının tümüdür. Aynı zamanda hem akademik çevreyi hem de dünyasını ilgilendiren yönetim dalına da insan kaynakları yönetimi denir.

Kapsam ve amaç[değiştir | kaynağı değiştir]

İnsan kaynakları yönetimi kapsamı[değiştir | kaynağı değiştir]

İnsan kaynakları günümüzde organizasyonların üretim ve hizmet verme, kâr etme hedeflerine ulaşmak için kullanmak zorunda oldukları kaynağı yani insanı ifade eder. İnsan kaynakları yönetimi bir organizasyonda en tepe yöneticiden en alt kademedeki niteliksiz işçiye kadar tüm çalışanları kapsar. Bu terim organizasyon içinde bulunan iş gücü ile potansiyel olarak yararlanılabilecek iş gücünü de ifade etmektedir. Günümüzde, maddi kaynakları ne kadar sağlam olursa olsun, insan kaynakları yeterli etkenliğe sahip değilse başarı olasılığı düşük olacaktır. Tatminsiz, başarı güdüsü düşük bir iş gücü ile verimlilik ve iş kalitesi hedeflerine ulaşmak kolay değildir. Kapsam olarak şu başlıkları kapsar:

  • Organizasyon yönetimi
  • Personel idaresi
  • İşgücü yönetimi
  • Endüstriyel yönetim[1][2]

Günümüzde, geleneksel bu kavramlar anlamını yitirmekte, yerini daha teoritik düşüncelere bırakmaktadır. Bazı ortamlarda endüstri ilişkileri ve çalışan (işgören) terimleri aynı anlamda bile kullanılmaktadır.[3]

İnsan kaynakları yönetimi amacı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu açıdan baktığımızda insan kaynakları yönetiminin iki temel amacı olduğunu söyleyebiliriz.

  1. Verimliliği arttırmak
  2. İş yaşamının niteliğini yükseltmekle rekabet üstünlüğünü sağlamak

İnsan kaynakları yönetimi iş gücü ile ilgili çeşitli kriterleri kullanarak gerek çalışan bağlılığı ve verimlilik gerekse iş yaşamının niteliği üzerinde olumlu gelişmelerin elde edilmesini sağlar. Ayrı olarak insan kaynakları yönetimi performans ve ödüllendirme sistemleri ile çalışan memnuniyeti ve verimliliği artırmayı hedefler.

İnsan kaynakları yönetimi sistemleri[değiştir | kaynağı değiştir]

İnsan kaynakları yönetimi kapsamında yer alan maddeler çerçevesinde incelendiğinde fonksiyon bakımından İKY şu maddelere ayrılır. İş yaşantısında da İnsan Kaynakları Departmanları aşağıdaki fonksiyonlara göre birimlere ayrılırlar:

  • İş analizi ve iş dizaynı
  • İnsan Kaynakları Planlaması ve Çalışan Seçimi
  • Eğitim ve Geliştirme
  • Performans Değerlendirme
  • Kariyer Geliştirme
  • İş Değerleme
  • Ücret Yönetimi
  • İş Güvenliği ve Çalışan Sağlığı

İş analizi ve iş dizaynı[değiştir | kaynağı değiştir]

1900'lü yılların başlarında işletmelerde verimliliği arttırmak amacıyla işler ilk kez bilimsel olarak ele alınmıştır. Bu ilkelere göre bölünebilen en basit parçalarına ayrılan işlerin, çalışanlar tarafından minimum öğrenme ile en kısa zamanda ve hatasız olarak gerçekleştirilebilmesi amaçlanmaktaydı.

Ancak uygulamalar işlerin bu denli rutin, monoton ve basit hale getirilmesinin çalışanlar üzerinde olumsuz etkisini göstermiş ve bu konuda işlerin yapılarının çalışanlar için daha fazla tatmin sağlayıcı ve onları motive edici hale dönüştürülmesi için bazı teknik yaklaşımların geliştirilmesine neden olmuştur.

Organizasyonlarda işlerin yapısal özellikleri ve içeriklerinin çalışanların verimliliklerinde önemli olduğu çeşitli davranış bilimlerindeki çeşitli araştırma ve gelişmelerle giderek daha net biçimde işletmelerde anlaşılmıştır.

Çalışanların tatmini ve verimliliğini bu denli etkileyen unsur olan işletmelerin organizasyonel yaşamda bilimsel ve sistematik bir biçimde incelenmesi ve ayrıca çeşitli değişkenleri dikkate alarak yapılarının düzenlenmesi, günümüzde İnsan Kaynakları Departmanı’nın bir işlevi olarak ön plana çıkmıştır.

Bir iş yeri için işgücü kaynağının alt yapısının oluşturulması için gereken İnsan Kaynakları Yönetimi İşlevleri “İş Analizi ve İş Dizaynı” başlığı altında incelenir. Günümüzde genel olarak organizasyonel yapı kavramı altında yapılan planlamaların bütününü iş analizi ve iş dizaynı oluşturur.

İş bilgileri[değiştir | kaynağı değiştir]

İşletmelerde ; önceden belirlenen amaçların gerçekleştirilebilmesi için çalışanlar ve yaptıkları işler, bölüm, birim gibi çeşitli adlarla anılan gruplara ayrılmışlardır. İşletme faaliyetlerinin etkinliği açısından bu grupların sınırlarının belirlenmesi, özelliklerinin bilinmesi ve görevlerinin tanımlanması gerekmektedir. Bunun için de her birimde gerçekleştirilen faaliyetleri oluşturan işler ve birbirleri ile ilişkileri saptanmalıdır. İşletmelerde işlere ilişkin çeşitli ayrıntı ve özellikleri saptamak amacı ile yapılan iş analizi çalışmalarına bu nedenle gerek duyulmaktadır.

İşletmedeki iş analizi faaliyetleri, işlerin içerdiği görev, sorumluluk ve çalışma koşullarını belirlemeye yönelik çabalardan oluşur. Bu çalışmalarda ayrıca işleri yapacak olan kişilerde bulunması gereken bilgi, beceri ve yetenekler de belirlenmeye çalışılır.

İnsan Kaynakları Yönetimi’nde çeşitli faaliyet sistemlerinin oluşturulabilmesinde iş analizi ve iş analizi çalışmalarından elde edilen bilgiler önemli bir araç niteliği taşırlar. İş analizi, işletmelerdeki işlerin tüm özellik ve ayrıntılarını belirlemeye yönelik çalışmalardan oluşan analiz sürecidir. Örneğin, organizasyon yapısının oluşturulması,işgücü planlama, eğitim geliştirme faaliyetleri, ücret-maaş yönetimi, performans değerlendirme, iş güvenliği ve çalışan sağlığı gibi konularda iş analizleri ve bu süreçten sağlanacak bilgilere ihtiyaç duyulur.

Gözlem, anket, mülakat gibi teknikler kullanmak suretiyle bir işin içeriğini, yapısını, türünü, o işi yapmak için gereken zamanı, yönetimi ve bireysel yetenekleri belirleme sürecin İş Analizi’dir. İş Analizi çalışan personelin değil, yapılan işin irdelenmesidir. Süregelen veya yeni ihtiyaç duyulan bir iş için alınacak çalışanın özelliklerini belirlemede seçme sürecine ilişkin standartların oluşturulmasında işgücü planlanırken kullanılır. Performans değerlendirme ve/veya ücretlendirme süreçlerinin değerlendirilmesinde kullanılır.

İş analizlerinden çıkan sonuçlar ışığında özetlenen bilgiler ise “İş Tanımları”nı oluşturur. İş Tanımı aynı zamanda özet bir belge niteliğindedir. İşin adı, kısaca hangi görevleri içerdiği, çalışma şartları, işin gerektirdiği yetkinlik ve tecrübe düzeyleri iş tanımlarının bölümlerini oluşturur. Ayrıntılandırılmak istendiği zaman işin temel işlevi, bağlı olduğu bölüm ve birimler, işin kodu, unvanı, işin gerektirdiği eğitim ve tecrübe seviyesi, fiziksel ve zihinsel özellikler, işi yapacak olanın görev, yetki ve sorumlulukları gibi bölümler de iş tanımları içinde bulunurlar.

Genel olarak iş.. analizleri iki yaklaşımla incelenebilir. Bunlardan birincisi iş analizlerini insan kaynakları yönetimi açısından ele alır. Bu tür iş analizleri işletmelerde insan kaynakları planlama, ücret-maaş yönetimi, eğitim vb. konularda, insan kaynakları yönetimine veri sağlayacak nitelikte hazırlanmıştır. İkinci yaklaşım ise, iş analizi kavramını daha geniş olarak tanımlar ve bu kavramın kapsamına ayrıca endüstri mühendisleri tarafından yapılan kantatif çalışmaları da ekler. Bu yaklaşıma örnek olarak “iş dizaynı” bölümünde düzenlemeler olarak verilen iş basitleştirme, zaman – hareket etüdleri, yöntem geliştirme, iş ölçümü gibi faaliyetleri verebiliriz.

İş analizinin amaçları

İş analizinin işletmelerdeki amaç ve kullanım alanlarını belirlemek için öncelikle çeşitli örgütsel faaliyetlerle, söz konusu çalışmanın ilişkisini belirlemek yararlı olacaktır. Özellikle günümüzde insan kaynakları programlarının çoğu için iş analizleri önemli bir veri kaynağı oluşturmaktadır. Ancak iş analizlerinde çeşitli nedenlerden kaynaklanan aksaklıklar, yetersizlikler ve sorunlar ilişkili olduğu insan kaynakları sistemlerine yansımak ve bu programların başarısını da olumsuz olarak etkilemektedir. Bu nedenle belirtilen insan kaynakları sistemlerinin etkinliğinin bir ön koşulu olarak, iş analizi çalışmalarına işletmelerde gerekli önem verilmelidir.

İş dizaynı[değiştir | kaynağı değiştir]

Şekilden de görüleceği gibi, iş analizlerinin, özellikle hazırlık aşamasında, insan kaynakları yönetiminin çalışma yaşamının kalitesini geliştirici doğrultudaki programları etkili olmaktadır. Bu tür programların en önemlisi olan iş dizaynı çalışmaları ile işletmelerdeki işlerin yapıları, çalışanlar için daha çok iş tatmini yaratacak şekle dönüştürülmeye çalışılır. İşlerin yapılarının monotonluk ve rutinlikten uzak, kişiye daha fazla sorumluluk ve kendini geliştirme imkânı sağlayacak şekilde değiştirilmesinden sonra yapılacak iş analizlerinde, işlerin bu tür programlarla kazandığı yeni özellikleri içerecektir. Yapılan toplantı, eğitim ve resmî işleri takip etmesi iş kalitesini düzenlemesi iş kalitesini her zaman yükseklere çıkarması özelliği reklam alma ve resmî kurumlar ile iletişimi aksatmaması gerektiğini programları düzgün dizayn etmesi gerektiğini ifade eder.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "personnel management". The Columbia Encyclopedia (Sixth Edition bas.). Columbia University Press. 2005. 27 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2007. personnel management - see industrial management 
  2. ^ Encyclopædia Britannica (kl bas.). Personnel administration is also frequently called personnel management, industrial relations, employee relations 
  3. ^ Encyclopædia Britannica. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]


İnsan kaynakları yönetimi nedir?, İnsan kaynakları yönetimi anlamı nedir?, İnsan kaynakları yönetimi ne demektir? Nedir? :İnsan kaynakları yönetimi nedir?, İnsan kaynakları yönetimi anlamı nedir?, İnsan kaynakları yönetimi ne demektir? ile ilgili İnsan kaynakları yönetimi nedir?, İnsan kaynakları yönetimi anlamı nedir?, İnsan kaynakları yönetimi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz İnsan kaynakları yönetimi nedir?, İnsan kaynakları yönetimi anlamı nedir?, İnsan kaynakları yönetimi ne demektir? Ne Demektir? İnsan kaynakları yönetimi nedir?, İnsan kaynakları yönetimi anlamı nedir?, İnsan kaynakları yönetimi ne demektir? Açıklaması Nedir? İnsan kaynakları yönetimi nedir?, İnsan kaynakları yönetimi anlamı nedir?, İnsan kaynakları yönetimi ne demektir? Cevabı Nedir? İnsan kaynakları yönetimi nedir?, İnsan kaynakları yönetimi anlamı nedir?, İnsan kaynakları yönetimi ne demektir? Kelimesinin Anlamı? İnsan kaynakları yönetimi nedir?, İnsan kaynakları yönetimi anlamı nedir?, İnsan kaynakları yönetimi ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. İnsan kaynakları yönetimi nedir?, İnsan kaynakları yönetimi anlamı nedir?, İnsan kaynakları yönetimi ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. İnsan kaynakları yönetimi nedir?, İnsan kaynakları yönetimi anlamı nedir?, İnsan kaynakları yönetimi ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? İnsan kaynakları yönetimi nedir?, İnsan kaynakları yönetimi anlamı nedir?, İnsan kaynakları yönetimi ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? İnsan kaynakları yönetimi nedir?, İnsan kaynakları yönetimi anlamı nedir?, İnsan kaynakları yönetimi ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
İnsan kaynakları yönetimi nedir?, İnsan kaynakları yönetimi anlamı nedir?, İnsan kaynakları yönetimi ne demektir? Açıklaması? :İnsan kaynakları yönetimi nedir?, İnsan kaynakları yönetimi anlamı nedir?, İnsan kaynakları yönetimi ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.İnsan kaynakları yönetimi nedir?, İnsan kaynakları yönetimi anlamı nedir?, İnsan kaynakları yönetimi ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur İnsan kaynakları yönetimi nedir?, İnsan kaynakları yönetimi anlamı nedir?, İnsan kaynakları yönetimi ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir İnsan kaynakları yönetimi nedir?, İnsan kaynakları yönetimi anlamı nedir?, İnsan kaynakları yönetimi ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. İnsan kaynakları yönetimi nedir?, İnsan kaynakları yönetimi anlamı nedir?, İnsan kaynakları yönetimi ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
İnsan kaynakları yönetimi nedir?, İnsan kaynakları yönetimi anlamı nedir?, İnsan kaynakları yönetimi ne demektir? Gerçek mi? :İnsan kaynakları yönetimi nedir?, İnsan kaynakları yönetimi anlamı nedir?, İnsan kaynakları yönetimi ne demektir? ile ilgili İnsan kaynakları yönetimi nedir?, İnsan kaynakları yönetimi anlamı nedir?, İnsan kaynakları yönetimi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam İnsan kaynakları yönetimi nedir?, İnsan kaynakları yönetimi anlamı nedir?, İnsan kaynakları yönetimi ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. İnsan kaynakları yönetimi nedir?, İnsan kaynakları yönetimi anlamı nedir?, İnsan kaynakları yönetimi ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
İnsan kaynakları yönetimi nedir?, İnsan kaynakları yönetimi anlamı nedir?, İnsan kaynakları yönetimi ne demektir? Hakkında? :İnsan kaynakları yönetimi nedir?, İnsan kaynakları yönetimi anlamı nedir?, İnsan kaynakları yönetimi ne demektir? ile ilgili İnsan kaynakları yönetimi nedir?, İnsan kaynakları yönetimi anlamı nedir?, İnsan kaynakları yönetimi ne demektir? burada bulabilirsiniz. İnsan kaynakları yönetimi nedir?, İnsan kaynakları yönetimi anlamı nedir?, İnsan kaynakları yönetimi ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz İnsan kaynakları yönetimi nedir?, İnsan kaynakları yönetimi anlamı nedir?, İnsan kaynakları yönetimi ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler İnsan kaynakları yönetimi nedir?, İnsan kaynakları yönetimi anlamı nedir?, İnsan kaynakları yönetimi ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Anna Wintour, Amazing (Kanye West şarkısı), Molly Weasley, Ozark, Thymus granatensis, 2004 Supercoppa Italiana, Barbaros Binicioğlu, Thandie Newton, Alev Alatlı, Pechina, Toyotomi Hideyori, Phoroneus, İlirya dilleri, NGC 5030, I Gotta Feeling, Komançice, Dromaeosaurid, Bursa Merinos Stadyumu, Bazal metabolizma, MÖ 506, Yaka, Barbara Ward, Dekart, SN 1572, Beatriz Yamamoto Cázarez, Divle obruk peyniri, Sidon Eyaleti, Barbara Barrie, Afrodisiaslı İskender, Terry Dischinger, Anatoli Lavrentyev, Barbara Babcock, Nokia Asha 311, Galaksinin Koruyucuları, Üçüncü Hare, B2 vitamini, Barbadostaki şehirler listesi, Jiří Němec, Antonim, Creek County, Oklahoma, Schokland, Mineral County, Colorado, Diahann Carroll, Van Nelle Fabrikası, Mitsuo Fuchida, Rietveld Schröder Evi, Dean Corll, İbn Hazm, Beka Kurhuli, İznik Kalesi, Çaykur Rize, Stelling van Amsterdam, Soyağacı, Ironi Ashkelon, Romanya mitolojisi, Ir. D.F. Woudagemaal, Akira Kurosawa, Kızılderili kabileleri, Resul Guliyev, Çocuk işçiler, Baraj, Dünyanın Yedi Harikası, Sardes, Ali Erdemir, Seattle, Hagop Baronyan, Balıkesir Lisesi, Voyvodina Komünistler Birliği, Rem Koolhaas, Malignensi, Never Let It Go, Baraj, Çumra, İntikamcı, Bar Mitsva, Chu Hanedanlığı, Charles Hamlin, Jeotermal enerji, C. Robert Zimmerman, Yeni Gine, Mitteldeutscher BC, Barış Sorunu, Ksenia Doronina, Ahmet Özacar, Polonya cumhurbaşkanı, Barış Manço (vapur), Heinkel He 111, Walter Benjamin, Vitulazio, Macar Devrimi, Ameliyat, Maksim Korniyenko, Finlandiya Parlamentosu, Nihad Đedović, Barış Pınarı Harekatı, Selahattin Alpar, Barış Kılıç, MÖ 500ler, Bursa milletvekilleri listesi, Tarapacá bölgesi, Tümör,
Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?,