Özgülük düalizmi nedir?, Özgülük düalizmi anlamı nedir?, Özgülük düalizmi ne demektir?

Özgülük düalizmi Nedir?

Özgülük düalizmi Nedir?, Özgülük düalizmi Nerededir?, Özgülük düalizmi Hakkında Bilgi?, Özgülük düalizmi Analizi? Özgülük düalizmi ilgili Özgülük düalizmi ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Özgülük düalizmi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Özgülük düalizmi Ne Anlama Gelir Özgülük düalizmi Anlamı Özgülük düalizmi Nedir Özgülük düalizmi Ne Anlam Taşır Özgülük düalizmi Neye İşarettir Özgülük düalizmi Tabiri Özgülük düalizmi Yorumu 

Özgülük düalizmi Kelimesi

Lütfen Özgülük düalizmi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Özgülük düalizmi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Özgülük düalizmi Kelimesinin Anlamı? Özgülük düalizmi Ne Demek? ,Özgülük düalizmi Ne Demektir? Özgülük düalizmi Ne Demektir? Özgülük düalizmi Analizi? , Özgülük düalizmi Anlamı Nedir?,Özgülük düalizmi Ne Demektir? , Özgülük düalizmi Açıklaması Nedir? ,Özgülük düalizmi Cevabı Nedir?,Özgülük düalizmi Kelimesinin Anlamı?,Özgülük düalizmi Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Özgülük düalizmi Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Özgülük düalizmi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Özgülük düalizmi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Özgülük düalizmi Kelimesinin Anlamı Nedir? Özgülük düalizmi Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Özgülük düalizmi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Özgülük düalizmi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Özgülük düalizmi - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Özgülük düalizmi

Özgülük düalizmi Nedir? Özgülük düalizmi Ne demek? , Özgülük düalizmi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Özgülük düalizmi Kelimesinin Anlamı? Özgülük düalizmi Ne Demek? Özgülük düalizmi Ne Demektir? ,Özgülük düalizmi Analizi? Özgülük düalizmi Anlamı Nedir? Özgülük düalizmi Ne Demektir?, Özgülük düalizmi Açıklaması Nedir? , Özgülük düalizmi Cevabı Nedir? , Özgülük düalizmi Kelimesinin Anlamı?






Özgülük düalizmi nedir?, Özgülük düalizmi anlamı nedir?, Özgülük düalizmi ne demektir?

Zihin-beden düalizmi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Özgülük düalizmi sayfasından yönlendirildi)
René Descartes'ın düalizm çizimi. Gözlemler algı organları aracılığıyla beyindeki epifize yollanır ve oradan da maddesel olmayan ruha geçer.

Zihin felsefesinde, Zihin-beden düalizmi,[not 1] zihinsel işlevlerin fiziksel olmadığı[6] ya da zihin ve bedenin ayrılabilir olduğu görüşüdür.[7] Buradan hareketle, zihin-madde ilişkisi ve özne-nesne ilişkisi hakkında bazı görüşler öne sürer. Zihin-beden problemi konusunda fizikalizm ve enaktivizm ile karşıtlık gösterir.[6][7]

Aristo, Eflatun'un çok ruhlu görüşünü benimsemiş ve buna ek olarak bitkiler, hayvanlar ve insanlar arasında hiyerarşik bir sıra oluşturmuştur: üçünün de sahip olduğu besleyici bir büyüme ve yaşam ruhu; hayvanlar ve insanların sahip olduğu acıyı, zevki ve arzuyu algılayıcı ruh; sadece insanlara özgü olan akıl ruhu. Bu görüşe göre, ruh, yaşayan bir canlının hilomorfik cismidir. Hiyarerşinin her basamağı kendinden alttaki ruhlardan oluşur. Aristo'ya göre ilk iki ruh, vücuda aittir ve canlının ölmesiyle yok olur.[8][9] Öte yandan düşünen zihin ölümsüz ve süreklidir.[10][11] Eflatun'a göreyse, ruh bedene bağlı değildir ve yeni bir bedene göç edebilir.[12]

Düalizm René Descartes'ın zihni maddesel ve dolayısıyla uzaysal olmayan bir töz olarak tanımladığı düşüncelerle yakından ilişkilidir. Descartes zihni bilinç ve öz farkındalık ile eşleştirmiş, bunu da beyinden ayrımlamıştır.[13] Bu nedenle, zihin-beden problemini bugünkü şekliyle ifade eden ilk felsefecidir.[14] Düalizm, monizmin çeşitli türleriyle zıtlık gösterir. Töz düalizmi materyalizmin her biçimiyle zıtlaşırken, özgülük düalizminin materyalizmle ya da indirgemeci olmayan fizikalizmle benzeştiği söylenebilir.

Çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ontolojik düalizme göre zihin-beden ayrımı üç düzeyde olabilir:

  1. Töz düalizmi zihin ve maddenin öz itibarıyla farklı temelleri olduğunu savunur.[6]
  2. Özgülük düalizmine göre ontolojik ayrım zihin ve maddenin özelliklerinden kaynaklanır (bkz. belirimcilik).[6]
  3. Yüklem düalizmi zihinsel yüklemlerin maddesel yüklemlere indirgenemeyeceğini öne sürer.[6]

Tözsel ya da Kartezyen düalizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Kartezyen düalizm ya da töz düalizminin en bilinen savunucusu René Descartes, özleri ikiye ayırır: zihinsel ve fiziksel.[13] Bu felsefe, zihnin vücut dışında var olabileceğini ve vücudun kendi başına düşünemeyeceğini önerir. Töz düalizmi, meşhur zihin-beden problemini ilk defa ortaya çıkardığı için tarihsel öneme sahiptir. Filozofik konum itibarıyla ölümsüz ruhların, maddesel olmayan bir dünyada var olduğunu öne süren birçok teolojiyle uyum gösterir.[6] Töz dualizminin çağdaş tartışmalarında ortaya konulan düalist duruşlar Dekart'ın duruşu kadar radikal değildir: örneğin, William Hasker'in savunduğu Belirim Düalizmi (İng. Emergent Dualism),[15] evrimsel biyoloji ile uyumlu olması açısından bazı filozoflara daha çekici gelir.

Özgülük düalizmi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu yaklaşıma göre ontolojik farklılaşmanın sebebi zihin ve maddenin özelliklerinden öte gelir. Bilinç, ontolojik olarak nörobiyolojiye ve fiziğe indirgenemez. Madde uygun biçimde bir araya gelirse (örn. insan vücudunun bir araya gelişi) zihinsel özellikler belirebilir. Dolayısıyla, özgülük düalizmi belirimci materyalizmin bir alt dalıdır. Ne var ki, hangi görüşlerin özgülük düalizmine dahil olduğu bir tartışma konusudur. Özgülük düalizminin, bağımsız sınıflandırmayı dahi içeren çeşitli yorumları vardır.[16]

İndirgemeyici fizikalizm, tüm zihinsel durumların fizikel durumlara nedensel olarak indirgenebileceğini iddia eden bir çeşit özgülük düalizmidir. Bunu savunan savlardan biri Donald Davidson'un ifade ettiği anomal monizmdir: Buna göre zihinsel olaylar fiziksel olaylara eştir, ancak zihinsel olaylar arasındaki ilişkiler katı fiziksel kanunlarıyla açıklanamaz. Bir başka sav, John Searle tarafından ortaya konulan biyolojik natüralizmdir. Searle'a göre, zihin durumları fizik durumlarına ontolojik olarak indirgenemese de, nedensel olarak indirgenebilir. Kendisi de, görüşlerinin birçokları tarafından özgülük düalistlerininkine benzetildiğini kabul etmiş, ancak karşılaştırmanın yanıltıcı olduğunu söylemiştir.[16]

Yüklem düalizmi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yüklem düalizmi Donald Davidson ve Jerry Fodor gibi indirgemeyici fizikalizm filozofları tarafından benimsenmiştir. Bu yaklaşıma göre, her ne kadar tözler ve tözlere ait özgülükler tek bir ontolojik kategoriye (genellikle maddesel) ait olsa da, bizim zihin olaylarını anlatırken kullandığımız yüklemler doğal dillerdeki maddesel yüklemlere indirgenemez (bunlarla anlatılamaz).[17][18] Bir diğer deyişle yüklem düalizmi, günlük dilde kullandığımız inanmak, arzulamak, düşünmek ve duygulanmak gibi dolaylı yüklemlerin, ifade ettikleri varlıklar aslında var olmadığı için hem bilim dilinden hem de günlük dilden zamanla silineceğini savunan yüklem monizmi görüşünün tam tersidir. Yüklem düalistleri "halk psikoloji"sinin ve onun tüm önermesel duruşlarının insanın zihinsel hal ve davranışlarını anlamanın ve ifade etmenin vazgeçilmez bir parçası olduğuna inanır.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kaynaklarda zihin[1][2] yerine ruh[3][4] ya da nefs[5] terimleri de kullanılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Durakoğlu, Abdullah (2012). "Descartes ve Searle'de Zihin Problemi" (PDF). FLSF (Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi), 13. ss. 187-200. 8 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Haziran 2020. 
  2. ^ Çelebi, Vedat (1 Temmuz 2015). "GILBERT RYLE'IN DÜALİZM ELEŞTİRİSİ VE KATEGORİ HATASI SAPTAMASI". Temaşa Erciyes Üniversitesi Felsefe Bölümü Dergisi, 3. ss. 138-157. ISSN 2148-371X. 8 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2020. 
  3. ^ Bayraktar, Levent (2003). "BERGSON'DA RUH-BEDEN İLİŞKİSİ". 8 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2020. 
  4. ^ Ovacık, Zübeyir (30 Haziran 2015). "Din Tabiidir". Mütefekkir. 2 (3). ss. 245-255. doi:10.30523/mutefekkir.130257. ISSN 2148-5631. 8 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2020. 
  5. ^ Doğan, Mehtap (2018). "İbn Sînâ Metafiziğinde Nefs-Beden Düalizmi Üzerine Bir Zihin Felsefesi Değerlendirmesi". İlahiyat Tetkikleri Dergisi. 1 (49). ss. 161-184. ISSN 2458-7508. 8 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2020. 
  6. ^ a b c d e f Hart, W. D. (1996) "Dualism", in A Companion to the Philosophy of Mind, ed. Samuel Guttenplan, Oxford: Blackwell, pp. 265-7.
  7. ^ a b Crane, Tim; Patterson, Sarah (2001). "Introduction". History of the Mind-Body Problem. ss. 1-2. the assumption that mind and body are distinct (essentially, dualism) 
  8. ^ Aristotle (y. MÖ 4. yüzyıl ortaları) De Anima, ed. R.D. Hicks, Cambridge: Cambridge University Press, 1907; Books II-III trans. D.W. Hamlyn, Clarendon Aristotle Series, Oxford: Oxford University Press, 1968.
  9. ^ Aristotle (y. MÖ 4. yüzyıl ortaları) Metafizik (Metaphysica), ed. W.D. Ross, Oxford: Oxford University Press, 1924, 2 vols; Books IV-VI, trans. C.A. Kirwan, Clarendon Aristotle Series, Oxford: Oxford University Press, 1971; Books VII-VIII trans. D. Bostock, Clarendon Aristotle Series, Oxford: Oxford University Press, 1994; Books XIII-XIV trans. Julia Annas, Clarendon Aristotle Series, Oxford: Oxford University Press, 1976.
  10. ^ "Algılayıcı ruh bedenden ayrı bulunmaz, ancak zeka ayrıdır." Aristotle, De Anima III, 4, 429b3
  11. ^ "Ne zaman ki zihin mevcut koşullarından kurtulur, o zaman yalnız kendisi gibi görünür: sadece o ölümsüz ve ebedidir." Aristotle, De Anima, III, 5, 430a22
  12. ^ Plato (390s-347 BC) Platonis Opera, vol. 1, Euthyphro, Apologia Socratis, Crito, Phaedo, Cratylus, Theaetetus, Sophistes, Politicus, ed. E.A. Duke, W.F. Hicken, W.S.M. Nicoll, D.B. Robinson and J.C.G. Strachan, Oxford: Clarendon Press, 1995.
  13. ^ a b Robinson, Howard, "Dualism", The Stanford Encyclopedia of Philosophy (Fall 2003 Edition), ed. Edward N. Zalta, http://plato.stanford.edu/archives/fall2003/entries/dualism/ 8 Ağustos 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  14. ^ Descartes, R. (1641) Meditations on First Philosophy, in The Philosophical Writings of René Descartes, trans. by J. Cottingham, R. Stoothoff and D. Murdoch, Cambridge: Cambridge University Press, 1984, vol. 2, pp. 1-62.
  15. ^ Hasker, William. (2015). Emergent Self. Cornell University Press. ISBN 978-1-5017-0288-4. OCLC 985885787. 
  16. ^ a b Searle, John (1983) "Why I Am Not a Property Dualist", "Archived copy". 10 Aralık 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2007. .
  17. ^ Donald Davidson (1980) Essays on Actions and Events, Oxford University Press. 0-19-924627-0.
  18. ^ Fodor, Jerry (1968) Psychological Explanation, Random House. 0-07-021412-3.

Özgülük düalizmi nedir?, Özgülük düalizmi anlamı nedir?, Özgülük düalizmi ne demektir? Nedir? :Özgülük düalizmi nedir?, Özgülük düalizmi anlamı nedir?, Özgülük düalizmi ne demektir? ile ilgili Özgülük düalizmi nedir?, Özgülük düalizmi anlamı nedir?, Özgülük düalizmi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Özgülük düalizmi nedir?, Özgülük düalizmi anlamı nedir?, Özgülük düalizmi ne demektir? Ne Demektir? Özgülük düalizmi nedir?, Özgülük düalizmi anlamı nedir?, Özgülük düalizmi ne demektir? Açıklaması Nedir? Özgülük düalizmi nedir?, Özgülük düalizmi anlamı nedir?, Özgülük düalizmi ne demektir? Cevabı Nedir? Özgülük düalizmi nedir?, Özgülük düalizmi anlamı nedir?, Özgülük düalizmi ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Özgülük düalizmi nedir?, Özgülük düalizmi anlamı nedir?, Özgülük düalizmi ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Özgülük düalizmi nedir?, Özgülük düalizmi anlamı nedir?, Özgülük düalizmi ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Özgülük düalizmi nedir?, Özgülük düalizmi anlamı nedir?, Özgülük düalizmi ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Özgülük düalizmi nedir?, Özgülük düalizmi anlamı nedir?, Özgülük düalizmi ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Özgülük düalizmi nedir?, Özgülük düalizmi anlamı nedir?, Özgülük düalizmi ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Özgülük düalizmi nedir?, Özgülük düalizmi anlamı nedir?, Özgülük düalizmi ne demektir? Açıklaması? :Özgülük düalizmi nedir?, Özgülük düalizmi anlamı nedir?, Özgülük düalizmi ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Özgülük düalizmi nedir?, Özgülük düalizmi anlamı nedir?, Özgülük düalizmi ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Özgülük düalizmi nedir?, Özgülük düalizmi anlamı nedir?, Özgülük düalizmi ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Özgülük düalizmi nedir?, Özgülük düalizmi anlamı nedir?, Özgülük düalizmi ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Özgülük düalizmi nedir?, Özgülük düalizmi anlamı nedir?, Özgülük düalizmi ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Özgülük düalizmi nedir?, Özgülük düalizmi anlamı nedir?, Özgülük düalizmi ne demektir? Gerçek mi? :Özgülük düalizmi nedir?, Özgülük düalizmi anlamı nedir?, Özgülük düalizmi ne demektir? ile ilgili Özgülük düalizmi nedir?, Özgülük düalizmi anlamı nedir?, Özgülük düalizmi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Özgülük düalizmi nedir?, Özgülük düalizmi anlamı nedir?, Özgülük düalizmi ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Özgülük düalizmi nedir?, Özgülük düalizmi anlamı nedir?, Özgülük düalizmi ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Özgülük düalizmi nedir?, Özgülük düalizmi anlamı nedir?, Özgülük düalizmi ne demektir? Hakkında? :Özgülük düalizmi nedir?, Özgülük düalizmi anlamı nedir?, Özgülük düalizmi ne demektir? ile ilgili Özgülük düalizmi nedir?, Özgülük düalizmi anlamı nedir?, Özgülük düalizmi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Özgülük düalizmi nedir?, Özgülük düalizmi anlamı nedir?, Özgülük düalizmi ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Özgülük düalizmi nedir?, Özgülük düalizmi anlamı nedir?, Özgülük düalizmi ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Özgülük düalizmi nedir?, Özgülük düalizmi anlamı nedir?, Özgülük düalizmi ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Siricius, Ekans, Filogenetik, Alman Yeşiller Partisi, Oligolepis, Commodore 64 Games System, Fikoloji, Marksist altyapı, Lionel Logue, Almos, Mehisti Kadınefendi, Laclede County, Missouri, Alice Barrett, Pitcairn Adaları arması, farmakoloji, Prömiyer, Sugar (Maroon 5 şarkısı), Kütahyada 1987 Türkiye genel seçimleri, Édouard Manet, Mutubey, Altınyayla, Mangal Shobhajatra, Günzburg, İnisiyasyon, 7. Bölge (Zürih), Başgırtlar, Calcaritermes, Baja California, Psikolojik stres, Haris Vučkić, Goyathlay, Ernesto "Che" Guevara, Alain Bocquet, Sellosaurus, Belarus erkek millî buz hokeyi takımı, Emmanuele Antonio Cicogna, Türkmenhacı, Bismil, Pal FM, Sremska Mitrovica, Genç, Fabrosaurus, Kudensee, Porbajın, Takasaki, Gaddesby, Deli Zamanlar, Gennadi Zyuganov, Nakış kasnağı, İkinci Göktürk Kağanlığı, Raymond v. Raymond, Yazın, Hucclecote (parish), Pencere (şarkı), Ultimate Mortal Kombat 3, Vietnam Savaşı, Abukuma Nehri, Karadeniz Oyunları, Aster retusus, Iberospinus, Solanum coxii, Fanfar, Robert Dörtlüsü, NGC 520, Diamond Dallas Page, Aslan Güner, Sumida, Aurus, John Frankenheimer, Pal Sokağı Çocukları, Santiago Munez, Fulda, NGC 6365, Ouranosaurus, İkileme, Oscar Montelius, Cebirsel geometri, Fineas ve Förb, R. P. Feynman, Tayna tryetyey planyetı, Kenya bayrağı, Niame Vilayeti, Turhan Paşa, 2023 Grand Prix Cycliste de Québec, Weve Got the World, Ayşe Hafsa Sultan, Memelilerin evrimi, Aşıksam Ne Farkeder, Rizede 1950 Türkiye genel seçimleri, Sarcosuchus, GAZ GAZelle, Jim Dauterive, Deinosuchus, Sempronia, Brian Skyrms, Miguel Ángel Castellini, Mimari fotoğraf, Kaelakee hääl, Laraine Day, Dordogne Nehri, Haris Seferović, Süneklik,
Arzu Yıldırım Kimdir?, Barış Bektaş Kimdir?, Töretanımaz Nedir?, Havva Birsen Deger Kimdir?, Töresel Nedir?, Gaddarca Nedir?, Berna Çetin Kimdir?, Pan-Afrika renkleri Anlamı Nedir, Pan-Afrika renkleri Nasıl Oluştu, Pan-Afrika renkleri Tarihi, Pan-Afrika renkleri Renkleri, Pan-Afrika renkleri Tasarımı, Gacırtısız Nedir?, Yiğit Karakış Kimdir?, Kemal Güneş Kimdir?, Törelsiz Nedir?, Behiye Akyol Kimdir?, Töreli Nedir?, Törelci Nedir?, Gabala Nedir?, Mahmut Polat Kimdir?, İsmet İşeri Kimdir?, Füzelâ Nedir?, İskandinav haçı Anlamı Nedir, İskandinav haçı Nasıl Oluştu, İskandinav haçı Tarihi, İskandinav haçı Renkleri, İskandinav haçı Tasarımı, Hüsmen Kırkpınar Kimdir?, Töreci Nedir?, Fütürolojik Nedir?, Mehmet Arpaci Kimdir?, Töre Dışı Nedir?, Fütursuz Nedir?, Belkıza İlter Kimdir?, Füsunkâr Nedir?, İkirenkli Anlamı Nedir, İkirenkli Nasıl Oluştu, İkirenkli Tarihi, İkirenkli Renkleri, İkirenkli Tasarımı, Osman Mutlu Kimdir?, Gülşah Sakar Kimdir?, Tozkoparan Nedir?, Fultaymlı Nedir?, Hülya Güreli Yolcubal Kimdir?, Ayşen Ece Kavas Kimdir?, Halit Yıldız Kimdir?, Totemsiz Nedir?, Frenolojik Nedir?, Bayrakbilim Anlamı Nedir, Bayrakbilim Nasıl Oluştu, Bayrakbilim Tarihi, Bayrakbilim Renkleri, Bayrakbilim Tasarımı, Totemli Nedir?, Hasan Yıldız Kimdir?, Selman Kösalı Kimdir?, Halil Bakış Kimdir?, Erdal Tektaş Kimdir?, Yukarı Volta bayrağı Anlamı Nedir, Yukarı Volta bayrağı Nasıl Oluştu, Yukarı Volta bayrağı Tarihi, Yukarı Volta bayrağı Renkleri, Yukarı Volta bayrağı Tasarımı, Mehmet Ümit Küçükkaya Kimdir?, Murat Çakar Kimdir?, Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?,