Legalizm (Çin felsefesi) nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) anlamı nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) ne demektir?

Legalizm (Çin felsefesi) Nedir?

Legalizm (Çin felsefesi) Nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) Nerededir?, Legalizm (Çin felsefesi) Hakkında Bilgi?, Legalizm (Çin felsefesi) Analizi? Legalizm (Çin felsefesi) ilgili Legalizm (Çin felsefesi) ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Legalizm (Çin felsefesi) ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Legalizm (Çin felsefesi) Ne Anlama Gelir Legalizm (Çin felsefesi) Anlamı Legalizm (Çin felsefesi) Nedir Legalizm (Çin felsefesi) Ne Anlam Taşır Legalizm (Çin felsefesi) Neye İşarettir Legalizm (Çin felsefesi) Tabiri Legalizm (Çin felsefesi) Yorumu 

Legalizm (Çin felsefesi) Kelimesi

Lütfen Legalizm (Çin felsefesi) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Legalizm (Çin felsefesi) İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Legalizm (Çin felsefesi) Kelimesinin Anlamı? Legalizm (Çin felsefesi) Ne Demek? ,Legalizm (Çin felsefesi) Ne Demektir? Legalizm (Çin felsefesi) Ne Demektir? Legalizm (Çin felsefesi) Analizi? , Legalizm (Çin felsefesi) Anlamı Nedir?,Legalizm (Çin felsefesi) Ne Demektir? , Legalizm (Çin felsefesi) Açıklaması Nedir? ,Legalizm (Çin felsefesi) Cevabı Nedir?,Legalizm (Çin felsefesi) Kelimesinin Anlamı?,Legalizm (Çin felsefesi) Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Legalizm (Çin felsefesi) Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Legalizm (Çin felsefesi) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Legalizm (Çin felsefesi) Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Legalizm (Çin felsefesi) Kelimesinin Anlamı Nedir? Legalizm (Çin felsefesi) Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Legalizm (Çin felsefesi) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Legalizm (Çin felsefesi) Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Legalizm (Çin felsefesi) - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Legalizm (Çin felsefesi)

Legalizm (Çin felsefesi) Nedir? Legalizm (Çin felsefesi) Ne demek? , Legalizm (Çin felsefesi) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Legalizm (Çin felsefesi) Kelimesinin Anlamı? Legalizm (Çin felsefesi) Ne Demek? Legalizm (Çin felsefesi) Ne Demektir? ,Legalizm (Çin felsefesi) Analizi? Legalizm (Çin felsefesi) Anlamı Nedir? Legalizm (Çin felsefesi) Ne Demektir?, Legalizm (Çin felsefesi) Açıklaması Nedir? , Legalizm (Çin felsefesi) Cevabı Nedir? , Legalizm (Çin felsefesi) Kelimesinin Anlamı?






Legalizm (Çin felsefesi) nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) anlamı nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) ne demektir?

Legalizm (Çin felsefesi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Çin felsefesinde Legalizm (Çince法家; pinyin: Fǎjiā; Wade-Giles: Fa-chia; düz olarak "Hukuk okulu"), bir politik sistemin temellerini içeren felsefedir. İlkbahar ve Sonbahar Dönemi'yle Savaşan Beylikler Dönemi'nde yaygın olan dört felsefe okulundan biriydi (diğer üçü Konfüçyüsçülük, Taoizm ve Mohizm'di). MÖ 770-MÖ 221 yıllarını içine alan bu dönem, Çin'de büyük kültürel mayalanmanın olduğu ve yeni düşünce tarzlarının ortaya çıktığı dönemdir.

Legalizm, faydacı bir politik felsefe olup temelini "çağ değişince legalizm, yeni çağın yasalarını tam olarak benimsemektir" şeklinde ifâde etmek yerinde olur. En önemli prensibi yasal prensip olup "yürürlükte olan yasayı üstte tutan bir politik felsefe"dir. Bu okulun en tanınmış önderi olan Han Fei (韓非), bir hükümdarın tebaasını şu üç esâsa göre yönetmesini tavsiye eder:

  • Fa (Çince; pinyin: fǎ; düz olarak "yasa veyâ prensip"): Bu prensibe göre kanunnâme maddeleri açık bir dilde yazılı olup yayınlanmalıdır. Kanun önünde herkes eşittir. Kanunlar, uygun hareket edenleri ödüllendirip kuralları çiğnemeye cüret edenleri gereğince cezalandırmalıdır. Böylece sistemin nasıl hareket edeceği tahmîn edilebilecektir. Bunun yanı sıra kânun sistemi, devleti yönetmek içindir, hükümdarı değil.
  • Şû (Çince; pinyin: shù; düz olarak "metot, taktik veyâ sanat"): Hükümdar tarafından özel taktikler ve sırlar kullanılarak başkalarının devleti kontrolü altına geçirmesini önlemelidir. Çok önemli bir nokta, başkalarının hükümdarın niyetleri anlayıp ona göre hareket etmesini imkânsız kılmaktır. Böylece 術'ya, yâni kanunlara uymak dışında ne şekilde daha avantajlı bir durum elde edileceğini kimse bilememelidir.
  • Şî (Çince; pinyin: shì; düz olarak "yasallaştırma, güç veyâ karizma"): Hükümdarın kendisi değil, pozisyonudur. Dolayısıyla eğilimlerin, konunun ne bağlamda olduğunun ve gerçeklerin analizi, gerçek bir hükümdar için şarttır.

Kökeni[değiştir | kaynağı değiştir]

Legalizm, ilk kez Shang Yang tarafından ortaya konmuştur. Bu reform yanlısı politik felsefeyle Qin Devleti'ni geri kalmışlıktan kurtarıp güçlü bir devlet hâline getirerek mevcut olan diğer altı devleti de egemenliği altına alarak büyük bir Çin imparatorluğu kurmayı plânlamıştı. Shag Yang'ın hukuk kuramları, herkesi kanun önünde eşit görüp sıkı yasalar ve sert cezalarla tebaayı kontrol etmeyi öngörmekteydi. Kendisi Qin dükü Xiao'nun hükümranlığı sırasında Qin'in başbakanı oldu ve aşamalarla devleti güçlü ve düzenli bir ülke hâline getirdi. Bu devletin tek hedefi, bütün rakiplerini yok etmekti. Shang Yang, soylu sınıfı giderip yerine ancak başarılara yükselme imkânını veren ve soydan ayrıcalığını hükümdar hâriç kimseye izin vermeyerek meritokrasi sınıfını oluşturdu. Önceleri ordu soyluların kumandasında olup toplanan vergilerle kurulurdu. Bundan sonra generaller, yeteri kadar becerileri olmak şartıyla toplumun her kesiminden atanabiliyordu. Bunun yanında birlikler son derece sıkı eğitiliyor ve disipline önem veriliyordu.

O tarihten beri Qin, Çin'in en güçlü devleti olma yolunda ilerledi ve sonunda diğer altı devleti (Qi, Chu, Han, Yan, Zhao, Wei) egemenliği altına aldı. Bu yeni devletin başına İlk İmparator (Qin Shi Huangdi) geçti. (İmparatorluğun başına geçmeden önce kendisi Qin Ying Zheng olarak bilinirdi.)

Hükümdarın rolü[değiştir | kaynağı değiştir]

Aslında yönetici sınıfına ait olan hükümdarlar, legalistlere göre "yetki gizemi" donatılmıştır (Çince; pinyin: shì; düz olarak "otorite esrârı"). Dolayısıyla her zaman buyrukları tebaa tarafından saygı ve itaatla karşılanmalıdır. Hükümdârın zâtı meşrûiyeti ona verir. Shen Dao (~MÖ 350MÖ 275) ve Shen Buhai gibi legalistler, hükümdarın karizmasına verilmiş öneme pek değer vermemişlerdir. Yetenekli hükümdarlar, niyetlerini gizleyip dışarıya doğru kayıtsız gibi dururlardı. Bütün hükümlerine uyulacağına emîn olmak için akıllı hükümdar dikkati çekmeme politikası güder (düşük profil). Dolayısıyla arzu ve isteklerini gizleyerek dalkavukluğun önüne geçer ve tebaasının emirlerine önem vermesini sağlar. Çin dükü Xiao'nun başbakanı Shang Yang, felsefesinde hükümdarına dış politikayla ilgileneceğine müzik dinlemesine izin verirken İlk İmparator'un en hayran kaldığı Han Feizi'yse akıllı hükümdardan daha çok beklemektedir. Onun standardlarına göre iyi bir hükümdar, hatalı olduğunu gösterince ona sadık bakanlarının tavsiyelerini kabul etmekle kalmaz, nezâketi altındakilere de gösterir ve fazla açgözlü olmaz. Legalistler, hükümdarın ataerkil olması beklenirken fazla hoşgörülü olmanın avamı bozacağını ve devletin iç düzenini tehlikeye sokacağını ileri sürer. Ne ilginçtir ki Han Hânedanlığı'nın büyük tarihçisi Sima Qian (~MÖ 14586), İlk Qin İmparatoru dünyaya kendini göstermeyip (muhtemelen ebedîleşebilmek için) saklanarak düşük profille hareket ederken mutlaka legalistlerin hükümdarın rolü konusundaki bütün tavsiyelerine uymamıştır.

Bakanların legalist düşüncedeki rolü[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümdara destek olmak ve idarî problemlerden uzak kalmak için Han Devleti'nin bir bakanı olan Shen Buhai, yeni bir kavramı ortaya koydu: Çince; pinyin: shù; düz olarak "methods". Bu metot ya da bürokratik idarî modeli, hükümdarı ideal hedefe doğru geliştirmek için bir programdır. Legalistlere göre akıllı bakan, hükümdarın en önemli yardımcısıdır. Bakanın görevi, belli maslahatları anlamak iken hükümdar da bakanının icraatını değerlendirmek durumundadır. Bakanların ve başka memurların birçok kez yabancı güçlerin lütfünu aradığına işaretle Han Feizi, hükümdarın bu kişileri ödül ve ceza "kulplarıyla" kontrol altında tutmasını önermiştir. Memurlar, korkunun verdiği motivasyonla bakanların icraatlarının istenenden ne fazla, ne de az olup olmadığını kontrol eder.

İlgili kişiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Konfüçyüsçü düşünür Xun Zi'nin legalist düşüncelerden etkilendiği ya da düşüncelere etki ettiği bazen ileri sürülür. Bu, genellikle iki öğrencisinin (Li Si ve Han Fei) koyu legalist olmasındandır.

İlgili felsefeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Karşıt felsefeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Barbieri-Low, Anthony, trans. “The Standard Measure of Shang Yang (344 B.C.).” 2006.
  • Creel, H.G. “The Totalitarianism of the Legalists.” Konfüçyüs'den Mao Zedong'a kadar Çin felsefesi. Chicago: The University of Chicago Press, 1953.
  • Duyvendak, J.J.L., trans. The Book of Lord Shang: A Classic of the Chinese School of Law. London: Probsthain, 1928.
  • Graham, A.C., Disputers of the TAO: Philosophical Argument in Ancient China (Open Court 1993). ISBN 0-8126-9087-7
  • Pu-hai, Shen. “Appendix C: The Shen Pu-hai Fragments.” Shen Pu-hai: MÖ 4. yüzyılın bir politik felsefecisi. Herrlee G. Creel tarafından İngilizceye tercüme edilmiştir. Chicago: The University of Chicago Press, 1974.
  • Qian, Sima. Büyük Târihçinin kayıtları, Qin Hânedanlığı. Burton Watson tarafından İngilizceye tercüme edilmiştir. New York: Columbia University Press, 1993.
  • Schwartz, Benjamin I. Eski Çin'in Düşünce Dünyâsı. Cambridge, MA: The Belknap Press of Harvard University Press, 1985.
  • Watson, Burton, trans. Han Fei Tzu: Temel Yazıları. New York: Columbia University Press, 1964.

Legalizm (Çin felsefesi) nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) anlamı nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) ne demektir? Nedir? :Legalizm (Çin felsefesi) nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) anlamı nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) ne demektir? ile ilgili Legalizm (Çin felsefesi) nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) anlamı nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Legalizm (Çin felsefesi) nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) anlamı nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) ne demektir? Ne Demektir? Legalizm (Çin felsefesi) nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) anlamı nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) ne demektir? Açıklaması Nedir? Legalizm (Çin felsefesi) nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) anlamı nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) ne demektir? Cevabı Nedir? Legalizm (Çin felsefesi) nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) anlamı nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Legalizm (Çin felsefesi) nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) anlamı nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Legalizm (Çin felsefesi) nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) anlamı nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Legalizm (Çin felsefesi) nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) anlamı nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Legalizm (Çin felsefesi) nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) anlamı nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Legalizm (Çin felsefesi) nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) anlamı nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Legalizm (Çin felsefesi) nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) anlamı nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) ne demektir? Açıklaması? :Legalizm (Çin felsefesi) nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) anlamı nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Legalizm (Çin felsefesi) nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) anlamı nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Legalizm (Çin felsefesi) nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) anlamı nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Legalizm (Çin felsefesi) nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) anlamı nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Legalizm (Çin felsefesi) nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) anlamı nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Legalizm (Çin felsefesi) nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) anlamı nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) ne demektir? Gerçek mi? :Legalizm (Çin felsefesi) nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) anlamı nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) ne demektir? ile ilgili Legalizm (Çin felsefesi) nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) anlamı nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Legalizm (Çin felsefesi) nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) anlamı nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Legalizm (Çin felsefesi) nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) anlamı nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Legalizm (Çin felsefesi) nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) anlamı nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) ne demektir? Hakkında? :Legalizm (Çin felsefesi) nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) anlamı nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) ne demektir? ile ilgili Legalizm (Çin felsefesi) nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) anlamı nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Legalizm (Çin felsefesi) nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) anlamı nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Legalizm (Çin felsefesi) nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) anlamı nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Legalizm (Çin felsefesi) nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) anlamı nedir?, Legalizm (Çin felsefesi) ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Hala Sultan Tekkesi, Mektep, Birchover, Enjoy the Silence, Çiçekköy, Çumra, Işık Doğudan Yükselir, Nefes borusu, The Auk, Çiçekdağı, Sondrio, 2024 İranın İsraile saldırıları, Aripiprazole, Neive, Yazılı hukuk, Behram Paşa Camii, Çallı İbrahim, Gereksinim çözümleme, Thomsen, Lumateperone, İş Kuleleri, Paliperidone, Çanakkale Savaşları Kara Harekatı, Labinot Harbuzi, Mesut Doğan, Topoğrafik, Weimar Cumhuriyeti, Topografik, 1853, Boidae, Fumie Suguri, Leopar köpekbalığı, Jamir Garcia, Kelhurice, Çevrimiçi yedekleme hizmetleri karşılaştırması, Satsuma, Arşın Mal Alan, Partlar, Çevrimiçi ofis paketi, Lamna nasus, Maksutçuk, Kars, Minimal, Flupentiksol, Gün Eksilmesin Penceremden, Novara ili, Kasia Kowalska, Kügersen ili, Wincle, Gabriel Batistuta, Iraktaki göller listesi, Chrysopsis, Mihrişah Valide Sultan Camii, Feminist şairler listesi, Çevrim sonrası değişim, Carolyn R. Bertozzi, Gök katları, Uda (imparator), Ergun Köknar, Köprüköy muharebeleri, Dave Jerden, Çevgani mücveri, Lobnya, Aartselaar, Çetnikler, Carey Mulligan, Wilhelm Frick, Adhezyon, Paleografya, İbni Fadlan, Rüstem Batum, Uşak Arkeoloji Müzesi, Çetiner Erdoğan, Eşyükselti eğrileri, Sindirim yolu, Brekspiprazol, Ujhorod Uluslararası Havalimanı, Mehmet Cahit Güran, Klorprotiksen, Ah Nerede (dizi), İşkodra Gölü, Yamdrok Gölü, Kaklık Tren İstasyonu, Güney Amerika ülkeleri listesi, François Gérard, Kanada Kızılderili rezervleri listesi, Arbıreşler, İkinci hanedan, Vasiliy Berezutski, Kevser Suresi, Riga metrosu, Tuya Kalesi, Çetin Güner, Amaryllis, Afganistan devlet başkanları listesi, Amisülpirid, Kevin Strootman, Cremona ili, Hasan Bitmez, Sota Hirayama, Çetin Güler, Mitos Boyut Yayınları,
Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?,