Tribün ne demektir

Tribün ne demektir Nedir?

Tribün ne demektir Nedir?, Tribün ne demektir Nerededir?, Tribün ne demektir Hakkında Bilgi?, Tribün ne demektir Analizi? Tribün ne demektir ilgili Tribün ne demektir ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Tribün ne demektir ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Tribün ne demektir Ne Anlama Gelir Tribün ne demektir Anlamı Tribün ne demektir Nedir Tribün ne demektir Ne Anlam Taşır Tribün ne demektir Neye İşarettir Tribün ne demektir Tabiri Tribün ne demektir Yorumu 

Tribün ne demektir Kelimesi

Lütfen Tribün ne demektir Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Tribün ne demektir İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Tribün ne demektir Kelimesinin Anlamı? Tribün ne demektir Ne Demek? ,Tribün ne demektir Ne Demektir? Tribün ne demektir Ne Demektir? Tribün ne demektir Analizi? , Tribün ne demektir Anlamı Nedir?,Tribün ne demektir Ne Demektir? , Tribün ne demektir Açıklaması Nedir? ,Tribün ne demektir Cevabı Nedir?,Tribün ne demektir Kelimesinin Anlamı?,Tribün ne demektir Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Tribün ne demektir Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Tribün ne demektir Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Tribün ne demektir Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Tribün ne demektir Kelimesinin Anlamı Nedir? Tribün ne demektir Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Tribün ne demektir Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Tribün ne demektir Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Tribün ne demektir - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Tribün ne demektir

Tribün ne demektir Nedir? Tribün ne demektir Ne demek? , Tribün ne demektir Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Tribün ne demektir Kelimesinin Anlamı? Tribün ne demektir Ne Demek? Tribün ne demektir Ne Demektir? ,Tribün ne demektir Analizi? Tribün ne demektir Anlamı Nedir? Tribün ne demektir Ne Demektir?, Tribün ne demektir Açıklaması Nedir? , Tribün ne demektir Cevabı Nedir? , Tribün ne demektir Kelimesinin Anlamı?






Tribün ne demektir

Tribün

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tribün (Latince: tribunus; Yunanca tribounos), Roma Cumhuriyeti ve İmparatorluğunda 2-3 seçilmiş magistyra ve idari veya askerî görevlilerce paylaşılan unvan. Kelime, Antik Roma'da insanların askerlik ya da oy verme amacıyla bölünmüş oldukları kabile anlamındaki Tribe (tribus) sözcüğünden türetilmiştir.

Roma magistraları ve sivil hizmetler[değiştir | kaynağı değiştir]

Pleblerin Tribünü[değiştir | kaynağı değiştir]

Plebler Tribünlüğü magistralığı ya da Halkın Tribünü (Latince tribunus plebis), geleneksel olarak Roma Cumhuriyetinin kurulduğu yıl olarak kabul edilen MÖ 509 yılından yaklaşık 15 yıl sonra MÖ 494 yılında kurulmuştur. Romalı plebler, fiziksel şiddete karşı bir tür yasal koruma sağlayan dokunulmazlık (sacrosanctitas) hakkı ve herhangi bir plebi, patrici bir magistranın elinden kurtarabilme hakkı olan "yardım hakkını" (ius auxiliandi) güvence altına alacak bir kurumun oluşturulmasının patrici sınıfı tarafından kabul edilmesine kadar Roma kentini terk etmişlerdi (Secessio plebis). Tribünler sonradan, aracılık hakkı (ius intercessionis) ve başka bir tribün olan "halkın tribünü" de dahil her hengi bir magistranın eylem ya da tekliflerini veto etme hakkı (veto Latince "yasaklıyorum" anlamına gelir) gibi daha önemli güçler de elde etmişlerdir. Romalı pleblerin baş temsilcisi olarak tribünlerin evinin kapısının gece ve gündüz sürekli açık olması gerekirdi. Plebler Tribünü Concilium Plebis tarafından seçilirdi.

Tribün aynı zamanda görevlerini yerine getirirken kendisine engel olan herhangi bir kişiyi ölüm cezasına çarptırabilme yetkisine sahipti (bu sebeple bir tribünün en büyük tehdidi birisini Tarpeian Kayası'ndan aşağı atmak olurdu). Tribünlerin dokunulmazlığı, görevlerini yerine getirdikleri süre içerisinde kendilerine zarar verecek kişilerin plebler tarafından öldürülmesi yönünde verilmiş ciddi vaatlerle sağlanırdı. Tribünler, Concilium Plebis adlı Plebler meclisini toplama yetkisine sahip tek magistraydı ve aynı zamanda kendisine sadece ona ait olan, bir yasa teklif etme hakkı sağlayan "plebler meclisi başkanlığını" da yürütürdü. Bir tribün aynı zamanda Senatoyu toplantıya çağırabilir ve teklifler sunabilirdi. Ancak bir tribünün yetkileri sadece Roma sınırları içerisinde geçerliydi. Veto yetkisi, eyalet valilerini etkilemez ve dokunulmazlık hakkı Roma Şehir Surlarının bir mil dışına kadar uzanabilirdi. MÖ 450 yılında Tribün sayısı ona yükseltilmiştir.

Tribün olabilmek için pleb olmak gerekiyordu ve bu mevki MÖ 421 yılına kadar onlara açık olan tek makamdı. Cumhuriyetin son dönemlerinde bir patrici olan politikacı Clodius, ailesinin pleb kökenli bir kolu tarafından evlat edinilme işini ayarladı ve tribünlük görevine kadar yükseldi.

Lucius Cornelius Sulla, diktatör olduğu dönemde tribünlerin veto güçlerini ciddi biçimde sınırlandırdı ve Senatonun izni olmadan Concilium Plebis önünde yasa teklifinde bulunmalarını yasadışı hale getirdi. Daha sonra Crassus ve Pompey'in konsüllükleri döneminde tribünlerin eski hakları geri verildi.

Cumhuriyet tarihi boyunca, güçlü kişiler tribünlük unvanlarını kendi kişisel ihtişamları ve menfaatleri için kullandılar. Clodius ve Milo adlı tribünler Pompey ve Sezar'ın ihtiyaç ve taleplerini yerine getirebilmek için mahkemelerde ve yönetimde şiddet kullanmaktan çekinmediler. Senato Sezar'ın, Pompey'in emekli askerlerinin arazileri ve Galya'nın yönetimiyle ilgili taleplerini reddedince, Sezar tribünlere yöneldi ve istediklerini elde etti.

Bir Patrici için Pleb tribünü olmak imkânsız olduğundan, ilk Roma İmparatoru Augustus'a makamı (tribunitia potestas) aslında resmî olarak üstlenmeden tüm Tribünal yetkiler teklif edildi. Bu, Augustus'un otoritesinin iki anayasal dayanağından birisidir. (diğeri imperium proconsulare maius). Bu durum ona Senato'yu toplantıya çağırma hakkı veriyordu. Aynı zamanda dokunulmazdı, veto yetkisine sahipti (ius intercessionis) ve görevini yerine getirmesine engel olanları ölüme mahkûm edebiliyordu.

Birçok imparatorun saltanatının başlangıç tarihi olarak tribunitia potestas yetkisinin üstlenilmesi baz alınır (Tiberius, Titus, Trajan ve Marcus Aurelius bu unvanı seleflerinin saltanatı sırasında üstlenmişlerdir). Marcus Vipsanius Agrippa ve Drusus II, hiçbir zaman imparator olamadıkları halde tribunicia potestas yetkisini üstlenmişlerdir.

Roma Ordusu Subayları[değiştir | kaynağı değiştir]

Askerlerin Tribünü[değiştir | kaynağı değiştir]

Klanlar meclisi, her yıl yirmili yaşlarının sonlarındaki 24 genç erkeği senatoryal talep üzerine Askerlerin Tribünü (tribunes militium) olarak hizmet etmek üzere seçerdi. Bu 24'ler, mevcut dört Roma Lejyonuna komuta eden Konsüllerinin yanına, Lejyonları komuta etmek üzere subay olarak altışarlı gruplar olarak dağıtılırdı.

Aynı zamanda tüm orta dereceli Lejyon subayları da tribunum militi olabilmek için henüz genç ve seçilmemiş oldukları halde tribün olarak adlandırılırdı.

Kohort komutanı[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tribunus Cohortis: askerî birlik komutanı
  • Tribunus Cohortis Urbanae: Şehir kohortu komutanı

Hazine Tribünü[değiştir | kaynağı değiştir]

Hazine Tribünleri olarak bilinen (tribuni aerarii) tribünlerinin görevlerinin ne olduğu konusu biraz sırdır. Görünüşe göre başlangıçta vergi toplayıcı olarak görev yapıyorlardı ancak bu görev zaman içinde yavaşça diğer görevlilere devredilmiştir. Cumhuriyetin sonlarına doğru bu sınıf servet sınıflandırmasında equiteler'den daha aşağıdaydı. MÖ 70 yılında Roma seçiciler kurulu reforme edilecek ve üyelerinin 1/3'ü hazine tribünü olacaktı.

Çeşitli görevleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Tribünal: karargâhın önünde yer alan ve birliklere hitap etmek için kullanılan yükseltilmiş platform

Tribunus: Kıdemli memur
Tribunus angusticlavius: "Dar şeritli subay"; equestrian (atlı) lejyon subayı, Her lejyonda beş adet bulunur.
Tribunus comitiatus: Comitia tarafından tribunus militum olarak seçilmiş subay
Tribunus laticlavius: "Geniş şeritli subay"; senatoryal lejyon subayı, Lejyon'un komuta kademesinde ikinci sırada yer alan komutan
Tribunus militum: Kıdemli lejyon subayı
Tribunus militum a populo: Halk meclisi tarafından atanmış kıdemli lejyon subayı
Tribunus rufulus: Komutan tarafından seçilmiş subay
Tribunus sexmestris: Altı aylık bir süre için görev yapan tribün
Tribunus vacans: Geç Roma'da atanmamış tribün; personel subayı

Kaynaklar ve dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Tribün ne demektir Nedir? :Tribün ne demektir ile ilgili Tribün ne demektir burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Tribün ne demektir Ne Demektir? Tribün ne demektir Açıklaması Nedir? Tribün ne demektir Cevabı Nedir? Tribün ne demektir Kelimesinin Anlamı? Tribün ne demektir konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Tribün ne demektir Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Tribün ne demektir Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Tribün ne demektir Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Tribün ne demektir İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Tribün ne demektir Açıklaması? :Tribün ne demektir Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Tribün ne demektir Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Tribün ne demektir Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Tribün ne demektir Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Tribün ne demektir Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Tribün ne demektir Gerçek mi? :Tribün ne demektir ile ilgili Tribün ne demektir burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Tribün ne demektir sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Tribün ne demektir Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Tribün ne demektir Hakkında? :Tribün ne demektir ile ilgili Tribün ne demektir burada bulabilirsiniz. Tribün ne demektir Detaylar için sitemizi geziniz Tribün ne demektir Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Tribün ne demektir resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
XVIII. Ioannes, Elbistan Anadolu Lisesi, Arlene Martel, Columbo, Mary Cassatt, Mridula Sinha, Letonya Müzik Yapımcıları Birliği, Antisiyonizm, Kodak, Jeremy Black (tarihçi), Taşıyıcı RNA, Gotik roman, Xiaomi Mi 4, Hırvatistan Deniz Kuvvetleri, Boşuzay, Havra, Truman Capote, Zehirli madde, Azerbaycan ana muhalefet partisi liderleri listesi, 1982 in film, Mezgeldek, Rami Mehmed Paşa, Teslis, Kirakos Gandzaketsi, Ben 10 karakterleri, Uçak komutanı, Bifobi, Hong Kong, Kristaps Porziņģis, Alpaslan Eratlı, Piper philodendroides, Tritaeniopteron, Mayumi Iizuka, Gönülaldı, Eruh, Minangkabaular, Diadumenian, Devalüasyon, Hassan Sami Kocamemi, Tavriya Simferopol, TRT FM, Apostolik Sarayı, Orchis, Yıldızlar ve Yakamoz, Dune Tanrı İmparatoru, Ongin Yazıtı, Dizi arama algoritması, Mekanik denge durumu, Parlamenter sistem, NGC 1752, Stuttgart Database of Scientific Illustrators 1450–1950, Niamh Kavanagh, Kutsal yalan, İznik çinisi, Banker Kastelli, Ata ekmeği, Parada de Cunhos, Bartolomé de las Casas, Danshi Kōkōsei no Nichijō, Jim Ross, FC Schalke 04, Tilkeşen mücveri, Berkant Göktan, Metin Çekmez, Makarios III, İstanbul Beyaz Güvercin Müzik Yarışması, Silahdar Ali Paşa, Lucas Lobos, Akciğerin evrimi, Ubıh, Sal Tessio, Çankırıda 2007 Türkiye genel seçimleri, Louis B. Mayer, Ostrojaç Kalesi, Ethan Suplee, Optalmolog, Romanyanın bağımsızlığını kazanması, Minoh, Gianluigi Buffon, Karasu Çayı (Asi), Nokia 5530, Yenicamili, Donuts, Küçük tarla kazı, Yassıada mahkemeleri, Hadım, Vahanlılar, Bağımsız Devletler Topluluğu millî futbol takımı, Kusursuz Dünya, Ingrid Thulin, Gruidae, 1950 Britanya Grand Prix, Anafi, Entebbe Operasyonu, Sharnford, Ornithogalum oligophyllum, Sinéad Mulvey, The Only Thing That Looks Good On Me Is You, Bardo (şehir), Kemal Uçar, Trophées UNFP du football,
Erdal Tektaş Kimdir?, Yukarı Volta bayrağı Anlamı Nedir, Yukarı Volta bayrağı Nasıl Oluştu, Yukarı Volta bayrağı Tarihi, Yukarı Volta bayrağı Renkleri, Yukarı Volta bayrağı Tasarımı, Mehmet Ümit Küçükkaya Kimdir?, Murat Çakar Kimdir?, Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?,