Trabzon İç Savaşı nedir?, Trabzon İç Savaşı anlamı nedir?, Trabzon İç Savaşı ne demektir?

Trabzon İç Savaşı Nedir?

Trabzon İç Savaşı Nedir?, Trabzon İç Savaşı Nerededir?, Trabzon İç Savaşı Hakkında Bilgi?, Trabzon İç Savaşı Analizi? Trabzon İç Savaşı ilgili Trabzon İç Savaşı ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Trabzon İç Savaşı ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Trabzon İç Savaşı Ne Anlama Gelir Trabzon İç Savaşı Anlamı Trabzon İç Savaşı Nedir Trabzon İç Savaşı Ne Anlam Taşır Trabzon İç Savaşı Neye İşarettir Trabzon İç Savaşı Tabiri Trabzon İç Savaşı Yorumu 

Trabzon İç Savaşı Kelimesi

Lütfen Trabzon İç Savaşı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Trabzon İç Savaşı İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Trabzon İç Savaşı Kelimesinin Anlamı? Trabzon İç Savaşı Ne Demek? ,Trabzon İç Savaşı Ne Demektir? Trabzon İç Savaşı Ne Demektir? Trabzon İç Savaşı Analizi? , Trabzon İç Savaşı Anlamı Nedir?,Trabzon İç Savaşı Ne Demektir? , Trabzon İç Savaşı Açıklaması Nedir? ,Trabzon İç Savaşı Cevabı Nedir?,Trabzon İç Savaşı Kelimesinin Anlamı?,Trabzon İç Savaşı Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Trabzon İç Savaşı Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Trabzon İç Savaşı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Trabzon İç Savaşı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Trabzon İç Savaşı Kelimesinin Anlamı Nedir? Trabzon İç Savaşı Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Trabzon İç Savaşı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Trabzon İç Savaşı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Trabzon İç Savaşı - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Trabzon İç Savaşı

Trabzon İç Savaşı Nedir? Trabzon İç Savaşı Ne demek? , Trabzon İç Savaşı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Trabzon İç Savaşı Kelimesinin Anlamı? Trabzon İç Savaşı Ne Demek? Trabzon İç Savaşı Ne Demektir? ,Trabzon İç Savaşı Analizi? Trabzon İç Savaşı Anlamı Nedir? Trabzon İç Savaşı Ne Demektir?, Trabzon İç Savaşı Açıklaması Nedir? , Trabzon İç Savaşı Cevabı Nedir? , Trabzon İç Savaşı Kelimesinin Anlamı?






Trabzon İç Savaşı nedir?, Trabzon İç Savaşı anlamı nedir?, Trabzon İç Savaşı ne demektir?

Trabzon İç Savaşı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Trabzon İç Savaşı

1300'lerde Trabzon İmparatorluğu ve etrafındaki ülkeler.
Tarih1340-1349
Bölge
Sonuç III. Aleksios Megas Komnenos imparator oldu.
Taraflar
Amytzantarioi bölüğü Scholarioi
bölüğü
Laz soyluları
Komutanlar ve liderler
  • Mihail Megas Komnenos
  • III. İoannis Megas Komnenos
  • Niketas Scholares
  • Konstantinos Doranites[m 2]
  • Georgios Meitzomatis
  • İoannis Kabazites (ölü)
  • Leo Kabazites
  • Anna Anakutlu
  • Gürcü paralı askerleri
  • Konstantinos Doranites
  • Sebastos Tzanichites
    1. ^ Savaşın başlangıcında dört farklı hizip vardı, ancak Hadım İoannis daha sonra İrini Paleologina'nın tarafına geçmiştir.
    2. ^ 1342'de İmparatoriçe Anna'nın öldürülmesinden sonra Konstantinos Doranites İrini Paleologina'ya karşı Scholarioi bölüğüne geçmiştir.

    Trabzon İç Savaşı, Trabzon İmparatorluğu'nun tahtının devamı için 1340'larda gerçekleşen bir dizi çatışmadır.

    Birkaç muhalif parti kuruldu: Birincisi, Amytzantarantes ailesi ve babası III. Andronikos tarafından sağlanan Bizans paralı askerleri tarafından desteklenen İrini Paleologina; ikincisi, Trabzon'un son İmparatoru Basileios Megas Komnenos'un hatırasına sadık imparatorluk korumalarının bir parçası ile Scholarioi'nin kaptan generali olan Sebastos Tzanichites komutasındaki karşıt arkhonlardı; üçüncü parti, Limni kalesini elinde tutan megas doux Hadım İoannis idi; ve dördüncü ise Laz soyluları tarafından desteklenen Anna Anakutlu'ydu.[1]

    Genel Bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

    Basileios'un ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

    6 Nisan 1340'ta, Basileios Megas Komnenos'un ölümünden sonra, imparatorluğun yönetimi, Bizans İmparatoru III. Andronikos'un (y. 1328-1341 arası hükümdar) gayri meşru kızı İrini Paleologina ve Basileios'un meşru karısı tarafından alındı. İrini'nin kocasının ölümünden bir miktar payı olduğundan şüpheliydi,[2] ve yaşanacak olaylara hazırlıklıydı ve onu tahtta geçiren hizbin eylemlerini zaten örgütlemişti. Tahttaki yükselişinden sonra İrini, gücünü gücünü Amytzantarioi ve diğer önemli aristokratların yardımıyla sağlamlaştırmaya çalıştı. Ancak, zaman zaman yerel aristokrasinin iki büyük hizbini oluşturan Amytzantarioi ve Scholarioi arasındaki tartışmalar, kişisel anlaşmazlıklardan dolayı çok karmaşık hale gelmişti. Tahtın mirasçısının yokluğunun yanı sıra, İmparatoriçe'nin otoritesini ortaya koyamamasından dolayı, her iki taraf da, sosyopolitik inançlarını dayatmayı amaçladıkları için taraflar şiddetli bir biçimde çatışmışlardır.[3] Sonuç olarak, Scholarioi ailesi derhal tepki verdi ve imparatoriçeye karşı ayaklandı. Meizomatlar, Doranlılar, Kabazitesler ve Kamachenos aileleri tarafından desteklenen Scholarioi, İmparatoriçe'ye karşı döndüğünde, Amytzantarioi İrini'nin tarafını tuttu ve durumu kontrolü altına almasında yardımcı oldu.

    (Merkez) ortaçağ Trebizond (modern Trabzon, Türkiye) Kale planı. Günümüze ulaşanlar kırmızı renklidir.

    Sonraki iç savaşta, İmparatoriçe İrini, Amytzantarioi tarafından; soylular arasındaki güçlü hizip tarafından, Ceneviz ve Bizans paralı askerleri tarafından desteklendi. Karşıt isyancılar, kendilerini Lazların doğal haklarının vatansever şampiyonları olarak gören, Laz kökenli aristokrat bir aile Tzanichites, sebastos ve megas stratopedarches idi. Scholarioi'nin kaptan generali ya da şehir milisleri - imparator Basileios'un hatırasına sadık kalan imparatorluk muhafızları ve Konstantinopolis'ten bir yabancı olarak İrini'den nefret eden bir halk kitlesi, Hagios Eugenius Manastırı büyük Manastır'ı mülklerine yerleştiler. Bu manastır, daha sonra başkentin güneydoğusuna, vadinin üzerinde bir kale gibi yükseldi. Öte yandan, imparatoriçe, Amytzantarios ailesinin yardımıyla, liman ve kalenin kontrolünü elinde tutmayı başardı. İmparatoriçeye yardım etmek için Konstantinopolis'ten Trabzon'a gelen megas doux, Hadım İoannis tarafından genç imparator II. Manuil Megas Komnenos'un öldürülmesi ile ayaklanma, 2 Temmuz 1340'ta sona erdi. İoannis’in kuvvetleri imparatorluk birliklerine katıldı ve beraber Hagios Eugenius Manastırı'na saldırıp, ateşe verdiler. Scholarioi yenildi ve liderleri ilk başta tutuklandı ve Limni kalesine götürüldü, ancak bir sonraki yıl (1341 Temmuz) idam edildiler.

    İmparatorluk tacını giyebilecek bir kocası olmadan, İrini'nin konumunu uzun süre sürdürmeyi ummadığı belliydi; İrini, kendi imparatorluğunun megas domestikos'una aşık olmakta gecikmedi. Bu tutku, sarayında hiziplere bölünen birkaç kişiye ve St Eugenia'daki felaketten kurtulan eski düşmanlarının yeniden silahlanma fırsat sundu böylece düşüncesiz İmparatoriçenin başında yeni bir fırtına patladı.

    Anna Anakutlu[değiştir | kaynağı değiştir]

    Bir kadın daha, taht için iddiada bulundu, İrini'den daha iyi bir unvanla ortaya çıktı: o zaman kadar örtü ardında, inzivada yaşayan Anakutlu olarak isimlendirilen İmparator II. Aleksios'un en büyük kızı Anna. Muhalefet onun manastır elbisesini bırakması ve Lazona'ya kaçması için ikna etti, burada İmparatoriçe taç giydi ve bölge üzerinde kontrolü ele geçirdi ve Laz ve Tzan halkı,[4] onu Basileios'un en yakın meşru varisi olduğu için tahtın yasal mirasçısı olarak tanıdı. Böylece, 17 Temmuz 1341'de Anna, muzaffer bir şekilde Trabzon'a girdi, ardında Gürcü Kral V. Giorgi'dan (1314-1346 arası hükümdar) Laz savaşçıları ve Büyük Lazona'nın bandonundan Trabzon Lazları tarafından tahta oturtuldu. O, bir yandan, Amytzantarios ailesi tarafından desteklenmiş, diğer taraftan Laz, Tzan tarafından[5] ve genel olarak, Trabzon İmparatorluğu'nun eyaletlerinin halkı tarafından desteklenmiştir. Anna'nın tahttaki yükselişinden sonra yerli Amytzantarioi'nin yaygınlığı, karşıt Scholarioi'nin diğer soylu ailelerin desteğiyle onu devirmek için sürekli girişimlerini kışkırtmıştı.

    Sürekli olarak Scholarios ailesinin ve Konstantinopolis ile ilgili diğer aristokrat çevrelerin altında olan Anna'nın saltanatında Trabzon'un aristokrat aileleri arasındaki çatışmalar belirleyici oldu. Scholarios ailesinin teşebbüsleri, İrini Paleologina'nın düşüşü ve Anna'nın yükselişi ile hayal kırıklığına uğrayan Konstantinopolis ile Venedik ve Ceneviz tarafından desteklendi.

    30 Temmuz 1341 günü sonradan imparator olacak II. İoannis Megas Komnenos'un (1344-1349 arası hükümdar) ikinci oğlu Mihail Megas Komnenos, Bizans İmparatoru VI. İoannis'in yardımıyla imparatorluğun yönetimini ele almak için Konstantinopolis'ten Trabzon'a üç savaş gemisi ile yelken açtı, kendisine Scholarioi kaptan generali Niketas Scholares ve önceki imparatoriçe İrini ile evlenmek üzere Georgios Meizomatis eşlik ediyorlardı.[6] İlk olarak, yüksek rütbeliler ve metropolit Akakios onu bir imparator olarak onu tüm cömertlikleriyle kabul ettiler. Mihail, toplanan asiller ve devlet memurlarına bağlılık yemini aldı ve ertesi gün taç törenine hazırlanmak üzere saraya çekildi. Gün ortasında sahne değişti. Halk bütün gece boyunca yeni bir Konstantinopolis maceracılarının istilasına direnmek için kışkırtıldı ve isyanlar başlattılar. Muhalif soylular ve hükûmet yetkilileri onların girişimlerini kolaylaştırdı. Olgun yılların güçlü bir adam tarafından yönetilmek istenmemesiyle, hemen sarayda Mihail'ı hapsettiler ve daha sonra Oinaion'a esarete yollandılar. Birkaç müdahaleden sonra Laz askerleri üç Bizans gemisini ele geçirdiler ve birkaç gün sonra tahttan indirilen İrini Konstantinopolis'e gitmek üzere bir Frank gemisine konuldu. Laz hizbinin soyluları artık tek iktidar sahibi olmuşlardı ve imparatorluğun güçlü şeflerin birliği tarafından yönetilmesi için İmparatoriçe Anna'nın adını kullandılar.

    III. İoannis Megas Komnenos[değiştir | kaynağı değiştir]

    Bizzat ittifakına sivil emrin en kesin garantisi olarak bakan Scholarioi ve Yunan partisinin kaptan generali Niketas, rakiplerini güçten çekmeye yönelik başka bir girişimde bulunmayı kararlaştırdı. Niketas Scholares, Konstantinos Doranites, kardeşleris Georgios and Mihail Meizomatis ve diğerleri, bir Venedik gemisi ile Konstantinopolis'e kaçtılar. Burada, Mihail'ın oğlu sonraki imparato İoannis Megas Komnenos (1342-1344 arası hükümdar) ile buluştular ve ona Trabzon İmparatorluğu'nun tahtını teklif ettiler. Sefer, gizlice ve Bizans hükûmetinden herhangi bir kamu desteği olmadan gerçekleştirildi. Trabzon'un şefleri tarafından ikiye ek olarak üç Ceneviz kadırgası kiralandı; ve İmparatoriçe Anna'nın hükûmetine düzenlenen bir saldırı için seçilmiş birlikler alındı. 1342 yılının başlarında Trabzon'a ulaştılar ve şiddetli sokak savaşlarından sonra işgalciler kaleye doğru yol almayı zorladılar. İmparatoriçe Anna imparatorluk sarayında esir alındı, karşı darbeye karşı korunmak için hemen boğuldu. İoannis Grand Komnenos, 4 Eylül 1342'de Trabzon'a geldi ve aynı gün Theotokos Chrysokephalos kilisesi'nde imparator olarak taç giydi. III İoannis'in tahta çıkışını aristokrasinin üyelerine karşı yapılan zulümler izledi. Onu başından beri desteklemiş olan Scholarios ailesi, tahttan çıktıktan sonra tuttukları güçten yararlandı ve tahttan indirilen Anna Anakutlu'yu destekleyen rakip Amytzantarios ailesine karşı döndü. Laz hizbinin, özellikle de Amytzantaraoi'nin ve soylu soydaşlarının çoğu öldürüldü. Anna'nın takipçilerinin katliamı eyaletlerde devam etti.

    Mihail Megas Komnenos[değiştir | kaynağı değiştir]

    Görünüşe göre III. İoannis'i yükselten aristokratların onunla ilgili memnuniyetsizliği bir şekilde büyüdü, Niketas, babasını Mihail'i Limnia'daki tutsaklıktan kurtardı ve 1344'te tahta geçirdi ve İoannis, St. Sabas Manastırı'na kovuldu. Buna karşılık Mihail, Niketas'a megas doux unvanı, Georgios Meitzomates'a megas domestikos unvanı verirken, Georgios'un oğluna Pinkernis, İoannis Kabazites megas logothetes, Niketas Scholares'in oğluna parakoimomenos, Mihail Meitzomates amytzantariosve, Stephan Tzanichites megas konostaulos unvanlarını aldı. Böylece Scholarioi hükûmetin kontrolünü tamamen ele geçirdi.

    İmparator Mihail hükûmetin durumunu iyileştirmek için bazı girişimlerde bulunmuş gibi görünüyor, ancak yetenekleri görev için yeterli değildi. Laz soylularının iki büyük hizbi ve vatandaşların Yunan liderleri, geçici ve yerel nedenlerden kaynaklanan kişisel kombinasyonlar ve siyasi düzenlemelerle imparatorluk yönetimini kontrol etmek için kendilerini korudular. Mihail her iki tarafın gücünü kırmaya karar verdi. İktidara geldikten hemen sonra, Laz hizbinin soylularının en saygın olanını ölüme mahkûm etti - bu, devletin tüm yüksek makamlarını miras ile devralan Yunan hizbi tarafından desteklendi.

    Ancak, Scholarioi'nin gücü, Trabzon halkında popülerliğini kaybettiğini kanıtladı. Başkent ve Laz halkı isyan başlattı, soylu bir grubun keyfi iktidarının değil kanuni imparatorun gelmesinin talep ettiler. 1345 yılının Kasım ayında Niketas ile Georgios Meitzomates ve hizbin diğerleri birlikte hapsedildi. Ancak, yaşlı ve hasta olan İmparator Mihail, Niketas'ı hapishaneden serbest bıraktı ve 13 Aralık 1349'da onun eski makamı olan megas doux olarak tekrar atadı. Dokuz gün sonra Niketas yeni bir darbe ile Mihail'i indirip Basileios'un oğlu III. Aleksios Megas Komnenos ismini kullanacak İoannis'i tahta çıkardı, böylece Trabzon İç Savaş sona erdi.

    Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

    Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

    Özel
    1. ^ Zehiroğlu 2016, ss. 159-210.
    2. ^ Miller 1968, s. 46.
    3. ^ Λυμπερόπουλος, B., O Bυζαντινός Πόντος. H αυτοκρατορία της Tραπεζούντας (Αθήνα 1999), p. 138.
    4. ^ Bryer, A., ‘Some notes on the Laz and the Tzan (1) (2)’, in People and Settlement in Anatolia and the Caucasus, 800-1900 (VR, London 1988), pp. 161-168, 174-195.
    5. ^ On the historical background of the Laz and the Tzan, see Bryer, A., “Some notes on the Laz and the Tzan (1) (2)”, in Bryer, A., People and Settlement in Anatolia and the Caucasus, 800-1900 (VR, London 1988), pp. 161-168 (=1), 174-195 (=2). They were native inhabitants of the northeastern Pontos, descending from the Colchians and the Macrones. They used to meddle in the political affairs of the Empire of Trebizond.
    6. ^ In 1341, Michael Grand Komnenos started from Constantinople as the future husband of Eirene Palaiologina, according to the diplomatic plan of John VI Kantakouzenos. Before he reached Trebizond, the revolt instigated by Anna Anachoutlou, which ended in the forced resignation of Eirene and the ascension of Anna to the throne, had already broken out. See Χρύσανθος, μητροπολίτης Τραπεζούντος (Chrysanthos of Trebizond), "Η Εκκλησία της Τραπεζούντος" Αρχείον Πόντου 4-5, (1933), pp. 241-242.
    Genel
    • Bryer, Anthony (1980). The Empire of Trebizond and the Pontos (İngilizce). Londra: Variorum Reprints. ISBN 978-0-86078-062-5. 
    • Karpov, Sergei (2007). История Трапезундской империи [A history of the empire of Trebizond] (Rusça). Saint Petersburg: Variorum Reprints. s. 656. ISBN 978-0-86078-062-5. 
    • Miller, William (1968). Trebizond: The Last Greek Empire (İngilizce). Şikago: Argonaut Publishers. 
    • Savvides, Alexios G. K. (2009). Ιστορία της Αυτοκρατορίας των Μεγάλων Κομνηνών της Τραπεζούντας (1204-1461). 2η Έκδοση με προσθήκες [History of the Empire of the Grand Komnenoi of Trebizond (1204-1461). 2nd Edition with additions] (Yunanca). Selanik: Kyriakidis Brothers S.A. ISBN 978-960-467-121-2. 
    • Zehiroğlu, Ahmet. M. (2016). Trabzon İmparatorluğu [The Empire of Trebizond (Vol.2)]. Trabzon: Lazika Yayın Kolektifi. ISBN 978-605-4567-52-2. 

    Trabzon İç Savaşı nedir?, Trabzon İç Savaşı anlamı nedir?, Trabzon İç Savaşı ne demektir? Nedir? :Trabzon İç Savaşı nedir?, Trabzon İç Savaşı anlamı nedir?, Trabzon İç Savaşı ne demektir? ile ilgili Trabzon İç Savaşı nedir?, Trabzon İç Savaşı anlamı nedir?, Trabzon İç Savaşı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Trabzon İç Savaşı nedir?, Trabzon İç Savaşı anlamı nedir?, Trabzon İç Savaşı ne demektir? Ne Demektir? Trabzon İç Savaşı nedir?, Trabzon İç Savaşı anlamı nedir?, Trabzon İç Savaşı ne demektir? Açıklaması Nedir? Trabzon İç Savaşı nedir?, Trabzon İç Savaşı anlamı nedir?, Trabzon İç Savaşı ne demektir? Cevabı Nedir? Trabzon İç Savaşı nedir?, Trabzon İç Savaşı anlamı nedir?, Trabzon İç Savaşı ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Trabzon İç Savaşı nedir?, Trabzon İç Savaşı anlamı nedir?, Trabzon İç Savaşı ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Trabzon İç Savaşı nedir?, Trabzon İç Savaşı anlamı nedir?, Trabzon İç Savaşı ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Trabzon İç Savaşı nedir?, Trabzon İç Savaşı anlamı nedir?, Trabzon İç Savaşı ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Trabzon İç Savaşı nedir?, Trabzon İç Savaşı anlamı nedir?, Trabzon İç Savaşı ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Trabzon İç Savaşı nedir?, Trabzon İç Savaşı anlamı nedir?, Trabzon İç Savaşı ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
    Trabzon İç Savaşı nedir?, Trabzon İç Savaşı anlamı nedir?, Trabzon İç Savaşı ne demektir? Açıklaması? :Trabzon İç Savaşı nedir?, Trabzon İç Savaşı anlamı nedir?, Trabzon İç Savaşı ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Trabzon İç Savaşı nedir?, Trabzon İç Savaşı anlamı nedir?, Trabzon İç Savaşı ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Trabzon İç Savaşı nedir?, Trabzon İç Savaşı anlamı nedir?, Trabzon İç Savaşı ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Trabzon İç Savaşı nedir?, Trabzon İç Savaşı anlamı nedir?, Trabzon İç Savaşı ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Trabzon İç Savaşı nedir?, Trabzon İç Savaşı anlamı nedir?, Trabzon İç Savaşı ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
    Trabzon İç Savaşı nedir?, Trabzon İç Savaşı anlamı nedir?, Trabzon İç Savaşı ne demektir? Gerçek mi? :Trabzon İç Savaşı nedir?, Trabzon İç Savaşı anlamı nedir?, Trabzon İç Savaşı ne demektir? ile ilgili Trabzon İç Savaşı nedir?, Trabzon İç Savaşı anlamı nedir?, Trabzon İç Savaşı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Trabzon İç Savaşı nedir?, Trabzon İç Savaşı anlamı nedir?, Trabzon İç Savaşı ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Trabzon İç Savaşı nedir?, Trabzon İç Savaşı anlamı nedir?, Trabzon İç Savaşı ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
    Trabzon İç Savaşı nedir?, Trabzon İç Savaşı anlamı nedir?, Trabzon İç Savaşı ne demektir? Hakkında? :Trabzon İç Savaşı nedir?, Trabzon İç Savaşı anlamı nedir?, Trabzon İç Savaşı ne demektir? ile ilgili Trabzon İç Savaşı nedir?, Trabzon İç Savaşı anlamı nedir?, Trabzon İç Savaşı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Trabzon İç Savaşı nedir?, Trabzon İç Savaşı anlamı nedir?, Trabzon İç Savaşı ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Trabzon İç Savaşı nedir?, Trabzon İç Savaşı anlamı nedir?, Trabzon İç Savaşı ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Trabzon İç Savaşı nedir?, Trabzon İç Savaşı anlamı nedir?, Trabzon İç Savaşı ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
    Jamie Redknapp, Amerika Birleşik Devletleri Senatosu İstihbarat Seçilmiş Komitesi, Büyükburhaniye, Ceyhan, Beğendik, Tercan, Ben Godfrey, Dil bilimci, Boz fok, Muammer Birdal, Norman I. Platnick, Maria Aleksandrovna Ulyanov, Juan Pablo Montes, Chasing Ice, Televizyon yönetmeni, Sandbostel, Olmek, Zhavia Ward, Türkiye Arapları, Muhsinzade Mehmed Paşa, Viral hemorajik ateş, İslamda cehennem, Johannes Peter Müller, Orta öğretim, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Nisa Suresi, Elazığ milletvekilleri, Bakla tavası, Dalibor Peršić, Le SuperClub Vidéotron, Kızıldere, Niksar, Shen Xue, Misel, Wilson Aparecido Xavier Júnior, David Cage, Wasing, Büyük Ayetullah listesi, Yurokça, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi, 2012 Hint Okyanusu Depremi, Endemik (biyoloji), Çiftlikköy, 2022 İstanbul saldırısı, Šumadija (ilçe), Yeniköy, Foça, Psi Eridani, Suudi Arabistanda insan hakları, Amerika Birleşik Devletleri, NGC 5931, Kata, Güveçli, Bingöl, 2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı, Müslüm Gürses 1, Gökören, Alaca, Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı, Toktamış Han, Simpsonlar (2. sezon), Robin Milner, Akira Mutō, Nouméa, Teistik evrim, Alaturka, Toyota Hilux, Windows NT 4.0, Mississippi kültürü, The Other Side of Turkey, Friedrich August von Hayek, Yaroslava Degtyareva, Fastaki şehirler listesi, Difüzyon, Aistė Smilgevičiūtė, DHD (Yıldız Geçidi), Bilgin Balanlı, Nuri Özsan, Gwen Shamblin, The Dope Show, NGC 400, Gram pozitif bakteri, CatDog, Bundessozialgericht, SBS Radyosu, Karayazı, VK (şirket), Black Earth, Balliol Kolej, Oxford, Felix Edmundovich Dzerzhinsky, Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi, Ulusal Mutabakat Hükûmeti, Kuzuluk kaplıcaları, Betty, Gafur Cihani, Double or Nothing (Angel), Mornese, Sübedey Bahadır, Venedig im Regen, Dil Gölü, Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, Andranik Ozanyan, Gwen Shamblin Lara, Heavy metal, Carabus manifestus, Phatthalung (il),
    Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?,