Türk istihbaratı nedir?, Türk istihbaratı anlamı nedir?, Türk istihbaratı ne demektir?

Türk istihbaratı Nedir?

Türk istihbaratı Nedir?, Türk istihbaratı Nerededir?, Türk istihbaratı Hakkında Bilgi?, Türk istihbaratı Analizi? Türk istihbaratı ilgili Türk istihbaratı ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Türk istihbaratı ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Türk istihbaratı Ne Anlama Gelir Türk istihbaratı Anlamı Türk istihbaratı Nedir Türk istihbaratı Ne Anlam Taşır Türk istihbaratı Neye İşarettir Türk istihbaratı Tabiri Türk istihbaratı Yorumu 

Türk istihbaratı Kelimesi

Lütfen Türk istihbaratı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Türk istihbaratı İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Türk istihbaratı Kelimesinin Anlamı? Türk istihbaratı Ne Demek? ,Türk istihbaratı Ne Demektir? Türk istihbaratı Ne Demektir? Türk istihbaratı Analizi? , Türk istihbaratı Anlamı Nedir?,Türk istihbaratı Ne Demektir? , Türk istihbaratı Açıklaması Nedir? ,Türk istihbaratı Cevabı Nedir?,Türk istihbaratı Kelimesinin Anlamı?,Türk istihbaratı Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Türk istihbaratı Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Türk istihbaratı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Türk istihbaratı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Türk istihbaratı Kelimesinin Anlamı Nedir? Türk istihbaratı Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Türk istihbaratı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Türk istihbaratı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Türk istihbaratı - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Türk istihbaratı

Türk istihbaratı Nedir? Türk istihbaratı Ne demek? , Türk istihbaratı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Türk istihbaratı Kelimesinin Anlamı? Türk istihbaratı Ne Demek? Türk istihbaratı Ne Demektir? ,Türk istihbaratı Analizi? Türk istihbaratı Anlamı Nedir? Türk istihbaratı Ne Demektir?, Türk istihbaratı Açıklaması Nedir? , Türk istihbaratı Cevabı Nedir? , Türk istihbaratı Kelimesinin Anlamı?






Türk istihbaratı nedir?, Türk istihbaratı anlamı nedir?, Türk istihbaratı ne demektir?

Türk istihbaratı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Türk istihbaratı, tarih boyu Türk devletlerinin bilgi alma ve devlet bütünlüğünü koruma amacıyla kurduğu resmi ve resmi olmayan teşkilatlardır. Türkler için istihbaratın ortaya çıkmasının Orta Asya'da Çinliler ile yapılan mücadeleler döneminde başladığı söylenebilir. Daha sonra özellikle Osmanlı İmparatorluğu ile hem askeri, hem yurt içi-yurt dışı alanda çeşitli teşkilatlar kurulmuştur.

Tarihsel gelişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski Türk devletleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Türklerin yerleşik hayata geçmesinden önce Kağan ve Han'lara bağlı çeşitli casusluk çalışmalarının olduğu bilinse de ilk kayıtlar yerleşik hayata geçilmesiyle görevlendirilen ve o zamanki dilde "gizli, gizleyen" anlamına gelen Çaşıt - Çaşut isimli istihbarat görevlileri üzerinedir. Bu istihbaratçılar özellikle Çin ve Çin ordusu hakkında bilgi toplamış, Türk sarayındaki Çin kökenli eşlerin istihbarat toplamalarına karşı karşı istihbarat (kontrespiyonaj) çalışması yapmışlardır.

Osmanlı İmparatorluğu dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı Devleti'nde ilk istihbarat kayıtları devletin kurulmasıyla başlar. Bazı kayıtlara göre Osman Gazi ve oğlu Orhan Gazi, İnegöl ve Konur Kalesi'nin fethi sırasında martolos adlı yabancı kökenli bir askeri grubu kullanmıştır. Martoloslar'ın II. Kosova Savaşı öncesinde II. Murad, II. Mehmet (Fatih Sultan) devrinde akıncı kumandanları, I. Süleyman (Kanuni) tarafından ise iç bölgelerde kullanıldığı hakkında kayıtlar bulunmaktadır.

Duraklama Dönemi'nde herhangi bir resmi istihbarat kuruluşu kurulmamıştır. 19. yüzyılda Sultan Abdülmecid tarafından Fransız Gizli Polis Teşkilatı'na benzer bir istihbarat kurumu kurulmak istense de başarılı olamayıp kapanmıştır. Aynı kurum Sultan Abdülaziz tarafından yeniden canlandırılmak istenmiş, ülke aleyhine çalışmalar içine girdiği iddiasıyla tekrar kapatılmıştır.

Trablusgarp Savaşı'nda Teşkilat-ı Mahsusa görevlisi Kuşçubaşı Eşref ve arkadaşları

19. yüzyılın sonlarına doğru Osmanlı topraklarında artan yabancı casusluk faaliyetleri ve bu faaliyetlerin direkt Padişah otoritesini tehdit eder hale gelmesi sebebiyle II. Abdülhamid tarafından direkt olarak kendisine bağlı Yıldız İstihbarat Teşkilatı kurulmuştur. Bu kurum Abdülhamid'in tahttan indirilmesi ile kapatılmış ve ellerindeki arşivler büyük oranda yok edilmiştir.

İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin üst yöneticilerinden Enver Paşa, yabancı casusların artan faaliyetleri neticesinde devletin ve milletin bütünlüğünü korumak amacıyla profesyonel bir istihbarat kuruluşunun kurulması gerektiğine karar verir. Buna dayanılarak 1913 yılında Teşkilat-ı Mahsusa resmi olarak kurulur. Teşkilat-ı Mahsusa'nın kurulmasıyla Türkler devlete organik olarak bağlı, gizlilik prensibi içerisinde olsa da resmi bir istihbarat teşkilatına kavuşmuştur. Bu kurum özellikle Trakya, Kafkasya ve Yakın Doğu bölgesinde aktif çalışmalar içerisine girmiştir. Kendisine bağlı tertipli bir personel yapılanması bulunmaktaydı. Özellikle Mısır, Filistin, Arap Yarımadası gibi bölgelerde yabancı casuslara karşı kontra-espiyonaj çalışmalarında bulundular.

Yıkılış süreci ve para-militer gruplar[değiştir | kaynağı değiştir]

1918 yılında imzalanan Mondros Mütarekesi ile imparatorluğun bütün orduları terhis edildi ve Osmanlı yıkılış sürecine girdi. Bunun yanında Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkarak Milli Mücadele'yi başlatmasıyla Anadolu'da çeşitli gizli ve para-militer örgütler kurulmaya başlandı. Bu doğrultuda 1919'da Karakol Cemiyeti kuruldu. Daha sonraları ise Karakol Cemiyeti'nin devamı niteliğinde Zabitan, Yavuz, Hamza gibi istihbarat grupları oluştu. Bu gruplar özellikle İstanbul'dan Anadolu'ya mühimmat, bilgi, yardım ve insan gücü sevkiyatında önemli roller aldı.

Türkiye Cumhuriyeti dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Milli Emniyet Hizmeti Riyâseti[değiştir | kaynağı değiştir]

Mareşal Fevzi Çakmak ve Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk

Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde Cumhuriyet'in ilan edilmesi ile modern Türkiye Cumhuriyeti devleti kuruldu ve bu modern bir devletin gerekliliği olan modern kurumlar kurulmaya başlandı. 1926'da istihbarat faaliyetlerine profesyonel bir zemin kazandırmak amacıyla Cumhurbaşkanı Atatürk tarafından Mareşal Fevzi Çakmak'a emir verildi. Fevzi Çakmak tarafından Erkan-ı Harbiye-i Umumiye Riyaseti bünyesinde bir İstihbarat Dairesi kuruldu. Bu istihbarat dairesi daha sonraları Milli Emniyet Hizmeti Riyaseti'ne dönüştürüldü.

İstihbarat teşkilatına bir dış istihbarat bölümü kurulmasına destek olması için Alman istihbaratçı Walther Nicolai, Türkiye'ye davet edildi. Daha sonraları kendisi Berlin'de bir Türk istihbaratı teşkilatı kurması için görevlendirildiyse de Türk hükûmeti ile aralarında çıkan maddi ve siyasi problemler yüzünden gereken istikrar sağlanamadı. Yine de Almanya'ya eğitime yollanan Türk istihbarat subaylarının kursları ve diğer programlarıyla ilgilendi, Türkiye'de çeşitli konferanslar verdi.

Milli Emniyet Riyaseti, Hatay'ın Anavatan'a bağlanması ve modern Cumhuriyet'e karşı pek çok iç tehdidin bertaraf edilmesini sağladı. Ayrıca yurt dışında resmi, aktif ve düzenli olarak faaliyet gösteren ilk Türk istihbarat teşkilatı oldu.

Milli İstihbarat Teşkilatı'nın resmi amblemi

Milli İstihbarat Teşkilâtı[değiştir | kaynağı değiştir]

İkinci Dünya Savaşı sonrası değişen ve küreselleşen dünya ile daha modern hale gelen kurumların kurulmaya başlanması, devletin diğer kurumlarının istihbarat sistemlerini tek bir çatı altında toplayarak koordinasyonu sağlayacak ve ülkenin Anayasal değerlerini koruyacak bir teşkilatın kurulmasını zorunlu kıldı. Bu kapsamda 1965 yılında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) kuruldu.[1][2][3]

Türk istihbaratının genel çalışma alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Türk istihbaratının Orta Asya'da oluşmaya başladığında genellikle dış istihbarata yönelik çalışmalar yaptığı tahmin edilse de bu konuda yeterli tarihi kanıt bulunmamaktadır. Lakin özellikle Göktürkler ve Hun İmparatorluğu istihbaratı genel olarak askeri alanda kullanmıştır. İstihbarat daha sonraları, özellikle Türklerin Batı'ya göçü ile Anadolu'da kurulan Türkiye Selçuklu Devleti ile Osmanlı İmparatorluğu'nda daha profesyonel olarak kullanıldı. Osmanlı'nın Kuruluş ve Yükseliş dönemlerinde hem yurt dışında hem yurt içinde mortoloslar ve voynuklar kullanıldı, ayrıca askeri istihbarat alanında Akıncı birliği sınır ötesi çalışmalar yaparak orduya bilgi sağladı.

II. Abdülhamid döneminde, özellikle Batılılaşmanın ve Padişah otoritesine karşı eylemlerin artmasıyla Hafiye teşkilatı ile Yıldız İstihbarat Teşkilatı II. Abdülhamid aleyhtarı siyasi kişilikler üzerine operasyon yaptı. Yurt dışında yaşayan özellikle eğitim için gönderilmiş Türk aydınları ve yurt içinde padişahın yönetimini beğenmeyen kişiler istihbarat tarafından yakalandı.

İttihat ve Terakki yönetiminde daha profesyonel kurumlar kurulmaya başlandı ve Teşkilat-ı Mahsusa, vatanın ve milletin birliğinin korunması için çalışmalar yapmaya başladı. Bu kapsamda eskiden Osmanlı toprağı olan memleketlerde ve yabancı ajanların halkı Osmanlı'ya karşı kışkırtmaya çalıştığı Osmanlı topraklarında kontra-espiyonaj çalışmaları aktif olarak yapıldı.[4]

Modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla ülke içinde modern ve seküler bir devlet yapısı oluşturulmasına karşı çıkanlar çeşitli isyanlar çıkartmaya başladı. İstihbarat bu isyanlar ile mücadelede etkili oldu. Ayrıca Hatay'ın anavatana bağlanması sürecinde de görev yaptı.

Cumhuriyetin ilerleyen yıllarında Milli İstihbarat Teşkilatı kuruldu. MİT özellikle kontra-espiyonaj ve terörle mücadele alanlarında aktif görev aldı. PKK, DHKP-C, IŞID ve FETÖ gibi çeşitli terör örgütleri ile mücadele etti. Bu örgütlerle mücadele kapsamında yurt içi ve yurt dışında operasyonlar düzenledi. Bünyesinde bulunan Elektronik Teknik İstihbarat ile Sinyal İstihbarat başkanlıkları, Türk istihbaratının teknolojik gelişmelerden geri kalmamasını sağladı. Ayrıca Güvenlik Tahkikat Başkanlığı ile kamu kurumlarında görev alacak kişilerin güvenlik taramalarının yapılması konusunda da görev yapmaktadır.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Milli İstihbarat Teşkilatı Tarihçesi, Dr. Erdal İlter
  2. ^ Türk İstihbarat Tarihi ve Atatürk 6 Ağustos 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Hukuk Gündemi - Atatürk Özel Sayısı, Ankara Barosu
  3. ^ a b Ulusal Güvenlik ve Türk İstihbarat Sistemi[ölü/kırık bağlantı], Zafer Söylemez
  4. ^ Türk İstihbaratının Tarihsel Gelişimi, Eray Göç, Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Türk istihbaratı nedir?, Türk istihbaratı anlamı nedir?, Türk istihbaratı ne demektir? Nedir? :Türk istihbaratı nedir?, Türk istihbaratı anlamı nedir?, Türk istihbaratı ne demektir? ile ilgili Türk istihbaratı nedir?, Türk istihbaratı anlamı nedir?, Türk istihbaratı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Türk istihbaratı nedir?, Türk istihbaratı anlamı nedir?, Türk istihbaratı ne demektir? Ne Demektir? Türk istihbaratı nedir?, Türk istihbaratı anlamı nedir?, Türk istihbaratı ne demektir? Açıklaması Nedir? Türk istihbaratı nedir?, Türk istihbaratı anlamı nedir?, Türk istihbaratı ne demektir? Cevabı Nedir? Türk istihbaratı nedir?, Türk istihbaratı anlamı nedir?, Türk istihbaratı ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Türk istihbaratı nedir?, Türk istihbaratı anlamı nedir?, Türk istihbaratı ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk istihbaratı nedir?, Türk istihbaratı anlamı nedir?, Türk istihbaratı ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Türk istihbaratı nedir?, Türk istihbaratı anlamı nedir?, Türk istihbaratı ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Türk istihbaratı nedir?, Türk istihbaratı anlamı nedir?, Türk istihbaratı ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Türk istihbaratı nedir?, Türk istihbaratı anlamı nedir?, Türk istihbaratı ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Türk istihbaratı nedir?, Türk istihbaratı anlamı nedir?, Türk istihbaratı ne demektir? Açıklaması? :Türk istihbaratı nedir?, Türk istihbaratı anlamı nedir?, Türk istihbaratı ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Türk istihbaratı nedir?, Türk istihbaratı anlamı nedir?, Türk istihbaratı ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Türk istihbaratı nedir?, Türk istihbaratı anlamı nedir?, Türk istihbaratı ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Türk istihbaratı nedir?, Türk istihbaratı anlamı nedir?, Türk istihbaratı ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Türk istihbaratı nedir?, Türk istihbaratı anlamı nedir?, Türk istihbaratı ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Türk istihbaratı nedir?, Türk istihbaratı anlamı nedir?, Türk istihbaratı ne demektir? Gerçek mi? :Türk istihbaratı nedir?, Türk istihbaratı anlamı nedir?, Türk istihbaratı ne demektir? ile ilgili Türk istihbaratı nedir?, Türk istihbaratı anlamı nedir?, Türk istihbaratı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Türk istihbaratı nedir?, Türk istihbaratı anlamı nedir?, Türk istihbaratı ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Türk istihbaratı nedir?, Türk istihbaratı anlamı nedir?, Türk istihbaratı ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Türk istihbaratı nedir?, Türk istihbaratı anlamı nedir?, Türk istihbaratı ne demektir? Hakkında? :Türk istihbaratı nedir?, Türk istihbaratı anlamı nedir?, Türk istihbaratı ne demektir? ile ilgili Türk istihbaratı nedir?, Türk istihbaratı anlamı nedir?, Türk istihbaratı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Türk istihbaratı nedir?, Türk istihbaratı anlamı nedir?, Türk istihbaratı ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Türk istihbaratı nedir?, Türk istihbaratı anlamı nedir?, Türk istihbaratı ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Türk istihbaratı nedir?, Türk istihbaratı anlamı nedir?, Türk istihbaratı ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Sahrayıcedid, Emre Çolak, Nina Repeta, Ahat Andican, En çok takipçisi olan Twitter hesapları listesi, Wilanów Sarayı, Kurne, Irak, Semiz Ali Paşa, Ulusal Arkeoloji Müzesi (Atina), Wexner Sanat Merkezi, Saatli, Kilis, Kredi kartları, ISU Grand Prix Finali, Ammoxenidae, Başak burcu, Kulüpler Birliği başkanları listesi, Taşmanlı, T.C. Merkez Bankası, En çok abonesi olan Twitch kanalları listesi, Ebu Gureyb Cezaevi, Cappella de Picenardi, Stranger in a Strange Land (şarkı), Walter Krüger (General), Piyasa ekonomisi, İngiltere Premier Ligi, Mary Queen of Scots (film, 2018), Rocket Punch, Stockholm, En çok takipçisi olan Instagram hesapları listesi, Afrika, İngiltere Parlamentosu, Bulbophyllum yoksunense, Hollanda Meclisi, III. Knut, The Cutie Map, Formula 1 sürücü numaraları listesi, En çok dinlenmeye sahip Spotify hesapları listesi, Mehmet Selahattin Kılıç, Çin pasaportu, Kırgız Kağanlığı, Melitene, İngiltere Krallığı, Il Fiore Delle Mille e Una Notte, il fiore delle mille e una notte, Tuzla sınıfı karakol gemisi, RBS 70, Rusya Savunma Bakanlığı, Adana (il), Condottieri, warner bros. records, İngiltere Kilisesi, Yenimahalle, Andırın, Okinawa Muharebesi, En çok takipçisi olan Spotify sanatçıları listesi, Cerattepe protestoları, II. Hadrianus, Bushat, Lycaste, Sodyum siyano borhidrür, George Mikan, Halil Bey Hasmemmedov, Alonzo Mourning, Anadolu Yakası, Paracrangonyctidae, Sıddık Sami Onar, Pasadena, Trento Üniversitesi, İngiltere Bankası, Mariah Carey, France Gall, Reşid, Márton Esterházy, Perranzabuloe, Torus, Severo Ochoa, Tamburalı, Kilis, Pierre Dartout, İslam ve Hristiyanlık, Juniperus osteosperma, Fatma Aliye Topuz, Burhanettin Kocamaz Stadyumu, Arnavutluk İslam Ayaklanması, Bulbophyllum horridulum, Thomas Eakins, Iznogoud, Yunanistan kralları listesi, Metanojenler, Buzzcocks, 1924 Fransa Bisiklet Turu, Osmany Juantorena, Yaniv Green, Kuzey Kore bayrağı, Keşmirce, Settar Han, Giancarlo Giannini, II. Adil, Roket yakıtı, Biyokütle, Mardin, We Are the World,
Halit Yıldız Kimdir?, Totemsiz Nedir?, Frenolojik Nedir?, Bayrakbilim Anlamı Nedir, Bayrakbilim Nasıl Oluştu, Bayrakbilim Tarihi, Bayrakbilim Renkleri, Bayrakbilim Tasarımı, Totemli Nedir?, Hasan Yıldız Kimdir?, Selman Kösalı Kimdir?, Halil Bakış Kimdir?, Erdal Tektaş Kimdir?, Yukarı Volta bayrağı Anlamı Nedir, Yukarı Volta bayrağı Nasıl Oluştu, Yukarı Volta bayrağı Tarihi, Yukarı Volta bayrağı Renkleri, Yukarı Volta bayrağı Tasarımı, Mehmet Ümit Küçükkaya Kimdir?, Murat Çakar Kimdir?, Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?,