Sutra nedir?, Sutra anlamı nedir?, Sutra ne demektir?

Sutra Nedir?

Sutra Nedir?, Sutra Nerededir?, Sutra Hakkında Bilgi?, Sutra Analizi? Sutra ilgili Sutra ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Sutra ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Sutra Ne Anlama Gelir Sutra Anlamı Sutra Nedir Sutra Ne Anlam Taşır Sutra Neye İşarettir Sutra Tabiri Sutra Yorumu 

Sutra Kelimesi

Lütfen Sutra Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Sutra İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Sutra Kelimesinin Anlamı? Sutra Ne Demek? ,Sutra Ne Demektir? Sutra Ne Demektir? Sutra Analizi? , Sutra Anlamı Nedir?,Sutra Ne Demektir? , Sutra Açıklaması Nedir? ,Sutra Cevabı Nedir?,Sutra Kelimesinin Anlamı?,Sutra Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Sutra Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Sutra Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Sutra Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Sutra Kelimesinin Anlamı Nedir? Sutra Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Sutra Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Sutra Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Sutra - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Sutra

Sutra Nedir? Sutra Ne demek? , Sutra Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Sutra Kelimesinin Anlamı? Sutra Ne Demek? Sutra Ne Demektir? ,Sutra Analizi? Sutra Anlamı Nedir? Sutra Ne Demektir?, Sutra Açıklaması Nedir? , Sutra Cevabı Nedir? , Sutra Kelimesinin Anlamı?






Sutra nedir?, Sutra anlamı nedir?, Sutra ne demektir?

Sutra

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sutra, (Sanskritçe: सूत्र: sūtra; satır, dize; Pali: Sutta, sūtta; yaymak, özlü söz) Hindistan yazın geleneğinde özellikle Hinduizm, Budizm, Cainizm gibi inanç ve öğretilere ait eski metinlerde başvurulmuş bir edebî tarzın hem de bu türde yazılmış toplu metinlerin de adıdır. Vecize, özdeyiş, atasözü, özlü sözler gibi halk arasında dilden dile yayılma kolaylığı sağlamıştır.

Budizm'de Gautama Buddha'nın öğretilerinden oluşan ve doğrudan Buda'nın sözlerini aktardığı varsayılan metinler de aynı yöntem kullanılmıştır.[1]

Samyutta-Nikaya[değiştir | kaynağı değiştir]

Samyutta-Nikaya Budist metinlerinden oluşan bir derlemedir. Sutta Pitaka’lardan oluşan, beş Nikaya’dan üçüncüsüdür. Bu derleme ortalama 2889 Sutra’dan oluşmaktadır.

Kalp Sutra[değiştir | kaynağı değiştir]

En yüce bilgelik Sutra’sı Budizm’in ünlü Mahayana Sutra’sına ait olan kutsal metindir. Diğer adı, öteki dünyanın özü, öteki dünyaya ait olan bilgeliktir. (Sutra) (Prajñāpāramitā Hṛdayasūtra), Korece: (Maha-banya-para-mida-simgyeong), Vietnamca: Kinh Ma Ha Bát Nhã Ba La Mật, Japanca: 摩訶般若波羅蜜多心經 (Maka Hannya Haramita Shingyō), Pinyin: Móhē bōrě bōluómìduō xīnjīng, Tibetçe: sNying mDo ve shes rab snying po'i mdo. Sadece Sanskritçe olan orijinal hali değil, Çince metinler de öğretilmektedir.

Elmas Sutra[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaklaşık olarak 1. yüzyılda kaleme alınan Elmas Sutra (Vajracchedikā-prājñāpāramitā-sūtra) Mahayana Budizmi’nin en önemli metni sayılmaktadır.[2] Elmas Sutra çeşitli Asya ülkelerine kadar yayılmıştır. Ayrıca ‘Prajnaparamita Sutra’nın’ (sanskr. "prajnaparamita" = Bilgeliğin Mükemmelleştirilmesi) bir parçasıdır. Kökeni Çin’e dayanan Sutra’nın ilk versiyonu toplu bir şekilde üretilmiştir. Bu doküman, Gutenberg İncili’nden yaklaşık olarak 600 yıl önce meydana gelen insanlık tarihinin ilk kitap baskısı sayılmaktadır. 1907’de Arkeolog Aurel Stein tarafından bir Çin şehri olan Dunhuang’daki Mogao mağarasında bulunmuştur. Bu Sutra’nın tam başlığı ‘Vajracchedika Prajnaparamita’dır ve ‘Bilgeliğin Mükemmelleştirilmesi’ anlamına gelmektedir.

Biçimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Elmas Sutra 32 bölümden oluşmaktadır. Bütün Sutra’ların topluluk önünde yüksek sesle ve gerektiği gibi okunması 45 dakika sürmektedir. Bu Sutra ‘Subhuti’, yani Buda’nın öğrencisi ve kendisi arasında soru-cevap şeklinde belirlenmiş bir diyalogdur. Modern bir etki yaratan bu Sutra’nın kalitesi de biçimsel açıdan kayda değerdir. Burada Sutra’nın içeriği, başarılı etkisi ve gelecekteki alımlaması ile ilgili şeyler konuşulmaktadır. Ayrıca metin kendiliğinden sorunsallaşmaktadır.

İçeriği[değiştir | kaynağı değiştir]

Elmas Sutra, Buda’nın Sravasti’deki Jetovana Parkın’nda verdiği vaazlara dayanmaktadır. Burada Subhuti adında bir rahibin sorusunu cevaplamaktadır.

‘Biçim boşluktur. Boşluk biçimdir.’ Kalp Sutra’dan gelen Budist düşünce (her ne kadar var olmasa da) Elmas Sutra’nın ana temasıdır. Buda’nın öğretilerine göre 2 doğru / 2 gerçek ortaya çıkmaktadır.

1.Bir yanda biçim dünyası, tecrübe edilen olguların dünyası, gösterge ve kavramlar içinde yanıltıcı, tek taraflı doğrular,

2.Diğer yanda boşluk dünyası (Sunyata), ‘Doğruluk Dünyası’, biçimin ötesinde bir etki alanı, doğum ve ölümün ötesinde, başlangıç ve son, kendiliğinden ve kendiliğinden olmayan, bütün kavramların ötesinde bir dünya.

Buda, bu iki gerçekliği birbirleriyle karşılaştırmakla yetinseydi Buda olamazdı. Elmas Sutra’da geçen bu ifade çeşitli varyantlara yayılmıştır. Bu durumda Sutra’nın başlığı tam ve doğru bir şekilde şöyle çevrilmiştir: “Elmas, yanılsamayı ikiye bölmüştür.” (Vajracchedika Sutra) Buda’nın öğretilerinden oluşan Elmas Sutra aslında pek çok yanılsamalarla benzerlik göstermektedir.

  • İnsanın özgür bir varlık olduğu, başkalarından ayrıldığı yönündeki yanılsama
  • İnsanların aynı kavramların varlığını tam olarak anlayabildiği yönündeki uzak yanılsama
  • İnsanların tamamen yok olduğu, boşluğun ötesinde bir varlığın olmadığı yönündeki yanılsama. ‘Biçim boşluktur. Boşluk biçimdir.’

Elmas Sutra’nın Diyalaktiği[değiştir | kaynağı değiştir]

Elmas Sutra’nın hemen hemen her bölümünde aşağıdaki fomüllere rastlamaktayız. ‘Dharma diye bilinen her şey Dharma değildir. Bu yüzden her şey Dharma diye adlandırılır.’ Bu birbiriyle çelişkili 3 madde şöyledir:

1)A diye bilinen şey 2) A değildir 3) Bu yüzden A’dır. Vietnamlı Zen ustası Thich Nhat Hanh Sutra yorumlamasında bu çelişkiyi şöyle çözmüştür:

1)A’yı dikkatli bir şekilde inceliyoruz 2) A’nın A olmadığını fark ediyoruz 3) Sonra A’yı en güçlü döneminde görüyoruz (Elmas Sutra)

Ya da başka bir formül:

1)Dharma’yı ayrıntılı bir şekilde inceliyoruz 2) Ve bunların Dharma olmadığını görüyoruz 3) Sonra Dharma’yı görmeye başlıyoruz (Elmas Sutra, devamında)

Ya da “Bir gülü incelediğimizde gül olmayan unsurları fark edebiliyorsak o zaman gül kelimesini kullanmak bizim için tehlikeli değildir.” (Elmas Sutra, devamında)

Bu çelişkili cümleler başlangıçta kısaca sözü edilen gerçeklikler arasında gidip geldiği anda çözülmekte ve her defasında diğer gerçekliklere, daha doğrusu gerçeklikle eşit olan diğer bakış açılarına gönderme yapmaktadır.

4 yanlış gerçeklik[değiştir | kaynağı değiştir]

Buda’nın öğretilerinin pek çok felsefi boyutu vardır. Budizm’de insana özgü algılama durumu daima çözülmesi güç bir sorun haline gelmiş, bununla ilgili pek çok sorular sorulmuştur. Ne görüyoruz? Nesnelerin gerçek boyutunu mu, yoksa kendi tasarladıklarımızı / tasvir ettiklerimizi / göstergelerimizi mi görüyoruz? Elmas Sutra’da daima sözünü ettiğimiz 4 yanlış doğru/düşünce vardır.

  • Kendiliğinden oluşan düşünce (ayrılmış, kendisi için var olan)
  • Bir kişiye ait düşünce (insandan ve insan olmayandan ayrılma)
  • Bir canlı varlığın düşüncesi (canlı ve canlı olmayan maddeden ayrılma)
  • Yaşam aralığı düşüncesi (doğum ve ölüm)

Bütün bu düşünceler olguların etkinlik alanına sıkı sıkıya bağlı kalmış, kavramsal-mantıksal farklılıklar alanında varlığını korumuş ve bununla birlikte bu düşünceleri aşan nesnelerin gerçek doğasına ulaşamamıştır.

Lotus Sutra[değiştir | kaynağı değiştir]

Asya’nın en ünlü Elmas Sutra’sının yanı sıra, Lotus Sutra, Mahayana Budizm’inin metinlerinden biridir. Ayrıca 25 bölümden oluşmaktadır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Buda Shakyamuni’nin ölümünden 700 yıl sonra bu Sutra’ların Hindistan’da yazıya geçirildiğine inanılmaktadır. Kucha’da bugün en çok bilinen bu Mahayana Sutra’larının yaklaşık olarak 350 ila 380 tanesi muhtemelen Kumarajavas’ın hocası Suryasoma tarafından bir araya getirilmiştir ve bugün en çok bilinen metninde kayıtlıdır.

Lotus Sutra Hindistan’a, Nepal’e, Sanskritçe’nin hâkim olduğu Merkez Asya’ya kadar yayılmış ve ayrıca Tibetçe, Çinçe’ye çevrilmiştir.

Çoğu yorumlamalar ve çeviriler (modern dillerde de) eski Çince çevirilere göre yönünü belirlemektedir. Bu versiyonda Lotus Sutra Çinli Tiantai Zong ve Japon Tendai-shu’nun temeli sayılmaktadır.

Pali Derlemeleri’nde de yazıldığı üzere eski Buda öğretilerinin aksine esas üzerinde durulması gereken nokta, ruhun kurtulması ve kutsanması için değil, aynı zamanda insanlığın kurtulması için çaba göstermektir.

Lotus Sutra, insanların kendi yaşamlarını ve kendi kaderlerini kendilerinin belirlemesinin her insana şans getireceğini ifade etmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Keown, Damien (1996). Buddhism: a very short introduction. New York: Oxford University Press. ISBN 978-0192853868. 
  2. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; coğ1 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)

Sutra nedir?, Sutra anlamı nedir?, Sutra ne demektir? Nedir? :Sutra nedir?, Sutra anlamı nedir?, Sutra ne demektir? ile ilgili Sutra nedir?, Sutra anlamı nedir?, Sutra ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Sutra nedir?, Sutra anlamı nedir?, Sutra ne demektir? Ne Demektir? Sutra nedir?, Sutra anlamı nedir?, Sutra ne demektir? Açıklaması Nedir? Sutra nedir?, Sutra anlamı nedir?, Sutra ne demektir? Cevabı Nedir? Sutra nedir?, Sutra anlamı nedir?, Sutra ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Sutra nedir?, Sutra anlamı nedir?, Sutra ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Sutra nedir?, Sutra anlamı nedir?, Sutra ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Sutra nedir?, Sutra anlamı nedir?, Sutra ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Sutra nedir?, Sutra anlamı nedir?, Sutra ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Sutra nedir?, Sutra anlamı nedir?, Sutra ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Sutra nedir?, Sutra anlamı nedir?, Sutra ne demektir? Açıklaması? :Sutra nedir?, Sutra anlamı nedir?, Sutra ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Sutra nedir?, Sutra anlamı nedir?, Sutra ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Sutra nedir?, Sutra anlamı nedir?, Sutra ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Sutra nedir?, Sutra anlamı nedir?, Sutra ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Sutra nedir?, Sutra anlamı nedir?, Sutra ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Sutra nedir?, Sutra anlamı nedir?, Sutra ne demektir? Gerçek mi? :Sutra nedir?, Sutra anlamı nedir?, Sutra ne demektir? ile ilgili Sutra nedir?, Sutra anlamı nedir?, Sutra ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Sutra nedir?, Sutra anlamı nedir?, Sutra ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Sutra nedir?, Sutra anlamı nedir?, Sutra ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Sutra nedir?, Sutra anlamı nedir?, Sutra ne demektir? Hakkında? :Sutra nedir?, Sutra anlamı nedir?, Sutra ne demektir? ile ilgili Sutra nedir?, Sutra anlamı nedir?, Sutra ne demektir? burada bulabilirsiniz. Sutra nedir?, Sutra anlamı nedir?, Sutra ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Sutra nedir?, Sutra anlamı nedir?, Sutra ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Sutra nedir?, Sutra anlamı nedir?, Sutra ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Arnavut yazarlar listesi, Akdeniz Oyunları, Tukididis, Amasyada spor, Maksud Paşa, Raif Özben, Canarinus, 1565, Oslo Görüşmeleri, Cinayetler Kulübü, Lech Wałęsa, Lindsay Kemp, Muntingiaceae, Gökyüzü, Paraguay, Çetin Tekindor, Devrimci Sol, Roxton, Bedfordshire, Suriye başbakan yardımcısı, SOCAR, Solanum quebradense, Dünya pasaportu, Dornier Do 217, İsa’nın dirilişi, Chang Myon, Laleli, Richard C. Sarafian, Planlı eskime, Symphytum officinale, Senhit, Andrey Greçko, Tespih çalısı, Alina Reyes, Seçim sistemi, Müstekfî, Mustekfi, Radyografi, Kanadanın Kayalık Dağlardaki Milli Parkları, İktisat, 13 Egeria, Yenişehir Saat Kulesi, Karbonifer, Girne kazası, Albert Schweitzer, Cumhuriyet, Büyükçekmece, En İyi Kısa Belgesel Film Akademi Ödülü, John Cusack, Afluenza, D. C. Stephenson, Runiz, The Documentary 2, Sosyalist İktidar (dergi), İnegazili, İki Müzisyen Kız, Måneskin, Sovyetler Birliği nostaljisi, Abalı, Gevaş, İran dilleri, Kuloğlu Türkleri, Maktu vergi, M. Shadows, Optik spektrometre, Revizyonist İslam Araştırmaları Okulu, Stephen Dillane, İletim ortamı, Suriye (bölge), Yokosuka D4Y, The Jester Race, Angel Investigations, 23 Elazığ FK, Timurlar, Barei, Adil Rami, Merone, Arnavutluk İslam Ayaklanması, 2015 Finlandiya parlamento seçimleri için yapılan anketler, Kayalar, Midyat, Lost (sezon 2), Çao Phraya, Sürekli Dizi, Game Developers Conference, Gostynin (ilçe), Yahhh, İtalya kralı, Norgesmesterskapet, Tempranillo, Gelibolu Yarımadası, Memel Madalyası, Volçetrin, Nationalpolitische Erziehungsanstalten, Çiçek Taksi, Brest, Fransa, Mısırdaki Kapitülasyonların Kaldırılmasına İlişkin Montrö Sözleşmesi, Eindhoven, Sürüsüne Bereket 2, Dimitrios Stefanakos, Ay Lav Yu, NGC 7678, Bilgi ve belge yönetimi, Yüksekokul,
Halit Yıldız Kimdir?, Totemsiz Nedir?, Frenolojik Nedir?, Bayrakbilim Anlamı Nedir, Bayrakbilim Nasıl Oluştu, Bayrakbilim Tarihi, Bayrakbilim Renkleri, Bayrakbilim Tasarımı, Totemli Nedir?, Hasan Yıldız Kimdir?, Selman Kösalı Kimdir?, Halil Bakış Kimdir?, Erdal Tektaş Kimdir?, Yukarı Volta bayrağı Anlamı Nedir, Yukarı Volta bayrağı Nasıl Oluştu, Yukarı Volta bayrağı Tarihi, Yukarı Volta bayrağı Renkleri, Yukarı Volta bayrağı Tasarımı, Mehmet Ümit Küçükkaya Kimdir?, Murat Çakar Kimdir?, Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?,