Sakız Adası'nın Fethi nedir?, Sakız Adası'nın Fethi anlamı nedir?, Sakız Adası'nın Fethi ne demektir?

Sakız Adası'nın Fethi Nedir?

Sakız Adası'nın Fethi Nedir?, Sakız Adası'nın Fethi Nerededir?, Sakız Adası'nın Fethi Hakkında Bilgi?, Sakız Adası'nın Fethi Analizi? Sakız Adası'nın Fethi ilgili Sakız Adası'nın Fethi ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Sakız Adası'nın Fethi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Sakız Adası'nın Fethi Ne Anlama Gelir Sakız Adası'nın Fethi Anlamı Sakız Adası'nın Fethi Nedir Sakız Adası'nın Fethi Ne Anlam Taşır Sakız Adası'nın Fethi Neye İşarettir Sakız Adası'nın Fethi Tabiri Sakız Adası'nın Fethi Yorumu 

Sakız Adası'nın Fethi Kelimesi

Lütfen Sakız Adası'nın Fethi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Sakız Adası'nın Fethi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Sakız Adası'nın Fethi Kelimesinin Anlamı? Sakız Adası'nın Fethi Ne Demek? ,Sakız Adası'nın Fethi Ne Demektir? Sakız Adası'nın Fethi Ne Demektir? Sakız Adası'nın Fethi Analizi? , Sakız Adası'nın Fethi Anlamı Nedir?,Sakız Adası'nın Fethi Ne Demektir? , Sakız Adası'nın Fethi Açıklaması Nedir? ,Sakız Adası'nın Fethi Cevabı Nedir?,Sakız Adası'nın Fethi Kelimesinin Anlamı?,Sakız Adası'nın Fethi Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Sakız Adası'nın Fethi Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Sakız Adası'nın Fethi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Sakız Adası'nın Fethi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Sakız Adası'nın Fethi Kelimesinin Anlamı Nedir? Sakız Adası'nın Fethi Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Sakız Adası'nın Fethi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Sakız Adası'nın Fethi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Sakız Adası'nın Fethi - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Sakız Adası'nın Fethi

Sakız Adası'nın Fethi Nedir? Sakız Adası'nın Fethi Ne demek? , Sakız Adası'nın Fethi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Sakız Adası'nın Fethi Kelimesinin Anlamı? Sakız Adası'nın Fethi Ne Demek? Sakız Adası'nın Fethi Ne Demektir? ,Sakız Adası'nın Fethi Analizi? Sakız Adası'nın Fethi Anlamı Nedir? Sakız Adası'nın Fethi Ne Demektir?, Sakız Adası'nın Fethi Açıklaması Nedir? , Sakız Adası'nın Fethi Cevabı Nedir? , Sakız Adası'nın Fethi Kelimesinin Anlamı?






Sakız Adası'nın Fethi nedir?, Sakız Adası'nın Fethi anlamı nedir?, Sakız Adası'nın Fethi ne demektir?

Sakız Adası'nın Fethi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sakız Adası'nın Fethi

Piri Reis'in eseri Kitâb-ı Bahriye'deki Sakız haritası
Tarih15 Nisan 1566
Bölge
Sonuç

Kesin Osmanlı Zaferi

Sakız adası Osmanlı topraklarına katıldı.
Taraflar
Osmanlı İmparatorluğu Osmanlı Devleti  Ceneviz
Komutanlar ve liderler
Osmanlı İmparatorluğu Piyale Paşa Ceneviz Cumhuriyeti Yincenzo Giustiniani
Güçler
80 kadırga ??

Sakız Adası'nın Fethi, Kaptanıderya Piyale Paşa komutasındaki Osmanlı Donanması'nın 1566 yılında Sakız Adası'nı ele geçirerek Osmanlı topraklarına ilhak etmesiyle sonuçlanan deniz harekâtı.

Osmanlı Devleti'nin Sakız'a yönelik siyaseti[değiştir | kaynağı değiştir]

Sakız'da daha önceki yıllarda da Müslüman idaresi kurulmuştu. Nitekim 670 yılında Emevîler'ce Bizans İmparatorluğu'ndan kısa süreliğine alınan ada, 1089-1091 arasında İzmir ve civarında bir beylik kuran Türk denizcisi Çaka Bey tarafından ele geçirildi. Ada Bizans İmparatorluğu ve Dördüncü Haçlı seferi sonrasında kurulan Latin İmparatorluğu el değiştirdikten sonra, VIII. Mihail döneminde Bizans’ta Cenovalılar üstün duruma gelince 1261 tarihli Nif Antlaşması ile Sakız’da Ceneviz tebaasına konsolos tayin etme ve pazar yeri açma gibi ayrıcalıklar verildi. Bir sonraki İmparator II. Andronikos Aydınoğulları Beyliği tehdidi karşısında 1304’te yeni Foça hâkimi Cenevizli Benedetto Zaccaria’dan yardım istedi ve Sakız bir oldubitti ile bu kişinin denetimine geçti. Menteşe Beyliği’ne ait otuz gemilik bir Türk filosu 1306 yılında adayı yağmaladı ve halkını esir aldı. 1319’daki ikinci saldırı ise başarısız oldu. Bir süre tekrar Bizans'a bağlanan ada Cenovalı Simone Vignosi tarafından tekrar işgal edildi (15-21 Haziran 1346). Zayıf durumdaki Ceneviz Cumhuriyeti, armatör Simone Vignosi ile anlaşıp Ceneviz toprağı olarak kabul edilen Sakız’da Maona adıyla anılan şirketin tasarruf hakkını tanıdı. Şirket özellikle sakız ürününe dayalı paylaşımlı ortaklık tekelini esas alan, cumhuriyet sistemini andıran bir idare kurdu. Ada, Ceneviz Maona yönetiminde köle ticaretinde de bir merkez haline geldi.

Maona yönetimi, Venedik’in baskısına karşı Akdeniz’in bu stratejik adasını ellerinde tutabilmek için Batı Anadolu Türkmen beylikleri Aydınoğulları ve Saruhanoğulları'na 500’er düka altını vergi veriyordu. Yıldırım Bayezid bu beylikleri Osmanlı Devleti'ne katınca Sakız’a buğday gönderilmesini yasakladığı gibi, 60 gemilik bir filo yolladı. 1412 yılında Sakız’a yönelik ikinci bir Osmanlı hücumu da Cenova ve Rodos’tan gelen yardımlarla engellendi. I. Mehmed'in İzmir kuşatması esnasında 1428 yılında yapılan bir anlaşmayla Sakız'ın yıllık vergisi 4.000 düka altınına çıkarıldı. II. Murad döneminde ise Sakız'ın haraçgüzârlık statüsü devam etmekle birlikte ilişkilere dostane bir hava egemen oldu ve 1431 yılında adayı kuşatan Venedikliler’e karşı Osmanlı donanmasından yardım istendi. II. Mehmed’in İstanbul'u fethinden sonra ise Sakız-Osmanlı ilişkilerinin seyri değişti ve Maona yönetimi İstanbul’a elçiler gönderip yıllık vergiyi 6.000 düka altınına çıkarmak suretiyle barışı sağlamayı başardı. Bununla birlikte II. Mehmed 1455 yılında bir alacak meselesini gerekçe göstererek adaya önce Hamza Bey, ardından Yunus Bey komutasında iki filo gönderdiyse de sonuç alamadı. 1456 yılında Sakız üzerine daha geniş kapsamlı bir harekât hazırlıkları yapılırken, bu defa verginin 10.000 düka altınına çıkarılmasıyla bundan vazgeçildi.

Harekata giden süreç[değiştir | kaynağı değiştir]

16. yüzyılda Sakız adası

Sonraki dönemde vergilerin ödenmesi düzenli bir şekilde icra edilirken, Kanuni Sultan Süleyman döneminin sonlarında ödemelerin üç yıl boyunca kesintiye uğraması ilişkilerde gerginliğe yolaçtı. Gerginliğin bir başka sebebi de 1565 yılında Malta Kuşatması sırasında Sakız'dan Hospitalier Şövalyeleri'ne yardım gitmesiydi.

Sakız beyleri uyarılara rağmen üç yıllık vergi borçlarını ödemeyince, Osmanlı Devleti 1565 Nisan ayında kendilerine bir mektup göndererek, bu gecikmenin nedenlerini sordu ve borçlarını ödemelerini istedi. Bu uyarının ardından Sakız Beyleri hemen İstanbul’a bir temsilci göndererek vergilerine mahsuben 156.356 akçeyi Osmanlı hazinesine teslim ettiler ve geriye kalan 413.644 akçe için 40 gün vade istediler. Bu talepleri kabul edilmesine rağmen, vade dolduğunda kalan borç yine ödenmedi.

Bu durumda, Osmanlı Devleti verginin tahsili amacıyla 1565 yılı sonlarında Tulumbacılar çavuşlarından Hüseyin’i Sakız’a gönderdi. Sakız beyleri söz konusu meblağı toplamak için zamana gereksinim duyduklarını bahane göstererek, oyalama taktiğini sürdürdüler. Osmanlı Devleti Hüseyin Çavuş’tan uzun süre alınamaması ve verginin tahsil edilip edilemediğini öğrenilememesi üzere, Kanuni Sultan Süleyman 28 Mart 1566 tarihinde Kaptan-ı derya Piyale Paşa’yı donanmayla Sakız’a giderek Sakız beylerinin ve Hüseyin Çavuş'un İstanbul'a getirilerek, şimdiye kadar toplanan paranın kimde olduğunun, geriye kalan borcun ise neden ödenmediğinin sorgulanmasıyla ve borcun tahsil edilmesiyle görevlendirdi.

Harekat[değiştir | kaynağı değiştir]

Sakız'daki Ceneviz kalesi

Piyale Paşa 26 Mart 1566'da İstanbul’dan 70 kadırga ile hareket etti. Donanmaya Gelibolu’da 10 kadırga daha katıldı. Donanma 14 Nisan 1566 tarihinde Sakız’ın doğusundaki Passaggio mevkiine demirledi. Maona yöneticisi Yincenzo Giustiniani, limana gelerek parayı teslim etmediği gibi, Paskalya'yı bahane ederek Piyale Paşa'yı karşılamaya da gitmedi ve yerine iki temsilci gönderdi. Piyale Paşa ise temsilcileri dinledikten sonra, şehre dönmelerine izin verdi ve 15 Nisan 1566 tarihinde donanmayı üç bölüme ayırarak Sakız limanına girdi.

Esasen sadece Sakız vergisinin tahsiline memur edilmiş olan Piyale Paşa, adanın 12 yöneticisini huzuruna davet etti. Ancak, yöneticilerden borcun uzun süre daha ödenemeyeceği yanıtını alınca, onları tutuklayarak zincire vurdu. Piyale Paşa'nın emriyle harekete geçen yeniçeriler de çok zayıf bir dirençle karşılaşarak şehri ve kaleyi zaptettiler.

Harekatın sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Daha sonra Ege Denizi'nden çıkarak Adriyatik Denizi'ne yönelen Osmanlı Donanması İtalya'nın Apulia sahillerini vurdu. Bu sırada Zigetvar Kuşatması sırasında ölen Kanuni Sultan Süleyman'ın yerine II. Selim tahta geçti. Piyale Paşa komutasındaki donanma, yeni padişah İstanbul'da tahta çıkmadan önce başkente döndü.

Ceneviz Cumhuriyeti'nin en doğudaki mülkü olan Sakız'ın kaybı, zenginliği Akdeniz ticaret rotalarına bağımlı olan bu deniz ticareti devleti açısından önemli bir darbe oldu.[1] Osmanlı İmparatorluğu, Ceneviz'e ait bir toprağa harekât düzenlerken bu ülkenin fiilen Osmanlılar'ın savaş halinde olduğu İspanya Krallığı denetiminde/müttefiki olmasıyla da irtibatlandırmıştı.[2]

Sakız adasında Türk yönetiminin başlaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Sakız'ın Osmanlı topraklarına katılmasıyla eski Bizans topraklarındaki son Ceneviz kolonisi de ortadan kalktı. Piyale Paşa Sakız şehrine girdikten sonra kiliselerden birini camiye çevirdi ve Kanuni Sultan Süleyman adına hutbe okuttu. Sakız, müstakil bir sancak haline getirilerek Kaptanpaşa eyaletine bağlandı, sancak beyliğine de 50.000 akçe bedelle Kırşehir Beyi Gazanfer Bey gönderildi.

Aynı zamanda adaya bir kadı, imam, hatip ve müezzin tayin edildi. Ayrıca, reâyânın mahkemedeki işlemlerinin kolaylaştırılması amacıyla Sakız tercümanlığı vazifesi ihdas edildi. Türk idaresinin kurulmasının ardından Sakız’ın tahriri yapıldı. Bunun sonuçlarını yansıtan iki defterden 1566 tarihli ilkinde, adanın 8 kasaba, 31 mahalle, 52 karye ve 58 manastırdaki gayrımenkuller sayıldı. 1567'de yapılan ikinci tahrirde ise hâne ve cizye miktarı belirlendi. Yine, Sakız'ın zaptından bir süre sonra İstanbul’daki Fransız elçisinin ricası üzerine bir fermanla, adadan sürülen Katolikler’den isteyenlerin dönmelerine ve kendi kiliselerine sahip olmalarına izin verildi. Sakızlıların bir kısmı ise (1453'e kadar eski bir Ceneviz kolonisi olan) Galata’ya yerleşti.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Chius Vincta or the Occupation of Chios by the Turks (1566) and Their Administration of the Island (1566–1912)", Described in Contemporary Diplomatic Reports and Official Dispatches, Philip P. Argenti, Cambridge (1941), I. Bölüm
  2. ^ "The Papacy and the Levant, 1204-1571, Kenneth Meyer Setton, American Philosophical Society (1984), c.4, s.899

Sakız Adası'nın Fethi nedir?, Sakız Adası'nın Fethi anlamı nedir?, Sakız Adası'nın Fethi ne demektir? Nedir? :Sakız Adası'nın Fethi nedir?, Sakız Adası'nın Fethi anlamı nedir?, Sakız Adası'nın Fethi ne demektir? ile ilgili Sakız Adası'nın Fethi nedir?, Sakız Adası'nın Fethi anlamı nedir?, Sakız Adası'nın Fethi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Sakız Adası'nın Fethi nedir?, Sakız Adası'nın Fethi anlamı nedir?, Sakız Adası'nın Fethi ne demektir? Ne Demektir? Sakız Adası'nın Fethi nedir?, Sakız Adası'nın Fethi anlamı nedir?, Sakız Adası'nın Fethi ne demektir? Açıklaması Nedir? Sakız Adası'nın Fethi nedir?, Sakız Adası'nın Fethi anlamı nedir?, Sakız Adası'nın Fethi ne demektir? Cevabı Nedir? Sakız Adası'nın Fethi nedir?, Sakız Adası'nın Fethi anlamı nedir?, Sakız Adası'nın Fethi ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Sakız Adası'nın Fethi nedir?, Sakız Adası'nın Fethi anlamı nedir?, Sakız Adası'nın Fethi ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Sakız Adası'nın Fethi nedir?, Sakız Adası'nın Fethi anlamı nedir?, Sakız Adası'nın Fethi ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Sakız Adası'nın Fethi nedir?, Sakız Adası'nın Fethi anlamı nedir?, Sakız Adası'nın Fethi ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Sakız Adası'nın Fethi nedir?, Sakız Adası'nın Fethi anlamı nedir?, Sakız Adası'nın Fethi ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Sakız Adası'nın Fethi nedir?, Sakız Adası'nın Fethi anlamı nedir?, Sakız Adası'nın Fethi ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Sakız Adası'nın Fethi nedir?, Sakız Adası'nın Fethi anlamı nedir?, Sakız Adası'nın Fethi ne demektir? Açıklaması? :Sakız Adası'nın Fethi nedir?, Sakız Adası'nın Fethi anlamı nedir?, Sakız Adası'nın Fethi ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Sakız Adası'nın Fethi nedir?, Sakız Adası'nın Fethi anlamı nedir?, Sakız Adası'nın Fethi ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Sakız Adası'nın Fethi nedir?, Sakız Adası'nın Fethi anlamı nedir?, Sakız Adası'nın Fethi ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Sakız Adası'nın Fethi nedir?, Sakız Adası'nın Fethi anlamı nedir?, Sakız Adası'nın Fethi ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Sakız Adası'nın Fethi nedir?, Sakız Adası'nın Fethi anlamı nedir?, Sakız Adası'nın Fethi ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Sakız Adası'nın Fethi nedir?, Sakız Adası'nın Fethi anlamı nedir?, Sakız Adası'nın Fethi ne demektir? Gerçek mi? :Sakız Adası'nın Fethi nedir?, Sakız Adası'nın Fethi anlamı nedir?, Sakız Adası'nın Fethi ne demektir? ile ilgili Sakız Adası'nın Fethi nedir?, Sakız Adası'nın Fethi anlamı nedir?, Sakız Adası'nın Fethi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Sakız Adası'nın Fethi nedir?, Sakız Adası'nın Fethi anlamı nedir?, Sakız Adası'nın Fethi ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Sakız Adası'nın Fethi nedir?, Sakız Adası'nın Fethi anlamı nedir?, Sakız Adası'nın Fethi ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Sakız Adası'nın Fethi nedir?, Sakız Adası'nın Fethi anlamı nedir?, Sakız Adası'nın Fethi ne demektir? Hakkında? :Sakız Adası'nın Fethi nedir?, Sakız Adası'nın Fethi anlamı nedir?, Sakız Adası'nın Fethi ne demektir? ile ilgili Sakız Adası'nın Fethi nedir?, Sakız Adası'nın Fethi anlamı nedir?, Sakız Adası'nın Fethi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Sakız Adası'nın Fethi nedir?, Sakız Adası'nın Fethi anlamı nedir?, Sakız Adası'nın Fethi ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Sakız Adası'nın Fethi nedir?, Sakız Adası'nın Fethi anlamı nedir?, Sakız Adası'nın Fethi ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Sakız Adası'nın Fethi nedir?, Sakız Adası'nın Fethi anlamı nedir?, Sakız Adası'nın Fethi ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Siyasi mahkûm, 2000 milenyum saldırıları planı, Alison Lurie, Ivica Šurjak, Gorée, Ayvalık, Vytenis, Japoncanın lehçeleri, WWE Royal Rumble, Konquistador, Amazona vinacea, Amyotrofik lateral skleroz, 2017 FIFA Kulüpler Dünya Kupası Finali, Qwant, Bölgesel tren, Kosinüs teoremi, Zoli Ádok, Erdoğan Yazıcı, Basmacı Hareketi, 658. Kırkpınar Yağlı Güreşleri, Castellabate, Bojan Dubljević, Tigin, Karen Allen, Belonuchus, Ardenica Manastırı, Gregor Mendel, Luigi Pirandello, Kansei, Gürcü Kolu, 2024 UEFA ülkeler sıralaması, Adnan Ergil, 1912 Yaz Olimpiyatları, Christoph Hemlein, UEFA Kupası ve Avrupa Ligi gol kralları, Chionobathyscus, .22LR, Carabus semiopacus, Annerys Vargas Valdez, Vardenafil, Recep Zühtü Soyak, Perezia, Damnation, Atatürk, Aliağa, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği, Alevî Hanedanı, Beslan Katliamı, Seal (müzisyen), Pityotrichus, 2021 Vuelta a España, Üstdev, Wolfpack, Glenn Medeiros, Jean Marie Le Pen, Güney Kore coğrafyası, Saludecio, F tipi cezaevi, John Sheridan (futbolcu), Necdet Kent, 8. Altın Koza Film Festivali, Bruno Latour, Yıldız deseni (gökbilim), Amon Sul Kulesi, Bahçecik, Akdağmadeni, Lucasian Matematik Profesörü, İzmir Namık Kemal Lisesi, Tallinn Körfezi, Luis Barragán, Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri, Rekor, Angham, Denver Post, Versailles, Morton Ira Greenberg, Geçici hükûmet, Hafif bilişsel bozukluk, Philipp Tschauner, Bulaşık temizleyicisi, Bahama doları, Headhunterz, Ipod, İPod, Norveç başbakanları listesi, Medun, Osmanlı Halifeliği, Kadın Kral, Roll It Gal, María Dolores de Cospedal, İkinci Çeçen Savaşı, Ürjar Nehri, Red Buttons, Anjelika Akbar, İzmir Paraşüt Kulesi, Piper faecatum, NGC 3381, Gregory Goyle, Sakado, Dianetik, George Wells Beadle, Açığa yakın ön düz ünlü,
Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?,