Dizi şifresi nedir?, Dizi şifresi anlamı nedir?, Dizi şifresi ne demektir?

Dizi şifresi Nedir?

Dizi şifresi Nedir?, Dizi şifresi Nerededir?, Dizi şifresi Hakkında Bilgi?, Dizi şifresi Analizi? Dizi şifresi ilgili Dizi şifresi ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Dizi şifresi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Dizi şifresi Ne Anlama Gelir Dizi şifresi Anlamı Dizi şifresi Nedir Dizi şifresi Ne Anlam Taşır Dizi şifresi Neye İşarettir Dizi şifresi Tabiri Dizi şifresi Yorumu 

Dizi şifresi Kelimesi

Lütfen Dizi şifresi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Dizi şifresi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Dizi şifresi Kelimesinin Anlamı? Dizi şifresi Ne Demek? ,Dizi şifresi Ne Demektir? Dizi şifresi Ne Demektir? Dizi şifresi Analizi? , Dizi şifresi Anlamı Nedir?,Dizi şifresi Ne Demektir? , Dizi şifresi Açıklaması Nedir? ,Dizi şifresi Cevabı Nedir?,Dizi şifresi Kelimesinin Anlamı?,Dizi şifresi Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Dizi şifresi Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Dizi şifresi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Dizi şifresi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Dizi şifresi Kelimesinin Anlamı Nedir? Dizi şifresi Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Dizi şifresi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Dizi şifresi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Dizi şifresi - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Dizi şifresi

Dizi şifresi Nedir? Dizi şifresi Ne demek? , Dizi şifresi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Dizi şifresi Kelimesinin Anlamı? Dizi şifresi Ne Demek? Dizi şifresi Ne Demektir? ,Dizi şifresi Analizi? Dizi şifresi Anlamı Nedir? Dizi şifresi Ne Demektir?, Dizi şifresi Açıklaması Nedir? , Dizi şifresi Cevabı Nedir? , Dizi şifresi Kelimesinin Anlamı?






Dizi şifresi nedir?, Dizi şifresi anlamı nedir?, Dizi şifresi ne demektir?

Dizi şifresi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
A5/1'deki anahtar dizisi üretecinin işleyişi, mobil telefon görüşmelerini şifrelemek amacıyla kullanılan DGKY tabanlı bir dizi şifresi.

Kriptolojide dizi şifresi, şifrelenecek açık metnin içeriğindeki basamakların bir sözderastlantısal şifre basamak dizisiyle (anahtar dizisi) birleştirildiği bir simetrik anahtar şifreleme metodudur. Bir dizi şifresinde, açık metindeki her bir basamak, anahtar dizisinde bu basamağa denk gelen basamakla şifre metninin basamaklarını elde etmek amacıyla her seferinde birer kez olmak üzere şifrelenir. Her bir basamağın şifrelenmesi o anki iç duruma bağlı olduğu için dizi şifrelerine durum şifreleri de denmektedir. Pratikte, her bir basamak bir bit ve birleştirme operatörü XOR işlemidir.

Sözderastlantısal anahtar dizileri genellikle rastsal bir tohum değerinden dijital kaydırma yazmaçlarının seri olarak kullanılmasıyla üretilir. Burada kullanılan tohum değeri daha sonra şifre metninin deşifre edilmesinde anahtar olarak kullanılır.

Dizi şifrelerinin simetrik şifrelemeye yaklaşımı Blok Şifreleri'nden farklıdır. Blok şifreleri sabit ve değişmez büyük basamak blokları üzerinde çalışmaktadırlar. Bu iki şifreleme metodu arasındaki ayrım her zaman belirgin değildir: bazı blok şifrelerindeki işlem kiplerinde bir blok şifre primitifi kullanıma bağlı olarak dizi şifresi karakteri gösterebilir. Dizi şifreleri blok şifreleri ile kıyaslandığında daha hızlı çalışmakta olup daha az donanım maliyetine sahiptirler. Buna karşın dizi şifreleri eğer yanlış kullanılırlarsa ciddi güvenlik açıkları verebilmektedirler (Dizi Şifre Saldırıları). Özellikle, aynı başlangıç rastsal tohumu (yani aynı başlangıç durumu) asla bir defadan fazla kullanılmamalıdır.

Dizi Şifrelerinin Tek kullanımlık Şeritlerle İlişkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizi şifreleri, kırılamaz olduğu kanıtlanmış bir şifreleme yönteminin, bazen Vernam Şifreleri olarak da adlandırılan Tek Kullanımlık Şeritlerin eylemlerini yakınsayan bir şifreleme yöntemi olarak görülebilir. Bir tek kullanımlık şifreleme yöntemi tamamen rastsal basamaklardan oluşan bir anahtar dizisi kullanır. Bu anahtar dizisi, şifre metnini oluşturmak üzere her seferde birer kez olmak üzere açık metinle birleştirilir. Bu sistemin güvenli olduğu Claude Shannon tarafından 1949 yılında kanıtlanmıştır. Bu metotta üretilen anahtar dizisi tamamen rastsal olarak üretilmeli ve uzunluğu en az açık metin kadar olmalıdır. Bu dezavantaj pratikte sistemi gerçeklemeyi elverişsiz kılmakta ve sonuç olarak çok kritik uygulamalar dışında tek kullanımlık şeritler fazla kullanılmamaktadır.

Bir dizi şifresi 128 bitlik gibi çok daha küçük ve daha uygun bir anahtar kullanabilir. Bu anahtarı kullanarak, açık metnin basamaklarıyla tek kullanımlık şeritlerdekine benzer bir şekilde birleştirilmek üzere bir sözderastlantısal anahtar dizisi üretir. Bu yöntem tek kullanımlık şeritlere kıyasla daha pratik olmasına karşın ciddi bir maliyeti de beraberinde getirmektedir. Üretilen anahtar dizisi sözderastlantısal olup tam rastsal olmadığı için tek kullanımlık şeritlerle ilişkilendirilen güvenlik kanıdı burada artık geçerli olmamaktadır: bir dizi şifresinin tamamen güvensiz olması gayet olasıdır.

Dizi Şifrelerinin Çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir dizi şifresi bir iç durumu esas alarak anahtar dizisinin ardışık elemanlarını üretir. Buradaki iç durum iki yolla güncellenebilir: birinci yöntemde durum açık metin veya şifre metin mesajlarından bağımsız olarak değişmekte olup durumu bu şekilde güncelleyen dizi şifreleri eşzamanlı (senkronize) dizi şifreleri olarak sınıflandırılmaktadır. Buna karşın, oto-eşzamanlı (oto-senkronize) dizi şifreleri durumlarını önceki şifre metin basamaklarını baz alarak güncellemektedirler.

Eşzamanlı Dizi Şifreleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir eşzamanlı dizi şifresinde sözderastlantısal bir basamak dizisi açık metin ve şifre metin mesajlarından bağımsız olarak üretilir ve daha sonra şifrelemek amacıyla açık metinle veya şifrelenmiş mesajı deşifre etmek amacıyla şifre metniyle birleştirilir. En yaygın formunda ikilik basamaklar (bit) kullanılmakta ve anahtar dizisi açık metin ile XOR işlemi kullanılarak birleştirilmektedir. Bu şemaya ikili eklemeli dizi şifresi adı verilmektedir.

Bir eşzamanlı dizi şifresinde, şifre metninin deşifresinin başarılı olabilmesi için mesajı yollayan ve alan tamamen senkron olmalıdır. Eğer iletim esnasında mesaja basamaklar eklenir ya da çıkarılırsa senkronizasyon kaybolur. Kaybolan bir senkronizasyonu yeniden sağlamak için, çeşitli görelemeler doğru deşifrelemeyi elde etmek amacıyla sistematik olarak denenebilir. Senkronizasyonu yeniden sağlamanın diğer bir yolu ise çıktıdaki şifre metnini düzenli noktalarda imleyicilerle etiketlemektir.

Buna karşın, eğer iletim sırasında bir basamağın eklenmesi veya kaybolması yerine o basamak bozulursa, açık metinde sadece bir basamak bozulmakta ve burada oluşan hata mesajın diğer bölümlerine yayılmamaktadır. Bu özellik iletim hata oranının yüksek olduğu durumlarda yararlı olmakla birlikte buna karşın hatanın ilave mekanizmalar kullanılmadan keşfedilmesini zor kılmaktadır. Buna ek olarak bu özellik, eşzamanlı dizi şifrelerini aktif saldırılara karşı hassas hale getirmektedir. Eğer bir saldırgan şifre metnindeki bir basamağı değiştirebilirse, açık metinde bu basamağa denk gelen basamağa tahmin edilebilir değişiklikler yapabilmektedir (örneğin şifre metnindeki bir bitin ters çevrilmesi durumunda açık metinde buna denk gelen bitin de ters çevrilmesi gibi).

Oto-Eşzamanlı Dizi Şifreleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Diğer bir yaklaşım ise anahtar dizisini hesaplamak amacıyla önceki N şifre metin basamağının kullanılmasıdır. Bu tarz şemalar oto-eşzamanlı dizi şifreleri, eşzamansız dizi şifreleri veya şifre metni oto-anahtarı olarak bilinmektedir. Oto-eşzamanlama fikri 1946 yılında patentlenmiş olup, mesajı alanın N şifre metni basamağına sahip olduktan sonra otomatik olarak anahtar dizisi üreteciyle senkronize olma avantajı, iletim sırasında mesaj dizisine basamak eklenmesi ya da mesaj dizisinden basamak çıkarılması durumlarına karşı düzeltme sürecini daha kolay hale getirmektedir. Tek basamak hataları yarattıkları etkide sınırlı olup en fazla N açık metin basamağını etkilemektedir.

Oto-eşzamanlı dizi şifresine örnek olarak blok şifrelerindeki şifre geribildirim kipi (CFB) örnek olarak verilebilir.

Doğrusal Geribildirim Kaydırma Yazmacı Tabanlı Dizi Şifreleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Basamak olarak ikilik taban kullanan dizi şifreleri genelde Doğrusal Geribildirim Kaydırma Yazmaçları (DGKY'ler) kullanılarak gerçeklenmektedirler çünkü bu yöntem donanım seviyesinde kolaylıkla gerçeklenebilmekte ve bu yöntemin matematiksel analizleri halihazırda yapılmış durumdadır. Buna rağmen, DGKY'lerin kendi başlarına kullanılması güvenli bir sistem sağlamak açısından yetersizdir. Bu sebeple DGKY'lerin güvenliğini arttırmak için çeşitli metotlar önerilmiştir.

Doğrusal Olmayan Birleştirme Fonksiyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

DGKY'ler doğal olarak doğrusal olduğu için, doğrusallığı kaldırmak için kullanılan tekniklerden biri bir takım paralel DGKY'lerin çıktılarını birleştirme üreteci oluşturmak amacıyla doğrusal olmayan bir Boole'sal fonksiyonuna beslemektir. Bu tarz bir birleştirme fonksiyonunun çeşitli özellikleri ortaya çıkan dizi şifresi şemasının güvenliğini (örneğin bağıntı saldırılarından korunmak için) sağlama adına kritiktir.

Saat Kontrollü Üreteçler[değiştir | kaynağı değiştir]

Normalde DGKY'ler düzenli aralıklarla güncellenmektedirler. Doğrusallığı kaldırmak için kullanılan diğer bir yaklaşım bir DGKY'yi ikinci bir DGKY'nin çıktısına bağlı olacak şekilde kontrol ederek DGKY'yi düzensiz aralıklarla saatlendirmektir. Bu tarz üreteçlere örnek olarak dur-kalk üreteci, dalgalı kademe üreteci ve daraltıcı üreteç örnek olarak verilebilir.

Dalgalı kademe üreteci burada DGKY0, DGKY1 ve DGKY2 olarak adlandıracağımız üç doğrusal geribildirim kaydırma yazmacından oluşmaktadır. Bu yazmaçlardan birinin çıktısı diğer iki yazmaçtan hangisinin kullanılacağını belirlemek üzere kullanılır. Örneğin eğer DGKY2 çıktısı 0 olursa DGKY0, 1 olursa DGKY1 saatlendirilir. Dizi şifresinin o andaki çıktısı DGKY0 ve DGKY1 tarafından son olarak üretilen iki bitin XOR işlemi kullanılarak birleştirilmesine eşittir. Bu üç DGKY'nin başlangıç iç durumları kullanılan anahtardır.

Dur-kalk üreteci (Beth ve Piper, 1984) iki DGKY'den oluşmaktadır. DGKY'lerden biri eğer diğer DGKY'nin çıktısı 1 ise saatlendirilir, aksi takdirde bu DGKY önceki çıktısını tekrar eder. Bazı yaklaşımlarda bu çıktı daha sonra düzenli olarak saatlendirilmiş bir diğer üçüncü DGKY'nin çıktısı ile birleştirilmektedir.

Daraltıcı üreteci yaklaşımı ise bu iki yaklaşımdan farklıdır. Bu yaklaşımda düzenli olarak saatlendirilmiş iki DGKY kullanılmaktadır. Eğer birinci DGKY'nin çıktısı 1 ise, üretecin çıktısı ikinci DGKY'nin çıktısına eşit olmaktadır. Buna karşın eğer birinci DGKY'nin çıktısı 0 ise, ikinci DGKY'nin çıktısı kullanılmamakta ve üreteç çıktı olarak bir şey vermemektedir. Bu mekanizma ikinci üreteç üzerinde zamanlama saldırılarından muzdariptir çünkü çıktının hızı ikinci üretecin durumuna bağlı olarak değişmektedir. Bu sorun çıktıyı arabellekleyerek giderilebilir.

Filtre Üreteci[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir DGKY'nin güvenliğini arttırmanın diğer bir yolu ise tek bir DGKY'nin bütün durumunu doğrusal olmayan bir filtreleme fonkisyonuna vermektir.

Diğer Tasarımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

RC4 en fazla kullanılan dizi şifresi tasarımlarındandır.

Doğrusal bir sürücü cihaz yerine doğrusal olmayan bir güncelleme fonksiyonu kullanılabilir. Buna örnek olarak, Klimov ve Shamir tarafından önerilen ve tek bir döngüde n bit üzerinde çalışan üçgensel fonksiyonlar örnek olarak verilebilir.

Güvenlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir dizi şifresinin güvenli olması için anahtar dizisi büyük bir periyoda sahip olmalı ve anahtar dizisinden şifreleme anahtarını ya da iç durumu çıkarmak mümkün olmamalıdır. Buna ek olarak kriptografistler anahtar dizisinin saldırganlara bir diziyi rastsal parazitten ayırmalarına izin verecek hafif meyillerden ve alakalı anahtarlara veya kriptografik tek kullanımlık parçalara denk gelen anahtar dizileri arasında saptanabilir ilişkilerden yoksun olmasını gerektirmektedirler. Burada anlatılanlar tüm anahtarlar için (yani zayıf anahtar bulunmamalıdır) ve saldırganın bildiği ya da kendi seçtiği açık metin veya şifre metin durumlarında da geçerli olmalıdır.

Kriptografideki diğer saldırılar gibi, dizi şifreleri saldırıları da aslında saldırılan dizi şifresi şemasını kırmanın pratik yolları olmaktan ziyade, o şemanın zayıf yanlarını belirtmek için kullanılan yöntemler olabilmektedir.

Bir eşzamanlı dizi şifresini güvenli olarak kullanmak aynı anahtar dizisinin asla bir defadan fazla kullanılmamasını gerektirmektedir. Bu genelde şifreleme şemasının her çağrılışında farklı bir anahtarın ya da tek kullanımlık duruma özel bir değişkenin kullanılması anlamına gelmektedir. Uygulama tasarlayıcıları çoğu dizi şifresinin sadece gizlilik sağladığının ve tasdikleme sağlamadığının farkında olmalılardır: şifrelenmiş mesajlar iletim esnasında hala değişebilmektedir.

Dizi şifreleri için kısa periyotlar şemanın pratikliği açısından önemli bir mesele olmuştur. Örneğin DES gibi 64-bitlik blok şifreleri, çıktı geribildirim kipinde (OFB) bir anahtar dizisi üretmek için kullanılabilmektedir. Buna karşın, geribildirim kullanılmadığında, ortaya çıkan dizinin periyodu ortalama olarak 232 blok olmakta ve çoğu uygulama için bu periyot çok düşük kalmaktadır. Örneğin eğer şifreleme saniyede 8 MB hızında yapılıyorsa, ortalama yarım saat sonra 232 blokluk periyotlar dizide tekrar etmeye başlayacaklardır.

RC4 dizi şifresini kullanan bazı uygulamalar RC4'ün anahtar kurulumundaki zayıflıklar sebebiyle saldırılara karşı açıktır. Bu sebeple yeni uygulamalar ya RC4'ü kullanmamalı ya da bütün anahtarların eşsiz veya ideal olarak birbirleriyle alakasız olduğunu (yani kriptografik özet fonksiyonu tarafından üretilmiş olmalarını) garanti etmeli ve RC4 tarafından üretilen anahtar dizisinin ilk baytlarını kullanmamalıdırlar.

Kullanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizi şifreleri genellikle hızlı ve donanımda gerçeklenmesi kolay oldukları için tercih edilmektedirler. Buna ek olarak, açık metnin bilinmeyen uzunluklarda geldiği güvenli kablosuz bağlantı gibi uygulamalarda da kullanılmaktadır. Eğer bu tip uygulamalarda dizi şifresi kipinde çalışmayan blok şifreleme metodu kullanılacak olsaydı, blok şifreleri çalıştıkları blok büyüklüğünden daha küçük blok büyüklüklerinde doğrudan çalışamadıkları için, uygulama tasarımcısı ya iletim verimliliğini ya da gerçekleme karmaşıklığını tercih etmek durumunda kalırdı. Örneğin eğer 128-bitlik bir blok şifresi ayrı 32-bitlik açık metin parçaları alacak olsaydı, gönderilecek verinin üç çeyreği dolgu olarak kullanılırdı. Dizi şifreleri iletim yapılabilecek en küçük birim (genellikle bayt) üzerinde çalıştığı için bu sorunu doğal olarak elerken, blok şifreleri dolgulamadan sakınmak için şifre metni çalma veya artık blok sonlandırma kipinde kullanılmalıdırlar.

Dizi şifrelerinin diğer bir avantajı ise askeri kriptografide alanındadır. Burada dizi şifresi katı güvenlik kuralları altındaki ayrı bir kutuda üretilip, daha sonra kendi işlevinin bir parçası olarak XOR işlemini kullanan radyo seti gibi çeşitli cihazlara beslenebilir. Bu şekilde dizi şifresiyle beslenen cihaz sonra daha esnek güvenlik kurallarına sahip bir ortamda tasarlanıp kullanılabilir.

RC4 yazılımlarda en sık kullanılan dizi şifresidir. Diğer sık kullanılan dizi şifrelerine örnek olarak A5/1, A5/2, Chameleon, FISH, Helix, ISAAC, MUGI, Panama, Phelix, Pike, SEAL, SOBER, SOBER-128 ve WAKE verilebilir.

Dizi Şifrelerinin Kıyaslanması[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizi
Şifresi
Ortaya Çıkış
Tarihi
Hız
(döngü/bayt)
(bit uzunluğu) Saldırı
Etkin
AnahtarUzunluğu
İlklendirme Vektörü İç Durum Bilinen En İyi Saldırı Berimsel Hız
A5/1 1989 Ses (Wtelefon) 54 114 64 Aktif AMTS veya
AMTS Zaman-Bellek Ödünleşimi
~2 saniye veya
239.91
A5/2 1989 Ses (Wtelefon) 54 114 64? Aktif 4.6 milisaniye
Achterbahn-128/80 2006 1 (donanım) 80/128 80/128 297/351 L ≤ 244 çerçeve uzunlukları için kaba kuvvet.
L ≥ 248 için bağıntı saldırısı [1] 18 Haziran 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
L ≤ 244 için 280 ve 2128.
CryptMT 2005 Çok Hızlı (Yazılım) Değişken 19968'e kadar 19968 N/A (2008) N/A (2008)
FISH 1993 Gayet Hızlı (Wyazılım) Değişken ? ? Açık metin tabanlı saldırı 211
Grain 2004 öncesi Hızlı 80 64 160 Anahtar Türetme 243
HC-256 2004 öncesi 4 (WP4) 256 256 65536 ? ?
ISAAC 1996 2.375 (W64-bit) -
4.6875 (W32-bit)
8-8288
genellikle 40-256
N/A 8288 (2006) İlk raund
Zayıf İç Durum Türetme
4.67×101240 (2001)
MUGI 1998–2002 ? 128 128 1216 N/A (2002) ~282
PANAMA 1998 2 256 128? 1216? Özet Çarpışmaları (2001) 282
Phelix 2004 öncesi 8' kadar (Wx86) 256 + 128-bitlik parça 128? ? Ayrımsal (2006) 237
Pike 1994 0.9 x FISH (Wsoft) Değişken ? ? N/A (2004) N/A (2004)
Py 2004 öncesi 2.6 8-2048?
genellikle 40-256?
64 8320 Kriptanalitik Teori (2006) 275
Rabbit 2003 Şubat 3.7(WP3)-9.7(WARM7) 128 64 512 N/A (2006) N/A (2006)
RC4 1987 7 WP5[1] 8-2048
genellikle 40-256
8 2064 Shamir Birincil Baytlardan Anahtar Türetme veya AMTS 213 veya 233
Salsa20 2004 öncesi 4.24 (WG4) -
11.84 (WP4)
256 64-bit parça + 64-bit dizi pozisyonu 512 Olası nötr bit metodu 8 raund için 2251 for 8 rounds (2007)
Scream 2002 4 - 5 (Wsoft) 128 + 128-bit parça 32? 64-bit raund fonksiyonu ? ?
SEAL 1997 Çok Hızlı (W32-bit) ? 32? ? ? ?
SNOW 2003 öncesi Çok İyi (W32-bit) 128 veya 256 32 ? ? ?
SOBER-128 2003 ? 128'e kadar ? ? Mesaj işlemesi 2−6
SOSEMANUK 2004 öncesi Çok iyi (W32-bit) 128 128 ? ? ?
Trivium 2004 öncesi 4 (Wx86) - 8 (WMK) 80 80 288 Kaba Kuvvet Saldırısı (2006) 2135
Turing 2000–2003 5.5 (Wx86) ? 160 ? ? ?
VEST 2005 42 (WASIC) -
64 (WFPGA)
Değişken
genellikle 80-256
Değişken
genellikle 80-256
256 - 800 N/A (2006) N/A (2006)
WAKE 1993 Hızlı ? ? 8192 SAMTS & SŞMTS Savunmasız
Dizi
Şifresi
Ortaya Çıkış
Tarihi
Hız
(döngü/bayt)
(bit uzunluğu) Saldırı
Etkin
AnahtarUzunluğu
İlklendirme Vektörü İç Durum Bilinen En İyi Saldırı Berimsel Hız

Ek Bilgiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ P. Prasithsangaree and P. Krishnamurthy (2003). "Analysis of Energy Consumption of RC4 and AES Algorithms in Wireless LANs" (PDF). 13 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 22 Mayıs 2012. 

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Matt J. B. Robshaw, Stream Ciphers Technical Report TR-701, version 2.0, RSA Laboratories, 1995 (PDF)[ölü/kırık bağlantı].
  • Thomas Beth and Fred Piper, The Stop-and-Go Generator. EUROCRYPT 1984, pp88–92.
  • Christof Paar, Jan Pelzl, "Stream Ciphers", Chapter 2 of "Understanding Cryptography, A Textbook for Students and Practitioners", Springer, 2009.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Dizi şifresi nedir?, Dizi şifresi anlamı nedir?, Dizi şifresi ne demektir? Nedir? :Dizi şifresi nedir?, Dizi şifresi anlamı nedir?, Dizi şifresi ne demektir? ile ilgili Dizi şifresi nedir?, Dizi şifresi anlamı nedir?, Dizi şifresi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Dizi şifresi nedir?, Dizi şifresi anlamı nedir?, Dizi şifresi ne demektir? Ne Demektir? Dizi şifresi nedir?, Dizi şifresi anlamı nedir?, Dizi şifresi ne demektir? Açıklaması Nedir? Dizi şifresi nedir?, Dizi şifresi anlamı nedir?, Dizi şifresi ne demektir? Cevabı Nedir? Dizi şifresi nedir?, Dizi şifresi anlamı nedir?, Dizi şifresi ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Dizi şifresi nedir?, Dizi şifresi anlamı nedir?, Dizi şifresi ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Dizi şifresi nedir?, Dizi şifresi anlamı nedir?, Dizi şifresi ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Dizi şifresi nedir?, Dizi şifresi anlamı nedir?, Dizi şifresi ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Dizi şifresi nedir?, Dizi şifresi anlamı nedir?, Dizi şifresi ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Dizi şifresi nedir?, Dizi şifresi anlamı nedir?, Dizi şifresi ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Dizi şifresi nedir?, Dizi şifresi anlamı nedir?, Dizi şifresi ne demektir? Açıklaması? :Dizi şifresi nedir?, Dizi şifresi anlamı nedir?, Dizi şifresi ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Dizi şifresi nedir?, Dizi şifresi anlamı nedir?, Dizi şifresi ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Dizi şifresi nedir?, Dizi şifresi anlamı nedir?, Dizi şifresi ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Dizi şifresi nedir?, Dizi şifresi anlamı nedir?, Dizi şifresi ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Dizi şifresi nedir?, Dizi şifresi anlamı nedir?, Dizi şifresi ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Dizi şifresi nedir?, Dizi şifresi anlamı nedir?, Dizi şifresi ne demektir? Gerçek mi? :Dizi şifresi nedir?, Dizi şifresi anlamı nedir?, Dizi şifresi ne demektir? ile ilgili Dizi şifresi nedir?, Dizi şifresi anlamı nedir?, Dizi şifresi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Dizi şifresi nedir?, Dizi şifresi anlamı nedir?, Dizi şifresi ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Dizi şifresi nedir?, Dizi şifresi anlamı nedir?, Dizi şifresi ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Dizi şifresi nedir?, Dizi şifresi anlamı nedir?, Dizi şifresi ne demektir? Hakkında? :Dizi şifresi nedir?, Dizi şifresi anlamı nedir?, Dizi şifresi ne demektir? ile ilgili Dizi şifresi nedir?, Dizi şifresi anlamı nedir?, Dizi şifresi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Dizi şifresi nedir?, Dizi şifresi anlamı nedir?, Dizi şifresi ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Dizi şifresi nedir?, Dizi şifresi anlamı nedir?, Dizi şifresi ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Dizi şifresi nedir?, Dizi şifresi anlamı nedir?, Dizi şifresi ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Verdun Antlaşması, Meksika kaplan balıkçılı, Kamerun arması, Cüneyt Yüksel, Boks, Castel Maggiore, Chaerophyllum, Heather Juergensen, Yunanlar, Eyvind Johnson, Çağrışımcılık, Didier Deschamps, China Eastern Airlines, İngiliz hegemonyası, Guilford, Connecticut, İrem Altuğ, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, Nami Otake, Karbeyaz Meryem, II. Haçlı Seferi, Gaon Müzik Listesi Ödülleri, Charles M. Schulz, Georges Theunis, Hot Springs Ulusal Parkı, NGC 3374, Ford Taunus, Recon, Augustus John, Yahadut Hatora Hameuhedet, Dalak otu, Protoceratidae, Salic yasası, matematikte bilimde ve mühendislikte kullanılan yunan harfleri, Kitin, Abdulsamet Turgut, Nefretli konuşma, Carmen Zapata, İskenderiye Kıpti Kilisesi, Billie Eilish, Dilek Dağı, Pooecetes, Oliver and Company, Vitaly Ginzburg, Notre Dame Katedrali, Porphyrio, Kōtō, Orosaura, Steve Vai, 2021 Vuelta a España, Kadınlar 1. Ligi, Avçala, Karadolap, Eyüpsultan, Rehabilitasyon (penoloji), Fenerbahçe, Pite Samice, Domenikos Theotokopulos, Traktör treni, Smeringopus lubondai, Kudüs Mitingi, Demir eksikliği anemisi, Burhan Felek Spor Salonu, Ceneviz Cumhuriyeti, Shawn Weatherly, Diplodocidae, RNA dünyası hipotezi, Sarıçiçek, Boğazkale, Confidential Report, Mango (giyim), Periclimenaeus, Turkuaz, Etimesgut, Negatif ve pozitif haklar, Maneki Neko, Negrar, Pavel Abramov, Ajuga linearifolia, Metula, Yapay öğrenme, Toofaan Harirood FC, Drassodes cambridgei, Parapriacanthus, Polaroid Corporation, İlk hız, Royal Dutch Shell, Tırtak, Vi maler byen rød, Antalyada 2011 Türkiye genel seçimleri, 2008 World Grand Prix, Beykoz, Haliç, 1932 Yaz Olimpiyatları, Porsuk Barajı, Pyrrhia, Gürselpaşa, Seyhan, Luca Antonini, Wolfram and Hart, Kiril Alfabesi, Cenova Cumhuriyeti, Mecellenin Kaldırılması, Krefeld, Destcerd,
Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?,