Değişen Dünyanın İnsanları nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları anlamı nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları ne demektir?

Değişen Dünyanın İnsanları Nedir?

Değişen Dünyanın İnsanları Nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları Nerededir?, Değişen Dünyanın İnsanları Hakkında Bilgi?, Değişen Dünyanın İnsanları Analizi? Değişen Dünyanın İnsanları ilgili Değişen Dünyanın İnsanları ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Değişen Dünyanın İnsanları ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Değişen Dünyanın İnsanları Ne Anlama Gelir Değişen Dünyanın İnsanları Anlamı Değişen Dünyanın İnsanları Nedir Değişen Dünyanın İnsanları Ne Anlam Taşır Değişen Dünyanın İnsanları Neye İşarettir Değişen Dünyanın İnsanları Tabiri Değişen Dünyanın İnsanları Yorumu 

Değişen Dünyanın İnsanları Kelimesi

Lütfen Değişen Dünyanın İnsanları Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Değişen Dünyanın İnsanları İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Değişen Dünyanın İnsanları Kelimesinin Anlamı? Değişen Dünyanın İnsanları Ne Demek? ,Değişen Dünyanın İnsanları Ne Demektir? Değişen Dünyanın İnsanları Ne Demektir? Değişen Dünyanın İnsanları Analizi? , Değişen Dünyanın İnsanları Anlamı Nedir?,Değişen Dünyanın İnsanları Ne Demektir? , Değişen Dünyanın İnsanları Açıklaması Nedir? ,Değişen Dünyanın İnsanları Cevabı Nedir?,Değişen Dünyanın İnsanları Kelimesinin Anlamı?,Değişen Dünyanın İnsanları Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Değişen Dünyanın İnsanları Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Değişen Dünyanın İnsanları Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Değişen Dünyanın İnsanları Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Değişen Dünyanın İnsanları Kelimesinin Anlamı Nedir? Değişen Dünyanın İnsanları Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Değişen Dünyanın İnsanları Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Değişen Dünyanın İnsanları Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Değişen Dünyanın İnsanları - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Değişen Dünyanın İnsanları

Değişen Dünyanın İnsanları Nedir? Değişen Dünyanın İnsanları Ne demek? , Değişen Dünyanın İnsanları Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Değişen Dünyanın İnsanları Kelimesinin Anlamı? Değişen Dünyanın İnsanları Ne Demek? Değişen Dünyanın İnsanları Ne Demektir? ,Değişen Dünyanın İnsanları Analizi? Değişen Dünyanın İnsanları Anlamı Nedir? Değişen Dünyanın İnsanları Ne Demektir?, Değişen Dünyanın İnsanları Açıklaması Nedir? , Değişen Dünyanın İnsanları Cevabı Nedir? , Değişen Dünyanın İnsanları Kelimesinin Anlamı?






Değişen Dünyanın İnsanları nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları anlamı nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları ne demektir?

Değişen Dünyanın İnsanları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Değişen Dünyanın İnsanları
Fahrenheit 451
"Değişen Dünyanın İnsanları" (Fahrenheit 451) filminin sinema afişi
YönetmenFrançois Truffaut
YapımcıLewis M. Allen
SenaristJean-Louis Ricard
François Truffaut
Hikâye (eser)Ray Bradbury'nin 1953 tarihli romanı Fahrenheit 451
OyuncularJulie Christie
Oskar Werner
Cyril Cusack
Anton Diffring
MüzikBernard Herrmann
Görüntü yönetmeniNicolas Roeg
StüdyoAnglo Enterprises
Vineyard Film Ltd.
DağıtıcıUniversal Pictures
Başaranlar Konak (Türkiye, sinemalar)
CinsiSinema filmi
TürüBilimkurgu, psikolojik dram, gerilim
RenkRenkli (Technicolor)
Yapım yılı1966
Çıkış tarih(ler)iEylül 1966 (Venedik Film Festivali)
15 Eylül 1966 Fransa
5 Mart 1968, Türkiye
Süre112 dakika.
ÜlkeBirleşik Krallık Birleşik Krallık
Fransa Fransa ortak yapımı
Dilİngilizce
Diğer adlarıDeğişen Dünyanın İnsanları (Türkiye)
Grau de Destruição (Portekiz)

Değişen Dünyanın İnsanları,[1][2][3] 1966 Birleşik Krallık-Fransa ortak yapımı distopik bilimkurgu filmdir. Özgün adı Fahrenheit 451 olan film birçok ülkede bu özgün adla gösterildi. İlk gösterimi Venedik Film Festivali'nde yapılan film Türkiye'de ilk kez 5 Mart 1968'de "Değişen Dünyanın İnsanları" adıyla sinemalarda gösterime girdi.

Amerikalı yazar Ray Bradbury'nin 1953 tarihli aynı adlı (Fahrenheit 451) distopya romanından uyarlanan filmi Fransız yönetmen François Truffaut çekmiştir. Jean-Louis Ricard'la birlikte uyarlama senaryoyu da yazan Truffaut, filmi İngiltere'de uluslararası bir kadroyla İngilizce çekmişti. Truffaut'nun ilk renkli filmi (aynı zamanda ilk İngilizce filmi ve ilk ve tek bilimkurgu filmi) olma özelliğini de taşıyan filmin başlıca rollerinde İngiliz aktris Julie Christie, Avusturyalı Oskar Werner, İrlandalı aktör Cyril Cusack ve Alman karakter oyuncusu Anton Diffring'in oynamışlardır. "Değişen Dünyanın İnsanları"nın görüntülerini İngiliz yönetmen ve görüntü yönetmeni Nicolas Roeg çekmiştir.

Kitapların tamamıyla yasaklandığı otoriter bir gelecekte itfaiyenin görevi artık yangın söndürmek değil gizli saklı okunan kitapların peşine düşmek, bulduklarını da yakarak imha etmektir. İnsanlar nesillerdir hiç kitap yüzü görmemişlerdir ve yazılı kültür tamamen ortadan yok olmuştur. Bu mizansen filmin jeneriğine de yansımıştır: Filmin açılışında oyuncuların ve teknik ekibin adları akan yazılar şeklinde değil de bir dış ses tarafından sözlü olarak verilir. Filmin (ve romanın) özgün adında geçen "Fahrenheit" İngilizce konuşulan bazı ülkelerde kullanılan bir sıcaklık ölçü birimidir ve 451 Fahrenheit, yaklaşık 233 Celsius derecesine karşılık gelir. Bu ısı derecesi, filmde kitapların tutuşmaya başladığı alt sınırı belirtmektedir.

Film, ilk gösteriminin yapıldığı Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan ödülüne aday gösterildi. Ertesi yıl da başrol oyuncusu Julie Christie BAFTA En İyi İngiliz Aktris ödülüne aday gösterildi.[4] (O yıllarda "En İyi İngiliz Aktris" ve "En İyi Yabancı Aktris" olarak 2 ayrı ödül dağıtılıyordu). O yıl ayrıca Doktor Jivago filmindeki performansından dolayı da aynı ödüle bir kez daha aday olmuştu ama Christie tam iki kez aday olduğu bu ödülü alamamıştı. Film eleştirmenlerden çok parlak övgüler alamadı, gişede de pek başarılı olamadı.[5][6][7]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Film belirsiz bir gelecek zamanda, adı belirtilmemiş bir ülkede geçer. Devlet otoriteleri, okumanın ve bilgi edinmenin bağımsız düşünmeyi yaygınlaştıracağına, onun da toplumda mutsuzluğa ve kargaşaya neden olacağına kanaat getirerek sakıncalı veya sakıncasız diye ayırmadan, ülkede o zamana kadar yazılmış ne kadar kitap ve yazılı materyal varsa kesin bir biçimde yasaklamışlar ve yok etmişlerdir. Bunu çok uzun bir süre önce yaptıkları bellidir, zira birçok insan, özellikle de genç nesil kitabın neye benzediğini bile bilmez. Haliyle yazılı kültür tamamen ortadan yok olunca onun yerini ezbere dayalı görsel kültür almıştır. İnsanlar evlerindeki dev ekranlı monitörlerden sadece kendilerine empoze edilen bilgileri alırlar. Otoriteye itaat etmeyi sürdürmeleri için de kendilerine verilen bazı ilaçları kullanmak zorundadırlar. Böylece entelektüel faaliyetlerden tamamen uzak, neredeyse duyguları olmayan, kanaatkâr ve uyuşmuş bir kitle oluşturulmuştur. Duyguları da körelmiş bu insanların birbirleriyle iletişimleri de çok kısıtlı olduğu için yalnızlaşmışlardır. İşin daha da acı tarafı sahte bir huzur içerisindeki bu insanlar kendilerinin özgür olduklarını sanmaktadırlar. Kitap olmadığı için geçmiş hakkında bilgileri ya hiç yoktur ya da kendilerine dayatılanla sınırlıdır.

Hükûmet "İtfaiyeciler" adı verilen bir özel birim oluşturmuştur. Geniş yetkilerle donatılmış bir tür polis gücü olan bu birimin görevi, ihbarları değerlendirerek ve gereğinde dedektif gibi iz sürerek gizli kapaklı okunan kitaplara el koymak ve onları yakarak imha etmektir. İtfaiye araçlarına binerek gittikleri ve baskın yaptıkları evlerde kitaplar ne kadar zekice saklanmış olursa olsun, bu becerikli itfaiyeciler onları bulup çıkartırmayı başarırlar. Yakarak imha işlemleri ibret oluşturabilmesi için zaman zaman toplum önünde de yapılmaktadır.

Görevini iyi yaptığı için sürekli amirlerinden övgüler alan kıdemli itfaiyeci Guy Montag (Oskar Werner) bir terfi almak üzeredir. Kurumundaki saygınlığını, verilen görevleri asla sorgulamadan yerine getirmesine borçludur. Karısı Linda (Julie Christie) kendisini interaktif bir televizyon programına iyice kaptırmış, fazlasıyla 'sığ' bir kadındır. Guy bir gün otobüste karşılaştığı mahalle komşusu Clarisse (onu da Julie Christie oynuyor)'le yakınlaşır. Clarisse bir öğretmendir ve uyguladığı alışılmadık eğitim yöntemlerinden ötürü işini kaybetme riskiyle karşı karşıyadır. Guy, gizli bir kitap kurdu olduğunu öğrendiği bu kadından etkilenir ve baskınlar sırasında yanmaktan gizlice kurtardığı bazı kitapları okur. Kafasında soru işaretleri belirmeye başlar. Baskın yaptıkları bir evdeki kitap koleksiyoneri orta yaşlı kadının evi terk etmeyi reddedip, evi ve kitaplarıyla birlikte yananarak ölmeyi yeğlemesi üzerine Guy mesleğini sorgulamaya başlar. Evine döndüğünde karısına ve onun misafirlerine, yeni okuduğu bir kitaptan pasajlar aktarır ve onları şoke eder. Aynı gece Clarisse'in evi de basılır ama kadın çatıdaki bir gizli geçitten kaçmıştır.

Guy, Clarisse'e yardım etmeye karar verir. Clarisse de ona "Kitap İnsanlar"dan bahseder. Gizli bir 'tarikat' etrafında toplanan ve kendilerine "Kitap İnsanlar" adını veren bu insanlar kitapları sonsuza kadar yaşatmak amacıyla onları okuyup ezberlemektedirler. Her biri sadece tek bir kitabı hafızasına kaydettiği için, bu kitap yok edilse bile onu ezberleyen hayatta kaldığı sürece bu kitap yaşatılmış olacaktır. Bu karanlık çağ sona erdiğinde bu insanlar hafızalarındaki kitapları yeniden bastırtabileceklerdir. Her "Kitap İnsan" ölmeden önce ezberindekileri bir başkasına aktararak kitabı ölümsüzleştirir. Her tarikat üyesi hafızasına kaydettiği kitabın adıyla anılmaktadır. Montag da yanında getirdiği Edgar Allan Poe'nun "Gizemli ve Hayâli Hikâyeler" adlı kitabı hemen ezberlemeye başlar. O da bundan sonra bu adla anılacaktır.

Daha sonra kente geri dönen Guy, Yüzbaşı'ya (Cyril Cusack) istifasını verir, Yüzbaşı son bir ihbarı değerlendirdikten sonra bu istifayı kabul edeceğini söyler. Gittikleri ev Guy Montag'ın kendi evidir. Onu kitaplarından nefret eden karısı ihbar etmiştir. Kitapları yakılırken Guy Yüzbaşıyı öldürür ve "Kitap İnsanlar"la yaşamak üzere kırsal bölgeye gider. Burada televizyondan canlı yayınlanan kendi yakalanışını ve öldürülüşünü izler. Bu aslında düzmece bir haberdir, zira onun yaşadığının bilinmesi hükümetin işine gelmez.[8][9]

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Truffaut'nun 1966 tarihli distopik bilimkurgu filminde İtfaiyeciler (Cyril Cusack ve Oskar Werner) kitapları yakarak imha ediyorlar.
Milliyet gazetesinde 3 Mart 1968 tarihinde çıkan bu küçük ilân, François Truffaut'nun 1966'da yönettiği "Fahrenheit 451" adlı filmin çevrildikten iki yıl sonra Türkiye'de sinemalarda "Değişen Dünyanın İnsanları" adıyla gösterime girdiğini bildiriyor.
Oyuncu Rolü
Oskar Werner Guy Montag
Julie Christie Linda Montag / Clarisse
Cyril Cusack Yüzbaşı
Anton Diffring Fabian / Başöğretmen
Jeremy Spenser Elmalı adam
Bee Duffell Kitap kadın
Alex Scott Kitap adam: "Henri Brulard'ın Hayatı", (Stendhal)

Romandan farkları[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerikalı korku ve bilimkurgu yazarı Ray Bradbury, ilk kez 1947 yılında yazdığı "Bright Phoenix" (Parlak Anka Kuşu) adlı kısa hikâyenin ana fikrini koruyarak, gözden geçirdi ve düzeltmeler yaparak "The Fireman" (İtfaiyeci) adlı bir novellaya dönüştürdü ve 1951 yılında "Galaxy Science Fiction" adlı bilimkurgu dergisinde yayımladı. Novellayı genişleten Bradbury, artık roman hacmine ulaşmış olan eserinin adını Fahrenheit 451 olarak değiştirdi ve 1953 yılında ABD'de ilk kez kitap halinde yayımlandı. Eser ayrıca 1954 yılında Playboy dergisinde üç ay boyunca tefrika edildi.

Romanla, François Truffaut'nun 1966 tarihli sinema uyarlaması arasında bazı farklar vardır: Öncelikle Bradbury'nin romanında olaylar gelecek bir zamanda ABD'de geçer. Truffaut ise filmde olayları yine belirsiz bir gelecek zamanda, belirsiz bir ülkeye taşımıştır. Romanda yer alan bazı karakterler ve olaylar filmde yoktur. Örneğin romanda olan "Profesör Faber" ve "Granger" karakterleri filmde kaldırılmıştır. Bu da olaylar arasındaki bazı bağları ve kişi ilişkilerini belirsiz bir halde bırakmıştır. Romanda Montag "Kitap İnsanlar"ın varlığını Prof. Faber'den öğrenirken filmde Clarisse'den öğrenir. Romanda bir araba kazasında ölen Clarisse filmde ölmez ve filmin sonuna kadar Clarisse ve Montag birlikte görülürler. Truffaut açıkça filme bir aşk öyküsü de eklemek istemiştir. Julie Christie'nin filmde, hem Linda Montag hem de Clarisse rolünü oynaması da yadırganmış ve anlamsız bulunmuştu (bunu yerinde ve anlamlı bulanlar da olmuştu).

Romanda Montag'ı yakalamak için otoritelerce gönderilen "mekanik av köpeği" filmde yoktur. Filmde hızlı arabalar da yoktur. Romandaki Mildred, filmde Linda yapılmıştır. Filmde İtfaiyeci Montag duygu ve düşüncelerini sonuna kadar belli etmezken, romanda düzene karşı olduğu baştan bellidir. Romanda savaş birdenbire başlar, hapla uyutulan insanlar kendilerine gelirler, kentler tahrip olur, uzun süredir gizli gizli örgütlenmiş "Kitap İnsanlar" ve onlara katılan Montag, diğer insanları bilinçlendirmek, uyandırmak ve eğitmek için yola çıkarlar. Romanda Bradbury gerçeklerden uzaklaştırılıp uyutulan insanlarıyla modern dünyayı daha geniş anlamıyla ve belli bir ülkeyi işaret ederek eleştirirken, Truffaut filmde bunu daha basite, sadece kitapların yok edilmesine/ezberlenmesine indirgemiştir.[6][10]

Kısaca uyarlama filmin romanın gerisinde kaldığı, kitabın başarısını yakalayamadığı belirtilmiştir.

Yapım ve tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Fütüristik bir hikâye anlatmasına rağmen "Değişen Dünyanın İnsanları"nın kendi içerisinde bile bazı tutarsızlıklar barındırdığına, inandırıcılıktan uzak olduğuna dikkat çekilmişti. Okuma yazmanın olmadığı bir toplum nasıl var olmayı sürdürebiliyordu? Örneğin bazı resmi kayıtları nasıl tutuyorlardı? Bankacılık ve muhasebe işlemleri nasıl yapılıyordu? İtfaiyeciler kitapları yakarlarken, kitapların ve yazarlarının adlarını nasıl okuyabiliyorlar? Bu çelişkileri makul bularak filmi savunanlar ise "Fahrenheit 451"in yalnızca gelecekle ilgili uyarılarda bulunduğunu, gerçekçi olması gerekmediğini ileri sürmüşlerdi. Romanın yazarı Bradbury, "Fahrenheit 451"in totaliter hükûmetlerin sansürünü eleştiren bir eser olmadığını, televizyonun gelecekte toplumun hayâl gücünü ve okuma becerisini yok edeceğinin bir öngörüsü olduğunu ısrarla belirtmiştir.[11]

Yönetmenliğe film eleştirmenliğinden geçen, Cahiers du cinéma dergisindeki kuramsal yazılarıyla Fransız Yeni Dalga (Nouvelle Vague) sinema akımının temellerini atan ve auteur yönetmen (yaratıcı yönetmen, bir roman nasıl tümüyle yazarına aitse, bir filmin de her şeyinin yönetmene ait olması) kavramını ortaya atan François Truffaut, erken yaşta hayata veda etmişti. Belki de Fransız sinemasını çok ağır biçimde eleştirdiği için kendi ülkesinden çok Kıta Avrupasında ve ABD'de sevilip saygı görüyordu.[1] Bu filme de aynı anlayışla yaklaştı ancak bir problem vardı: film İngiltere'de uluslararası bir kadroyla ve İngilizce çekilecekti (Truffaut'nun ilk İngilizce filmi) ve Truffaut o tarihte yok denecek kadar az İngilizce biliyordu. Senaryo sette simültane olarak önce Fransızcaya sonra ekip için tekrar İngilizceye çevriliyordu, bu arada eserdeki metafor lar haliyle kayboluyor ya da yanlış yorumlanıyordu. Başrol Montag'ı oynayan Oskar Werner İngilizceyi aksanlı konuşuyor, rolünü yanlış yorumluyor ve bilerek filmi sabote ediyordu. Truffaut ona hakim olamadığı gibi bir de ikisi sette sürekli kavga ediyorlardı.[12] (Bu iki sinemacı 1984 yılında üç gün arayla öldüler).

Filmin müziğini Alfred Hitchcock filmlerinin birçoğunun müziğini de besteleyen Bernard Herrmann yapmıştı.

Fahrenheit 451[değiştir | kaynağı değiştir]

Artık bütün evlerin ve içlerindeki eşyaların yanmaz materyallerden yapıldığı bu geleceğin dünyasında sadece eskiden kalmış, oturulmayan veya kaçak kullanılan, bu nedenle yasa dışı duruma düşmüş bazı ücra konutlarla yine yasa dışı olan kitaplar yangından etkilenmektedir. Dolayısıyla artık bu yeni düzende bir itfaiye teşkilatına gereksinim kalmamıştır. Yine de personelinin giysileriyle ve kullandıkları kırmızı itfaiye araçlarıyla eskinin itfaiye teşkilatlarını andıran bir kurum vardır. Bir tür polis teşkilatı gibi işlev gören bu kurumun görevi artık yangınları söndürmek değil, yasaklanmış kitapları bulup yakmaktır. Aldıkları ihbarları değerlendirerek baskın yaptıkları konutlarda ustalıkla gizlenmiş kitapları ortaya çıkartan bu becerikli itfaiyeciler bulduklarını alev makinelerini kullanarak oracıkta yakıp imha ederler.

Bu 'itfaiye' teşkilatının adı "451"dir. (bu distopik devirde yazılı materyaller yasaklanmıştır, ancak rakamlar halâ kullanılmaktadır-yazısız resimli romanların serbest oldukları gibi). Hem itfaiye binasının duvarlarında hem de itfaiyecilerin yakalarında bu 451 rakamı görülmektedir. Filmin başlarında kıdemli itfaiyeci Guy Montag (Oskar Werner)'ın, Clarisse (Julie Christie)'in 451 rakamının anlamıyla ilgili sorusuna verdiği cevap seyirciyi de bu konuda bilgilendirir: "Bu, 'Fahrenheit 451' demektir, (Fahrenheit, İngilizce konuşulan bazı ülkelerde kullanılan bir sıcaklık ölçü birimidir ve 451 Fahrenheit, yaklaşık 233 Santigrat dereceye karşılık gelir) ve Fahrenheit 451 kitap kağıdının yanmaya başladığı sıcaklıktır."(Filmin 10. dakikasından itibaren)

Filmin uyarlandığı romanın yazarı Ray Bradbury bu bilgiyi bir itfaiye şefinden öylesine edindiğini belirtmişti. Bradbury bu yetkiliye bir kitap kağıdının kaç derecede tutuşmaya başlayacağını sormuş, aldığı "451 Fahrenheit derecesi" cevabı da öyle hoşuna gitmiş ki, bu bilgiyi başka bir yerde doğrulatma gereği duymadan doğrudan kitabında kullanmıştı. François Truffaut da kitabın adını değiştirmeden filminde aynen korumuştur.[13]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Dorsay, Atilla (1995). 100 Yılın 100 Yönetmeni. Remzi Kitabevi. ss. sayfa 433. 
  2. ^ "Fahrenheit 451 (1966)/Also Known As (AKA)" (İngilizce). IMDb. 27 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2012. 
  3. ^ "Milliyet 03.Mart.1968 Tarihli Gazete Sayısı, Milliyet, Sayfa 7". gazetearsivi.milliyet.com.tr. 19 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2012. 
  4. ^ "Fahrenheit 451 (1966)/Awards" (İngilizce). IMDb. 17 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2012. 
  5. ^ "Looking at the rubber duck: Nicolas Roeg on François Truffaut" (İngilizce). bfi.org.uk. 11 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2012. 
  6. ^ a b Yeni Sinema, Dergisi (Nisan 1968). "Kitap Adamlar". Yeni Sinema. Cilt 17. ss. Sayfa 38. 
  7. ^ Arslan, C. Hakan (1993). Sinema Galerisi. Remzi Kitabevi. ss. sayfa 29. 
  8. ^ "Fahrenheit 451 (1966)/Review" (İngilizce). bfi.org.uk. 4 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2012. 
  9. ^ "Fahrenheit 451: Cehaletin esaretine bir öngörü..." kahvealti. 30 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2012. 
  10. ^ "How does Fahrenheit 451 the movie differ from the book?" (İngilizce). wiki.answers.com. 29 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2012. 
  11. ^ "Fahrenheit-451" (İngilizce). 0to5stars. 18 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2012. 
  12. ^ "Fahrenheit 451 (1966)" (İngilizce). fosteronfilm.com. 24 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2012. 
  13. ^ "Fahrenheit 451 (1966) / Did You Know?" (İngilizce). IMDb. 13 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]


Değişen Dünyanın İnsanları nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları anlamı nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları ne demektir? Nedir? :Değişen Dünyanın İnsanları nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları anlamı nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları ne demektir? ile ilgili Değişen Dünyanın İnsanları nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları anlamı nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Değişen Dünyanın İnsanları nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları anlamı nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları ne demektir? Ne Demektir? Değişen Dünyanın İnsanları nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları anlamı nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları ne demektir? Açıklaması Nedir? Değişen Dünyanın İnsanları nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları anlamı nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları ne demektir? Cevabı Nedir? Değişen Dünyanın İnsanları nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları anlamı nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Değişen Dünyanın İnsanları nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları anlamı nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Değişen Dünyanın İnsanları nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları anlamı nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Değişen Dünyanın İnsanları nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları anlamı nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Değişen Dünyanın İnsanları nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları anlamı nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Değişen Dünyanın İnsanları nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları anlamı nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Değişen Dünyanın İnsanları nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları anlamı nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları ne demektir? Açıklaması? :Değişen Dünyanın İnsanları nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları anlamı nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Değişen Dünyanın İnsanları nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları anlamı nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Değişen Dünyanın İnsanları nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları anlamı nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Değişen Dünyanın İnsanları nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları anlamı nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Değişen Dünyanın İnsanları nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları anlamı nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Değişen Dünyanın İnsanları nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları anlamı nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları ne demektir? Gerçek mi? :Değişen Dünyanın İnsanları nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları anlamı nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları ne demektir? ile ilgili Değişen Dünyanın İnsanları nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları anlamı nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Değişen Dünyanın İnsanları nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları anlamı nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Değişen Dünyanın İnsanları nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları anlamı nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Değişen Dünyanın İnsanları nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları anlamı nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları ne demektir? Hakkında? :Değişen Dünyanın İnsanları nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları anlamı nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları ne demektir? ile ilgili Değişen Dünyanın İnsanları nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları anlamı nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları ne demektir? burada bulabilirsiniz. Değişen Dünyanın İnsanları nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları anlamı nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Değişen Dünyanın İnsanları nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları anlamı nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Değişen Dünyanın İnsanları nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları anlamı nedir?, Değişen Dünyanın İnsanları ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Cyrtopodion agamuroides, Taxus baccata, Gruppenführer, Juneyao Airlines, Özdemir Erdoğan, Symbian (işletim sistemi), ARMA 3, İstabur Seferi, Sözde kızlar, JoJo Offerman, Amasya Üniversitesi, Cyrtocarenum cunicularium, Vehbi Dinçerler, İlhami Safa, Chaske Spencer, Dikme, Kars, Amon ülkesi, Cypselurus, Psikolojik roman, Nokia 4.2, Galatone, Everyday (Bon Jovi şarkısı), Pantelej, Cryptodira, Kemal Sülker, Cyphotilapia, İki Genç Kız (film), Cingöz Recai, Cynoglossum germanicum, Kaoru Ikeya, 2016 Recopa Sudamericana, Ahmet Zeki Özak, Allegiant Stadyumu, 1985 Kırkkuyu Saldırısı, Kültür Haftası, Culfa (rayon), Ara Pacis, Tekebaşı, Samandağ, Yalnızız, Loivo, Azot grubu, 1234, Kasos, Arsen Lüpen, Notre Dame de Paris Müzesi, Tilos, Cuiabá Esporte Clube, José Rizal, Cemal Safi, Gecenin Sıcağında, Büyük Kuruluş Partisi, Güneli, Nusaybin, Cyborg 2, İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Fakültesi, Kálmán Mészöly, Salisilik asit, Piper tuberculatum, Farmasötik botanik, Artsah Krallığı, Cyberpunk 2077, Yuki Morikawa, Sosyoekonomi, Café HAG, Nasser Nabeel, Cybaeus miyosii, Marcel Coraș, Keiji Kaimoto, Kedi ısırıkları, Republic Records, CyanogenMod, Rexea, 2018 UEFA Avrupa Ligi Finali, Kızılcabölükspor, Canova, Zara, Anab, 9 Mart 1971 darbe teşebbüsü, Cyangugu, Luapula Bölgesi, Aşkın İki Yüzü, Avialae, Copperbelt Bölgesi, Belgrad, Punk rap, Alakart, Doğu Bölgesi (Zambiya), Sınır muhafızı, III. Bolesław, Muchinga Bölgesi, NGC 6154, Valerio Zanone, Tempura, Batı Bölgesi (Zambiya), Lomana LuaLua, Merseyside derbisi, Jungo Fujimoto, Ahmed Hasan, Merkez Bölgesi (Zambiya), Antalya florası, Samsunda 1975 Türkiye senato seçimleri, Doğrusal momentum,
Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?,