Devegiller nedir?, Devegiller anlamı nedir?, Devegiller ne demektir?

Devegiller Nedir?

Devegiller Nedir?, Devegiller Nerededir?, Devegiller Hakkında Bilgi?, Devegiller Analizi? Devegiller ilgili Devegiller ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Devegiller ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Devegiller Ne Anlama Gelir Devegiller Anlamı Devegiller Nedir Devegiller Ne Anlam Taşır Devegiller Neye İşarettir Devegiller Tabiri Devegiller Yorumu 

Devegiller Kelimesi

Lütfen Devegiller Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Devegiller İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Devegiller Kelimesinin Anlamı? Devegiller Ne Demek? ,Devegiller Ne Demektir? Devegiller Ne Demektir? Devegiller Analizi? , Devegiller Anlamı Nedir?,Devegiller Ne Demektir? , Devegiller Açıklaması Nedir? ,Devegiller Cevabı Nedir?,Devegiller Kelimesinin Anlamı?,Devegiller Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Devegiller Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Devegiller Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Devegiller Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Devegiller Kelimesinin Anlamı Nedir? Devegiller Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Devegiller Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Devegiller Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Devegiller - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Devegiller

Devegiller Nedir? Devegiller Ne demek? , Devegiller Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Devegiller Kelimesinin Anlamı? Devegiller Ne Demek? Devegiller Ne Demektir? ,Devegiller Analizi? Devegiller Anlamı Nedir? Devegiller Ne Demektir?, Devegiller Açıklaması Nedir? , Devegiller Cevabı Nedir? , Devegiller Kelimesinin Anlamı?






Devegiller nedir?, Devegiller anlamı nedir?, Devegiller ne demektir?

Devegiller

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Devegiller
Biyolojik sınıflandırma
lem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Takım: Artiodactyla (Çift toynaklılar)
Alt takım: Tylopoda (Topuktabanlılar)
Familya: Camelidae (Devegiller)
Gray, 1821

Dağılımı
Vikunyalar yaşayan en küçük devegillerdir

Devegiller (Camelidae), çift toynaklılar takımı içerisinde topuktabanlılar (Tylopoda) alt takımındaki tek hayatta olan familya.

Kendi aralarında Eski Dünya develeri (Camelus cinsi) ve Yeni Dünya develeri (Lama ve Vicugna cinsleri) olarak ikiye ayrılabilirler.

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel[değiştir | kaynağı değiştir]

Develer genelde, küçük kafaları, ince uzun boyunları ve uzun bacakları olan büyük hayvanlardır. Sadece 35–150 kg ağırlığa ulaşan Yeni Dünya develeri ve 300–700 kg ağırlığa ulaşabilen Eski Dünya develerinin dış görünüş ve ölçülerinde farklar vardır.

Devegiller, diğer çift toynaklılardan farklı olan ayak yapıları yüzünden topuktabanlılar alt takımına koyulurlar: Diğer çift toynaklılar ön parmaklarının toynaklaşmış kısımları ile yere dokunurken devegiller toynaklaşmamış olan son iki parmakları ile yere dokunurlar. Toynaklaşmış olan ön parmakları sadece ayaklarının ön kısmını korur ama ağırlıklarını taşımaz. Ayaklarının tabanı elastik bir doku ile kaplıdır ve geniş bir topuk oluşturur. Devegillerin yürüyüş şekilleri de diğer çift toynaklılarınkinden farklıdır: devegiller yürürken hep bir tarafın (sağ ya da sol) bacak çiftini birlikte hareket ederek ilerler.

Devegillerin kafatası uzun ve yassı olur ve boynuzları olmaz. Üst dudakları ikiye bölüktür. Burun deliklerini kapatıp açabilirler. Türden türe 30 ya da 34 dişleri olur. Ön dişleri daima kazmaya benzer şekilde yassı ve uzundur.

Sindirim[değiştir | kaynağı değiştir]

Devegiller gevişgetirenlerden sayılmasalar da, onların midelerine benzeyen çok odalı bir mide yapıları vardır. Ancak devegillerin mideleri gevişgetirenlerden farklı olduğu için, onlardan bağımsız şekilde gelişmiş olduğu kabul edilir. Devegillerin mideleri 3 odalı olur (gevişgetirenlerde 4) ve her bölümünde bezeler bulunur.

Zor yaşam alanlarına karşı dayanıklıkları[değiştir | kaynağı değiştir]

Tek hörgüçlü deve (Camelus dromedarius)

Devegiller kurak bölgelerde yaşadıkları için suyla tasarruf etmek için birçok özellikler geliştirmişlerdir. Az sıvı ile çalışabilen böbrekler, diğer memelilerde olanlardan çok daha katı bir dışkı. Alyuvarlarının diğerleri gibi yuvarlak değil elips şeklinde olması çok kısa zamanda çok fazla su alabilmelerini mümkün kılar (15 dakikada 200 litre). Yeni Dünya develerinde alyuvarların şekli ayrıca az oksijen bulunan 5000 metre kadar yükseklerde bile yeterince oksijen alabilmelerini sağlar. Devegillerin vücut ısıları diğer memelilerde olduğundan daha fazla oynama payı vardır ve normalinden 6 - 8 ° farklı olabilir. Bu özellikleri sayesinde çok daha az terler ve fazla su kaybetmezler. Eski Dünya develerinin hörgüçlerinde eskiden düşünüldüğü gibi su değil yağ depolanır. Hörgüçlerin kalın ve dik durduğundan devenin iyi besili olduğu, zayıf ve yana yatık durduğundan yetersiz beslenmiş olduğu anlaşılır.

Yayılım ve yaşam alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski Dünya develerinin memleketi Asya kıtasıdır, tek hörgüçlü deve Arap Yarımadası'ndan ve çift hörgüçlü deve Orta Asya'dan gelmektedir. Çok faydalı ev hayvanları oldukları için, insanlar tarafından geniş bir coğrafyaya yayılmışlardır; özellikle Kuzey Afrika ve Avustralya'da yaygındırlar. Avustralya'da çok sayıda, insan elinden kaçan yabani olarak yaşamaya başlamış deve sürüleri vardır.

Doğal yaşam alanları çöller, yarı çöller ve diğer kurak bölgelerdir. Yeni Dünya develeri Güney Amerika'nın batısında ve güneyinde, 5700 metre yüksekliğe kadar varan kurak ve açık alanlarda yaşar.

Yaşam şekli[değiştir | kaynağı değiştir]

Diger devegiller gibi Guanakolarda sürü içinde yaşarlar

Sosyal davranış ve beslenme[değiştir | kaynağı değiştir]

Devegiller gündüz aktif olan hayvanlardır. Çoğunlukla bir erkek deve, onun çok sayıda dişileri ve bunların yavrularından oluşan bir sürü şeklinde yaşarlar. Olgunlaşan erkek develer sürüden kovulur ve kendi aralarında bir bekar sürüsü oluştururlar. Bir dişi grubunun başına geçmek için iki erkek deve birbirleri ile çok şiddetli kavgalar yaparlar.

Devegiller yalnızca bitki ile beslenen tipik otobur hayvanlardır. Özellikle Eski Dünya develeri çok dikenli ve tuzlu bitkileri de değerlendirebilirler.

Üreme[değiştir | kaynağı değiştir]

360 - 440 gün süren bir gebelikten sonra dünyaya tek bir yavru getirirler. Yavru deve çok kısa süre içinde ayağa kalkıp annesini takip edebilir. Bir yıla kadar emzirilir ve 2-3 yıl sonra ergenleşir. Yeni Dünya develerinde kanıtlanabilen en uzun ömür 28 yıldır. Eski Dünya develeri ise 40-50 yaşına varabilirler.

Sınıflandırma ve evrim tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış sistematik ve evrim tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Devegiller gevişgetirenler ve domuzumsular ile birlikte çift toynaklılar takımına koyulurlar. Kladistik bir bakış açısınca balinalarda dikkate alınması gerekir. Devegiller eski sınıflandırmalarda gevişgetirenler grubuna konulmuşlardır. Ancak daha yeni zamanlarda yapılan moleküler genetik araştırmalar Cetartiodactyla (çift toynaklılar ve balinaların ortak taksonu) ait olduklarını göstermiştir:

Cetartiodactyla (Çift toynaklılar ve balinalar)
 |--Devegiller/Topuktabanlılar (Tylopoda)
 |--N.N.
     |--Suoidea (Domuzgiller ve Pekarigiller)
     |--N.N.
         |--Gevişgetirenler (Ruminantia)
         |--Cetancodonta
              |--Su aygırıgiller (Hippopotamidae)
              |--Balinalar (Cetacea)
Alpaka (Lama pacos)

Topuktabanlılara ait olan en eski kalıntılar Kuzey Amerika'da bulunmuş ve 40-50 milyon yaşındadırlar. İlk topuktabanlıların yalnızca Amerika kıtasında yaşamış oldukları kabul edilir. Örneğin Miozen çağında yaşamış olan Aepycamelus cinsi fosillerden tanılır. Denizlerin su seviyesi alçaldığı ve Amerika'nın Asya ile bağlanmasını sağladığı bazı dönemlerde Asya kıtasına ulaşıp orada da yayılmışlardır. Kuzey Amerika'nın en son deve cinsi Camelops ancak 10.000 yıl evvel ortadan kaybolmuştur ve devegiller sadece Güney Amerika'da, Asya'da ve Afrika'da kalmışlardır. Devegillerin Kuzey Amerika'da tükenmesinin nedenleri iklimsel değişiklikler mi yoksa Asya'dan göç eden yerlilerin aşırı av yapmasından mı kaynaklandığı (Overkill-Hipotezi) olduğu hala tartışılmaktadır.

İç sistematik[değiştir | kaynağı değiştir]

Günümüzde yaşayan devegiller 3 cinse dağılan 4 ya da 6 türden oluşurlar:

Devegillerden olan lamanın vücut kısımlarının adları:1 Kulaklar - 2 Kelle - 3 Omuz kökü - 4 Sırt - 5 Kalça - 6 Kıç - 7 Kuyruk kökü - 8 Kuyruk - 9 But - 10 İç diz - 11 Metatarsal gland - 12 Ökçe - 13 İncik kemiği - 14 Bacak - 15 Diz eklemi - 16 Böğür - 17 Karın - 18 Dirsek - 19 Bilek - 20 Topuk eklemi - 21 Diz - 22 Göğüs - 23 Omuz başı - 24 Omuz - 25 Boğaz - 26 Yanak ya da çene kemiği - 27 Burun

Lama cinsinin 3 türe bölünmesi konusunda tüm bilimciler aynı fikirde değildir. Yabani yaşayan guanako ve guanakodan türetilmiş olan evcil lama ve alpaka türlerinin tek bir tür olduğunu savunan bilimcilerde vardır. Çünkü bu üç türün arasında birçok karışmalardan oluşan melezler bulunur.

Ama Eski Dünya develeri hakkında da farklı görüşlere rastlanılabilir. Tek hörgüçlü deve bazı zoologlar tarafından evcil bir tür (Camelus bactrianus) ve yabani bir tür (C. ferus) olarak 2 türe ayrılır.

Deve melezleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hem Eski Dünya hem de Yeni Dünya develerinde melezler vardır. Tek ve Çift hörgüçlü develer birbirleri ile üreyebilirler ve hatta ortaya çıkan yavrularda kendilerince üretken olurlar. Bu Tulu veya Buht denilen melezlerin ya tek bir uzun hörgücü ya da biri uzun diğeri kısa olan iki hörgücü olur. Yeni Dünya develeri de aynı şekilde birbirleri ile üreyebilir ve üretken verimli yavrular dünyaya getirebilirler.

Bilimciler suni dölleme ile Eski ve Yeni Dünya develeri arasında da karışım oluşturmayı başarmışlardır. Bu melezlere "Dema" adı verilmiştir.

Develer ve İnsanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Develer yük ve binek hayvanları olarak günümüze kadar hala çok faydalı ev hayvanlarıdır

Evcilleştirilmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Hem Asya'da hem de Amerika'da devegillerin 5000 yıl evvel çoktan evcilleştirilmiş oldukları kabul edilir. Devegiller hem yük ve binek hayvanları, hem de yün, et ve süt elde etmek için evcilleştirilmiş ve günümüze kadar hala bu sebeplerden tutulmaktadırlar.

Lama ve alpaka insanların elinde guanako türünden geliştirilmiş olan türlerdir. Tek hörgüçlü deve, Avustralya'daki evcil kökenli yabani sürüler haricinde, günümüzde artık sadece evcil hayvan olarak mevcuttur. En son yabani olarak yaşayanların 2000 yıl evvel yok olduğu tahmin edilir. Çift hörgüçlü devenin yabani olarak yaşayan son birkaç sürüleri Çin'de ve Moğolistan'da bulunur.

Kitaplar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bernhard Grzimek: Grzimeks Tierleben. Enzyklopädie des Tierreichs. Bechtermünz 2001. ISBN 3-8289-1603-1
  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, Baltimore 1999. ISBN 0-8018-5789-9
  • D. E. Wilson & D. M. Reeder: Mammal Species of the World. Johns Hopkins University Press, 2005. ISBN 0-8018-8221-4

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Devegiller nedir?, Devegiller anlamı nedir?, Devegiller ne demektir? Nedir? :Devegiller nedir?, Devegiller anlamı nedir?, Devegiller ne demektir? ile ilgili Devegiller nedir?, Devegiller anlamı nedir?, Devegiller ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Devegiller nedir?, Devegiller anlamı nedir?, Devegiller ne demektir? Ne Demektir? Devegiller nedir?, Devegiller anlamı nedir?, Devegiller ne demektir? Açıklaması Nedir? Devegiller nedir?, Devegiller anlamı nedir?, Devegiller ne demektir? Cevabı Nedir? Devegiller nedir?, Devegiller anlamı nedir?, Devegiller ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Devegiller nedir?, Devegiller anlamı nedir?, Devegiller ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Devegiller nedir?, Devegiller anlamı nedir?, Devegiller ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Devegiller nedir?, Devegiller anlamı nedir?, Devegiller ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Devegiller nedir?, Devegiller anlamı nedir?, Devegiller ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Devegiller nedir?, Devegiller anlamı nedir?, Devegiller ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Devegiller nedir?, Devegiller anlamı nedir?, Devegiller ne demektir? Açıklaması? :Devegiller nedir?, Devegiller anlamı nedir?, Devegiller ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Devegiller nedir?, Devegiller anlamı nedir?, Devegiller ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Devegiller nedir?, Devegiller anlamı nedir?, Devegiller ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Devegiller nedir?, Devegiller anlamı nedir?, Devegiller ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Devegiller nedir?, Devegiller anlamı nedir?, Devegiller ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Devegiller nedir?, Devegiller anlamı nedir?, Devegiller ne demektir? Gerçek mi? :Devegiller nedir?, Devegiller anlamı nedir?, Devegiller ne demektir? ile ilgili Devegiller nedir?, Devegiller anlamı nedir?, Devegiller ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Devegiller nedir?, Devegiller anlamı nedir?, Devegiller ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Devegiller nedir?, Devegiller anlamı nedir?, Devegiller ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Devegiller nedir?, Devegiller anlamı nedir?, Devegiller ne demektir? Hakkında? :Devegiller nedir?, Devegiller anlamı nedir?, Devegiller ne demektir? ile ilgili Devegiller nedir?, Devegiller anlamı nedir?, Devegiller ne demektir? burada bulabilirsiniz. Devegiller nedir?, Devegiller anlamı nedir?, Devegiller ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Devegiller nedir?, Devegiller anlamı nedir?, Devegiller ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Devegiller nedir?, Devegiller anlamı nedir?, Devegiller ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Su Ata, Cruiserweight Classic, 1870, Cardam, Ağrı Dağı, İstanbul Erkek Lisesi, b.j. habibie, Osman Mesten, İnsectivora, Azerbaycan Görev Grup Komutanlığı, Pakistanda turizm, Insectivora, The Crucible (1996 film), İsmail Bilen (1961 doğumlu siyasetçi), Kore, Terra Mater, NGC 2722, Fredy Guarín, Mirim Çelebi, Georgi Pyatakov, Castro, Puglia, Vanda 1973 Türkiye genel seçimleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Viator, Metadon, 2009 Coupe de la Ligue Finali, Ağlatan Oyun, Tural Ahundov, Nesophlox, Perth and Kinross, A Serious Man, William Matheus, World Focus Havayolları, Kızılötesi ışınlar, Ağalık, Mark Tobey, Arnold Kopelson, Vita Andersen, Sadies, Palomar Observatory, Ahmet Melih Yılmaz, Ağa Muhammed Han, Kenworth, Portigliola, Eşref Bitlis, Kocayemiş reçeli, Kuzey Makedonya erkek millî hentbol takımı, Uvarovo, Hadi Hüsman, Google eleştirisi, Reuben, Reuben, Madaba Haritası, 3 Temmuz, Arizona Beverage Company, Nasır İbrahimi, Last Pizza Slice, Yucca harrimaniae, Andonyan belgeleri, Rivayet (şarkı), 26. SBS Drama Ödülleri, Asal sayıların listesi, Guélor Kanga, Atlantik eyaletleri, Ağa Han Mimarlık Ödülü, Sultan Abdülmecit, Polat Kemboi Arıkan, Pontey, Festuca hieronymi, Haluk Tekin, Sven Bender, Belisana apo, Sentimentai, Ağa Han Müzesi, Júlio César (Kasım 1978 doğumlu futbolcu), Dzyarzhynskaya Hara, Kenji Doihara, Solanum physalidicalyx, Stay Forever, Saha Cumhuriyeti arması, Lupus (takımyıldız), Masainas, Nursel Köse, Ranieri Mazzilli, Amstrad, Vietnam tarihi, Ağaç (Hiyerarşik) Topolojisi, League1 Ontario, İpek Duben, Wespe, National Rugby League, Sergei Witte, Darevskia sapphirina, Salvia subrubens, Laviano, Aloksiprin, Imshaugia, Tanzot Kilisesi, Salticus meticulosus, André Bahia, Pyromania,
Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?,