Baştarda nedir?, Baştarda anlamı nedir?, Baştarda ne demektir?

Baştarda Nedir?

Baştarda Nedir?, Baştarda Nerededir?, Baştarda Hakkında Bilgi?, Baştarda Analizi? Baştarda ilgili Baştarda ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Baştarda ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Baştarda Ne Anlama Gelir Baştarda Anlamı Baştarda Nedir Baştarda Ne Anlam Taşır Baştarda Neye İşarettir Baştarda Tabiri Baştarda Yorumu 

Baştarda Kelimesi

Lütfen Baştarda Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Baştarda İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Baştarda Kelimesinin Anlamı? Baştarda Ne Demek? ,Baştarda Ne Demektir? Baştarda Ne Demektir? Baştarda Analizi? , Baştarda Anlamı Nedir?,Baştarda Ne Demektir? , Baştarda Açıklaması Nedir? ,Baştarda Cevabı Nedir?,Baştarda Kelimesinin Anlamı?,Baştarda Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Baştarda Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Baştarda Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Baştarda Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Baştarda Kelimesinin Anlamı Nedir? Baştarda Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Baştarda Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Baştarda Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Baştarda - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Baştarda

Baştarda Nedir? Baştarda Ne demek? , Baştarda Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Baştarda Kelimesinin Anlamı? Baştarda Ne Demek? Baştarda Ne Demektir? ,Baştarda Analizi? Baştarda Anlamı Nedir? Baştarda Ne Demektir?, Baştarda Açıklaması Nedir? , Baştarda Cevabı Nedir? , Baştarda Kelimesinin Anlamı?






Baştarda nedir?, Baştarda anlamı nedir?, Baştarda ne demektir?

Baştarda

Vikipedi, özgür ansiklopedi
La Rèale: Fransız Kralı XIV. Lui döneminde donanma komutanı büyük amiralin baştardası.

Baştarda veya baştarde[1]:3, çektiri tipinde kadırgaların büyüğü bir tür olan harp gemisine verilen addır. İtalyanca galea bastarda teriminden gelmiştir[kaynak belirtilmeli] ve donanma komutanı bir amiralin veya büyük rütbeli bir komutanın (patrona) gemisi olarak kullanılan, kadırgadan daha büyük olan bir gemiyi tarif etmektedir. Genellikle kürekle çalışmaktaydı ve Osmanlı baştardaları 26-32 çift küreğe sahip olup her kürek 5-7 kürekçi tarafından çekilmekte idi. Fakat iki veya tek sereni de bulunup yelkenle de hareket kabiliyeti bulunmaktaydı. Dönemin en büyük harp gemileri olması nedeniyle 17. yüzyılda baştarda üretimine Osmanlı Devleti tarafından önem verilmişti. 18. yüzyılda yerini sadece yelkenle çalışan kalyonlara bırakmıştır. Fakat yine de en son çektiri tipi gemiler baştarda olmuş ve şu anda zamanından kalma tek çektiri/kadırga tipli gemi bir Osmanlı hünkar baştardasi olup İstanbul Deniz Müzesi'nde bulunmaktadır.

Baştarda türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1657 yapımı Osmanlı Baştardası. (Miniatürk maketi)

Baştarda, kadırga sınıfından olup genellikle bir kadırgadan daha büyük, genellikle kürekle hareket eden fakat yelkenleri de bulunan harp gemisidir. Osmanlı donanması için üç değişik türde baştarda ayırt edilebilmektedir:

  1. Yarım veya orta baştardası;
  2. Paşa baştardası;
  3. Hünkar baştardası.

Yarım baştardalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Komuta gemisi olmayan ve 26 oturaklı olan baştardalara "yarım" (veya "orta") adı verilirdi. Bu yarım baştardeler büyüklüğü bir harp gemisi olan kadırga (It.: galea sottile) ile daha çok ticaret gemisi olarak kullanılan büyük kadırga (It. : galea grossa) arasındaydı. Osmanlı donanmasında "yarım" baştardaların boyu 7 zira (takriben 42.75-51.30 metre) idi ve 26 oturakdaki her küreği 5 ila 7 kürekçi çekerdi.

Paşa baştardası[değiştir | kaynağı değiştir]

"Paşa baştardası" Osmanlı deniz filolarında komuta mevkii olup gerek harbde ve gerek sulhde Kaptan-ı Derya'nın komuta gemisi kullanılırdı. "Paşa baştardası" 36 oturaklı idi; her oturak için 7 kürekçi bulunurdu. Boyu 77 zira (takriben 57.75-69 metre) id). Her iki kürek arasında üçer cenkci yerleştirilirdi. Böylece "paşa baştardasının", tüm efradı takriben 800 kadardı. Efrad 72 küreğin her birini 7 kişi olarak çeken 504 kürekçi, 216 cenkci ve diğerleri denizcilikte mahareti olan gedikli denizcilerden oluşuyordu. 17. yüzyıldan itibaren baştardalar karpuz kıçlı olarak yapılmaktaydılar.

Toplarının 3 tanesi başta idi ve her iki yanda 4-5 tane hafif top bulunurdu.

"Paşa baştardası" için kıç çadırı özel kumaştan el işlemeli olurdu. Bu 16. asır sonuna kadar, yani Cığalazade Sinan Paşa'nın Kaptan-ı Deryalığına kadar 'serasker' denilen kalın bir kumaştan yapılırdı. Sonraları yeşil ve kırmızı kadifeden yapılmaya başlandı; nihayet kırmızı kadifede karar kılındı. "Paşa baştardası" kıç çadırı her yıl değiştirilir ve her yıl eski çadır kaptan paşanın maiyetindeki gedikli denizcilere verilirdi.

Osmanlı donanması kadırgalarında ve özellikle "Paşa baştardası" için kullanılan bayrak ve filamalarının zaman zaman değişikliğe uğradığı bilinmektedir. "Paşa bastardası" için "filindere bayrakları", "kıç bayrakları" ve "rüzgar bayrakları" devlet tarafından temin olunurdu. Karanlıkta "Paşa baştardası"nın kıçı üzerine 3 fener bulunurdu. Venedikliler bu tür fenerleri geminin enine koydukları için, Osmanlı "Paşa baştardasına" üç fener üst üste konulurdu. Bu fenerler içinde her biri yarım okka (takriben 600 gram) olan sarı mum yakılırdı.

18. yüzyılda Osmanlı deniz gücünün yelkenle hareket eden kalyonlarla teçhiz edilmesine ve çektiri/kadırga tipi gemilerin deniz gücü içindeki önemlerinin hiçe inmesi ile 1701de harp zamanlarında komuta gemisi olarak Kaptan-i Derya'ya "Kapudane" adı verilen bir kalyonun verilmesi usul haline girmişti. Ama yine de bu devirde harpsiz sulh zamanlarında Kaptan-i Derya'nin bir "Paşa baştardası" kullanması kanun olarak devam etmiştir.

Hünkar baştardası[değiştir | kaynağı değiştir]

Üçüncü tür baştardaya "Baştarda-ı Hümayun" veya "Hünkar baştardası" adı verilmektedir. Bunlar özel olarak Padişah için kullanılmak üzere inşa edilen baştardalardır. İlk "Hünkar baştardası" Kanuni Sultan Süleyman için, Hasbahçede kurulan gemi tezgâhında yapılmıştır. Aynı tezgâhda sonradan II. Selim, III. Murat ve III. Mehmed kendileri için "hünkar baştardaları" yaptırmışlardır. Bu padişahlar Boğaz gezileri icin bazen de "Paşa baştardasını" de kullanmışlardır. II. Selim kaptan-ı derya Kılıç Ali Paşa'nın, III. Murad kaptan-ı derya Halil Paşa'nın, III. Mehmed ise kaptan-ı derya Cığalazade Yusuf Sinan Paşa'nın "Paşa baştardası" ile Boğaz gezileri yaptıkları bilinmektedir. En son inşa edilen "Hünkar baştardası" Avcı Sultan IV. Mehmed a ait olup günümüze kadar muhafaza edilmiştir. Bu "hünkar baştardası" hala İstanbul Deniz Müzesinde bulunmaktadır ve çektiri tipi genellikle kürekle hareket eden savaş gemilerinden dünyada eşi bulunmaz şekilde elde kalan tek gemidir.

"Hünkar Baştardası" adı verilen baştardalerın genel özelliği geminin hep yeşil renkte olmasındadır. Geminin teknesi, direği, yelkenleri, kürekleri, tentesi, kıç örtüsü çadırı ve hatta sancağı hep yeşil renkte idi.

Bu çeşit baştardanın seren direğinin ucuna demirden altın yaldızlı bir ek yapılırdı ve bunun ucuna pikel adlı küçük bir fener konurdu. Sultan III. Mehmed'e ait olan "hünkar baştardası"na Cığalzade Yusuf Sinan Paşa, aynı kaptan paşa baştardası gibi, üst üste üç fener koydurtmuş ve bu görenek olarak devam etmiştir. "Hünkar baştardası' hep karpuz kıçlı olarak yapılmıştır.

"Hünkar Baştardası" reisinin Vardiyan Başı olması da âdet ve kanundu.

Donanma sefere çıktığı zaman, eğer bir vezir serdar tayin edilirse, bu sefer-serdarı vezire sefer sırasında kullanmak üzere "hünkar baştardası" tahsis edilir ve direğine serdarın kendi bayrağı çekilirdi.

Dış kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Uzunçarşılı, İsmail Hakkı, (1988), Osmanlı Devleti'nin Merkez ve Bahriye Teşkilatı, Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları, ISBN 975-16-0042-1.
  • Kasım 2008 İstanbul Deniz Müzesi'ndeki Hünkar Baştardası hakkında video.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Odabaşi, Necmi (1 Aralık 2015). "YUNAN ZIRHLISI AVEROF'UN OSMANLI DONANMASI VE EKONOMİSİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ". Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi. 16 (29): 209-229. doi:10.21550/sosbilder.269509. ISSN 1302-2423. [ölü/kırık bağlantı]

Baştarda nedir?, Baştarda anlamı nedir?, Baştarda ne demektir? Nedir? :Baştarda nedir?, Baştarda anlamı nedir?, Baştarda ne demektir? ile ilgili Baştarda nedir?, Baştarda anlamı nedir?, Baştarda ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Baştarda nedir?, Baştarda anlamı nedir?, Baştarda ne demektir? Ne Demektir? Baştarda nedir?, Baştarda anlamı nedir?, Baştarda ne demektir? Açıklaması Nedir? Baştarda nedir?, Baştarda anlamı nedir?, Baştarda ne demektir? Cevabı Nedir? Baştarda nedir?, Baştarda anlamı nedir?, Baştarda ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Baştarda nedir?, Baştarda anlamı nedir?, Baştarda ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Baştarda nedir?, Baştarda anlamı nedir?, Baştarda ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Baştarda nedir?, Baştarda anlamı nedir?, Baştarda ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Baştarda nedir?, Baştarda anlamı nedir?, Baştarda ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Baştarda nedir?, Baştarda anlamı nedir?, Baştarda ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Baştarda nedir?, Baştarda anlamı nedir?, Baştarda ne demektir? Açıklaması? :Baştarda nedir?, Baştarda anlamı nedir?, Baştarda ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Baştarda nedir?, Baştarda anlamı nedir?, Baştarda ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Baştarda nedir?, Baştarda anlamı nedir?, Baştarda ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Baştarda nedir?, Baştarda anlamı nedir?, Baştarda ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Baştarda nedir?, Baştarda anlamı nedir?, Baştarda ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Baştarda nedir?, Baştarda anlamı nedir?, Baştarda ne demektir? Gerçek mi? :Baştarda nedir?, Baştarda anlamı nedir?, Baştarda ne demektir? ile ilgili Baştarda nedir?, Baştarda anlamı nedir?, Baştarda ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Baştarda nedir?, Baştarda anlamı nedir?, Baştarda ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Baştarda nedir?, Baştarda anlamı nedir?, Baştarda ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Baştarda nedir?, Baştarda anlamı nedir?, Baştarda ne demektir? Hakkında? :Baştarda nedir?, Baştarda anlamı nedir?, Baştarda ne demektir? ile ilgili Baştarda nedir?, Baştarda anlamı nedir?, Baştarda ne demektir? burada bulabilirsiniz. Baştarda nedir?, Baştarda anlamı nedir?, Baştarda ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Baştarda nedir?, Baştarda anlamı nedir?, Baştarda ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Baştarda nedir?, Baştarda anlamı nedir?, Baştarda ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Hacettepe İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi, Halid El İbrahim, Dutgiller, George Hara Williams, .357 Magnum, Waking Life, Mylo Xyloto, Kasım, Kuzey Kıbrıs ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Charles Taylor (siyasetçi), Kosova, Fehime Sultan, Aslanapa, Cennet, Alnus glutinosa, FC Schalke 04, Calver, Lepidosauromorph, Antika satıcısı, Eren, Alaca, Sünni mezhepler, Geleneksel Çin tıbbı, Sentinel tank, Aydın Polatçı, Better Angels, Cuniculotinus, KRC Genk, John Robert Fowles, Igor Duljaj, Isophya rizeensis, San José, Costa Rica, Mexico City, Hypnidae, İbrahim Çallı, Salvia scytinophylla, Ponte Buggianese, Teresa Wright, Sovyetler Birliğinde din, Dilaver Paşa, Max Gail, Jeļena Ostapenko, Brugge, Argiştihinili, Esra Kızıldoğan Uygur, İran Karikatür Krizi, Evan Goldberg, Serezin Zaptı, Spermophora lambilloni, Surrey, Ekinlik, Susurluk, Beyoğlu, İstanbul, Migjen Basha, Bekzad Abdurrahmanov, Doğu Kap, Cincinnato Baruzzi, Yasamal Rayonu, ClamAV, Reggio Calabria ili, Dostabad, Viagra, Deanna Durbin, Bakma, Dik kenar, John Goodman, Kadıköy Rıhtım Meydanı, Mohammed Samadi, Bastille Opera Binası, Rioni, Maia (Orta Dünya), Servette FC, NGC 7020, Kırmızıya kayma, Blood of the Nations, Korucak, Nizip, Açlık grevi, Ötümsüz artdamaksıl sürtünmeli ünsüz, Komedi Dizisinde Oyuncu Kadrosu Tarafından Üstün Performans Ekran Oyuncuları Derneği Ödülü, Charles Renouvier, Peter Weir, Ilya Yefimovich Repin, Nonoka Ozaki, Hacı İvaz Mehmed Paşa, Ebru, Kıptî Alfabesi, Bitki örtüsü, NGC 7109, Sivas Ulu Camii, Boğaziçi Üniversitesi Uçaksavar Kampüsü, Zinnia, Pragmatik etik, Yarkent Hanlığı, Scytodes nambiussu, Polonya Cumhuriyeti, Basketbol Süper Ligi şampiyonluğu kazanan koçlar listesi, Carex polymorpha, Marc Collat, Külkedisi, Ahmetli, ABD kadın millî futbol takımı, Galip Balkar,
Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?,