Aydın Sayılı nedir?, Aydın Sayılı anlamı nedir?, Aydın Sayılı ne demektir?

Aydın Sayılı Nedir?

Aydın Sayılı Nedir?, Aydın Sayılı Nerededir?, Aydın Sayılı Hakkında Bilgi?, Aydın Sayılı Analizi? Aydın Sayılı ilgili Aydın Sayılı ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Aydın Sayılı ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Aydın Sayılı Ne Anlama Gelir Aydın Sayılı Anlamı Aydın Sayılı Nedir Aydın Sayılı Ne Anlam Taşır Aydın Sayılı Neye İşarettir Aydın Sayılı Tabiri Aydın Sayılı Yorumu 

Aydın Sayılı Kelimesi

Lütfen Aydın Sayılı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Aydın Sayılı İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Aydın Sayılı Kelimesinin Anlamı? Aydın Sayılı Ne Demek? ,Aydın Sayılı Ne Demektir? Aydın Sayılı Ne Demektir? Aydın Sayılı Analizi? , Aydın Sayılı Anlamı Nedir?,Aydın Sayılı Ne Demektir? , Aydın Sayılı Açıklaması Nedir? ,Aydın Sayılı Cevabı Nedir?,Aydın Sayılı Kelimesinin Anlamı?,Aydın Sayılı Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Aydın Sayılı Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Aydın Sayılı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Aydın Sayılı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Aydın Sayılı Kelimesinin Anlamı Nedir? Aydın Sayılı Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Aydın Sayılı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Aydın Sayılı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Aydın Sayılı - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Aydın Sayılı

Aydın Sayılı Nedir? Aydın Sayılı Ne demek? , Aydın Sayılı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Aydın Sayılı Kelimesinin Anlamı? Aydın Sayılı Ne Demek? Aydın Sayılı Ne Demektir? ,Aydın Sayılı Analizi? Aydın Sayılı Anlamı Nedir? Aydın Sayılı Ne Demektir?, Aydın Sayılı Açıklaması Nedir? , Aydın Sayılı Cevabı Nedir? , Aydın Sayılı Kelimesinin Anlamı?






Aydın Sayılı nedir?, Aydın Sayılı anlamı nedir?, Aydın Sayılı ne demektir?

Aydın Sayılı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aydın Sayılı
Doğum2 Mayıs 1913
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm15 Ekim 1993 (80 yaşında)
Ankara, Türkiye
Defin yeriCebeci Asri Mezarlığı, Ankara
EğitimHarvard Üniversitesi
Tanınma nedeniOsmanlı Astronomisi
Kariyeri
Doktora
danışmanı
George Sarton
Doktora öğrencileriSevim Tekeli

Aydın Sayılı (2 Mayıs 1913, İstanbul - 15 Ekim 1993, Ankara), Türk bilim insanı.

Türkiye’de bilim tarihçiliğinin yerleşmesini sağlamış bilim insanıdır. Ordinaryüs Profesör Doktor unvanı taşır. 1942 yılında Harvard Üniversitesi’nde bilim tarihi alanında doktorasını tamamlamış olan Sayılı, dünyada bilim tarihi alanında bilinen ilk doktora derecesinin sahibidir. 2009 yılında tedavüle sürülen 5 Türk Lirası banknotlarının arka yüzünde portresi bulunur.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

2 Mayıs 1913’te İstanbul’da dünyaya geldi. Babası Abdurrahman Bey, annesi Suat Hanım’dır. Ailesinin üçüncü çocuğu idi. Babasının İran'da görev yapması nedeniyle çocukluğunun bir kısmı İran'da geçti.[1]

İlköğrenimini İstanbul'da orta öğrenimini Ankara’da tamamladı. 1933 yılında Ankara Atatürk Lisesindeki mezuniyet sınavları sırasında sınav heyeti içinde cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk de yer alıyordu.[2] Cumhurbaşkanı, gösterdiği üstün başarı üzerine bu öğrenci ile ilgilenilmesini istemişti. Millî Eğitim Bakanı Reşit Galip Bey, kendisini bilim tarihi ile ilgilenmeye yönlendirdi. Liseyi bitirdiği yıl, Millî Eğitim Bakanlığı’nın yurtdışına öğrenci göndermek için açtığı sınavı kazandı ve Harvard Üniversitesi’nde bilim tarihi okumak üzere Amerika Birleşik Devletleri’ne gönderildi. George Sarton onun yetişmesinde çok etkili oldu.[2] 1942 yılında George Sarton’un yönettiği “İslam Dünyasında Bilim Kurumları” başlıklı tezi ile Harvard Üniversitesi’nden doktora derecesi aldı. Bu doktora, dünyada bilim tarihi alanında verilen ilk doktora derecesi olarak bilinir.

1943 yılında yurda döndüğünde Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü’nde göreve başladı. Onun göreve başlamasıyla bölüm programına tarih dersleri konuldu.[1] 1946’da felsefe kürsüsüne Bilim Tarihi Doçenti olarak atandı. 1952 yılında Bilim Tarihi Profesörü oldu. 1952-53 ve 1956-57 yıllarında ABD hükûmeti ve Fords Vakfı'ndan aldığı burslarla 10-11 ay süreli olarak ABD'de kaldı ve araştırma yaptı.[3] Çeşitli Amerikan üniversitelerinden aldığı teklifleri, Ankara'ya karşı sorumluluklarını yerine getirmek için reddetti. 1958 yılında Ordinaryüs Profesör unvanını aldı. Başyapıtı olan “İslam Dünyasında Rasathane ve Genel Rasathane Tarihi İçindeki Yeri” adlı eserini 1960'ta yayımladı.[4] 1974 yılında fakültenin Felsefe Bölümü Başkanlığına seçildi; 1983’te emekli oluncaya kadar bölüm başkanlığını sürdürdü.

Sayılı, Ankara Üniversitesi’nde hizmet verdiği uzun yıllar boyunca sadece 3 doktora öğrencisi yetiştirdi. Sevim Tekeli astronomi tarihi, Esin Kahya doğa bilimleri ve tıp tarihi, Melek Dosay ise matematik tarihi alanında doktoralarını yaptı.

Üniversitedeki görevinin yanı sıra 1947’de Türk Tarih Kurumu tam üyeliğine seçilerek bu kurumda çalışmalar yürüten Sayılı, Orta Çağ Türk Tarih Kol Başkanı olarak yıllarca hizmet etti.

1961’de Uluslararası Bilim Tarihi Akademisi’nin tam üyesi oldu ve 1962’den itibaren 3 yıl boyunca bu kurumda as-başkanlık yaptı.

Aydın Sayılı'nın (sağ) Cebeci Asri Mezarlığı'nda bulunan mezarı, Ankara

Üniversitedeki görevinden emekli olduktan sonra 1984 yılında Atatürk Kültür Merkezi ve Atatürk Araştırma Merkezi adlı iki yeni kurum kurulmuş, bu kurumlar Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu ile birleştirilmişti. Böylece meydana gelmiş Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu adlı kurumun dört biriminden birisi olan Atatürk Kültür Merkezi'ne başkan olarak atandı. Atatürk Kültür Merkezi adına "Erdem" adlı derginin çıkarılmasında büyük emek harcadı.[1] 1993 yılında bu görevden emekli oldu. Henüz emekliliğinin ilk ayında iken 15 Ekim 1993 günü sokakta kalp krizi geçirerek hayatını yitirdi. Ankara Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sayılı, Nicolaus Copernicus üzerine çalışmaları nedeniyle 1973 yılında Polonya hükûmeti tarafından Copernicus Madalyası ile ödüllendirildi.[4] 1977’de Tübitak Hizmet Ödülü, 1981’de İstanbul Üniversitesi Üstün Hizmet Ödülü’ne değer görüldü. 1980’de UNESCO Uluslararası Yazar Editör Komitesi’ne seçilen Sayılı, yaşamboyu verdiği hizmetlerden ötürü 1990’da UNESCO Ödülü’nü aldı[4]

Çalışmaları Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Sayılı, çalışmalarıyla Türklerin, İslam Dünyasının, Mısırlıların, Mezopotamyalıların ve diğer çeşitli medeniyetlerin bilime ve batı medeniyetinin oluşumuna yaptığı katkıyı ortaya koymuş bir bilim insanıdır.

Bilimsel çalışmaları sırasında Türkçeye ilgi göstermiş, emek vermiştir. Aydın Sayılı, karşılıkları hiç bulunmamış yabancı sözcüklere ve anlam karışıklıklarına yol açabilen terimlere Türkçe yeni karşılıklar bulup, bunların açıklamalarını yapmıştır. Editörü olduğu “Bilim Kültür ve Öğretim Dili Olarak Türkçe” isimli yayındaki aynı adlı makalesinde Türkçenin gelişimini açıklayan Sayılı, matematik, fizik, felsefe gibi değişik bilgi dallarını ilgilendiren bu çalışmasında, eş anlamlı, yakın anlamlı Türkçe sözcükler türetmiştir.

Sayılı, İslam Dünyasındaki gözlemevlerine ilişkin eseri ile belli başlı gözlemevlerini; bu kurumlarda hizmet vermiş belli başlı astronomları; kullanılan aletler ve söz konusu dönemdeki astronomi çalışmalarını tanıttı. Kahire'de varolduğu kabul edilen el-Mukasem adlı gözlemevinin aslında var olmadığını kanıtladı. Şam'daki Kasiyun Gözlemevi'nin yerini belirledi. İslam'ın dini ibadetleri yerine getirmede astronomiye olan ihtiyacından ötürü gözlemevinin İslam dünyasında ortaya çıkmış bir kurum olduğunu ve Batı dünyasındaki ilk gözlemevlerinin İslam dünyasındaki gözlemevlerini örnek alarak oluşturulduğunu ortaya koydu.

Sayılı, "İslam Dünyasında Hastaneler" başlıklı çalışmasıyla İslam dünyasındaki ilk yedi hastaneyi bilim dünyasına tanıttı. "Hayatta En Hakiki Mürşit İilimdir" adlı eseriyle bilim, bilimsel yöntem, bilim ve teknoloji arasındaki farklar gibi konulara tarihten örnekler vererek değindi. Atatürk'e ait "Hayatta en hakiki mürşit ilimdir" vecizesinin ölümsüzlüğünü kanıtlamaya çalıştı. Pek çok eserinde Batı ile Osmanlı arasındaki bilimsel ilişkileri ele aldı; İslam dünyasındaki bilimsel gerilemenin nedenlerini tartıştı. "Mısır ve Mezopotamyalılarda Matematik, Astronomi, Matematik" adlı eserinde söz konusu uygarlıkların bu konulardaki bilgilerini Klasik Yunan'daki bilgilerle karşılaştırdı. Son çalışmalarında İslam dünyasında Türklerin bilimsel faaliyetinin yeri ve önemi konusuna yoğunlaştı. Ebu Reyhan el Beyruni adlı bilim insanının Türk olduğunu ortaya koydu. Kopernik'în çalışmaları hakkında bir kitap yayımladı. Aristo ve el-Karafi'nin gökkuşağı konusundaki çalışmalarını karşılaştırmalı olarak inceledi. İbn-i Sina ve Newton'un hareket konusundaki açıklamalarının paralelliğini gösterdi. Farabi'nin boşluk hakkında görüşlerinin Batı'ya etkilerini inceledi.

Sayılı, tarih ve edebiyatla da yakından ilgilendi. Bu alanda çalışmalarına örnek olarak 14. yüzyılda kaleme alınmış ve içinde medreseler, dünyevi bilimlerle ilgili bilgiler yer alan Gülşehri'nin Leylek ve Bülbül adlı şiirini Türkçede ilk defa yayınlaması gösterilebilir. Ayrıca 16. yüzyılda yaşamış el-Mensuri'nin İstanbul Gözlemevi hakkındaki şiirleri üzerine bir makale yazmıştır. Osmanlı Sultanı III. Murat zamanında inşa edilmiş ve aynı padişah döneminde yıkılmış olan İstanbul Gözlemevi'nde hiçbir bilimsel çalışma gerçekleştirilmemiş olduğu görüşü kabul görmekte idi ancak Sayılı, bu makalesinde el-Mansuri'nin İstanbul Gözlemevinde 16 gözlemcinin yaşadığı, bir de kütüphanesinin bulunduğuna dair bilgileri ortaya çıkarmıştır.

5 TL banknotu üzerinde Aydın Sayılı'nın portresi

Türk Lirası üzerindeki portresi[değiştir | kaynağı değiştir]

1 Ocak 2009'dan itibaren dolaşıma girmiş olan ₺5 banknotlarının arka yüzünde, Aydın Sayılı'nın bir portresi yer almaktadır. Portre, İslam Tarihi Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi tarafından sağlandı.[5] Portrenin sol tarafındaki alanda DNA ve atom sembolleri, güneş sistemi ve el figürleri bulunmaktadır. ₺5 ön yüzünde Atatürk resmi vardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Akademik görevi
Önce gelen:
Yeni makam
Atatürk Kültür Merkezi Başkanı
17 Ekim 1983 - 16 Eylül 1993
Sonra gelen:
Sadık Tural

Aydın Sayılı nedir?, Aydın Sayılı anlamı nedir?, Aydın Sayılı ne demektir? Nedir? :Aydın Sayılı nedir?, Aydın Sayılı anlamı nedir?, Aydın Sayılı ne demektir? ile ilgili Aydın Sayılı nedir?, Aydın Sayılı anlamı nedir?, Aydın Sayılı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Aydın Sayılı nedir?, Aydın Sayılı anlamı nedir?, Aydın Sayılı ne demektir? Ne Demektir? Aydın Sayılı nedir?, Aydın Sayılı anlamı nedir?, Aydın Sayılı ne demektir? Açıklaması Nedir? Aydın Sayılı nedir?, Aydın Sayılı anlamı nedir?, Aydın Sayılı ne demektir? Cevabı Nedir? Aydın Sayılı nedir?, Aydın Sayılı anlamı nedir?, Aydın Sayılı ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Aydın Sayılı nedir?, Aydın Sayılı anlamı nedir?, Aydın Sayılı ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Aydın Sayılı nedir?, Aydın Sayılı anlamı nedir?, Aydın Sayılı ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Aydın Sayılı nedir?, Aydın Sayılı anlamı nedir?, Aydın Sayılı ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Aydın Sayılı nedir?, Aydın Sayılı anlamı nedir?, Aydın Sayılı ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Aydın Sayılı nedir?, Aydın Sayılı anlamı nedir?, Aydın Sayılı ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Aydın Sayılı nedir?, Aydın Sayılı anlamı nedir?, Aydın Sayılı ne demektir? Açıklaması? :Aydın Sayılı nedir?, Aydın Sayılı anlamı nedir?, Aydın Sayılı ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Aydın Sayılı nedir?, Aydın Sayılı anlamı nedir?, Aydın Sayılı ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Aydın Sayılı nedir?, Aydın Sayılı anlamı nedir?, Aydın Sayılı ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Aydın Sayılı nedir?, Aydın Sayılı anlamı nedir?, Aydın Sayılı ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Aydın Sayılı nedir?, Aydın Sayılı anlamı nedir?, Aydın Sayılı ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Aydın Sayılı nedir?, Aydın Sayılı anlamı nedir?, Aydın Sayılı ne demektir? Gerçek mi? :Aydın Sayılı nedir?, Aydın Sayılı anlamı nedir?, Aydın Sayılı ne demektir? ile ilgili Aydın Sayılı nedir?, Aydın Sayılı anlamı nedir?, Aydın Sayılı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Aydın Sayılı nedir?, Aydın Sayılı anlamı nedir?, Aydın Sayılı ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Aydın Sayılı nedir?, Aydın Sayılı anlamı nedir?, Aydın Sayılı ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Aydın Sayılı nedir?, Aydın Sayılı anlamı nedir?, Aydın Sayılı ne demektir? Hakkında? :Aydın Sayılı nedir?, Aydın Sayılı anlamı nedir?, Aydın Sayılı ne demektir? ile ilgili Aydın Sayılı nedir?, Aydın Sayılı anlamı nedir?, Aydın Sayılı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Aydın Sayılı nedir?, Aydın Sayılı anlamı nedir?, Aydın Sayılı ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Aydın Sayılı nedir?, Aydın Sayılı anlamı nedir?, Aydın Sayılı ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Aydın Sayılı nedir?, Aydın Sayılı anlamı nedir?, Aydın Sayılı ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Marduk, Ungaliophis, İttifak, Selina Doğan, Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Willem Einthoven, Çöp toplama (bilgisayar bilimi), Halkalı klasör, Ross Wallace, Tokyo Verdy, Bethesda Game Studios, Lityum bromit, Sylvatest, Bulbophyllum encephalodes, Richard Henderson, Buvaysar Saytiyev, Aksu (Aris), General Custer, Sakarya Müzesi, Box Cutter, Browline gözlükleri, Sedef Çakmak, IBM depolama, Nathaniel Philip Victor James Rothschild, Tavisupleba, Igor Engonga, Neustadt (Strasbourg), KNVB beker, Hollywood Walk of Fame, Martinus J.G. Veltman, Pablo Gabriel García, Samsung Wave, Aksu (Çu), Panzerkampfwagen VI, Mesajlar (Google), Asyalı etnik gruplar, 9M133 Kornet, Peter Van Der Heyden, Wuling Motors, Aselsan GÖKDENİZ, Spirano, Türkmenbaşı (şehir), Palmer Takımadaları, Mesabolivar ceruleiventris, Dornier 328, Mehmet Sait Halet Efendi, Aksiyon resmi, Ahmed Hasan Said, Budak, Diyadin, Arilena Ara, London Records, Erich Obermayer, İnsanat bahçesi, Shane Ferguson, Yeniköy, Çilimli, Sadık Hüseynov, Nematoda, Solaro, Begijnendijk, Füceyre Emirliği, Isaac Barrow, Topic Sensitive Page Rank, Anıl Özönerli, Hüseyin Baykara, Psychotria mortoniana, Aksiyon (fizik), Feyzi Tuna, Bernie Ecclestone, Pudra, Demir Hisar, Apaçi, Krasnokamensk, My Star, LilyPond, Güneydoğu İdari Okrugu, Köprülü ailesi, Mehmet Başaran (yazar), Mithatpaşa Tren İstasyonu, NGC 6029, III. Germanos, Aksaray Müzesi, Heliophanus thaleri, Zambiya kvaçası, Lakewood, Colorado, Grigory Zinoviev, Rufus Scrimgeour, Flesh and Stone, Honiara, Dev hücreli arterit, Sami Uğurlu, 2019 İspanya Bisiklet Turu, İsmail Alptekin, 2013 Sedat Simavi Ödülleri, Sen Yaşamaya Bak, Aegyptocetus, Latince kısaltmalar listesi, Brahmanizm, 3D Antisemitizm Testi, Capoeta sieboldii, Zevin, Yardımlı,
Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?,