İsmail Emre

İsmail Emre

İsmail Emre
İsmail Emre Kelimesinin Anlamı Nedir? İsmail Emre Kelimesinin Anlamı Ne demek? , İsmail Emre Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı
Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:
İsmail Emre - Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek İsmail Emre - Oranlamak İsmail Emre - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı
İsmail Emre - Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.
İsmail Emre - Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! İsmail Emre - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler
 - dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek
 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

İsmail Emre
İsmail Emre Nedir? İsmail Emre Ne demek? , İsmail Emre Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
İsmail Emre
İsmail Emre Kelimesinin Anlamı? İsmail Emre Ne Demek? İsmail Emre Ne Demektir? ,İsmail Emre Analizi?
İsmail Emre
İsmail Emre Anlamı Nedir? İsmail Emre Ne Demektir?, İsmail Emre Açıklaması Nedir? , İsmail Emre Cevabı Nedir? , İsmail Emre Kelimesinin Anlamı?

İsmail Emre

İsmail Emre

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İsmail Emre
Tam adıİsmail Emre
Doğumu1900
Adana
Ölümü14 Ağustos 1970 (69-70 yaşlarında)
Adana
Çağı20. yüzyıl
BölgesiGüneydoğu Anadolu Bölgesi
İlgi alanlarıTasavvuf, Şiir, İslam

İsmail Emre (1900 - 14 Ağustos 1970), Adana'da yaşamış olan Tasavvuf şairi ve muvahhittir.

Annemarie Schimmel tarafından Tasavvufun Boyutları adlı kitabında Yeni Yunus Emre olarak adlandırılmıştır.[1]

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

İsmail Emre küçük yaşta önce annesini, birkaç yıl sonra da babasını kaybetmiş ve on yaşından onyedi yaşına kadar amcazadesi nalbant Şükrü efendi'nin yanında büyümüştür. Babası Koca Hoca Hakkı Efendi ve dedesi Ahmet Efendi ulemadandırlar. Dedesi'nin babası Emir Halil ise müderristir.

İsmail Emre'nin, bu gönül yolunda mürşidi Hafız Halil Develioğlu'dur. İsmail Emre' nin Hafız Halil ile ilk tanışması manen olmuştur. 1917 yılında gönüllü olarak askere gitmiştir, askerlik yaparken, birkaç kez ihtiyar beyaz sakallı bir adamın suretini görür. Hayalini gördüğü kişiyi asker arkadaşı Hüseyin Efendiye tarif eden İsmail Emre; bu zatın Hüseyin Efendinin mürşidi Hafız Halil Develioğlu olduğunu öğrenir. İlk tanışması ise ancak iki yıl sonra gerçekleşir. Bir hayalle tutuşan ilahi aşk ateşi bu ilk görüşmeden sonra hiç sönmeyecektir. 29 Temmuz 1933'te vefat eden Develioğlu'nun yayınlanmamış bazı şiirleri ve tasavvufi bir risalesi vardır. Şiirlerinde "Hıfzi" ve Meyyiti" mahlaslarını kullanmıştır".

1921’de Bozantı-Halep-Nusaybin ve Temdidatı Demiryolları İşletmesi hizmetine girerek Adana garı deposunda kazancı ve kaynakçı olarak 1943 yılına kadar çalışmıştır. Daha sonra Adana’da serbest çalışmaya başlamıştır.

1940 yılından itibaren kendisinden geçerek okumuş olduğu tasavvufi şiirlere Doğuş adını vermektedir. En önemli özelliği, bu şiirleri, kendi iradesi dışında, bir trans, bir vecd halinde dile getirmesidir. İsmail Emre'ye göre kendisine bu doğuşları söyleten ilahi kudrettir. Kendi deyimiyle, o "bu halin hakimi değil, mahkumudur". Doğuş söylenmeye başladığında, eğer İsmail Emre'nin yanında birileri varsa, not alırlar, yoksa söylenen doğuş kaybolur giderdi.

Doğuş anında yanında bulunan insanların yazıya dökebildikleri 2.400 civarında şiir daha sonra Şevket Kutkan'ın önsözü ile iki kitap halinde yayımlanmıştır.

Yaşadığı dönemde yaptığı tasavvufi sohbetlerinin ve doğuş açıklamalarının yer aldığı Yeni Yunus Emre Gazetesi[2] isminde bir yerel gazete ve İç Kaynak Dergisi[3] isminde bir dergi yayımlanmıştır. Annemarie Schimmel İsmail Emre'nin doğuş haline şahit olmuş ve "Tasavvuf'un Boyutları" adlı eserinde bu konuya değinmiştir. İsmail Emre, Allah sevgisini, aşk ve güzel ahlâkla ilgili düşüncelerini, İslam tasavvufunu işleyerek yüceltmiştir.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Doğuşlar I - 1950 yılı Adana
  • Doğuşlar II - 1965 yılı Adana
  • Yeni Yunus Emre Gazetesi
  • İç Kaynak Dergisi

Emre'nin sohbetlerinin yer aldığı dergi toplam 25 sayı olarak yayımlanmıştır.

Konusu olduğu eserler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Annemarie Schimmel Tasavvufun Boyutları, Kırkambar Kitaplığı; İslam Mezhepleri, Tasavvuf ve Tarikatlar;İstanbul,2000, ISBN 9758264167. 
  2. ^ "ADANA BASIN TARİHİ 1873-2000" (PDF). Sayfa 183. 20 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). 
  3. ^ "ADANA BASIN TARİHİ 1873-2000" (PDF). Sayfa 271. 20 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). 
  4. ^ "Αθανασιάδη Πολύμνια". www.blod.gr. 2 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2023. 

Dış Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]



Haberler Kategorisinden Haberler


  • İsmail Emre Nedir?:İsmail Emre ile ilgili İsmail Emre burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz İsmail Emre Ne Demektir? İsmail Emre Açıklaması Nedir? İsmail Emre Cevabı Nedir? İsmail Emre Kelimesinin Anlamı? İsmail Emre konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. İsmail Emre Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. İsmail Emre Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? İsmail Emre Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? İsmail Emre İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
  • İsmail Emre Açıklaması?:İsmail Emre Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir. İsmail Emre Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur İsmail Emre Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir İsmail Emre Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. İsmail Emre Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
  • İsmail Emre Gerçek mi?:İsmail Emre ile ilgili İsmail Emre burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam İsmail Emre sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. İsmail Emre Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
  • İsmail Emre Hakkında?:İsmail Emre ile ilgili İsmail Emre burada bulabilirsiniz. İsmail Emre Detaylar için sitemizi geziniz İsmail Emre Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler İsmail Emre resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz

Abruzzo, Arctostaphylos rubra, Merseyside, Badi Ekrem, Yeniyazlık, Yağlıdere, Supremacy 1914, Kulat, Susurluk, Emmerich am Rhein, Buenos Aires, Damaskinos, Pang Qing, Tulum Hayri, 67. İngiliz Akademisi Film Ödülleri, Nathan Jung, Bendir, Catalina Gökyüzü Araştırması, Kel Mahmut, Threskiornis melanocephalus, Ali Arslantaş, Karaağaçlar Altında, NGC 7198, Nihat Ergün, Ölümden sonra yaşam, Gine, 39. Altın Kelebek Ödülleri, Isuzu Novo, Dinadan, Tartu Üniversitesi, Viktor Medvedçuk, Cadel Evans Great Ocean Road Race, Daley Blind, Boško Balaban, IV. John Jacob Astor, Küçük gezegen uyduları listesi, Hans Berger, Volodimir Zelenski, Volodımır Zelenskıy, Teddy Kollek, 2013 İslami Dayanışma Oyunları, Gelecek Partisi, Balkaya Dağı, Türkiye Gıda Hijyeni Tarihinde Fatih Devri Yemekleri, Samsun Kalesi, Thomas Downing, 2011 Copa del Rey Finali, Toyota AA, Sufi, Mandıra Filozofu, Howard Phillips Lovecraft, Yaraya Tuz Basmak, Kimberly Goss, Hartmut Michel, Adem Tula, Tokmak Muharebesi, Thetford, İzmir Etnografya Müzesi, Suud Hanedanı, NGC 5655, Tırtıl kurabiye, DigitAlb, Bragança Hanedanı, Moustoir Stadyumu, Buitinga, Bill de Blasio, Kagoşima (prefektörlük), Macarköy, Gazipaşa, Thurston, Nebraska, Krank, Vasil Levski National Stadium, Amerika kıtası, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alanı, Kuzey Pasifik dev ahtapotu, Xuande, Kırım Devlet Konseyi, Efibadem kurabiyesi, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sofularçiftliği, Ağız tadı kurabiyesi, Paolisi, Alto do Pina, Söz bölümleri listesi, United Nations Interim Force in Lebanon, Tallahassee, Florida, Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı, Türk halkları, Olfaktör sinir, Celle di Bulgheria, Montebello di Bertona, Doğu Ukrayna Taarruzu, Avrupa komünizmi, Web dizisi, İspanya Federasyon Kupası, Ses (Ukrayna siyasi partisi), Dido Sotiriyu, Belkıs Dilligil, Loweswater (village), Tiamin, San Diego, Kaliforniya, Yarımkaya, Ovacık, Bucurayenice, Ilgaz,
Yukarı Volta bayrağı Anlamı Nedir, Yukarı Volta bayrağı Nasıl Oluştu, Yukarı Volta bayrağı Tarihi, Yukarı Volta bayrağı Renkleri, Yukarı Volta bayrağı Tasarımı, Mehmet Ümit Küçükkaya Kimdir?, Murat Çakar Kimdir?, Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?,