Benazir Butto Kimdir?

Benazir Butto Kimdir?

Benazir Butto Kimdir?

Benazir Butto Nereli

Benazir Butto Kaç Yaşında? Benazir Butto Boyu Kaç

Benazir Butto Kaç Kilo Benazir Butto Doğum Tarihi

Benazir Butto Ne Demektir? Benazir Butto Anlamı Nedir?

Benazir Butto Kimdir? , Benazir Butto Nereli , Benazir Butto Kaç Yaşında? , Benazir Butto Boyu Kaç , Benazir Butto Kaç Kilo , Benazir Butto Doğum Tarihi , Benazir Butto Ne Demektir? , Benazir Butto Anlamı Nedir?

Benazir Butto Kimdir?

Benazir Butto

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Benazir Butto
بینظیر بھٹو
Benazir Butto, 2006
Pakistan Başbakanı
Görev süresi
18 Temmuz 1993 - 5 Kasım 1996
Cumhurbaşkanı Gulam İshak Han
Yerine geldiği Muineddin Kureyşi Geçici
Yerine gelen Malik Merac Halid Geçici
Görev süresi
2 Aralık 1988 - 6 Ağustos 1990
Cumhurbaşkanı Vasim Seccad Geçici
Faruk Leghari
Yerine geldiği Muhammed Han Cunicu
Yerine gelen Gulam Mustafa Catui
Pakistan Halk Partisi Lideri
Görev süresi
12 Kasım 1982 - 27 Aralık 2007
Yerine geldiği Nusret Butto
Yerine gelen Asıf Ali Zerdari
Bilavel Butto Zerdari
Kişisel bilgiler
Doğum 21 Haziran 1953
Karaçi, Pakistan
Ölüm 27 Aralık 2007 (54 yaşında)
Ravalpindi, Pakistan
Partisi Pakistan Halk Partisi
Evlilik(ler) Asıf Ali Zerdari
İmzası

Benazir Butto (UFA:beːnəziːr bɦʊʈːoː, 21 Haziran 1953, Karaçi - 27 Aralık 2007, Ravalpindi), iki kez Pakistan başbakanlığı yapmış siyasetçi. 1999-2007 yılları arasında yurt dışında sürgünde yaşadı. 18 Ekim 2007'de seçimlere katılmak üzere Pakistan'a geri döndü ve başkanlığını yaptığı Pakistan Halk Partisi'nin seçim mitinglerine katılmaya başladı. Ravalpindi'de katıldığı seçim mitinginden ayrılırken bir suikast sonucu öldü.

Gençliği ve eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Benazir Butto 21 Haziran 1953 tarihinde Karaçi'de doğdu. Babası eski Pakistan devlet başkanı ve başbakanı Zülfikar Ali Butto, İngiltere'nin Oxford Üniversitesi'nde hukuk eğitimini yeni tamamlamıştı. Annesi ise İran Kürtlerinden[1] Begüm Nusret Butto'dur.

Benazir Butto Harvard ve Oxford üniversitelerinde eğitim gördü.[2] 1973 yılında Harvard Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamladı. 1977 yılında ise Oxford Üniversitesi'de Uluslararası Hukuk ve Diplomasi dallarında yüksek lisans eğitimi gördü.

Politikaya girişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Butto, Oxford Üniversitesi'ni bitirdikten sonra Pakistan'a geri döndü. Babasının tutuklanıp idam edilmesinden sonra bir süre ev hapsinde kaldı. 1984 yılında yurt dışına çıkmasına izin verilmesiyle, Büyük Britanya'ya taşındı ve orada sürgünde babasının kurduğu muhalefet partisi olan Pakistan Halk Partisi'nin liderliğini yaptı. 1987 yılında çimento fabrikatörü Asıf Ali Serdari ile evlendi. Çiftin Bilavel, Bahtiyar ve Asife adlarında 3 çocukları oldu.

Askerî cuntanın şefi Ziya ül Hak'ın 1988'de ölümünden sonra Pakistan'da, 1977 yılından beri ilk kez serbest seçimler yapıldı. 19 Kasım 1988 tarihindeki bu seçimleri kazanan Butto, ilk kez bir müslüman ülkenin kadın başbakanı oldu. 2 Aralık'ta başbakan olarak göreve başladı. Yoğun yolsuzluk suçlamaları altında kalan hükûmet 20 ay kadar sonra, askerî güçlerin desteğindeki devlet başkanı Gulam İshak Han tarafından, yeni seçimlere gidileceği gerekçesiyle devrildi. Ancak Butto aleyhindeki suçlamalar yargıya yansımadı. Yeni hükûmeti Navaz Şerif kurdu. 1993 yılında Butto yeniden seçildiyse de, 3 yıl sonra hükûmet yine yolsuzluk suçlamaları altında, devlet başkanı Faruk Leghari tarafından düşürüldü. Yüksek mahkeme de devlet başkanının kararını onayladı. Ancak Butto ve eşi Zardari hakkındaki suçlamaların doğruluğu kesinleşmedi.

Benazir Butto 1988 yılında

Butto'ya yönelik eleştirilerin başlıca kaynağı, hakkındaki yolsuzluk iddiaları ve Butto'nun ulusal reformları sonucu politik güçlerini yitirmeye başlayan Pencab bölgesindeki zengin toprak sahipleri ve bu bölgenin seçkinleriydi. Butto eski feodal yapıya karşı mücadele etti ve bu yapıyı Pakistan'ın stabilizasyonu önündeki engel olarak niteledi.

1999 yılında, Pervez Müşerref'in liderliğinde gerçekleşen askerî darbe sonrasında Pakistan'ı terk etmek zorunda kaldı. Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentine yerleşti. 2002 yılında Pervez Müşerref, pratikte Benazir Butto'nun tekrar başbakan seçilmesini önlemek amacıyla başbakanların en fazla iki dönem görev yapabilecekleri yolunda bir anayasa değişikliği yaptı.

2007 yılında Pervez Müşerref, Benazir Butto'yla Pakistan'a geri dönmesine zemin hazırlamak üzere müzakerelere başladı. Böylece Butto'nun Ocak 2008'de yapılacak olan başbakanlık seçimlerine muhalefet lideri olarak katılma olasılığı doğdu. Butto hakkında açılan davaların o zamana kadar sonuçlanması bekleniyordu.

Sürgünden dönüşü ve ilk suikast girişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Seçim çalışmalarına katılmak üzere Pakistan'a dönüş kararı alan Butto'ya karşı, El-Kaide örgütünün saldırı tehdidinde bulunması üzerine, Müşerref, Butto'nun dönüşünü ertelemesini ve yüksek mahkemenin kendisiyle ilgili af istemine ilişkin kararını beklemesini istedi. Bu isteğe uymayan Benazir Butto, 18 Ekim 2007 gecesi, 8 yıllık sürgünden sonra Pakistan'a geri döndü. Ancak yandaşlarının sevgi gösterileriyle karşılanan Butto aynı gün bombalı bir suikast girişimine hedef oldu. Karaçi kenti yakınlarında gerçekleşen ve Benazir Butto'nun yara almadan kurtulduğu bu saldırıda 138 kişi yaşamını yitirdi, 248 kişi de yaralandı.

Butto, 27 Aralık 2007 tarihinde Ravalpindi'de düzenlediği seçim mitinginin ardından gerçekleştirilen saldırıda öldü. Bir intihar saldırganı, mitingin ardından aracının açılır tavanından çıkıp halkı selamlamakta olan Butto'nun aracına yaklaşarak, üç el ateş etti. Yaptığı üç atışı da isabet ettiremeyen saldırgan, ardından üzerindeki bombaları patlattı. Patlamanın şiddetiyle başının sağ tarafını aracının tavan penceresinin koluna çarpan Benazir Butto hastaneye ağır yaralı olarak kaldırıldı.[3] Kafatasında kırık oluşan Butto ameliyata alındı; fakat kurtarılamadı. Butto'nun yerel saatle 18.16'da öldüğü açıklandı.[4]

Saldırıdan sonra suikastın sorumluluğunu El-Kaide üstlendi.[5] Ancak birkaç gün aradan sonra Pakistan İçişleri Bakanlığı'nın iddiasının tersine, suçlanan El-Kaide liderlerinden Beytullah Mahsud suikastle ilgisi olmadığını öne sürdü.[6] Saldırıda en az 20 kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.[4]

Butto'nun ölümünden sonra, devlet başkanı Pervez Müşerref, ülkede üç günlük yas ilan etti. 8 Ocak 2008'de yapılması planlanan Pakistan genel seçimleri öncesinde gerçekleşen suikastin ardından ülkedeki demokrasinin geleceği konusunda endişeler doğdu.[7] Ülkede alınan bir karar neticesinde seçimler 18 Şubat 2009 tarihine ertelendi.[8]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ www.bhutto.org 30 Aralık 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "An Iranian Kurd by origin tracing her ancestry to the legendary Islamic hero, statesman and a great soldier Salahuddin Ayubi..."
  2. ^ "Biyografisi". 17 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2007. 
  3. ^ "Milliyet - Pakistan İçişleri Bakanlığı: Butto vurulmadı". 31 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2007. 
  4. ^ a b "TRT Haber- Butto Suikast Sonucu Öldü". 31 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2007. 
  5. ^ "CNNTurk". 29 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2007. 
  6. ^ "El Kaide lideri Mahsud: "Suikastle ilgim yok"". 30 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2007. 
  7. ^ "NTVMSNBC - 2007 Pakistan için yüksek gerilimli bir yıl oldu". 28 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2007. 
  8. ^ http://www.cnnturk.com/DUNYA/haber_detay.asp?PID=319&haberID=415854/[ölü/kırık bağlantı] Seçim ertelendi

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Parti siyasi görevi
Önce gelen
Nusret Butto
Pakistan Halk Partisi Lideri
1982-2007
Geçici: 1982-1984
Sonra gelen
Bilavel Butto Zerdari
Sonra gelen
Asıf Ali Zerdari
Siyasi görevi
Önce gelen
Muhammed Han Cuneco
Pakistan Başbakanı
1988-1990
Sonra gelen
Gulam Mustafa Catoi
Geçici
Önce gelen
Mehbub ül Hak
Geçici
Pakistan Maliye Bakanı
1988-1990
Sonra gelen
Sertaç Aziz
Önce gelen
Mahmud Harun
Geçici
Pakistan Savunma Bakanı
1988-1990
Sonra gelen
Gus Ali Şah
Önce gelen
Han Abdül Veli Han
Muhalefet Lideri
1990-1993
Sonra gelen
Navaz Şerif
Önce gelen
Muineddin Ahmed Kureyşi
Geçici
Pakistan Başbakanı
1993-1996
Sonra gelen
Malik Merac Halid
Geçici
Önce gelen
Seyid Babar Ali
Pakistan Maliye Bakanı
1994-1996
Sonra gelen
Nevid Kamer
Önce gelen
Navaz Şerif
Muhalefet Lideri
1996-1999
Sonra gelen
Fazl-ur-Rahman
Diplomatik görevi
Önce gelen
Marich Man Singh Shrestha
SAARC Başkanı
1988
Sonra gelen
Memun Abdül Gayum


Kim Kimdir Biyografi Kategorisinden Haberler


  • Benazir Butto Kimdir? Kimdir?:Benazir Butto Kimdir? Kim Kelimesi Ne Anlama Geliyor? Benazir Butto Kimdir? Türk Dili Tarih Boyunca İlişki Kurduğu Medeniyetlerin (Ülkelerin) Dillerinden Kelimeleri Kendi Bünyesine Katmış Ve Bu Sayede Çok Zengin Bir Dil Oluşturmuştur. Benazir Butto Kimdir? Hal Böyle Olunca, Türkçe De Gündelik Hayatta Karşımıza Çıkan Bazı Sözcüklerin Anlamına Bilemeyebiliyor İlginç Bulabiliyoruz. Benazir Butto Kimdir? Son Zamanlarda Anlamı Merak Edilen Kelimelerden Olan Kim Ne Demek? TDK ye Göre Kim Sözcüğü Ne Anlama Geliyor? Kim Kelimesinin Kökeni Ne Kim Kelimesinin Kaç Anlamı Var TDK ye Göre Anlamı Nedir?
  • Benazir Butto Kimdir? Biyografisi?:Biyografi, Benazir Butto Kimdir? Alanında Tanınmış Kişilerin Hayatlarını Anlatan Yazım Türüdür. Benazir Butto Kimdir? Bu Yazım Türünün Temellendiği Yer Gerçekliktir. Benazir Butto Kimdir? Gerçek Dışı Olaylar Ve Yaşanmamış Hayatlar Temel Alınarak Biyografi Yazılamaz. Benazir Butto Kimdir? Anlatılan Kişi Gerçekten Yaşamış Olmalı Ve Kaleme Alınan Yazı Bu Kişinin Gerçekte Yaşadıklarını Konu Edinmelidir.
  • Benazir Butto Kimdir? Kaç Yaşında?:Benazir Butto Kimdir? Kaç Yaşında? Günlük Hayatın İçerisinde, Televizyon Programlarında, Basılı Ve Dijital Dergi, Gazetelerde Karşılaşılan Kelimelerin TDK Sözlüğündeki Karşılığı Merak Ediliyor. Benazir Butto Kimdir? Kaç Yaşında? Yas Ne Demek Ve Ne Anlama Gelir? Yas Kelimesinin Anlamı İle Birlikte Kökeni Ve Doğru Yazılışı İle Örnek Cümlelere Buradan Ulaşabilirsiniz. Benazir Butto Kimdir? Kaç Yaşında? İşte Uzun Yıllardır Dilimizde Olan Ve Günlük Hayatta Sıklıkla Karşımıza Çıkan Yas Kelimesi Ne Demek TDK ya Göre Anlamı Yas Kelimesinin Kaç Anlamı Var Kökeni Ne Sorularının Cevabı
  • Benazir Butto Kimdir? Nereli?:Benazir Butto Kimdir? Nereli? Nereli Kelimesi Günlük Hayatta Vatandaşların Sıklıkla Kullandığı Kelimelerden Bir Tanesidir. Benazir Butto Kimdir? Nereli? Dilimizde Yer Alan Nereli Kelimesi, Gerek Günlük Hayatta Gerekse Sosyal Medyada Kullanılan Sözcüklerden Birisi Olarak Öne Çıkmaktadır. Benazir Butto Kimdir? Nereli? Türk Dil Kurumu na TDK Göre Çeşitli Anlamları Olan Nereli Kelimesi Türkçe de Tek Başına Ya Da Farklı Cümleler İle Beraber Kullanılabilir. Benazir Butto Kimdir? Nereli? Nereli Kelimesi Ne Demek Ve TDK ya Göre Nereli Sözcüğünün Anlamı Nedir Sorularının Yanıtlarını Arayanlar Doğru Yerdeler! Peki Nereli Kelimesinin Kökeni Ne? Nereli Kelimesinin Kaç Anlamı Var? Nereli TDK ye Göre Anlamı Nedir? İşte Cevabı.

Aşk romanı, Sanford Robinson Gifford, Comitia centuriata, Akçalı, Bartın, Bulbophyllum malleolabrum, Erenhot, OGAE, Songwriters Hall of Fame, Evciler, Çayıralan, Levent Numanoğlu, Olsztyn, Detroit Diesel, Blagoevgrad (il), David Beatty, Huétor Vega, Öncü deprem, 2022 maymun çiçeği salgını, Ankara ili genel seçim sonuçları, Windows Embedded Automotive, Mouila, Rabinik Yahudilik, NGC 2966, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Buharkent, Breno Borges, Ada ülkesi, Leon Osman, Lakeith Stanfield, Baas Partisi, Potters Marston, Mâtürîdî, Carlo Ancelotti, Marlen Angelidu, Emre Eren, Maturidi, Ermeni Süleyman Paşa, 1908 FA Charity Shield, Govenia, Carlos de los Cobos, Lazer kılavuz yıldızı, Uluslararası İşletme Okulları Birliği, Sosyal sorumluluk, Ehud Olmert, Trolltunga, Alara Turan, Cartoon Network Türkiye, Erman Kunter, Sedef Ecer, DjVu, Hakkı Uyar, Versinikia Muharebesi, Trochosa ochracea, Eski Yunanlar, Siracusa, Erkut Taçkın, "santorum" neolojizmi, Üzengi, Eilat, Acadia, Supergirl (dizi), Acadèmia Valenciana de la Llengua, Hayao Kawabe, Mercan resifi, Erkilet Havalimanı, Sakuragawa, August von Mackensen, Pont de la Tosca, Odontoblast, Kayserili Ahmed Paşa, Vatan Savaşı Kahramanlarının listesi, Instagram, İnstagram, Fotios bölünmesi, İbrahim Hakkı Konyalı, Tamla Horsfordun Ölümü, Doug Savant, 2002 World Grand Prix, Shigeyoshi Mochizuki, Spor pazarlaması, Soğuk füzyon, Hekatomnos Anıt Mezarı, Başlama vuruşu, Yvonne Craig, HMAS AE2, 47. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri, Edmund Conen, Sovere, Katranlı, Tekman, Wilhelm Zander, Isabelle Fuhrman, Prison Break karakterleri listesi, Ascension Adası arması, James A. Michener, Hermann Reinecke, Erken dönem Anadolu Türk mimarisi, Edwin Tenorio, Angelo Ogbonna, Louis Beel, Alerjenler, Mahperi Mertoğlu,
Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?,