Ülkelere göre tesettür nedir?, Ülkelere göre tesettür anlamı nedir?, Ülkelere göre tesettür ne demektir?

Ülkelere göre tesettür Nedir?

Ülkelere göre tesettür Nedir?, Ülkelere göre tesettür Nerededir?, Ülkelere göre tesettür Hakkında Bilgi?, Ülkelere göre tesettür Analizi? Ülkelere göre tesettür ilgili Ülkelere göre tesettür ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Ülkelere göre tesettür ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Ülkelere göre tesettür Ne Anlama Gelir Ülkelere göre tesettür Anlamı Ülkelere göre tesettür Nedir Ülkelere göre tesettür Ne Anlam Taşır Ülkelere göre tesettür Neye İşarettir Ülkelere göre tesettür Tabiri Ülkelere göre tesettür Yorumu 

Ülkelere göre tesettür Kelimesi

Lütfen Ülkelere göre tesettür Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Ülkelere göre tesettür İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Ülkelere göre tesettür Kelimesinin Anlamı? Ülkelere göre tesettür Ne Demek? ,Ülkelere göre tesettür Ne Demektir? Ülkelere göre tesettür Ne Demektir? Ülkelere göre tesettür Analizi? , Ülkelere göre tesettür Anlamı Nedir?,Ülkelere göre tesettür Ne Demektir? , Ülkelere göre tesettür Açıklaması Nedir? ,Ülkelere göre tesettür Cevabı Nedir?,Ülkelere göre tesettür Kelimesinin Anlamı?,Ülkelere göre tesettür Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Ülkelere göre tesettür Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Ülkelere göre tesettür Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Ülkelere göre tesettür Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Ülkelere göre tesettür Kelimesinin Anlamı Nedir? Ülkelere göre tesettür Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Ülkelere göre tesettür Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Ülkelere göre tesettür Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Ülkelere göre tesettür - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Ülkelere göre tesettür

Ülkelere göre tesettür Nedir? Ülkelere göre tesettür Ne demek? , Ülkelere göre tesettür Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Ülkelere göre tesettür Kelimesinin Anlamı? Ülkelere göre tesettür Ne Demek? Ülkelere göre tesettür Ne Demektir? ,Ülkelere göre tesettür Analizi? Ülkelere göre tesettür Anlamı Nedir? Ülkelere göre tesettür Ne Demektir?, Ülkelere göre tesettür Açıklaması Nedir? , Ülkelere göre tesettür Cevabı Nedir? , Ülkelere göre tesettür Kelimesinin Anlamı?






Ülkelere göre tesettür nedir?, Ülkelere göre tesettür anlamı nedir?, Ülkelere göre tesettür ne demektir?

Ülkelere göre tesettür

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tesettür sözcüğü geleneksel olarak bazı Müslüman kadınların giydiği başörtüsünü ve genel olarak mütevazı İslami elbise tarzını ifade eder.

Bu giyim tarzı, çeşitli ülkelerde farklı yasal ve kültürel statüye sahiptir. Müslüman kadınların yasal olarak Suudi Arabistan ve Endonezya'nın Aceh ilinde hicab giymeleri gerekmektedir ve tüm kadınlar İran'da da bunu yapmakla yükümlüdürler.

Fransa, dini baş örtüleri de dahil olmak üzere, devlet okullarında, üniversitelerde veya hükûmet binalarında görülen dini sembolleri yasaklamıştır. Suriye, üniversitelerde Temmuz 2010'dan itibaren peçeyi yasaklamış iken devlet okulları, üniversiteler veya devlet binalarında başörtüsü yasağı yapan Müslüman çoğunluğa sahip ülkelerden bazıları Kosova, Azerbaycan, Tunus (yasak kısmen kaldırıldı) ve Türkiye'dir (kademeli olarak kaldırıldı). Fas gibi diğer devletlerde, hicab giyen kadınlara yönelik kısıtlama veya ayrımcılık şikayetleri vardır. Bu davalarda hicab, laik hükümete karşı siyasi İslam'ın veya köktendinciliğin bir işareti olarak görülüyor.

İslami kıyafet, özellikle de Müslüman kadınların giydiği başörtüsü, Batı Avrupa'da İslam'ın varlığının belirgin bir simgesi haline geldi. Birkaç ülkede hicaba bağlılık siyasi tartışmalara yol açtı ve yasal bir yasak önerisinde bulunuldu. Hollanda parlamentosu, yalnızca "burka yasağı" olarak nitelendirilen yüzü örten peçe hakkında bir yasak getirme kararı aldı. Benzer kanunlar Fransa ve Belçika'da da yer aldı.

Balkanlar ve Doğu Avrupa yerli Müslüman nüfusa sahip olmasına rağmen, Batı Avrupa'daki Müslümanların çoğu göçmen topluluklarının üyesidir. İslami kıyafet konusu göçle ve Batı Avrupa'da İslam'ın konumu ile bağlantılıdır.

Avrupa[değiştir | kaynağı değiştir]

Belçika, Fransa ve Hollanda[değiştir | kaynağı değiştir]

2015'te Fransa, Belçika ve Hollanda, İslami Nijap veya Burka gibi yüzü kapatan peçe üzerinde özel yasaklara sahip üç Avrupa ülkesidir.

Bulgaristan[değiştir | kaynağı değiştir]

2016'da, yüzü kapatan peçe'nin kamu'da yasaklanması Bulgar parlamentosu tarafından kabul edildi.

Letonya[değiştir | kaynağı değiştir]

2016'da Letonya parlamentosu tarafından yüzü kapayan peçe'nin kamu'da yasağı kabul edildi.

Avusturya[değiştir | kaynağı değiştir]

2017'de, yüzü kapayan peçe ile ilgili bir yasak Avusturya Parlamentosu tarafından kabul edildi.

Almanya[değiştir | kaynağı değiştir]

2017'de, iş sırasında askerlere ve devlet çalışanlarına yönelik yüzü kapatan şeyleri giyme yasağı Alman parlamentosu tarafından onaylandı.

İslam Dünyası[değiştir | kaynağı değiştir]

Afganistan[değiştir | kaynağı değiştir]

Afganistan'daki kadın sanat öğrencileri.

Afgan cadri, gözleri de örten örgülü bölgesel bir Burka tarzıdır. İslamiyet öncesi çağlardan beri Peştun kadınları tarafından giyildi ve tarihsel olarak saygınlığın bir izi olarak görülüyordu. Resmi olarak artık böyle bir durum olmamasına rağmen, bazı kadınlar onu güvenlik kaygılarından veya kültürel bir uygulama olarak kullanmaya devam etmektedir.

Bangladeş[değiştir | kaynağı değiştir]

Kadınların başlarını örtmesi için herhangi bir kanun yoktur. Genellikle yaşlı kadınların kırsal ve kentsel alanlarda giydikleri ghum, bol ve rahat bir saç örtüsüdür. 11 Eylül'den beri peçe, kentsel alanlarda bazı kadınlar tarafından tanıtıldı ve giyildi.

Mısır[değiştir | kaynağı değiştir]

1953'te Mısır cumhurbaşkanı Cemal Abdünnasır'a, Müslüman Kardeşler lideri tarafından başörtüsü giyiminin zorla uygulanmasını istediklerini söyledi. Nasır'ın cevabı ise: "Efendim, kolejde bir kızın olduğunu biliyorum ve başörtüsü falan filan giymiyor. Neden ona başörtüsü taktırmıyorsun? Yani kendi kızına bile taktırmıyorsun ancak yine de benden on milyon kadına bunu giydirmemi istiyorsun" dedi.

Peçe, önümüzdeki yıllarda tedricen ortadan kayboldu. 1958 yılına gelindiğinde Birleşmiş Milletler (UP) tarafından yayınlanan bir makalede "peçe'nin burada bilinmediği" belirtildi. Bununla birlikte, 1970'lerden beri peçe, Müslüman dindarlığın küresel olarak yeniden dirilişi ile birlikte yeniden diriliyor. The New York Times'a göre, 2007 itibarıyla Mısırlı kadınların yaklaşık yüzde 90'ı şu anda başörtüsü takıyor.

Az sayıda kadın Niqab giyiyor. Laik hükûmet kadınları İslami aşırılıkçı bir siyasi muhalefet göstereceklerinden korkarak giymelerini teşvik etmiyor. Ülkede bu durum Selefi siyasi aktivizm ile olumsuzca ilişkilendirilmiştir. Hicabı siyasi bir sembol olarak gören hükûmet tarafından hicab giyme konusunda bazı kısıtlamalar getirildi. 2002'de iki sunucu, ulusal televizyonda hicab giymeye karar verdikleri için devlet televizyonu istasyonundan çıkarıldılar. Kahire'deki Amerikan Üniversitesi, Kahire Üniversitesi ve Helwan Üniversitesi, 2004 ve 2007 yıllarında niqab giyenleri yasaklamaya çalıştı.

Kahire'de hicab giyen Mısırlı bir mağaza çalışanı.

Muhammed Seyyid Tantavi, El-Ezher'in İmam'ı, İslam'da yüz örtünmesinin gerekli olmadığını savunan bir fetva yayınladı. Bildirildiğine göre bir öğrenciden sınıfta onu gördüğünde peçesini çıkarmasını istedi ve peçenin İslami önemi olmayan kültürel bir gelenek olduğunu söyledi. Hicab'ın, Mısır'da dindar kıyafetten çok moda ifadesi haline geldiği ve sosyal akran baskılarından etkilenen birçok Mısırlı kadının batı tarzı kıyafetlerle birlikte renkli, şık başörtüsü giydiği yaygın biçimde düşünülüyor. Kahire Üniversitesi'nde üniversite kampüslerinde peçe takma ve 2009'da üniversite sınavları süresince hükûmet yasakları daha sonra devrildi. Bakan Hany Mahfuz Helal, bazı insan hakları ve İslamcı gruplar tarafından protesto gösterileri düzenledi.

The Guardian'dan Baher İbrahim, 2010 yılında Mısır'daki küçük kız çocuklarının hicab takma eğilimini eleştirdi.

Elit birçok Mısırlı, laikliğe zarar verdiğine inanıyor ve hicap'a karşı çıkıyor. 2012 yılına kadar bazı işletmeler peçelere yasak koydu ve Mısır elitleri bu yasakları destekledi.

2016 ve 2017'de Mısır Hükümeti ve parlamento, Burka'yı yasaklamaya çalıştı. Önde gelen politikacılar, yüzü tamamen kapamanın İslami bir gelenek olmadığını ve Kuran'da gerekli olmadığını savundu.

Gambiya[değiştir | kaynağı değiştir]

Gambiya'da kadınların yalnızca küçük bir azınlığı hicab giyiyor. Gambiya bir İslam ülkesidir, ancak hicab giymeyi zorunlu kılmamıştır.

Endonezya[değiştir | kaynağı değiştir]

Endonezya'da jilbab terimi, hicaba için istisnasız olarak kullanılmaktadır. Endonezya ulusal ve bölgesel yasalarına göre kadın başörtüsü tamamen isteğe bağlıdır ve mecburi değildir.

2008'de Endonezya, dünyanın en büyük Müslüman nüfusa sahip ülkesidir. Bununla birlikte, Endonezya Anayasası, herhangi bir yüce ya da resmi devlet dini olmaksızın devlet tarafından onaylanmış beş din (yani İslam, Katoliklik, Protestanlık, Budizm ve Hinduizm) için eşit bir devlet koruması sağlıyor.

Jilbab'ın zorunlu olduğu tek istisna, Açe eyaleti'ndeki, İslam şeriatına dayalı 18/2001 yasasında bulunmaktadır.

İran[değiştir | kaynağı değiştir]

Rosary giymiş İranlı bir kız

İran'da, kadınların bol giysiler giymesi ve genel olarak başörtüsü takması gerekiyor.

İslamiyet öncesi dönemlerden beri kadınlar tarafından başörtüsü takılması Büyük İran'da yaygın bir hal aldı ve peçeler ilk olarak eski Mezopotamya bölgesinde kaydedildi. Daha sonra Asur'da peçe ayrıcalıklı kadınların üstlendiği statü sembolü olmuştu ve bir kanunla köylü kadınlar, köleler ve fahişelerin peçeyi giymeleri yasaklandı. Eski İranlılar M.Ö. 612'de Asuri Ninova'yı, M.Ö. 539'da Keldani Babilini ele geçirdikten sonra yönetici seçkinler Mezopotamya geleneklerini kabul ettiler. Eski İran hanedanları döneminde, peçe ilk önce varlıklılarla sınırlanmış, ancak yavaş yavaş yayıldı ve tevazu sebebiyle standart haline geldi. Daha sonra, Müslüman Araplar Sasani yönetimindeki İran'ı fethettikten sonra, erken Müslümanlar peçeyi, İran kültürüne maruz kalmaları sonucunda kabul ettiler.

Orta Asya'dan gelen Türk asıllı göçebe kabilelerinin başörtüsü takmayan kadınları bu durumu Orta Çağ'da kısmen değiştirdi. Bununla birlikte, 16. yüzyılda Safevî merkezileşmesinden sonra başörtüsü, İran İmparatorluğu çevresindeki kentsel alanlardaki kadınlar için standart baş giyimi olarak tanımlandı. Bunun istisnaları sadece köylerde ve göçebe kabileler arasında görüldü. Tüm yüzü örtmek İranlılar arasında nadirdir ve çoğunlukla yerel Araplar ve yerel Afganlarla sınırlıydı. Daha sonra, 19. yüzyıl sonlarında Kaçar hanedanı döneminde yaşanan ekonomik kriz sırasında en yoksul şehirli kadınlar başörtüsüne zaman ayıramadı. Saçların örtülmesi İran kadın kıyafetinde norm olmuştur ve kaldırılması kabalık, hatta bir hakaret olarak düşünülmüştür. 20. yüzyılın başlarında, İranlılar saçları örtmemeyi kırsal, göçebe, fakir ve İranlı olmamak gibi şeylerle ilişkilendirdiler.

1930'ların ortalarında, Batıcı yönetici Rıza Şah, tüm peçeleri yasaklayan bir kararname yayınladı. Pek çok İranlı kadını aşağılayan ve yabancılaştıran yasak, birçok geleneksel erkek kıyafetini de yasakladı. Bu kararı uygulamak için, polise, halk içinde peçeyi giyen herhangi bir kadının peçesinin çıkartılması emredildi.

Rıza Şah'ın halefi Muhammed Rıza Pehlevi altında resmi tedbirler azaltıldı ve başörtüsü giyilmesi artık bir suç değildi, aynı zamanda alt sınıfın geri kalmışlığının bir göstergesi olarak değerlendirildi.

İran devriminden birkaç yıl önce, İran toplumunun modeli olarak Avrupa merkezli cinsiyet rollerinin önemini sorgulama eğilimi, üniversite öğrencileri arasında çok fazla zemin kazanmıştır. Bu duygu, örtülü olmayan orta sınıflardan birçok kadının peçe takıp, Pehlevi rejiminin toplumsal cinsiyet ideolojisini ve saldırgan kültürelleşmeyi sembolik olarak reddettiği sokak gösterilerinde tezahür etti. Birçoğu İran kimliğinin ve kültürünün daha da dağılmasını önlemek için peçenin geri getirilmesi gerektiğini savunuyordu çünkü İran'ın bakış açısına göre açık kadınlar Batı materyalizmi ve tüketimcilik tarafından sömürülmekte olarak görülüyordu. Başörtüsü takmak devrimin ana sembollerinden biriydi ve bunun yanı sıra diğer geleneksel İran elbiselerinin canlanması ve giyilmesi de. Başörtüsü tüm kadınlar tarafından dini ve / veya milliyetçi semboller olarak giyildi ve onları devrimden önce giymeye inanmayan laik ve Batılı kadınlar bile, onları giyen kadınların büyük çoğunluğuyla dayanışmaya başladılar. Başörtüsü giymek önemli bir popülist araç olarak kullanıldı ve İran peçeli kadını devrimin zaferi için önemli bir rol oynadı.

Devrimin ardından, hicap aşamalı olarak zorunlu hale getirildi. 1979'da Ayetullah Humeyni, kadınların İslami kıyafet kurallarına uyması gerektiğini söyledi, hükûmet güvenceleri tarafından yapılan açıklamalarla bu ifadenin yalnızca bir öneri olduğu görüşündeydiler. Hicab daha sonra 1980'de hükûmet ve kamu dairelerinde zorunlu hale getirildi ve bu tepkilere neden oldu ve 1983'te tüm kadınlar için zorunlu hale geldi.

2010 yılında, İran'ın dokuz ilinde farklı şehirlerden gelen 15-29 yaşlarındaki 531 genç kadın üzerindeki ankette; (%77) sıkıca örtünmek taraftarı, %19 gevşek örtücü ve %4 oranında örtüye inanmadıklarını söyledi.

Irak[değiştir | kaynağı değiştir]

Özellikle Necef ve Kerbela'nın Şii kutsal şehirlerinde Irak'ın güney bölgelerinde hicab zorunludur. Genel kullanım alanlarında olan kadınlar genelde saçları örten fuların yanı sıra yüz ve eller hariç tüm vücudu kaplayan uzun siyah bir örtü olan abaya giyerler. Özel olarak, hükûmet kurumlarında ve üniversitelerde, başını örten bir eşarp ile uzun veya kısa olabilecek manteaux giyebilirler. Bağdat ve kuzey topluluklarında kadınların rahat hissettiği kıyafeti giyme konusunda daha fazla takdir yetkisi var.

Ürdün[değiştir | kaynağı değiştir]

Başörtüsü giymeyi gerektiren herhangi bir kanun ya da herhangi bir kamu kurumundan herhangi bir yasaklama yoktur. 1980'lerde başörtüsü kullanımı arttı. Bununla birlikte, başörtüsü kullanımı genellikle alt ve orta sınıflar arasında yaygın olarak görülmektedir. Hicabın, Ürdün kadınlarının renkli, şık başörtüsü takımı ve batı tarzı giysileri dindar kıyafet yerine, Ürdün'de giderek artan bir moda ifadesi haline geldiğine inanılıyor.

Kosova[değiştir | kaynağı değiştir]

2009'dan beri, hicab, devlet okullarında, üniversitelerde veya hükûmet binalarında yasaklandı. 2014'te, hicablı ilk kadın parlamento üyesi, Kosova parlamentosuna seçildi.

Lübnan[değiştir | kaynağı değiştir]

Başörtüsü takma İsrail'in 1980'lerde Lübnan'ı işgalinden bu yana daha yaygın hale geldi. Bu özelliğe uyulması hiç başörtüsü takmamaktan sıradan bir hicab ve bir chador giyilmesine kadar değişir.

Malezya[değiştir | kaynağı değiştir]

Genç Malezyalı bir kadın hicab giyerken

Müslüman kadınlar başörtüsü takıp takmamanın özgürlüğünü seçebilirler. İstisnalar ise bir camiyi ziyaret ederkendir; Bu şart ayrıca gayri Müslimler de geçerlidir. Devlet kurumlarında başörtüsü kullanmasına izin verilmesine rağmen, kamu çalışanlarının peçe giymeleri yasaktır.

2013'ten beri çoğu Müslüman Malezyalı kadınlar, bir tip hicab olan tudungu kullanıyorlar. Tudungun bu kullanımı, 1979'daki İran devriminden önce nadirdir ve kırsal alanlar da olma eğilimindedirler. Tudungun kullanımı 1970'lerden sonra hızla arttı. Çünkü Malezya'da ve Singapur'da dini muhafazakarlık arttı.

2015 yılına gelindiğinde Malezya, tudung ile ilgili bir moda endüstrisine sahiptir.

Fas[değiştir | kaynağı değiştir]

Başörtüsü, devlet kurumları tarafından teşvik edilmediği gibi genellikle kentsel orta ve üst sınıfların kaşlarını çatmaktaydı, ancak yasalar tarafından yasaklanmış değildir. Başörtüsü kuzeyde kademeli olarak daha sık oluyor, ancak geleneksel olmadığı için, bir başörtüsü yerine dini veya politik bir karar kabul ediliyor. Başörtüsü, Fas ordusunda ve poliste kesinlikle ve dolaylı olarak yasaklandı.

Ocak 2017'de Fas, burka üretimini, pazarlamasını ve satışını yasaklamıştır.

Pakistan[değiştir | kaynağı değiştir]

Pakistan eski Başbakanı Benazir Butto, dupatta bir örtü giyerken.

Pakistan'ın hijab'ı yasaklayan veya yürürlüğe koyan kanunları yoktur.

Pakistan'da çoğu kadın, bacaklarını ve vücudunu örten tunik üst ve bol olan şortlu pantolon seti olan shalwar kameez giyiyor. Toplumsal duruma ve şehre bağlı olarak, omuzlarda ve göğüs çevresinde, sadece omzunda gevşek bir dupatta fular giyilir veya hiç kullanılmaz.

Kadınların kamusal alanda bir hijab / fular giymesi beklenmemektedir, ancak Pakistan'daki birçok kadın ħijāb'ın farklı biçimlerini giymekte ve kırsal ve farklı kentsel alanlar için değişmektedir. Gençler arasında hicab ve duppatta popüler olmayan hale geliyor. Burkalar ağırlıklı olarak Swat Vadisi ve aşiret bölgelerinde giyilir, ancak kent nüfus merkezleri de dahil olmak üzere ülke çapında görülebilir.

Batılıların da ölçülü bir şekilde giyinmeleri bekleniyor. Pakistan toplumu geleneksel elbise alışkanlıklarını önermektedir ve kadınların, bacaklarının ve üst kısımlarının çoğunluğunu kaplayan, halk arasında pek fazla dekolte göstermeyen uzun etek, pantolon giymeleri önerilir. Kolu açık üstlükler, bikini ve mini etekler halkın gözünde olumsuz bir imaja sahiptir ve bu nedenle sosyal bir tabudur.

Suudi Arabistan[değiştir | kaynağı değiştir]

Suudi Arabistan'da Niqab

Çoğu Suudi Selefi ilim adamına göre, bir kadının ziynet yeri, akraba olmayan erkeklerin önünde yüzü ve elleri de dahil olmak üzere tüm vücududur. Dolayısıyla, geleneksel Suudi kadınlarının büyük çoğunluğu yüzlerini de örter.

Suudi niqāb genellikle gözler için uzun açık bir oyuk bırakır; oyuk bir dize veya dar kumaş şeritle bir araya getirilir.

Suudi kadınların birçoğu, yabancı müslüman kadınların çoğunun olduğu gibi, niqab'la birlikte başörtüsü veya başka tarz peçeler kullanıyor.

Somali[değiştir | kaynağı değiştir]

Hicab giyen genç Somalili kadınlar.

Normal, günlük aktivitelerde, Somali kadınları genellikle omuz üstünde bağlanmış uzun bir kumaş parçası olan ve omuz etrafına dökülen guntiino giyiyorlar.

Sudan[değiştir | kaynağı değiştir]

Hicab, yasalar tarafından açıkça zorunlu kılınmadığı halde, Sudan'daki kadınların ölçülü bir şekilde halk içinde giyinmesi gerekiyor.

Suriye[değiştir | kaynağı değiştir]

Suriye'nin yüksek öğrenim bakanı olan Gıyas Bereket, hükümetin üniversitelerde yüzü örtünen kadınları yasaklamasını 2010 yılında ilan etti. Yasaklanmış giysiler arasında niqab, ancak yüzü kapatmayan hicab veya ilgili giysiler yasak olmadı. Yetkililer, yüzdeki peçenin Suriye'nin laik ve akademik ilkelerine aykırı olduğunu belirtti.

Tunus[değiştir | kaynağı değiştir]

Tunus makamları, kadınları "Tunus geleneklerine uygun olarak mütevazı bir kıyafet giymek" için teşvik edildiklerini, Başörtüsü istemediklerini söylüyorlar. 1981'de başörtüsü olan kadınlar okullardan ve hükûmet binalarından men edildi ve ısrarcı olanlar işlerini kaybediyorlardı. Hükümet, başörtüsünü, ülkeye haksız yere gelmiş mezhepsel bir elbise biçimi olarak nitelendirdi.

14 Ocak 2011'den itibaren Tunus devrimi gerçekleştikten sonra başörtüsü yasağı kaldırıldı.

Türkiye[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmî olarak laik bir devlet olan Türkiye'de türban üniversitelerde ve kamu binalarında yasaklandı, 2013 sonuna kadar buna kütüphaneler veya hükûmet binaları da dahil edildi. 1980'deki askeri darbe sırasında yasak ilk kez ilan edildi, 1997'de yasa daha da güçlendirildi.

Bazı araştırmalara göre Türkiye'de kadınların %58'i başörtüsü takıyor. Kadınlar genellikle dinî nedenlerle başörtüsü takıyor. Doğu ve iç bölgelerdeki daha muhafazakâr şehirlerde başörtüsü büyükşehirlere göre daha fazla kullanılıyor.[kaynak belirtilmeli]

7 Şubat 2008'de TBMM, kadınların başörtüsü takamaması durumunda birçok kadının eğitim alamadığını savunarak, kadınların Türk üniversitelerinde başörtüsü takmasına izin veren anayasa değişikliğini kabul etti. 2013'te kamu kurumlarında başörtüsü yasağı bir kararname ile kaldırıldı. Liselerde başörtüsü giyinme yasağı 2014'te kaldırıldı.

Büyük Orta Doğu[değiştir | kaynağı değiştir]

İsrail[değiştir | kaynağı değiştir]

Tira'nın (İsrail) Cumartesi pazarındaki geleneksel Müslüman örtüsü ve davlumbazlarla yapılmış mankenler.

Temmuz 2010'da bazı İsrail milletvekilleri ve kadın hakları savunucuları, Knesset'e yüzü örten peçeyi yasaklayan bir yasa tasarısı önermişti. Kudüs Post'a göre, bu tedbir genellikle "yasaya dönüştürülmesi mümkün görünmüyordu". Yahudi kadın hakları grubu Kolech'in kurucusu Hanna Kehat, yasağı eleştirdi ve ayrıca "Moda'yı Anoreksiya'ya yol açan normlara sahip" olarak gördü. Barış için Kadın Koalisyonu genel koordinatörü Eilat Maoz yasağı "ırkçılık" oluşturacak kadar "şaka" olarak nitelendirdi. İsrail'de ortodoks Yahudiler cildinin çoğunu örtülü tutarak makul bir şekilde giyinirler. Evli kadınlar saçlarını, en yaygın olarak bir eşarp şeklinde, ayrıca şapkalar, bereler veya bazen de peruk şeklinde kapatırlar.

Gazze Şeridi[değiştir | kaynağı değiştir]

Arap kadın ve adam 1890'da sohbet ediyor. Kadın bir hijab giyiyor.

Gazze Şeridi'nde, Hamas'ın atası olan Mucama el-İslami'nin bulunduğu yerlerde, kadınların İslami kıyafet veya hicab giymek için başarılı bir şekilde resmi olmayan baskıya uğradıkları bildirildi; Bildirildiğine göre 1970'lerin sonlarında ve 1980'lerde Gazze'de kentsel eğitim görmüş kadınlar üzerinde "hicab" ı restore etmek için rıza ve zorlama karışımı bir yöntem kullanıldı. Hamas, ilk intifada sırasında benzer davranış gösterdi. Hamas, kadınların evde kalmalarını, erkeklerden ayrılmamalarını ve çokeşliliğin teşvik edilmesi de dahil olmak üzere başörtüsü takmak için başka önlemlerin yanında kampanya düzenledi. Bu kampanya boyunca, başörtüsü takmamayı seçen kadınlar sözlü ve fiziksel olarak taciz edildiler ve sonuçta hicap "sokaklarda sorunlardan kaçınmak için de" giyiliyordu.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği[değiştir | kaynağı değiştir]

"Hicab" sözcüğü sadece orta doğu hicab tarzında kullanılıyordu ve bu tür hicab tarzı, SSCB'nin düşüşüne kadar Müslümanlar tarafından yaygın olarak kullanılmıyordu. Bazı İslamcı taraflar (Özbekler gibi) paranayı giymişlerdi, diğerleri (Çeçen, Kara-Chai, Kazaklar, Türkmenler, vb.) Geleneksel kıyafetler giymişlerdi. Ve "hicab" kelimesini çağrıştırmayan geleneksel kendi tarzlarında şapkaları da vardı.

Afrika[değiştir | kaynağı değiştir]

Cezayir'de ağırlıklı olarak haik giyen kadınlar, bir tür örtü.

Kamerun[değiştir | kaynağı değiştir]

12 Temmuz 2015'te, dini kıyafetler giyen iki kadın Fotokol'de kendini patlatarak 13 kişiyi öldürdü. Saldırıların ardından, 16 Temmuz'dan beri Kamerun, Uzakdoğu bölgesindeki burka da dahil olmak üzere İslami peçelerin giyilmesini yasakladı. Başta Müslüman bölgeden olan Vali Miciyava Bakari, tedbirin daha fazla saldırıyı önlemek için olduğunu söyledi.

Çad[değiştir | kaynağı değiştir]

15 Haziran 2015'te N'jjamena'da 33 kişinin hayatını kaybeden iki kişilik intihar saldırısı sonrasında hükümet, 17 Haziran 2015'te güvenlik nedenlerinden ötürü burka'nın yasaklandığını açıkladı.

Asya-Pasifik[değiştir | kaynağı değiştir]

Güney Asya[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuzey Amerika[değiştir | kaynağı değiştir]

Kanada[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerika Birleşik Devletleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Scott, Joan Wallach (2007). "The Politics of the Veil". Princeton University Press.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Burqa ban: What it means for the West – TCN News
  • Values, Equality and Differences in Liberal Democracies. Debates about Muslim Headscarves in Europe
  • Muslim headscarves from BBC News
  • Shabina Begum case: School wins Muslim dress appeal
  • The Veil and the British Male Elite
  • Behind the scarfed Law, There is Fear] – Alain Badiou

Şablon:İslami kadın kıyafeti

Kategori Hicab


Ülkelere göre tesettür nedir?, Ülkelere göre tesettür anlamı nedir?, Ülkelere göre tesettür ne demektir? Nedir? :Ülkelere göre tesettür nedir?, Ülkelere göre tesettür anlamı nedir?, Ülkelere göre tesettür ne demektir? ile ilgili Ülkelere göre tesettür nedir?, Ülkelere göre tesettür anlamı nedir?, Ülkelere göre tesettür ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Ülkelere göre tesettür nedir?, Ülkelere göre tesettür anlamı nedir?, Ülkelere göre tesettür ne demektir? Ne Demektir? Ülkelere göre tesettür nedir?, Ülkelere göre tesettür anlamı nedir?, Ülkelere göre tesettür ne demektir? Açıklaması Nedir? Ülkelere göre tesettür nedir?, Ülkelere göre tesettür anlamı nedir?, Ülkelere göre tesettür ne demektir? Cevabı Nedir? Ülkelere göre tesettür nedir?, Ülkelere göre tesettür anlamı nedir?, Ülkelere göre tesettür ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Ülkelere göre tesettür nedir?, Ülkelere göre tesettür anlamı nedir?, Ülkelere göre tesettür ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Ülkelere göre tesettür nedir?, Ülkelere göre tesettür anlamı nedir?, Ülkelere göre tesettür ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Ülkelere göre tesettür nedir?, Ülkelere göre tesettür anlamı nedir?, Ülkelere göre tesettür ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Ülkelere göre tesettür nedir?, Ülkelere göre tesettür anlamı nedir?, Ülkelere göre tesettür ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Ülkelere göre tesettür nedir?, Ülkelere göre tesettür anlamı nedir?, Ülkelere göre tesettür ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Ülkelere göre tesettür nedir?, Ülkelere göre tesettür anlamı nedir?, Ülkelere göre tesettür ne demektir? Açıklaması? :Ülkelere göre tesettür nedir?, Ülkelere göre tesettür anlamı nedir?, Ülkelere göre tesettür ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Ülkelere göre tesettür nedir?, Ülkelere göre tesettür anlamı nedir?, Ülkelere göre tesettür ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Ülkelere göre tesettür nedir?, Ülkelere göre tesettür anlamı nedir?, Ülkelere göre tesettür ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Ülkelere göre tesettür nedir?, Ülkelere göre tesettür anlamı nedir?, Ülkelere göre tesettür ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Ülkelere göre tesettür nedir?, Ülkelere göre tesettür anlamı nedir?, Ülkelere göre tesettür ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Ülkelere göre tesettür nedir?, Ülkelere göre tesettür anlamı nedir?, Ülkelere göre tesettür ne demektir? Gerçek mi? :Ülkelere göre tesettür nedir?, Ülkelere göre tesettür anlamı nedir?, Ülkelere göre tesettür ne demektir? ile ilgili Ülkelere göre tesettür nedir?, Ülkelere göre tesettür anlamı nedir?, Ülkelere göre tesettür ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Ülkelere göre tesettür nedir?, Ülkelere göre tesettür anlamı nedir?, Ülkelere göre tesettür ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Ülkelere göre tesettür nedir?, Ülkelere göre tesettür anlamı nedir?, Ülkelere göre tesettür ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Ülkelere göre tesettür nedir?, Ülkelere göre tesettür anlamı nedir?, Ülkelere göre tesettür ne demektir? Hakkında? :Ülkelere göre tesettür nedir?, Ülkelere göre tesettür anlamı nedir?, Ülkelere göre tesettür ne demektir? ile ilgili Ülkelere göre tesettür nedir?, Ülkelere göre tesettür anlamı nedir?, Ülkelere göre tesettür ne demektir? burada bulabilirsiniz. Ülkelere göre tesettür nedir?, Ülkelere göre tesettür anlamı nedir?, Ülkelere göre tesettür ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Ülkelere göre tesettür nedir?, Ülkelere göre tesettür anlamı nedir?, Ülkelere göre tesettür ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Ülkelere göre tesettür nedir?, Ülkelere göre tesettür anlamı nedir?, Ülkelere göre tesettür ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Buonalbergo, Instacart, Matematiğin temelleri, Araba kalesi, Oğuzlar, Etimesgut, Xantho, Diyaliz, Maciej Makuszewski, Enner Valencia, Florian Grillitsch, Ermeniler, Havuzlubahçe, Seyhan, Sergio León, 2014 Batı Afrika Ebola salgını, Formaldehit, Adapiformlar, Galidictis, Thymus daghestanicus, Imre Kertész, Paraformaldehit, SUBÜ, Matematik konularının listesi, Samguk Sagi, Filipin mutfağı, NGC 7007, Organik Aşk, Oyonnax, Aineias, Demiryolu elektrifikasyon sistemi, Ishmael Beah, Siddhartha, Bağırsak solucanı, Gazi Hüsrev Bey Camii, Christian Gyan, Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi, Jenital, Akrepler, The North Remembers, Vickers Wellington, The Bridge on the River Kwai, Pacific, Horoz dövüşü, Sollers Grubu, David Ferrer, Belçika merkezli havayolu şirketleri listesi, Nikolay Bogolyubov, Hudeybiye Antlaşması, Nükleer izomer, 140 Siwa, Gleðibankinn, Hystricomorpha, Carcabuey, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, Mustafa Kayabaşı,  Martin Bormann, Kosekant, Bergiaria, 2011 yılı Türkçe Top 20 bir numara parçaların listesi, Alfons von Czibulka, Martin Kelly, Blue Apron, Jules A. Hoffmann, Malmédy Katliamı, Hicr Suresi, Keir Dullea, Retikülosit, Matej Mavrič, Sınırteke, İncirliova, 14. Zırhlı Tugay, IRCICA, Turn Up the Radio, Saara Aalto, Barış Aysu, Niall McGinn, Kartal Belediyespor, Makigiller, Henry Ian Cusick, Casalanguida, Susana Duijm, Angels Fall First, O3 Medya, Curt Hennig, Azade Namdari, Ronin, Tingini, Yemek aboneliği, I. Anthimos, Fidanlık, Reyhanlı, Vehdetiye, Paweł Olkowski, Freshly, Pledis Entertainment, Kvaçi Kvaçantiradze, Aydın ilindeki yerleşim yerleri listesi, Channel 4, Ritchie County, Batı Virginia, Fotyadi Bey, Pilosella procera, Uzay hukuku, Encarnação (Lizbon),
Mehmet Ümit Küçükkaya Kimdir?, Murat Çakar Kimdir?, Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?,