Türkçede deyim nedir?, Türkçede deyim anlamı nedir?, Türkçede deyim ne demektir?

Türkçede deyim Nedir?

Türkçede deyim Nedir?, Türkçede deyim Nerededir?, Türkçede deyim Hakkında Bilgi?, Türkçede deyim Analizi? Türkçede deyim ilgili Türkçede deyim ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Türkçede deyim ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Türkçede deyim Ne Anlama Gelir Türkçede deyim Anlamı Türkçede deyim Nedir Türkçede deyim Ne Anlam Taşır Türkçede deyim Neye İşarettir Türkçede deyim Tabiri Türkçede deyim Yorumu 

Türkçede deyim Kelimesi

Lütfen Türkçede deyim Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Türkçede deyim İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Türkçede deyim Kelimesinin Anlamı? Türkçede deyim Ne Demek? ,Türkçede deyim Ne Demektir? Türkçede deyim Ne Demektir? Türkçede deyim Analizi? , Türkçede deyim Anlamı Nedir?,Türkçede deyim Ne Demektir? , Türkçede deyim Açıklaması Nedir? ,Türkçede deyim Cevabı Nedir?,Türkçede deyim Kelimesinin Anlamı?,Türkçede deyim Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Türkçede deyim Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Türkçede deyim Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Türkçede deyim Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Türkçede deyim Kelimesinin Anlamı Nedir? Türkçede deyim Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Türkçede deyim Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Türkçede deyim Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Türkçede deyim - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Türkçede deyim

Türkçede deyim Nedir? Türkçede deyim Ne demek? , Türkçede deyim Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Türkçede deyim Kelimesinin Anlamı? Türkçede deyim Ne Demek? Türkçede deyim Ne Demektir? ,Türkçede deyim Analizi? Türkçede deyim Anlamı Nedir? Türkçede deyim Ne Demektir?, Türkçede deyim Açıklaması Nedir? , Türkçede deyim Cevabı Nedir? , Türkçede deyim Kelimesinin Anlamı?






Türkçede deyim nedir?, Türkçede deyim anlamı nedir?, Türkçede deyim ne demektir?

Türkçede deyim

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bu sayfada Türkçedeki deyimlerden söz edilmektedir. Evrensel bağlamdaki ve dil bilimindeki deyim kavramı için, deyim maddesine bakınız.

Türkçede deyim, evrensel deyim gibi, genellikle gerçek anlamından az çok ayrı, kendine özgü bir anlam taşıyan kalıplaşmış söz kümesidir. Türkçede deyimler diğer dillerdeki, yani evrensel anlamdaki, deyimlerin genel özelliklerine uymakla birlikte birçok ayrı özelliği ve anlamı da kendilerinde bulundurur.

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkçe deyimler de hem biçim hem kavram özellikleri bulunur. Biçimsel özellikler atasözleriyle ortaklık gösterirken, kavramsal özellikler farklıdır.

Deyimler, ilgi çekicidirler.
Deyimler, tıpkı fiiller gibi çekimlenebilirler. Fiillerin almış oldukları zaman eklerini ve dilek kipi eklerini alabilirler. Deyimlerde kullanılan kelimelerin yerine eş anlamlıları kullanılamaz. Deyimler bazen ele aldıkları konular bakımından ve anlattıkları duygular bakımından sınıflandırılabilirler.
Türkçede eş anlamlı deyimler de vardır. Eş anlamlı deyimler bulunduğu gibi, zıt anlamlı deyimler de vardır.

Örnek:

  • göz koymak ←→ göz dikmek
  • ayağı alışmak ←→ ayağını kesmek

Biçimsel[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Deyimler, atasözleri gibi kalıplaşmış sözlerdir. Sözcüklerin tümü ya da bazıları değiştirilip yerine -aynı anlamda da olsa- başka sözcükler konulamaz veya söz dizimleri değiştirilemez. Örneğin; kabak tadı vermek yerine kabak kokusu vermek denemeyeceği gibi, ağır başlı yerine de başı ağır kullanılmaz. Ancak birçok deyimde kullanana ve ortama göre çekimler ve adıllar değişebilir. Örnekler: Kulağı (kulağın, kulakları...) delikKuş sütüyle beslemek (beslerim, besle...)Herkes gider Mersin'e biz gideriz (sen gidersin, o gider...) tersine.Bana (sana, bize...) göre hava hoş. vb.
  • Kısa ve öz anlatım araçlarıdır: Dil dökmekAtı alan Üsküdar'ı geçti.Bir taşla iki kuş vurmakİçten pazarlıklıÖmür törpüsü vb.
  • En az iki sözcükten oluşurlar ve biçimsel olarak ikiye ayırmak olasıdır.
    • Sözcük öbeği durumundakiler: Öbekte bulunan sözcükler bitişik yazılmaz. Bu kümedeki deyimlere bazı örnekler: Kellesi koltuğundaGel zaman git zamanİçli dışlıKarınca kararınca vb. Ünlem niteliğinde olan Türkçe deyimler de bu kümeye dahil edilebilir: Adam sen de!Cart kaba kâğıt! gibi.
    • Tümce durumundakiler: Dostlar alışverişte görsün.Halep oradaysa arşın burada.İncir çekirdeğini doldurmaz. Bir eylemlikle (adeylemle) sona eren deyimler çekime girerler ve tümce kurarlar. Göz yummakKulak kabartmakDimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmakBir çuval inciri berbat etmek bu kümedeki deyimlere örnek olarak verilebilir. Bunlar "Kulak kabarttım.", "Bir çuval inciri berbat ettin." gibi tümceler oluştururlar.

Kavramsal[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Deyimler atasözlerinin aksine; genel kural bildirmek yerine bir kavramı etkili bir anlatımla belirtirler. Bir deyimi atasözünden ayıran en önemli özellik budur. Genellikle tümce durumundaki deyimlerle atasözleri biçimsel olarak çok benzedikleri ve hoşa giden anlatım taşıdıkları için karıştırılmaktadır. Kavram ayrılığına dikkat edildiğinde bu karışıklık ortadan kalkar. Örnek vermek gerekirse; "İşleyen demir ışıldar." ve "Bugünün işini yarına bırakma." tümceleri birer atasözüyken; "Atı alan Üsküdar'ı geçti." ve "Armut piş, ağzıma düş." tümceleri birer deyimdir. Çünkü işleyen demirin ışıldadığı su götürmez bir gerçek ve bugünün işini yarına bırakmamak her zaman uygulanması gereken bir öğütken; her atı alan Üsküdar'ı geçmez ve armudun pişip ağza düşmesi yalnızca kimi durumlar için geçerlidir.
  • Deyimlerde amaç, bir kavramı özel bir kalıpta veya hoş bir anlatımla dile getirmektir. Yol göstermek, öğüt vermek, ibret aldırmak gibi kaygılar güdülmez. Bu durum ancak atasözlerinde söz konusudur.
  • Türkçede bazı deyimler, hem atasözü hem de deyim kabul edilirler. Bu durum atasözü ve deyim farkı çok açık olmasına rağmen, çeşitli sözlerin iki anlam taşımasından kaynaklanır ve bu iki türlü yorumlanabilmeye neden olur. Örneğin; "Açtırma kutuyu söyletme kötüyü." tümcesi, "Karşındakini kızdırarak, seninle ilgili şeyleri ortaya dökmesine, senin için kötü şeyler söylemesine yol açma." anlamında kullanılırsa atasözü olur. "Beni kızdırırsan senin için kötü şeyler söylerim." anlamında kullanılıyorsa deyim olur. Kural olarak söylenebilir ki, bu kümedeki sözler genel durumu belirtiyor ve öğüt verme, yol gösterme amaçlı kullanılıyorsa atasözü, özel (genel olmayan) bir durumda, özel bir durumu belirtmek için kullanılıyorsa deyimdir. Bu tür örnekler çoğaltılabilir: Atın ölümü arpadan olsun.Arnavut'a sormuşlar: "Cehenneme gider misin?" diye, "Aylık kaç?" demiş.Sen ağa ben ağa, bu ineği kim sağa?Üzümü ye, bağını sorma. vb.
  • Kimi deyimler eylem çekimine göre atasözü durumuna girer. Bazı örnekler aşağıdaki tabloda verilmiştir:
Eylem çekimine göre atasözü olan deyimlere örnekler
Deyim Atasözü
Doğmadık çocuğa don biçmek Doğmadık çocuğa don biçilmez.
Ölümü görüp hastalığa razı olmak Ölümü gören hastalığa razı olur.
Dağ yürümezse abdal yürüsün. Dağ yürümezse abdal yürür.
  • Deyimleri kavramsal olarak da ikiye ayırmak olasıdır.
    • Gerçek anlamı dışındakiler: Türkçede deyimlerin çoğunda kalıplaşmış sözden çıkan anlam deyimi oluşturan sözcüklerin ortaya çıkardığı gerçek anlamdan farklıdır. Örnekler: Devede kulakBaşlı başınaFol yok, yumurta yok.Danışıklı dövüşTavşana kaç, tazıya tut demekKarda gezip izini belli etmemekKabak tadı vermekSu koyuvermekNe şiş yansın ne kebap.Mercimeği fırına vermekHapı yutmakBalık kavağa çıkıncaPabucu dama atılmakGün görmüşBen diyorum hadımım, o soruyor oğul uşaktan neyin var?
    • Gerçek anlamındakiler: Türkçede deyimlerin kimisinde kalıplaşmış sözden çıkan anlam deyimi oluşturan sözcüklerin ortaya çıkardığı gerçek anlamdan farksızdır. Örnekler: Çoğu gitti azı kaldı.det yerini bulsun.Allah bana, ben de sanaKimi kimsesi yok.Özrü kabahatinden büyük.Ağzına layıkDosta düşmana karşıİyi gün dostuİsmi var cismi yok.Hem suçlu, hem güçlü.

Yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkçede deyimler ya tümce durumunda ya da tümce olmayan sözcük öbeği durumundadırlar. Sözcük öbeği şeklinde olanlar sınıflandırılamayacak kadar çok değişik biçimlerde oluşmuşlardır. İki sözcüklü olanlar yapı yönünden bazı kümelere ayrılabilir.

  • İki eylemden oluşanlar: Aldı yürüdüGirdisi çıktısıOldu olacakBilir bilmezGel gelelimİnan olsunOldu bitti gibi.
  • Bir adlaşmış önad ile bir önaddan oluşanlar: Moru morAlı alİnceden inceyeUzaktan uzağaYarı yarıyaÜst üste gibi.
  • Ekli ya da eksiz iki addan (ya da adıldan) oluşanlar: Devede kulakGünden güneSözüm onaKendi kendineKim kimeKarşı karşıyaArt ardaEl eleEline sağlıkÇantada keklik gibi.
  • Ekli ya da eksiz ad + önad (ya da ortaç) yapısında olanlar: Örümcek kafalıAyağına çabukAnadan doğmaArada birKafadan sakatCana yakınKendi gelenÇöp atlamazGün görmüşEt kafalıAğzına layık gibi.
  • Ekli ya da eksiz, belirtili ya da belirtisiz ad tamlaması biçiminde olanlar: Günün birindeŞunun şurasındaAyağının tozuylaKıl payıAyak bağıKaçın kurasıAnasının gözüLaf ebesiKör dövüşüAslan payıKatır inadıHayal âlemi gibi.
  • Ekli ya da eksiz sıfat tamlaması biçiminde olanlar: Başlı başınaÇöpten çelebiFena haldeTez eldenTek başınaBir ağızdanBoş yereBir araOrta hâlliDik başlıİki büklümDanışıklı dövüşBezden bebekKörpe dimağlarMutlu yarınlarÇelik iradeliSenli benli gibi.
  • Tamlanan + ekli ya da eksiz ad yapısında olanlar: Eli kulağındaYanı başındaGünü gününeUcu ucunaArdı sıraKanı pahasına gibi.
  • Tamlanan + önad (ya da ortaç) yapısında olanlar: Yüzü gülmezGözü kapalıCanı tezAlnı açıkSütü bozukKulağı delikÇenesi düşükSofrası açıkEli bol gibi.

Çeşitler[değiştir | kaynağı değiştir]

Deyimler çok çeşitli niteliklere sahip olduğu için, birbirinden tamamen ayrık kümelere ayrılması olanaksızdır. Genellikle asıl nitelikleri (düşünüş, zevk, yaşayış, kültür, ulusal değer, dünya görüşü, gelenek, inanç vb.) değil de; yan nitelikleri (dil bakımından kuruluşları ve anlamları) düşünüldüğünde kümelere ayırmak daha olasıdır. Türk dil bilimci Ömer Asım Aksoy, bu doğrultuda kümelemeyi denemiş ve belirli bazı kümelere ayırabilmiştir.

  1. Mecaz yoluyla anlatım güzelliği ve özgünlük kazanmış olanlar: En kalabalık ve önemli kümedir. Ağzı bozukAlacağına şahin, vereceğine kargaAltı kaval, üstü şeşhaneBaşını kaşıyacak vakti olmamakBir pire için yorgan yakmakBuluttan nem kapmakBu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?Çorbada tuzu bulunmak (olmak)Dam üstünde saksağan, vur beline kazmayı.Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak gibi.
  2. İki yargılı ve uyaklı olanlar: Çoğunlukla şiirsel bir anlatım güzelliği taşırlar. Bu kümedeki deyimlerin bir bölümünde yargılardan bir tanesi, anlamca gerekli olmayıp; yalnızca uyak yaratmak için kullanılmıştır. Allah'tan sıska, ne yapsın muska.Anca beraber, kanca beraber.Ayranı yok içmeye, atla (tahtırevanla) gider sıçmaya.Ayvaz kasap, hep bir hesapBesledik büyüttük danayı, tanımaz oldu anayı.Bizim gelin bizden kaçar, tutar ele kıçın açar.Doluya koydum almadı, boşa koydum dolmadı. gibi.
  3. Öykücük ya da konuşma biçiminde olanlar
  4. Bir öyküye ya da olaya dayananlar
  5. Adetleri inanışları ve gelenekleri bildirenler
  6. Bir sözcük ve özel bir eylemlikle kurulanlar: Sonlarında bulunan eylimlikten başka bir eylemlikle kullanılmaları mümkün değildir. Çünkü deyime özgü o anlam kaybedilir. Baştaki sözcük yalın ya da çekim ekli olabilir.
  7. Anlatım güzelliği düşünülmeden, bir kavramı belirtmek için kurulanlar
  8. Belirli dil bilgisi kurallarıyla kurulmayanlar
  9. Eksiltili anlatım biçiminde olanlar: Bir ya da birkaç sözcüğü söylenmemiştir.
  10. İkileme şeklinde olanlar: Yalnız bir sözcüğün yinelenmesiyle oluşan ikilemeler deyim kabul edilmez.

Kümelerin çoğundaki deyimlere deyim demekte duraksanmasa da, bazı kümelerdekilerin deyim olmadığı ileri sürülebilir. Bunun için Türkçede "deyim" sözcüğünün kapsamı esnektir.

Yöresel biçimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Mecaz anlamlılık[değiştir | kaynağı değiştir]

Benzetmeli Anlatımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Söz sanatları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ulusal değerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Aksoy, Ömer Asım. Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü. 1.cilt: Atasözleri Sözlüğü s.38-52, İstanbul: İnkılâp (1998). ISBN 975-10-0125-0.
  • Aksoy, Ömer Asım. Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü. 2.cilt: Deyimler Sözlüğü s.497-521, İstanbul: İnkılâp (1998). ISBN 975-10-0128-5.
  • Ercilasun, Ahmet Bican; Leyla Karahan. Türk Dili IV. s.30-32, MEB Lise Ders Kitapları.

Türkçede deyim nedir?, Türkçede deyim anlamı nedir?, Türkçede deyim ne demektir? Nedir? :Türkçede deyim nedir?, Türkçede deyim anlamı nedir?, Türkçede deyim ne demektir? ile ilgili Türkçede deyim nedir?, Türkçede deyim anlamı nedir?, Türkçede deyim ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Türkçede deyim nedir?, Türkçede deyim anlamı nedir?, Türkçede deyim ne demektir? Ne Demektir? Türkçede deyim nedir?, Türkçede deyim anlamı nedir?, Türkçede deyim ne demektir? Açıklaması Nedir? Türkçede deyim nedir?, Türkçede deyim anlamı nedir?, Türkçede deyim ne demektir? Cevabı Nedir? Türkçede deyim nedir?, Türkçede deyim anlamı nedir?, Türkçede deyim ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Türkçede deyim nedir?, Türkçede deyim anlamı nedir?, Türkçede deyim ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türkçede deyim nedir?, Türkçede deyim anlamı nedir?, Türkçede deyim ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Türkçede deyim nedir?, Türkçede deyim anlamı nedir?, Türkçede deyim ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Türkçede deyim nedir?, Türkçede deyim anlamı nedir?, Türkçede deyim ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Türkçede deyim nedir?, Türkçede deyim anlamı nedir?, Türkçede deyim ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Türkçede deyim nedir?, Türkçede deyim anlamı nedir?, Türkçede deyim ne demektir? Açıklaması? :Türkçede deyim nedir?, Türkçede deyim anlamı nedir?, Türkçede deyim ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Türkçede deyim nedir?, Türkçede deyim anlamı nedir?, Türkçede deyim ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Türkçede deyim nedir?, Türkçede deyim anlamı nedir?, Türkçede deyim ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Türkçede deyim nedir?, Türkçede deyim anlamı nedir?, Türkçede deyim ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Türkçede deyim nedir?, Türkçede deyim anlamı nedir?, Türkçede deyim ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Türkçede deyim nedir?, Türkçede deyim anlamı nedir?, Türkçede deyim ne demektir? Gerçek mi? :Türkçede deyim nedir?, Türkçede deyim anlamı nedir?, Türkçede deyim ne demektir? ile ilgili Türkçede deyim nedir?, Türkçede deyim anlamı nedir?, Türkçede deyim ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Türkçede deyim nedir?, Türkçede deyim anlamı nedir?, Türkçede deyim ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Türkçede deyim nedir?, Türkçede deyim anlamı nedir?, Türkçede deyim ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Türkçede deyim nedir?, Türkçede deyim anlamı nedir?, Türkçede deyim ne demektir? Hakkında? :Türkçede deyim nedir?, Türkçede deyim anlamı nedir?, Türkçede deyim ne demektir? ile ilgili Türkçede deyim nedir?, Türkçede deyim anlamı nedir?, Türkçede deyim ne demektir? burada bulabilirsiniz. Türkçede deyim nedir?, Türkçede deyim anlamı nedir?, Türkçede deyim ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Türkçede deyim nedir?, Türkçede deyim anlamı nedir?, Türkçede deyim ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Türkçede deyim nedir?, Türkçede deyim anlamı nedir?, Türkçede deyim ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Lies My Parents Told Me, Edgaras Jankauskas, Semih Aydilek, Gandalf (mitoloji), Vafþrúðnir, Edward B. Lewis, 1916, Yngvi, Sleipnir, Forza Italia, Eski Norsça, Testesteron, Murat Saraçoğlu, Vanir, Glitnir, Akçi İlçesi, Forseti, Vár, Nesir Edda, Paris Kulübü, Mjollnir, Loki, Altay (şehir), Galaksi merkezi, Panofobi, Apifobi, Warner Baxter, Yalvaç, Ozmofobi, Nistagmus, Cosmina Stratan, Jens Seipenbusch, Corleone Ailesi, Meyve sineği, Mihail Kuznetsov, Ahşap karkas, Evrimsel biyoloji, Sinopta 1963 Türkiye yerel seçimleri, Cristina Flutur, IVAO, Hermann Staudinger, Kimyasal özellik, Jean de Lattre de Tassigny, En İyi Sanat Yönetmeni Akademi Ödülü, Eritre bayrağı, Dahiliye, İlyada Destanı, Metafizik şiir, Devlet Mezarlığı, Ali Çoban (futbolcu), Bulbophyllum fordii, Benlik, Cenk İşler, Yemen merkezli havayolu şirketleri listesi, Malakka Boğazı, Bayreuth Üniversitesi, Ali Teremahi, Sandra Corveloni, İsmail Demiriz, Kenan Oktay, Bohriyum, Wilmington, Kent, Goudhurst, Riverhead, Kent, Jaén (il), Melis Gözen, NGC 3693, Arthur Evans, Natüralizme karşı evrimsel argüman, Feresfec, Whitfield, Kent, The Good, the Bad and the Ugly, Hoath, Bobbing, Kent, Teston, Stalisfield, Brookland, Kent, Tunstall, Kent, Kaşpınar, Reşadiye, Warden, Kent, Headcorn, Ickham and Well, Hana Kubadi, Otford, Bedgebury Cross, Hougham Without, Hawkhurst, Ölümün Zaferi, Enflasyon, Barisentrik Dinamik Zaman, Deniz kum saati, Kirpi Sonic video oyunları listesi, Hana Laszlo, Partshisi Muharebesi, Gelugah, Novşehr şehristanı, Mardyan ilçesi, Rüstemkola, Kmer alfabesi, Zaman koordinatı,
Yukarı Volta bayrağı Anlamı Nedir, Yukarı Volta bayrağı Nasıl Oluştu, Yukarı Volta bayrağı Tarihi, Yukarı Volta bayrağı Renkleri, Yukarı Volta bayrağı Tasarımı, Mehmet Ümit Küçükkaya Kimdir?, Murat Çakar Kimdir?, Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?,