Serebral dolaşım nedir?, Serebral dolaşım anlamı nedir?, Serebral dolaşım ne demektir?

Serebral dolaşım Nedir?

Serebral dolaşım Nedir?, Serebral dolaşım Nerededir?, Serebral dolaşım Hakkında Bilgi?, Serebral dolaşım Analizi? Serebral dolaşım ilgili Serebral dolaşım ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Serebral dolaşım ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Serebral dolaşım Ne Anlama Gelir Serebral dolaşım Anlamı Serebral dolaşım Nedir Serebral dolaşım Ne Anlam Taşır Serebral dolaşım Neye İşarettir Serebral dolaşım Tabiri Serebral dolaşım Yorumu 

Serebral dolaşım Kelimesi

Lütfen Serebral dolaşım Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Serebral dolaşım İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Serebral dolaşım Kelimesinin Anlamı? Serebral dolaşım Ne Demek? ,Serebral dolaşım Ne Demektir? Serebral dolaşım Ne Demektir? Serebral dolaşım Analizi? , Serebral dolaşım Anlamı Nedir?,Serebral dolaşım Ne Demektir? , Serebral dolaşım Açıklaması Nedir? ,Serebral dolaşım Cevabı Nedir?,Serebral dolaşım Kelimesinin Anlamı?,Serebral dolaşım Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Serebral dolaşım Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Serebral dolaşım Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Serebral dolaşım Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Serebral dolaşım Kelimesinin Anlamı Nedir? Serebral dolaşım Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Serebral dolaşım Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Serebral dolaşım Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Serebral dolaşım - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Serebral dolaşım

Serebral dolaşım Nedir? Serebral dolaşım Ne demek? , Serebral dolaşım Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Serebral dolaşım Kelimesinin Anlamı? Serebral dolaşım Ne Demek? Serebral dolaşım Ne Demektir? ,Serebral dolaşım Analizi? Serebral dolaşım Anlamı Nedir? Serebral dolaşım Ne Demektir?, Serebral dolaşım Açıklaması Nedir? , Serebral dolaşım Cevabı Nedir? , Serebral dolaşım Kelimesinin Anlamı?






Serebral dolaşım nedir?, Serebral dolaşım anlamı nedir?, Serebral dolaşım ne demektir?

Serebral dolaşım

Vikipedi, özgür ansiklopedi
serebral dolaşım
Beynin farklı bölgeleri farklı arterler ile beslenir. Resimde sarı ve kırmızı olarak boyanan alanlar ön dolaşım ile (anterior serebral arter ve orta serebral arter), mavi ve beyincik ise arka dolaşım (posterior serebral arter) ile beslenir.
Oksijen oranı azalmış kanı beyinden kalbe taşıyan veöz yapıların şematik gösterimi
Tanımlayıcılar
Microsoft Academic119671327
MeSHD002560

Serebral dolaşım kalpten pompalanan kanın beyin içerisindeki damar ağında dolaşımını ifade etmektedir. Bu dolaşım miktarı dakikada ortalama 750 ml'dir ve kardiyak çıkışın % 15'tir. Kalpten çıkan oksijenlenmiş kan, arterler ile beyne gelir, bu esnada glikoz ve diğer metabolitlerde beyne taşınır. Metabolizma ürünleri ve oksijeni azalmış kan ise venler ile toplanarak kalbin sağ kulakçığına getirilir. Beyne gelen kan miktarı bazı faktörler ile değişir ve bu değişimleri hızlı şekilde dengelemek için beynin otoregülasyon mekanizmaları vardır.

Anatomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Serebrovasküler sistemin şematize edilmiş hali

Kan kaynağı[değiştir | kaynağı değiştir]

kortikal alanlar ve beslendiği arterler

Beyin beslenmesi 2 temel dolaşım ile sağlanır. Bunlar ön dolaşım (anterior sirkülasyon) ve arka dolaşımdır (posterior sürkülasyon). Ön dolaşımı sağlayan arter internal karotid arterdir. Arka dolaşımı sağlayan arter ise vertebral arterdir. Bu her iki sistemi kafa tabanında birbirine bağlayan yapı posterior komünikan arterdir. Bu bağlantı sayesinde beyin tabanın beyni besleyen ve birbirine bağlı bir halka gibi çalışan yapıya Willis poligonu denir. Bu kollateral dolaşım sayesinde herhangi bir damarda tıkanma olması durumunda dolaşımın devamlılığı sağlanabilir.

Ön dolaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Göz, beyin frontal ve parietal lobları, temporal lobların yüzeyini besler.

Arka dolaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Arka dolaşımın temelini boyundaki subklaviyan arterden çıkan vertebral arter sağlar. Vertebral arter beyincik, oksipital lob ve beyin sapı yapılarını besler. Her iki taraftan gelen vertebral arter medulla ve pons bileşkesinde birleşerek baziler arteri oluşturur.

Venöz drenaj[değiştir | kaynağı değiştir]

Beyin yüzeyele ve derin venöz drenajının şematize edilmiş hali

Beyinden kanı kalbe götüren toplardamar sistemleri (venöz sinüsler) yüzeyel ve derin venöz dolaşım olmak üzere ikiye ayrılır:

Yüzeyel dolaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Yüzeyel dolaşımın en büyük yapısı superior sagittal sinüstür. Süperior sagittal sinüs normal bir toplardamardan farklı olarak duranın her iki yaprağı arasında kalan boşluk tarafından oluşmuş bir sistemdir. Kafanın ön tarafından başlar, buraya korkesteki yüzeyel kortikal venler boşalır, arkaya doğru median sulkus içerisinde seyreder ve oksipital kemikte konfluens sinuum denen venöz bileşkede derin venöz sistemin venleri ile birleşir. Buradan her iki tarafa ya da bazen sadece sağ tarafa doğru transvers sinus olarak devam eder. Transvers sinüs yan tarafta aşağı doğru kıvrılarak sigmoid sinus yapısı olarak devam eder ve burada bulunan juguler foramenden çıkarak kafatasını terkeder, boyunda [[internal juguler ven olarak internal karotid arter ile birlikte karotid kılıf içerisinde seyrederek vena kava superiora dökülür.

Derin dolaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Derin dolaşım beynin orta ve merkezi yerlerindeki küçük venler birleşerek internal serebral venlerin, inferior sagittal sinus ve Rozental'in bazal veni gibi toplar damarları oluştururler. Bu venler orta beyin arkasında birleşerek sinus rektusu oluşturur ve bu sinüs konfluens sinuumda yüzeyel dolaşım ile birleşir.

Fizyoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Beyine belli bir zaman biriminde gelen kan miktarına serebral kan akımı denir.[1] Normal şartlarda normal bir insan beyninin kan akımı 750 ml/dakikadır. Bu miktar kalbin bir dakikada pompaladığı kanın yaklaşık % 15'tir. Bu durumda beyinde 100 mg doku başına kan akımı ortalama 50-54 ml/dk'dır (50-54 ml/dk/100gr).[2] Bu akım miktarı ortalama bir değer olup bu değer gri cevherde 80 ml/100gr/dk değerine çıkabilirken, beyaz cevherde 20 ml/100gr/dk miktarına düşebilir.[2] Beynin kan akımının bu sabit aralıklarda tutulması gereklidir. Bunun için beynin otoregülasyon mekanizmalarıbay mevcuttur.[2][3] Beyine çok fazla kan gelmesi durumuna hiperemi denir ve bu durumda kafa içi basıncı artar ve normal dokular zarar görür. Kan akımının azalması durumuna iskemi denir. Kan akımı miktarı 18-20 ml/100gr/dk'nın altına düşerse iskemi başlar, 8-10 ml/100gr/dk'nın altına düşerse geri dönüşsüz hasar meydana gelir. Bu hasar esnasında ortaya çıkan iskemik kaskadlar nedeniyle hasar artar. Bu nedenle özellikle Şok (dolaşım), inme, Beyin ödemi, travmatik beyin yaralanması gibi otoregülasyon mekanizmalarının bozulacağı durumlarda sağlık profesyonellerinin bu dengeyi sağlayabilmesi önem kazanmaktadır.

Serebral kan akımı (SKA) birçok faktöre bağlıdır. Bunlardan biri kanın viskozitesidir. Bunun dışında kan damarlarının çapı, serebral perfüzyon basıncı (SPB) gibi faktörler kan akımını etkiler.

  • SPB=OAB-KİB (SPB: Serebral perfüzyon basıncı, OAB: Ortalama arter basıncı, KİB: Kafa içi basınç)

Normal şartlarda serebral perfüzyon basıncı= 50 mmHg civarındadır. Kafa içi basıncı ise 10-15 mmHg civarındadır. Bu değer 15 mmHg üstüne çıkarsa artmış KİB durumunda bahsedilir. 20 mmHg üzerine çıkarsa kafa içi hipertansiyondan bahsedilir.[4] Serebral perfüzyon basıncı otoregülasyon mekanizmaları ile ayarlanır. Örneğin kan basıncı arttığında bunu algılayan reseptörler uyarıyı beyne taşır ve beyinden çıkan uyarılar ile kan damarlarının çapı daraltılır, tersi durumda kan basıncı düşerse beyne gelen damarların kasları gevşetilir ve damar çapı arttırılmış olur. Böylece beyne gelen kan miktarı belirli aralıkta tutulmaya çalışılır.

Kan akımı miktarı kan içerisinde kimyasalların düzeyine göre de değiştirilebilir. Bunlardan en önemlisi CO2 yani karbondioksittir. Beyindeki kılcak damarlarda (arteriol) CO2 düzeyi artarsa bu damarlar genişletilerek gelen kan miktarı arttılır, tersi olursa damarlar daraltılır. Örneğin kan karbondioksit basıncı (pCO2) düzeyi 40 mmHg (normali 38-42 mmHg)[5] olan birinde serebral perfüzyon basıncı 50 mmHg civarındadır. pCO2 düzeyinin 30 mmHg'ya düşürüldüğü durumda CO2 basıncında 10 mmHg düşme sağlanır. Böyle bir durumda beyin her 1 mmHg pCO2 düşme başına serebral perfüzyon basıncını 1 mmHg düşürür. Sonuçta Serebral perfüzyon basıncı da 10 birim düşerek 40 mmHg'ye düşer. Sonuç olarak pCO2 değerinde 10 birim düşme, Serebral perfüzyon basıncında 10 birim düşmeye denk gelir. Bu otoregülasyon mekanizması tabii ki kan pCO2 değerleri 20-60 mmHg aralığında kalırsa çalışır. Bu değerlerin dışına çıkılması durumunda otoregülasyon mekanizmaları çalışmaz. kan CO2 değerleri ile serebral kan akımı bu nedenle yakın ilişki halindedir.[2]

Serebral kan akımını etkileyen bir diğer faktör kardiyovasküler rezistanstır (CVR). Serebral kan akımı ile CVR ters orantılıdır. CVR'yi etkileyen 4 faktör bulunmaktadır

  • Metabolik faktörler
  • Kan basıncı
  • Kimyasal faktörler (pCO2 vb)
  • Nöral kontrol

Kafa içi basıncının rolü[değiştir | kaynağı değiştir]

Kafa içi basınç artışı serebral kan akımını 2 şekilde etkiler:

  • Artmış kafa içi basıncına bağlı beyin dokusu üzerinde oluşan mekanik bası etkisi nedeniyle beyin dokusu zarar görür
  • Artmış kafa içi basıncına bağlı vasküler sistem üzerine oluşan bası nedeniyle vasküler rezistans artar ve kan akımı azalır.

Serebral perfüzyon basıncı net olarak ortalama arter basıncından kafa içi basıncının çıkarılması ile elde edilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Tolias, Cristos (9 Kasım 2019). "Initial Evaluation and Management of CNS Injury: The Problem, Relevant Anatomy/Pathophysiology, Management Principles". Medscape. 29 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 
  2. ^ a b c d Fantini, Fantini (Temmuz 2016). "Cerebral blood flow and autoregulation: current measurement techniques and prospects for noninvasive optical methods". Neurophotonics. 3 (3). s. 031411. doi:10.1117/1.NPh.3.3.031411. PMID 27403447. 
  3. ^ Verive, Michael J (10 Kasım 2019). "Pediatric Head Trauma: Practice Essentials, Background, Anatomy". 23 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 
  4. ^ Fundamentals of neurology : an illustrated guide (2. revised and updatedition bas.). ISBN 978-3-13-136452-4. 
  5. ^ "Blood gases: MedlinePlus Medical Encyclopedia". medlineplus.gov (İngilizce). 28 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 

Serebral dolaşım nedir?, Serebral dolaşım anlamı nedir?, Serebral dolaşım ne demektir? Nedir? :Serebral dolaşım nedir?, Serebral dolaşım anlamı nedir?, Serebral dolaşım ne demektir? ile ilgili Serebral dolaşım nedir?, Serebral dolaşım anlamı nedir?, Serebral dolaşım ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Serebral dolaşım nedir?, Serebral dolaşım anlamı nedir?, Serebral dolaşım ne demektir? Ne Demektir? Serebral dolaşım nedir?, Serebral dolaşım anlamı nedir?, Serebral dolaşım ne demektir? Açıklaması Nedir? Serebral dolaşım nedir?, Serebral dolaşım anlamı nedir?, Serebral dolaşım ne demektir? Cevabı Nedir? Serebral dolaşım nedir?, Serebral dolaşım anlamı nedir?, Serebral dolaşım ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Serebral dolaşım nedir?, Serebral dolaşım anlamı nedir?, Serebral dolaşım ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Serebral dolaşım nedir?, Serebral dolaşım anlamı nedir?, Serebral dolaşım ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Serebral dolaşım nedir?, Serebral dolaşım anlamı nedir?, Serebral dolaşım ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Serebral dolaşım nedir?, Serebral dolaşım anlamı nedir?, Serebral dolaşım ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Serebral dolaşım nedir?, Serebral dolaşım anlamı nedir?, Serebral dolaşım ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Serebral dolaşım nedir?, Serebral dolaşım anlamı nedir?, Serebral dolaşım ne demektir? Açıklaması? :Serebral dolaşım nedir?, Serebral dolaşım anlamı nedir?, Serebral dolaşım ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Serebral dolaşım nedir?, Serebral dolaşım anlamı nedir?, Serebral dolaşım ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Serebral dolaşım nedir?, Serebral dolaşım anlamı nedir?, Serebral dolaşım ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Serebral dolaşım nedir?, Serebral dolaşım anlamı nedir?, Serebral dolaşım ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Serebral dolaşım nedir?, Serebral dolaşım anlamı nedir?, Serebral dolaşım ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Serebral dolaşım nedir?, Serebral dolaşım anlamı nedir?, Serebral dolaşım ne demektir? Gerçek mi? :Serebral dolaşım nedir?, Serebral dolaşım anlamı nedir?, Serebral dolaşım ne demektir? ile ilgili Serebral dolaşım nedir?, Serebral dolaşım anlamı nedir?, Serebral dolaşım ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Serebral dolaşım nedir?, Serebral dolaşım anlamı nedir?, Serebral dolaşım ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Serebral dolaşım nedir?, Serebral dolaşım anlamı nedir?, Serebral dolaşım ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Serebral dolaşım nedir?, Serebral dolaşım anlamı nedir?, Serebral dolaşım ne demektir? Hakkında? :Serebral dolaşım nedir?, Serebral dolaşım anlamı nedir?, Serebral dolaşım ne demektir? ile ilgili Serebral dolaşım nedir?, Serebral dolaşım anlamı nedir?, Serebral dolaşım ne demektir? burada bulabilirsiniz. Serebral dolaşım nedir?, Serebral dolaşım anlamı nedir?, Serebral dolaşım ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Serebral dolaşım nedir?, Serebral dolaşım anlamı nedir?, Serebral dolaşım ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Serebral dolaşım nedir?, Serebral dolaşım anlamı nedir?, Serebral dolaşım ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Beymelek Lagünü, North Adams, Massachusetts, Comcast, Neotropikal biyocoğrafik bölgesi, Veronica gorbunovii, Arashiyama, Córdoba (España), Silezya, Union, Kentucky, Katafrakt, Yaykıl, Barbunya (balık), V. Muhammed, Vahit İleri, Visual Component Library, Tony Madigan, Çift cinsiyetlilik, Kpop, Olivier Kemen, José Salomón Rondón, Siproheptadin, Filyos, Çaycuma, Malatyada 1969 Türkiye genel seçimleri, Sierra Nevada de Lagunas Bravas, Barbizon okulu, A Few Good Men, Amerikan Besteciler, Yazarlar ve Yayıncılar Derneği, Jorge Gutiérrez, Bay Ülken, 2016 Yaz Olimpiyatlarında Avustralya, Chris Vrenna, East Rutherford, New Jersey, Vısotsk, Momodu Mutairu, Ruhbilimsel, Millî Muhafız Ordusu, Andriy Yarmolenko, 2014 Kış Olimpiyatlarında körling, Entelektüalizm, Galilei uyduları, Sergey Lazarev diskografisi, 2011 Ürdün protestoları, Escobar, el patrón del mal, Mecopisthes, Catherine Skinner, Betty Cuthbert, Barbizon ekolü, Cronobacter, Zhuang (Zhou), Mşatta Sarayı, Heathrow Havaalanı, 1956 Yaz Olimpiyatlarında Avustralya, Gökçevre, İnebolu, Valorant Champions İstanbul 2022, Efrosini (II. Mihailin eşi), 2009 Abhazya cumhurbaşkanlığı seçimi, 18. Cumhuriyet Halk Partisi Olağanüstü Kurultayı, Barbekü, Toju göl, Matthew Glaetzer, Bozlu, Yayladağı, Chacombe, Nokia 1112, 2020 Yaz Olimpiyatlarında Avustralya, Muazzez Abacı Zeki Müren Düet, Kazak Hetmanlığı, Jean Henry Dunant, AS Monaco FC, Scaridiidae, Stuart OGrady, Bane Günlükleri, 1321, 664 veba salgını, 2008 Yaz Olimpiyatlarında Avustralya, Kletkamp, NGC 6718, 2014 Kış Olimpiyatlarında bobsled, Messini, Eskişehirde 1973 Türkiye genel seçimleri, Pinewood Studios, Burning Bridges (albüm), Constantin, Dave Batista, Vajina Monologları, Barbaros Hayrettin Paşa Camii, 2016 Yaz Olimpiyatlarında tekvando, Bilgisayarlı Bilgi Sistemi, Plevne Marşı, Flusitozin, Livingston County, Michigan, Dominique Walter, Fast food, Etta James, Japonya Bakanlar Kurulu, Kızık, Kütahya, Kıyı uzunluklarına göre ülkelerin listesi, Emilia Romagna Grand Prix, Jedward, Mantık bağlacı, Demircihöyük,
Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?,