Sıçan nedir?, Sıçan anlamı nedir?, Sıçan ne demektir?

Sıçan Nedir?

Sıçan Nedir?, Sıçan Nerededir?, Sıçan Hakkında Bilgi?, Sıçan Analizi? Sıçan ilgili Sıçan ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Sıçan ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Sıçan Ne Anlama Gelir Sıçan Anlamı Sıçan Nedir Sıçan Ne Anlam Taşır Sıçan Neye İşarettir Sıçan Tabiri Sıçan Yorumu 

Sıçan Kelimesi

Lütfen Sıçan Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Sıçan İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Sıçan Kelimesinin Anlamı? Sıçan Ne Demek? ,Sıçan Ne Demektir? Sıçan Ne Demektir? Sıçan Analizi? , Sıçan Anlamı Nedir?,Sıçan Ne Demektir? , Sıçan Açıklaması Nedir? ,Sıçan Cevabı Nedir?,Sıçan Kelimesinin Anlamı?,Sıçan Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Sıçan Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Sıçan Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Sıçan Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Sıçan Kelimesinin Anlamı Nedir? Sıçan Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Sıçan Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Sıçan Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Sıçan - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Sıçan

Sıçan Nedir? Sıçan Ne demek? , Sıçan Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Sıçan Kelimesinin Anlamı? Sıçan Ne Demek? Sıçan Ne Demektir? ,Sıçan Analizi? Sıçan Anlamı Nedir? Sıçan Ne Demektir?, Sıçan Açıklaması Nedir? , Sıçan Cevabı Nedir? , Sıçan Kelimesinin Anlamı?






Sıçan nedir?, Sıçan anlamı nedir?, Sıçan ne demektir?

Keme

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Sıçan sayfasından yönlendirildi)
Rattus
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
lem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Takım: Rodentia
Familya: Muridae
Alt familya: Murinae
Cins: Rattus
Fischer de Waldheim, 1803
Tip tür
Rattus rattus
(Linnaeus, 1758)
Sinonimler [1]
  • Stenomys Thomas, 1910
  • Acanthomys Gray, 1867
  • Christomys Sody, 1941
  • Cironomys Sody, 1941
  • Epimys Trouessart, 1881
  • Geromys Sody, 1941
  • Mollicomys Sody, 1941
  • Octomys Sody, 1941
  • Pullomys Sody, 1941
  • Togomys Dieterlen, 1989

Keme veya Rattus (halk arasında bilinen adıyla Sıçan, Lağım faresi, Cardın[2] veya Cardon[3]), Muridae familyasının Rattus cinsini oluşturan fare türlerinin ortak adı.

Kemelerin sivri ağızları ve kesik üst dudakları vardır. Sadece bir adet keskin dişi ve bir kemirme dişi vardır. Çiğneme dişleri olan diğer dişleri ile birlikte toplam 16 dişi vardır. Kesme dişlerinin kökü yoktur ve ömürleri boyunca büyümeye devam eder. Bu yüzden fazla uzamaması için kemirmekten törpülenmesi gerekir. Kesme ve çiğneme dişleri arasında bir boşluk vardır, buna tıpta Diastema denir.

Kemelerin midesi iki parçaya bölünüktür. Bu bölünmüş mide sistemi ile istifra etmek imkânsızdır.

Ayakları ve kuyrukları ya tamamen kılsızdır ya da çok az kıllıdır. Arka ayaklarında beş ama ön ayaklarında sadece dört parmakları vardır. Çünkü bir başparmak kemenin kemik yapısında bulunur ama o kadar kısadır ki, çıkıntı oluşturmaz.

Kemelerde ter üreten organlar eksiktir, bu yüzden fazla sıcaklıklarını kılsız yerlerinden (ayakları, kulakları vd.) dışarıya verirler. Dişilerin boynundan kıç kısmına kadar varan çok sayıda memesi vardır.

Siyah ev kemesi kuyruğu hariç 16 ila 23 santim uzunluğu ile 18 ila 26 santim uzunluğuna varan göçebe kemeden daha küçüktür.

Bu iki keme türünü birbirinden ayırt eden en önde gelen farkları, vücut ve kuyruk uzunluklarıdır; ev kemesinin kuyruğu daima vücudundan daha uzundur. Göçebe kemenin kuyruğu asla vücudundan daha uzun olmaz. Diğer önemli fark kulaklarının büyüklükleridir. Ev kemesinin kulakları göçebe kemenin kulaklarından büyüktür.

Kemelerin fiziksel kabiliyetleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kemelerin gözleri kafalarının yan taraflarında durdukları için büyük bir alanı aynı anda görebilirler, ama üç boyutlu görme kabiliyetleri yoktur.

Koku alma kabiliyetleri çok iyidir. Bu kabiliyeti sadece gıda aramakta değil aynı sürüye ait olan diğer kemeleri tanımak, bir dişinin çiftleşmeye hazır olduğunu anlamak ve hangi hayvanın sakin ve hangi hayvanın stresli olduğunu anlamak için de kullanırlar.

Duyma kabiliyetleri çok iyidir. Çoğu diğer küçük kemirgenler gibi, kemeler de yüksek dalga (ultraschall) seviyesine kadar duyabilirler. Kulaklarının içinde bulunan denge organlarının da çok gelişmiş bir yapısı vardır ve bir kemenin aşılması imkânsız görünen engelleri aşabilmesini sağlar. Tat alma kabiliyeti de çok büyüktür, tat alma reseptörleri sadece ağzında değil bıyıklarında da bulunur.

Yaşadığı yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Hep insan kültürlerini takip etmiş olan kemelerin bu şekilde tanınmış olduklarından dolayı, çoğu keme türlerinin hala büyük ormanlarda saklı olarak yaşadıkları bilinir. En çok türleri Güneydoğu Asya'da bulunur. Kemelerin asıl köklerinin Hindistan, Güneydoğu Asya, Yeni Gine ve Avustralya'da aranması gerektiği düşünülür ama insanları takip etmelerinden dolayı bazı türleri bütün dünyaya yayılmıştır.

Yaşam tarzı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kemeler sürü halinde, erkekler ve dişiler karışık bir şekilde yaşarlar. Sürü içinde arkadaş olanlar, sosyal bağlantılarını güçlendirmek için birbirlerini idrar ile işaretlendirirler. Kemeler çok sosyal hayvanlardır ve bir hiyerarşi içerisinde işbirliği yaparlar. Bazı kaynaklarda anlatılan çok ilginç bir siyasi sistemleri, birçok kemenin bir araya gelmesi ile meydana gelen "keme kralı"'dır.

Beslenme[değiştir | kaynağı değiştir]

Kahverengi keme ya da Göçebe keme (Rattus norvegicus)

Kemeler yeni çevrelere ayak uydurmakta ve hayatta kalma savaşı vermekte çok büyük ustalardır; mesela pirinç kemesi ve bambu kemesi sadece pirinç ya da bambu yedikleri için böyle adlandırılmışlardır. Bazen aç kaldıklarında, sabun, deri, kâğıt, tekstil ve tahta ya da solucan, böcekler ve küçük kuşlar gibi inanılmaz şeyler yeseler de, kemelerin gerçekten her şeyi yedikleri söylenemez. Eğer et ile bitkisel gıda arasında seçenekleri olursa, bitkisel gıdayı tercih ederler. Eğer kemeler aradıkları her şeyi bulabildikleri bir çevrede yaşarlarsa, yedikleri et miktarı bütün yediklerinin %10'unu oluşturur. Şehirlerde yaşayan kemeler insanların çöplerinden ve depolarından beslenirler. Protein ihtiyaçlarını özellikle fındık türleri ve tohumlar ile giderirler. Kemeler bir istifra etme refleksine sahip olmadıklarından dolayı, hazmedemedikleri ve yuttukları tehlikeli maddeleri bir kere yuttuktan sonra bir daha çıkaramazlar.

Üreme[değiştir | kaynağı değiştir]

Rattus doğurgandır. Daha henüz altı haftalıkken erginleşirler. Hatta alfa dişiler beş haftada bile erginleşebilirler. Böylece bir dişi keme bir yılda altı ya da sekiz defa gebe kalıp yavrulayabilir, ama istatistiklere göre yılda ortalama dört defa yavrularlar. Her gebelikte beş ila on sekiz yavru dünyaya gelir. Gebelik zamanı çoğunlukla Mart, Nisan ve Eylül'dür. Ama bu dünyaya gelen yavruların sadece %5'i hayatta kalmayı başarır. Eğer çiftleşme yeterince gıda olmayan bir zamana rastladıysa, dişi dölü rahminde geri tutarak gebeliğini daha bereketli bir zamana kadar erteleyebilir. Alfa dişiler diğerleri tarafından beslendiği için, gebeliğini hiçbir zaman ertelemeye gerek duymaz ve diğerlerinden daha çok, yani yirmi civarında yavru dünyaya getirir.

Döllenme[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk çiftleşme girişimi dişi tarafından başlatılır. Dişi çiftleşme hormonları üretir, erkek hayvanlar bunun kokusunu alır. Çiftleşme merasimi altı saate kadar sürebilir ve sürünün içerisinde gerçekleşirse dişi keme 200 ila 500 kere çiftleşebilir. Her birisi sadece birkaç saniye sürer, dişi kuyruğunu yana çeker ve böylece erkeğin işini kolaylaştırır. Dişi mümkün olduğu kadar çok erkekle birden çiftleşmeye önem verir, çünkü dölü depolayabilir ve sonunda en güçlü ve sağlıklı erkeğin genleri hedefe ulaşır.

Gebelik[değiştir | kaynağı değiştir]

Ortalama 20 ila 24 gün arası sürer. Bu zamanda dişinin çok su içmeye ihtiyacı olur ve proteini zengin olan gıda ile beslenmesi gerekir.

Doğum[değiştir | kaynağı değiştir]

Çoğunlukla sabahın erkeninde gerçekleşir. Ev hayvanı olarak yetiştirilmiş kemeler (Rattus domesticus), bazen iç güdüleri doğadaki akrabalarınkinden daha zayıf olduğu için, bir yuva yapmayı unuturlar.

Rattus ve insanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Rattus: kültür'ün takipçileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dünyaca tanılan 56 türlerinden insanları takip edip insanların yakınlarında sömürücü olarak yaşamaya alışmış olanları şunlardır:

Ev farelerinin renkli türlerinde olduğu gibi, kemelerin de ev hayvanı olarak yetiştirilmelerinden dolayı ([[Rattus rattus domesticus) farklı renkler oluşmuştur. Bu ev hayvanı olarak tutulan keme, göçebe keme'den üretilmiştir. Çok sosyal hayvanlar oldukları için, onları evcilleştirmek hiç de zor değildir. İyimser ve oynamayı seven ev hayvanlarıdırlar. Laboratuvarlarda deneyler için kullanılanlar da Rattus domesticus türündendir.

Bu altta açıklanacak olan zarar veren Kemeler, sadece üstte sayılmış olan, insanları takip eden Kemeleri kast etmektedir. Büyük ormanlarda ve doğada yaşayan türleri değil.

Verdikleri zarar[değiştir | kaynağı değiştir]

İnsanların yakınında yaşayan Keme türleri, insanların mallarına zarar veren hayvanlar olarak görülür. Tarıma verdikleri zarar büyüktür ve bu yüzden sayılarını az tutmak için çeşitli zehirler kullanılır. Çiçek bahçelerinde özellikle kökleri kemirerek zarar verirler.

Ama verdikleri zarar tabii ki sadece bitkilere değildir, binalarda da büyük hasara yol açabilirler. Tahtaları kemirip, duvarlara delikler açabilirler ve su borularının içine yuva yaparak tıkayabilirler. Ayrıca birçok hastalıkların taşıyıcıları olduklarından dolayı, girdikleri yerlerin dezenfekte edilmesi gerekir.

Kemelerin insanlara geçirdikleri hastalıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dışarıda yaşayan kemeler, birçok başka hayvanlar gibi farklı hastalıkları insanlara bulaştırabilirler.

"Keme biti" (Xenopsylla cheopis), bir ısırması ile insanlara da Yersinia pestis bakterisini geçirebildiği için, kemeler veba hastalığının taşıyıcısı olabilirler.

Ama Orta Çağ'daki büyük veba salgınlarının gerçekten kemeler tarafından yayıldığı tezi artık en modern bilimde destek bulmuyor. Büyük bir ihtimalle durdurması imkânsız olan bir salgındı. Bir de şunu deneyin: Veba

Rattus: Virüs taşıyıcısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kemeler ve diğer küçük kemirgenler, çeşitli Borelia türlerinin, bakterilerin, asalakların ve hastalıkların taşıyıcılarıdır.

Kemelere karşı uygulanan yöntemler[değiştir | kaynağı değiştir]

Evlere giden içme sularının depolandığı yerlerde, kemeleri buradan uzak tutmak için bir sürü yöntem ve kurallar vardır.

Diğer yerlerde en tesirli yöntem zehir kullanmaktır. Ama bu zehir kemeyi hemen yediği gibi değil, çok daha geç öldürmesi gerekir. Bu yüzden Rodentisit adlı zehir kullanılır. Çünkü eğer bir keme bu yemi yediği gibi derhal ölürse, diğer kemeler bu zehirli yeme dokunmayacak kadar zekidir.

Taksonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Şubat 2021 itibarıyla Rattus cinsine bağlı türler şunlardır:[4]

Kitaplar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Hayvanlar Ansiklopedisi. Parıltı Yayıncılık. 2013. ss. 107-109. ISBN 978-605-100-090-9. 
  • O. Rackham, Rattus rattus: the introduction of the black rat into Britain.v Antiquity 53, 1979, 112-120. (İngilizce)
  • E. Matisoo-Smith et al, Prehistoric mobility in Polynesia: MtDNA variation in Rattus exulans from the Chatham and Kermadec islands. Asian Perspectives 38/2, 1999, 186 ff.
  • Ph. L. Armitage, Unwelcome companions; ancient rats reviewed. Antiquity 68, 1994, 231-240.
  • P. V. Kirch, On the road of the winds (Berkeley 2000).
  • M. Roberts, Origin, dispersal routes and geographic distribution of Rattus exulans, with specific reference to New Zealand. Pacific Science 45, 1991, 123-130.
  • Don E. Wilson, Deeann M. Reeder: Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference. Smithsonian Books, 1993 ISBN 1-56098-217-9
  • Günter Grass: Werkausgabe Band 11 Die Rättin. Steidl Verlag, Göttingen 1997, 493 Seiten, ISBN 3-88243-492-9.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Rattus". Bütünleştirilmiş Taksonomik Bilgi Sistemi. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2023. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2023. 
  4. ^ https://www.itis.gov/servlet/SingleRpt/SingleRpt?search_topic=TSN&search_value=180361#null 26 Şubat 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ITIS

Sıçan nedir?, Sıçan anlamı nedir?, Sıçan ne demektir? Nedir? :Sıçan nedir?, Sıçan anlamı nedir?, Sıçan ne demektir? ile ilgili Sıçan nedir?, Sıçan anlamı nedir?, Sıçan ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Sıçan nedir?, Sıçan anlamı nedir?, Sıçan ne demektir? Ne Demektir? Sıçan nedir?, Sıçan anlamı nedir?, Sıçan ne demektir? Açıklaması Nedir? Sıçan nedir?, Sıçan anlamı nedir?, Sıçan ne demektir? Cevabı Nedir? Sıçan nedir?, Sıçan anlamı nedir?, Sıçan ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Sıçan nedir?, Sıçan anlamı nedir?, Sıçan ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Sıçan nedir?, Sıçan anlamı nedir?, Sıçan ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Sıçan nedir?, Sıçan anlamı nedir?, Sıçan ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Sıçan nedir?, Sıçan anlamı nedir?, Sıçan ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Sıçan nedir?, Sıçan anlamı nedir?, Sıçan ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Sıçan nedir?, Sıçan anlamı nedir?, Sıçan ne demektir? Açıklaması? :Sıçan nedir?, Sıçan anlamı nedir?, Sıçan ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Sıçan nedir?, Sıçan anlamı nedir?, Sıçan ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Sıçan nedir?, Sıçan anlamı nedir?, Sıçan ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Sıçan nedir?, Sıçan anlamı nedir?, Sıçan ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Sıçan nedir?, Sıçan anlamı nedir?, Sıçan ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Sıçan nedir?, Sıçan anlamı nedir?, Sıçan ne demektir? Gerçek mi? :Sıçan nedir?, Sıçan anlamı nedir?, Sıçan ne demektir? ile ilgili Sıçan nedir?, Sıçan anlamı nedir?, Sıçan ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Sıçan nedir?, Sıçan anlamı nedir?, Sıçan ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Sıçan nedir?, Sıçan anlamı nedir?, Sıçan ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Sıçan nedir?, Sıçan anlamı nedir?, Sıçan ne demektir? Hakkında? :Sıçan nedir?, Sıçan anlamı nedir?, Sıçan ne demektir? ile ilgili Sıçan nedir?, Sıçan anlamı nedir?, Sıçan ne demektir? burada bulabilirsiniz. Sıçan nedir?, Sıçan anlamı nedir?, Sıçan ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Sıçan nedir?, Sıçan anlamı nedir?, Sıçan ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Sıçan nedir?, Sıçan anlamı nedir?, Sıçan ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Bathilda Bagshot, Popping, Mario Puzo, Göç Destanı, Taşhan, Ankara, Roberto Martínez, Zırh, Gelenbevizade Mehmet Said, Arslan Baba, Tootsie, 10. doğu meridyeni, Abdülmuttalib, Durbuy, Hilmi Çoruk, Cam sanatı, Miami, Florida, Atıl Üzelgün, Copenhagen, Silver Convention, United Nations Security Council, Emrah Kaman, Bruno Mars diskografisi, Ruyder, Cengiz Ünder, Sürdürülebilirlik, Premier League Ayın Menajeri, Leontyne Price, The Humans, Meryem Ananın Günahsızlığı Bayramı, Murat Çidamlı, Gazze Ulu Camii, Nebojša Krupniković, Broca alanı, Bruno Pesaola, NGC 6105, Büyük Konstantin, Cyrtopodion himalayanum, Derog Gioura, Arnavut millî uyanışı, Güney Savonya, 1979 UEFA Kupası Finali, İngiltere 16 yaş altı millî futbol takımı, Kalbinin Sesini Dinle, Seyyid Murtaza Efendi, Mutasavvıf, Robin Szolkowy, Emin (Abbasi), Yassıören, Kahramankazan, Masule, Salim Ensarioğlu, Stiripentol, NGC 6192, Kardiça, Dağlık Karabağ Özerk Oblastı, Vitamin B12, Son Saat (gazete), Erkekler Federasyon Kupası, Laurie Metcalf, II. Kılıçarslan, Elche, Christopher Lloyd, Bredon, Abilene, Teksas, 1158, Kutsal Roma Cermen İmparatoru, Çevre felsefesi, Avrasya Ekonomik Birliği, NGC 4477, Piper arduum, Astrojeoloji, Mikhail (Tver knezi), 2020 Gence balistik füze saldırıları, Ülkelerine göre Nobel Ödülü sahipleri listesi, Stagflasyon, Antalya Altın Portakal Film Festivali Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü, İzmirdeki parklar listesi, Endüstriyel hip hop, Tyler Honeycutt, European Nature Information System, Polifaji, Essaid Belkalem, Ayşe Selen, Yazı Tura (film), Baby First TV, NGC 6350, Nanga Parbat, Enerji seviyesi, Jared Diamond, Japon dönem isimleri, WWE personel listesi, Steve Perryman, Sievershütten, ODTÜ Arkeoloji Müzesi, Khoekhoe dili, Ekslibris, Anja Breien, Toprak bilimi, Karabük, 5 Ekim, Skagerrak,
Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?,