Microsoft Exchange Server nedir?, Microsoft Exchange Server anlamı nedir?, Microsoft Exchange Server ne demektir?

Microsoft Exchange Server Nedir?

Microsoft Exchange Server Nedir?, Microsoft Exchange Server Nerededir?, Microsoft Exchange Server Hakkında Bilgi?, Microsoft Exchange Server Analizi? Microsoft Exchange Server ilgili Microsoft Exchange Server ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Microsoft Exchange Server ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Microsoft Exchange Server Ne Anlama Gelir Microsoft Exchange Server Anlamı Microsoft Exchange Server Nedir Microsoft Exchange Server Ne Anlam Taşır Microsoft Exchange Server Neye İşarettir Microsoft Exchange Server Tabiri Microsoft Exchange Server Yorumu 

Microsoft Exchange Server Kelimesi

Lütfen Microsoft Exchange Server Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Microsoft Exchange Server İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Microsoft Exchange Server Kelimesinin Anlamı? Microsoft Exchange Server Ne Demek? ,Microsoft Exchange Server Ne Demektir? Microsoft Exchange Server Ne Demektir? Microsoft Exchange Server Analizi? , Microsoft Exchange Server Anlamı Nedir?,Microsoft Exchange Server Ne Demektir? , Microsoft Exchange Server Açıklaması Nedir? ,Microsoft Exchange Server Cevabı Nedir?,Microsoft Exchange Server Kelimesinin Anlamı?,Microsoft Exchange Server Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Microsoft Exchange Server Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Microsoft Exchange Server Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Microsoft Exchange Server Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Microsoft Exchange Server Kelimesinin Anlamı Nedir? Microsoft Exchange Server Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Microsoft Exchange Server Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Microsoft Exchange Server Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Microsoft Exchange Server - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Microsoft Exchange Server

Microsoft Exchange Server Nedir? Microsoft Exchange Server Ne demek? , Microsoft Exchange Server Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Microsoft Exchange Server Kelimesinin Anlamı? Microsoft Exchange Server Ne Demek? Microsoft Exchange Server Ne Demektir? ,Microsoft Exchange Server Analizi? Microsoft Exchange Server Anlamı Nedir? Microsoft Exchange Server Ne Demektir?, Microsoft Exchange Server Açıklaması Nedir? , Microsoft Exchange Server Cevabı Nedir? , Microsoft Exchange Server Kelimesinin Anlamı?






Microsoft Exchange Server nedir?, Microsoft Exchange Server anlamı nedir?, Microsoft Exchange Server ne demektir?

Microsoft Exchange Server

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Microsoft Exchange Server
Geliştirici(ler)Microsoft Corporation
Güncel sürümExchange Server 2016 CU15 / 17 Aralık, 2019
İşletim sistemiMicrosoft Windows
Platformx86-64 (64-Bit)
(Önceki Sürümler: x86)
ErişilebilirlikÇoklu dil destekli
TürYardımcı yazılım
LisansMicrosoft EULA
Resmî sitesiwww.microsoft.com/exchange

Microsoft Exchange Server, Microsoft tarafından üretilen bir haberleşme yazılımıdır. Sunucu ürünlerinden Microsoft Servers'ın bir parçası olup Microsoft altyapısına sahip sistemlerde sıkça kullanılmaktadır. Exchange'in öne çıkan özellikleri e-posta, takvim, kişiler ve işler, bilgiye web tabanlı erişim olanağı ve veri depolama desteğidir.

Microsoft Exchange Server logo

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Microsoft'un Xenix tabanlı yönetim sisteminden Exchange Server ortamına geçişi Nisan 1993'te başladı[1] ve Ocak 1995 itibarıyla 500'ü aşkın

11 Haziran 1996 tarihinde piyasaya sürülen Exchange Server 4.0, aynı adlı ürünün satışa açık özgün sürümüydü. Bu sürüm Microsoft Mail 3.5'in ardılı olarak kabul edilmektedir. Aslında, Microsoft Mail'in özgün sürümü Lotus'un cc:Mail'i satın almasından haftalar sonra güncellenmişti.[2] Buna karşın, Exchange Server X.400 tabanlı yeni bir istemci-sunucu haberleşme sistemiydi. Ayrıca program bünyesinde kullanılan veritabanı X.500 dizin hizmetlerini de desteklemekteydi. Exchange Server'da kullanılan dizin kısa süre içerisinde Microsoft'un LDAP uyumlu dizin sunucusu olan Active Directory hizmetine çevrildi. Active Directory, Windows sunucu alan adlarına temel oluşturacak biçimde Windows 2000'e tümleşik hale getirildi.

Exchange Server 5.0 23 Mayıs 1997'de piyasaya sürüldü. Bu sürüm Exchange Administrator'ı içermesinin yanı sıra SMTP tabanlı ağlara erişim olanağı da sağlıyordu. Microsoft Mail'in aksine (bu program bağımsız bir SMTP kurulumu gerektiriyordu) Exchange Server 5.0, "Internet Mail Connector" eklentisi aracılığıyla sunucularla doğrudan bağlantı kurabiliyordu. Ayrıca, daha sonra Outlook olarak adlandırılacak olan yeni bir web tabanlı e-posta arayüzü olan Exchange Web Access de bu sürüme dahildi. Bu sürümde bulunan yeni özelliklere koşutluğun sağlanması amacıyla Microsoft, Microsoft Outlook 8.01, Microsoft Exchange Client 5.0 ve Microsoft Schedule+ 7.5'i piyasaya sürdü.

Kasım 1997'de piyasaya sürülen Exchange Server 5.5'in standart ve ticari olmak üzere iki sürümü bulunuyordu. Bu iki sürümün ayrıştıkları noktalar veritabanı boyutu, e-posta alma/gönderme aracıları ve kümeleme yetenekleriydi. Standart sürüm Exchange Server'ın önceki sürümlerinde olduğu gibi 16 GB'lık bir veritabanı sunarken ticari sürümde kullanılan veritabanı 16 TB'a kadar çıkabiliyordu (her ne kadar Microsoft'un test sonuçları belgesinde 100 GB sınırının aşılmaması gerektiğinden söz edilse de). Standart sürümün yapıtaşları site sihirbazı, MS posta sihirbazı, İnternet posta hizmeti, İnternet haber hizmeti ve Lotus Notes ve Novell GroupWise ile eşgüdümlü çalışabilen bir yazılım olarak kabul edilen cc:Maildır. Ticari sürüm bunlara ek olarak X.400 bağlantı sihirbazı ve SNADS, PROFS uyumlu betikler sunmaktaydı. Bu sürümde Microsoft Küme Sunucusu özelliği de desteklenmekteydi. Exchange Server 5.5'in sunduğu ek özellikler arasında Outlook Web Access'in yeni bir sürümü, IMAP4 desteği, LDAP 3 ve silinmiş dosyaları geri yükleme özelliği bulunuyordu. Exchange Server 5.5 ayrık dizinleri destekleyen son sürümdü. Exchange Client ve Schedule+ için yeni sürümler geliştirilmedi ancak Exchange Server'ın yeni sürümünü desteklemek amacıyla Microsoft Outlook 8.03 piyasaya sürüldü.

29 Kasım 2000'de piyasaya sürülen Exchange Server 2000 (v6.0) öncüllerinin sahip olduğu kısıtlamaların çoğuna çözüm getirdi. Veritabanı boyutlarının artırılması ve bir küme içindeki sunucu sayısının ikiden dörde çıkarılması bu gelişmelere örnek olarak verilebilir. Ne var ki, son olarak Exchange Server 5.5'te kullanılan standart dizin hizmetini içermeyen Exchange Server 2000, Active Directory altyapısına sahip olmayan sistemlerde çalışmıyordu. Bu durum, birçok kullanıcının bu sürüme geçmesini engelledi. Exchange Server 5.5'in yeni sürüme yükseltilmesi bir hayli güçtü ve her iki sistemin çevrimiçi durumda olmasını zorunlu kılıyordu. Exchange Server 2000 anında mesajlaşma desteği de sağlıyordu ancak bu özellik bir süre sonra Microsoft Office Canlı İletişim Sunucusu'na devredildi. Sürümler arası geçiş Exchange Server 2003'ün piyasaya sürülmesiyle kolaylaştı ancak birçok kullanıcı yeni sürümün ancak Windows 2000 sunucularında çalışacak olmasından ötürü sunucularını yükseltmek durumunda kaldı. Bazı kullanıcılar ise Microsoft'un artık desteklemediği Exchange Server 5.5 ve Windows NT 4.0'ı birlikte kullanmayı sürdürdüler.

Exchange Server 2003[değiştir | kaynağı değiştir]

Exchange Server 2003 (v6.5) 28 Eylül 2003'te piyasaya sürüldü. Exchange Server 2003'ün desteklediği işletim sistemleri Windows 2000 Server (Service Pack 4 gerektiriyor) ve 32-bit Windows Server 2003'tür. Windows Server 2003'e benzer biçimde Exchange Server 2003'te farklı uyumluluk kiplerine sahiptir (yazılımı yükseltmek amacıyla). Bu özelliğin farklı konumlarda Exchange Server kurulumu bulunan büyük şirketler için yararlı olduğu gözlenmiştir.

Exchange Server 2003'teki yeni özelliklerden biri sistem yöneticilerinin sunucuyu kısa sürede erişilebilir kılmasını sağlayan gelişmiş afet yönetimi sistemidir. Bu sistem, sunucunun iletileri yedekten geri yüklemesi sırasında posta alıp göndermesi yöntemine dayanır. Microsoft Mobile Information Server'ın 2001 ve 2002 sürümlerinde bulunan yazılımların bazıları Exchange Server'a eklenmiştir. Outlook Mobile Access, sunucu tabanlı ActiveSync bunlara örnek olarak gösterilebilir. Gelişmiş virüs ve spam koruma yordamları ürüne eklenen diğer özelliklerdir. Bunun yanında, açık kaynak kodlu ve *nix tabanlı e-posta sunucularında sıkça kullanılan IP adresi, SPF ("Gönderici Kimliği") ve DNSBL süzgeçleri de ürünün özellikleri kapsamındadır. Başka bir yenilik ise posta yönlendirmedeki gecikmelerin önüne geçmek amacıyla gelen e-postaların tümüyle işlenmeden silinmesidir. Gelişmiş ileti ve ileti kutusu yönetimi yöneticilerin küçük işleri daha hızlı bir biçimde yapabilmelerine olanak tanır. Diğer özelliklerden anında haberleşme ve Exchange konferans sunucusu farklı ürünler yaratmak amacıyla bu ürünün kapsamı dışında tutulmuştur. Microsoft'un şu anki tutumu Microsoft Office, Microsoft Office Live Communications Server, Live Meeting ve Sharepoint'in bileşimi olacak bir yardımcı yazılım üretmektir. Exchange Server'ın günümüzdeki işlevi e-posta ve planlama olarak kabul edilmektedir.

Sürümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Exchange Server 2003'ün standart ve ticari olmak üzere iki sürümü bulunmaktadır. Standart sürüm sunucu başına 16 GB'lık bir ileti veritabanına izin verir. Service Pack 2'nin ardından ürün, 75 GB'lık veritabanlarını desteklemeye başladı ancak 18 GB'lık varsayılan boyutun üzerine çıkabilmek icin Windows Kayıt Defteri'nde bazı değişiklikler yapmak gerekmektedir.[3] Ticari sürüm 16 TB'lık veritabanı boyutuna izin verirken bir sunucuda kullanılabilecek veritabanı sayısı 20'dir.[4]

Microsoft Small Business Server 2003 Standard ve Premium sürümlerinde bulunan Exchange Server 2003 yalnızca 32-bit sistemlerde çalışır.

İstemciler[değiştir | kaynağı değiştir]

Microsoft Exchange Server özel bir RPC protokolü olan MAPI/RPC[1]13 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'yi kullanır. Exchange Server'ın gelişmiş özelliklerini kullanabilen istemciler Microsoft Outlook, Novell Evolution ve Microsoft Entourage için üretilen son sürümüdür.

Exchange Server üzerinde saklanan e-postalara POP3 ve IMAP4 protokolleri üzerinden erişilebilir. (Bu protokoller sunucu üzerinde etkinleştirilmelidirler. Exchange Server'ın son sürümleri bu protokolleri devre dışı bırakmaktadır.) Bu amaç için kullanılabilecek bazı yazılımlar Outlook Express, Mozilla Thunderbird ve Lotus Notes'tur.

Exchange Server ileti kutularına web tarayıcısı yoluyla erişilebilir. Exchange Server'ın gezgin aygıtlarda kullanılmak üzere tasarladığı araç Outlook Mobile Access (OMA) adıyla anılır.

Windows Mobile 5.0 AKU2 ve üzeri sürümlerle birlikte kullanıldığında Exchange Server 2003 SP2 gezgin aygıtlara canlı e-posta aktarımı yöntemini destekler.[5][6]

Bir önceki sürümün aksine Exchange Server 2003 anında haberleşme desteğinden yoksundur. Microsoft bu açığı kağatmak amacıyla Live Communication Server'ı geliştirmiştir.

Exchange 2003 Spam Süzgeci[değiştir | kaynağı değiştir]

Exchange Server 2003 birçok basit süzgeç yöntemi kullanır. Bunlar spam'i önleyebilecek kadar iyi olmasalar da posta kutusunun gereksiz yere dolmasını engelleyebilirler. Bir önceki sürümde bulunan gönderici adresi engelleme ve belirli bir alan adından gelen tüm postaları geri çevirme gibi özellikler Exchange Server 2003'te korunmuştur. Bu sürüme eklenen süzgeç yöntemleri ise şunlardır:

Bağlantı süzgeci
Karalistedeki adreslerden[7] ya da elle oluşturulmuş IP adreslerinden gelen iletiler engellenir
Alıcı süzgeci
Sunucu üzerinde elle atanan alıcılara (yalnızca İntranet adresleri için geçerlidir) ya da sunucu üzerinde bulunmayan alıcılara gönderilen iletiler engellenir
Gönderici kimliği süzgeci
Bir tür SPF
Akıllı İleti Süzgeci
Sezgisel ileti çözümlemesi yoluyla iletileri engelleyen parasız bir Microsoft eklentisi.[8]

Exchange Server 2007[değiştir | kaynağı değiştir]

Exchange Server 2007, 2006 yılının son aylarında Microsoft'un yeni ürünlerinde benimsediği dağıtım politikası uyarınca yalnızca ticari müşteriler için piyasaya sürüldü. Yazılımın önemli özellikleri yeni kümeleme yetenekleri, 64-bit desteği, sesli haberleşme işlevi, web hizmetleri için gelişmiş arama yeteneği ve süzgeç betikler ve yeni bir Outlook Web Access arayüzüdür.

Exchange Server 2007 (v8) yalnızca Windows Server'ın 64-bit x86-64 sürümünde çalışır. Bu gereklilik yalnızca desteklenen üretim ortamlarına özgüdür ve 64-bit deneme sürümü kullanılabilir. Ne var ki, 32-bit destekli sistemlere sahip şirketlerin Exchange Server'ın yeni sürümünü kullanabilmeleri için donanımlarını güncellemeleri gerekmektedir. 64-bit destekli sunucular üzerinde çalışan şirketler de 2000 ya da 2003 sürüm sunucularını 2007'ye yükseltmek durumundadırlar.

Exchange Server 2007'nin ilk test sürümü (o tarihte "Exchange 12" ya da E12 olarak adlandırılıyordu) Aralık 2005'te çok küçük bir test öbeğine sunuldu. Microsoft Exchange ekibinin web güncesine göre Mart 2006'da daha geniş bir test öbeği yazılımı elde etme olanağı bulmuştur.[kaynak belirtilmeli] Microsoft 25 Nisan 2006 tarihinde yaptığı açıklamada yeni Exchange Server sürümünün Exchange Server 2007 olarak adlandırılacağını duyurdu.

Kaydadeğer gelişimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Microsoft tarafından tanımlanan ilkesel gelişimler şöyle:[9]

  • Koruma: Spam ve virüs koruması, veri uygulamalarına koşut kümeleme, gelişmiş güvenlik ve şifreleme
  • Gelişmiş Bilgi İşçisi Erişimi: Gelişmiş zamanlama ve web erişimi, bütünleştirilmiş haberleşme
  • Gelişmiş BT Deneyimi: 64-bit başarım ve ölçülebilirlik, komut satırı desteği ve yalınlaştırılmış arayüz, etkin yönlendirme
  • Exchange Yönetim Katmanı: Sistem yönetimi için komut satırı destekli yeni bir katman (Windows PowerShell tabanlı). Katman kullanıcıları Exchange Server arayüzü kullanılarak yapılabilen tüm işlemleri yerine getirebilir, sık gereksinim duyulan ve karmaşık yapılı işleri kaydedilebilir, paylaşılabili ve yeniden kullanılabilir betiklere dönüştürebilirler. Exchange Yönetim Katmanı, Microsoft Exchange Server 2007'nin özelliklerini yönetmek amacıyla 375'ten fazla özgün komut içerir.[10]
  • Kullanıcıların sesli ileti, e-posta ve fakslarını ileti kutularına kaydetmelerini, bu ileti kutularına cep telefonlarından ya da diğer kablosuz aygıtlardan erişmelerini sağlayan "bütünleştirilmiş haberleşme". Sesli komutlar e-postaların cep telefonu üzerinden dinlenebilmesini sağlar (ayrıca "Geç kalacağım" gibi birtakım basit iletiler gönderilebilir)
  • Veritabanı boyutu üst sınırı kaldırıldı. Veritabanı boyutu donanım özelliklerine sıkı sıkıya bağımlı hale geldi.
  • Bir sunucuda bulunabilecek veritabanı sayısı artırıldı (Exchange Server 2003'ün standart sürümünde 1 olan bu sınır 5'e yükseltildi, Exchange Server 2003'ün ticari sürümünde 20 olan rakam ise 50'ye çıkarıldı).

Kümeleme ve yüksek erişilebilirlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Exchange Server'ın ticari sürümü Windows Server 2000 altında 4, Windows Server 2003 altında 8 düğümün kümelenmesine olanak tanır. Exchange Server 2003 iki düğümlü kümeler için etkin-etkin kümelenme özelliği de sunmaktadır. Bu tasarım küme içindeki iki sunucunun aynı anda etkin çalışmasını sağlar. Bu, Exchange'in varsayılan özelliklerinden biri olan etkin-edilgen sunucu kipine uymamaktadır. Bu kip, işlev bozukluğu giderilen bir sunucunun kısa sürede etkinleştirilmesini engeller. Bu sunucuların eski durumlarına dönmeleri için çekirdek sunucuların çökmesini beklemeleri gerekir. Etkin-etkin kipinin neden olduğu sürekli başarım sorunları Microsoft'u bu yöntemi kullanmaktan vazgeçirmiştir.[11] Daha özel anlamda, etkin-etkin kümeleme desteği Exchange Server 2007 ile sonlandırılmıştır.

Exchange'in kümeleme yöntemi (etkin-etkin ve etkin-edilgen kipler) küme düğümlerindeki sunucuların aynı fiziksel veriyi paylaşma zorunluluğu nedeniyle eleştiri konusu olmuştur. Exchange Server'daki kümeleme uygulama olarak gereksiz kaynak tüketimine neden olur.[12] Bu bakış açısı verinin bir çöküş noktası olarak algılanmasına yol açar. Ne var ki, Microsoft'un bu olguya ilişkin yorumu farklıdır.[13] Bu boşluk veri depolayıcısı üreticileri tarafından coğrafi-kümeleme ve eşzamanlı olmayan veri çoğaltma gibi çözümlerle doldurulmuştur.[14] Exchange Server 2007'nin yarattığı yeni kümeleme terimleri dizgesi önceden kullanılan "paylaşımlı veri yapısı"nın sorunlarına çözüm üretmiştir.[15]

Exchange Server 2007, SQL Server için tasarlanmış eşzamanlı olmayan veri çoğaltma yöntemini destekler[16] Paylaşımlı olmayan kümeler düşük maliyetlidir ve doğal afet durumlarında sistemin tümüyle göçmesini engellemek amacıyla iki veri merkezi arasında kurulabilir. Bu kümelerin olumsuz özelliği yalnızca iki düğüme izin vermeleri ve bağlanacak üçüncü bir düğümün bir dosya aktarım tanığından farklı olmayacak olmasıdır[17] Bir diğer küme türü önceki sürümlerde de kullanılan geleneksel kümeleme yöntemidir ve bugün için TKK (Tek Kopya Kümesi) olarak adlandırılmaktadır. Exchange Server 2007 yukarıda sayılan iki küme türü için yalınlaştırılmış bir kurulum arayüzü sunar (kurulum aşamasında). Yerel Sürekli Çoğaltma "yıkık dökük küme" olarak anılmaktadır. Bu, veriyi sisteme eklenen bir sürücüye kopyalama ve yerel depolama hatalarına karşı koruma kalkanı olma işlevlerini görmektedir ancak sunucunun göçmesi durumunda herhangi bir koruma işlevine sahip değildir.

Exchange Server 2007 için hazırlanan SP1 Kasım 2007'de duyurulmuştur. Bu hizmet paketi YSÇ (Yedek Sürekli Çoğaltma) adlı yüksek erişilebilirlik yöntemini içerir. Bu yöntem kümelerin aynı veri merkezinde bulunmalarını zorunlu kılmadan veri çoğaltma işlevini yürütebilmektedir.

Lisans[değiştir | kaynağı değiştir]

Windows Server ürünlerine benzer biçimde Exchange Server İstemci Erişim Lisansına gerek duyar. Kurumsal lisans sözleşmeleri (örn. ticari sözleşme) Exchange Server lisansını kapsar. Microsoft'un diğer Windows Server ürünleri gibi kullanıcı ve aygıt lisansı seçme hakkı tanınmaktadır. Aygıt lisansları bir aygıta atanır (iş istasyonu, dizüstü bilgisayar ya da PDA gibi). Kullanıcı lisansları ise ileti kutusuna değil, bir kullanıcı ya da çalışana atanmaktadır ve kullanıcının Exchange e-posta hizmetine istediği aygıttan erişebilmesini sağlar. Bu iki lisansın ücretleri aynıdır ancak bunlar birbirleri ile değişimli kullanılamazlar. Microsoft Exchange'i sunucularında saklamak isteyen hizmet sağlayıcılar aylık bir hizmet ücreti karşılığında HSLS (Hizmet Sağlayıcı Lisans Sözleşmesi)ne taraf olabilirler. Exchange erişim lisansının standart ve ticari olmak üzere iki türü bulunmaktadır. Ticari lisans standart lisansın bir eklentisi olarak kabul edilmektedir.

Exchange sunucusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Microsoft Exchange Server bir sunucu hizmeti olarak da kullanılabilmektedir.[18]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Microsoft'un Exchange Server'a Geçişi—Microsoft Corporation bünyesindeki haberleşme evrimi". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2007. 
  2. ^ Paul Korzeniowski. "E-postanın ağ uygulamaları için olmazsa olmaz duruma gelmesi—elektronik posta; yerel alan ağı". Software Magazine. 12 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2007. 
  3. ^ "Exchange 2003 Standard Sp2'deki veritabanı boyutu üst sınırını 75 GB'a yükseltme". 30 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2007. 
  4. ^ "Exchange 2003 sürümleri". 28 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2007. 
  5. ^ "Exchange Server 2003 SP2'deki Yeni Özellikler". TechNet. 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2007. 
  6. ^ "Microsoft, Exchange SP2'yle gezginleşmeyi amaçlıyor". 2 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2007. 
  7. ^ "Exchange Server 2003 karaliste desteğinin işlevselleştirilmesi ve yapılandırılması". 27 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2007. 
  8. ^ "Exchange Akıllı İleti Süzgeci". 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2007. 
  9. ^ "Microsoft Exchange Server Web sitesi". 29 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2008. 
  10. ^ "Exchange 2007 Komut Listesi". 12 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2008. 
  11. ^ "Etkin-etkin kümelere Exchange kurulumu sırasında göz önüne alınması gereken noktalar". 24 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2007.  (Üyelik gerekiyor)
  12. ^ "Exchange 2003 ile birlikte kullanıldığında Windows 2003 kümelemesinin yararları". 7 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2007. 
  13. ^ "Exchange Kümeleme Kavramları". 5 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2007. 
  14. ^ "Depolama Sözlüğü : Basit Depolama Terimleri". 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2007. 
  15. ^ "Yüksek Erişilebilirlik". 5 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2007. 
  16. ^ "Sıkça Sorulan Sorular—SQL Server 2000—Log shipping". 28 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2007. 
  17. ^ "Windows Server 2003 Service Pack 1 tabanlı sunucu kümelerine dosya aktarım tanığı eklemeye yarayan bir güncelleme hazırlandı". 13 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2007. 
  18. ^ "Exchange Partner Sunucu Dizini". 3 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2007. 

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Walther, Henrik. Exchange Server 2007 Yapılandırma Hileleri. ISBN 1-59749-137-3. 
  • Morimoto, Rand. Exchange Server 2007. ISBN 0-672-32920-4. 
  • McBee, Jim. Microsoft Exchange Server 2007'de Uzmanlaşma. ISBN 0-470-04289-3. 
  • Cavalancia, MCSE, MCT, MCNE, MCNI, Nick. Yeni Başlayanlar İçin Microsoft Exchange Server 2007. ISBN 0071486392. 

Logoları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Microsoft Exchange Server nedir?, Microsoft Exchange Server anlamı nedir?, Microsoft Exchange Server ne demektir? Nedir? :Microsoft Exchange Server nedir?, Microsoft Exchange Server anlamı nedir?, Microsoft Exchange Server ne demektir? ile ilgili Microsoft Exchange Server nedir?, Microsoft Exchange Server anlamı nedir?, Microsoft Exchange Server ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Microsoft Exchange Server nedir?, Microsoft Exchange Server anlamı nedir?, Microsoft Exchange Server ne demektir? Ne Demektir? Microsoft Exchange Server nedir?, Microsoft Exchange Server anlamı nedir?, Microsoft Exchange Server ne demektir? Açıklaması Nedir? Microsoft Exchange Server nedir?, Microsoft Exchange Server anlamı nedir?, Microsoft Exchange Server ne demektir? Cevabı Nedir? Microsoft Exchange Server nedir?, Microsoft Exchange Server anlamı nedir?, Microsoft Exchange Server ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Microsoft Exchange Server nedir?, Microsoft Exchange Server anlamı nedir?, Microsoft Exchange Server ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Microsoft Exchange Server nedir?, Microsoft Exchange Server anlamı nedir?, Microsoft Exchange Server ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Microsoft Exchange Server nedir?, Microsoft Exchange Server anlamı nedir?, Microsoft Exchange Server ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Microsoft Exchange Server nedir?, Microsoft Exchange Server anlamı nedir?, Microsoft Exchange Server ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Microsoft Exchange Server nedir?, Microsoft Exchange Server anlamı nedir?, Microsoft Exchange Server ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Microsoft Exchange Server nedir?, Microsoft Exchange Server anlamı nedir?, Microsoft Exchange Server ne demektir? Açıklaması? :Microsoft Exchange Server nedir?, Microsoft Exchange Server anlamı nedir?, Microsoft Exchange Server ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Microsoft Exchange Server nedir?, Microsoft Exchange Server anlamı nedir?, Microsoft Exchange Server ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Microsoft Exchange Server nedir?, Microsoft Exchange Server anlamı nedir?, Microsoft Exchange Server ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Microsoft Exchange Server nedir?, Microsoft Exchange Server anlamı nedir?, Microsoft Exchange Server ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Microsoft Exchange Server nedir?, Microsoft Exchange Server anlamı nedir?, Microsoft Exchange Server ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Microsoft Exchange Server nedir?, Microsoft Exchange Server anlamı nedir?, Microsoft Exchange Server ne demektir? Gerçek mi? :Microsoft Exchange Server nedir?, Microsoft Exchange Server anlamı nedir?, Microsoft Exchange Server ne demektir? ile ilgili Microsoft Exchange Server nedir?, Microsoft Exchange Server anlamı nedir?, Microsoft Exchange Server ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Microsoft Exchange Server nedir?, Microsoft Exchange Server anlamı nedir?, Microsoft Exchange Server ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Microsoft Exchange Server nedir?, Microsoft Exchange Server anlamı nedir?, Microsoft Exchange Server ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Microsoft Exchange Server nedir?, Microsoft Exchange Server anlamı nedir?, Microsoft Exchange Server ne demektir? Hakkında? :Microsoft Exchange Server nedir?, Microsoft Exchange Server anlamı nedir?, Microsoft Exchange Server ne demektir? ile ilgili Microsoft Exchange Server nedir?, Microsoft Exchange Server anlamı nedir?, Microsoft Exchange Server ne demektir? burada bulabilirsiniz. Microsoft Exchange Server nedir?, Microsoft Exchange Server anlamı nedir?, Microsoft Exchange Server ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Microsoft Exchange Server nedir?, Microsoft Exchange Server anlamı nedir?, Microsoft Exchange Server ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Microsoft Exchange Server nedir?, Microsoft Exchange Server anlamı nedir?, Microsoft Exchange Server ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Jacques Lacan, Taneti Maamau, Meknes, Pelteköy, 24 Ağustos, Kadir Has Üniversitesi, NGC 6171, NGC 6594, Doğrama (yemek), Alimos, Graham Dağı Uluslararası Gözlemevi, Saint Benoit, Daredevil (karakter), Ascomycota, Sakşın, Tracy McGrady, Egemen sınıf, Venn şeması, TRT Diyanet, 1948 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri, Ragıp Tüzün, Yılmaz Morgül, Sovyetler Birliği demografisi, Sevilla Üniversitesi, Taye Taiwo, Kahve, Cumhuriyet Senatosu seçilmiş senatörler listesi, Ateş (ocak), Franz Georg Hermann, Lolicon, Lucas Glover, Girdap galaksisi, Pacific Data Images, Fedon, Ljubinje, Detroit Lions, Platinyum, Asteriks Galya Turu, Anne Catherine Emmerich, Oktar Ataman, Charndon, Cury, FC Carl Zeiss Jena, Yusuf ile Kenan, Herküldeki yıldızlar dizini, Büyük İskender, Grena, Pi Günü, TCDD Taşımacılık araç stoğu listesi, 2004 Fenerbahçe Spor Kulübü Olağan Kongresi, IV. Chlothar, El kurutma makinesi, Otto Warmbier, Johann Most, Mehmet Necati Memişoğlu, Hırvat kunası, Urocteana, John Cocke, Muhammed Damar, Okuryazarlık eğitimi, 21 Eridani, Konaklı, Nilüfer, Dario Šarić (futbolcu), Manisada spor, Claude Rich, NGC 7008, The Young Victoria, Tomboy (film, 2011), Gibbs enerjisi, 1996 World Grand Prix, Virani, Alerjik, Philip (Edinburgh dükü), Rozari, Dawn of the Planet of the Apes, Çandarlı Kara Halil Hayreddin Paşa, Bilgi kuramı, Osman Turan, The Chromatica Ball, İslam ülkeleri, The Cannon Group, Nimri, LG V30, Chicago Bears, Emesa, Zalim Yar, Kabil, Ussuriysk, Artem Radçenko, Korkuyorum Anne, Pazaryeri, Konak, 1990 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimi, 1983 UEFA Kupa Galipleri Kupası Finali, Festuca longivaginata, Komorlar devlet başkanları listesi, Nokia Lumia 800, Dutch house, İrbiş, Arcade oyunu, Sebastián Gamarra,
Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?,