Meksika Bağımsızlık Savaşı Nedir?
Meksika Bağımsızlık Savaşı Nedir?, Meksika Bağımsızlık Savaşı Nerededir?, Meksika Bağımsızlık Savaşı Hakkında Bilgi?, Meksika Bağımsızlık Savaşı Analizi? Meksika Bağımsızlık Savaşı ilgili Meksika Bağımsızlık Savaşı ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz. Meksika Bağımsızlık Savaşı ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Meksika Bağımsızlık Savaşı Ne Anlama Gelir Meksika Bağımsızlık Savaşı Anlamı Meksika Bağımsızlık Savaşı Nedir Meksika Bağımsızlık Savaşı Ne Anlam Taşır Meksika Bağımsızlık Savaşı Neye İşarettir Meksika Bağımsızlık Savaşı Tabiri Meksika Bağımsızlık Savaşı Yorumu
Meksika Bağımsızlık Savaşı Kelimesi
Lütfen Meksika Bağımsızlık Savaşı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Meksika Bağımsızlık Savaşı İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Meksika Bağımsızlık Savaşı Kelimesinin Anlamı? Meksika Bağımsızlık Savaşı Ne Demek? ,Meksika Bağımsızlık Savaşı Ne Demektir? Meksika Bağımsızlık Savaşı Ne Demektir? Meksika Bağımsızlık Savaşı Analizi? , Meksika Bağımsızlık Savaşı Anlamı Nedir?,Meksika Bağımsızlık Savaşı Ne Demektir? , Meksika Bağımsızlık Savaşı Açıklaması Nedir? ,Meksika Bağımsızlık Savaşı Cevabı Nedir?,Meksika Bağımsızlık Savaşı Kelimesinin Anlamı?,Meksika Bağımsızlık Savaşı Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Meksika Bağımsızlık Savaşı Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Meksika Bağımsızlık Savaşı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?
Meksika Bağımsızlık Savaşı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız
Meksika Bağımsızlık Savaşı Kelimesinin Anlamı Nedir? Meksika Bağımsızlık Savaşı Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Meksika Bağımsızlık Savaşı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?
Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı
Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:
Söylemek, söz söylemek - Ad vermek - Bir dilde karşılığı olmak - Herhangi bir ses çıkarmak - Herhangi bir kanıya, yargıya varmak - Düşünmek - Oranlamak - Ummak, - Erişmek - Bir işe kalkışmak, yeltenmek - Saymak, kabul etmek - bir şey anlamına gelmek - öyle mi, - yani, anlaşılan - inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü
Meksika Bağımsızlık Savaşı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır
Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı
Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. - Muşmulaya döngel de derler.
Kamer `ay` demektir. - Küt dedi, düştü. - Bu işe herkes ne der? - Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. - Bundan sonra gelir mi dersin? - Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. - Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Meksika Bağımsızlık Savaşı - Demek gideceksin.
Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler
- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek
- dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok
Meksika Bağımsızlık Savaşı
Meksika Bağımsızlık Savaşı Nedir? Meksika Bağımsızlık Savaşı Ne demek? , Meksika Bağımsızlık Savaşı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
Meksika Bağımsızlık Savaşı Kelimesinin Anlamı? Meksika Bağımsızlık Savaşı Ne Demek? Meksika Bağımsızlık Savaşı Ne Demektir? ,Meksika Bağımsızlık Savaşı Analizi? Meksika Bağımsızlık Savaşı Anlamı Nedir? Meksika Bağımsızlık Savaşı Ne Demektir?, Meksika Bağımsızlık Savaşı Açıklaması Nedir? , Meksika Bağımsızlık Savaşı Cevabı Nedir? , Meksika Bağımsızlık Savaşı Kelimesinin Anlamı?
Meksika Bağımsızlık Savaşı, Meksikalı milliyetçiler ile İspanya'ya bağlı koloni güçleri arasında 1810-1821 yılları arasında yaşanan savaş.
Savaş; Meksika'nın İspanya'dan bağımsızlığını alması gerektiğini düşünen İspanyol kökenli Meksikalılar, Mestizolar ve Meksika yerlileri tarafından 16 Eylül 1810 tarihinde başlatılmıştır.
Meksika'nın İspanya'dan bağımsızlığını almasını yönelik çabalar daha 16. yüzyılda,Hernan Cortes'in oğlu Martin Cortes'in İspanyol idaresine karşı önderlik ettiği bir isyanla başlamıştı.[1]
19. yüzyıl başlarında Napoleon'un İspanya'yı işgal etmesinin ardından,bu ülkenin zayıflayan merkezi otorite sonrası -İspanya'nın Amerika kıtasında yer alan diğer sömürgelerinde olduğu gibi- Meksika'da da bağımsızlık mücadelesi başladı.
Savaş Dolores kasabasında görevli bir rahip olan Miguel Hidalgo y Costilla'nın, 16 Eylül 1810 tarihinde bölge halkını İspanyollara karşı ayaklandırmasıyla başladı.[2] Hidalgo'nun başlattığı bağımsızlık hareketi, kısa sürede kitleselleşerek varlıklı sınıflara karşı toplumsal ve ekonomik bir savaş niteliğine büründü.Hidalgo'nun çevresinde toplanan kitle Meksika'nın batısındaki önemli kentleri ele geçirerek kısa süre içinde Meksiko'nun kapılarına dayandı.Hidalgo, kararsızlık göstererek kenti ele geçirme fırsatını kaçırınca ordusu dağılmaya başladı.Bundan sonra savaş İspanyol güçlerin lehine dönmeye başladı.[3] 1811'de Calderon'da yenilgiye uğrayan Hidalgo ve ordusu ABD sınırına doğru kaçmaya başladı.[4] Yakalanan Hidalgo 30 Temmuz 1811'de kurşuna dizilerek idam edildi.
Hidalgo'nun ölümünden sonra liderlik, halefi gibi bir rahip olan José María Morelos'e geçti.Başlarda bazı başarılar kazanan Morelos'de halefiyle aynı kaderi paylaşmak zorunda kaldı.1815'te İspanyol güçleri tarafından yakalanan Morelos yargılandı ve idam edildi.[5]
José María Morelos'in idamından sonra iyice zayıflayan Meksikalı milliyetçi güçler savaşı, 1820'ye kadar sadece gerilla savaşı taktikleri uygulayarak sürdürebildiler.
Neredeyse bitme noktasına gelen direniş,İspanyol güçleri için savaşan Albay Agustín de Iturbide'nin kendisine bağlı güçlerle birlikte milliyetçilerin safına geçmesiyle birlikte tekrar güç kazandı. İspanya'da liberallerin güç kazanmasından sonra benzer bir durumun Meksika'da da yaşanacağı düşüncesinden endişe eden muhafazakâr Albay Agustín de Iturbide isyancı liderlerle Meksika'nın toplumsal yapısının değişmeyeceği ve Katolik Kilisesi'nin ayrıcalıklarının korunacağına yönelik bir anlaşmaya vardı.[6]
Agustín de Iturbide önderliğinde iyice güçlenen Meksikalı güçler, kazanılan çeşitli zaferlerin ardından 27 Eylül 1821 tarihinde Meksiko'yu ele geçirerek İspanyolların Meksika üzerindeki 300 yıllık hakimiyetine son verdiler.
1902'de, savaşın başlangıcının 100. yılı anısına, Meksiko'daki Paseo de la Reforma'da Bağımsızlık Meleği olarak bilinen anıtın yapımına başlandı.[7] Anıtın açılışı ise 16 Eylül 1910'da gerçekleştirildi.