Kut (mitoloji) nedir?, Kut (mitoloji) anlamı nedir?, Kut (mitoloji) ne demektir?

Kut (mitoloji) Nedir?

Kut (mitoloji) Nedir?, Kut (mitoloji) Nerededir?, Kut (mitoloji) Hakkında Bilgi?, Kut (mitoloji) Analizi? Kut (mitoloji) ilgili Kut (mitoloji) ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Kut (mitoloji) ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Kut (mitoloji) Ne Anlama Gelir Kut (mitoloji) Anlamı Kut (mitoloji) Nedir Kut (mitoloji) Ne Anlam Taşır Kut (mitoloji) Neye İşarettir Kut (mitoloji) Tabiri Kut (mitoloji) Yorumu 

Kut (mitoloji) Kelimesi

Lütfen Kut (mitoloji) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Kut (mitoloji) İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Kut (mitoloji) Kelimesinin Anlamı? Kut (mitoloji) Ne Demek? ,Kut (mitoloji) Ne Demektir? Kut (mitoloji) Ne Demektir? Kut (mitoloji) Analizi? , Kut (mitoloji) Anlamı Nedir?,Kut (mitoloji) Ne Demektir? , Kut (mitoloji) Açıklaması Nedir? ,Kut (mitoloji) Cevabı Nedir?,Kut (mitoloji) Kelimesinin Anlamı?,Kut (mitoloji) Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Kut (mitoloji) Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Kut (mitoloji) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Kut (mitoloji) Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Kut (mitoloji) Kelimesinin Anlamı Nedir? Kut (mitoloji) Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Kut (mitoloji) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Kut (mitoloji) Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Kut (mitoloji) - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Kut (mitoloji)

Kut (mitoloji) Nedir? Kut (mitoloji) Ne demek? , Kut (mitoloji) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Kut (mitoloji) Kelimesinin Anlamı? Kut (mitoloji) Ne Demek? Kut (mitoloji) Ne Demektir? ,Kut (mitoloji) Analizi? Kut (mitoloji) Anlamı Nedir? Kut (mitoloji) Ne Demektir?, Kut (mitoloji) Açıklaması Nedir? , Kut (mitoloji) Cevabı Nedir? , Kut (mitoloji) Kelimesinin Anlamı?






Kut (mitoloji) nedir?, Kut (mitoloji) anlamı nedir?, Kut (mitoloji) ne demektir?

Kut (mitoloji)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kut; Türk, Moğol ve Altay şamanizminde ve halk inancında kutsal enerji, yaşam gücü. Hut, Kud, Gut da denir. Moğollar Kutag, Hutag derler.

Anlam ve İçerik[değiştir | kaynağı değiştir]

Kutsal yaşam gücü, bereket, hayat verici, mübareklik, canlılık gibi anlamları vardır. Yiğitler kut sayesinde ölümden kurtulur veya yaşama döner. Bu güç Tanrı’dan kaynaklanır. Tanrı bu gücü geri çekerse kağanlar tahtı ve yaşamlarını yitirirler. Padişahların ve soylarının kanı kutlu sayıldığından, hanedandan birisi idam edileceği zaman boynu kılıçla vurulmaz, yay kirişiyle boğularak öldürülür. İnsanın kutu doğmadan önce gökyüzünde yer alır.

Kut, Orta Asya'daki şamanist, göçebe Altay uluslarında "yaşam gücü" anlamına gelen bir kelimedir. Çağdaş Türkiye Türkçesinde kut şu anlamlarda[1] kullanılmaktadır:

1. Devlet idaresinde güç, yaratıcılık ve yetki bakımından sahip olunan üstün güç.
2. Mutluluk.
3. İlahi bir kaynaktan gelen rahmet, bereket.

Jean-Paul Roux "Altay Türklerinde Ölüm" adlı eserinde kut kavramına çok geniş yer vermiş olup, bu kitabında kutu şu şekilde izah etmektedir;

  1. Akışkan, jelatine benzer bir madde,
  2. Zihin, ruh, hayati güç,
  3. Şans, talih, uğur,
  4. Sürüleri koruyan bir muska ya da nazarlık.[2]

Eski Orta Asya Türk ve Moğol inanışlarına göre yaşam kaynağını Göktanrı'dan alır. Yiğitler Tanrı'nın kendilerine inayet ettiği; kut sayesinde ölümlerden kurtulur ve başarıdan başarıya koşarlar. Beyler ve kağanlar kutsanmıştır, yani kut sahibidir.[3] Ancak doğuştan itibaren kut sahibi olabilmek için çeşitli ritüeller gerekir. Tanrı'nın kutu geri çekmesi kağanın tahtını ve yaşamını yitirmesi anlamını taşır. Bunun için eski Altay inanışlarına göre Tanrı'dan kut dilenir. Örneğin, ilk Türk eserlerinden Irk Bitig'de;Tanrı tarafından kutu alınan bir savaşçının, Göktanrı'ya yakarışı ve eski gücünü yeniden kazanması anlatılır. Kutun değişik türleri vardır.

  1. Bor Kut: Cisimleşmiş kuttur. Bir nesneyi temsil eden onun küçük bir modeli gibidir. Yer ruhudur.
  2. İye Kut: Bir varlığı koruyan ruhsal enerjidir ve tamamen soyuttur. Ana ruhtur.
  3. Sal Kut: Hareketli kuttur. Rüzgar gibi esebilir. Hava ruhudur.[4]

Yakutlara göre Anya Kut bu kavramın en önemli kısmını oluşturan parçasıdır.

Bu inancın Sahalardaki adı Kut-Sür İteğele (Kut-Sür İnancı) veya Tañara Üöreteğe (Tanrı Öğretisi)'dir. Sahaların günlük yaşamlarında bu inancının izlerini her zaman görmek mümkündür. Kut, bütün canlı varlıkların ruhu ve yaşam enerjisidir. Kut üç unsurdan oluşmuştur. Bor kut (toprak-can), Salgın kut (hava-can) ve İye kut (ana-can). Bazı saha efsanelerine göre kut Ürüñ Ayı Toyon tarafından verilmektedir. Bunu ilahe Ayıhıt insanlara getirmektedir (ulaştırmaktadır).[5] Bazı kikâye ve masallarda Ağa kut (baba-can) ve Sür kut (hayat-can) ifadelerine de rastlanmaktadır.

Abdülkadir İnan'ın aktardığı bilgilere göre, kutun bedenden ayrılması ile ölüm gerçekleşmez ama kişide var olan kutsallık ortadan kalkar, o kişi sıradanlaşır. Kut, insan için kesinlikle bir güç ve uzun ömür kaynağıdır. Birey onsuz hayatını çok da fazla uzun sürdüremez. Ancak tin bedenden ayrıldığı vakit, kişinin ölümü hemen gerçekleşmiş olur.

Kutan[değiştir | kaynağı değiştir]

Kutan veya değişik lehçelerdeki söyleyişi ile Kıtan, Kotan, Koton sözcüğü Balıkçıl kuşu manası taşır. Kimi Türk dillerinde ise Pelikan anlamına gelir.[6] Yaratılış efsânelerinde geçen kutlu bir hayvandır. Sonsuz sulara dalarak çamuru çıkarmıştır ve böylece yeryüzü meydana gelmiştir. Söylencelerde adı sıklıkla “Kögön” (yaban ördeği) ile birlikte anılır. Moğolcaya Hoton, Macarcaya Gödeny olarak geçmiştir. Sözcük anlamı kutun taşıyıcısı demektir.

Altay kavimlerinde kut[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski Türklerde öldükten sonra göğe çıkılacağı inancı hakimdir. Bununla birlikte başlıca ikametgâhı gökte olan insan ruhları, bir dağda mensup olduğu boyun ilk yerinde evinin çevresinde, bozkırda gezebilir. Ruh, mezarda boyun atalarını temsil eden ongunlarda, öldürülen düşman yansıtan balbal taşlarında ve boyun bayrağında (tuğ) barınabilir. Bu biçimde ruhun dünyaya dönüşü mümkündür. Ayrıca ölen kişinin öldürdüğü hayvanların ve insanların öteki dünyada ona hizmet edeceğine inanılır. Bu yüzden hayvanları ile birlikte gömülür. Her öldürdüğü düşman içinse taş (bal-bal) dikilir. Hayvanları öldürmek bu yüzden kurallarına uygun bir biçimde yapılmak zorundadır. Hayvanın iskeleti korunmak zorundadır ve kanı -yani "Yaşam gücü" sayılan kutu- akıtılmamalıdır. Moğol Kağanı Cengiz Han Büyük Yasası; kan akıtılmadan öldürme biçimini şöyle açıklar: Bir hayvan kesilirken bacakları bağlanmalı, karnı açılmalı ve ölünceye kadar kalbi elle sıkılmalıdır". Altay kavimlerince (Türkler, Moğollar...) böyle olursa hayvanın yeniden dünyaya geleceğine inanılır. Nitekim Osmanlı'da da bu eski Türk geleneği vardır. Padişahların kardeşlerini öldürmesi bir gelenektir. Ama öldürme biçimi eski adetlere uygun yapılır. Kanı yani kutu (Yaşam Gücü) akıtılmadan yay kirişiyle veya kayışla boğulur. Günümüzde bu kelime uğur, şans anlamında kullanılmaktadır. Kutsamak, kutlamak... gibi bereket ve esenlik bildiren kelimeler kut- kökünden türetilmiştir.

Türklere komşu olan Sibirya kavimmlerinin bazılarında Kutkh (Kuth/Kutka) adlı bir yaratıcı tanrı bulunmaktadır. Köken olarak kut kavramı ile aynı anlayıştan kaynaklanma olasılığı mevcuttur.

Devlet geleneğinde[değiştir | kaynağı değiştir]

Kut inancı, Türk devletlerinde başta olan insanların, kendilerine bu görevin Tanrı tarafından verilmiş olduğu inancıdır.

Herhangi bir kişinin yönetici olmayı hak etmesi için Tanrı’nın ona “kut” vermesi gerekir. Türk yönetim felsefesinde “Göktengri” den gelen “kut”, yöneticilerin yönetmiş oldukları toplum üzerinde âdil bir yönetim tarzını ortaya koymaları için vermiş olduğu bir yönetim yetkisidir. ''Göktengri'' emirlerine uymayan Hükümdarın ''kut'' yetkisi geri alınır. Kağanın almış olduğu “kut”, onun sezebilme, hissedebilme, anlayabilme, kavrayabilme ve toplumu yönetebilme yeteneğini canlı tutar. “Kut”un hakkını vermenin temel ölçüsü ise kağanın “bilgeliğidir”.

Türk yönetim tarihinde kağan ve hükümdarlarının kullandığı ad ve unvanları kut anlayışı ile bağlantıları bakımından önemlidir. Meselâ, Türk tarihinin önemli liderlerinden Mete’nin unvanları; “Tanrı-kut” ve “İdi-kut”; Göktürk kağanının unvanı ise “Kutlug Beg”dir.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

(Kut/Kud) kökünden türemiştir. Temizlik anlamını içerir. Farsça Hüda kelimesinin dönüşmüş biçimi olduğu öne sürülse de aslı Türkçe Kut (kutsallık, kutluluk) kökünden türemiştir. Bereket, yaşam gibi anlamlar içerir. Kutan, dua, yakarış demektir. Evenk dilinde Khutu sözcüğü kutsallık manası içerir. Kudagaçı sözcüğü, büyücü, şaman anlamına gelir. Kuthu şeklinde Tunguzcaya ve Hutu şeklinde Mançucaya geçmiştir. Sümercede de ayen Kut biçimiyle yer aldığı görülmektedir. İtelmenlerin (Kamçadalların) Kuth veya Kutka (Kutku) adlı dünyayı ve canlıları yaratan bir Tanrıları vardır.

Uta (Utha)[değiştir | kaynağı değiştir]

Türk, Altay ve özellikle Moğol halk inancında ve şamanizmde ruh enerjisi. Koruyucu ruh ve (daha doğrusu ruh şeklinde düşünülen) koruyucu enerjidir. Kut'un farklı bir türü olarak kabul edilir. Bazen iyicil ruhları tanımlamakta da kullanılır. Sözcük Moğolca kökenlidir. Dagur dilinde Huta, Moğolcada Utaga duman anlamına gelir ve yarı şeffaf (yarı soyut) bir görüntüyü ifade etmektedir. Utga ise Moğolcada his demektir.

Utka Buryat inancına göre rhayvan veya kuş kılığıdaki ruhtur. Bu varlık bir kadını hamile bırakırsa, doğan çocuk bir şaman veya bir kabilenin kurucusu olacaktır. Utkaçı bu kuşa (ruha) yol gösteren tanrıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kut". TDK. 11 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2011. 
  2. ^ "Altay Türklerinde Ölüm, Jean Paul Roux, Çeviren: Aykut Kazancıgil". 2 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2012. 
  3. ^ Türk Söylence Sözlüğü, Deniz Karakurt, Türkiye, 2011 (OTRS: CC BY-SA 3.0) 27 Aralık 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ "Shamanism and Contemporary Art of the Sakha, Zinaida Ivanova-Unarova" (PDF). 4 Eylül 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2012. 
  5. ^ "Saha Türklerini Kut-Sür İnancı, Fatih Kirişçioğlu" (PDF). 15 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2012. 
  6. ^ Çakmak, Merete (2005). Anadolu Kuş Adları Sözlüğü:İngilizce-Türkçe-Latince. İstanbul: Kitap Yayınevi. s. 77. ISBN 975-6051-03-5. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Kut (mitoloji) nedir?, Kut (mitoloji) anlamı nedir?, Kut (mitoloji) ne demektir? Nedir? :Kut (mitoloji) nedir?, Kut (mitoloji) anlamı nedir?, Kut (mitoloji) ne demektir? ile ilgili Kut (mitoloji) nedir?, Kut (mitoloji) anlamı nedir?, Kut (mitoloji) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Kut (mitoloji) nedir?, Kut (mitoloji) anlamı nedir?, Kut (mitoloji) ne demektir? Ne Demektir? Kut (mitoloji) nedir?, Kut (mitoloji) anlamı nedir?, Kut (mitoloji) ne demektir? Açıklaması Nedir? Kut (mitoloji) nedir?, Kut (mitoloji) anlamı nedir?, Kut (mitoloji) ne demektir? Cevabı Nedir? Kut (mitoloji) nedir?, Kut (mitoloji) anlamı nedir?, Kut (mitoloji) ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Kut (mitoloji) nedir?, Kut (mitoloji) anlamı nedir?, Kut (mitoloji) ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Kut (mitoloji) nedir?, Kut (mitoloji) anlamı nedir?, Kut (mitoloji) ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Kut (mitoloji) nedir?, Kut (mitoloji) anlamı nedir?, Kut (mitoloji) ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Kut (mitoloji) nedir?, Kut (mitoloji) anlamı nedir?, Kut (mitoloji) ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Kut (mitoloji) nedir?, Kut (mitoloji) anlamı nedir?, Kut (mitoloji) ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Kut (mitoloji) nedir?, Kut (mitoloji) anlamı nedir?, Kut (mitoloji) ne demektir? Açıklaması? :Kut (mitoloji) nedir?, Kut (mitoloji) anlamı nedir?, Kut (mitoloji) ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Kut (mitoloji) nedir?, Kut (mitoloji) anlamı nedir?, Kut (mitoloji) ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Kut (mitoloji) nedir?, Kut (mitoloji) anlamı nedir?, Kut (mitoloji) ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Kut (mitoloji) nedir?, Kut (mitoloji) anlamı nedir?, Kut (mitoloji) ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Kut (mitoloji) nedir?, Kut (mitoloji) anlamı nedir?, Kut (mitoloji) ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Kut (mitoloji) nedir?, Kut (mitoloji) anlamı nedir?, Kut (mitoloji) ne demektir? Gerçek mi? :Kut (mitoloji) nedir?, Kut (mitoloji) anlamı nedir?, Kut (mitoloji) ne demektir? ile ilgili Kut (mitoloji) nedir?, Kut (mitoloji) anlamı nedir?, Kut (mitoloji) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Kut (mitoloji) nedir?, Kut (mitoloji) anlamı nedir?, Kut (mitoloji) ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Kut (mitoloji) nedir?, Kut (mitoloji) anlamı nedir?, Kut (mitoloji) ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Kut (mitoloji) nedir?, Kut (mitoloji) anlamı nedir?, Kut (mitoloji) ne demektir? Hakkında? :Kut (mitoloji) nedir?, Kut (mitoloji) anlamı nedir?, Kut (mitoloji) ne demektir? ile ilgili Kut (mitoloji) nedir?, Kut (mitoloji) anlamı nedir?, Kut (mitoloji) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Kut (mitoloji) nedir?, Kut (mitoloji) anlamı nedir?, Kut (mitoloji) ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Kut (mitoloji) nedir?, Kut (mitoloji) anlamı nedir?, Kut (mitoloji) ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Kut (mitoloji) nedir?, Kut (mitoloji) anlamı nedir?, Kut (mitoloji) ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Aramca, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı, Kasım 1992 Türkiye ara yerel seçimleri, Four Weddings and a Funeral, 1417, 1982 Afrika Uluslar Kupası, Cosmos (müzik grubu), Valandova Belediyesi, Kaplumbağa Terbiyecisi, Bayburtlu Kara İbrahim Paşa, Amerika Doğa Tarihi Müzesi, ZigZag, Pirata praedo, Yalnızkonak, Ağrı, Muizzeddin Melikşah, MÖ 546, Müizzeddin Melikşah, Amerika Birleşik Devletleri’nin en yüksek yapıları listesi, Mersin Kent Tarihi Müzesi, Grönland bayrağı, Donald O. Hebb, Bayburt Üniversitesi, Sınır, Sinir, Mikel John Obi, Ascoli Calcio 1898 FC, Abdülaziz Bayındır, Aden Kolonisi, Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı (film), Melon, Kumtepe, Çarşamba, Ayşegül Devecioğlu, Amerika Birleşik Devletleri, Göltaş Tren İstasyonu, Piotr Świerczewski, Taormina Kuşatması (962), Varoluş, Gezegen sistemi, Nadia Ali diskografisi, Amerika Birleşik Devletleri İç Güvenlik Bakanı, H. M. Stanley, Kaleseramik, can i have it like that, Bayburt Özel İdarespor, Ömer Naci Bozkurt, Can I Have It Like That, Eien, Amerika Birleşik Devletleri İstihbarat Topluluğu, Kojo, Almanyadaki futbol stadyumları listesi, Burn Notice, Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı, Take Care, Animax, Kung Fu, Youssef Chippo, Liz Friedlander, TF2 (İstanbul teleferiği), Stylus, Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlığı, 1711, Usher Hall, Esin Eden, Bayağı çalı kuşu, Fort Worthtaki en yüksek binalar listesi, Geç Dönem, Eucalyptus abdita, Piper salgaranum, Amerika Birleşik Devletleri pasaportu, Kara cüce, Bayağı zebra, Hatice, NGC 6870, Amerika Birleşik Devletleri millî futbol takımı, Swanke Hayden Connell Architects, Dr. Esad Feyzi Bey, Bakteriyel menenjit, istari, Balıkesirde 1995 Türkiye genel seçimleri, 10. Kral TV Video Müzik Ödülleri, Istari, İglulik, Sveriges Television, Amerika Birleşik Devletleri koloni dönemi, Slovak mutfağı, 1963 Kıbrıs Anayasası değişikliği önerisi, Theridion pinguiculum, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla, Bayağı turna, Amerika Birleşik Devletleri dışişleri bakanı yardımcısı, Steven Zaillian, Tarık Biberovic, Sanat müzesi, Haydarpaşa Limanı, Amerika Birleşik Devletleri diplomatik belge sızıntısı, Hong Kong İngilizcesi, Görecelik, Viareggio Ödülü, En İyi Enstrümantal Aranjör, Besteci, Orkestra veya Koro Lideri Pop Performansı Grammy Ödülü, Musa bin Meymun,
Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?,