Kültürel mücadele (tarım) nedir?, Kültürel mücadele (tarım) anlamı nedir?, Kültürel mücadele (tarım) ne demektir?

Kültürel mücadele (tarım) Nedir?

Kültürel mücadele (tarım) Nedir?, Kültürel mücadele (tarım) Nerededir?, Kültürel mücadele (tarım) Hakkında Bilgi?, Kültürel mücadele (tarım) Analizi? Kültürel mücadele (tarım) ilgili Kültürel mücadele (tarım) ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Kültürel mücadele (tarım) ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Kültürel mücadele (tarım) Ne Anlama Gelir Kültürel mücadele (tarım) Anlamı Kültürel mücadele (tarım) Nedir Kültürel mücadele (tarım) Ne Anlam Taşır Kültürel mücadele (tarım) Neye İşarettir Kültürel mücadele (tarım) Tabiri Kültürel mücadele (tarım) Yorumu 

Kültürel mücadele (tarım) Kelimesi

Lütfen Kültürel mücadele (tarım) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Kültürel mücadele (tarım) İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Kültürel mücadele (tarım) Kelimesinin Anlamı? Kültürel mücadele (tarım) Ne Demek? ,Kültürel mücadele (tarım) Ne Demektir? Kültürel mücadele (tarım) Ne Demektir? Kültürel mücadele (tarım) Analizi? , Kültürel mücadele (tarım) Anlamı Nedir?,Kültürel mücadele (tarım) Ne Demektir? , Kültürel mücadele (tarım) Açıklaması Nedir? ,Kültürel mücadele (tarım) Cevabı Nedir?,Kültürel mücadele (tarım) Kelimesinin Anlamı?,Kültürel mücadele (tarım) Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Kültürel mücadele (tarım) Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Kültürel mücadele (tarım) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Kültürel mücadele (tarım) Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Kültürel mücadele (tarım) Kelimesinin Anlamı Nedir? Kültürel mücadele (tarım) Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Kültürel mücadele (tarım) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Kültürel mücadele (tarım) Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Kültürel mücadele (tarım) - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Kültürel mücadele (tarım)

Kültürel mücadele (tarım) Nedir? Kültürel mücadele (tarım) Ne demek? , Kültürel mücadele (tarım) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Kültürel mücadele (tarım) Kelimesinin Anlamı? Kültürel mücadele (tarım) Ne Demek? Kültürel mücadele (tarım) Ne Demektir? ,Kültürel mücadele (tarım) Analizi? Kültürel mücadele (tarım) Anlamı Nedir? Kültürel mücadele (tarım) Ne Demektir?, Kültürel mücadele (tarım) Açıklaması Nedir? , Kültürel mücadele (tarım) Cevabı Nedir? , Kültürel mücadele (tarım) Kelimesinin Anlamı?






Kültürel mücadele (tarım) nedir?, Kültürel mücadele (tarım) anlamı nedir?, Kültürel mücadele (tarım) ne demektir?

Kültürel mücadele (tarım)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Buğdayda vahşi sulama
Pulluk ile sürme sırasında Karabaş martılar böcekleri tüketirler
Yanmamış hayvan gübresi kullanılmamalıdır

Kültürel mücadele, tarım sürecinde zararlı canlıların meydana gelmesini önleyecek üretim sistemlerinin kullanıldığı tarımsal mücadele yöntemleridir. Tarla yeri ve tohum seçimi, ekim-dikim zamanı ve şekli, besleme, bakım, hasat ve saklama şartlarının en az zararlı ve hastalık oluşacak şekilde ayarlanmasıdır. İnsan sağlığında koruyucu hekimlik yöntemine benzemektedir.

Genel özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarımsal mücadele yöntemleri içerisindeki en düşük maliyetli yöntemdir. Kültürel yöntemlerle hastalık, zararlı ve yabancı otların zararlarının engellenmesini amaçlar. Bu yöntem, dayanıklı tür ve çeşit kullanımı, münavebe, ekim ve hasat dönemlerinin seçimi, sağlıklı fide ve tohum kullanımı, gençleştirme, budama, değişik toprak işleme, sıra aralarının belirlenmesi gibi önlemleri kapsamaktadır.

Tarımın tarihi gelişim seyri içinde bitki koruma süreçleri zamanla değişmiştir. Beli başlı zirai mücadele yöntemleri şunlardır:

Bu yöntemler ayrı kullanılacakları gibi Entegre mücadele adı ile birlikte de kullanılabilirler. Entegre (bütünleşik) mücadele yapılırken, kültürel, biyolojik ve biyoteknik yöntemlere öncelik verilir. Kullanılmak istenen kimyasal mücadele yöntemi de bu sitemime dahil edilmelidir. Kimyasal mücadele en son başvurulacak yöntemdir. Kültürel mücadele 1.Tarım devriminden bu yana kullanılmasına rağmen, son yıllarda göz ardı edilmektedir.[1]

Yakın zamanlarda ortaya çıkan kimyasal yöntemler hariç, uzun yıllar tüm insanlar zirai mücadelede kültürel mücadeleyi kullanmaktaydı. Bitki doğasına uygun tarzda yetiştiriliyor, insan eliyle herhangi bir canlının lehine veya aleyhine müdahale edilmiyordu. Bu yöntem her zaman için belli bir ürün kaybını göze almayı gerektirir. Kültürel mücadele insan sağlığı ve çevre üzerinde en az tehdit oluşturan bitki koruma yöntemidir.

Avantajlar ve riskler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kültürel mücadelenin en önemli problemi işçilik maliyeti ve bilgi eksikliği, en iyi yönü doğal kaynaklar üzerinde negatif tesirinin olmamasıdır.

  • Kültürel mücadelenin faydaları kısaca şunlardır:[2]

Çevre dostudur, kalıntı yapmaz, etkisi uzun sürer, zararlının direnç geliştirmesi görülmez, kullanıcı dostudur, iyi tarım ve organik tarımda kullanılabilir, entegre mücadeleye uyumludur, basit teknoloji ve az bilgi uygulama için yeterlidir, karmaşık makinelere ihtiyaç duyulmaz. Kimyasal mücadele ürünlerinin kolay ulaşılması, kolay uygulanması ve kısa zamanda etki etmesi çiftçi davranışlarını etkilemektedir. Yukarıda faydaları sıralanan kültürel mücadelenin bazı dezavantajları ve sorunları da bulunur.

  • Kültürel mücadelenin risk ve sorunları:[2]

Emek ve bilgi gerektiren yoğun bir iştir, sezon içinde oluşan kronik sorunlara acil çözüm üretemez, arzu edilen etki geç meydana gelir, sezonluk veya tek yıllık bitkiler için zor uygulanır, epidemik zararlılara çözüm üretemez, verim kayıplarını göze almak gerekir.

Başlıca yöntemler[2][değiştir | kaynağı değiştir]

  • İklime uyumlu bitki türü ve çeşidinin seçilmelidir: Bölge iklim şartlarına uyum sağlamış türler ve bitkiler seçilmesi bitki sağlığı tehlikesini azaltmaktadır. Uygun tür seçimi ile aşırı sıcak veya soğuk havalardan, ilkbahar ve sonbahar donlarından, yağış fazlalığı veya noksanlığı gibi tehlikelerden bitkiler korunmuş olur.
  • Toprak yapısına uygun bitki seçilmelidir: Çok yıllık bitkiler dikildikten sonra uzun zaman sabit kalacağından toprak seçimi mühimdir. Şeftali ve zeytin killi toprakta yetişmez, kestane, badem, kayısı taşlı ve kireçli toprakları severler. Toprakta derinlik az ise sert çekirdekli meyvelerin bodur türleri tercih edilmelidir.
  • Sulama imkanına uygun bitki seçilmelidir: Sağlıklı ürün için bitkinin kaliteli su ile yeterince sulanması gerekir. Tarla kurulmadan önce su bulunmalı kalitesi ve miktarı kontrol edilmelidir. Meyve bahçeleri için ağaçların 10 yaşında, en sıcak haftada tüketecekleri su göz önüne alınmalıdır. Suyun hastalık taşıyıcısı bir topraktan geçerek gelmediği bilinmelidir.
  • Uygun aralıkla bitki dikimi yapılmalıdır: Bitkileri sık dikmek, fazla ürün anlamına gelmez. Sık dikim ile güneşlenme engellenir, nem artar bu nedenle mildiyö hastalığı, beyazsinek ve yaprak biti gibi zararlılar çoğalır. Gereğinden seyrek dikmeninde, güneş yanıklığını artırmak, verimi düşürmek, rüzgar etkisini artırmak, nem kaybına neden olmak gibi zararları bulunur.
  • Uygun ekim nöbeti ve bitki karışımı seçilmelidir: Bitkilerin bazı salgıları diğer bitkiler için zararlı olabilir. Ceviz, marul, domates ve limonun büyümesini engeller. Türü aynı olan bitkiler besin rekabetine girerler. Pırasa ile soğan, beyaz lahana ile karalahana yakın dikilmemelidir. Aynı yılda benzer bitkileri bir araya dikmemek gerektiği gibi, gelecek yıllarda da aynı türler aynı alana dikilmemelidir. Aksi halde aynı besinleri kullandıklarından besin eksikliği hissedilir, hastalık ve zararlılar çoğalmaya başlar. Ekim nöbeti uygulaması sürdürülebilir tarım ve bitki sağlığı açısından en iyi kültürel mücadele yöntemidir. Birçok ülkede ve Türkiye’de şeker pancarında 4 yıllık, patateste 3 yıllık ekim nöbeti yasal zorunluluktur.
  • Ekim, dikim ve hasat yöntemlerine uyulmalıdır: Zararlı böceklerden korunmak ve sağlıklı ürün temin etmek için erken dikim yapılmamalıdır. Kimi zararlılardan korunmak için geç dikmek yararlıdır. Mısırı haziran ortası gibi geç dikmek mısır kurduna karşı koruma sağlar. Sebzelerin geç hasadı, ürünün bozulmasına zararlıların üremesine neden olur. Geç hasat edilen şalgam, havuç ve lahana üzerinde yaprak sinekleri üremektedir. Hasatta bitki üzerinde gereksiz ve büyük yaralar oluşturmak yaygın bir hatadır. Sebzeleri makasla kesmek, ağaca çıkmadan, dalı kırmadan ve toprak bulaştırmadan, yağıştan hemen önce ve sonra hasat yapmamak hastalık bulaşmasına engel olur.
  • Bitkiye uygun sulama yapılması: Sular bakteriyel ve mantari hastalıkların taşıyıcısı olduklarından bitki gövdesine teması istenmez. Vahşi sulamada su bitkiye temas etmektedir. Yağmurlama sulama meyve ağaçlarında mantari ve bakteriyel hastalıkları artırır. Fazla su bitkiyi boğar, susuz kalan bitki savunma gücünü yitirir, böcek ve örümceklerden zarar görür. Susuzluk bitkilerde gövdenin çatlaması ve yaprak dökülmesine, fazla sulama kök çürüklüğü hastalığına neden olur.
  • Gübreleme zamanı, miktarı ve şekli ayarlanmalıdır: Yanmamış hayvan gübresi kullanılmamalıdır. Hayvan gübrelerinin içinde yabani ot tohumu ve hastalık taşıyıcısı bulunur. Danaburnu, haziran böceği ve bozkurt için iyi üreme alanıdır. Azotlu gübre çok kullanılırsa yaprakbiti ve beyazsinek gibi emici zararlılar çoğalır.
  • Seyreltme ve budama yapılması: Kırık ve hastalıklı dallar ile fazla aksamım budanması güneşlenme ve havalanma açısından gereklidir. Koltuk alma özellikle sera sebzeleri için önemlidir. Gereksiz yapraklar mildiyö, beyazsinek ve yaprakbiti gibi zararlılar ile hastalıklara neden olur. Unlubit, elma iç kurdu, torbalı koşnil ve harnup güvesi bitişik meyvelere yumurta bırakırlar.
  • Toprak işleme: 3-5 yılda bir toprağın derin sürülüp, 2-3 gün bekletilmesi zararlı tohum ve böceklerin kuşlar tarafından tüketilmesini sağlar. Ürünleri çapalamak yabancı ot kontrolünde faydalıdır.
  • Tarlalarda kümes hayvanı bulundurulmalıdır. Yabani kuşlara yuva yapmaları için hoşgörü gösterilmelidir. Kanatlılar bahçelerdeki zararlılardan, süne, çekirge, danaburnu, kımıl, bozkurt ile ağaç gövde ve kök kurtları ile mücadeleye yardımcı olurlar. Yine tarla zararlıları ile beslenen yılan, baykuş, leylek, kirpi ve keklik gibi hayvanlar öldürülmemelidir.
  • Malçlama: Meyve sebzelerin kök bölgesinin plastik, kumaş saman, bitki artıkları gibi örtücüler ile kapatılması hem su kaybına, hem de yabancı ot mücadelesine katkı sağlar. Sulamada % 25-30 katkı sağlayan yöntem dikimle birlikte uygulanır. Malç örtüsü hasattan sonra kaldırılmazsa zararlı böceklere yuva olmaktadır.
  • Elle toplama: Küçük tarım alanlarında zararlı böcekler ve yabani otlar elle toplanıp imha edilebilir. Böcekler güneş doğmadan erkenden toplanmalıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ BİRİŞİK, Nevzat vd. (2018). "TEORİDEN PRATİĞE KİMYASAL MÜCADELE". Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü. Erişim tarihi: 23 Mart 2020. [ölü/kırık bağlantı]
  2. ^ a b c BİRİŞİK, Nevzat (2015). "Teoriden Pratiğe KÜLTÜREL MÜCADELE" (PDF). Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü. 24 Mart 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2020. 

Kültürel mücadele (tarım) nedir?, Kültürel mücadele (tarım) anlamı nedir?, Kültürel mücadele (tarım) ne demektir? Nedir? :Kültürel mücadele (tarım) nedir?, Kültürel mücadele (tarım) anlamı nedir?, Kültürel mücadele (tarım) ne demektir? ile ilgili Kültürel mücadele (tarım) nedir?, Kültürel mücadele (tarım) anlamı nedir?, Kültürel mücadele (tarım) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Kültürel mücadele (tarım) nedir?, Kültürel mücadele (tarım) anlamı nedir?, Kültürel mücadele (tarım) ne demektir? Ne Demektir? Kültürel mücadele (tarım) nedir?, Kültürel mücadele (tarım) anlamı nedir?, Kültürel mücadele (tarım) ne demektir? Açıklaması Nedir? Kültürel mücadele (tarım) nedir?, Kültürel mücadele (tarım) anlamı nedir?, Kültürel mücadele (tarım) ne demektir? Cevabı Nedir? Kültürel mücadele (tarım) nedir?, Kültürel mücadele (tarım) anlamı nedir?, Kültürel mücadele (tarım) ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Kültürel mücadele (tarım) nedir?, Kültürel mücadele (tarım) anlamı nedir?, Kültürel mücadele (tarım) ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Kültürel mücadele (tarım) nedir?, Kültürel mücadele (tarım) anlamı nedir?, Kültürel mücadele (tarım) ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Kültürel mücadele (tarım) nedir?, Kültürel mücadele (tarım) anlamı nedir?, Kültürel mücadele (tarım) ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Kültürel mücadele (tarım) nedir?, Kültürel mücadele (tarım) anlamı nedir?, Kültürel mücadele (tarım) ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Kültürel mücadele (tarım) nedir?, Kültürel mücadele (tarım) anlamı nedir?, Kültürel mücadele (tarım) ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Kültürel mücadele (tarım) nedir?, Kültürel mücadele (tarım) anlamı nedir?, Kültürel mücadele (tarım) ne demektir? Açıklaması? :Kültürel mücadele (tarım) nedir?, Kültürel mücadele (tarım) anlamı nedir?, Kültürel mücadele (tarım) ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Kültürel mücadele (tarım) nedir?, Kültürel mücadele (tarım) anlamı nedir?, Kültürel mücadele (tarım) ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Kültürel mücadele (tarım) nedir?, Kültürel mücadele (tarım) anlamı nedir?, Kültürel mücadele (tarım) ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Kültürel mücadele (tarım) nedir?, Kültürel mücadele (tarım) anlamı nedir?, Kültürel mücadele (tarım) ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Kültürel mücadele (tarım) nedir?, Kültürel mücadele (tarım) anlamı nedir?, Kültürel mücadele (tarım) ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Kültürel mücadele (tarım) nedir?, Kültürel mücadele (tarım) anlamı nedir?, Kültürel mücadele (tarım) ne demektir? Gerçek mi? :Kültürel mücadele (tarım) nedir?, Kültürel mücadele (tarım) anlamı nedir?, Kültürel mücadele (tarım) ne demektir? ile ilgili Kültürel mücadele (tarım) nedir?, Kültürel mücadele (tarım) anlamı nedir?, Kültürel mücadele (tarım) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Kültürel mücadele (tarım) nedir?, Kültürel mücadele (tarım) anlamı nedir?, Kültürel mücadele (tarım) ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Kültürel mücadele (tarım) nedir?, Kültürel mücadele (tarım) anlamı nedir?, Kültürel mücadele (tarım) ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Kültürel mücadele (tarım) nedir?, Kültürel mücadele (tarım) anlamı nedir?, Kültürel mücadele (tarım) ne demektir? Hakkında? :Kültürel mücadele (tarım) nedir?, Kültürel mücadele (tarım) anlamı nedir?, Kültürel mücadele (tarım) ne demektir? ile ilgili Kültürel mücadele (tarım) nedir?, Kültürel mücadele (tarım) anlamı nedir?, Kültürel mücadele (tarım) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Kültürel mücadele (tarım) nedir?, Kültürel mücadele (tarım) anlamı nedir?, Kültürel mücadele (tarım) ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Kültürel mücadele (tarım) nedir?, Kültürel mücadele (tarım) anlamı nedir?, Kültürel mücadele (tarım) ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Kültürel mücadele (tarım) nedir?, Kültürel mücadele (tarım) anlamı nedir?, Kültürel mücadele (tarım) ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Frédéric Chopin, Chris Fehn, Alüvyon yelpazesi, Zoli Ádok, Casa Blanca, Ordino, BBC News (televizyon kanalı), Vilaboa, Twickenham Stadyumu, Friedrich Dollmann, Bulgar Bilimler Akademisi, Sufiyan, Azami kalkış ağırlığı, Štefan Tiso, Hegelin Hukuk Felsefesinin Eleştirisi, Pervin Özdemir, Tyson Kidd and Cesaro, Büyük Schisma, Caenodelphax, Nik Xhelilaj, NGC 5412, Laminar Research, Hiroshi Imai, Bacan adaları, Wrocław Üniversitesi, Nahomi Kawasumi, Bronkopnömoni, NGC 4062, İtalya başbakanları listesi, Ryukyu Krallığının Gusuku Alanları ve İlgili Varlıkları, II. György Rákóczi, Javier Margas, V süratleri, Etnobotanik, Hababam Sınıfı, Chuck Jones, Adnan Ergil, Yiğit Kirazcı, Michael Arroyo, David Storl, Wulong, Stephen Kelly, Dumlupınar TSK, Heidi Weisel, Display, Hecklingen, Matthew Faber, Temsa Metropol, Jean Michaël Seri, Çardak, Denizli, The Marshall Mathers LP 2, II. Valdemar, Utku Ünal, Sinan Yayla, Sefil Selimi, Goncourt Akademisi Edebiyat Ödülü, Belçika Krallığı, Microsoft Project, Bagrichthys, Sandık (Müslüm Gürses albümü), Arif Sağ, Volodimir Zelenski, Abdülaziz el Mukbali, Elektronik istihbarat, Corchiano, İsmail Berkok, Paul Von Rusdorf, Altınköy Açık Hava Müzesi, Nazım Kaynak, Yolkonak, Tunceli, Kıbrıs Barış Harekatı, ASFAT, Kop Dağı Müdafaası Tarihî Millî Parkı, Laborie (şehir), Kolej, Nuri Togay, West Adası, Moda fotoğrafçılığı, 25 Temmuz, Ibirapuera Parkı, Abdülkadir Seven, Herzliya, Evarcha awashi, Operasyon Demetrius, Arthur Baar, Gary Snyder, Silahsızlanma, Sanat akımı, Türk Kara Kuvvetleri Komutanları listesi, Mihail Suslov, Ocenotrophon, Carabus giachinoi, Otoriteryenizm, Indiana Jones film serisi, Carabus kruberi, Kemal Köprülü, Çeşme Limanı, Mulleripicus pulverulentus, Kömürhan Köprüsü, Microsoft, Sindirim sistemi,
Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?,