İstiklal Madalyası nedir?, İstiklal Madalyası anlamı nedir?, İstiklal Madalyası ne demektir?

İstiklal Madalyası Nedir?

İstiklal Madalyası Nedir?, İstiklal Madalyası Nerededir?, İstiklal Madalyası Hakkında Bilgi?, İstiklal Madalyası Analizi? İstiklal Madalyası ilgili İstiklal Madalyası ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  İstiklal Madalyası ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. İstiklal Madalyası Ne Anlama Gelir İstiklal Madalyası Anlamı İstiklal Madalyası Nedir İstiklal Madalyası Ne Anlam Taşır İstiklal Madalyası Neye İşarettir İstiklal Madalyası Tabiri İstiklal Madalyası Yorumu 

İstiklal Madalyası Kelimesi

Lütfen İstiklal Madalyası Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İstiklal Madalyası İlgili Sözlük Kelimeler Listesi İstiklal Madalyası Kelimesinin Anlamı? İstiklal Madalyası Ne Demek? ,İstiklal Madalyası Ne Demektir? İstiklal Madalyası Ne Demektir? İstiklal Madalyası Analizi? , İstiklal Madalyası Anlamı Nedir?,İstiklal Madalyası Ne Demektir? , İstiklal Madalyası Açıklaması Nedir? ,İstiklal Madalyası Cevabı Nedir?,İstiklal Madalyası Kelimesinin Anlamı?,İstiklal Madalyası Kelimesinin Anlamı Nedir? ,İstiklal Madalyası Kelimesinin Anlamı Ne demek?,İstiklal Madalyası Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

İstiklal Madalyası Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

İstiklal Madalyası Kelimesinin Anlamı Nedir? İstiklal Madalyası Kelimesinin Anlamı Ne demek? , İstiklal Madalyası Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

İstiklal Madalyası Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! İstiklal Madalyası - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

İstiklal Madalyası

İstiklal Madalyası Nedir? İstiklal Madalyası Ne demek? , İstiklal Madalyası Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

İstiklal Madalyası Kelimesinin Anlamı? İstiklal Madalyası Ne Demek? İstiklal Madalyası Ne Demektir? ,İstiklal Madalyası Analizi? İstiklal Madalyası Anlamı Nedir? İstiklal Madalyası Ne Demektir?, İstiklal Madalyası Açıklaması Nedir? , İstiklal Madalyası Cevabı Nedir? , İstiklal Madalyası Kelimesinin Anlamı?






İstiklal Madalyası nedir?, İstiklal Madalyası anlamı nedir?, İstiklal Madalyası ne demektir?

İstiklâl Madalyası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(İstiklal Madalyası sayfasından yönlendirildi)
İstiklâl Madalyası
 Türkiye tarafından verilir
Ülke Türkiye
TürKahramanlık Madalyası
GerekçeTürk Kurtuluş Savaşı'na katılan
herkese kahramanlığından ötürü verilir
SavaşTürk Kurtuluş Savaşı
DurumVerilmemektedir
İstatistikler
İlk Verilişi21 Kasım 1923
Son Verilişi29 Ağustos 2023[1]
Toplam Verilişi95.261

İstiklâl Madalyası, Türk Kurtuluş Savaşı’nda yararlılık gösteren askerlere ve sivillere, o dönemde milletvekili olanlara, savaşa katılan alayların sancaklarına, Erzurum ve Sivas kongrelerine katılanlara, İstiklâl Madalyası Kanunu adlı özel bir yasaya göre verilen madalyadır. 1 Kasım 1926 tarihine kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce verilmiş olan İstiklâl Madalyaları'nı, bu tarihten sonra müracaat edenlere Millî Savunma Bakanlığı vermektedir. Toplam 95.261 kişiye verilmiştir.

Kanuna göre sağ göğüs üzerine her gün takılır. İstiklâl Madalyası'nın çıkarılmasından sonra Osmanlı dönemine ilişkin tüm madalya ve nişanlar iptal edilmiştir.

İstiklâl Madalyası Yasası[değiştir | kaynağı değiştir]

Türk Kurtuluş Savaşı sonuçlandıktan sonra, savaş sırasında cephede ve cephe gerisinde yararlılık gösterenlere madalya verilmesi konusu TBMM'de görüşüldü. 29 Kasım 1920 günü mecliste kabul edilen 66 sayılı kanun, 4 Nisan 1921 günü Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Daha sonraki yıllarda çıkarılan bazı kanunlarla ana kanun olan 66 sayılı kanuna ilaveler yapılmıştır. Örneğin 1924'te çıkarılan 525 sayılı kanun, İstiklal Madalyası'nın varislere geçişi ile hükümleri, 1926'da çıkarılan 869 sayılı kanun ise ilk defa madalya alacaklar ile ilgili hükümleri içerir.

Malzemesi, Boyutları, Sembolün Tespiti, Anlamı[değiştir | kaynağı değiştir]

İstiklâl madalyası oval şeklindedir. pirinçten yapılmıştır. Latin harfleriyle (yeni Türkçe) basımı yapılan madalyaların çapı 35x40 mm, ağırlığı 15.55 gramdır. Orijinal Osmanlıca olarak basımı yapılanların ölçüleri ise 1 mm kadar küçük olup ağırlıkları 10,5 gramdır.

İstiklâl Madalyası’nın şeklinin belirlenmesi konusuyla Mustafa Kemal tarafından İstiklâl Madalyası yasa tasarısını hazırlamak için görevlendirilen Mustafa Necati Uğural ilgilenmiştir. Darphane tarafından bir tasarım yarışması açılmış, yarışmayı 9 Ocak 1923’te heykeltıraş Mesrur İzzet Bey'in yaptığı tasarım kazanmıştır.

Madalyanın ön yüzü[değiştir | kaynağı değiştir]

İstiklâl Madalyası'nın ön ve arka yüzü

İstiklâl Madalyası'nın ön yüzünün üst kısmında; ilk TBMM binası yer alır. Binanın sağında ve solundaki cami ve ev görüntüleri, dönemin Ankara'sını gösterir. Meclis binasının arkasında doğan güneşten uzunlu kısalı ışık huzmeleri yayılır. Bu ışınlar, zaferi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu simgelemektedir.

Meclis binasının altındaki kısımda dünya sembolü, orak ve tırpanlar, örs-çekiç, resim paleti-fırça gibi semboller yeni cumhuriyetin bilime, tarıma, sanayiye, sanata önem vereceğini ifade eder; dünya ile bütünleşme kararlılığını gösterir.

Simgelerin sağında ve solunda bulutlar, onların yanında zafer simgesi meşe yaprakları, yaprakların üstünde ise meclisin açılış tarihi olan 23 Nisan 1336 tarihi (bir tarafta "23 Nisan", diğer tarafta miladi 1920'nin rumi takvimde karşılığı olan "1336" yazısı) yer almaktadır. Bulutların altında sağa doğru yürüyen ve iki öküzün çektiği, İstiklâl Savaşı’nı simgeleyen kağnı arabasıyla köylü kadın vardır.

Kağnı ve kadın görüntüsünün altında yukarıdaki bulutların ve ışınların devamı görülür. Alt-ortadaki ışınların içinde beliren şakül, devletin yapılaşmasını simgeler.

Madalyanın arka yüzü[değiştir | kaynağı değiştir]

İstiklâl Madalyasının arka yüzünde yukarı doğru bakan ay yıldızla çevrilmiş olarak Misak-ı Millî sınırlarını gösteren Türkiye Haritası vardır. Harita üzerinde, Ankara'nın yeri bir yıldızla işaretlemiştir. Yıldızdan çıkan yedi ışın, haritanın değişik yönlerine uzanır birisi Kars'a, diğeri Edirne'ye kadar ulaşır.

Kurdeleler[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde verilen ilk madalyaların kurdele rengi yeşildir. Ancak daha sonra milletvekillerine yeşil, cephede bulunanlara kırmızı, cephe gerisinde çalışanlara beyaz renkte kurdelesi olan madalyalar verilmiştir. Cephede görev almış milletvekillerinin madalya şeritleri yarı kırmızı, yarı yeşil renklidir.

İstiklal madalyasının verilme gerekçesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Mustafa Kemal Atatürk İstiklal Madalyası ile.

15 Mayıs 1919’dan 9 Eylül 1922 tarihine kadar süren Türk Kurtuluş Savaşı’nda cephede veya cephe gerisinde kahramanlık ve fedakarlık gösterenlere İstiklâl Madalyası verilmiştir.

20 Kasım 1920’den itibaren 1926 yılına kadar, milletvekili, kuvay-ı milliyeci, PTT memuru, mülk-i amir ve askerlerden oluşan toplam 6920 kişi TBMM tarafından İstiklâl Madalyası ile ödüllendirilmiştir. 1968’de 1005 sayılı yasanın (1 Mart 1968 tarihi itibarıyla) kabulüne kadar geçen 47 yıl içinde 17.557’si subay-astsubay ve 77.704’ü erbaş ve er olmak üzere toplam 95.261 kişiye “İstiklâl Madalyası” verilmiştir.

30 Ocak 1929 gün ve 3579 sayılı kanun gereğince; Türk Kurtuluş Savaşı'nda millî orduda görev alan alay sancaklarına da birer İstiklâl Madalyası verilmiştir.

Türkiye'de ayrıca İstiklâl Madalyası sahibi üç şehir ve bir ilçe bulunmaktadır. Bunlar Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa ve İnebolu'dur. Gaziantep 2008 yılında istiklal madalyasını alırken Şanlıurfa ise 2016 yılında almıştır.[2]

Kahramanmaraş, 21 Ocak 1920 – 11 Şubat 1920 arasında kurtuluş mücadelesi vererek şehri Fransız işgalinden kurtaran halkın kahramanlığı nedeniyle 5 Nisan 1925’te kırmızı şeritli İstiklâl madalyası ile ödüllendirildi. Kurtuluş Savaşı sonrasında Meclis’ten gelen "şehirde Kurtuluş Savaşı’na katılanların bildirilmesi" şeklindeki yazı üzerine toplanan şehrin ileri gelenlerinin

“Maraş'ta Millî Mücadele'ye katılmayan tek bir fert bile yoktur”

cevabı üzerine TBMM, madalyayı fertlere değil bütün şehir halkına verme kararı almıştır. 1925’ten beri 12 Şubat’ta gerçekleşen törenlerde şehrin İstiklâl Madalyası bayrağa törenle takılarak bu olay canlandırılır.

İnebolu ise 9 Nisan 1924 tarihli TBMM kararıyla İnebolulu kayıkçıların gayretleri ve başarıları nedeniyle beyaz şeritli İstiklâl Madalyası ile ödüllendirilmiştir. Madalya, İnebolu Belediyesi’nde muhafaza edilmektedir. Her yıl 9 Haziran'da tören alanında istiklal madalyası ile birlikte verilen berat açılıp okunur.

İstiklâl Madalyası'nın miras bırakılması[değiştir | kaynağı değiştir]

İstiklâl Madalyası, madalya sahibinin ölümü üzerine; varsa oğullarından en büyüğüne, oğlu yoksa kız çocuklarından en büyüğüne, kız çocuğu da yoksa babasına, o da yoksa annesine, o da yoksa eşine miras yoluyla intikal eder. İntikal işlemleri Millî Savunma Bakanlığı'nın Askeralma Genel Müdürlüğü tarafından yürütülür.

Son İstiklal madalyası Kurtuluş Savaşında hizmeti olduğu halde madalya alamadan vefat eden babası Seyit Ahmet Ünsay’dan dolayı oğlu Keramettin Ünsay’ın, 66 Sayılı İstiklal Madalyası Kanununun EK-4 ve EK-6 maddeleri gereği İstiklal Madalyası ile taltifine dair 30 Nisan 2021 tarihli ve 3937 Sayılı Karar Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmıştır. Bu İstiklal Madalyası, kararına ait işlemler devam ederken vefat eden Keramettin Ünsay’ın büyük oğlu Mehmet Ali Ünsay’a 14 Haziran 2021 tarihinde teslim edilmiştir.

İlk İstiklâl Madalyası Sahipleri[değiştir | kaynağı değiştir]

TBMM 1. Dönem üyelerinden bazılarına İstiklâl Madalyası verilmesi için Gazi Mustafa Kemal Paşa tarafından yazılan tezkere, TBMM'nin 21 Kasım 1923 Çarşamba günü 65. toplantısında görüşülmüş ve yapılan oylama sonucunda Mustafa Kemal ve 23 arkadaşına kırmızı-yeşil şeritli İstiklâl Madalyası verilmesi oybirliğiyle kabul edilmiştir.

Buna göre, TBMM Birinci Devre üyelerinden olup Batı Cephesi'nin Kuzey Grubu'nda yararlık gösteren asker milletvekilleriyle, sivil şahıslara 66 sayılı yasanın ikinci ve beşinci maddelerine dayanılarak İstiklâl Madalyası verilmiştir.

Ölen son İstiklâl Gazisi ve İstiklâl Madalyası sahibi Gazi Mustafa Şevki Yakut'tur. Hatay ilinin Dörtyol ilçesinde 1989 yılında öldü. Mustafa Şevki I. Dünya Savaşında Yemen Cephesinde savaşmış, fakat Arapların İngilizlerle birlikte olması üzerine esir düşmüştür. 5 yıl esir kalan Mustafa Şevki, Mondros'la beraber yeniden Dörtyol'a dönmüştür.[3]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2023. 
  2. ^ http://www.hurriyet.com.tr/sanliurfaya-istiklal-madalyasi-40083849 [yalın URL]
  3. ^ Dörtyol Bilgi Portalı

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


İstiklal Madalyası nedir?, İstiklal Madalyası anlamı nedir?, İstiklal Madalyası ne demektir? Nedir? :İstiklal Madalyası nedir?, İstiklal Madalyası anlamı nedir?, İstiklal Madalyası ne demektir? ile ilgili İstiklal Madalyası nedir?, İstiklal Madalyası anlamı nedir?, İstiklal Madalyası ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz İstiklal Madalyası nedir?, İstiklal Madalyası anlamı nedir?, İstiklal Madalyası ne demektir? Ne Demektir? İstiklal Madalyası nedir?, İstiklal Madalyası anlamı nedir?, İstiklal Madalyası ne demektir? Açıklaması Nedir? İstiklal Madalyası nedir?, İstiklal Madalyası anlamı nedir?, İstiklal Madalyası ne demektir? Cevabı Nedir? İstiklal Madalyası nedir?, İstiklal Madalyası anlamı nedir?, İstiklal Madalyası ne demektir? Kelimesinin Anlamı? İstiklal Madalyası nedir?, İstiklal Madalyası anlamı nedir?, İstiklal Madalyası ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. İstiklal Madalyası nedir?, İstiklal Madalyası anlamı nedir?, İstiklal Madalyası ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. İstiklal Madalyası nedir?, İstiklal Madalyası anlamı nedir?, İstiklal Madalyası ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? İstiklal Madalyası nedir?, İstiklal Madalyası anlamı nedir?, İstiklal Madalyası ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? İstiklal Madalyası nedir?, İstiklal Madalyası anlamı nedir?, İstiklal Madalyası ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
İstiklal Madalyası nedir?, İstiklal Madalyası anlamı nedir?, İstiklal Madalyası ne demektir? Açıklaması? :İstiklal Madalyası nedir?, İstiklal Madalyası anlamı nedir?, İstiklal Madalyası ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.İstiklal Madalyası nedir?, İstiklal Madalyası anlamı nedir?, İstiklal Madalyası ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur İstiklal Madalyası nedir?, İstiklal Madalyası anlamı nedir?, İstiklal Madalyası ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir İstiklal Madalyası nedir?, İstiklal Madalyası anlamı nedir?, İstiklal Madalyası ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. İstiklal Madalyası nedir?, İstiklal Madalyası anlamı nedir?, İstiklal Madalyası ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
İstiklal Madalyası nedir?, İstiklal Madalyası anlamı nedir?, İstiklal Madalyası ne demektir? Gerçek mi? :İstiklal Madalyası nedir?, İstiklal Madalyası anlamı nedir?, İstiklal Madalyası ne demektir? ile ilgili İstiklal Madalyası nedir?, İstiklal Madalyası anlamı nedir?, İstiklal Madalyası ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam İstiklal Madalyası nedir?, İstiklal Madalyası anlamı nedir?, İstiklal Madalyası ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. İstiklal Madalyası nedir?, İstiklal Madalyası anlamı nedir?, İstiklal Madalyası ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
İstiklal Madalyası nedir?, İstiklal Madalyası anlamı nedir?, İstiklal Madalyası ne demektir? Hakkında? :İstiklal Madalyası nedir?, İstiklal Madalyası anlamı nedir?, İstiklal Madalyası ne demektir? ile ilgili İstiklal Madalyası nedir?, İstiklal Madalyası anlamı nedir?, İstiklal Madalyası ne demektir? burada bulabilirsiniz. İstiklal Madalyası nedir?, İstiklal Madalyası anlamı nedir?, İstiklal Madalyası ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz İstiklal Madalyası nedir?, İstiklal Madalyası anlamı nedir?, İstiklal Madalyası ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler İstiklal Madalyası nedir?, İstiklal Madalyası anlamı nedir?, İstiklal Madalyası ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Fort Grozni Pisti, Émile Benveniste, Mirza Davud Hüseyinov, Enternasyonalizm, Birinci Gazze Muharebesi, Blame, Maden, Elazığ, İstanbulun ilçeleri, Egemen, Diyakoz, Evangelismos Katedrali, Monolit, Pasym, Ümit Haluk Bayülken, Clarksdale, Mississippi, Notre Dame de Paris, Abdurrahman Palay, Ogemaw ilçesi, Michigan, Game of Thrones (4. sezon), Carly Rae Jepsen, En İyi Amerikan Sanatçı MTV Avrupa Müzik Ödülü, Xianyang, Küpe, Arena Națională, Once Upon a Time in Hollywood, Banite, Turuncu Devrim, Drake (sanatçı), NK Olimpija Ljubljana (1911), Kanca (film, 1986), Aster quitensis, Sadeh, Olimpiya, Mihriban Aliyeva, Vojvodina, Seleukia (Antalya), İç Moğolistan, Gregg Popovich, II. Maximinus, Buenos Aires Yasama Sarayı, Asteriks Sezarın Tacı, Mehmet Kemal Dedeman, En İyi Kanadalı Sanatçı MTV Avrupa Müzik Ödülü, Sparbambus, Mirsad Kovačević, Mirsad Kovaceviç, Modern dans, Mirsad Kovaçeviç, I. Leopold (Belçika Kralı), Umurbey, Konak, Diyabetik nöropati, Hz. Yusuf, Sinem Uslu, Egas Moniz, Tobii Technology, Jonathan Spector, Beşikdüzüspor, Jacob Gade, Takis Fyssas, Crisis in the Kremlin, NGC 5040, Bir Zamanlar Kıbrıs, Toynak, Spirited Away, Ansiklopedist, The Yearling (film), Andriy Shevchenko, Alman Dışavurumculuğu, Tiran, İran, Plumbland, Morus rubra, Vladimir Guberniyası, Türkiyedeki uçak kaçırma eylemleri listesi, Ulaş, Japon dilleri, Haybah Katliamı, Varlık vergisi, 1995 Türkiye genel seçimleri, Chitungwiza, Yağmuru Beklerken, Jacques Cousteau, Fumez the Engineer, Marmaris, Lee Smith, Doritos, Martin Garrix, Grönland, Gronland, Silahdar Mahir Hamza Paşa, Abhazya Özerk Cumhuriyeti, András Balczó, Recep Zühtü Soyak, Myrmothera, İPAQ, Papa, Süleyman Elban, Huacachina, Costante Girardengo, Võhma, Böyle Buyurdu Zerdüşt,
Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?,