İoannis Filoponus nedir?, İoannis Filoponus anlamı nedir?, İoannis Filoponus ne demektir?

İoannis Filoponus Nedir?

İoannis Filoponus Nedir?, İoannis Filoponus Nerededir?, İoannis Filoponus Hakkında Bilgi?, İoannis Filoponus Analizi? İoannis Filoponus ilgili İoannis Filoponus ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  İoannis Filoponus ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. İoannis Filoponus Ne Anlama Gelir İoannis Filoponus Anlamı İoannis Filoponus Nedir İoannis Filoponus Ne Anlam Taşır İoannis Filoponus Neye İşarettir İoannis Filoponus Tabiri İoannis Filoponus Yorumu 

İoannis Filoponus Kelimesi

Lütfen İoannis Filoponus Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İoannis Filoponus İlgili Sözlük Kelimeler Listesi İoannis Filoponus Kelimesinin Anlamı? İoannis Filoponus Ne Demek? ,İoannis Filoponus Ne Demektir? İoannis Filoponus Ne Demektir? İoannis Filoponus Analizi? , İoannis Filoponus Anlamı Nedir?,İoannis Filoponus Ne Demektir? , İoannis Filoponus Açıklaması Nedir? ,İoannis Filoponus Cevabı Nedir?,İoannis Filoponus Kelimesinin Anlamı?,İoannis Filoponus Kelimesinin Anlamı Nedir? ,İoannis Filoponus Kelimesinin Anlamı Ne demek?,İoannis Filoponus Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

İoannis Filoponus Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

İoannis Filoponus Kelimesinin Anlamı Nedir? İoannis Filoponus Kelimesinin Anlamı Ne demek? , İoannis Filoponus Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

İoannis Filoponus Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! İoannis Filoponus - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

İoannis Filoponus

İoannis Filoponus Nedir? İoannis Filoponus Ne demek? , İoannis Filoponus Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

İoannis Filoponus Kelimesinin Anlamı? İoannis Filoponus Ne Demek? İoannis Filoponus Ne Demektir? ,İoannis Filoponus Analizi? İoannis Filoponus Anlamı Nedir? İoannis Filoponus Ne Demektir?, İoannis Filoponus Açıklaması Nedir? , İoannis Filoponus Cevabı Nedir? , İoannis Filoponus Kelimesinin Anlamı?






İoannis Filoponus nedir?, İoannis Filoponus anlamı nedir?, İoannis Filoponus ne demektir?

Yahya en-Nahvi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(İoannis Filoponus sayfasından yönlendirildi)
Yahya en-Nahvi
Doğumuy. 490
İskenderiye, Mısır eyaleti, Doğu Roma İmparatorluğu
Ölümüy. 570
ÇağıBizans felsefesi
BölgesiBatı felsefesi
OkuluNeoplatonizm
İlgi alanlarıTeoloji, Doğa felsefesi
Önemli fikirleriİmpetus teorisi
Etkilendikleri

Yahya en-Nahvi (GrekçeἸωάννης ὁ Φιλόπονος; y. 490 - y. 570), aynı zamanda İskenderiyeli Yuhanna olarak da bilinen, bir Bizanslı İskenderiyeli filolog, Aristoteles yorumcusu ve Hristiyan ilahiyatçıydı.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Önemli sayıda felsefi inceleme ve teolojik eserin yazarıdır. Titiz, bazen tartışmalı bir yazar ve kendi döneminde tartışmalı olan orijinal bir düşünür olan Yahya en-Nahvi, Aristotelesçi-Neoplatonik gelenekten koptu, yöntemi sorguladı ve sonunda doğa bilimlerinde deneyciliğe yol açtı. O, Aristoteles dinamikleri üzerindeki modern atalet kavramına benzer bir impetus kavramını öneren ilk kişilerden biriydi.

Nahvi daha sonra Hristiyan Yaratılış doktrinine yönelik pagan saldırılarının temelini oluşturan bir teori olan dünyanın sonsuzluğunu tartışan Hristiyan apolojistlerden biri oldu. O da Kristoloji üzerine yazdı ve ölümünden sonra kafir olduğu gerekçesiyle İmparatorluk Kilisesi tarafından 680-81 yılında kınandı. Çünkü onun yazdıkları teslisin triteist yorumlanması olarak algılanıyordu.

Takma adı Grekçeὁ Φιλόπονος Bir kastederek "zahmet sevgilisi", yani "çalışkan" olarak çevirilebilir. Bu da İskenderiye'deki Philoponoi adlı miafizit bir hayır kurumuna gönderimde bulunur. Bu kurum paganlarla yani Yeni Platoncu filozoflarla mücadele ederdi.

Ölümünden sonra kınanması, yazılarının yayılmasını sınırladı, ancak çalışmalarının kopyaları, Bonaventura ve Buridan'ı etkileyerek Orta Çağ Avrupa'sında Yunanca veya Latince versiyonlarında dolaştı. Çalışmaları ayrıca İslam filozofları tarafından incelenmiştir. Fizik yorumundaki Aristoteles eleştirisi, Philoponus'a eserlerinde önemli ölçüde atıfta bulunan Giovanni Pico della Mirandola ve Galileo Galilei üzerinde büyük bir etkiye sahipti.[1][2]

Nahvi'nin Hristiyan bir aileden gelmesi mümkün olsa da, erken yaşamı hakkında hiçbir şey bilinmemektedir. İskenderiye'de eğitim gördü ve 510 civarı yayın yapmaya başladı. Atina'da Proklos'tan ders alan Yeni Platoncu filozof Ammonius Hermiae'nin öğrencisiydi. Kimi zaman da onun sekreterliğini yapıyordu.[3]

Nahvi'nin ilk yazıları Ammonius tarafından verilen derslere dayanmaktadır, ancak yavaş yavaş Aristoteles'in Ruh Üzerine ve Fizik eleştirilerinde ve yorumlarında kendi bağımsız düşüncesini oluşturmuştur. İkinci çalışmada Nahvi, Aristoteles'in dinamiklerini reddetti ve kavramını öneren ilk düşünürlerden biri oldu:[4] Yani, bir nesne hareket ettiren tarafından kendisine verilen bir enerji nedeniyle hareket eder ve hareket etmeye devam eder ve o enerji tükendiğinde hareketi durdurur. Bu kuram, modern fizikte atalet kavramına doğru atılan ilk adımdı, ancak Nahvi'nin kuramı o zamanlar Aristoteles'i reddetmesinde çok radikal olduğu için büyük ölçüde göz ardı edildi.

Nahvi, böyle bir kavramı resmen sunan tek antik yazardır. Eylemsizlik ilkesinin keşfi, 16. ve 17. yüzyıllarda ortaya çıkan modern bilimin temel başarısı olduğundan, Pierre Duhem, bu icadının Nahvi'nin "Antik Çağın büyük dehaları" ve "modern bilimin başlıca öncüleri" arasına koyacağını savunuyor. Philoponus'un bu fikri daha önceki, başka türlü kaydedilmemiş bir İskenderiye mekanik okulundan almış olabileceğini düşünüyor.[5]

529'da Philoponus, Hristiyan Yaratılış doktrininin pagan saldırısının temelini oluşturan bir teori olan, dünyanın sonsuzluğu için ileri sürülen her argümanı sistematik olarak bozduğu Proklos'a Karşı Dünyanın Sonsuzluğu Üzerine eleştirisini yazdı. Ebediyete karşı entelektüel mücadele Philoponus'un başlıca meşguliyetlerinden biri haline geldi ve sonraki on yıl içinde yayınlarının (bazıları artık kayboldu) bazılarına hükmetti.

Büyük ölçüde üç dayanağa dayanan yeni bir bilimsel düşünce dönemi başlattı: (1) Evren tek bir Tanrı'nın ürünüdür, (2) gökler ve yer aynı fiziksel özelliklere sahiptir, (3) ve yıldızlar ilahi değildir.[6] Bu ilkelerle Nahvi, Aristoteles'in dinamik ve kozmoloji görüşünü sorgulayarak rakibi Kilikyalı Simplicius'un peşine düştü. Boşlukta hareket olabileceğini ve düşen bir nesnenin hızının ağırlığına bağlı olmadığını savundu. Ayrıca, Tanrı'nın tüm maddeyi fiziksel özellikleriyle ve maddenin bir kaos halinden mevcut evreni oluşturan organize bir duruma ilerlemesine izin verecek doğa yasalarıyla yarattığını düşünüyordu. Yazılarından geriye kalanlar, modern bilimin kullandığı didaktik akıl yürütme yöntemlerinin aynısını kullandığını ve gerçek deneyler yaptığını gösteriyor.

Yorumlarının üslubu ve vardığı sonuçlar Nahvi'yi meslektaşları ve filozof arkadaşlarının gözünden düşürdü ve felsefe çalışmalarını 530 civarında bırakarak kendini teolojiye adadı. 550 civarında, Yunan filozoflarının ve Büyük Basil'in görüşlerini kullanarak İncil'in yaratılış öyküsüne yorum olarak Dünyanın Yaratılışı Üzerine teolojik bir çalışma yazdı. Bu çalışmada, itici güç teorisini gezegenlerin hareketine aktarırken, Aristoteles gök cisimlerinin hareketi ve dünyevi mermiler için farklı açıklamalar önermişti. Böylece Nahvi'nin teolojik çalışması bilim tarihinde birleşik bir dinamik teorisine yönelik ilk girişim olarak kabul edilir. Başlıca teolojik kaygılarından bir diğeri de tüm maddi nesnelerin Tanrı tarafından yaratıldığını iddia etmekti (Arbiter, 52A – B).

553 civarında Philoponus, Konstantinopolis Konseyine Kristoloji ile ilgili bazı teolojik katkılarda bulunmuştur. Mesih'te birleşik fakat bölünmüş iki birleşik öz olarak kaldığı Mesih'in dualitesi hakkındaki doktrini, insanlarda ruh ve bedenin birleşmesine benzer ve miafizit düşünce okuluyla çakışır. Ayrıca bu dönemde Trinity hakkında yazılar yazdı. Hakem, Yahya en-Nahvi'nin Christological “opus magnum” İskenderiyeli Aziz Kiril ve Antakyalı Severus ile aynı çizgide duruyor.[7] Philoponus'dur karşı, ilahi ve insan olarak Mesih'in anlayışı iddia da Kadıköy Bir orta yol ulaşmak için çabaladı yazarlar.

Mirası[değiştir | kaynağı değiştir]

Ölümünden sonra Nahvi, teslise ilişkin görüşleri nedeniyle sapkın ilan edildi ve 680-681'de yapılan Üçüncü Konstantinopolis Konsili'nde aforoz edildi. Bu, sonraki yüzyıllarda fikirlerinin yayılmasını sınırladı, ancak kendi zamanında ve daha sonra Süryanice ve Arapçaya çevrildi ve eserlerinin çoğu hayatta kaldı ve İslam filozofları tarafından incelendi. Bazı eserleri Avrupa'da Yunanca veya Latince versiyonlarda dolaşmaya devam etti ve Bonaventura'yı etkiledi. İvme teorisi 14. yüzyılda Buridan tarafından ele alındı.

Nahvi ve çağcılları, Kilikyalı Simplicius ve Straton, Aristotelesçi uzay kavramını daha da geliştirdiler ve sonunda Rönesans perspektif teorisini, özellikle de Leon Battista Alberti ve diğer mimarlık ustaları tarafından vurgulanan teoriyi etkiledi.[1][8]

Çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yahya en-Nahvi, gramer, matematik, fizik, kimya ve teoloji dahil olmak üzere çok çeşitli konularda en az 40 eser yazdı.

  • Vurgu farklılığı nedeniyle farklı anlamlara sahip kelimeler hakkında (De vocabulis quae diversum significatum exhibent secundum differentiam accentus)[9]
  • Aristoteles'in Nesil ve Yolsuzluk Üzerine Yorumu[10]
  • Aristoteles'in De Anima'sına ilişkin yorumlar[11]
  • Aristoteles'in Kategorileri ile ilgili Yorum[12]
  • Aristoteles'in Önceki Analizleri Üzerine Yorum[13]
  • Aristoteles'in Posterior Analitiği Üzerine Yorum[14]
  • Aristoteles'in Fiziği Üzerine Yorum[15] - Philoponus'un Aristoteles'e zaman, uzay, boşluk, madde ve dinamikler üzerine meydan okuduğu en önemli yorumu.
  • Aristoteles'in Meteorolojisi Üzerine Yorum[16]
  • Nicomachus'un Aritmetiğe Girişine İlişkin Yorum[17]
  • Proclus'a Karşı Dünyanın Sonsuzluğu Üzerine (De aeternitate mundi contra Proclum)[18]
  • Aristoteles'e Karşı Dünyanın Sonsuzluğu Üzerine (De aeternitate mundi contra Aristotelem)[19] - Aristoteles'in beşinci unsur ve sonsuz hareket ve zaman doktrinlerinin en az sekiz kitaptan oluşan bir reddi .
  • Dünyanın Yaratılışı Üzerine (De opificio mundi)[20] - Yaratılış Kitabı'ndaki Yaratılış hikâyesi üzerine teolojik-felsefi bir yorum.
  • Dünyanın Olasılığı 'Üzerine (De contingentia mundi)[21]
  • Astrolabe Kullanımına ve İnşaat Açık[22] en eski kaybolmamış Yunan risale - usturlab.
  • Arbiter (Διαιτητής [Diaitêtês])[23][24] - Monofizitizmin felsefi bir gerekçesi. Yunanca mevcut değil; Latince tercümeli Süryanice metin.
  • Üçlü Üzerine (De trinitate)[25] - Philoponus'un üçlü öğretisinin yeniden inşası için ana kaynak.

Felsefi yorumlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Geç antik ve erken Orta Çağ yorumları bir dinleyiciye öğretmeyi amaçlıyordu. Bu bağlamda, Philoponus'un yorumlarının tekrarlayan doğası onun pedagojik farkındalığını göstermektedir. Philoponus, bir şekilde soyut olmasına rağmen, esas olarak söz konusu kavrama odaklanmıştır.

Nahvi'nin ilk felsefi çalışmalarının çoğu madde, uzantı, yer ve çeşitli değişim türleri arasındaki ayrımı tanımlamaya çalışır. Örneğin, Aristoteles'e Karşı Dünyanın Eternity'si Üzerine yorum, Aristotelesçi doğa felsefesinin standartlaştırılmış bir tanımını temsil eder.[26] Hem Aristoteles hem de Nahvi, değişim türlerinde, biçimlerinde ve maddelerinde farklılıklar olduğunu iddia ederler.

Fizikte Aristoteles, mekan fikriyle çalışır, ancak uzayın varlığını reddeder. Platon'dan gelen ve Aristoteles'in geliştirdiği fikir Nahvi tarafından geliştirildi. Nahvi, homojen uzay fikrini Aristoteles sistemi ile birleştirmeye çalışır.[1] Philoponus tarafından yapılan argüman, maddelerin kendi başlarına, varlıkları için belirli bir miktar gerektirmeleridir. Maddi olmayan şeyleri reddeden Aristoteles'e benzer şekilde ve metafizikte maddi olmayan maddeleri kabul eden Platon'un aksine Philoponus'un töz kavramı maddi nesneleri ifade eder.

Uzay tartışmasıyla ilgili olarak, Philoponus'un uzaydaki her noktadan özdeş figürler çizmenin mümkün olduğu iddiası, onu daha sonraki Rönesans bilim adamlarını, örneğin Gianfranceso Pico della Mirandola ve Galileo Galilei'yi etkileyen yenilikçi bir düşünür olarak algılanmasını sağladı. Bu nedenle, Nahvi'nin perspektif fikri, uzay kavramını nesnelerin konumlandırıldığı maddi olmayan üç boyutlu bir ortam olarak ifade eder.[1]

De Intellectu başlıklı De Anima’nın üçüncü kitabında Nahvi, akıl öğretisini analiz eder. Yazar (Nahvi veya sözde-Nahvi?), Teoriyi aktif zekanın rolü ve işleyişi üzerine kurar.[27] Bir yanda aktif zeka var, diğer yanda algı farkındalığı veya algıladığımızın nasıl farkında olduğumuz fikri var. Başka bir deyişle, bu yansıtıcı felsefede, bilginin doğasının tartışılmasına yol açan benlik ile hakikat arasındaki ilişkiyi vurgulayan rasyonalist bir sonuç vardır.

Bu görüşe göre, algının öz-farkındalığı irrasyonel ruhtan ayrıldığı için bilgi nesnesi ile özdeştir. Bu nedenle anlayış, aklın ve nesnesinin tanımlanmasıyla ortaya çıkar. Daha spesifik olarak, algı yalnızca maddi şeylerle ilgilenir.[28]

Nahvi, bilimsel ve felsefi olarak Aristoteles'in kimya üzerine çalışmasının temel sorusunu gündeme getirdi. Oluş ve Bozuluş Üzerine adlı çalışma, karışımın (kimyasal kombinasyonun) nasıl mümkün olduğu sorusunu inceliyor. Nahvi'nin konuya katkısı, yedi unsur kriterinden üçüncüsü olan potansiyelin yeni tanımında. Karışım teorisinin çeşitli yorumları var, ancak görünüşe göre Nahvi, Aristoteles'in yaklaşımını reddetmek yerine daha çok geliştiriyor. Nahvi'nin karışım teorisi üzerine çalışmasının yorumcularından biri olan De Haas, “üstün bir kapsam dışında hiçbir unsurun kendisi için gerekli olan bir niteliğe sahip olamayacağını” ima eder.[29][30]

Teolojik incelemeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Nahvi'nin majör Kristolojik çalışması Arbiter’dir. Eser, 553 tarihli İkinci Konstantinopolis Konsili'nden kısa bir süre önce yazılmıştır.[31] Diriliş doktrini ile ünlendi. Fizikte sunulan fikirlere benzer şekilde, Nahvi Arbiter adlı eserinde bozulmuş bedenlerimizin (maddi şeyler) sonunda Tanrı tarafından var edileceğini (madde ve biçim) belirtir.[7]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d Branko Mitrović, "Leon Battista Alberti and the Homogeneity of Space", The Journal of the Society of Architectural Historians, vol. 63, No. 4 (2004), pp. 424–439.
  2. ^ Willam A. Wallace, Prelude to Galileo: Essays on Medieval and Sixteenth Century Sources of Galileo's Thought (Dordrecht, 1981), pp. 136, 196–97.
  3. ^ Chisholm 1911.
  4. ^ Philoponus' term for impetus is "ἑνέργεια ἀσώματος κινητική" ("incorporeal motive enérgeia"); see CAG XVII, Ioannis Philoponi in Aristotelis Physicorum Libros Quinque Posteriores Commentaria 3 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Walter de Gruyter, 1888, p. 642: "λέγω δὴ ὅτι ἑνέργειά τις ἀσώματος κινητικὴ ἑνδίδοται ὑπὸ τοῦ ῥιπτοῦντος τῷ ῥιπτουμένῳ [I say that impetus (incorporeal motive energy) is transferred from the thrower to the thrown]."
  5. ^ Pierre Duhem (1913), Le système du monde (Fransızca), s. 398 
  6. ^ David C. Lindberg (15 Mart 1980), Science in the Middle Ages, University of Chicago Press, s. 11ff, ISBN 978-0-226-48233-0, 8 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 12 Ocak 2013 
  7. ^ a b Lang (1997). "Nicetas Choniates, a Neglected Witness to the Greek Text of John Philoponus' Arbiter". The Journal of Theological Studies. 48 (2): 540-548. doi:10.1093/jts/48.2.540. ISSN 0022-5185. 6 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2020. 
  8. ^ Richard Sorabji, ed., Philoponus and the Rejection of Aristotelian Science (London, 1987), pp. 55ff.
  9. ^ Ed. L.W. Daly, American Philosophical Society Memoirs 151, Philadelphia: American Philosophical Society 1983
  10. ^ Ed. H. Vitelli, Commentaria in Aristotelem Graeca (CAG) XIV 2, Berlin: Reimer, 1897.
  11. ^ Ed. M. Hayduck, Commentaria in Aristotelem Graeca XV, Berlin, Reimer, 1897
  12. ^ Ed. A. Busse, Commentaria in Aristotelem Graeca, XIII, Berlin, Reimer, 1898
  13. ^ Ed. M. Wallies, Commentaria in Aristotelem Graeca XIII, Berlin, Reimer, 1905
  14. ^ Ed. M. Wallies, Commentaria in Aristotelem Graeca, XIII, Berlin, Reimer, 1909
  15. ^ Ed. H. Vitelli Commentaria in Aristotelem Graeca XVI–XVII, Berlin, Reimer, 1887. trans. A. R. Lacey, Philoponus On Aristotle's Physics, London, Duckworth, 1993. trans. M. Edwards, Philoponus, On Aristotle's Physics, London, Duckworth 1994. P. Lettinck, Philoponus, On Aristotle's Physics, London, Duckworth, 1993. D. Furley, Philoponus, Corollaries on Place and Void, London Duckworth, 1991
  16. ^ Ed. M. Hayduck, Commentaria in Aristotelem Graeca XIV, Berlin, Reimer, 1901
  17. ^ Ed. R. Hoche, Part I/II Wesel: A. Bagel, 1864/65, Part III Berlin: Calvary, 1867.
  18. ^ Ed. H. Rabe, Leipzig: B. G. Teubner 1899 repr. Hildesheim: Olms, 1984.
  19. ^ C. Wildberg Philoponus, Against Aristotle on the Eternity of the World London: Duckworth, 1987.
  20. ^ Ed. W. Reichardt, Leipzig: Teubner, 1897
  21. ^ S. Pines, "An Arabic summary of a lost work of John Philoponus", Israel Oriental Studies 2, 1972, pp. 320–52. Excerpts in Simplicius D. Furley, C. Wildberg, Philoponus, Corollaries on Place and Void with Simplicius, Against Philoponus on the Eternity of the World London: Duckworth, 1991, pp. 95–141.
  22. ^ Trans. into English H.W. Green in R.T. Gunther The Astrolabes of the World Oxford, 1932, repr. London: Holland Press, 1976, pp. 61–81.
  23. ^ A. Sanda, Opuscula monophysitica Ioannis Philoponi Beirut: Typographia Catholica PP.Soc.Jesu., 1930
  24. ^ W. Böhm Johannes Philoponos, Grammatikos von Alexandrien München, Paderborn, Wien Schöningh, 1967, pp. 414–29.
  25. ^ A. Van Roey, Les fragments trithéites de Jean Philopon, Orientalia Lovaniensia Periodica 11, 1980, pp. 135–63.
  26. ^ Pearson, C., John Philoponus, On Aristotle’s One Coming to Be and Perishing 1.1-5 and 1.6-2.4. (book review). Early Science and Medicine vol. 4 (2004),p. 424-439
  27. ^ Lautner (1992). "Philoponus, in De Anima III: Quest for an Author". The Classical Quarterly. New Series. 42 (2): 510-522. doi:10.1017/s0009838800016116. ISSN 0009-8388. 
  28. ^ Hubler, N. The Perils of Self-Perception: Explanations of Appreciation in the Greek Commentaries on Aristotle. The Review of Metaphysics, vol. 59, Number 2, pp. 287–311
  29. ^ De Haas, in Wood & Weisberg, 2004
  30. ^ Wood, R. & Weisberg, M. Interpreting Aristotle on mixture: problems about elemental composition from Philoponus to Cooper. Studies in History and Philosophy of Science, vol. 35 (2004), pp. 681–706
  31. ^ Translated and edited by A. Sandra in 1930

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Philoponus, Joannes" . Encyclopædia Britannica (11. baskı). Cambridge University Press.isholm, Hugh, ed. (1911). "Philoponus, Joannes" . Encyclopædia Britannica (11. baskı). Cambridge University Press.
  • Gleede, Benjamin, Platon und Aristoteles in der Kosmologie des Proklos. Ein Kommentar zu den 18 Argumenten für die Ewigkeit der Welt bei Johannes Philoponos (Tübingen, Mohr Siebeck, 2009) (Studien und Texte zu Antike und Christentum / Studies and Texts in Antiquity and Christianity, 54).
  • Grant, E. Much Ado about Nothing: Ortaçağ'dan bilimsel devrime uzay ve boşluk teorileri (Cambridge, 1981).
  • Grant, E.A History of Natural Philosophy: from the ancient world to the nineteenth century (Cambridge, 2007).
  • Jammer, M. Concepts of Space: The History of Theories of Space in Physics (Mineola, NY, 1993), 53–94.
  • "The Emancipation of the Space concept from Aristotelianism". Concepts of Space: The History of Theories of Space in Physics. Courier Dover Publications. 1993. ss. 53-94. ISBN 0-486-27119-6. 
  • John Philoponus and the Controversies Over Chalcedon in the Sixth Century: A Study and Translation of the Arbiter. Spicilegium Sacrum Lovaniense 47, Peeters. 2001. 
  • MacCoull, Leslie SB, "Aristophanes in Philoponus: Did he get the joke?" Jahrbuch der Österreichischen Byzantinistik, 57, 2007,
  • Scholten, Clemens, "Welche Seele hat der Embriyo? Johannes Philoponos ve Antike Embryologie, " Vigiliae Christianae, 59,4 (2005), 377–411.
  • Philoponus and the Rejection of Aristotelian Science. Cornell University Press. 1993. 
  • Wisnovsky, R., "Yaḥyā al-Nawī." Encyclopaedia of Islam, 2012.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


İoannis Filoponus nedir?, İoannis Filoponus anlamı nedir?, İoannis Filoponus ne demektir? Nedir? :İoannis Filoponus nedir?, İoannis Filoponus anlamı nedir?, İoannis Filoponus ne demektir? ile ilgili İoannis Filoponus nedir?, İoannis Filoponus anlamı nedir?, İoannis Filoponus ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz İoannis Filoponus nedir?, İoannis Filoponus anlamı nedir?, İoannis Filoponus ne demektir? Ne Demektir? İoannis Filoponus nedir?, İoannis Filoponus anlamı nedir?, İoannis Filoponus ne demektir? Açıklaması Nedir? İoannis Filoponus nedir?, İoannis Filoponus anlamı nedir?, İoannis Filoponus ne demektir? Cevabı Nedir? İoannis Filoponus nedir?, İoannis Filoponus anlamı nedir?, İoannis Filoponus ne demektir? Kelimesinin Anlamı? İoannis Filoponus nedir?, İoannis Filoponus anlamı nedir?, İoannis Filoponus ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. İoannis Filoponus nedir?, İoannis Filoponus anlamı nedir?, İoannis Filoponus ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. İoannis Filoponus nedir?, İoannis Filoponus anlamı nedir?, İoannis Filoponus ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? İoannis Filoponus nedir?, İoannis Filoponus anlamı nedir?, İoannis Filoponus ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? İoannis Filoponus nedir?, İoannis Filoponus anlamı nedir?, İoannis Filoponus ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
İoannis Filoponus nedir?, İoannis Filoponus anlamı nedir?, İoannis Filoponus ne demektir? Açıklaması? :İoannis Filoponus nedir?, İoannis Filoponus anlamı nedir?, İoannis Filoponus ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.İoannis Filoponus nedir?, İoannis Filoponus anlamı nedir?, İoannis Filoponus ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur İoannis Filoponus nedir?, İoannis Filoponus anlamı nedir?, İoannis Filoponus ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir İoannis Filoponus nedir?, İoannis Filoponus anlamı nedir?, İoannis Filoponus ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. İoannis Filoponus nedir?, İoannis Filoponus anlamı nedir?, İoannis Filoponus ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
İoannis Filoponus nedir?, İoannis Filoponus anlamı nedir?, İoannis Filoponus ne demektir? Gerçek mi? :İoannis Filoponus nedir?, İoannis Filoponus anlamı nedir?, İoannis Filoponus ne demektir? ile ilgili İoannis Filoponus nedir?, İoannis Filoponus anlamı nedir?, İoannis Filoponus ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam İoannis Filoponus nedir?, İoannis Filoponus anlamı nedir?, İoannis Filoponus ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. İoannis Filoponus nedir?, İoannis Filoponus anlamı nedir?, İoannis Filoponus ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
İoannis Filoponus nedir?, İoannis Filoponus anlamı nedir?, İoannis Filoponus ne demektir? Hakkında? :İoannis Filoponus nedir?, İoannis Filoponus anlamı nedir?, İoannis Filoponus ne demektir? ile ilgili İoannis Filoponus nedir?, İoannis Filoponus anlamı nedir?, İoannis Filoponus ne demektir? burada bulabilirsiniz. İoannis Filoponus nedir?, İoannis Filoponus anlamı nedir?, İoannis Filoponus ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz İoannis Filoponus nedir?, İoannis Filoponus anlamı nedir?, İoannis Filoponus ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler İoannis Filoponus nedir?, İoannis Filoponus anlamı nedir?, İoannis Filoponus ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Lice Ulu Camii, Etik egoizm, Duhovşçina Muharebesi, Monagas SC, Adriana Vilagoš, Lutjanus, Fetret Dönemi, Endüstriyel proses, Crimson Peak, Işıklar Askerî Hava Lisesi, NGC 3234, Döner kavşak, Politeist, Solanum rufescens, Thymus camphoratus, Ambivalenz, Anne (Kraliyet prensesi ve Orange prensesi), Cambridge, The Vampire Diaries, Air guitar, Game Boy Advance, Biyoorganik kimya, Euro disco, Yenisey, NGC 5802, Solo Türk, Kovel Muharebesi, Carpe diem, Beyzbol sopası, Son Moix Stadyumu, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Onur Demirtaş, Stephen Hillenburg, Éder Citadin Martins, Anna Vissi, Parasteatoda songi, Drake Josh, Anna Bolena, Big Star, Guyana başbakanları listesi, Arap İslam Cumhuriyeti, Toponim, Sebze, Kastamonuda 2019 Türkiye yerel seçimleri, Altıntaş, Bahçesaray, Anna Megali Komnini, Mozilla, Molidae, Adam Jones, Broker, Musul Atabeyliği, Valeriy Lobanovski, Habsburglar, Bloemfontein, Taft Harley Yasası, Taiki Murai, Khara (stüdyo), Venom (grup), HK Avangard, İş ve Özgürlük İçin Washingtona Yürüyüş, Nurullah İhsan Tolon, Anna Maria Monticelli, Oldfield Thomas, Macaristan Demokratik Cumhuriyeti, Günebakan, Nusaybin, Ağlı, Tanrı kompleksi, David Odonkor, Sebibe, Bulbophyllum hellwigianum, Beyin ödemi, Balıklıçeşme, Biga, Stéphane Grappelli, Yalova Kent Müzesi, Yoşihiro Togaşi, Maurice Wilkins, Cebeci Ocağı, Süryanilik, Bozkurtların Ölümü, Hakan Doğru, Küçük Deniz Kızı Ponyo, İgor Dobrovolski, Fortitudo Bologna, Igor Dobrovolski, Anna Komnini, Dudley Herschbach, 1968 Türkiye yerel seçimleri, Langley, British Columbia, Bilim ve Dünya İlişkileri üzerine Pugwash Konferansı, Must Love Dogs, Amblyomma naponense, Babür Haremi, Cephalipterum, fifa 20 yaş altı dünya kupası, FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası, Newton Longville, Anna Karina, Louisa Colpeyn, 2000 Yaz Olimpiyatlarında voleybol, Natalia Strzalka,
Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?,