Selma Güneri

Selma Güneri

Selma Güneri Kelimesi Bulunamadı. Lütfen Selma Güneri Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız.
Selma Güneri
Selma Güneri İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
Selma Güneri Kelimesinin Anlamı?
Selma Güneri Ne Demek?
Selma Güneri Ne Demektir?
Selma Güneri Analizi?
Selma Güneri
Selma Güneri Anlamı Nedir?
Selma Güneri Ne Demektir?
Selma Güneri Açıklaması Nedir?
Selma Güneri Cevabı Nedir?
Selma Güneri Kelimesinin Anlamı?
Selma Güneri Kelimesinin Anlamı Nedir?
Selma Güneri Kelimesinin Anlamı Ne demek?
Selma Güneri Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Selma Güneri (d. 31 Ocak 1951, İstanbul) Türk sinema ve ses sanatçısı.

Hayatı ve kariyeri

1951[1] yılında ses sanatçısı Lütfi Güneri'nin kızı, Aysun Kocatepe'nin babası orkestra şefi ve şarkıcı Çetin İnöntepe'nin kardeşi[2] olarak İstanbul'da doğdu. İlkokulu Amerika'da okuduktan sonra ortaokulu Şişli Koleji'nde okudu. Ardından Kandilli Kız Lisesi'nin orta kısmından sonra öğrenimini bıraktı.[3]

1964 yılında Perde Dergisi'nin açtığı yarışmada 1. olmasının ardından Halit Refiğ'in yönettiği "İstanbul'un Kızları" filmiyle sanat hayatına başladı. Güneri, 1965 yılında Duygu Sağıroğlu‘nun yönettiği ve Yılmaz Güney‘in başrol oynadığı “Ben Öldükçe Yaşarım” filminde, çocuk kadın görünümü ile bir dansöz kızı oynadı. 1966 yılında “Ben Öldükçe Yaşarım” ve “Son Kuşlar” filmlerindeki oyunculuğu ile henüz 15 yaşında iken Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde “En İyi Kadın Oyuncu” seçildi.[4]

Selma Güneri, 1966 yılında oyuncu Yusuf Sezgin ile evlendi. Umut Sezgin (d. 3 Mayıs 1975) adında oyuncu olan bir oğlu vardır. 1979 yılında boşandılar. 1980 yılında baterist Asım Ekren ile nişanlandı ve ayrıldıktan 10 yıl sonra Asım Ekren ile evlendi. Ancak 1994 yılında tekrar boşandılar.

1996 yılında senaryosunu Mete Özgencil‘in yazdığı ‘ün yönetmenliğini yaptığı “Mum Kokulu Kadınlar” filminde Güneri; Halil Ergün, Hande Ataizi, Sevtap Parman, Yasemin Alkaya ile birlikte oynadı. 2011 yılında ve ile “Dinle Sevgili” dizisinde rol aldı.

Yeşilçam'ın en üretken olduğu dönem olan 1960'lı ve 1970'li yıllarda Sadri Alışık'tan Fatma Girik'e, Yılmaz Köksal'dan Hülya Koçyiğit'e kadar onlarca sinema oyuncusu müzik plakları doldurmuşlardı. Bu plak yapma furyasına Selma Güneri de katıldı ve dört 45'lik plak da o doldurdu. Ayrıca 1987 yılında "Ayrılamayız" isimli bir albüm yapmıştır.

Ödülleri

Filmografi

Diskografi

  • 1967 - Sana İhtiyacım Var / Unut Sen Beni / Sahibinin Sesi / Plak
  • 1967 - Düğün Akşamı / Ay Altında / Sahibinin Sesi / Plak
  • 1968 - Yolun Açık Olsun / Bilmezdim Evvel Varmış Kaderde / Sahibinin Sesi / Plak
  • 1969 - Aşka Gülerdim / Eski Günler Gelecekmi? / Sahibinin Sesi / Plak
  • 1987 - Ayrılamayız

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "14ünde Stardı 15inde Altın Portakal aldı". Posta gazetesi. 27 Temmuz 2014. 
  2. ^ "Sanatçı Çetin İnöntepe toprağa verildi". Hürriyet gazetesi. 12 Mart 2007. 
  3. ^ "30 yıl öncenin aşkı tazelendi". Sabah gazetesi. 10 Ekim 2009. 1 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Silikonsuz dudaklar". Hürriyet gazetesi. 29 Kasım 1998. 25 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi.