Nurgül Yeşilçay

Nurgül Yeşilçay

Nurgül Yeşilçay Kelimesi Bulunamadı. Lütfen Nurgül Yeşilçay Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız.
Nurgül Yeşilçay
Nurgül Yeşilçay İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
Nurgül Yeşilçay Kelimesinin Anlamı?
Nurgül Yeşilçay Ne Demek?
Nurgül Yeşilçay Ne Demektir?
Nurgül Yeşilçay Analizi?
Nurgül Yeşilçay
Nurgül Yeşilçay Anlamı Nedir?
Nurgül Yeşilçay Ne Demektir?
Nurgül Yeşilçay Açıklaması Nedir?
Nurgül Yeşilçay Cevabı Nedir?
Nurgül Yeşilçay Kelimesinin Anlamı?
Nurgül Yeşilçay Kelimesinin Anlamı Nedir?
Nurgül Yeşilçay Kelimesinin Anlamı Ne demek?
Nurgül Yeşilçay Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Nurgül Yeşilçay, (d. 26 Mart 1976, Afyonkarahisar), Türk oyuncudur. Sanatçı, özellikle 2000'lerde aldığı rollerle tanınmaktadır.

Kariyeri

Nurgül Yeşilçay, 26 Mart 1976 tarihinde Afyonkarahisar'da doğdu. Ortaokul ve lise eğitimini İzmir'de tamamladı. 2001'de Eskişehir Anadolu Üniversitesi Tiyatro Bölümünden mezun oldu. Üniversite eğitimi sırasında rol aldığı İkinci Bahar dizisindeki "Gülsüm" rolü ile tanındı. 2002 yılında yönetmenliğini Çağan Irmak'ın yaptığı Asmalı Konak dizisinde "Bahar Karadağ" rolüyle ününü artırdı. Aynı yıl Teoman'la beraber Mumya Firarda filminde oynadı. 2003 yılında Abdullah Oğuz'un yönettiği Asmalı Konak dizisinin devam filmi olan 'ta Özcan Deniz'le başrolü paylaştı. Yönetmenliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı Eğreti Gelin filmindeki "Kostak Emine" rolü ile 2005 12. Adana Altın Koza Film Festivali'nde "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü aldı. Aynı yıl Hande Ataizi ile dizisinde rol aldı. Aynı dizide rol alan Cem Özer ile 26 Ekim 2004'te evlendi. Hamileliğinin son ayında dizisinden ayrıldı. 22 Mayıs 2005'te oğlu Osman Nejat'ı dünyaya getirdi.

Yine 2004'te beş yönetmenin yönettiği Anlat İstanbul filminde "Saliha" karakterini canlandırdı. 2005-2006 sezonunda atv'de yayımlanan Belalı Baldız dizisinde Berna Laçin ve Kenan Işık'la başrolü paylaştı. 2006'da Cem Özer'le adlı tiyatro oyununda rol aldı. 2006 yılının Eylül ayında Fatih Akın'ın senaryosunu yazdığı, yönettiği ve yapımcılığını üstlendiği Yaşamın Kıyısında isimli filmin çekimlerine başladı. "Ayten Öztürk" adlı lezbiyen Türk kızını canlandırdığı film, 2007'de 60. Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye için yarıştı ve "En İyi Senaryo" ödülünü kazandı. 2007'de Ezo Gelin dizisinde "Ezo Gelin"i canlandırdı. Ortadoğu'nun en önemli film festivallerinden biri olarak kabul edilen 31. 'nde başkanlığını ünlü İngiliz yönetmen Nicolas Roeg'in yaptığı ana jüride yer aldı.

Şubat 2011'de Cem Özer'den boşandı. Ocak 2010'da yayınlanmaya başlayan isimli dizide Murat Yıldırım'la başrolü paylaştı. 2011'de dizi sona erdi. Aynı yıl içerisinde Show TV'de yayınlanmaya başlayan Sensiz Olmaz adlı dizinin başrolünde yer aldı. Ardından 2012 yılında Sultan dizisinde rol aldı ve dizi 20. bölümde final yaparak ekranlara veda etti. 2013 yılında ise Aşk Kırmızı filminde oynadı. Galip Derviş ve İşler Güçler dizilerinde konuk oyuncu olarak rol aldı. Aynı yıl içerisinde Bebek İşi dizisinde "Candan" karakterini canlandırdı. 2014 yılında Gece filminde oynadı ve Cinayet adlı dizide rol aldı. 2015 yılında efsane dizi Paramparça'da canlandırdığı "Gülseren" karakteriyle yeniden zirvenin sahibi olan Yeşilçay, 2016 yılında senaryo gereği ölerek diziden ayrıldı.

Filmografi

Filmler
Yıl Başlık Rolü Notlar
1998 Herşey Çok Güzel Olacak Hemşire İlk sinema filmi
2001 Şellale Nergis
2002 Mumya Firarda Fatıma
2003 Asmalı Konak: Hayat Bahar Karadağ
2004 Anlat İstanbul Uyuyan Güzel Saliha
2005 Eğreti Gelin Kostak Emine
2007 Adem'in Trenleri Hacer
2007 Yaşamın Kıyısında Ayten Öztürk
2008 Vicdan Aydanur
2009 7 Kocalı Hürmüz Hürmüz
2011 Sonay
2013 Aşk Kırmızı Nazlıgül
2013 Nadya Kısa Film
2014 Süsen
2014 Pek Yakında Hemşire
2015 Köstebekgiller: Perili Orman Köstepem Seslendirme
2016 İkinci Şans Yasemin
2017 Dilaram / Cin
Televizyon dizileri
Yıl Başlık Rolü Notlar
1998-2001 İkinci Bahar Gülsüm Percons Meriç İlk televizyon dizisi
2001 Deniz
2002-2003 Asmalı Konak Bahar Karadağ Başrol Oyuncusu
1995-2007 Reyting Hamdi Nurgül Konuk Oyuncu
2004-2005 Şerbet, Ayşe Başrol Oyuncusu
2005-2006 Belalı Baldız Arzu Parlak Başrol Oyuncusu
2006-2008 Ezo Gelin Ezo Gündoğdu Başrol Oyuncusu
2010-2011 Yasemin Başrol Oyuncusu
2011-2012 Feryal Başrol Oyuncusu
2012 Sultan Sultan Başrol Oyuncusu
2013 İşler Güçler Nurgül Yeşilçay Konuk Oyuncu
2013 Galip Derviş Şeyda Sönmez Konuk Oyuncu
2013 Bebek İşi Candan (Anne)
2014 Cinayet Zehra Kaya
2014-2016 Paramparça Gülseren Başrol Oyuncusu
2016-2017 Muhteşem Yüzyıl Kösem Kösem Sultan Başrol Oyuncusu
2018 Kendisi Sunucu
2018-2019 Gülperi Gülperi Çetin Başrol Oyuncusu
2020- Kefaret Zeynep Başrol Oyuncusu
İnternet dizileri
Yıl Başlık Rolü Notlar
2021 Vahşi Şeyler Şule Başrol Oyuncusu

Rol aldığı tiyatro oyunları

Ödülleri

2007'de Barış Pirhasan'ın yönetmenliğini yaptığı Adem'in Trenleri filmindeki Hacer rolüyle 'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı. Ayrıca Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği (ÇASOD) Geleneksel 15. Oyuncu Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu ödülünü, iki ayrı filmde (Yaşamın Kıyısında ve Adem’in Trenleri) birbirinden çok farklı iki rolde birden etkili olmayı ve doğal kalmayı başarması nedeniyle kazandı.[kaynak belirtilmeli] Bir sene sonra Nisan, 2008'de 27.si düzenlenen Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde Semih Kaplanoğlu'nun jüri başkanlığını yaptığı ulusal yarışma jürisinde yer aldı ve aynı yıl 26 Mayıs 2008'de tarihinde çekimlerine başlanan Erden Kıral'ın Vicdan adlı filminde Aydanur karakteri ile 45. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görüldü.

Kazandığı ve aday gösterildiği ödüller

Yıl Aday gösterilen çalışma Ödül Sonuç
2001 Magazin Gazetecileri Derneği "En iyi kadın oyuncu" Kazandı
2002 Magazin Gazetecileri Derneği "En iyi kadın oyuncu" Kazandı
2005 Altın Koza Film Festivali "En iyi kadın oyuncu" Kazandı
2007 Sadri Alışık Ödülleri "En iyi kadın oyuncu" Kazandı
2007 Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği "En iyi kadın oyuncu" Kazandı
2008 Sinema Yazarları Derneği Ödülleri "En iyi kadın oyuncu" Kazandı
2008 Antalya Altın Portakal Film Festivali "En iyi kadın oyuncu" Kazandı
2014 "Kadın karakter ödülü"[3] Kazandı
2015 20. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri Dram dalında "Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu" ()[4] Kazandı
2017 "En iyi kadın oyuncu" Kazandı

Kaynakça

  1. ^ Tiyatro, Aşk Gibi, İstanbul.net, 17 Mayıs 2002
  2. ^ Ömür Gedik (28 Mart 2006). "Sen Olmasaydın". Hürriyet. 12 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2014. 
  3. ^ "Nurgül Yeşilçay'a Altın Bamya Ödülü..." Vatan. 25 Mart 2014. 13 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2014. 
  4. ^ "Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Oyuncu Ödülleri sahiplerini buldu". Hürriyet. 5 Mayıs 2015. 11 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2015. 

Dış bağlantılar