III. Mamia Dadiani Kimdir?

III. Mamia Dadiani Kimdir?

III. Mamia Dadiani Kimdir? III. Mamia Dadiani Kaç Yaşında? III. Mamia Dadiani Nereli III. Mamia Dadiani Boyu Kaç III. Mamia Dadiani Kaç Kilo III. Mamia Dadiani Doğum Tarihi III. Mamia Dadiani Ne Demektir? III. Mamia Dadiani Anlamı Nedir?

III. Mamia Dadiani Kimdir? III. Mamia Dadiani Kaç Yaşında? III. Mamia Dadiani Nereli III. Mamia Dadiani Boyu Kaç III. Mamia Dadiani Kaç Kilo III. Mamia Dadiani Doğum Tarihi III. Mamia Dadiani Ne Demektir? III. Mamia Dadiani Anlamı Nedir?

III. Mamia Dadiani Kimdir?

III. Mamia Dadiani

Vikipedi, özgür ansiklopedi

III. Mamia Dadiani (Gürcüce: მამია III დადიანი ; ö. 31 Ocak 1533) 1512'den öldüğü tarihe kadar Megrelya'nın eristaviliğini ("dük") yapan Dadiani hanedanı üyesidir. Mamia, Gürcistan Krallığı'nın dağılma sürecinde yarı bağımsız hükümdarlık yapan II. Liparit'in oğlu ve halefisiydi. Mamia, Abhazya'da kültürel olarak aktifti ve selefleri gibi Kuzey Kafkas dağlarındaki Zygi kabilelerine karşı ülkesinin sınırlarını korumaya çalışmıştır. Mamia'nın Zygilere karşı düzenlendiği deniz seferi hüsranla sonuçlanmış ve çatışmada öldürülmüştür.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Dük olması[değiştir | kaynağı değiştir]

Mamia, 18. yüzyılın başlarında yaşamış Gürcü tarihçi Vahuşti'ye, 1512'de babası II. Liparit'in ölümüyle tahta geçmiştir.[1] Geleneksel olarak doğru olduğu kabul edilen bu tarihin 2001'de Bezhan Horava tarafından yanlış olduğu kanıtlanmıştır. Horava, İmereti Kralı II. Alexander'ın Svanlara Mamia'nın öldürülmesi için verdiği kan parasında tarihin 1503 olarak geçtiğini belirtmiştir.[2] Mamia iktidara geldiğinde, Gürcistan Krallığı dağılmış ve Dadiani hanedanı Imereti Krallarının vasalı olarak büyük ölçüde özerkleşmiştir.[3]

Zygia seferi ve ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

1533 yılında İmereti Kralı III. Bagrat, Megrelya ve Guria'nın Karadeniz kıyılarında gezinen Çerkes kabilesi Zygiilere düzenleyeceği sefere Guria eristavisi Mamia Gurieli ve Mamia Dadiani'yi çağırmıştır.[1] 30 Ocak 1533'te Megrel ve Guria kuvvetlerinden oluşan donanma harekete geçmiştir. İlk saldırıyı Megrel ve Gurialılar kazansa da, yorulan Megrel-Gurialılar Abhaz vali Tsandia Inal-Ipa yönetimindeki Zygillere kaybetmiştir.[4][5][6] Bozguna uğrayan müttefikler kaçarken; silahsız yakalanan Mamia Dadiani bıçaklanarak öldürülmüş, Mamia Gurieli ise esir alınmıştır. İmereti ve Abhazya Katolikosu I. Malaçia Abaşidze, Zygii'ye gitmiş ve ölen ve hayatta kalanların bedenlerini fidye karşılığında almıştır.[3][7]

Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Abhazya'daki Pitsunda Katedrali'nde yer alan yazıtta Mamia'nın eşi Elisabed ve oğulları Levan'dan bahsedilmektedir. Bezhan Horava'nın dediği gibi, Abhazya'daki Mokvi Katedrali'nde yer alan metin III. Mamia Dadiani'den bahsediyorsa, Dadiani'nin ilk eşi muhtemelen Elene idi. Bir kralın kızı olan Elene'nin, çağdaş metinsel belgelerde sonraki dönemde Ekaterine adıyla rahibelik yaptığı yazmaktadır.[2]

Mamia'nın iki oğlu vardı:

  • I. Levan Dadiani (ö. 1572), kendisinden sonra tahta geçti;
  • Batulia (Datulia; ö. 1580[8]) Sapartino valisi olan Batulia, Vahuşti'nin günlüklerinde geçmektedir. Abhaz veya Çerkez olan karısı yeğeni III. Giorgi tarafından kaçırılmıştır. Karısını kaybetmenin siniriyle III. Giorgi Dadiani'yi öldürmeyi deneyen Batulia, Giorgi'nin ajanları tarafından öldürülmüştür.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c ИСТОРИЯ ЦАРСТВА ГРУЗИНСКОГО [History of the Kingdom of Georgia] (PDF) (Rusça). Tiflis: Metsniereba. 1976. s. 133. 22 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 10 Temmuz 2020. 
  2. ^ a b Khorava (2001). "მოქვის ომოფორის დათარიღებისათვის" [For dating of the Mokvi omophorion]. Saistorio dziebani (Gürcüce). 4: 111-119. 
  3. ^ a b Donald Rayfield (2012). Edge of Empires: A History of Georgia (İngilizce). Londra: Reaktion Books. s. 157. ISBN 1780230303. 
  4. ^ Парижская хроника (Грузинская хроника XVIII века) [The Parisian Chronicle (A Georgian chronicle of the 18th century)] (PDF) (Rusça). Tiflis: Metsniereba (Online version by the Parliamentary Library of Georgia). 1991. ss. 14, 58. ISBN 5-520-01114-1. 24 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2020. 
  5. ^ Arşivlenmiş kopya (Gürcüce). TITUS version by Jost Gippert. 2007 [1959]. 24 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2015. 
  6. ^ From the history of medieval Abkhazia (Rusça). Sukhumi: Abkhazian State Publishing. 1959. s. 258. 
  7. ^ "მამია III დადიანი [Mamia III Dadiani]". ქართული საბჭოთა ენციკლოპედია, ტ. 6 [Georgian Soviet Encyclopaedia, Vol. 6] (Gürcüce). Tiflis: Metsniereba. 1983. s. 396. 
  8. ^ Les dynasties de la Caucasie Chrétienne: de l'Antiquité jusqu'au XIXe siècle: tables généalogiques et chronologique [Dynasties of Christian Caucasia from Antiquity to the 19th century: genealogical and chronological tables] (Fransızca). Rome. 1990. ss. 202-203. 
III. Mamia Dadiani
Ölümü: 1533
Resmî unvanlar
Önce gelen
II. Liparit Dadiani
Megrelya dükü
1512–1533
Sonra gelen
I. Levan Dadiani (prens)


Kim Kimdir Biyografi Kategorisinden Haberler


  • III. Mamia Dadiani Kimdir? Kimdir?:III. Mamia Dadiani Kimdir? Kim Kelimesi Ne Anlama Geliyor? III. Mamia Dadiani Kimdir? Türk Dili Tarih Boyunca İlişki Kurduğu Medeniyetlerin (Ülkelerin) Dillerinden Kelimeleri Kendi Bünyesine Katmış Ve Bu Sayede Çok Zengin Bir Dil Oluşturmuştur. III. Mamia Dadiani Kimdir? Hal Böyle Olunca, Türkçe De Gündelik Hayatta Karşımıza Çıkan Bazı Sözcüklerin Anlamına Bilemeyebiliyor İlginç Bulabiliyoruz. III. Mamia Dadiani Kimdir? Son Zamanlarda Anlamı Merak Edilen Kelimelerden Olan Kim Ne Demek? TDK ye Göre Kim Sözcüğü Ne Anlama Geliyor? Kim Kelimesinin Kökeni Ne Kim Kelimesinin Kaç Anlamı Var TDK ye Göre Anlamı Nedir?
  • III. Mamia Dadiani Kimdir? Biyografisi?:Biyografi, III. Mamia Dadiani Kimdir? Alanında Tanınmış Kişilerin Hayatlarını Anlatan Yazım Türüdür. III. Mamia Dadiani Kimdir? Bu Yazım Türünün Temellendiği Yer Gerçekliktir. III. Mamia Dadiani Kimdir? Gerçek Dışı Olaylar Ve Yaşanmamış Hayatlar Temel Alınarak Biyografi Yazılamaz. III. Mamia Dadiani Kimdir? Anlatılan Kişi Gerçekten Yaşamış Olmalı Ve Kaleme Alınan Yazı Bu Kişinin Gerçekte Yaşadıklarını Konu Edinmelidir.
  • III. Mamia Dadiani Kimdir? Kaç Yaşında?:III. Mamia Dadiani Kimdir? Kaç Yaşında? Günlük Hayatın İçerisinde, Televizyon Programlarında, Basılı Ve Dijital Dergi, Gazetelerde Karşılaşılan Kelimelerin TDK Sözlüğündeki Karşılığı Merak Ediliyor. III. Mamia Dadiani Kimdir? Kaç Yaşında? Yas Ne Demek Ve Ne Anlama Gelir? Yas Kelimesinin Anlamı İle Birlikte Kökeni Ve Doğru Yazılışı İle Örnek Cümlelere Buradan Ulaşabilirsiniz. III. Mamia Dadiani Kimdir? Kaç Yaşında? İşte Uzun Yıllardır Dilimizde Olan Ve Günlük Hayatta Sıklıkla Karşımıza Çıkan Yas Kelimesi Ne Demek TDK ya Göre Anlamı Yas Kelimesinin Kaç Anlamı Var Kökeni Ne Sorularının Cevabı
  • III. Mamia Dadiani Kimdir? Nereli?:III. Mamia Dadiani Kimdir? Nereli? Nereli Kelimesi Günlük Hayatta Vatandaşların Sıklıkla Kullandığı Kelimelerden Bir Tanesidir. III. Mamia Dadiani Kimdir? Nereli? Dilimizde Yer Alan Nereli Kelimesi, Gerek Günlük Hayatta Gerekse Sosyal Medyada Kullanılan Sözcüklerden Birisi Olarak Öne Çıkmaktadır. III. Mamia Dadiani Kimdir? Nereli? Türk Dil Kurumu na TDK Göre Çeşitli Anlamları Olan Nereli Kelimesi Türkçe de Tek Başına Ya Da Farklı Cümleler İle Beraber Kullanılabilir. III. Mamia Dadiani Kimdir? Nereli? Nereli Kelimesi Ne Demek Ve TDK ya Göre Nereli Sözcüğünün Anlamı Nedir Sorularının Yanıtlarını Arayanlar Doğru Yerdeler! Peki Nereli Kelimesinin Kökeni Ne? Nereli Kelimesinin Kaç Anlamı Var? Nereli TDK ye Göre Anlamı Nedir? İşte Cevabı.

Atıl Üzelgün, Stereo, Forcipulatacea, Kudüs Tapınağı, Kanada Atabaskları, Władysław Kozakiewicz, McCabe Mrs. Miller, Dinî komünizm, Levellerlar, Racing Club de Montevideo, Gabriela Guimarães, Elkjøp, Rúben Amorim, Bristol, Connecticut, FC Swarovski Tirol, Władysław Mazurkiewicz, Ölüm sırası, Astragalus hamiltonii, Petrus Abaelardus, Fanjingshan, Sığırlar, Devre analizi, Nagasaki Havalimanı, Toroslar, Anamur, Güney Arabistan Seferi (1546), NGC 816, Kelvingrove Sanat Galerisi ve Müzesi, 2011 TBMM Başkanlığı seçimi, Calgary, Alberta, Denzel Washington, Buda, Yoshis Crafted World, The Conversation (web sitesi), Pont dEngordany, Leicester Meydanı, Sala Baganza, Hiperdontia, Ağcin, Eureptilia, Botoşani, Yıldız kümesi, Calgary, Markus Münch, Çanakkale İli, Aliya İzzet Begoviç, Borgolavezzaro, Cilento, Alisa Kozhikina, Nannorhynchididae, 1979 THY Kopenhag bürosu saldırısı, Lemenhe, Kazeem Ahmed, Sorghum laxiflorum, Oxycerini, Recurrent neural network, Bulbophyllum iners, İngiliz Denizaşırı Toprakları, Ried im Innkreis, ried im innkreis, Tramlink, Kılıçalipaşa, Veronica canbyi, Epitrokoid, Banqueting House, Whitehall, Sunullah Gaybi, 11 Eylül, Rattus arrogans, WWE SummerSlam, Regent Caddesi, Teknik, Türkiye florasındaki olea taksonları listesi, Juba Havalimanı, Koli Millî Parkı, Julio César Manzur, Azali Assoumani, The Monument, My Life Would Suck Without You, Polemik, Álvaro Obregón, Amanita striatuloides, Cabal, Afrin, Halep, Regina Belle, Karşıyaka, Korkuteli, Chalcostigma, 2019 EuroLeague Dörtlü Final, Mr. Prospector, Bender Enzeli şehristanı, Drassyllus mormon, 7. sadri alışık anadolu tiyatro oyuncu Ödülleri, Perciformes, NGC 6242, Yorgi Honos, Immunosupresyon, Bertinoro, Pas de Deux, Pont de la Margineda, Nuhalkça, Bozcaada Kuşatması (1657), Hadis bilginleri listesi,
Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?,